2016-06-07 707 瀏覽
旺角區的樓上餐廳, 藏著不少西餐美食, 用心之餘價錢亦實惠, 如果要想吃西餐, 便會想到來這裡「Amour Garden Grill & bar」。這天晚上餐廳很多人, 我相約了友人來吃好東西, 順便預早慶祝她生日。餐廳有露天位置,大家可以BBQ, 開大食會,真是多用途的餐廳。特色蝦冷盤蝦大大隻,掛在杯邊,賣相吸引。鮮蝦本身新鮮,爽囗彈牙,蝦肉一口接一囗,十分滿足青蘋果鵝肝多士用上一片多士作墊底, 鵝肝作主角, 賣相悅人。鵝肝味道豐腴, 煎得外脆內軟, 帶有輕微的羶香味, 口感豐富油潤, 這鵝肝有著令人感動的味道。多士是脆口, 味道很高分, 牛油香加上鵝肝的油滲入青蘋果和多士, 香氣四溢, 邪惡而迷人。蒜香牛油帆立貝帶子雖然不是珍寶尺寸,但這個帶子味道鮮美濃厚,實在是超肥美超美味。帶子和蒜蓉真是拍撘, 帶子本身不韌口, 都算幾鮮甜, 我朋友也讃口不絶。Amour Garden 這款鮮紅海蝦意粉,選用的茄汁是濃郁,感覺新鮮。意粉軟硬適中,而且沾滿了茄汁鮮味。紅海蝦是這道菜的主角,紅蝦新鮮,爽口沒有老。知道跟餐甜品是木槺布丁,心裡滿開心,看賣相已經立即加了分, 用美美的杯子裝著木糠和忌廉,

