2020-07-09 3308 瀏覽
見係公司附近,又有得OpenRick落單,於是試一下。落左單有D時間但見餐廳都未confirm,心諗緊好唔好cancel。最後打左電話去問下。餐廳話見到我長單卡啦,我預定時間會有。我去到,門口有位應該係經理的男人就同佢同事講,出門個位小姐應該係攞外賣🥡。哇🐸,咁醒水嘅服務質素,我真係好耐都冇見過!💯好快就攞到熱辣辣的句tuna🐟長通粉,中有個好鬼cute嘅OpenRice 外賣🥡袋🤣🤣🤣。Discount 後的價錢OK合理(AliPay),但份量算多!
見係公司附近,又有得OpenRick落單,於是試一下。

焗吞拿魚長通粉
2020-07-09
外賣自取
焗吞拿魚長通粉
2020-06-16 3119 瀏覽
呢間餐廳已經食過超多次了,起碼十幾年,坦白講由吾錯到劣評,到而家為止,呢間餐廳都有可取之處,始終價錢平,我個人覺得平平哋嚟Hea吓都吾錯。今晚嚟食半自助晚餐,其實選擇較小,頭盤(可以出去𢲡只得蝦同青口)仲有三文魚刺身,三文魚都吾錯,頗肥美,青口雖然細隻,但味道幾好,蝦就吾好了,有D霉。沙律🥗選擇吾多,得幾款,有紅菜頭同沙律菜、粟米粒,車厘茄呢D大路貨,味道一般。飲品自取,有汽水同一種啤酒🍻,仲有橙汁同檸檬🍋茶,最好有即磨咖啡☕️都算ok啦,有D選擇,吾錯。有中西湯各一款,但兩款湯完全無湯渣架,味道都可以一試,反而麵包吾錯幾好食。主菜吾錯,我們選擇了吉烈炸豬扒配韓式泡菜及醋漬蔬菜炸豬扒好好味,仲好juicy,正還有經典牛肉可樂餅,這個也很不錯,今晚呢兩款主菜都好好味😋。甜品選擇吾算太多,但味道也可以,吾太甜,總括來講,價錢經濟,味道吾差,悠閑食餐飯,坐得舒服,吾迫,值得一試
都算ok啦,有D選擇,吾錯。
主菜吾錯,我們選擇了吉烈炸豬扒配韓式泡菜及醋漬蔬菜
炸豬扒好好味,仲好juicy,正
甜品選擇吾算太多,但味道也可以,吾太甜
2020-05-26 3192 瀏覽
由於唔想在家附近吃 LUNCH,  因為已經食到悶,  所以搵下有什麼比較「特別」的餐廳 , 食下半自助餐也不錯,  於是到這裡來, 因為知道一定唔多人。我們被安排在餐廳入口的左面六人桌, 比較遠離甜品區, 但感覺寧靜。服務員都招待得很好,  主動同我囝囝講笑。星期六, $118 一位加一, 平日是$88 加一, 指定信用卡有10% off, 感覺是平宜的,  某些餐廳在旺區一個普通 LUNCH 都要咁價錢啦。前菜 : 有日式豆腐,  蒸蛋, 凍蝦, 沙律, 青口......等等, 湯水 : 中西湯各一, 有包, 有牛油,  還有牛角包。主菜 : 只得4 款選擇, 有一款是意粉, 沒有飯類, 囝想吃飯, 失望......飲品 : 冷熱檸檬茶, 咖啡......等等甜品 : 選擇多, 買相靚, 比很多四星酒店的Lunch Buffet 都好。生果 : 三款選擇, 西瓜, 火龍果及橙。總結 : 一家四口, 假日lunch , 很開心, 值得一試。

