2024-04-03 321 瀏覽
我最近品嚐了他們的生蠔和水牛芝士薄餅,現在我想與大家分享我的食評。這次的用餐經驗讓我感到有些失望,因為味道普普通通,沒有特別令人印象深刻。首先,讓我談談生蠔。生蠔的味道並沒有什麼特別之處,它們的鮮味並沒有完全展現出來。蠔肉的質地有些軟弱,缺乏彈性和鮮嫩感。雖然它們是新鮮的,但是我期待的那種濃郁的海洋風味並沒有完全體現出來。接著,讓我評論一下水牛芝士薄餅。這道菜的味道也顯得普通,沒有什麼特別之處。薄餅的餅底有些乾硬,而且缺乏口感。芝士的味道也不夠濃郁,沒有帶來令人驚艷的享受。整體而言,這道薄餅並沒有給我留下深刻的印象。最後,讓我提及一下服務。服務人員的態度還算友好,但是速度有些慢。我們等了一段時間才得到點菜和上菜服務。這種稍嫌拖慢的服務讓整個用餐體驗有些不順暢。總的來說,這次在生蠔舖的用餐經驗並不令人滿意。生蠔和水牛芝士薄餅的味道都普普通通,沒有給我留下深刻的印象。😵‍💫😵‍💫

Strawberry  tea  shake
炸雞翼
生蠔汁
2024-04-03
Strawberry  tea  shake
炸雞翼
2024-02-24 467 瀏覽
9点就催客人快走,菜还没吃完,鸡一般,上菜速度太慢,鸡上来都是冷的,金蚝意面难吃,色拉好吃,青口贝好吃,黑松露薯条勉强还行,人均1117性价比太低,主要是服务太差的关系
2024-02-24
踏入餐廳,馬上就覺得好有feel,感覺係舒服嘅空間。我落單咗招牌美國牛小排慢煮,配埋創意炸薯條。講真,呢份牛小排簡直係牛扒界個C位!肉質鬆化,慢煮得啱啱好,唔會太血紅,但又保持咗肉汁嘅鮮味,滋味哂啲!🤤炸薯條方面,佢哋用嘅係啲特別啲嘅土豆,條條粗壯,外脆內軟,真心不得了,一啖落去,聽到個「卡滋卡滋」聲,爽呀!😋今次未夠膽試佢嗰個有名嘅燒雞伴飯,但見隔離枱嗰位有啖有啖食落去,見佢滿足嘅神情,下次一定要試吓!員工服務方面,真心無得輸,每人都彬彬有禮,感覺好貼心,為食物加分唔少。仲有,飲品選咗杯冰凍檸檬水,真係消暑解膩嘅好拍擋。總括,今次食得好過癮,好抵讚下次一定會再來!👍🏻

總括,今次食得好過癮,好抵讚下次一定會再來!👍🏻
越黎越少酒店有提供生蠔,如果仲要係即開既話,真係買少見少。身為一個蠔魔,對生蠔既慾望係無窮無盡,平時出街食一兩隻,完全滿意唔到黑洞般既胃,正所謂到喉唔到肺😂但係如果食多幾隻真係好貴丫,閒閒地都$4-50隻,要食到勁滿足既話,就要搵任食。食生蠔我偏愛有海水味同爽口,所以即開生蠔會較為適合。如果酒店buffet又有即開生蠔,呢加都要成$6-700,仲要勁多人排隊等拎2隻咁樣,拎到都冇曬心機🥲終終於俾我搵到呢間餐廳。每逢星期六、日、公眾假期都會有Oyster Lunch: 甜品 + 即磨咖啡或茶]✧自助生蠔沙律吧 $398➕配烤加拿大牛板腱、薯條及季節蔬菜 +$40/ 黑豚扒+$30/ 鯛魚柳+$20/ 野菌忌廉扁意粉 +$10✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦生蠔都已經有成三款,見店員係Keep住係度開,擺滿曬係個盤到俾你隨時拎🥰✧ France La Deesse Blanche✧ FR Special Isigny✧ L'Huitre de Normandie其餘有沙律bar同湯,但我已經唔記得係咩😂因為真係勁食生蠔,輕輕食左
[3小時即開生蠔任食🦪無限refill唔洗等⌛️]