青蘋果鵝肝多士

用上一片多士作墊底, 鵝肝作主角, 賣相悅人。

蒜味牛油帶子
茄汁紅蝦意粉
知道跟餐甜品是木槺布丁,心裡滿開心,看賣相已經立即加了分, 用美美的杯子裝著木糠和忌廉,忌廉味道濃郁不會太甜, 美味的甜點作這晚飯句號。
木康布丁
這個晚餐真是十分豐富,下次有機會一定來光顧!
2016-06-06
蒜味牛油帶子
茄汁紅蝦意粉
木康布丁
  • 蒜香牛油凡立貝
2016-06-06 294 瀏覽
約左個好耐冇見既朋友食dinner,聽到friend介紹呢間amour garden,睇落唔錯,位置又幾方便,就過黎同friend撐枱腳amour呢個名幾特別,原來有愛既意思環境幾舒適,岩哂同朋友吹水,而且幾有情調重有得掟鏢添海鮮盤 $198蝦x2、青口x2、鮑魚x2、生蠔x2店員一黎就向我地推介呢個鐘意食海鮮既我就點左一盤海鮮大大件,賣相吸引生蠔冇出面食個d咁腥,唔會難以入口蝦頗鮮甜,不過海水味重左d鮑魚同青口有嚼勁,口感佳尊貴二人晚餐 Set Dinner for 2 $388 兩位前菜3款、主菜2款、餐湯、沙律、甜品、餐飲都幾豐富前菜:青蘋果鵝肝多士Green Apple Foie Gras Toast蘋果配鵝肝都係第一次估唔到幾match甜甜既蘋果中和左鵝肝既油膩而且鵝肝煎得香口軟腍配上鬆脆既多士,滋味無窮前菜:蒜香牛油帆立貝Fried Scallop with Garlic Butter蒜香撲鼻,令帆立貝鮮味更突出帆立貝厚身又有嚼勁不過牛油味濃d會更正前菜:煙三文魚胡麻蘆筍卷Smoked Salmon and Asparagus Roll in Sesame Sauce煙三文
amour呢個名幾特別,原來有愛既意思
環境幾舒適,岩哂同朋友吹水,而且幾有情調
重有得掟鏢添
海鮮盤 $198
蝦x2、青口x2、鮑魚x2、生蠔x2
店員一黎就向我地推介呢個
鐘意食海鮮既我就點左一盤
海鮮大大件,賣相吸引
生蠔冇出面食個d咁腥,唔會難以入口
蝦頗鮮甜,不過海水味重左d
鮑魚同青口有嚼勁,口感佳
前菜3款、主菜2款、餐湯、沙律、甜品、餐飲
都幾豐富
前菜:青蘋果鵝肝多士
Green Apple Foie Gras Toast
蘋果配鵝肝都係第一次
估唔到幾match
甜甜既蘋果中和左鵝肝既油膩
而且鵝肝煎得香口軟腍
配上鬆脆既多士,滋味無窮
前菜:蒜香牛油帆立貝
蒜香撲鼻,令帆立貝鮮味更突出
帆立貝厚身又有嚼勁
不過牛油味濃d會更正
前菜:煙三文魚胡麻蘆筍卷
煙三文魚的煙燻味濃得黎唔會難以入口
包住蘆筍都幾有創意
爽口既蘆筍配上鮮嫩既三文魚,再點上香濃既胡麻醬,係絕配
清新開胃
蘑菇味濃郁但唔夠creamy
沙律
新鮮開胃,落左沙律醬,芝麻香更突出
主菜:鮮茄紅海蝦意粉
Omato Shrimp Spaghetti
紅海蝦鮮甜,而且唔會太乾
不過意粉麻麻地,有點硬
油醋汁比目魚扒
Oil and Vinegar Halibut
比目魚扒幾香脆,雖然唔夠嫩滑但唔會鞋
香草味蓋過左魚既腥味
伴菜有薯蓉,蕃茄同茄子,都幾豐富
甜品:木糠布甸
布甸幾幼滑,甜度適中
呢間餐廳環境同食物質素都唔錯,下次會再黎
2016-06-01 295 瀏覽
After those heavy workload, me and my classmate just went here to chill and relax. actually you can play some dart games here as well. and we had some party food there.from the party set, we can pick some kinds of appetizer . this one is the salad with the shrimp. the salad dressing actually never goes wrong and the shrimp is quite sweet and fresh we can say.another appetizer is the salmon roll . the smoked salmon is quite well-cooked. it wont be overcooked til dried and the smoked flavour is op
another appetizer is the salmon roll . the smoked salmon is quite well-cooked. it wont be overcooked til dried and the smoked flavour is optimum too.
the foie gras is also a nice pick! the surface of the foie gras is cooked til slightly crispy. and when you bite that you wont feel too oily . one common problem of foie gras is that it will be too oily and make people feel very guilty afterwars. but i think this one is quite nice.
the rib is retty cool with the sauce as well, it is quite soft and tender. which would not be too difficult to cut.
The sauce of the dish here is really pretty nice
finally we had the dessert, and it would not be too sweet and it is quite nice which would not be too sweet as well.
2016-05-31 599 瀏覽
愛郎和我這天湊巧休息,不經不覺兩個人便一起渡過第152日喇,我們特意選了當初首次蠋光晚餐約會的旗下西餐廳去慶祝,雖然同老闆,但並沒有來過,見地方好方便,正正在旺角,拍完拖腳仔攰,就可以直接近近地抖下順道食賣飯,一舉兩得很好呢。播情歌又沒好嘈吵,蠋光夜也是個好選擇。這兒做會員後,餐有九折,單叫則是八五折呢,識食想慳知點做啦。點了二人晚餐298,價錢感覺好相宜青蘋鵝肝多士蘋果減了肥美肝類的油膩,鵝肝煎封後,絕對是外脆內軟。多士採用法包,亦相當脆口。蝦冷盤肉地質佳外蝦身彈牙,夏天熱浪迫人吃凍前菜本是最好不過,但上桌時不夠凍就有點奇怪。蒜香牛油帆立貝份量雖不多但一上枱已聞到好香蒜味,牛油香草令海鮮加倍提味,yummy!安格斯肉眼扒叫了五成熟,但七成熟碟上,大件頭不欺場,肉質口感ok帶肉汁,juicy還好沒有太熟,肥膏也是有點的,幸好無un兼肉味較普通牛扒香,調味得當具油脂。醬燒豬肋骨好多肉食呀,骨肉不難分離,醬燒得正好,豬肋骨肉質鬆軟,相當易吃易切開,不過不夠入味而且不少肥呀。凍芒果奶昔46跟餐轉飲就25香濃芒果新鮮清香,不甜膩,沙冰口感又大杯,很耐喝呀,真材實料所選,愛芒者必點。蜂蜜椰果綠茶
點了二人晚餐298,價錢感覺好相宜
蝦冷盤
凍芒果奶昔46跟餐轉飲就25
蜂蜜椰果綠茶38跟餐轉飲就13
好香蜜糖味,綠茶香清清地,椰果增加口感,簡單。解喝。不俗。

