2019-08-07 372 瀏覽
太子酒吧㗎呢度不嬲都好多嘢食,估唔到隱藏左一間廚師發板嘅餐廳, HK$388/per head,唔包野飲。第一次食西餐廚師發板, 好surprised,休息娶到擺盤都睇得出廚師好有心思,重點係唔算好貴!⭐️翡翠螺聖子海鮮併盤野食放左係一個木盒上面,入面有色彩繽紛嘅沙石同同埋貝殼,好有沙灘、海洋feel。翡翠螺同聖子都好新鮮。聖子已經切好一粒粒,方便食用。⭐️香煎鱈魚鱈魚輕輕一煎,魚油好香,魚好滑,加上薯仔汁,更加係畫龍點睛。⭐️慢煮牛腩手工包個包同千層腐皮原來都係自己人手整,麵包十分軟熟。食緊個包嘅時候有好多層口感,首先係好軟熟嘅麵包,入邊包住慢煮左48個鐘,好淋好入味嘅牛腩,再加埋腐皮脆卜卜。⭐️西班牙小羊胺羊肉肉質嫩滑,冇乜羶味,擺盤好靚,側邊仲有分子整出嚟嘅橄欖汁。⭐️分子蜂蜜海綿蛋糕無論樣貌與質地都像真海綿,好軟綿綿,配料有木糠同埋果仁,再加埋雪糕一齊食,層次都好豐富。另外我哋自己都叫咗兩杯野飲,尼到bar 冇理由唔飲嘢㗎!總括而言今次體驗好驚喜,LAVA 應該係我成條酒吧街最鍾意嘅餐廳,一定會再嚟!

⭐️翡翠螺聖子海鮮併盤

⭐️香煎鱈魚

⭐️慢煮牛腩手工包

⭐️西班牙小羊胺

⭐️分子蜂蜜海綿蛋糕

2019-08-04 2166 瀏覽
向來我對西班牙菜都是情有獨鍾,今次我都沒有例外,選擇了位於太子的LAVA Bar & Restaurant  ,我也曾經光顧過土瓜灣的分店,對他們招牌的菜式仍有留下深刻印象,現在只剩下此店鋪,餐牌都轉換了,已經沒有之前的招牌菜式。不過我都沒有錯過這次新嘗試,店外的服務員都好熱情地為我們推介了不少店中的自家創作而且都幾新派的tapas及主菜,所以我們都也被吸引來此享用晚飯店中的裝潢都好似一些歐陸風的懷舊的小酒窖,以紅色石磚做成牆身、水牛皮沙發等……這裡的擺設帶點懷舊同時地方燈光較昏暗,每張枱上放置不同顏色的枱燈,及播放著輕快的西班牙歌曲,為平時工作繁忙的客人帶來舒適、放鬆的環境用餐,餐廳中也設有多款的手工啤酒、生啤、cocktail 等……也適合三五知己共聚邊食邊痛飲一番。牆身的掛畫都帶有西班牙的色彩,最喜愛此西班牙鬥牛勇士的掛畫用餐前與友人先選擇兩杯無酒精的mocktails, 分別有virgin mojito($58)(HH)及fruit punch($45)(HH),前者有薄荷葉加上青檸、梳打水,飲落清涼爽甜,後者雜果賓治夠晒果香甜美。枱上的餐具都幾有趣,用鉗作叉用!!「脆鵝肝醬、

牆身的掛畫都帶有西班牙的色彩,最喜愛此西班牙鬥牛勇士的掛畫

用餐前與友人先選擇兩杯無酒精的mocktails, 分別有virgin mojito($58)(HH)fruit punch($45)(HH),前者有薄荷葉加上青檸、梳打水,飲落清涼爽甜,後者雜果賓治夠晒果香甜美。

virgin mojito

fruit punch

枱上的餐具都幾有趣,用鉗作叉用!!