湯水 : 中西湯各一, 有包, 有牛油,  還有牛角包。
飲品 : 冷熱檸檬茶, 咖啡......等等
生果 : 三款選擇, 西瓜, 火龍果及橙。

2020-05-23
2020-05-18 2795 瀏覽
明明睇到半自助午餐由12:00開始FB仲話每日供應兩款冰鎮海鮮我們12:15入座 已經只得一款(青口) 見到有人食蝦 但直到我們食完賣單都沒有再refill過一次主菜得4款 其中兩款是牛肉(對不吃牛的人選擇不多) 而且主菜份量少沙律只有三兩款菜凍肉只有巴馬火腿 但好耐先會refill一次青口、凍肉每次refill後 都會被食客搶曬 基本上好難食到88蚊唔算好貴 甜品都算多款式 但最值得都只係即磨咖啡同牛角包其他就唔好抱太大期望(尤其是愛吃肉者)
明明睇到半自助午餐由12:00開始
FB仲話每日供應兩款冰鎮海鮮
我們12:15入座 已經只得一款(青口)
見到有人食蝦 但直到我們食完賣單都沒有再refill過一次

沙律只有三兩款菜
凍肉只有巴馬火腿 但好耐先會refill一次

88蚊唔算好貴 甜品都算多款式
但最值得都只係即磨咖啡同牛角包
其他就唔好抱太大期望(尤其是愛吃肉者)

好耐之前已經來過豐膳食buffet , 當時仲係食Christmas Eve, 我記得都幾平下。而且同班同事一齊食都幾開心🤣🤣今次襯住連四假,朋友話約出嚟食個飯,揀左呢度貪佢價錢平同坐得耐(重點*)😜😜 Lunch Buffet 時間11:00 - 15:00 ,真係好長,夠晒我地吹下水!🤣Book 左12nn, 11:50am 坐shuttle 來到啱啱好!👍🏻👍🏻😊😊EMax 其實一向都無乜人,估唔到全個EMax 最有人氣就係呢度🤣🤣🤣 來到時都差唔多坐滿人,好在我地有book 枱~~yeah yeah yeah~~😅其實lunch buffet , 係個semi-buffet , 一人叫個主菜再係出面拎啲湯,salad, starter 同dessert 咁。。我地3個人,叫左3個主菜,包括係吞拿魚長通粉,煎三文魚同豬肉刈包,三個之中稍為食得飽啲嘅係長通粉,我其實覺得幾好食,份量又夠大,而煎三文魚就普通不過個portion 超細份,至於個刈包係唔錯嘅,可惜個包凍左🤣🤣🤣🤣 well well well. 主菜其實唔算係重點,我要去睇下出面有乜嘢好食先。。😜😜🎉🎉首先,係salad

首先,係salad 區,選擇不多,都係生菜,蕃茄,粟米咁,但唔知點解佢好似都幾多款沙律醬可以揀🤣🤣 salad 都算幾新鮮👍🏻👍🏻 跟住係湯,成個session 一共有3款湯,羅宋湯,磨菇湯🍄同人蔘雞湯,三款都好好味,係唯一磨菇湯好淡口,但又好香菇味,人蔘雞湯無乜味精,唔太重人蔘嗰種苦甘味,幾好飲,羅宋湯唔太酸,都算多料,幾好!仲有啲starter , 黑松露蒸蛋,無乜味,黑松露好少,直頭食唔到香味,麻麻地。。反而個八爪魚就幾好食!

最後就係甜品。。。都幾多款選擇,而且我見佢不停refill 仲要唔同款,利害!👍🏻👍🏻🎉🎉 不過又唔係真係款款好食,我食過Tiramisu 唔錯,不過其他奶冷類我覺得佢太甜,但都有驚喜Haribo 供應,食住糖傾計都唔錯呀!🤣🤣🤣

