✨早就听说这家Cafe15的烤乳猪YYDS今天顺道过来吃了,真的好好吃!!!一上桌就香气扑鼻,乳猪烤到皮又薄又脆一切开肉汁和油脂就流出来,非常juicy!肉质肥瘦相间非常软嫩,一点都不会腻作为配菜的薯仔、番茄仔等也是用心烤过的好吃加分真的不用纠结,烤乳猪一定要试!! 🌟话说这家Cafe15是九龙湾君立酒店的餐厅酒店前身为骆驼牌水壶厂,现在cafe也传承了骆驼牌的历史展出骆驼牌的历史珍藏,包括酒杯、烟灰盅、模具等还有非常吸睛的七彩水壶打卡墙,好似去了展览馆!! 👍我点的Brunch里包含沙律菜和Artisan Gelato雪糕尝试了意大利开心果味,口感幼滑细腻,味道醇厚,感觉好幸福!炉端烧石斑鱼柳也很意外的惊喜!肉质鲜美细嫩,又有炭烤的香气,推荐! 🩷喜欢吃多国菜Brunch的和骆驼迷真的可以试试这家一定会后悔!后悔没早点去! 📍 Café 15地址:九龙湾宏光道15号君立酒店地铺(港铁九龙湾站C出口)
✨早就听说这家Cafe15的烤乳猪YYDS
今天顺道过来吃了,真的好好吃!!!
一上桌就香气扑鼻,乳猪烤到皮又薄又脆
一切开肉汁和油脂就流出来,非常juicy!
肉质肥瘦相间非常软嫩,一点都不会腻
作为配菜的薯仔、番茄仔等也是用心烤过的好吃加分
真的不用纠结,烤乳猪一定要试!!

🌟话说这家Cafe15是九龙湾君立酒店的餐厅
酒店前身为骆驼牌水壶厂,现在cafe也传承了骆驼牌的历史
展出骆驼牌的历史珍藏,包括酒杯、烟灰盅、模具等
还有非常吸睛的七彩水壶打卡墙,好似去了展览馆!!

尝试了意大利开心果味,口感幼滑细腻,味道醇厚,感觉好幸福!
炉端烧石斑鱼柳也很意外的惊喜!
肉质鲜美细嫩,又有炭烤的香气,推荐!

🩷喜欢吃多国菜Brunch的和骆驼迷真的可以试试这家
一定会后悔!后悔没早点去!

📍 Café 15
地址:九龙湾宏光道15号君立酒店地铺
(港铁九龙湾站C出口)

🌃 Cafe位於九龍灣宏光道15號君立酒店,建議交通工具為巴士,酒店前身為駱駝牌水壺廠, 現在cafe也傳承了駱駝牌的歷史,展出駱駝牌的歷史珍藏,包括手繪原圖、模板、模具等, 還有非常吸睛的七彩水壺打卡牆, 如乘坐時光機,走進香港工業的輝煌時期,每一款水壺都承載了我們不少經典的回憶。.🤠 通粉foodie 於下午時間入座, cafe提供了半自助午餐可選擇, 價錢由百餘元就可以品嚐主菜、沙律甜品吧、Gelato、飲品等,沙律甜品吧提供了預製沙律、凍肉片及各款沙律菜選擇, 另外更提供湯品、餐包、西餅及水果等。.🌃 除了半自助午餐,Cafe於逢星期五、六 3pm - 6: 45p.m.提供了 Happy Hour 啤酒小食放題,可以1小時內享用無限指定紅白酒、啤酒、汽水、果汁及自助小食吧。..🐄 美國安格斯肉眼扒💲 258👉 一整塊嘅肉眼扒十分厚切, 選了七成熟度,煎得比較香口,切開塊扒裏面仍然看到嫩紅色, 咬滿有滿滿嘅肉汁湧出嚟, 肉質軟嫩而有些少咬口,另外仲有不少烤蔬菜作為配菜。.🐷 秘製烤乳豬💲 268👉 呢款係Cafe主打嘅菜式, 乳豬烤焗需時約十多分鐘, 採用了慢煮嘅方式能夠鎖住肉

🐄 美國安格斯肉眼扒
💲 258

🐷 秘製烤乳豬
💲 268
👉 呢款係Cafe主打嘅菜式, 乳豬烤焗需時約十多分鐘, 採用了慢煮嘅方式能夠鎖住肉汁,乳豬表面烤得金黃香脆,切開嘅時候,肉汁同埋油脂香氣慢慢湧現出嚟,肉質食落十分軟嫩, 食完有啲唔夠喉😋