每逢星期六、日、公眾假期都會有
Oyster Lunch: [Salad Buffet + 餐湯 + 甜品 + 即磨咖啡或茶]
✧自助生蠔沙律吧 $398

✧ France La Deesse Blanche
✧ FR Special Isigny
✧ L'Huitre de Normandie
其餘有沙律bar同湯,但我已經唔記得係咩😂因為真係勁食生蠔,輕輕食左差唔多30隻😋

不得不提係,加多$40就有果塊牛扒同薯條,係好食兼Juicy既!當日我朋友嫌啲薯條有啲燶,佢地二話不說即刻炸過俾我地!✨真心係勁推!!✨

朋友帶左我去食我想食好耐嘅餐廳🥰之前覺得會好貴所以一直都未去試,今次食完我同朋友都覺得唔貴得黎,性價比仲好高😋環境仲好唔錯,有室外室內座位,位於中港城平台,原來果個位係咁chill❤️Dinner Set x 2 $358/set🦪時令生蠔 (4隻)雖然唔算大,但食落有驚喜,好鮮甜,可以揀爽口或creamy口感👍🥗凱撒沙律 x 2🍞提子餐包不得不提佢嘅餐包,仲好熱辣辣,外脆內軟,口感好彈牙,必試👍🥩烤美國頂級牛板腱扒配特色炸薯條牛板腱扒燒得啱啱好,好香好多肉汁,肉質嫩滑,有咬口。薯條炸得香脆,外層酥脆,內裡軟綿,咬落去嘅口感好好😚🥘原隻燒春雞配特色炸薯條慢火燒至外皮金黃酥脆,肉質嫩滑多汁,帶有淡淡嘅燒烤香氣,正!特色炸薯條亦都非常出色,炸得香脆,口感好好🤩☕️配即磨咖啡或茶另外都單點左兩道菜:🐖西班牙式燒乳豬 $328乳豬皮燒得好脆,呈金黃色,肉質非常嫩滑,而且鮮嫩多汁,咬落去嘅口感十分豐富😋🍝 烤大蝦墨汁海膽醬扁意粉伴三文魚籽及分子柚子珠 $188意粉彈牙煙靭,墨汁好香,海膽味好鮮,配埋三文魚子同特製分子爆珠,層次更豐富😝😋味道:9/10👀環境:9/10🤵🏻‍♀️服務:8/10

Dinner Set x 2 $358/set
🦪時令生蠔 (4隻)

