今日到訪中港城,食生蠔!估唔到中港城有一間咁隱世嘅餐廳,夜晚到訪,掛上小燈串,浪漫感滿滿,室外室內都好適合約會,估唔到食物都好高質! 今次因為配合生蠔,當然要來一杯白酒打開胃口。 生蠔未上檯之前,餐廳奉上餐前麵包🥯,分量唔係好多,但係估唔到麵包都可以咁出色,鬆軟得來又唔會太飽肚同濟,為呢一餐留一個好印象! irish rock0號生蠔,產自愛爾蘭,重礦物味道,肉質結實,超超超大隻。啖啖肉~喜歡吃歐洲大生蠔的你不能錯過! France Royale 法國卡碧萊蠔! 有天然鹹味嘅生蠔,肉質飽滿,口感方面爽中帶滑,我頗喜歡這適中的海水咸味,夠鮮甜 不過我最愛的一定是日本這款岩手縣風雅蠔!日本生蠔的特點是不會太過creamy,但肉較肥厚,帶有淡淡而且鮮甜的餘韻,別有一番韻味!爽脆夠甜! 而且餐廳貼心附上3款醬汁,包括cocktail  source、泰式辣汁、紅酒醋。我自己最愛紅酒醋,可以昇華生蠔的鮮味。 28月西班牙黑毛豬火腿伴季節鮮果 豬肉帶獨特香味,豬肉有大理石紋般嘅油花!食落味清不燥,黑毛豬的獨特鹹香,真係令人難忘!而且十分之新鮮不會乾爭爭,配合當造的蜜瓜,一鹹一甜衝擊味蕾!好正! 煙

今次因為配合生蠔,當然要來一杯白酒打開胃口。

28月西班牙黑毛豬火腿伴季節鮮果

煙燻(原隻)脆豬手伴柚子新薯及甜薯沙律
兩人食用都足夠!侍應先將原隻脆豬手放進一個大桶🪣,遞給客人看一看以及聞一聞,都幾有特色同埋印象深刻! 接著將豬手切開上碟!賣相好精緻,刀工也不錯!好豐富呀!伴碟五顏六色,令人胃口大增,有甜薯、薯仔、蕃茄仔等等! 雖然西餐廳主打生蠔!但係估唔到熟食質素都唔錯! 豬手皮脆嫩,帶有的煙熏味道!豬手肉質嫩滑,因為配搭柚子同豬手,比較清新不膩!