🍦 另外試咗四款唔同嘅Gelato, 分別為烏龍茶、伯爵茶、意大利開心果、岩鹽焦糖咖啡, 其中兩個隨餐附送, 另外單點為$47/杯, cafe選用了由意大利雪糕師創立嘅gelato品牌Davi, 四款雪糕口味都以濃郁見稱, 味道醇厚嘅感覺, 而比較吸引嘅係意大利開心果,味道根本同食緊開心果沒有分別, 每一啖都食到開心果肉嘅感覺, 而雪糕口感幼滑細膩,做到十分出色👍。

🤠 最後小編叫了一杯凍檸茶及一杯熱檸蜜,飲品嘅水準也不錯,為一餐作個完美嘅作結
📍 Café 15
九龍灣宏光道15號君立酒店地下
此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
Camlux Hotel前身係駱駝牌工廠而酒店內嘅Café 15就展出咗駱駝牌歷代產品彩色水壺打卡牆🌈、懷舊盒壺等..配合呢度新穎嘅工業風裝修新舊融合 好靚!超好打卡的!餐點方面 weekend brunch 有13款主菜可揀套餐包括沙律、飲品+$108可以任飲紅白酒、啤酒60mins下午飲返杯真係好chill☺️想講主菜乳豬、馬來咖哩都好好食!👍🏻👍🏻👍🏻雪糕又係好正~~我哋會再嚟食架!🔸秘製烤乳豬($268)招牌菜果然係正,即製熱辣辣,皮好似薯片咁脆!一切開非常juicy!味道好香而唔會過咸,真正香、脆、嫩滑集於一身❤️🔸馬來咖喱雞配白飯($168)係我喺香港食過最好味嘅咖哩!❤️❤️質地濃稠,食到石栗、八角等滿滿嘅香料味,香香辣辣,仲有少少番茄嘅清新酸甜味。雞彈牙有肉香,並非殭屍肉,煮得入味,真係好好食!🔸DAYVI gelato 叫咗熱情果、金沙朱古力口味,2款都超好食!食得出係新鮮果香味,勁香!仲有粒粒熱情果籽,酸甜度適中。我哋即刻上網睇吓邊度有得賣!😂😋❇️另外星期五、六仲有Happy Hour $150/一小時內享用享用酒水。

Camlux Hotel前身係駱駝牌工廠
而酒店內嘅Café 15就展出咗駱駝牌歷代產品
彩色水壺打卡牆🌈、懷舊盒壺等..
配合呢度新穎嘅工業風裝修
新舊融合 好靚!超好打卡的!
餐點方面 weekend brunch 有13款主菜可揀
套餐包括沙律、飲品
+$108可以任飲紅白酒、啤酒60mins
下午飲返杯真係好chill☺️
想講主菜乳豬、馬來咖哩都好好食!👍🏻👍🏻👍🏻
雪糕又係好正~~
我哋會再嚟食架!

🔸秘製烤乳豬($268)

🔸馬來咖喱雞配白飯($168)
係我喺香港食過最好味嘅咖哩!❤️❤️

🔸DAYVI gelato
我哋即刻上網睇吓邊度有得賣!😂😋

❇️另外星期五、六仲有Happy Hour
$150/一小時內享用享用酒水。

君立酒店以駱駝牌工廠改建,擁有獨特嘅工業風格。週末屋企人去食咗一個悠閒嘅brunch🩷 餐廳嘅裝修保留咗駱駝牌工廠嘅元素,展示咗許多經典嘅駱駝牌產品,別具一格🎨 食物無論賣相同味道都充滿誠意,性價比極高🔥𝐁𝐮𝐛𝐮推介🔥👍 秘制烤乳豬 𝙍𝙤𝙖𝙨𝙩𝙚𝙙 𝙎𝙪𝙘𝙠𝙡𝙞𝙣𝙜 𝙋𝙞𝙜乳豬下脾份量唔小,俾我手掌更大。一刀切落去焦香四溢,豬皮烤得又薄又脆。乳豬肥瘦相間,肉質嫩滑,味道濃郁食晒成份都唔覺得膩 🐖 👍 焗厚切豬扒飯 𝘽𝙖𝙠𝙚𝙙 𝙋𝙤𝙧𝙠 𝘾𝙝𝙤𝙥 𝙍𝙞𝙘𝙚豬扒厚實,燒得啱啱好。配上鮮茄同拉絲芝士,味道更加豐富。炒飯底炒得乾身,又唔會過鹹,每一啖都可以感受到每種食材嘅美味。依家,每週五、六嘅下午3時至6時45分只需要$150,就可以喺Happy Hour一小時內享用無限量嘅指定紅白酒、啤酒、汽水、果汁。特別優惠🎉

