2022-12-28 851 瀏覽
Lava今日同朋友去到尖沙咀食一間西班牙餐廳Lava, 佢係一間酒吧加餐廳,所以入到去燈飾會比較昏暗,氣氛會比較有情調, 仲會有一排吧枱比客人飲酒。我地叫咗兩樣野食當係頭盤,第一樣叫既係馬薩拉炸雞髀仔。 埋到枱既時候已經聞到香味,食落去外脆內軟, 醬料已經 喺晒啲雞髀仔上面, 餐廳用既係薄荷醬,同炸雞好夾, 食落去都唔會好肥膩。 第二樣叫既係炸魷魚配青檸辣椒, 同樣都係會食到鬆脆既外層,之後入面既魷魚都好爽口有口感, 呢樣菜嘅配料係沙律醬, 同成個炸物好配合, 趁熱食就一流。之後我地係主食方面叫咗一個古巴三文治配火箭菜 , 佢係由慢煮豬肉,火腿同埋芝士合成, 豬肉食落去有少少似吞拿魚, 所以會食得出好濃郁既肉味, 呢種味道同芝士好夾,加上烘左既麵包做外層, 口感就會更加鬆脆。 第二樣主食係西班牙藍蝦加大蜆燴飯, 雖然個名係叫燴飯,但係佢係以西班牙風格去煮,所以食落去會比較似炒飯, 口感亦都會更加煙韌, 味道都食得出係由濃郁既醬料煮。 蜆肉都好新鮮,而且食得出係有時先用火槍或者炭燒,所以鮮味亦都特別出。 雖然蝦肉無咁濃郁,但係口感亦都好爽甜,同燴飯好配合。
Lava

Lava All You Can Eat Spanish Tapas ($388)西班牙特色放題🇪🇸太子通菜街酒吧食肆林立,而LAVA Bar & Restaurant不只飲野一流,食物都非常有心思。如果喜歡西班牙菜一定要一試他們的西班牙特色放題,食材新鮮而創新有特色,超滿足😍😍😍!🔥Oyster or Half Lobster Tail生蠔或半隻龍蝦尾這次選擇了新鮮生蠔🦪,味道鮮甜,配上檸檬汁很開胃。🔥Clam and mussels 🌊白酒煮蜆和青口來自香港本地的蜆,和歐洲進口的青口,兩者都十分鮮美。可能因為烹調時間拿捏得很好,海鮮肉質還是十分新鮮。白酒蒜頭忌廉汁也非常鮮甜,不會過鹹或油膩,令人回味!😋Spanish Tapas:🔥Lava Beef Brisket Bao牛腩包香港不多賣刈包的地方,終於找到一間不止有,還要加入創新元素😍!經過二十四小時的慢煮牛腩,配上自製酥脆腐皮,加上蒜、洋蔥增鮮,還有柔軟雪白而熱呼呼的包,真的一試難忘🤭😋😋😋。🔥Paella🥘西班牙海鮮飯兩人份西班牙海鮮飯海鮮足料又新鮮,配上燉煮al dante海鮮飯米,超級有西班牙風味。🔥Salt & Pep
西班牙特色放題🇪🇸