老實呢個價錢我都唔expect 有咩海鮮同貴嘢食!不過質量可以再好少少嘅!🤣🤣🤣

2020-02-29 2265 瀏覽
價錢平,食物ok,唔算好差,款式算多。食頭輪比較好,壽司款式會有更多,基本上菜式會不停refill,但壽司之後會得返蟹柳卷同肉鬆壽司。豬扒同雞肉比較嚡,其他都正常,甜品一般,即磨咖啡有少少苦。平價自助餐,算係咁啦!
2019-09-15 7107 瀏覽
其實一切都算好, 只是今晚(9月14日)那位負責湯粉麵部的那個女士態度奇差, 我抱著BB出去叫碗粉, 我夾了一點菜,之後同佢講要米粉和豬肉丸,我已她只是夾了很小很小的米粉,我想概得10幾條, 那我便跟他說, 唔好意思,我想要多一點米粉, 之後佢用極差的態度話我罷係度姐, 而家無位幫你整,你要既10分鍾後未來羅lor, 好似我們要乞求佢幫我整野食咁,因為有小朋友在我不同佢嘈, 以免佢係我地既食物加料, 最後我出去拿, 發現碗粉一粒豬肉丸都無。。的確令人好氣憤講番食物長腳蟹好味, 有海味好新鮮螺 有點不太新鮮燒牛肉有點老三文魚生 鮮甜八爪魚生 無味甜品唔好食水果 新鮮清甜以這個價錢尚算ok

講番食物
長腳蟹好味, 有海味好新鮮
螺 有點不太新鮮
燒牛肉有點老
三文魚生 鮮甜
八爪魚生 無味
甜品唔好食
水果 新鮮清甜

以這個價錢尚算ok

2019-06-23 8019 瀏覽
今晚老公話想食自助餐,就近近地去試食展貿中的豐膳西餐廳自助晚餐。晚上6:00到達,$328沒打算有什麽好東西吃,但卻喜出望外。湯有中(紅棗蟲草花)、西湯(薯仔湯),主打是西班牙環球美食,有螺(一般)、長腳蟹(好鮮味)、蝦(一般)、青口(一般)等海絴,侍應密密添,食物都新鮮。我最期待的是甜品,全部試匀,血橙果凍(右上方)最好吃。雪糕有Dreyers的芒果及十勝紅豆,第一次試十勝紅豆 ,好香!晚上8:00,很多食客都吃完走了。正當我準備收手,竟然仲出甜品,是梳乎厘,但味道一般,太軟。後來加推三色果凍及香蕉餡糕。晚上8:30,老公話出了西班牙乳豬,我吃了一塊,味道不錯,再取一塊吃。因為吃了未拍照,出去拍照。今晚真滿足,用恒生卡有85折。一個月內再吃自助晚餐有七折。