𝐁𝐮𝐛𝐮推介🔥
👍 秘制烤乳豬 𝙍𝙤𝙖𝙨𝙩𝙚𝙙 𝙎𝙪𝙘𝙠𝙡𝙞𝙣𝙜 𝙋𝙞𝙜

👍 焗厚切豬扒飯 𝘽𝙖𝙠𝙚𝙙 𝙋𝙤𝙧𝙠 𝘾𝙝𝙤𝙥 𝙍𝙞𝙘𝙚

• 秘制烤乳豬
𝑇ℎ𝑒 𝐶𝑎𝑚𝑙𝑢𝑥 𝐻𝑜𝑡𝑒𝑙 𝑏𝑢𝑖𝑙𝑑𝑖𝑛𝑔 𝑢𝑠𝑒𝑑 𝑡𝑜 𝑏𝑒 𝑡ℎ𝑒 𝑚𝑎𝑛𝑢𝑓𝑎𝑐𝑡𝑢𝑟𝑖𝑛𝑔 ℎ𝑜𝑚𝑒 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝐶𝑎𝑚𝑒𝑙 𝑣𝑎𝑐𝑢𝑢𝑚 𝑓𝑙𝑎𝑠𝑘 𝑏𝑟𝑎𝑛𝑑. 𝐼𝑛 2013, 𝑡ℎ𝑒 𝑏𝑢𝑖𝑙𝑑𝑖𝑛𝑔 𝑤𝑎𝑠 𝑟𝑒𝑝𝑢𝑟𝑝𝑜𝑠𝑒𝑑 𝑖𝑛𝑡𝑜 𝑡ℎ𝑒 𝐶𝑎𝑚𝑙𝑢𝑥 𝐻𝑜𝑡𝑒𝑙, 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑎 𝑡ℎ𝑜𝑢𝑔ℎ𝑡𝑓𝑢𝑙 𝑑𝑒𝑠𝑖𝑔𝑛 𝑟𝑒𝑡𝑎𝑖𝑛𝑖𝑛𝑔 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑠 𝑜𝑓 𝑖𝑡𝑠 𝑔𝑙𝑜𝑟𝑖𝑜𝑢𝑠 ℎ𝑖𝑠𝑡𝑜𝑟𝑦. 𝐶𝑎𝑓é 15 𝑓𝑒𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒𝑠 𝑎 𝑠ℎ𝑜𝑤𝑠𝑡𝑜𝑝𝑝𝑖𝑛𝑔 𝑔𝑙𝑎𝑠𝑠 𝑤𝑎𝑙𝑙 𝑑𝑖𝑠𝑝𝑙𝑎𝑦𝑖𝑛𝑔 𝑣𝑎𝑐𝑢𝑢𝑚 𝑓𝑙𝑎𝑠𝑘𝑠 𝑎𝑟𝑟𝑎𝑛𝑔𝑒𝑑 𝑖𝑛 𝑎 𝑟𝑎𝑖𝑛𝑏𝑜𝑤 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑟𝑢𝑚.君立酒店由駱駝牌工廠改建而成,酒店地下餐廳 𝐶𝑎𝑓é 15 的歷代熱水壺彩色打卡牆惹人注目,順著顏色排列十分治癒🌈餐廳還在展出駱駝牌不少珍貴文物,例如酒杯、煙灰盅、舊式飯壺等🔎除了有展覽看,酒店的 𝒲𝑒𝑒𝓀𝑒𝓃𝒹 ℬ𝓇𝓊𝓃𝒸𝒽 質素也令人驚艷,總共有13款主菜選擇,套餐包括沙律及餐飲~๑ 𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗦𝘂𝗰𝗸𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗣𝗶𝗴 🐖秘製烤乳豬 $𝟮𝟲𝟴 (🌟𝟵.