🔥Oyster or Half Lobster Tail
生蠔或半隻龍蝦尾
這次選擇了新鮮生蠔🦪,味道鮮甜,配上檸檬汁很開胃。

🔥Clam and mussels 🌊
白酒煮蜆和青口
白酒蒜頭忌廉汁也非常鮮甜,不會過鹹或油膩,令人回味!😋

Spanish Tapas:
🔥Lava Beef Brisket Bao
牛腩包

🔥Paella🥘
西班牙海鮮飯

🔥Salt & Pepper Calamari 🍤
炸魷魚配青檸辣椒
驚喜的炸魷魚!青檸辣椒醬汁很開胃特別,一定要點的小菜。

🔥Masala Splced chicken🍗
馬薩拉炸雞
富有印度香料風味的炸雞件亦很有自家製特色,一口雞件嫩滑惹味,停不下口。

🔥Patatas Bravas Potato🥔🍳
炸薯粒配溫泉蛋汁
香脆炸薯粒配上溫泉蛋和特製燒汁,惹味而滿足。

🔥Fried Padron Pepper🫑

Meat cooked in Spanish style
西班牙黑毛豬 piluma🐖
澳洲和牛嫩肩牛排 Flat Iron🐂
2022-01-10 597 瀏覽
酒吧都有放題?Spanish Tapas 最後晚餐同朋友去太子 充滿歐陸風情嘅Lava bar&restaurant 渡過沒想到除咗飲酒之外 食物都可以帶來驚喜原來主廚Alan Tam曾任職多間米芝蓮餐廳如Amber和Spoon,2014年在Iron Chef比賽中更奪冠 難怪有如此水準!$388海鮮小食放題(生蠔🦪/虎蝦尾單次)seafood Cooked in Spanish style從清淡的開胃菜才開始:蕃茄仔火箭菜沙律 Beetroor salad生蠔 新鮮不在話下 海水鮮味餘韻不散凍腸芝士拼盤 salami &cheese platter有三款芝士配搭 西班牙風乾腸口感堅實橄欖襯托 炒青椒 Fried Padron Pepper欖油蒸小青椒 灑上鹽巴 帶點微辣 又一道小菜蜆(本地)dlam+青口(歐洲)Mussels用牛油白酒煮讓味道昇華 冇諗過BB 青口細細隻都好鮮甜 炸魷魚配青檸,辣椒 salt & pepper calaman食落好爽口 細細塊更容易咀嚼馬薩拉炸雞件 Massala Spiced Chicken炸雞上面的是青檸醬 減輕油膩感西班牙海鮮飯 pgella賣
酒吧都有放題?Spanish Tapas
最後晚餐同朋友去太子
充滿歐陸風情嘅Lava bar&restaurant 渡過

沒想到除咗飲酒之外 食物都可以帶來驚喜

$388海鮮小食放題(生蠔🦪/虎蝦尾單次)

從清淡的開胃菜才開始:

食落好爽口 細細塊更容易咀嚼

馬薩拉炸雞件 Massala Spiced Chicken
炸雞上面的是青檸醬 減輕油膩感

西班牙海鮮飯 pgella
賣相相當吸引 加入龍蝦汁搭配材料豐富有蜆 、蝦 、魚 、魷魚🦑燴成👍🏻

雲呢拿雪糕🍦
都係自家製嘅 有好濃郁嘅雲呢拿味
下底仲有餅碎加朱古力薄脆🤤

今次連朋友都話會再嚟食過!食唔到晚市就唯有食午市😉

LAVA Bar & Restaurant (太子)
太子通菜街236號地舖
2022-01-07 407 瀏覽
👫試試香港少有嘅西班牙菜放題。價錢$388+10%/位。Tapas細細份,不過paella份量好大,起碼兩個人先食得晒。🔸Seafood cooked in Spanish Style 蜆同青口都好新鮮,鮮味又彈牙。醬汁酒味淡,蒜味重,香得嚟唔霸道。🔸凍腸拼盤🔸芝士拼盤鹹香美味,配啤酒一流。🔸炒青椒味道唔辣,清甜冇草青味。🔸炸薯粒配溫泉蛋汁薯粒香脆重薯味又唔油膩。撈溫泉蛋汁加是拉差醬超惹味。🔸西班牙海鮮飯 番茄酸味好開胃,飯粒偏軟身而且吸收晒海鮮嘅甜味。🔸炸魷魚新鮮魷魚炸得香脆。面頭係自家製嘅蒜香蛋黃醬。🔸馬薩拉炸雞件香料味道好重,炸雞嫩滑又多汁。🔸紅菜頭火箭菜沙律油醋汁有啲少。