食後感:油麻地分店環境和食物更好,服務就這兒好,因為少點客也清靜點。

紀念日
2016-05-29 551 瀏覽
覓食,尋覓美食,說得不錯。由於Amour Garden是一家樓上餐廳,對於路痴的我,確實花了一些時間才找到它的所在位置。網上說如果你是乘車到旺角站,從E1出口步行只需3分鐘便到。可惜是我下班後,才由公司出發步行去餐廳,路程約20分鐘。得到好心路人的提點,我再次走回錯過的大廈入口,恍然發現原來是在魚蛋燒賣攤檔的旁邊。經過熱鬧的旺角街頭,走得人心情焦急,悶熱。踏入餐廳的一刻,更感受到此處悠閒舒適的氛圍。白色牆壁,黑色座位,木桌子,柔和的燈光,簡約而型格。在悠揚的音樂下,放鬆心情,開餐啦!頭盤是青蘋果鵝肝多士,三重口感的享受。鵝肝軟綿,油脂在口中散開,幾乎入口即融。青蘋果爽口,甜中帶微澀,能夠解滯,多士則酥脆香口。是日餐湯--香草蘑菇湯。未飲已有淡淡的蘑菇香氣,湯中混有幼細的蘑菇粒,就像果粒飲品一樣。個人偏好濃稠的湯,此湯則略為流質。鮮茄紅海蝦意粉條條分明,均勻地沾上了醬汁,而且軟硬適中,甚有嚼口。大蝦肉質鮮美。蝦肉爽口彈牙,整道菜式酸酸甜甜,很開胃。金紅色的醬燒豬肋骨,骨肉分明,每排有六條左右, 肉不太厚, 肉質鮮嫩, 燒汁醬酸酸甜甜,有點兒似茄汁的感覺, 十分醒胃。餐飲的選擇眾多。咖啡,
香草蘑菇湯
鮮茄紅海蝦意粉
醬燒豬肋骨
餐飲的選擇眾多。咖啡,汽水,茶類,酒類視乎個人喜好。一開始,我就被「天堂博士」,「伯爵藍花」這兩個花茶名字吸引住,不知道選擇飲哪款茶才好,真是名字的重要性啊!問過店員的意見後,得知兩款茶都是由數種花混合調配,「天堂博士」味道偏甘,「伯爵藍花」則味道溫和。因此,我便點了後者。聞起來有陣陣清淡花香,入口順滑,味道清新,愈飲愈香淳。
伯爵藍花
最後是甜品--木糠布甸。口感幼滑,帶有牛奶和雲呢拿的香味,甜度適中。小小一杯,為是日晚餐劃上完美句號。
鮮茄紅海蝦意粉
2016-05-18 899 瀏覽
最近比較喜歡在旺角覓食,今天就去了朗豪坊附近的一間樓上餐廳。位置尚算方便,不過需要上樓。餐廳不算大,但不會很逼,而且還有一個露台,可以選擇於室外用餐。不想陷入選擇困難症,所以直接選了二人餐。二人餐分兩種,「我們選擇了尊貴二人晚餐」看起來相當豐富,頭盤有三款,我們選擇了青蘋果鵝肝多士、煙三文魚胡麻蘆筍卷及特色蝦冷盤。煙三文魚及蘆筍是一個不錯的配搭,有點清新的感覺。作為頭盤是一個不錯的選擇。蝦冷盤的蝦也很大隻!頭盤當中我最欣賞的是青蘋果鵝肝多士,鵝肝必定帶點油膩感覺,但青蘋果剛好作一個中和作用,把油膩感覺大大減少,所以十分推薦這一道菜。餐廳方面是蘑菇湯,蘑菇的味道很濃,但水少一點更好。作為食肉獸,主菜方面我們當然叫了牛扒和羊架。牛扒是安格斯肉眼,因為同行朋友怕生,牛扒叫了八九成熟。牛扒的size不小,肉質腍,沒有筋。另外羊架也有驚喜,雖然我會吃羊,但間中也會怕羶味。但這間餐廳的羊架真的很好吃,完全沒有羶味,肉質也不會太老。下單時,更主動詢問我們要多成熟,這是有些餐廳都會Miss的。最後我們加錢order 了cocktail,我堅持點了我最喜歡的tequila sunrise。味道不錯,更比

煙三文魚蘆筍卷
蝦冷盤的蝦也很大隻!
特式蝦拼盤
青蘋果鵝肝多士
餐廳方面是蘑菇湯,蘑菇的味道很濃,但水少一點更好。
  蘑菇湯
作為食肉獸,主菜方面我們當然叫了牛扒和羊架。

香草煎封羊扒
最後我們加錢order 了cocktail,我堅持點了我最喜歡的tequila sunrise。味道不錯,更比外面一些酒吧更好,因為酒和果汁的味道份量剛好,而且這裏的cocktail酒味不會太重,女孩子們也能handle,但着重很重酒味的人,可能要考慮嘗試其他款。
tequila sunrise
其實我挻喜歡到樓上餐廳,感覺比較放鬆,能夠在旺區的一角,以放鬆的心情去享受一頓晚餐,對香港人來說的確是一件樂事。餐廳的格調不錯,而且當天客人算多,服務員有點忙,但服務及態度也很好,這是十分重要,也是我很欣賞的。
收據上寫着,下次平日來吃,更有九折!一定要再找個日子來試試其他的菜式。
2016-05-12
煙三文魚蘆筍卷
香草煎封羊扒
2016-05-17 659 瀏覽
如果不是朋友說也不知道在旺角鬧市中有一間如此好HEA的餐廳,說HEA不是餐廳HEA,而是客人太能夠放鬆了。餐廳在豉油街樓上位置,平時雖難以察覺,但一上去發現空間相當大,外面有很大的露台位。除了電視,亦可以玩飛標。和朋友先來一客seafood platter,有生蠔,青口,大頭蝦,鮑魚各2,蝦頭很多膏,青口有海水咸味,生蠔飽滿鮮甜,吃完已有3分飽。青蘋果鵝肝多士是我要求要點的,賣相精美,而且size很大。鵝肝多汁,配搭青蘋果實在聰明,青蘋果的清新大大減去鵝肝的油膩感,多士香脆,吃完整整一個沒有難度。蒜香牛油帆立貝,平時除了帶子刺身總會有一點抗拒點帆立貝,因為如果煮得過熟就會變硬。但這道蒜香牛油帆立貝令人喜出望外,蒜很香,咬下時脆卜卜,帶子軟熟。安格斯牛扒,好大塊!配菜新鮮,薯蓉軟滑,牛味很重,不是很軟那一種,愈咬愈有味。兩個人都吃不完呢。另外點了黑松露什菌意大利飯,一來已聞到很香的黑松露香,可以見到黑松露份量不少,飯粒吸收了香氣,仍然粒粒飽滿有點咬口,不會淋了或太濕,吃完這道後非常滿足感覺太悠閒,不知不覺就坐了兩個小時,下次可以再和朋友來喝一杯,聊聊天