🥗凱撒沙律 x 2

🍞提子餐包
不得不提佢嘅餐包,仲好熱辣辣,外脆內軟,口感好彈牙,必試👍

🥩烤美國頂級牛板腱扒配特色炸薯條

🤵🏻‍♀️服務:8/10
2023-05-29
生日
2023-05-11 2690 瀏覽
約咗朋友去呢間明星餐廳食晚飯,之前已經嚟過幾次食午餐。一坐低,諗住同朋友叫杯啤酒,睇完drink list 決定叫兩杯Hoegaarden ,之後先慢慢諗食乜嘢,同飲紅白酒。叫個男侍應問要乜味,我哋揀原味,嗰位男士就好粗魯指住個Menu話冇!得兩隻!「文字實在形容唔到當時佢嘅語氣有幾恐怖」我哋眼都突埋使唔使咁惡?咁唯有揀最普通嘅Guinness,跟住好快收走我哋枱上嘅酒杯掉頭即走,於是我朋友就叫停佢,同佢講唔好意思,轉頭我哋可能叫酒飲,點解唔問你就收咗我哋枱面啲杯?嗰個男士好大聲答我哋,啲嘢係我嘅,我鍾意收就收🥶🥶🥶!好得人驚,即時叫在場有一位貌似經理嘅人士過嚟,同佢講晒成個過程,當時呢位葉經理即刻同我哋講唔好意思,但係成餐飯一路食一路好驚,食物一般,環境唔錯。全世界都知係明星開嘅,你同我講啲嘢係你嘅,段估你唔係呢度嘅老細掛?就算係你都冇理由用呢啲態度對客呢!唔知真正老細睇到又有咩感受?
TVB 男神黃宗澤的餐廳4月8日在尖沙咀重新開業啦!・作為 Bosco的超級fans,已經在餐廳偶遇過他4次,可見黃老闆真的很上心💖・餐廳二月底裝修,歷經一個月翻新,不僅門店樣貌更加明亮舒適,菜單更是加入了創新菜品,每次來都能嘗到新花樣😋・🦪生蠔是店裡招牌,我每次必點。每日有幾種可供選擇,價格從💰38-108不等。生蠔個大飽滿,鮮嫩juicy,品質絕對一流!・🥩A5和牛是我本期新寵,連續吃了兩天。和牛我要了7成熟,外脆裡嫩,口感厚實有嚼勁。配菜顏色豐富,影相📸️超漂亮!•🍝墨魚意麵非常驚喜,墨魚麵鮮甜,配上三文魚子層次豐富。更有特製分子爆珠,上來就光盤了🍽️・這家明星餐廳的出品質量絕對優質,價格也相當友好👍🏻。午餐menu人均90-180,晚餐人均200-400 (不點酒)。超好性價比能出道高質素西餐,不得不誇贊Bosco真是良心老闆!
TVB 男神黃宗澤的餐廳4月8日在尖沙咀重新開業啦!

🍝墨魚意麵非常驚喜,墨魚麵鮮甜,配上三文
魚子層次豐富。更有特製分子爆珠,上來就光盤了🍽️

M5澳洲和牛肉眼
接骨木花蘋果塔
草莓冰搖茶
龍蝦汁燴飯
2023-02-06 5079 瀏覽
之前發現中港城平台非常Chill,岩晒拍拖同埋幾個好朋友約埋食野同談心。上次食飯已經留意到呢間餐廳,好多人坐係餐廳戶外位食蠔,非常之歎。所以今次就決定要試下。 呢間餐廳主打食不同種類的生蠔,無論係日本蠔,法國蠔都可以選擇,甚至係花多眼亂呀哈哈。不過店員好友善,會好有耐心咁介紹各款生蠔,一路聽都覺得肚餓。 店員同我地介紹左一個Set係點12隻生蠔就送兩杯法國白酒,所以我地就叫左6款生蠔啦,分別係Coffin Bay、兵庫縣赤穗蠔、Irish Rock(No.0) 、KRYSTALE、La Deesse Dlanche 同埋岩手縣風雅蠔。 Coffin Bay(澳洲蠔),平時都幾經常會食到呢款蠔,鮮明海水味,肉質厚實飽滿。 兵庫縣赤穗蠔(日本蠔),口感比較細緻,淡淡細膩海水味。 Irish Rock(No.0) (愛爾蘭蠔),蠔身較大,海水味重,肉質較爽口。 KRYSTALE(法國蠔),口感爽脆,海水味和蠔的鮮甜味都很出色。 La Deesse Dlanche(法國蠔),蠔肉飽滿,海水味非常濃郁。 岩手縣風雅蠔(日本蠔),口感很creamy,濃濃海水味,蠔身很大。除了生蠔外,還叫了烤大蝦墨