「脆鵝肝醬、蛋白餅、蘋果」$70這款也是店中的招牌新派tapas之一,濃郁甘香的鵝肝醬配上了鬆脆蛋白餅,鵝肝醬質感十分香滑,配上藍色gel的清甜蘋果醬及脆片,感覺好搭配,口感層次又豐富,誘人開胃。

脆鵝肝醬、蛋白餅、蘋果

再出場有西班牙60個月的黑毛豬火腿($148 , 15g),是西班牙常見的tapas,平時我多數都是選擇48個月,今次可以在此吃到60個月的黑毛豬火腿,真是非常難得。它的肉質細嫰,鹹香也豐富,同時帶出橡果甘香味,油脂分佈平均,最有趣用了一個豬形的盤子盛裝著,讓人一試難忘。

西班牙60個月的黑毛豬火腿($148 , 15g)

「Lava 兩粒煤」$40這顆煤究竟是什麼?黑色的外層是用了墨魚汁鋪面,內餡是用鹽漬的鱈魚肉,魚肉沒有腥而且肉質都香軟嫩滑,夾雜了軟滑的馬鈴薯茸,外脆內軟,感到有驚喜又有趣。

「Lava 兩粒煤」

「白酒煮法國青口」$148 份量十足,雖然青口肉細小,但肉質非常鮮甜,質感非常滑溜,滲出酒香味濃,配上藍色的蝦片及鮮紅的車厘茄作襯托,讓視覺上都好鮮明奪目。 。

白酒煮法國青口

最後到另一款主菜就是「西班牙八爪魚、薯仔、羽衣甘藍」$188,輕輕烤過的八爪魚肉質非常堅韌爽口,浸在香滑的薯茸中,當中夾雜了西班牙的辣肉腸,同時加上了微微炸過的羽衣甘藍,讓口感層次更豐富更惹味,真是別有一番滋味。

西班牙八爪魚、薯仔、羽衣甘藍

創新的西班牙tapas都好有趣,味道配搭不錯,賣相精巧細緻,整體食物質素偏高有心思,環境氣氛輕鬆自在,今晚得到服務員熱誠的款待,讓我們都有一個美好的西班牙之夜。
2019-07-26
virgin mojito
fruit punch
脆鵝肝醬、蛋白餅、蘋果
西班牙60個月的黑毛豬火腿($148 , 15g)
「Lava 兩粒煤」
西班牙八爪魚、薯仔、羽衣甘藍
  • Lava 兩粒煤
2019-07-24 871 瀏覽
馬上入正題,這間西班牙餐廳bar雖然價位不低,但質素高,用心製作!以鉗代替叉,好特別!『法國蕃茄配水牛芝士』碟好特別,透明厚身,入面是空心,裝住凍水,非常精緻!『白酒煮法國藍青口』店主表示藍青口是時令食品,非常新鮮!一食果然無錯,青口軟滑無渣,煮得剛剛好,肉嫩滑嘟嘟,而且保留住海水的鮮味,大推!『螺肉銀鱈魚』銀鱈魚亦是必推之作,一上枱就聞到柚子清湯的日式氣味。魚肉入口即溶,魚皮帶有少少咸,味香脆口,上面鋪了魚子醬,外脆內軟,而螺肉份量亦好多!『LAVA慢煮牛腩。手工包。千層腐皮』這道菜有點似台灣的刈包,但入面就換左香味十足的牛腩絲,牛腩非常惹味,每一絲都充滿着醬汁,而腐皮更是非常之脆!『巴馬臣芝士羅勒松子仁手捲通粉』全是香草氣味,長通粉形狀少見!『LAVA 分子蜂蜜海綿蛋糕配意大利朱古力雪糕』好長的名字!海綿蛋糕有別於平時食到的,樣貌與質地都像真海綿,超有彈性。而朱古力味雪糕亦十分香濃。杯上鋪滿打得細碎的木槺,很有心的表現!🍧另外點了Damm Lemon 手工啤,以獨家6:4啤酒和檸檬比例作招徠,味道清新怡人!🥂P.S. 店主溫文有禮,非常關顧食客的需要,讚!

以鉗代替叉,好特別!

『法國蕃茄配水牛芝士』

碟好特別,透明厚身,入面是空心,裝住凍水,非常精緻!

『白酒煮法國藍青口』

『螺肉銀鱈魚』

『LAVA慢煮牛腩。手工包。千層腐皮』

『巴馬臣芝士羅勒松子仁手捲通粉』

全是香草氣味,長通粉形狀少見!

『LAVA 分子蜂蜜海綿蛋糕配意大利朱古力雪糕』

P.S. 店主溫文有禮,非常關顧食客的需要,讚!