🔸凍腸拼盤
🔸芝士拼盤
鹹香美味,配啤酒一流。

🔸炒青椒
味道唔辣,清甜冇草青味。

🔸炸薯粒配溫泉蛋汁
薯粒香脆重薯味又唔油膩。撈溫泉蛋汁加是拉差醬超惹味。

🔸西班牙海鮮飯
番茄酸味好開胃,飯粒偏軟身而且吸收晒海鮮嘅甜味。

🔸炸魷魚
新鮮魷魚炸得香脆。面頭係自家製嘅蒜香蛋黃醬。

🔸馬薩拉炸雞
香料味道好重,炸雞嫩滑又多汁。

🔸紅菜頭火箭菜沙律
油醋汁有啲少。

疫情收緊之前最後一晚黎食返餐晚餐,有派無得出街食晚飯啦!新年繼續試新餐廳,今晚地點係太子通菜街既LAVA Bar & Restaurant,好耐無黎呢區既酒吧餐廳啦。點解黎呢?因爲呢度有西班牙特色放題,不過最後同行友人話唔好,所以轉戰主餐牌。主餐牌得一張紙,有生蠔同Spanish Tapas,一共有15款。凍腸拼盤 $88 另加一凍腸拼盤有兩款片狀凍腸,一中一小,中有兩塊,細有四塊。中間仲有啲粒粒腸,我未食過,仲以為係堅果,伴有7粒檻欖。凍腸食落油脂重,又唔過鹹。芝士拼盤 $80 另加一芝士拼盤有兩款芝士,分別有三小塊同四小塊,都係硬芝士,一款帶濃濃香草味。炸魷魚配青檸辣椒 $88 另加一呢款炸魷魚配青檸辣椒係招牌之一。炸魷魚一客四件,雖然炸皮同魷魚分開左少少,不過魷魚好新鮮。調味都唔錯。馬薩拉炸雞件 $89 另加一馬薩拉炸雞件一客兩件。調味用左印度香料,好香,夠特別。炒青椒 $68 另加一炒青椒一客6件,熱辣辣上枱,一口一隻,夠新鮮,味道唔錯。紅菜頭沙律 $65 另加一 紅菜頭沙律有紅菜頭幾片,好似用啤酒浸過。新鮮沙律菜唔少,加左少少甜黑醋,好健康。上面仲加左三片柚子肉。炸薯粒配温泉
疫情收緊之前最後一晚黎食返餐晚餐,有派無得出街食晚飯啦!

凍腸拼盤 $88 另加一

凍腸拼盤,芝士拼盤

芝士拼盤,凍腸拼盤

芝士拼盤 $80 另加一

炸魷魚配青檸辣椒

炸魷魚配青檸辣椒 $88 另加一

馬薩拉炸雞件

馬薩拉炸雞件 $89 另加一

馬薩拉炸雞件一客兩件。調味用左印度香料,好香,夠特別。

炒青椒 $68 另加一

炒青椒一客6件,熱辣辣上枱,一口一隻,夠新鮮,味道唔錯。
紅菜頭沙律

紅菜頭沙律 $65 另加一

炸薯粒配温泉蛋番茄香椒汁

炸薯粒配温泉蛋番茄香椒汁 $72 另加一

呢款炸薯粒配温泉蛋番茄香椒汁都係招牌之一,份量好多。薯粒炸得外皮少脆而內稔,啖啖澱粉質。上面加左一大隻温泉蛋,要拮穿先好食。温泉蛋汁撈埋個甜甜哋帶少少辣嘅番茄香椒汁,好冶味。我哋連個汁都清埋。

總括而言,食物調味健康好味,食完唔會口乾。座位都算舒服。
2022-01-06
炸薯粒配温泉蛋番茄香椒汁
除左西班牙放題 亦都可以單點😚同埋有多款手工啤同調酒~波友仲可以一路睇波一路食👻.▫️西班牙🇪🇸特色2.5小時放題 $388/1一次性頭盤可以揀生蠔🦪/龍蝦尾🦞我地就揀左西班牙珍珠蠔🦪已經好貼心地拆埋殼好大隻新鮮😛 口感好肥美清甜.▫️牛油白酒煮蜆🫕幾喜歡依款😚主要用左牛油同白酒煮大蜆沾完啲汁一齊食味道好creamy同有奶香味仲用左啲蕃茄仔調味.▫️西班牙海鮮飯每次食西班牙菜都必點既菜式😍 整得一啲都唔馬虎 有蜆肉魚魷魚同大蝦仲要全部都好肥美同加左調料去烹煮令個飯帶有鮮味 口感都好濃郁.▫️炸薯粒配溫泉蛋汁吉穿隻蛋好治癒~~第一次點蛋液食 都好唔錯😚個配搭又幾新奇同好cream.▫️炸魷魚配青檸辣椒▫️馬蕯拉炸雞件炸物香口 幾喜歡個炸雞件 落左印度香料去炸 再加埋啲薄荷檸檬醬(?) 幾惹味.▫️凍腸芝士拼盤🧀排得好靚😍 有三種芝士配兩款腸夾埋一齊食 鹹香味好香濃同開胃.▫️炒青椒🫑有啲似秋葵既口感但一啲都唔辣 對我黎講有啲苦😶送酒應該唔錯吧.總結,一次就可以試咁多款西班牙菜式 好有特色😍 有成4款main同11款Tapa可以揀牛扒同薯仔奄列都有的喔~雖然係任食 但質素一啲都唔馬虎體驗下都覺得唔錯😚我最
除左西班牙放題 亦都可以單點😚
同埋有多款手工啤同調酒~
波友仲可以一路睇波一路食👻