๑ 𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗦𝘂𝗰𝗸𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗣𝗶𝗴 🐖
秘製烤乳豬 $𝟮𝟲𝟴 (🌟𝟵.𝟱/𝟭𝟬)
烤乳豬絕對係𝐶𝑎𝑓é 15 嘅招牌菜,一上桌立即香氣撲鼻,乳豬烤到皮超級脆,一切開肉汁同油脂好澎湃,仲有煙升起,而肉質係非!常!嫩!滑! 配菜薯仔、蕃茄仔、茄子都好有心思烤過超好食,大家黎到唔使糾結食乜,一定要試呢個🤤🤤

๑ 𝗣𝗮𝗻 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗔𝘂𝘀𝘁𝗿𝗮𝗹𝗶𝗮𝗻 𝗟𝗮𝗺𝗯 𝗖𝗵𝗼𝗽
香煎澳洲羊扒 $𝟮𝟱𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)
羊扒口感出色,肉質柔嫩,羶腥味不濃,而且肥瘦適中,食嘅時候唔會覺得太肥膩

๑ 𝗜𝘁𝗮𝗹𝘆 𝗔𝗿𝘁𝗶𝘀𝗮𝗻 𝗚𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼🍧(🌟𝟴/𝟭𝟬)
視乎𝗕𝗿𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗦𝗲𝘁 價錢可以免費/加$𝟮𝟬 加配意大利𝗚𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼🍧
雪糕比一般嘅雪糕更低脂、低糖、低卡
當日提供三款口味,有伯爵茶、金莎同雜莓
伯爵茶幾香茶味,而且食到茶葉顆粒,口感特別☕️
雜莓口感似雪葩,比較輕盈🍓

✧ +$𝟭𝟬𝟴 仲可以1小時内可享用紅、白餐酒🍷及啤酒🍺無限添飲,爸爸係愛酒之人表示滿意🤭
𝐴𝑑𝑑 𝐸𝑥𝑡𝑟𝑎 $108 𝑡𝑜 𝑒𝑛𝑗𝑜𝑦 𝑢𝑛𝑙𝑖𝑚𝑖𝑡𝑒𝑑 𝑟𝑒𝑓𝑖𝑙𝑙 𝑜𝑓 ℎ𝑜𝑢𝑠𝑒 𝑤𝑖𝑛𝑒 𝑎𝑛𝑑 𝑠𝑒𝑙𝑒𝑐𝑡𝑒𝑑 𝑏𝑒𝑒𝑟 𝑖𝑛 60 𝑚𝑖𝑛𝑠!!

星期五六happy hour $150 仲有任飲酒水添~
2023-09-09
  • 烤乳豬
  • 澳洲羊架
Camlux hotel前身係駱駝牌工廠舊址🐫所以當踏入呢間cafe餐廳 就會見到好多駱駝牌既展品😲有好多都未見過架🙈好似去左個展覽館咁😆最吸睛都係彩虹色既水壺擺設 非常適合打個靚卡📸Brunch既選擇一樣都好齊全 國際化之餘種類都好多🫢所以如果多人食的話 share食 每樣食啲就最好🤪➷ 🪐 秘制烤乳豬  乳豬既份量都幾大舊 烤過後油份都出晒黎 好肥美😋外皮帶點煙韌既口感 因為油份夠高📈肉質都唔會韌 個皮仲可以烤到脆卜卜 呢個聲音好治療呢🫢乳豬既油份滲咗落去底下既翠肉瓜🥒份外惹味不過呢個乳豬最好就係share 一個人食晒會太腬😆§ 🪐 美國安格斯肉眼扒  肉眼扒比較厚身 肉味都尚算重 肉質比較有咬口都會帶有少少筋位 內裡都唔會煎到乾身👍🏼熟成度可以掌握返好啲就會更好😌§ 🪐 四莓雪葩 🪐 金莎朱古力  對於DAYVI呢個牌子 絕對唔陌生 仲好鬼鍾意🥰無幾耐之前先係K11食過 估唔到今日都可以食到🤤有佢地既Gelato雪糕做一個結尾 實在太幸福喇🤭可唔可以話我知邊度有得買🫣§ 每一份weekend brunch都會配有沙律同餐飲🥗額外加錢仲可以一小時內任飲紅白餐酒或啤酒🍻所以任何時間黎
Camlux hotel前身係駱駝牌工廠舊址🐫

可唔可以話我知邊度有得買🫣
每一份weekend brunch都會配有沙律同餐飲🥗
額外加錢仲可以一小時內任飲紅白餐酒或啤酒🍻
所以任何時間黎到都可以有唔同既享受🍷

而家餐廳仲有$150 Happy hour promotion😲
一小時內享用無限指定紅白酒、啤酒、汽水、果汁及自助小食吧 (逢星期五、六 3pm-6:45pm供應🥳)