我最期待的是甜品,全部試匀,血橙果凍(右上方)最好吃。

晚上8:00,很多食客都吃完走了。
正當我準備收手,竟然仲出甜品

是梳乎厘,但味道一般,太軟。
後來加推三色果凍及香蕉餡糕。

因為吃了未拍照,出去拍照。
今晚真滿足,用恒生卡有85折。
一個月內再吃自助晚餐有七折。
2019-06-23
  • 長腳蟹
  • 十勝紅豆雪糕
  • 西班牙乳豬
  • 血橙果凍
2019-05-12 7105 瀏覽
今日在九龍灣行街,突然起起國際展貿中心有自助午餐食,在德福廣場留下近恆生銀行有免費車直達,等了不久便有車了,很快便到達,車程大約5分鐘,我大約在12時到達,人不太多,大把位!這裡熱的食物不太多只有一行,有豬排、魚香茄子、蒸淡味的魽鱼、中式炒意大利粉、小唐菜、好鹹的即切火腿片、雜肉牛排、白飯、面包、中西湯等等,這些食物質素普通!令人驚喜的是各式甜品、西餅抨,最特別是一小塊的綠茶蛋糕好濃的綠茶味!酸的乳酪雪糕!
2019-04-14 9482 瀏覽
豐膳13週年特別優惠食晚餐$130+32.8= 162.8平時假日正價 fb都有7折服務好好 食物不停refill 阿拉斯加蟹腳 東風螺 凍蝦 鮮巴馬火腿 … 煙三文魚刺身~三文魚 吞拿魚 八爪魚壽司~種類多 排得靚靚廚師好有心剩幾件就不停換新嘅出場多嘢食…… 數吓先西冷 羊扒 火腿扒 紅酒牛肉韓式炸雞 泰式炸魚餅 格仔餅 名牌雪糕杯 雪糕機terimisu蛋糕 豆腐花 紫米露 生果 啤酒 汽水 奶茶咖啡 橙汁……朱古力bar 生果…… 沙律枱 熱葷 ~ 唔太多 唔油膩豉椒汁炒蜆~ 辣嘅 冇沙牛脷~ 夠淋唔腥 香口咖哩雞~ 咖哩香 唔辣 冇薯仔法式松露奶油疍麵~ 好好味松露唔識分見有冬菇片 麵條唔硬 creamy得嚟唔油膩👇冇試系列 冇評語豬扒 小棠菜 西蘭花 越式米網春捲 蒸青魚 即煮粉麵檔~ 豬骨湯底清牛丸 大紅腸……灼菜心 紹菜……中西湯水~西洋菜老火湯~好香果皮味忌廉粟米湯~ 甜嘅食物豐富好多選擇 可以再嚟
豐膳13週年特別優惠食晚餐

燒牛扒 羊扒 火腿扒

韓式炸雞 泰式魚餅

名牌雪糕杯 雪糕機
terimisu蛋糕 豆腐花 紫米露 生果
啤酒 汽水 奶茶咖啡 橙汁……
朱古力bar 生果…… 沙律枱

👇冇試系列 冇評語

豬扒 小棠菜 西蘭花 越式米網春捲 蒸青魚
蒸青魚

即煮粉麵檔~ 豬骨湯底清
牛丸 大紅腸……灼菜心 紹菜……

中西湯水~
西洋菜老火湯~好香果皮味

忌廉粟米湯~ 甜嘅

食物豐富好多選擇 可以再嚟
2019-04-13
優惠券
阿拉斯加蟹腳 刺身
2018-12-28 5952 瀏覽
前陣子吃過一次五星級酒店的自助餐,覺得食材品質和烹調水準都大幅下降,加上胃納開始變小,原本打算不再吃自助餐。偏偏收到某會員計劃的優惠券,這裡的自助晚餐折實只需$218,實在太吸引,就趁聖誕假期後至除夕前的空檔,吃個大餐。自助晚餐原價$298,這個價位不會期望有生蠔或龍蝦。海鮮桌上提供了長腳蟹、翡翠螺、青口和海蝦。蟹腳比大酒店的小,但味道鮮甜;翡翠螺有少許沙子,不推;海蝦體積也略小,但味道不錯;青口一般,不過不失。湯品方面,店方提供西式的甘筍湯、中式的粉葛湯和雞燉翅,西湯可以,中湯沒試,雞燉翅很有街邊「碗仔翅」的味道,但意料之外的是湯內真的放了少量魚翅,很有誠意。刺身有三文魚、吞拿魚、鯛魚和八爪魚,即叫即切,質素不錯。但我較喜歡煙三文魚,配上雜果沙律,味道很配。主菜有燒牛肉和燒雞,我選前者,火候和味道都好。剩餘的胃納獻給烤羊架和甜品,全都合乎水準,最愛的是Dreyers雪糕,有我喜歡的芒果味,超圓滿。必須一讚的是這個價位還可免費任飲果汁、汽水和啤酒,而且還是我喜歡的青島,有點喜出望外。這樣一個自助晚餐,完全沒有「回本」的壓力,肯定吃賺。我覺得任何時候想放縱一下,都可來一趟。