• 螺肉銀鱈魚
  • 白酒煮法國青口
  • Lava分子蜂蜜海綿蛋糕配意大利雲呢拿雪糕
  • Lava慢煮牛腩,手工包,千層腐皮
2019-07-22 159 瀏覽
朋友介紹之下嚟到位於太子嘅Lava bar and restaurant 環境舒適氣氛都幾chill,餐牌上食物種類繁多, 最後揀選了廚師發板,可以品嚐多款菜式。前菜有法國雜蕃茄,水牛芝士,水牛芝士雪非常開胃嘅一道前菜,番茄酸酸甜甜非常新鮮, 配上濃郁嘅水牛芝士就是絕配。白酒煮法國青口,香濃嘅青口汁,加上青口新鮮味道清甜Lava兩粒煤,裏面有西班牙鹼鱈魚同薯仔賣相好像兩粒煤炭一樣,外表香脆裏,味道有啲似薯餅,非常香口嘅一道菜式。Lava手工包,裏面有自製日式叉燒同千層腐皮,入口即咬到香脆嘅千層腐皮,絕對同一般嘅叉燒包不一樣,口感新穎好吃西班牙黑毛豬,黑毛豬入口即溶,脂肪比例剛剛好,配上雞油菌和火箭菜等,年半碟味道亦相當吸引餐廳食物非常之有驚喜,不但味道好吃,連佢哋每碟嘅伴碟,載食物嘅器皿都得有心機很特別

前菜有法國雜蕃茄,水牛芝士,水牛芝士雪

白酒煮法國青口,香濃嘅青口汁,加上青口新鮮味道清甜

Lava兩粒煤,裏面有西班牙鹼鱈魚同薯仔

2019-07-21 147 瀏覽
我第一次食西班牙菜的廚師發板, 好有驚喜, 睇得出廚師好有心思, 由菜式食材選料到擺碟都好用心。我先叫左杯 pussy foot ( orange juice, pineapple juice , grenadine) ~ 雖然唔係d 咩野特別飲品, 但係真係好飲呀。第一道菜係海鮮併盤 ~ 主角係翡翠螺同聖子, 一上枱第一個感覺好靚, 用左木手飾盒作碟, 加埋飾品配襯, 唔捨得食呀。 第二道係魚~ 用左比目魚同雪魚配上西班牙薯仔醬汁, 感覺佢輕煎過好香口, 魚肉質好滑, 好夠味。👍🏻👍🏻👍🏻第三道係慢煮牛腩手工包即叫即蒸, 慢煮48個鐘, 呢道菜我食到lam lam 脷 呀,真係好好食, 再去都一定點, 推介大家, 必食。第四道係西班牙小羊肩, 好"林" 好juicy, 喜歡食羊的朋友唔好錯過呀。第五道係甜品定藝術品?廚師是傻的嗎?

第五道係甜品定藝術品?廚師是傻的嗎?

2019-07-21 104 瀏覽
今日特登出去花墟買野,天氣太熱,行完都已經到晚飯時間,咁就係附近搵野食啦。酒吧街附近都唔少食肆,一般酒吧都會做埋夜晚,主打牛扒等西餐,途經呢間LAVA, 見到門外既Menu 都有唔少特色菜式,即管試下。LAVA Menu 入面有一個好特別既:廚師發板 - HK$388/per head細問店員之後,西餐原來都有omakase, 廚師會根據時令食材,客人口味等供應一頓晚餐。我地心大心細,又好似幾特別,因為唔知下一道菜會係咩,最終我地點左呢個餐。我地點好飲品之後就可以等食了。。。Virgin MojitoMango SmoothieFruit Punch頭盤:聖子刺身+翡翠螺聖子有廚師秘制醬汁伴,香口新鮮香煎鱈魚+比目魚廚師serve 左2款魚俾我地,好滑。配上廚師特制薯仔汁,香味濃郁。餐廳推介:LAVA 慢煮牛腩手工包連個包都係由廚師自制,配搭慢煮牛腩,牛腩好入味好淋西班牙小羊肩睇得出廚師用心擺碟,羊肉無酥味,good good甜品追加:酥炸鮮魷整體:每款餸菜都睇得出廚師既用心制作,對食物既要求,所以呢餐都有驚喜。