最新資訊請留意君立酒店社交平台📲

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼7️⃣🌟
2023-09-09
2023-09-13 87 瀏覽
原來Camlux Hotel,轉型成酒店之前是駱駝牌工廠舊址 !仲有一間餐廳,即刻就嚟!仲有停車場可以泊車添,真系好方便!停車場行入酒店,沿路都放咗當年駱駝工廠🏭嘅照片!酒店大堂,亦放置左一部份駱駝牌歷史展品,真系大開眼界!到咗餐廳,地方好寬躺,裝修簡潔,特別用上曾經跟駱駝牌合作嘅設計嘅駱駝牌水壺陳列架、由懷舊設計嘅花花圖案到現代嘅Kuromi 都有😍!以陳列架作特色牆嘅設計,真系好靚,啱曬打卡!另一邊亦展出駱駝牌歷史展品,駱駝牌飯壼及水壺嘅演變添!原來以前D暖水壺系用玻璃內膽架,而家已經全部用曬不鏽鋼了!呢度仲有一個室外用餐🍽️位,因為紅燈招牌,亦都系一個好好嘅打卡位!🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️食物方面,呢度嘅set lunch 系半自助形式㗎!自助沙律吧有沙律🥗餐湯🍲及甜品🍮供應叫以下兩款,仲會贈送Gelato手工雪糕一份 秘制烤乳豬Roasted Suckling Pig $268離遠就已經聞到好香,一切落去嘅時候,嗰種脆卜卜嘅聲音,難以筆墨來形容,又香又脆,又松化肉質又淋又Juicy,唔好以為咁大件乳豬就會好肥膩,其實又唔系喎,原來個精粹就系喺個蜜糖芥末汁度,我諗呢種應該就系化

停車場行入酒店,沿路都放咗當年
駱駝工廠🏭嘅照片!
酒店大堂,亦放置左一部份駱駝牌歷史展品,真系大開眼界!
以陳列架作特色牆嘅設計,真系好靚,啱曬打卡!
另一邊亦展出駱駝牌歷史展品,駱駝牌飯壼及水壺嘅演變添!
原來以前D暖水壺系用玻璃內膽架,而家已經全部用曬不鏽鋼了!

🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️

食物方面,呢度嘅set lunch 系半自助形式㗎!
自助沙律吧有沙律🥗餐湯🍲及甜品🍮供應

叫以下兩款,仲會贈送Gelato手工雪糕一份

離遠就已經聞到好香,一切落去嘅時候,嗰種脆卜卜嘅聲音,難以筆墨來形容,又香又脆,又松化肉質又淋又Juicy,唔好以為咁大件乳豬就會好肥膩,其實又唔系喎,原來個精粹就系喺個蜜糖芥末汁度,我諗呢種應該就系化學作用🤣🤣🤣

美國安格斯肉眼扒🥩HK$258
Us Black Angus Ribeye Sreak
🥩肉眼扒外層煎得啱啱好,少少焦,好香口,肉質好淋好juicy, 🐮牛味非常重

逢星期五、六 happy hour仲有 $150 任飲酒水👍
2023-09-05
2023-09-12 76 瀏覽
Camlux Hotel的Cafe 15,仿佛穿越時空回到了昔日的駱駝牌工廠舊址🕰️🏭 這裡不僅是一間咖啡館,更是一個歷史的故事,每一個角落都充滿了駱駝漆的歷史遺跡,看到駱駝漆產品的演化,感受到時光的流轉📸 品嚐美食的同時,也能感受到厚重的歷史氛圍 📖💫🔸美國安格斯肉眼扒冇諗過咁厚肉!性價比相當不錯👍🏻肉質鮮嫩,滿口都是濃郁的牛肉香氣🥩💖 🔸香煎澳洲羊扒散發出濃郁的羊肉香味,讓人回味無窮!配上色彩豐富的香烤雜菜,賣相相當不錯🐑🔸Dayvi Gelato手工雪糕絕對是今日的精髓😳 個雪糕真係好好食!金沙味和伯爵茶味兩款口味都能感受到濃郁的味道🍨 質地柔軟好香滑滑!點解平時見唔到呢個牌子嘅雪糕㗎?😤🔸檸茶cocktail更是別具一格,香濃的茶香和清新的檸檬完美地結合在一起,好有香港特色🍹🌿