整得一啲都唔馬虎 有蜆肉魚魷魚同大蝦
仲要全部都好肥美同加左調料去烹煮
令個飯帶有鮮味 口感都好濃郁

▫️炸薯粒配溫泉蛋汁

吉穿隻蛋好治癒~~
第一次點蛋液食 都好唔錯😚

送酒應該唔錯吧
總結,
一次就可以試咁多款西班牙菜式 好有特色😍
有成4款main同11款Tapa可以揀
牛扒同薯仔奄列都有的喔~
雖然係任食 但質素一啲都唔馬虎
體驗下都覺得唔錯😚
我最喜歡係白酒煮蜆同炸雞件🙆🏼‍♀️
2022-01-05 41 瀏覽
The first round all food on the all-you-can eat menu was offered. They advised you to try everything and then reorder what you like.On the second order the portions got noticeably smaller. On the third order it got smaller once again, the beetroot salad also came with no beetroot.A few of use wanted ice cream mid way. We ordered and chased but they didn’t turn up until nearing the 2.5 hours limit. All-you-can-eat ice cream is non existent as you do not have enough time to reorder. Although taste

A few of use wanted ice cream mid way. We ordered and chased but they didn’t turn up until nearing the 2.5 hours limit. All-you-can-eat ice cream is non existent as you do not have enough time to reorder. Although tasted great.

They start cooking when you order. Expect to wait 20mins+ for your food.

We ran out of time before any of us became full.

The food did taste great.
2021-12-31
黎到太子呢間LAVA Bar & Restaurant,八點前都有Happy Hour,再試下佢地新推出既2.5hr既西班牙特色放題,同朋友一邊飲酒一邊食嘢黎開啟新的一年🍻🥰。呢間套餐真係好豐富,全部都係西班牙特色食物,先選擇生蠔或龍蝦尾,呢個只上一次。除此之外,套餐內的所有食物都可以encore,西班牙食物本身就係細碟,而且可以任食,一定食到飽為止😆。生蠔夠新鮮,爽口。紅菜頭火箭菜沙律🥗酸酸地食左胃口大開芝士拼盤炒青椒 蜆炸魷魚🦑 魷魚外脆內軟,食落好滿足。馬薩拉炸雞件 表面係青檸醬汁,一口咬落去酸酸地,食落冇咁油膩。西班牙🇪🇸海鮮飯店員同我地介紹,蜆同魷魚本地既,虎蝦係越南虎蝦,飯用龍蝦湯浸泡過,所以異常滋味😋

生蠔夠新鮮,爽口。

紅菜頭火箭菜沙律🥗
酸酸地食左胃口大開

芝士拼盤

炒青椒

炸魷魚🦑 魷魚外脆內軟,食落好滿足。

西班牙🇪🇸海鮮飯

2022-01-04 46 瀏覽
星期日晚同朋友食tapas!好耐無食過😝✨新鮮生蠔西班牙既珍珠蠔,幾脹卜卜,海水味同金屬味都較濃✨凍腸 | 芝士拼盤Parma Ham & Salami, 加3種唔同嘅芝士,我鍾意食硬身啲嘅芝士,呢3隻啱晒我食😂✨火箭菜沙律話說我食沙律係唔鍾意食生菜,反而鍾意食火箭菜㗎,好鍾意佢個獨特嘅味道✨炸薯粒配溫泉蛋 | 蕃茄香椒汁有動L到不得了既溫泉蛋,篤爆咗佢等啲蛋漿撈埋落啲薯粒到一齊食,個蕃茄香椒汁辣辣地幾好味😋✨炒青椒呢個一上枱侍應就同我哋講係唔辣嘅青椒,食落有少少苦味✨炸魷魚 | 馬薩拉炸雞件炸魷魚食落一啲都唔韌,masala炸雞感覺係印度餐廳會食既野食,估唔到呢間食西班牙tapas既都有😂✨煮蜆雖然唔係好食得出佢呢個係用咩汁煮嘅,但係啲蜆食落幾新鮮✨西班牙海鮮飯食西班牙菜必嗌paella!呢個係用龍蝦汁煮出嚟嘅燉飯,食落好濕好夠味,入邊嘅海鮮有蜆,蝦,魷魚,魚。份量方面係比出邊食開嘅細,呢個真係tapas既份量,食完仲可以有quota食其他嘢食😌
星期日晚同朋友食tapas!好耐無食過😝