除了電視,亦可以玩飛標。
青蘋果鵝肝多士是我要求要點的,賣相精美,而且size很大。

這天約了L小姐聚舊,早選好在這餐廳共度晚餐,前兩天打了來訂位,大概七點多。但五點多時,天色一黑,雨點滴答滴答開始下雨了。L小姐跟我連閒逛的心情也沒有,在旺角附近逛了那2折開倉,也沒有太大的驚喜,看了看相機,總算是有點喜悅事,看中的相機不貴還配了不少贈品,日後再細說。七點多在旺角逛了逛,在旺角E出口向油麻地方向走,在一所對匯店對面的大廈便是今晚我們要"撐枱腳"的地方。這個地方也不太算難找,你只要在地圖留意一下便找到。在大廈的二樓,撘乘電不是太古舊也不是搖晃那種的,一打開門便會看見七彩顏色的招牌,不會走錯位的,全層只有這餐廳。剛入餐廳已經有種寬敞舒服的感覺,因為餐廳設計是分為室內位置,室外露天燒烤位置,目測也有廿十多張枱,室內還設有兩座飛鏢機,食客可以一展身手,半個酒水吧枱設在門囗的旁邊,整個環境也算寬敞有情調。七點多只見一枱情侶在慶祝,下雨天生意也沒有太多,這夜我跟L小姐就似是包了埸。在網上大概看了些兩人套餐,不到五百多就能吃上三個前菜,兩個主菜,沙律,餐湯,甜品跟飲品。小妹看了看餐牌,價錢屬於中低價,適合小情侶在些慶祝生日,紀念日呢!單點也不貴,但套餐會更加划算。頭盤有煙三文魚胡麻

頭盤有煙三文魚胡麻露荀,香煎帆立貝,特色蝦拼盤,青蘋果鵝肝多士,可以在頭盤中四種選三個。主菜有牛扒,煎魚,意粉,飯類,選擇也頗多,在七款中選兩個。套餐已經包有沙律,餐湯,飲品。
小妹看見牆上的畫板畫了個海鮮拼盤,只售$198
,便有生蠔,牡丹蝦,鮑魚,青口數種海鮮。小妹跟L小姐看見這優惠的價錢,也忍不住點了一個試試。
海鮮拼盤$198
上菜速度也比較快,也許這夜只有兩三枱客吧,海鮮拼盤
擺盤也很吸引,每種海鮮都是大份量的,有美國生蠔,生蠔
蠔肉
肥美大件,入口口感沒有法國的好,沒有腥味,算是中等的品質。牡丹蝦質感爽彈帶點黏性,味道是新鮮的,份量也頗巨的。鮑魚入口彈牙有嚼勁,不會太重冰味。青口中規中矩,口感軟腍軟腍。
前菜:煙三文魚配胡麻蘆筍

煙三文魚卷住蘆筍,煙三文魚帶點煙燻味,入囗細嚼也容易咬開,嫩囗的三文魚配上蘆筍爽脆的囗感,配上胡麻醬也香又誘人,主要是胡麻醬的味道,是道開胃的小前菜。
前菜:特色蝦冷盤
前菜:特色蝦冷盤

以酒杯奉上四隻剝殼蝦,加上蔬菜墊底,淋上些番茄味偏重的美式Cocktail Sauce,味道極濃可以為蝦子添上味道,這菜前菜也是較為開胃,酸溜溜的很吸引,蝦子爽彈又新鮮。
前菜:香煎帆立貝

兩大隻圓滾滾又厚身的帆立貝肉,調味不會太死鹹,略帶點焦香感,入囗肉質嫩身,不會過乾太老而嚼不開。這道菜比較有點飽腹感,前菜點這個也不俗的。
餐湯是蘑菇湯,蘑菇湯內還帶一點蘑菇顆粒,帶有口感,可以一邊喝湯一邊吃蘑菇蓉,湯頭也是濃郁。沙律加上胡麻沙律汁,酸酸帶芝麻香,沙律菜清甜爽脆,還有小妹最愛的蕃茄仔,入口更開胃。
BBQ豬肋骨跟美國雪花西冷
主菜點了BBQ豬肋骨跟美國雪花西冷,小妹跟L小姐也是位肉食獸。
美國雪花西冷