🔸美國安格斯肉眼扒

🔸香煎澳洲羊扒
散發出濃郁的羊肉香味,讓人回味無窮!
配上色彩豐富的香烤雜菜,賣相相當不錯🐑

🔸Dayvi Gelato手工雪糕
點解平時見唔到呢個牌子嘅雪糕㗎?😤

🔸檸茶cocktail
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🐪🐪🐪🐪🐪🍴🍽🍴🍽🍴🍽-Camlux Hotel君立酒店原址其實係駱駝牌嘅廠房,經翻身後搖身一變成為型格工業風嘅酒店。餐廳內外依然保留咗好多同駱駝牌有關嘅物品做展覽,除咗有唔同嘅照片同畫作,仲有駱駝牌酒杯、煙灰盅、舊式飯壺等等,令到客人係享受餐飲或住宿服務嘅同時都可以了解到駱駝牌嘅故事🐪🐪。餐廳入面最驚喜嘅當然嘅係由七彩顏色嘅駱駝牌保溫壺拼湊出嚟嘅打卡牆🌈!牆上放滿咗駱駝牌多年嚟為各大品牌例如咖啡店、銀行、飲品製造商等等製造嘅保溫壺,有幾款仲係復刻版,靚到想帶哂番屋企!食物方面,午市係半自助形式,Set lunch除咗有主菜、飲品、意大利雪糕(個別套餐需+$20)外,亦可以享用沙律同甜品吧。沙律吧有新鮮嘅沙律菜 、粟米、青瓜、車厘茄、火腿等,甜品區亦有蛋糕仔同生果可以選擇。個人超推薦比較少見嘅花椰菜湯,味道濃郁得嚟唔會好膩😋。Set 1️⃣🥢美國安格斯肉眼扒 $258我哋嗌咗個5成熟嘅安格斯肉眼扒。熟成度啱啱好,中間呈粉紅,表面煎得微焦,內裹嫩軟多汁,非常香口,亦唔會好乾身同韌。伴碟嘅有勁調味嘅薯仔、茄子、翠玉瓜、車厘茄等等,特別鍾意佢嘅薯仔,有落外脆內軟,鹹鹹地忍唔住一啖有

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🐪🐪🐪🐪🐪🍴🍽🍴🍽🍴🍽

Set 1️⃣
🥢美國安格斯肉眼扒 $258
我哋嗌咗個5成熟嘅安格斯肉眼扒。熟成度
啱啱好,中間呈粉紅,表面煎得微焦,內裹嫩軟多汁,非常香口,亦唔會好乾身同韌。伴碟嘅有勁調味嘅薯仔、茄子、翠玉瓜、車厘茄等等,特別鍾意佢嘅薯仔,有落外脆內軟,鹹鹹地忍唔住一啖有一啖咁食🤤🤤!

🥢烏龍茶Oolong Tea gelato
Dayvi Gelato都係其中一個吸引到我嚟嘅原因(本身佢嘅雪糕都要$47杯🫢)!除咗雪糕本身冇添加任何人工香料、水份、防腐劑外,材料上亦用咗海藻糖,令Dayvi嘅意大利雪糕比普通雪糕更加低糖低脂,有助減少卡路里吸入之餘亦保持到質素,不失幼滑濃郁嘅口感🤤。個人超級推薦呢一款烏龍茶味,食第一啖已經感受到烏龍茶嘅味道好出好濃郁🤤。

🥢熱檸水🍋

Set 2️⃣
🥢香煎三文魚$178
三文魚嘅份量亦都好大條,外型睇落好飽滿。三文魚外皮煎得酥脆,魚肉呈淡粉紅色,口感柔嫩多汁,唔會好嚡口,一啖咬落去已經感受到三文魚嘅油香。三文魚調味亦都恰到好處,配埋忌廉汁味道更昇華😋。