✨新鮮生蠔
西班牙既珍珠蠔,幾脹卜卜,海水味同金屬味都較濃

✨凍腸 | 芝士拼盤

✨火箭菜沙律

✨炸薯粒配溫泉蛋 | 蕃茄香椒汁

✨炒青椒
呢個一上枱侍應就同我哋講係唔辣嘅青椒,食落有少少苦味

✨炸魷魚 | 馬薩拉炸雞

✨煮蜆
雖然唔係好食得出佢呢個係用咩汁煮嘅,但係啲蜆食落幾新鮮

✨西班牙海鮮飯
食西班牙菜必嗌paella!

2022-01-03 523 瀏覽
Lava bar & restaurantAll you can eat Spanish Tapas HKD388/head (meal time 2.5hrs)第一次去酒吧食放題., 可任點任食多款tapas. 每款量剛好唔會太多, 可以試多點菜式, 如果喜歡就再追加, 每道菜都會做少少講解, 有種食tasting menu 感覺. 簡單介紹其中幾款生蠔 / 龍蝦尾 可以二選一, 生蠔係來自西班牙嘅珍珠蠔, 爽口帶濃郁的海水味中, 據說係礦物味牛油白酒青口 Mussels in White Wine歐洲青口雖然好細隻, 不過幾有鮮味, 口感細嫩芝士凍腸拼盤 Cheese, Fuet & Longaniza Platter一次過試到幾款芝士、西班牙黑毛豬.凍腸, 咸香伴酒一流馬薩拉炸雞件 Masala Spiced Chicken加左印度香料, 香味頗濃郁, 帶微辣, 中間肉都仲幾嫩滑薯仔奄列 Tortilla雞蛋中間夾有洋蔥薯仔, 有點家常菜味道🤣炸薯粒配溫泉蛋汁 Potato Bravas  Potato薯粒外微脆內粉, 幾欣賞佢哋自家調製蕃茄香椒汁, 幾香. 🇪🇸西班牙海鮮飯 P
Lava bar & restaurant

第一次去酒吧食放題., 可任點任食多款tapas. 每款

牛油白酒青口 Mussels in White Wine
歐洲青口雖然好細隻, 不過幾有鮮味, 口感細嫩

一次過試到幾款芝士、西班牙黑毛豬.凍腸, 咸香伴酒一流

馬薩拉炸雞件 Masala Spiced Chicken
加左印度香料, 香味頗濃郁, 帶微辣, 中間肉都仲幾嫩滑

薯仔奄列 Tortilla
雞蛋中間夾有洋蔥薯仔, 有點家常菜味道🤣

薯粒外微脆內粉, 幾欣賞佢哋自家調製蕃茄香椒汁, 幾香.

🇪🇸西班牙海鮮飯 Paella

海鮮唔少, 有虎蝦、本地食材蜆、魷魚, 都幾新鮮, 唔錯

仲有大電視 岩哂一路睇波一路食同飲酒

2022-01-03 38 瀏覽
放工一於去輕鬆下! 去左間酒吧餐廳💛 有得睇波有得吹水有得飲酒,氣氛都幾chill! 見到佢地出左個西班牙特色放題All-you-can-eat Spanish Tapas,裡面既菜式都可以任叫同refill,幾特別!! 我地就食左:..🔅生蠔 Oyster🔅青口(歐洲) Mussels🔅芝士拼盤 Cheese Platter🔅炒青椒 Fried Padron Pepper🔅西班牙海鮮飯 Paella🔅炸魷魚配青檸辣椒 Salt & Pepper Calamari🔅馬薩拉炸雞件 Masala Spiced Chicken🔅雪糕 Ice-cream..佢地仲有其他菜式,例如黑毛豬、凍腸拼盤、炸薯粒、黑毛豬火腿可樂餅、龍蝦尾等等,一個價錢可以食咁多西班牙菜式真係幾正! 另有汽水配埋,而且每碟都會係細碟上,唔驚食一兩款就飽肚,食完想再食就再叫,好方便! 就咁兩個去都好適合👍🏻 我自己就幾鍾意食佢地既青口、炸魷魚、炸雞同雪糕🤩
🔅生蠔 Oyster
🔅青口(歐洲) Mussels
🔅芝士拼盤 Cheese Platter
🔅炒青椒 Fried Padron Pepper
🔅西班牙海鮮飯 Paella
🔅馬薩拉炸雞件 Masala Spiced Chicken
🔅雪糕 Ice-cream.
2021-12-23
  • 炸魷魚配青檸辣椒
2021-12-31 59 瀏覽
Tapas 放題香港好少有,可以食多啲唔同款式又唔使就住就住🤟🏻🤟🏻決定嚟呢間餐廳食下!接近有20款嘢食選擇,覺得大部份都幾好食,特別深刻嘅食物有:✨🦪生蠔好新鮮而且creamy ,加上有少少海水味幾鮮甜!✨薯仔奄列雞蛋同埋薯仔嘅比例啱啱好,好有蛋香味!雖然好飽肚都忍唔住encore✨青口(歐洲)青口應該係用白酒煮嘅,索晒啲汁超正!而且清洗得幾乾淨,都幾新鮮,因為唔新鮮嘅青口好容易會太淋!✨西班牙海鮮炒飯嗰個飯好濃味,嗰個飯底應該加入左龍蝦汁去煮!而且夠晒多海鮮!平時出去食細細碟都已經百幾蚊,絕對係回本位!