小妹每次也是點五成熟,今次因為L小姐在,所以點個七成熟好了,上菜一個大圓碟佔據了成整個桌面,但不是只有碟巨形,西冷也是有相當的份量比例的,伴碟有一些蔬菜跟薯蓉,蔬菜微微煎香兩旁,薯蓉打到細滑,囗感不錯。西冷上烙印一格一格,煎香兩面,雪花西冷入囗不會過老過韌,有點咬勁卻不會咬不入囗,粉嫩粉嫩的西冷肉,滴出的肉汁更滋味,最後整體肉質是不錯,但調味方面略有點鹹,不過是可以接受的。
BBQ豬肋骨
BBQ豬肋骨

美式BBQ烤豬肋排,是先用醬料醃製過一至兩天,味道會更入味,再低火慢烤是鎖住多汁又入味的,醬汁入味後, 這家的豬肋骨口感鮮嫩有彈性且油脂較少。每一塊豬肋排也是肉質有嚼性,不是烤至肉骨分離那種,味道帶甜又微微的焦香感,份量也有八至十條肋骨條的,也足夠兩個人飽腹的。
甜品:木槺布甸

木槺布甸的味道沒有太特別,入囗細滑,餅碎也是細碎細碎的。
每夜都會有些感觸的事,這夜我告訴L小姐很多很多,抉擇不了的決定,前路應該怎樣走,走得過嘛?L小姐,一定是上天派你來聽我訴苦說心聲,不然為何小妹對著你才能敞開心窗。對了,你選了勇氣還是那個回憶!我選不下,等待七月真的能改變一下嘛?

BBQ豬肋骨跟美國雪花西冷
2016-05-16 258 瀏覽
今晚只有女孩的 girls night~估唔到mk都可以搵到有情調ge..Amour Garden!先試試頭盤。。海鮮盤!好新鮮!每樣都有 2 件~鮑魚好滑好juicy!唔腥又唔韌~青口都好香!好有口感!大蝦!好肥大厚肉~好好味~生蠔好新鮮!加上檸檬汁一流~之後來湯喇!蘑菇湯!好香口蘑菇味!飲落好 creamy! 灑上香草就更香了!先來。。醬烤原味豬肋骨!一看就知香濃又好味!食落,口感好豐盈!醬汁調得好味~豬肋骨又好淋好好咬!下面薯蓉撈汁yummy! 第二道,芥末子蜜汁燒春雞!春雞燒得好香,肉質好滑,點上汁好惹味!旁邊配菜好淋易入口~來最後,黑松露海蝦燴飯!飯粒炒得好有口感~黑松露配合得好香!海蝦好彈牙,好鮮味好肉地!
今晚只有女孩的 girls night~
估唔到mk都可以搵到有情調ge..
Amour Garden!

先試試頭盤。。
海鮮盤!
好新鮮!每樣都有 2 件~

鮑魚好滑好juicy!
唔腥又唔韌~

青口都好香!
好有口感!

大蝦!好肥大厚肉~
好好味~

生蠔好新鮮!
加上檸檬汁一流~

之後來湯喇!
蘑菇湯!
好香口蘑菇味!
飲落好 creamy!
灑上香草就更香了!

先來。。
醬烤原味豬肋骨!
一看就知香濃又好味!
食落,口感好豐盈!
醬汁調得好味~
豬肋骨又好淋好好咬!
下面薯蓉撈汁yummy!

第二道,
芥末子蜜汁燒春雞!
春雞燒得好香,
肉質好滑,
點上汁好惹味!
旁邊配菜好淋易入口~

來最後,
黑松露海蝦燴飯!
飯粒炒得好有口感~
黑松露配合得好香!
海蝦好彈牙,
好鮮味好肉地!

2016-05-15 542 瀏覽
是晚與男朋友去試朋友介紹的新餐廳,雖然是星期四但人很多,幸好有預先訂位所以很快便可以入座。我們選了$388二人餐,另外加錢嘗試餐廳的cocktail。由於我們都偏好香口食物,所以頭盤點了蒜香牛油帆立貝和青蘋果鵝肝多士。牛油和帆立貝配合得剛好,十分香口又帶出帆立貝的鮮味,但蒜有一點被蓋過。青蘋果配上鵝肝一向是絕配,而鵝肝分量十分足料,多士是新鮮烘而沒有因為忙而預先烘好。主菜方面我們選了油醋汁比目魚扒和鵝肝意大利飯。比目魚扒肉質嫩滑,而且煎得香脆,味道剛好帶點香草味,但只有兩件分量有點少。鵝肝意大利飯香口,而且飯質不會過'淋',味道有點像蘑菇汁,可能因為意大利飯都偏膩的關係,比目魚扒分量雖少但配上飯後,我和男朋友都剛剛好不會很飽或不足。飲品方面男朋友選擇Mojito而我選了Lychee Martini。可能cocktail關係,飲品酒味不重,Mojito較重汽水味,甜了一點。而Lychee Martini的荔枝味有點像荔枝味啫喱,而且質感像雪葩,反而沒有Mojito那麼甜,很適合女生。是晚甜品是木糠布甸,可能我比較怕甜,雖然布甸質感幼滑但偏甜了一點,加上晚飯都已經足夠我的分量,如果配一些酸