🥢四莓雪葩Mixberry Sorbet (+$20)
呢款雪葩食落更健康清新,不過味道偏酸😝。

🥢涷檸茶🥤

📌餐廳而家逢星期五六3pm-645pm仲做緊happy hour嘅優惠,客人可以以$150係1小時內享用紅酒、白酒、啤酒、果汁、汔水、沙律同甜品吧🤩

🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7.5/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 8/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7.5/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.75/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🐪🐪🐪🐪🐪🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 Café 15 (九龍灣)
九龍灣宏光道15號君立酒店地下
#bakdiu西式 #bakdiu自助餐 #bakdiu九龍灣 #cafe15 #madebycamel #kowloonbay #hkcafe
活化工廈,香港極具代表性的駱駝牌工廠舊址,翻新轉型成為Camlux Hôtel無論建築外觀以至室內設計,都加入“香港製造”,獨有工業特色嘅元素。 今次嚟到地下嘅餐廳,店內擺放駱駝牌水壺陳列架,色彩繽紛,令人賞心悅目😍 同時亦有展出多款懷舊水壺、飯壺等。 牆上亦掛有工廠的標示,好得意😊午市有半自助餐提供,主菜有多款選擇,而沙律🥗、湯、麵包、甜品等就以自助型式!部份主菜亦會贈送Gelato手工雪糕一份 店員推介~秘制烤乳豬,果然非常正,好似係我食過最好味,乳豬腳都幾大隻,外枝烤得鬆脆,油脂豐盈滑溜,肉質軟嫩又juicy,每一口都好幸福🥰至於香煎白鱈魚,外脆內軟,魚肉鮮甜,伴碟好多烤蔬果手工雪糕有驚喜💥有金莎朱古力、烏龍茶等口味,相當特別,好值得試另外還包飲品星期五六有 Happy Hour$150 任飲酒水

部份主菜亦會贈送Gelato手工雪糕一份

至於香煎白鱈魚,外脆內軟,魚肉鮮甜,伴碟好多烤蔬果

另外還包飲品

星期五六有 Happy Hour$150 任飲酒水
2023-09-06 75 瀏覽
早前來到Camlux Hotel吃Weekend Brunch🍽️發現這𥚃轉型成酒店之前是駱駝牌工廠舊址酒店餐廳Café 15裝修設計好特別工業風融合一片彩色駱駝水壺陳列架🌈色彩繽紛打卡好IG-able😍超好拍的📷還有駱駝牌歷史展品就像一家迷你博物館享受美食之餘能感受本土文化氣息🇭🇰用餐體驗超特別的😚Weekend Brunch選擇好豐富😍總共有11款主菜選擇,包括沙律及餐飲+$108可在1小時内可享用紅、白餐酒🍷及啤酒🍺無限添飲Wine Lover不可錯過啊🫶🏻秘制烤乳豬 Roasted Suckling Pig HK$268一上桌立即香氣撲鼻,令人食指大動😋!烤乳豬皮脆肉嫩🐷,外皮超香脆,肉質嫩滑油脂味重,邪惡又好吃🤤🤤🤤!絕對是必點❤️!美國安格斯肉眼扒 US Black Angus Ribeye Steak HK$258牛味重🐮,油脂分布平均,medium rare煎得恰到好處!🥂Wine Lover好消息🎉星期五六有Happy Hour$150任飲酒水
發現這𥚃轉型成酒店之前是駱駝牌工廠舊址

🥂Wine Lover好消息🎉
星期五六有Happy Hour$150任飲酒水

2023-08-26
2023-09-06 175 瀏覽
最近去左九龍灣返新工,成班同事帶我去左君立酒店地下的Café 15食lunch.酒店由駱駝嘜工廠改建而成,餐廳環境好舒服好寬敞,裡面有一大排裝飾牆,放滿不同時代的駱駝牌水壺,真係好靚,打卡一流📸今日就試左Café 15聯乘DAYVI ltalian Gelato 推出的半自助餐,價錢由 $108至 $268。我就揀左秘製烤乳豬,仲包一杯DAYVI意大利手工Gelato,性價比高!🐷主菜~秘製烤乳豬 $268先揀一款主菜,必食佢地的招牌秘製烤乳豬! 乳豬份量十足,烤到外脆內嫩,豬皮入口酥脆,肉質鮮嫩多汁! 配菜有烤過的茄子和薯仔,非常惹味!🥗自助吧沙律菜又新鮮又爽脆,配埋冷盆火腿更滋味!是日餐湯係南瓜湯,入口香滑又creamy.甜品有幾款精緻蛋糕和水果😋🍨意大利手工Gelato雪糕有多種口味的意大利手工Gelato 雪糕任你揀,分別係伯爵茶、開心果、岩鹽、咖啡、D24榴蓮、金莎和熱情果。Gelato雪糕低糖低卡路里,所以我今日食左兩杯都唔怕肥🤭🌟開心果口味,超級香濃的開心果味,入口軟滑,口感濃郁,推介!🌟熱情果口味,口感冰凍幼滑,酸酸甜甜好清新!

