4天前 39 瀏覽
上次同表哥食馬拉嘢嘅時候,佢話佢屋企附近新開咗間火鍋店「百味鮮」,有款二人套餐性價比幾高,有個雞鍋,一份菜,再加份煲仔飯,三嚿水都唔使,值搏率高,所以,今晚又同佢聚一聚,嚟到「百味鮮」嘆吓!一睇就知新開無耐,由門面,到內籠都非常新簇,一室以紅色為主調,裝修比較摩登,地方好光猛闊落,感覺唔錯。我哋就揀個靠牆位,因為可以對住部大電視嘛!基本上我哋嘅目標明確,就喺「招牌二人套餐」($288),有4款雞鍋同4款煲仔飯供選擇,仲包埋一份時令蔬菜,此外,順便都影埋成本餐牌及點菜紙俾大家參考,包括餐前小食、其他套餐,以及各式各樣嘅火鍋配料。坐落無耐,好似啲酒樓咁,上碟雜豆小食,都要收$15架。再嚟喺食火鍋必備嘅醬料,侍應會先擺上一盤醬料俾大家撈,中途想再添嘅話,可以晌出面(正正大電視底下)有個自助醬料區,自由取用,提一提,醬芥收費每位$10。玉泉忌廉、可口可樂 @$13食火鍋點可以無汽水架,尤其喺樽裝,更有感覺。海南雞椰子鍋(套餐)隨後,侍應就送上整煲椰子雞鍋及整碟鮮雞,話半隻雞,但感覺好似唔止,而個湯底都未滾起,已經聞到陣陣椰子香味。睇番枱面嘅介紹,喺用咗海南椰子同放晌果園放養280日嘅走地雞,為
,所以,今晚又同佢聚一聚,嚟到「百味鮮」嘆吓!
坐落無耐,好似啲酒樓咁,上碟雜豆小食,都要收$15架。
雜豆小食
醬料
醬料
玉泉忌廉、可口可樂 @$13
火鍋點可以無汽水架,尤其喺樽裝,更有感覺。
玉泉忌廉、可口可樂
海南雞椰子鍋(套餐)

隨後,侍應就送上整煲椰子雞鍋及整碟鮮雞,話半隻雞,但感覺好似唔止,而個湯底都未滾起,已經聞到陣陣椰子香味。睇番枱面嘅介紹,喺用咗海南椰子同放晌果園放養280日嘅走地雞,為咗食到最正嘅鮮雞,仲教埋你點食法。
海南雞椰子鍋
先飲咗啖湯,真喺勁清甜,之後按指引落雞,滾5min後熄火食雞先,此時啲雞真喺幾嫩滑,仲好有雞嘅甜味,皮下脂肪極少,足証喺走地雞喔,沾上自製嘅混醬,更加有提鮮之效
,我哋異口同聲都覺得唔止半隻雞,好似食極都有咁。
黑豚肉拼肩胛肥牛 $98

我哋都幾鍾意食肉,既然有個椰子雞鍋,就叫多一客黑豚肉拼牛肩胛嚟打下邊爐。兩者都色澤亮麗,睇落已感覺好唔錯,雖然無講明黑豚嚟自邊度,但肉質好嫩滑,充滿油脂香,而牛肩胛都好正,輕灼一下,入口既有肉味,又有脂香,非常腍滑。
黑豚肉拼肩胛肥牛
時令蔬菜(套餐)

食咗咁多雞牛豬,都要搵啲菜嚟平衡吓,個二人套餐奉送時令蔬菜一份,而呢一晚就喺油麥菜,刻意唔好淥咁熟,所以,入口仲保留份爽脆感,又有菜味。
時令蔬菜
時令蔬菜
窩蛋滑牛煲仔飯(套餐)