是晚甜品是木糠布甸,可能我比較怕甜,雖然布甸質感幼滑但偏甜了一點,加上晚飯都已經足夠我的分量,如果配一些酸酸甜甜的甜品例如檸檬/蘋果類會更好。

整體而言餐廳不錯,算是平價西餐,但比起cafe又較高質素,而且侍應服務很好,有禮貌之餘又沒有硬銷貴價食品,環境整潔。可能因為是restaurant & bar的關係,餐廳亦有室外座位提供吸煙客人選擇同時能顧及吸煙與非吸煙客人。
鵝肝意大利飯
油醋汁比目魚扒
Mojito
Lychee  martini
2016-05-12
2016-05-15 270 瀏覽
呢日約左2個好姊妹行旺角, 突然落雨, 於是我地去左間樓上西餐食晚飯餐廳佈置好特別, 有bar台、有戶外露台bbq, 仲有飛標機~ 野食有唔同的dinner set, 我地點左個HK$338的2人set,再加多個海鮮刺身拼盤一齊食~<海鮮刺身拼盤>有美國生蠔、青口、牡丹蝦、飽魚各2隻~ 牡丹蝦大大隻, 蝦肉新鮮彈牙美國生蠔又大又肥美鮑魚都唔細隻, 新鮮貨青口相對就一般般<Premium Set Dinner for $338包括有湯、沙律、2個前菜、2個主食、甜品&餐飲餐湯係<蘑菇湯>好creamy的蘑菇茸, 散發出香濃的蘑菇味<輕食吞拿魚波菜沙律>吞拿魚沙律配沙律菜, 清新開胃前菜點左雞翼&豬頸肉<蒜香牛油雞翼>煎到香脆可口, 好好食<豬頸肉配秘制醬>肉質幾幼嫩, 但對泰式酸辣醬有少少失望, 冇咩驚喜主菜點左一個肉一個飯<醬烤原味豬肋骨>烤過的豬肋骨味道香濃, 肉質嫩滑醬汁甜度岩岩好仲有兩球薯蓉, 份量十足<黑松露海蝦燴飯>香濃的黑松露味被意大利飯完全吸收, 煮得剛