LAVA Menu 入面有一個好特別既:
廚師發板 - HK$388/per head

我地點好飲品之後就可以等食了。。。

Virgin Mojito

Mango Smoothie

Fruit Punch

頭盤:
聖子刺身+翡翠螺
聖子有廚師秘制醬汁伴,香口新鮮

香煎鱈魚+比目魚

餐廳推介:
LAVA 慢煮牛腩手工包
連個包都係由廚師自制,配搭慢煮牛腩,牛腩好入味好淋

西班牙小羊肩
睇得出廚師用心擺碟,羊肉無酥味,good good

甜品

追加:
酥炸鮮魷

• Lava慢煮牛腩,手工包,千層腐皮
2019-07-15 128 瀏覽
同屋企人食飯,佢地揀咗食呢間喺太子既西班牙餐廳。餐廳喺「酒吧街」,地點方便,喺太子站行過去都只係1個街口距離。餐廳唔大,只有大約10張枱,坐得舒服但缺點係會有煙味由出面飄入餐廳。由於係Happy hour,我地一坐低就嗌咗d手工啤酒,相入面既1、2、3號都係當時嗌,1、2號係侍應哥哥介紹。呢3隻啤酒都比較淡味,屋企人覺得1號有d似1664白啤;2號初初飲落有d奇怪,飲飲下又ok,嗰陣覺得奇怪既味應該就係黃皮味;3號有淡淡檸檬味,但就冇咩啤酒味,係3隻中最淡。至於4號酒就係侍應哥哥喺我地食到尾般時介紹既,比較濃味,適合食完肉等等重味既嘢之後飲。第1個頭盤係侍應哥哥推薦既西班牙鬼爪螺,首先佢既出場方式已經好特別,係放喺木盒入面上,然後隻螺本身個樣都好特別,真係好似1隻爪。聽講呢隻螺好難捉,所以平時好少見,食法係先撕走層依,食入面既肉,食落鮮甜好味,但價錢上可能食其他螺類性價比會更高。第2個頭盤係白酒煮法國青口,法國青口比正常既細,亦更鮮甜,另外佢個汁應該落咗牛油,好香,好好食。第3個頭盤:西班牙式炸薯粒配溫泉蛋。薯粒面頭炸到脆卜卜 個汁唔係太啱我口味,但屋企人個個都不停食,好快就清碟,所以

手工啤酒

西班牙鬼爪螺

鬼爪螺

西班牙式炸薯粒配溫泉蛋

第3個頭盤:西班牙式炸薯粒配溫泉蛋。薯粒面頭炸到脆卜卜
個汁唔係太啱我口味,但屋企人個個都不停食,好快就清碟,所以可能係我個人問題。

法國原條野生鰈魚

開始食正餐,第1碟係法國原條野生鰈魚。魚本身係好食既,但比較多骨,唔太適合唔鍾意揀骨既人。

西班牙海鮮燉飯

第2碟係西班牙海鮮飯,佢唔係傳統嗰種用蕃茄汁同蕃紅花既味道,反而好重辣肉腸味,係另1種感覺。海鮮夠新鮮,魷魚切得好靚

原隻西班牙乳豬

第3碟主菜係重頭戲:西班牙燒乳豬,佢既擺盤好靚好豪華,除咗乳豬仲有d燒過既瓜同無花果,仲有炸蕃薯片同橄欖。我本身唔太鍾意食肉,但呢碟一上枱就飄嚟陣陣香味,本身話唔食但結果都食咗1小舊,皮脆肉嫩,好香好好味。

炒雜菜

屋企人想食菜,本身餐牌上只有沙律類,冇熟既菜,但侍應哥哥見我地想食,突登問廚房可唔可以整個炒雜菜,所以就有呢1碟餸既出現。入面有好多料,除咗菜,仲有豆、蘿蔔仔、粟米仔、栗子等等。