兵庫縣赤穗蠔(日本蠔),口感比較細緻,淡淡細膩海水味。

除了生蠔外,還叫了烤大蝦墨汁海膽醬扁意粉。墨汁意粉和海膽非常夾,大蝦也是意想不到的鮮味,再配上柚子分子珠珠,令人回味無窮。

一次過食咁多款生蠔,是很好的體驗,要再來!
2023-02-01 1155 瀏覽
Oystermine絕對係一間隱世嘅高質西餐廳,佢哋位於中港城嘅平台位置,餐廳設有室外嘅位置,甚至可以見到海景,環境非常之唔錯。佢哋嘅店員非常之熱情,會好詳細咁解釋每一道菜。本來去嘅時候真係冇抱太大嘅期望,點知喜出望外,成個用餐體驗都唔錯!🦪餐廳最出名就係食生蠔,所以今次就叫咗半打黎試吓,生蠔分別來自法國,愛爾蘭,同埋日本。全部生蠔都非常之新鮮,鮮甜得來帶少少海水味。生蠔仲配有三種醬汁。,包括左紅酒醋汁,cocktail sauce同埋泰式辣汁,三款同生蠔都好夾,味道唔錯!🍗前菜方面,我哋試咗佢哋嘅單骨雞翼配藍芝士醬汁,單骨雞翼炸到好酥脆,肉質好嫩滑。藍芝士醬汁好濃郁,食落去好香芝士味,同雞翼嘅椒鹽位好夾。🍖豬手嘅話係當日嘅MPV,佢哋嘅豬手係經過煙燻處理,食落有陣陣煙燻嘅香味,外皮香脆,但唔會過分肥膩,肥瘦均勻。豬手嘅肉亦都醃製得恰到好處,食落好夠味,好食到我哋兩個人清晒成碟!📍 Oystermine Restaurant (尖沙咀廣東道33號中港城第三座平台1A號舖)

2023-01-12 661 瀏覽
意外發現原來中港城有個戶外平台開了不少餐廳,其中一間更是黃宗澤開的,主打生蠔的西餐廳 當晚有9款生蠔,所以全都點了試一試,分別有Coffin Bay (AUS)$78 Special De Claires(FRA) $78 兵庫縣赤花 $112 Irish Rock (No. 0) $176 Merveilie $124 Lambert (FRA) $136 Krystale (FRA) $136 Ostra Regal (FRA) $164 岩手影風雅$164 生蠔大多新鮮,某幾款更十分飽滿,清洗得很好,沒有看到髒東西Chateau De Maligny Petit$ 478餐廳promotion 點18隻送一整枝白酒,蠻適合男士chill drink再配生蠔
當晚有9款生蠔,所以全都點了試一試,分別有

Lambert (FRA) $136

Krystale (FRA) $136
Ostra Regal (FRA) $164
岩手影風雅$164

生蠔大多新鮮,某幾款更十分飽滿,清洗得很好,沒有看到髒東西

Chateau De Maligny Petit$ 478

2022-12-26 551 瀏覽
食物有水準,牛扒及帶子意粉出色,總之有驚喜;餐廳環境優美,中港城泊車方便,餐廳地方不擠迫,員工體貼,照顧周到,又會同客準備生日甜品及唱生日歌😊,衷心感謝,一定下次有幫襯!我係辛苦辛苦
我係辛苦辛苦
半打生蠔、牛扒餐及帶子意粉
2022-12-26
生日
半打生蠔、牛扒餐及帶子意粉
2022-12-15 393 瀏覽
歡聚佳節,選貴精又貴多是常識吧~尖沙咀中港中心Oystermine Restaurant 一聽個名就知專做Oyster, 餐廳每天都有來自世界各地的新鮮生蠔翻貨,由日本蠔,澳洲蠔,法國蠔到南非蠔,每一款都經過 精挑細選,由淡味到海水味重,由薄身爽口到Creamy都有得選擇。-最近餐廳做緊各款生蠔優惠,有食12隻送2杯白酒,食夠24隻仲送成枝香檳tim, 飲住champagne 食住生蠔,正正係年尾打賞自己同朋友最好選擇。-職員好細心先幫我地開支香檳,Charles de Cazanove清澈的金黃色,淺嘗一口有陣陣Citrus的果香.香甜易入口,配生蠔會更加突顯蠔的鮮甜。.-Coffin Bay產自澳洲的Coffin bay肉質飽滿肥美,入口滑滑的,裙邊特別爽口,有清新的生蠔的香味-Special de Claries來自法國,外型瘦長但厚肉,呈奶白色,肉質清爽帶海水咸香,有d 似吞了啖法國的海水入口,爽啊~!-🦪兵庫縣赤穗 兵庫縣赤穗生蠔的扇貝厚而結實, 蠔肉有爽脆的口感,海水味適中,最後仲會有種細膩的回甘甜味-🦪Irish Rock (No.0) $88來自愛爾蘭既Irish Ro