2018-12-27
優惠券
2018-11-22 5616 瀏覽
九龍灣食肆都算多,選擇都唔少,茶餐廳、飯堂、日、韓、泰式,真係應有盡有,但自助餐就難搵,難得搵到一間唔貴嘅自助午餐,當然要試試! 自助午餐分為全自助($128)及半自助($88),分別係半自助有一個主菜,除熱食外其他都任食任飲,今次試咗半自助!主菜有3款選擇,我選咗牛面肉,朋友選咗咖喱雞!雜菜燴牛面肉意粉,牛面肉勁林,入口即溶,意粉偏硬,份量不多,還可以!印度咖喱雞飯,咖喱唔係好香,唔辣,但味道還算不錯!跟住就係自助食物沙律都算多選擇有咖啡、紅茶任飲有刺身壽司我最愛嘅蝦甜品、水果乳酪雪糕講真,咁嘅價錢,其實算唔錯,當然唔可以同酒店相比,簡單一個午餐食得飽飽,又比茶餐廳多種類選擇,間中食食無妨!

主菜有3款選擇,我選咗牛面肉,朋友選咗咖喱雞!

印度咖喱雞飯,咖喱唔係好香,唔辣,但味道還算不錯!

跟住就係自助食物

我最愛嘅蝦

甜品、水果

乳酪雪糕

2018-11-13 3459 瀏覽
在香港尋找平價自助餐不易!今天同朋友在德褔看完電影!想食野朋友想坐耐些最好是吃自助餐!而且這餐廳離港鐵站不遠!而地點十分便利,難得價錢不貴。當日睇戲前已經親身訂位!未到六點已經入坐!餐廳環境幾乾淨、舒適,客人頗多!當然自助餐食物素素是普通!因為價錢比較平!所以自助餐食物種類!唔能夠同酒店比較!但沙律款式算係不少,味道幾好!不過主菜只得兩三款!但有餐湯甜品水果任吃總算是很不錯的選擇!環境尚算優雅!在環境舒適氣氛下吃平價自助餐仍很吸引我!
在香港尋找平價自助餐不易!
今天同朋友在德褔看完電影!
想食野朋友想坐耐些
最好是吃自助餐
而且這餐廳離港鐵站不遠!
而地點十分便利,難得價錢不貴。
當日睇戲前已經親身訂位!
未到六點已經入坐!
餐廳環境幾乾淨、舒適,客人頗多!
當然自助餐食物素素是普通!

因為價錢比較平!
所以自助餐食物種類!
唔能夠同酒店比較!

但沙律款式算係不少,味道幾好!

不過主菜只得兩三款!
但有餐湯甜品水果任吃

總算是很不錯的選擇!
環境尚算優雅!

在環境舒適氣氛下吃平價自助餐
仍很吸引我!
2018-10-30 6104 瀏覽
原來九龍灣都有自助餐,仲幾平添,睇食評知道唔係有特別驚喜,不過一試無妨。我哋七點到,餐廳裝修唔豪華,得幾枱,環境幾清靜。食物比我感覺無咩城意,好求其,選擇好少,味道真係偏中下,有啲係拎咗但食唔落,全晚只圍繞食幾樣嘢,價錢係平,指定信用卡更有85折,但就算呢個價都可以有更好選擇。麵包蟹無咩味,蟹腳唔錯,肉幾多又夠鮮。螺粒粒都有沙,青口無咩味,蝦正常。刺身都可以,壽司飯好乾。煙三文魚睇落比較無咩油光啞色,食食落都可以。燒牛肉唔錯,有肉汁,有牛味。上面嗰碟拎咗真係食唔到,炸魚外面涷又硬,裏面有腥,叉燒又瘦又乾。下面係嘅元蹄肉好似係烚完撈汁入去,無味。蒸魚係全晚食得最多,應該係無鱗嘅淡水魚,不過好鮮,蒸得好滑。紅酒牛肉唔錯,羊架有啲韌。麵檔有兩款麵揀,配件只有菌類同菜,肉都無,個湯清清哋,綠色嗰種麵唔好食。湯有農夫湯同羅宋湯。農夫湯有小青口肉,蟹,蝦。窩夫係一早整定,完全無得加熱,但味係正常。甜品都可以。另有豆腐花同紅豆沙。豆腐花幾滑,紅豆沙唔太甜但紅豆好少,又唔起沙。Dreyer's雪糕有芒果果同開心果味。另有芒果味雀巢雪糕杯同自助雪糕機 。