甜品拼盤

最後,呢餐飯用咗甜品拼盤作總結,呢個拼盤都係餐牌上冇既,好處係可以一次過食哂咁多種甜品,壞處係唔太肯定自己食緊咩,因為有部分係類似分子料理。總括嚟講,我覺得churro,俗稱西班牙油炸鬼,最好食。
2019-07-12
炒雜菜
甜品拼盤
  • 西班牙海鮮飯
2019-07-15 96 瀏覽
餐廳燈光較暗,卻是一種貴氣似的氣氛。在稍暗的燈光下,令這個酒吧更為突出顯眼,有如明燈一樣為客人作為指引。以環境而言,整體都好舒適,樓底較高,如果係二人座位倍添浪漫。.💜蕃茄新鮮,配濃厚的水牛芝士相當出色,兩者一濃一清,如太極般揉合成美食。.💜是日最佳菜色,飽滿的青口,顯露出新鮮的金黃色,色澤分明,非常新鮮的證據。牛油味香濃,香味及青口味突出,口感極佳,非常特別,首次吃到這個味道。.💜麵包,橢圓形,麥包表面有白色的粉末,看來很乾很硬的樣子。可是手感卻很柔,口感包軟硬適中,麥味香。肉香而不濃厚,兩者的香味非常配合。.💜鱸魚鮮香,質感很嫩滑,肉質有著鮮甜味,很少可吃到帶鮮甜的魚肉味,非常吸引我這個愛魚之人。露荀清香清甜清爽,與魚的香味及質感,形成兩者不同的對比,很富有立體感。.💜甜品是一杯貌似布甸狀的甜品,感覺很特別。香甜不膩。杯中奶白色,口感很似慕絲,入口滑滑又有點咬感,香中帶甜,非常特別。
2019-07-15 96 瀏覽
落大雨既星期四,想食好野refresh一下鬱悶既心情。黎到旺角警署後面就見到。入面環境好有情調,配上菱格梳化,再一路播住歌。望住餐牌,西班牙菜真係少食,唔識揀😂好在有個叫廚師發辦,咁一於試下🤗佢仲有個酒牌,勁多手工啤,可惜兩條友都唔飲酒🤷🏻‍♀️水牛蕃茄芝士沙律呢碟菜裏面水牛芝士番茄沙律中間加咗少少花瓣落去,令到個沙律出奇地多咗一份花香味。呢度嘅拿手小菜手工包,預早同佢講咗我哋唔食牛,所以佢俾咗個叉燒我地。加埋個炸咗嘅腐皮,口感一流。白酒煮青口,細細隻但係好有鮮味😍塊魚皮同麵包點埋汁,入味🤗魚有魚味,好簡單咁煎下已經好夠☺️黑松露意粉,切左一片片薄切,放入口,成個口都香晒☺️最後超有心思既分子雪糕,配上特製既海綿蛋糕,賣相同味道都滿分既甜品😍
落大雨既星期四,想食好野refresh一下鬱悶既心情。