歡聚佳節,選貴精又貴多是常識吧~

職員好細心先幫我地開支香檳,
Charles de Cazanove
Coffin Bay

產自澳洲的Coffin bay肉質飽滿肥美,
入口滑滑的,裙邊特別爽口,有清新的生蠔的香味
Special de Claries

來自法國,外型瘦長但厚肉,呈奶白色,
肉質清爽帶海水咸香,

有d 似吞了啖法國的海水入口,爽啊~!
🦪兵庫縣赤穗

兵庫縣赤穗生蠔的扇貝厚而結實, 蠔肉有爽脆的口感,

海水味適中,最後仲會有種細膩的回甘甜味

🦪Irish Rock (No.0) $88

來自愛爾蘭既Irish Rock,No.0既最大隻的珍寶Size,攞上手已經知大隻,飽滿的Size 蠔身亦都豐厚

食落海水味唔會好勁但肉質肥美,一啖食落去勁有滿足感!
Irish Rock (No.2) $88

而2號Irish Rock 比0號細少少,蠔味同海水味較淡,

不過入口帶爽身而甘甜,適合唔鍾意太重口味嘅就啱晒~
🦪Krystale (No.1) $78

水晶蠔size 都係大大隻,肉質入口爽脆而海水味比較重,

有濃郁海水味,蠔肉亦都鮮甜.餘韻長
La Deesse Blanche

法國海洋女神啊~
咁多款我最愛呢隻😍😍

蠔香鮮味及海水味鮮明濃郁,
口感爽滑而帶子位清甜,群邊口感都豐富,
味帶回甘餘韻悠長
食過番唔到轉頭。
Ostra Regal

都係黎自法國,適中的海水味

蠔肉既清甜,海水味層次亦都豐富.口感飽滿爽口.
今日到訪中港城,食生蠔!估唔到中港城有一間咁隱世嘅餐廳,夜晚到訪,掛上小燈串,浪漫感滿滿,室外室內都好適合約會,估唔到食物都好高質! 今次因為配合生蠔,當然要來一杯白酒打開胃口。 生蠔未上檯之前,餐廳奉上餐前麵包🥯,分量唔係好多,但係估唔到麵包都可以咁出色,鬆軟得來又唔會太飽肚同濟,為呢一餐留一個好印象! irish rock0號生蠔,產自愛爾蘭,重礦物味道,肉質結實,超超超大隻。啖啖肉~喜歡吃歐洲大生蠔的你不能錯過! France Royale 法國卡碧萊蠔! 有天然鹹味嘅生蠔,肉質飽滿,口感方面爽中帶滑,我頗喜歡這適中的海水咸味,夠鮮甜 不過我最愛的一定是日本這款岩手縣風雅蠔!日本生蠔的特點是不會太過creamy,但肉較肥厚,帶有淡淡而且鮮甜的餘韻,別有一番韻味!爽脆夠甜! 而且餐廳貼心附上3款醬汁,包括cocktail  source、泰式辣汁、紅酒醋。我自己最愛紅酒醋,可以昇華生蠔的鮮味。 28月西班牙黑毛豬火腿伴季節鮮果 豬肉帶獨特香味,豬肉有大理石紋般嘅油花!食落味清不燥,黑毛豬的獨特鹹香,真係令人難忘!而且十分之新鮮不會乾爭爭,配合當造的蜜瓜,一鹹一甜衝擊味蕾!好正! 煙

