2023-02-06 5097 瀏覽
之前發現中港城平台非常Chill,岩晒拍拖同埋幾個好朋友約埋食野同談心。上次食飯已經留意到呢間餐廳,好多人坐係餐廳戶外位食蠔,非常之歎。所以今次就決定要試下。 呢間餐廳主打食不同種類的生蠔,無論係日本蠔,法國蠔都可以選擇,甚至係花多眼亂呀哈哈。不過店員好友善,會好有耐心咁介紹各款生蠔,一路聽都覺得肚餓。 店員同我地介紹左一個Set係點12隻生蠔就送兩杯法國白酒,所以我地就叫左6款生蠔啦,分別係Coffin Bay、兵庫縣赤穗蠔、Irish Rock(No.0) 、KRYSTALE、La Deesse Dlanche 同埋岩手縣風雅蠔。 Coffin Bay(澳洲蠔),平時都幾經常會食到呢款蠔,鮮明海水味,肉質厚實飽滿。 兵庫縣赤穗蠔(日本蠔),口感比較細緻,淡淡細膩海水味。 Irish Rock(No.0) (愛爾蘭蠔),蠔身較大,海水味重,肉質較爽口。 KRYSTALE(法國蠔),口感爽脆,海水味和蠔的鮮甜味都很出色。 La Deesse Dlanche(法國蠔),蠔肉飽滿,海水味非常濃郁。 岩手縣風雅蠔(日本蠔),口感很creamy,濃濃海水味,蠔身很大。除了生蠔外,還叫了烤大蝦墨

兵庫縣赤穗蠔(日本蠔),口感比較細緻,淡淡細膩海水味。

除了生蠔外,還叫了烤大蝦墨汁海膽醬扁意粉。墨汁意粉和海膽非常夾,大蝦也是意想不到的鮮味,再配上柚子分子珠珠,令人回味無窮。

一次過食咁多款生蠔,是很好的體驗,要再來!