黎到旺角警署後面就見到。

入面環境好有情調,配上菱格梳化,再一路播住歌。
佢仲有個酒牌,勁多手工啤,可惜兩條友都唔飲酒🤷🏻‍♀️
法國雜蕃茄,水牛芝士

水牛蕃茄芝士沙律
Lava手工包

白酒煮法國青口

白酒煮青口,細細隻但係好有鮮味😍塊魚皮同麵包點埋汁,入味🤗
鰈魚

魚有魚味,好簡單咁煎下已經好夠☺️
黑松露意大利煙肉意粉

黑松露意粉,切左一片片薄切,放入口,成個口都香晒☺️
Lava分子蜂蜜海綿蛋糕配意大利雲呢拿雪糕

法國雜蕃茄,水牛芝士
Lava手工包
鰈魚
黑松露意大利煙肉意粉
Lava分子蜂蜜海綿蛋糕配意大利雲呢拿雪糕
2019-07-14 46 瀏覽
When we first walked in, we didn’t know what to expect. We’d not plan on coming here, we were just looking for a place for dinner. After being greeted on the street and reviewing the menu we decided to give LAVA a try. When we were seated my husband and I looked at each other and agreed on being adventurous and try the the tasting menu with a red wine, Musso Merlot 2017, a try. Alan, the Chef, put together a fantastic tasting menu for us. I’d not quite say it was pure tapas because we also saw some elements of Spanish + Japanese fusion (a matter of opinion). Definitely recommend this place whether your looking for drinks (excellent beer + wine selection) with light snacks or a full meal.
2019-06-21
2019-07-10 132 瀏覽
放工想同朋友飲番杯野,又唔想去諾士佛台咁遠,諗起呢邊都多酒吧,所以同朋友喺呢邊隨意揀一間幾靚嘅就入去啦。估唔到今次呢間又有啲驚喜喎。我哋係比佢個招牌吸引着嘅,入面裝修得幾別緻,而且係開放式廚房嘅感覺好似乾淨企理嘅感覺。我哋喺餐牌上面揀咗好耐都唔知揀食咩好,因為好多都想食,於是我哋決定試吓叫廚師發辦tasting menu,等廚師話事。同埋最重要梗係要叫番枝酒先,我揀咗呢枝本地釀製嘅鹹柑桔啤酒,入口算係淡口,適合我呢啲唔係好鍾意飲濃味啤酒嘅人,啤酒大有少少鹹柑桔味,幾特別㗎。好快就有第一個course,係法國蕃茄配mozzarella cheese ,蕃茄好清甜,最特別嘅係隻碟係冰碟嚟, keep住成個course都夠凍。第二個course相嘅時候好夢幻,因為店員打開個盒入邊係會有煙出,入面嘅海螺好奇特,我哋都未見過,店員好耐心咁同我地講解呢啲叫做西班牙鬼爪螺,仲教我地點樣食添,味道幾鮮甜到我最鍾意嘅係西班牙八爪魚,八爪魚夠爽口彈牙,加埋上面嘅羽衣甘藍,係好特別嘅配搭。呢一味餸叫做慢煮叉燒包配千層腐皮,好fusion嘅菜式,叉燒入口即溶,加埋好咬口嘅包皮,推薦!中間唔記得咗影主菜嘅相,係

中間唔記得咗影主菜嘅相,係豬腩,同樣都係做得幾好,肉質鮮嫩,唔會好鞋。最後仲有一個甜品,係有好多唔同層次,食到有啲餅碎、雪糕、水果等等。

總括嚟講呢一間野都幾有心機,不能味道同埋擺盤都做得唔錯。
2019-07-10 70 瀏覽
酒吧適合三五知己嚟happy hour✨廚師發板 $388-Lava手工包配叉燒腐皮外脆內軟既小食🥳係自製日式叉燒配千層腐皮肥膏比較多,不過配埋個麵包就啱啱好~-法國雜蕃茄水牛芝士-西班牙鬼爪螺好特別的一款海鮮!好似搣蝦咁要搣走個外殼份量唔係好多,過吓口癮😙-西班牙黑毛豬黑毛豬煮得啱啱好!肉質彈牙🐖有火箭菜,菇做配菜-羽衣甘藍八爪魚唔知係咪因為廚師發板嘅關係,所以份量比較少,得兩三舊🤔整體係幾好味!-inedit damm beer 西班牙的金星啤酒充滿果香和花香,是容易入口的一款
酒吧適合三五知己嚟happy hour✨

廚師發板 $388
-Lava手工包配叉燒腐皮
外脆內軟既小食🥳係自製日式叉燒配千層腐皮
肥膏比較多,不過配埋個麵包就啱啱好~

-法國雜蕃茄水牛芝士

-西班牙鬼爪螺
好特別的一款海鮮!好似搣蝦咁要搣走個外殼
份量唔係好多,過吓口癮😙

-西班牙黑毛豬
黑毛豬煮得啱啱好!肉質彈牙🐖有火箭菜,菇做配菜

-羽衣甘藍八爪魚
唔知係咪因為廚師發板嘅關係,所以份量比較少,得兩三舊🤔
整體係幾好味!

-inedit damm beer 西班牙的金星啤酒
充滿果香和花香,是容易入口的一款
2019-07-09 123 瀏覽
自制日式叉燒,手工包,千層府皮呢個應該係fushion 菜,包係lava 自制,口感似中式既包,好軟熟,味淡,最岩配日式叉燒,再配埋脆卜卜既千層府皮,真係好豐富既口感,有軟,有脆,可算係呢度必點,一人食一個,份量岩岩好法國菜苗沙律🥗呢個沙律最出色又最驚喜既係大廚自制既小蕃茄,味道有甜有酸,去左皮,好開胃,一碟沙律有淡味既菜苗、濃味既火腿,甜酸既蕃茄,又係味道豐富既一道菜羅勒芝士手捲通粉手捲通粉比一般機制通粉更有口感,再加埋羅勒醬同芝士,細細碟,唔會太漏Lava bar 用鋼飲管,夠環保,抵讚如果想飲酒🍻直落食飯,呢度真係唔錯既選擇
自制日式叉燒,手工包,千層府皮