呢日約左2個好姊妹行旺角, 突然落雨,

於是我地去左間樓上西餐食晚飯

再加多個海鮮刺身拼盤一齊食~
<海鮮刺身拼盤>

有美國生蠔、青口、牡丹蝦、飽魚各2隻~
海鮮刺身拼盤
牡丹蝦大大隻, 蝦肉新鮮彈牙
美國生蠔又大又肥美
鮑魚都唔細隻, 新鮮貨
青口相對就一般般

<Premium Set Dinner for $338

包括有湯、沙律、2個前菜、2個主食、甜品&餐飲

餐湯係<蘑菇湯>
好creamy的蘑菇茸, 散發出香濃的蘑菇味
<輕食吞拿魚波菜沙律>
吞拿魚沙律配沙律菜, 清新開胃
輕食吞拿魚波菜沙律
前菜點左雞翼&豬頸肉

<蒜香牛油雞翼>

煎到香脆可口, 好好食
蒜香牛油雞翼
<豬頸肉配秘制醬>
肉質幾幼嫩, 但對泰式酸辣醬有少少失望, 冇咩驚喜
豬頸肉配秘制醬
主菜點左一個肉一個飯

<醬烤原味豬肋骨>

烤過的豬肋骨味道香濃, 肉質嫩滑

醬汁甜度岩岩好

仲有兩球薯蓉, 份量十足
醬烤原味豬肋骨
<黑松露海蝦燴飯>

香濃的黑松露味被意大利飯完全吸收,

煮得剛剛好, 口感煙韌

海蝦大大隻, 新鮮彈牙
黑松露海蝦燴飯
甜品<木糠布甸>

味道都唔錯, 如果大杯少少仲好~
木糠布甸
我另外點左杯<snowball>, 呢度的飲品唔錯,

可以黎飲下野傾下計,

下次可以約埋朋友一齊黎bbq~
snowball
2016-04-30
海鮮刺身拼盤
蒜香牛油雞翼
醬烤原味豬肋骨
黑松露海蝦燴飯
snowball
呢間一直係我收藏list入面想食好耐~見到有團購既6 course dinner就買左去試😝😝😝團購既其實同佢個$338 premium set dinner for 2差不多⋯有湯~salad~ 2個前菜~ 2個main~ 仲有甜品同餐飲!係選擇種類少d🙈🙈🙈但其實都啱食😁😁 仲多左2隻蠔😝😝幾抵👍🏻揀好晒食咩之後就先上蠔唔算特別大隻~ 腥左少少同唔夠凍!前菜A: 鵝肝多士 or 蜜糖雞翼我地唔知點解會揀左雞翼🙈🙈 但好好味!啱啱炸起~ 表面好脆口但入面d肉好滑好juicy~ 加埋d蜜糖甜甜地好好食😋😋前菜B: Parma ham配哈密瓜 or 豬頸肉我地又唔知點解揀左豬頸肉🙈🙈🙈唔好睇個賣相有d衰⋯切到大細不一又細細舊黑mung mung咁⋯又係好好味好juicy 😋😋之後上餐湯同沙律 (我地初初以為佢漏左上⋯仲去問⋯原來佢地係特登咁安排⋯又顯得我見識少🙈🙈🙈)蘑菇湯用羹一撩已經覺有少少稀⋯食落蘑菇味淡左少少⋯但都有唔少蘑菇茸係入面叫有返d口感~沙律正正常常用芝麻醬既沙律~ 幾開胃😊😊主菜A: 西冷牛 or 羊架食緊沙律其間聽到隔離枱個女人同waiter講:「你地d野食真係幾好食!

揀好晒食咩之後就先上蠔
唔算特別大隻~ 腥左少少同唔夠凍!

前菜A: 鵝肝多士 or 蜜糖雞翼

前菜B: Parma ham配哈密瓜 or 豬頸肉

正正常常用芝麻醬既沙律~ 幾開胃😊😊

主菜A: 西冷牛 or 羊架
食緊沙律其間聽到隔離枱個女人同waiter講:「你地d野食真係幾好食!!我未食過咁好食既羊架!!!」我同朋友仲好開心咁話好彩揀左羊架!但之後先醒起點解冇問我地要幾成熟既😫😫😫
一上枱有少少失望⋯好細舊😞😞😞仲望落有d乾😵😵我食左細果舊⋯百份百全熟😣😣 乾到有少少"鞋"🙈🙈 但調味係唔錯👍🏻👍🏻 朋友食果舊大舊d~ 望落似around 7成熟~ 佢就話幾好食👍🏻👍🏻 大家記得自己要求幾成熟唔好好似我地咁傻豬😭😭

主菜B : 黑松露意大利飯 or 帶子茄汁意大利粉
我地好鐘意食帶子所以揀左意粉~ 說好的帶子差d掩沒在堆意粉之中😂😂😂 外貌平平但又幾好食👍🏻👍🏻意粉煮到al dente加埋酸酸地既蕃茄醬令人想食完一啖又一啖😝😝

餐飲要左熱焦糖鮮奶朱古力(補$10)同凍榛子鮮奶朱古力(補$13)
焦糖果杯都ok~ 榛子味就淡左少少~

甜品!2細杯木糠布甸
唔太甜~ 我麻麻地cream類但朋友覺得幾好食~

呢度既waiter比較鍾意圍係bar枱果邊傾偈⋯要叫佢地就要俾少少耐性~ 但都幾好禮貌 😊😊 環境幾好幾有情調~枱與枱之間都有空間唔會太逼太嘈~又有歌聽下😝😝

埋單俾返加一同餐飲既差額~ $50就落得樓 😂😂 團購好抵👍🏻👍🏻👍🏻😝😝😝😝😋😋😋😋
2016-05-11
用餐優惠
團購
  • 蜜糖雞翼
2016-04-28 838 瀏覽
就黎考完試啦,呢日溫書做paper做到差唔多死既之後,就請daddy mami食飯。揀左旺角既一間天台bbq,因為方便我丫嘛!話明係天台,即係要上樓啦,上到去即刻有位姐姐招呼,非常熱情呢度環境昏暗,有d似清吧但又見到有人鋸扒。因為我地係bbq,就行左出天台,有d高台畀人飲下野,仲有得睇波,總括黎講呢度應該係咩都有咁啦姐姐即刻幫我地開左個爐先,下面好似雞蛋個d其實係熱石,用熱石keep住溫度黎燒,都幾可愛呀,仲可以調教大細火,不過成日唔小心較得太細熄左野食野飲都係自助自己拎,汽水有四款選擇。如果唔想飲汽水,可以問店員拎茶呀個d,我就拎左支2litre既綠茶,勁大支要一齊飲野食選擇有一個大雪櫃,都幾多。當日只有我地係黎bbq,所以d野食其實就keep唔係話好新鮮仲有多款醬汁畀你試,咩味都有自己燒其實真係好玩,同埋呢度有個夾夾,都幾方便易燒雞翼一定係最好食haha,而菜類同瓜類都幾新鮮呀肉類就好大塊,要用台面把剪自己剪開先易食同埋蕃薯都係好食,細細舊又好香甜除左任食個d,仲有得食海鮮,每人一隻,有生蠔、扇貝、同勁大隻蝦。蝦肉好實,幾驚喜整體黎講唔算係勁爆非常咁好食,但加埋服務呀、選擇多多,都