✨🦪生蠔

好新鮮而且creamy ,加上有少少海水味幾鮮甜!

✨薯仔奄列

✨青口(歐洲)

✨西班牙海鮮炒飯

• 白酒煮法國青口
  • 西班牙薯仔奄列
  • 炸魷魚配青檸辣椒
  • 西班牙海鮮炒飯
  • 西班牙海鮮飯
🇪🇸酒吧都有特色放題?🇪🇸推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍花墟好熱鬧,已經有唔少蘭花、水仙球賣緊啦~ 唔知大家鍾意去邊買花呢?行完花墟,經過酒吧有特色放題食西班牙菜,都幾吸引~店員耐心解釋menu,每一道菜會逐一出,喜歡之後可以再點。除了生蠔/龍蝦尾,放題包括海鮮、肉類及小食共15款,還有雪糕及汽水。All you can eat Spanish Tapas HKD388/head (meal time 2.5hrs)🦪生蠔 - 新鮮軟滑,after taste礦物味重🐚歐洲青口 - bb size 食落好嫩滑🌀凍腸拼盤 - 3款肉腸,各有特色🧀芝士拼盤 - 2 款芝士,一淡一濃🫑炒青椒 - 鑊氣十足,食落唔辣🥘西班牙海鮮炒飯 - 店員介紹以越南虎蝦、本地蜆及魷魚、龍蝦湯烹製。海鮮鮮甜又彈牙,是晚number 1!🦑炸魷魚 - 外層酥脆唔油膩、配青檸汁同辣椒粉份外惹味🐥馬蕯拉炸雞件 - 以印度香料醃製,味道濃郁🥗紅菜頭火箭菜沙律 - 新鮮火箭菜、以車厘茄點綴,健康🍨雪糕 - 即製雪糕,雲尼拿味香濃,質地綿滑🧊汽水 - 罐裝汽水🧊Grape Smoothies HKD98 / Mojito HKD1
🇪🇸酒吧都有特色放題?🇪🇸
推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍

🦪生蠔 - 新鮮軟滑,after taste礦物味重
歐洲青口

🐚歐洲青口 - bb size 食落好嫩滑

🌀凍腸拼盤 - 3款肉腸,各有特色

🧀芝士拼盤 - 2 款芝士,一淡一濃

🫑炒青椒 - 鑊氣十足,食落唔辣
西班牙海鮮炒飯

炸魷魚

🦑炸魷魚 - 外層酥脆唔油膩、配青檸汁同辣椒粉份外惹味
馬蕯拉炸雞件

🐥馬蕯拉炸雞件 - 以印度香料醃製,味道濃郁

🥗紅菜頭火箭菜沙律 - 新鮮火箭菜、以車厘茄點綴,健康
雪糕

🍨雪糕 - 即製雪糕,雲尼拿味香濃,質地綿滑

🧊汽水 - 罐裝汽水

🧊Grape Smoothies HKD98 / Mojito HKD108 - 套餐附罐裝汽水,想飲其他飲品就另外點。前者味道濃質地較濃一點更好,後者青檸及薄荷十足。