今次因為配合生蠔,當然要來一杯白酒打開胃口。

28月西班牙黑毛豬火腿伴季節鮮果

煙燻(原隻)脆豬手伴柚子新薯及甜薯沙律
兩人食用都足夠!侍應先將原隻脆豬手放進一個大桶🪣,遞給客人看一看以及聞一聞,都幾有特色同埋印象深刻! 接著將豬手切開上碟!賣相好精緻,刀工也不錯!好豐富呀!伴碟五顏六色,令人胃口大增,有甜薯、薯仔、蕃茄仔等等! 雖然西餐廳主打生蠔!但係估唔到熟食質素都唔錯! 豬手皮脆嫩,帶有的煙熏味道!豬手肉質嫩滑,因為配搭柚子同豬手,比較清新不膩!
2022-12-13 394 瀏覽
又是明星餐廳又隱世,筆者是咪玩嘢呀?早聞Bosco在尖沙咀插旗,原來是開在較邊陲的中港城,第三期的平台位置,位置的確難找其實在中港城坐電梯直上, 到達玻璃門後轉右直走就是點了幾款時令生蠔,兵庫縣赤穗蠔$56 日本生蠔一向清爽易入口,這款生蠔🦪size 中等,不帶海水味,甜而不膩Irish rock number0 $88 這款超巨大的愛爾蘭生蠔是0號,爽脆而juicy,同樣清新不過鹹,creamy 易入口!Ostra Regal $82 蠔味較重,size 中等,跟Gillardeau齊名的生蠔款,相當好吃白酒Grigio by Glass清爽帶甜的白酒,入口甜美不辛辣,跟生蠔相當配襯Chicken wings with blue cheese cream $88簡單的炸雞翼配藍芝士忌廉,入口黏滑,炸雞翼相當多肉汁,高水準之作Stone steamed sashimi grade Otoro $388以魚湯蒸製的大拖羅,外熟內生, 只有一成熟的大拖羅別有一番風味,裡面油脂極為豐富,入口油香併發!喜歡吃拖羅魚油的朋友一塊就滿足!整體食物質素相當高,價格合理, 值得一試

其實在中港城坐電梯直上, 到達玻璃門後轉右直走就是

點了幾款時令生蠔,

白酒Grigio by Glass
清爽帶甜的白酒,入口甜美不辛辣,跟生蠔相當配襯

整體食物質素相當高,價格合理, 值得一試
2022-12-12 287 瀏覽
老公話提早慶祝聖誕節,去到呢間餐廳未食都先興奮,餐廳無論門面定係內部都充滿佈置, 非常浪漫。黎呢度點可能唔食蠔,好嘅選擇都足夠,價錢都比我想像中合理。我哋叫咗兩隻兵庫縣室津,Size較細,但較creamy。兩隻Irish rock (No.0),好肥美好大隻,所以口感好豐富。2隻royal cabanon就海水味比較強。另外要咗半krystale (FRA),我自己最鍾意呢隻,好較爽口同甜。要一打蠔仲送咗兩杯白酒,甜甜哋幾易入口,但酒味都濃。另外要強推嘅就係呢個烤大蝦墨汁海膽醬扁意粉伴三文魚籽及分子柚子珠,意粉較硬身,係我鍾意嘅口感,墨汁同海膽味濃郁。最後老公仲試咗佢哋嘅煙燻豬手,肉夠嫩又好香煙熏味,皮燻得好脆。雖然我哋全部散叫,但係佢都有dinner set。總括而言,呢間餐廳係慶祝節日及拍拖嘅好地方。

黎呢度點可能唔食蠔,好嘅選擇都足夠,價錢都比我想像中合理。

要一打蠔仲送咗兩杯白酒,甜甜哋幾易入口,但酒味都濃。