話明係天台,即係要上樓啦,上到去即刻有位姐姐招呼,非常熱情
四種汽水任揀
四款醬汁
仲有多款醬汁畀你試,咩味都有
燒下野食先
自己燒其實真係好玩,同埋呢度有個夾夾,都幾方便易燒
雞翼一定係最好食haha,而菜類同瓜類都幾新鮮呀
肉類就好大塊,要用台面把剪自己剪開先易食
同埋蕃薯都係好食,細細舊又好香甜
仲有海鮮燒
蝦肉好實,幾驚喜

整體黎講唔算係勁爆非常咁好食,但加埋服務呀、選擇多多,都值得黎試下
2016-04-18
四種汽水任揀
四款醬汁
仲有海鮮燒
2016-04-21 787 瀏覽
想搵間坐得耐嘅餐廳, 真係唔易, 好多餐廳都限時一個半小時, 所以有時會光顧樓上餐廳, 可以暢談,又可以品嚐美食, 今次聚會來到Amour Garden Grill & Bar.是晚入坐時間7:30, 客人不算多, 氣氛很寧靜, 這裡陳設別樹一格, 可作多用途使用, 既有空中花園(可以BBQ),又有掟飛鏢玩意, 更提供阿拉伯水煙, 還有部份位置可設成獨立房間, 能迎合各種需要的客人.我們要了1份Premium二人餐, 晚餐包括: 餐湯, 二客頭盤,一客沙律, 二客主菜,飲品及甜品o磨菇湯 : 濃濃的磨菇, 香氣撲鼻, 呷一口, 磨菇味佔據了我的味覺, 湯煮得很香滑, 我喝得一滴也不留o豬頸肉配秘製醬汁 : 賣相美味的豬頸肉, 帶有淡淡的香草味, 肉質鬆化, 不沾醬汁吃, 味道也不錯,如配上秘製醬汁, 則另有一番風味o蒜香牛油雞翼 : 雞翼看似平平無奇,但勝在味道出色, 雞翼炸得剛好, 不會過硬, 牛油令外皮酥脆,內裡肉質保持嫩滑, 蒜味是整個味道的靈魂, 令簡單的變得不簡單o芝麻蕃茄沙律 : 全晚最健康的一道菜, 新鮮蕃茄加上沙律菜, 淋上香滑芝麻醬, 簡單而美味o美國雪花西冷扒 :
美國雪花西冷扒 : 賣相吸引, 煮得恰好的西冷扒, 熱氣騰騰, 西冷扒燒得表面微脆,切開還有鮮紅的血緩緩地流出來,
咬一口, 肉汁便滲出來, 肉質鮮嫩, 牛味十足o
吃了那麼多肉類, 首選當然是海鮮, 來一客黑松露海蝦燴飯 : 賣相簡單別緻, 海蝦鮮甜, 彈牙爽口, 燴飯吸收了黑松露的味道,
整碟飯都帶有它特殊的香味, 淡淡的不會濃烈o
木糠布丁 : 飯後來一客甜品, 令整頓飯更加完美

2016-04-19 556 瀏覽
旺角的樓上餐廳愈來愈多,這餐廳也是其中之一。一走進餐廳,我呆住了。原本以為會有很多食客,誰料得到只有幾台,幾台的還要在花園bbq 。我和友人被安排座位後,點了dinner set。先上的是忌廉蘑菇湯,忌廉味很淡,感覺似是在喝蘑菇水。其後是餐廳推介的肉丸,肉丸的口感是軟熟的,但我認為不夠入味,上面的芽菜與肉丸配合後有點清新的感覺。我比較喜歡不吃下面的薯蓉因為我覺得三樣一起吃會太混淆味覺。主菜是最讓我失望的,先說黑松露蝦意大利飯,完全沒有creamy的感覺,整個飯淡得很,黑松露更不知飛到那裡。 最有味的是三隻蝦,還算鮮甜,但略嫌不夠彈牙。其後的燒春雞更嚇我一跳,我切了好一段時間都未能把雞順利切開,吃起來似是冰鮮雞,一點都不嫩,加上醬汁還算可放入口,個人認為雞腿是最好吃。 我還叫了杯snowball和Long Island,要加套餐的價錢。 甜品是我最滿意的,木槺布甸每層的間隔剛好,味道算不錯。剛進餐廳時,職員的態度和眼神都很差,讓我這餐飯吃得不太滿意。
旺角的樓上餐廳愈來愈多,這餐廳也是其中之一。

先上的是忌廉蘑菇湯,忌廉味很淡,感覺似是在喝蘑菇水。
甜品是我最滿意的,木槺布甸每層的間隔剛好,味道算不錯。