法國菜苗沙律🥗

羅勒芝士手捲通粉

Lava bar 用鋼飲管,夠環保,抵讚

如果想飲酒🍻直落食飯,呢度真係唔錯既選擇

2019-07-07
2019-07-08 73 瀏覽
喺門外見到呢間店燈光柔和👀,比較有情調就入左去, 呢間店嘅🍺酒精類飲品🍾選擇非常豐富,食物方面Tapas 小食都有好多選擇😊,我地2人點左:🥙LAVA慢煮牛腩手工包千層腐皮: 牛腩手工包啲肉汁多到流出黎🤤, 調味唔錯, 唔知係咪因為慢煮嘅關係,牛腩嘅肉質比較鮮嫩唔嚡口, 配埋軟綿綿嘅包包一齊食都幾得match👍! .🥗紅菜頭火箭菜沙律配🍊橘子芥末汁: 沙律菜新鮮,橘子芥末汁酸酸甜甜幾開胃。.🍝蒜香大蜆扁意粉:意粉煮得偏硬,大蜆唔係好熟, 蜆身仲係偏透明嘅,唔通 係西班牙食蜆嘅煮法❓🤪*P.S. 呢間餐廳如果要叫水,係收$40/支😣~~~~~~~~😋味道: 7/10📸賣相: 8/10🛋️環境:8/10💁‍♂️服務: 7/10💎性價比: 7/10💲人均:$170⏪回頭率:60%~~~~~📍LAVA Bar & Restaurant太子通菜街236號地舖~~~~~

*P.S. 呢間餐廳如果要叫水,係收$40/支😣
~~~~~~~~
😋味道: 7/10
太子通菜街236號地舖
~~~~~

2019-07-07
2019-07-05 128 瀏覽
開放式廚房,食客與廚師的距離感減至最低。場內全是黑色沙發座,配上質感的木枱。桌上有裝飾燈,播放流行的歐美音樂,很有時尚感👍🏻👍🏻👍🏻姐來,是為了手工啤🍻🍻來自各地的手工啤約二十多款,令人選擇困難症復發。店家很貼心的,有黑板寫上手工啤排行榜。店員很有禮的介紹menu,為迷惘的人指點迷津。Happy hours 至8時半,早來吃飯的人有優惠。Inedit Damm beer西班牙的金星啤酒,標籤很有性格,簡約型格。果香濃郁,帶點花香。容易入口,入口有麥香,後調較甜。Draft Estrella同是西班牙的啤酒,非常誘人的混合著琥珀、麥金色,味道中和,帶點焦糖味。西班牙奄列薄薄的蛋皮包裹著薯仔片、洋蔥、芝士。小食份量也很足料,薯仔煎得香脆,有口感,芝士還能拉絲。慢煮牛腩包即點即蒸的包點,很軟熟。像台灣小食的刈包,白溜的包包,裹著牛腩、炸腐皮。店員端上包點時,給了個溫馨提示,包會爆汁,用紙巾慢煮牛腩,肉質鮮嫩,咬下肉汁飛濺。
開放式廚房,
食客與廚師的距離感減至最低。

場內全是黑色沙發座,配上質感的木枱。
桌上有裝飾燈,播放流行的歐美音樂,
很有時尚感👍🏻👍🏻👍🏻

姐來,是為了手工啤🍻🍻
來自各地的手工啤約二十多款,
令人選擇困難症復發。
店家很貼心的,有黑板寫上手工啤排行榜。
店員很有禮的介紹menu,
為迷惘的人指點迷津。
Happy hours 至8時半,
早來吃飯的人有優惠。

Inedit Damm beer
西班牙的金星啤酒,
標籤很有性格,簡約型格。
果香濃郁,帶點花香。
容易入口,入口有麥香,後調較甜。

Draft Estrella
同是西班牙的啤酒,
非常誘人的混合著琥珀、麥金色,
味道中和,帶點焦糖味。

西班牙奄列
薄薄的蛋皮包裹著薯仔片、洋蔥、芝士。
小食份量也很足料,
薯仔煎得香脆,有口感,
芝士還能拉絲。

慢煮牛腩包
即點即蒸的包點,很軟熟。
像台灣小食的刈包,
白溜的包包,裹著牛腩、炸腐皮。
店員端上包點時,給了個溫馨提示,
包會爆汁,用紙巾
慢煮牛腩,肉質鮮嫩,
咬下肉汁飛濺。
2019-07-04