麵包蟹無咩味,蟹腳唔錯,肉幾多又夠鮮

螺粒粒都有沙,青口無咩味,蝦正常。

刺身都可以,壽司飯好乾。

煙三文魚睇落比較無咩油光啞色,食食落都可以。
燒牛肉唔錯,有肉汁,有牛味

下面係嘅元蹄肉好似係烚完撈汁入去,無味。

紅酒牛肉唔錯,羊架有啲韌。

麵檔有兩款麵揀,配件只有菌類同菜
,肉都無,個湯清清哋,綠色嗰種麵唔好食。

湯有農夫湯同羅宋湯。
農夫湯有小青口肉,蟹,蝦。
窩夫係一早整定,完全無得加熱,但味係正常。

甜品都可以。

另有豆腐花同紅豆沙。
豆腐花幾滑,紅豆沙唔太甜但紅豆好少,又唔起沙。

Dreyer's雪糕有芒果果同開心果味。
另有芒果味雀巢雪糕杯同自助雪糕機 。

2018-10-29
2018-10-27 3220 瀏覽
位於九龍灣國際展貿中心的[豐膳西餐廳],地點十分不方便,但又機緣巧合,吃過幾次自助午餐。我最深印象是蒸魚,但今次是蒸龍脷柳,未能吸引我,反而喜歡咖喱牛肉煮薯仔,因為咖喱很美味。稍後看見朋友碟上兩件肥美魚腩,才知道轉了蒸魚款式,可惜我已經吃飽。舖上乾煙肉碎的沙律薯仔,賣相和味道都提升了!肉碎茄子很油膩却可口,吃少許又無妨,春卷不夠熱就遜色,炆豆腐都好吃既。兩碟甜品兩位分享,分擔熱量之餘,也多試試不用款式甜品,一舉兩得。每次我都自按軟雪糕,很有玩意,吃起來會開心的架!$128的自助午餐,食品種類雖然比較普通,但勝在有得選擇,總有喜歡的食物,黎幫趁過幾次了!值得一提,今次遇上有服務水凖的男女侍應生。温馨提示:憑匯豐或恒生信用卡惠顧可享自助午餐9折
位於九龍灣國際展貿中心的[豐膳西餐廳],
地點十分不方便,但又機緣巧合,吃過幾次自助午餐。

我最深印象是蒸魚,但今次是蒸龍脷柳,未能吸引我,
反而喜歡咖喱牛肉煮薯仔,因為咖喱很美味。
稍後看見朋友碟上兩件肥美魚腩,
才知道轉了蒸魚款式,可惜我已經吃飽。
舖上乾煙肉碎的沙律薯仔,
賣相和味道都提升了!
肉碎茄子很油膩却可口,吃少許又無妨,
春卷不夠熱就遜色,炆豆腐都好吃既。

兩碟甜品兩位分享,分擔熱量之餘,
也多試試不用款式甜品,一舉兩得。

每次我都自按軟雪糕,很有玩意,
吃起來會開心的架!

$128的自助午餐,
食品種類雖然比較普通,
但勝在有得選擇,總有喜歡的食物,
黎幫趁過幾次了!值得一提,
今次遇上有服務水凖的男女侍應生。

温馨提示:憑匯豐或恒生信用卡惠顧可享自助午餐9折
2018-10-26