雖然啲臘味飯會惹味好多啲,但大家都好耐無食過窩蛋牛肉飯,所以就揀咗佢。為免啲牛肉焗得太耐變韌,所以,最好同侍應講後上,預番少少時間先叫起。嚟到侍應會幫你落甜豉油再拌勻啲飯,啲飯粒爽身,撈咗甜豉油特別好食,最正喺煲底有啲脆卜卜嘅飯焦,啲牛肉切成片,非整成肉餅,咬落都幾軟腍,食埋個煲仔飯真喺飽到上心口。
窩蛋滑牛煲仔飯
原來表哥第一次食椰子雞煲,佢話感覺唔錯,好有新鮮感,仲可以試埋煲仔飯,喺幾唔錯嘅配搭,唔知出面多唔多火鍋店有推出咁嘅組合,總之,對我哋嚟講,算喺搶佔咗先機。
原來足料煲仔飯也可食營養滋補豬肚雞火鍋,朋友介紹去百味鮮~港鐵長沙灣站A2出口,步行約6分至7分鐘。店內裝修新穎,座位寬敞,清潔衛生,牆上掛滿這店的推介火鍋名稱,是日新鮮海鮮及多款肉類等。菜譜簡單易明,各式火鍋食材,多款煲仔飯及飲品,還有多款套餐,應有盡有。白胡椒豬肚雞(半隻)套餐$288奶白色的湯底,翻滾著雞件和豬肚件,服務員貼心提議客人在滾湯加上芫茜和蔥花,特別提升湯的清香味,可多喝幾碗靚湯,陣陣胡椒香濃雞湯味,火喉十足,入口鮮甜非常舒服,一碗接一碗不能停口,好飲極了。豬肚很嫩冧,吸入胡椒湯汁,好食到不得了。果園走地雞果然別不同,雞肉嫩滑有嚼勁,雞味濃郁,每件入口都是享受。臘腸排骨煲仔飯煲仔飯很有港式風味,上枱時發出陣陣飯香味,臘腸衣脆肉甘香,調味恰好。排骨脆肉爽口,肥瘦適中。飯粒分明,彈牙有嚼勁,配上濃香豉油,叫你多食幾碗!娃娃菜娃娃菜放落鍋中,吸盡湯內精華,鮮甜又可口,在濃香中找到清新的味覺。
原來足料煲仔飯也可食營養滋補豬肚雞火鍋,朋友介紹去百味鮮~
港鐵長沙灣站A2出口,步行約6分至7分鐘。
店內裝修新穎,座位寬敞,清潔衛生,
牆上掛滿這店的推介火鍋名稱,是日新鮮海鮮及多款肉類等。
菜譜簡單易明,各式火鍋食材,
多款煲仔飯及飲品,還有多款套餐,應有盡有。

白胡椒豬肚雞(半隻)套餐$288
奶白色的湯底,翻滾著雞件和豬肚件,
服務員貼心提議客人在滾湯加上芫茜和蔥花,
入口鮮甜非常舒服,一碗接一碗不能停口,好飲極了。
豬肚很嫩冧,吸入胡椒湯汁,好食到不得了。

臘腸排骨煲仔飯
排骨脆肉爽口,肥瘦適中。
飯粒分明,彈牙有嚼勁,配上濃香豉油,叫你多食幾碗!