🌟新鮮熱焫上枱,店員上菜時都有介紹食材及製法,感受到誠意。份量剛好唔會太多,可以試多點菜式。如果說是放題,感覺更似tasting menu❣️

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❤️🤍
環境 ❤️❤️❤️❤️🤍
服務 ❤️❤️❤️❤️🤍
🔖LAVA Bar & Restaurant
🪑太子通菜街236號地舖
  • All you can eat Spanish Tapas
  • 炒青椒
  • 西班牙海鮮炒飯
  • 炸魷魚
  • 馬蕯拉炸雞件
  • 紅菜頭火箭菜沙律
  • 雪糕
  • Grape Smoothies
  • Mojito
心血來潮想食西班牙菜,知道太子呢間餐廳有酒飲.有波睇,估唔到西班牙菜式竟然有放題任叫任食。$388/位 有齊Menu上面咁多款式重點係每道菜都有質數,仲要熱辣辣。生蠔 / 龍蝦尾 可以二選一,我地揀咗生蠔,好新鮮勁好食 「歐洲青口」細細隻,烹調後都無掩蓋鮮味,食到停唔到口。「拼盤」一次過試幾款芝士.西班牙黑毛豬.凍腸,伴酒一流「炒青椒」外國嘅青椒比本地更好食,細細隻唔辣,仲好香口添「紅菜頭火箭菜沙律」最愛火箭菜,爽口嫩綠又新鮮,酸酸地好醒胃「炸魷魚配青檸.辣椒」炸魷魚好味,唔會靭,配上青檸好Fresh「馬薩拉炸雞件」炸完都唔會好乾,依然Keep到肉汁好Juicy「西班牙海鮮飯」配上本地蜆 同大大隻鮮蝦,蝦肉好爽口,個飯好惹味「雪糕」好耐無食過咁香咁滑嘅雪糕,要無限Encore呀

$388/位 有齊Menu上面咁多款式

重點係每道菜都有質數,仲要熱辣辣。

生蠔 / 龍蝦尾 可以二選一,我地揀咗生蠔,好新鮮勁好食

「歐洲青口」
細細隻,烹調後都無掩蓋鮮味,食到停唔到口。

「拼盤」

一次過試幾款芝士.西班牙黑毛豬.凍腸,伴酒一流

「炒青椒」

外國嘅青椒比本地更好食,細細隻唔辣,仲好香口添

「紅菜頭火箭菜沙律」

最愛火箭菜,爽口嫩綠又新鮮,酸酸地好醒胃

「炸魷魚配青檸.辣椒」

炸魷魚好味,唔會靭,配上青檸好Fresh

「馬薩拉炸雞件」

炸完都唔會好乾,依然Keep到肉汁好Juicy

「西班牙海鮮飯」

配上本地蜆 同大大隻鮮蝦,蝦肉好爽口,個飯好惹味

「雪糕」

好耐無食過咁香咁滑嘅雪糕,要無限Encore呀

2021-12-30
  • 生蠔
  • 紅菜頭火箭菜沙律
2021-12-30 41 瀏覽
西班牙珍珠蠔😋😋😋😋鮮味十足,特別配上嘅醬酸酸地好有趣,作為前菜算唔錯Cold cut and Cheese Platter😋😋😋😋😋份量唔算多,但包含咗3-4款芝士及ham,兩個人食啱啱好,好啱送酒呀魷魚炸雞😋😋😋😋炸雞就一般,正正常常,但魷魚好食~藍青口😋😋😋😋醬汁調配得唔錯火箭菜沙律😋😋😋冇乜特別,不過想食下菜😂😂西班牙海鮮飯😋😋😋😋😋睇落份量少,但好飽,而且海鮮都好足料,唔錯唔錯最後仲有個雪糕做甜品😋另外,佢位於酒吧街,當然都有好多酒飲啦!佢特別有個menu係手工啤~款款都好吸引😍
西班牙珍珠蠔
😋😋😋😋
鮮味十足,特別配上嘅醬酸酸地好有趣,作為前菜算唔錯

Cold cut and Cheese Platter
😋😋😋😋😋

魷魚炸雞
😋😋😋😋
炸雞就一般,正正常常,但魷魚好食~

藍青口
醬汁調配得唔錯

火箭菜沙律
😋😋😋
冇乜特別,不過想食下菜😂😂

西班牙海鮮飯
😋😋😋😋😋
睇落份量少,但好飽,而且海鮮都好足料,唔錯唔錯

最後仲有個雪糕做甜品😋