2016-04-21 787 瀏覽
想搵間坐得耐嘅餐廳, 真係唔易, 好多餐廳都限時一個半小時, 所以有時會光顧樓上餐廳, 可以暢談,又可以品嚐美食, 今次聚會來到Amour Garden Grill & Bar.是晚入坐時間7:30, 客人不算多, 氣氛很寧靜, 這裡陳設別樹一格, 可作多用途使用, 既有空中花園(可以BBQ),又有掟飛鏢玩意, 更提供阿拉伯水煙, 還有部份位置可設成獨立房間, 能迎合各種需要的客人.我們要了1份Premium二人餐, 晚餐包括: 餐湯, 二客頭盤,一客沙律, 二客主菜,飲品及甜品o磨菇湯 : 濃濃的磨菇, 香氣撲鼻, 呷一口, 磨菇味佔據了我的味覺, 湯煮得很香滑, 我喝得一滴也不留o豬頸肉配秘製醬汁 : 賣相美味的豬頸肉, 帶有淡淡的香草味, 肉質鬆化, 不沾醬汁吃, 味道也不錯,如配上秘製醬汁, 則另有一番風味o蒜香牛油雞翼 : 雞翼看似平平無奇,但勝在味道出色, 雞翼炸得剛好, 不會過硬, 牛油令外皮酥脆,內裡肉質保持嫩滑, 蒜味是整個味道的靈魂, 令簡單的變得不簡單o芝麻蕃茄沙律 : 全晚最健康的一道菜, 新鮮蕃茄加上沙律菜, 淋上香滑芝麻醬, 簡單而美味o美國雪花西冷扒 :
美國雪花西冷扒 : 賣相吸引, 煮得恰好的西冷扒, 熱氣騰騰, 西冷扒燒得表面微脆,切開還有鮮紅的血緩緩地流出來,
咬一口, 肉汁便滲出來, 肉質鮮嫩, 牛味十足o
吃了那麼多肉類, 首選當然是海鮮, 來一客黑松露海蝦燴飯 : 賣相簡單別緻, 海蝦鮮甜, 彈牙爽口, 燴飯吸收了黑松露的味道,
整碟飯都帶有它特殊的香味, 淡淡的不會濃烈o
木糠布丁 : 飯後來一客甜品, 令整頓飯更加完美