🐷主菜~秘製烤乳豬 $268

🥗自助吧

沙律菜又新鮮又爽脆,配埋冷盆火腿更滋味!
是日餐湯係南瓜湯,入口香滑又creamy.
甜品有幾款精緻蛋糕和水果😋

🍨意大利手工Gelato雪糕

Gelato雪糕低糖低卡路里,所以我今日食左兩杯都唔怕肥🤭
🌟熱情果口味,口感冰凍幼滑,酸酸甜甜好清新!
2023-09-04 364 瀏覽
今日同朋友去咗九龍灣嘅Camlux Hotel,試下佢哋嘅Café 15 君立咖啡室👏🏻呢間酒店係由駱駝牌廠房改建而成,保留咗一啲舊時工業風格嘅元素,仲用駱駝牌歷代水壺做左一幅發光feature wall, 打卡一灣!Café 15 嘅環境休閒舒適,適合放鬆心情食個飯🥰我哋點咗兩個午餐set,一個係秘制烤乳豬,另一個係美國安格斯肉眼扒。兩個set 都包括沙律吧,有新鮮沙律菜🥗、湯、甜品,好豐富!沙律都幾新鮮,有幾款沙律汁可自由配搭,甜品有兩款蛋糕,唔會太甜秘制烤乳豬🐽皮脆肉嫩,香氣撲鼻好惹味,仲配搭左特別嘅酸甜汁。美國安格斯肉眼扒嘅牛肉質地好好,煎得剛剛好,汁香四溢都好美味☺️值得一提係餐廳供應嘅意大利DAYV Italian Gelato ,非常好味道 🍨跟餐加購就可以品嘗喇,有伯爵茶、烏龍茶、開心果、D24榴楗味等口味!整體黎講,Café 15 嘅午餐set 值得一試,份量足夠價錢合理,服務態度又好。如果有機會可以嚟Camlux Hotel 走一轉,感受下佢哋嘅工業風格同優質食物👏🏻  仲有星期五、六 做緊$150 Happy Hour 酒水任飲,下次可以落嚟chill 下😆

-𝘾𝙖𝙢𝙡𝙪𝙭 𝙃𝙤𝙩𝙚𝙡 🐫九龍灣有間酒店擺緊駱駝牌既展覽 酒店原身係初代駱駝牌既工廠改建而成 入面陳設整個工廠歷史 包括工廠生產 / 工廠藍圖 同埋歷代熱水壺彩色打卡牆 📷✨✨ Brunch semi-buffet (All you can eat salad bar / drinks)新鮮沙律選擇多 - 有Parma ham / 四季豆沙律等等🥩 美國安格斯肉眼扒($258)嗌左5成熟 煎到剛剛好 肉質粉嫰🐟 香煎三文魚($178)三文魚份量大 質感嫰滑 配忌廉汁 🍦Gelato (+$20 / 原價$47)當日揀左既係Earl Grey 味 茶味香濃 略為較甜~星期五六 Happy Hour $150 任飲酒水
𝘾𝙖𝙢𝙡𝙪𝙭 𝙃𝙤𝙩𝙚𝙡 🐫

九龍灣有間酒店擺緊駱駝牌既展覽
酒店原身係初代駱駝牌既工廠改建而成
入面陳設整個工廠歷史 包括工廠生產 / 工廠藍圖

同埋歷代熱水壺彩色打卡牆 📷✨

🥩 美國安格斯肉眼扒($258)
嗌左5成熟 煎到剛剛好 肉質粉嫰

🐟 香煎三文魚($178)
三文魚份量大 質感嫰滑 配忌廉汁

🍦Gelato (+$20 / 原價$47)
當日揀左既係Earl Grey 味 茶味香濃 略為較甜~

星期五六 Happy Hour $150 任飲酒水
2023-08-18
2023-08-23 79 瀏覽
好吃又很好打卡的網紅餐廳,雖然地點不是10分方便,但是慕名而來的食客也是很多,咖啡室由早上到下午四點營業,提供的食物都非常有水準,遠遠超過很多大酒店的出品,酒店是由香港本地品牌的後代經營,完全是香港製造,在這裏除了可以看到熱水壺品牌的誕生與變化,更可以見到很多不同公司或者名人的私人訂製的暖水壺,包括長江主席李嘉誠先生退休時送俾傳媒的紀念品水壺,中午的餐單,包括了半自助餐形式的沙律,前菜,每日特色的例湯,還有甜品與冰淇淋,主菜更有很多選擇,價錢都很合理,我已經來了幾次,你來過嗎?
2023-08-23
  • 全日早餐