娃娃菜
2024-04-09
  • 白胡椒豬肚雞
  • 臘腸排骨煲仔飯
2024-03-31 150 瀏覽
#fafafoodblog打邊爐 #fafafoodblog長沙灣🍴海南雞椰子鍋 半隻🐤 配窩蛋牛肉煲仔飯 288 蚊🐂煲仔飯牛肉足料 配埋蛋汁撈埋熱辣辣既白飯 唔錯 椰子鍋 椰子足料 所以個湯底好甜 雞有半隻 雞肉彈牙 同椰子味好match🍴黑豚肉拼肩胛肥牛98 蚊🐂🐖豚肉夠香滑 豬肉味香濃 肥牛夠肥味 🍴韭菜餃拼雲吞48 蚊🥟雲吞好足料 蝦肉豬肉彈牙 餃皮夠爽 韭菜菜好新鮮 餃皮都好爽彈 正🍴炸魚皮 48 蚊🔥🐟好香脆大件既炸魚皮#炸魚皮 #火鍋 #打邊爐 #水餃 #雲吞 #豚肉 #肥牛 #椰子雞 Score 平均分< 7.7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#百味鮮長沙灣青山道181 號地鋪~~~~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog長沙灣 ====================
🍴海南雞椰子鍋 半隻🐤 配窩蛋牛肉煲仔飯 288 蚊🐂
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#百味鮮
長沙灣青山道181 號地鋪
~~~~~~~~~~~~
====================
2024-03-31
即使氣候回暖仍是那麼多人,原來這間火鍋店二超高性價比套餐,吸引客人$288 椰子雞湯+一個煲仔飯+菜拼!抵!招牌二人套餐$288海南椰子雞🐓半隻雞由生煮到熟,浸沒在清甜的椰子🥥雞湯中,湯底非常清甜,雞件僅熟時是最多汁的!窩蛋牛肉飯🍚真的很久沒吃,做到薄薄一層的飯焦,雞蛋牛肉跟飯的比例平衡,做到一啖飯一啖肉追加)韭菜餃拼雲吞🥟48.00韭菜餃皮非常薄,蝦餃肉10分緊致,性價比不錯三文魚腩刺身🍣64.00非常肥美,放到椰子雞湯內煮至半熟更加好吃醬芥(位)20.00小食15.00這種性價比,難怪那麼多人!百味鮮 (長沙灣)長沙灣東沙島街青山道181號地下C號舖

$288 椰子雞湯+一個煲仔飯+菜拼!抵!

招牌二人套餐$288

海南椰子雞🐓

窩蛋牛肉飯🍚

追加)韭菜餃拼雲吞🥟
48.00
韭菜餃皮非常薄,蝦餃肉10分緊致,性價比不錯

三文魚腩刺身🍣
64.00
非常肥美,放到椰子雞湯內煮至半熟更加好吃

醬芥(位)
20.00
小食
15.00

這種性價比,難怪那麼多人!

百味鮮 (長沙灣)
2024-05-03 0 瀏覽
周四,我和太太品嚐了招牌胡椒肚雞煲二人套餐~$288。我們入座後,迫不及待地期待著這頓美食的到來。很快,服務員將一個煲仔放在我們面前。這個煲仔裡裝滿了香氣撲鼻的胡椒肚雞湯,看起來非常誘人。餐廳的廚師以獨特的烹飪技巧,將雞肉燉煮得極為嫩滑,配上豐富的胡椒湯汁,散發出濃郁的香氣。我們細細品嚐,每一口都能感受到胡椒的辛香和雞肉的鮮甜,讓人回味無窮。套餐還包括了一份咸魚肉餅煲仔飯,這是我們的另一個驚喜。煲仔飯上鋪滿了咸魚肉餅,散發出誘人的香味。米飯經過煲煮,吸收了咸魚和肉餅的精華,每一口都帶著豐富的口感和風味。我們還點了追加的黑豚肉肩胛肥牛~$98。服務員將經過精心調味的黑豚肉肩胛肥牛端上桌,肉質鮮嫩多汁,入口即化。我們還點了兩枝烏龍茶,每枝$15。我們對於這次的用餐經歷感到滿意,期待再探索更多美味的餐廳。
周四,我和太太品嚐了招牌胡椒肚雞煲二人套餐~$288。

我們對於這次的用餐經歷感到滿意,期待再探索更多美味的餐廳。
  • 胡椒肚雞煲
2024-04-13 37 瀏覽
最近幫襯左長沙灣一家火鍋店,叫左2人套餐,包括可選的4款煲仔飯和4款雞鍋,還有一份生菜。我們簡左胡椒豬肚雞鍋同窩蛋牛肉飯作為煲仔飯,並另加了墨魚滑拼蝦滑作為火鍋。我們仲要左一支烏龍茶和一大支青島啤酒。這家火鍋店既份量十分足夠。煲仔飯非常美味,米飯鬆軟而飽滿,以窩蛋和嫩牛肉為主要配料,蛋汁滲透入飯中,牛肉嫩滑多汁,帶來豐富口感,份量都好足夠,每一啖都令人滿足。接下來是火鍋部分,胡椒豬肚湯底好香濃,好夠味,雞肉嫩滑,豬肚好爽。另外,我嘅嘢揀咗墨魚滑和蝦滑作為配料,墨魚滑同蝦滑既質地都好細膩,口感彈牙,非常美味。套餐包咗蔬菜籃,清爽既生菜為整體火鍋的口感帶來了平衡。值得一提的是,呢間火鍋店的份量十分足夠。無論係煲仔飯還是火鍋,每一道菜都給予足夠的食材,令我們感到非常滿足。

2024-04-09 37 瀏覽
今日落街搵嘢食嗰陣見到佢的二人套餐,真係好吸引。$300都唔使就有一個火鍋同埋煲仔飯。點知另一半落到嚟嘅時候想散叫火鍋多啲😑😑唯有下次先再試佢嘅煲仔飯舖頭應該主打做街坊生意,見到入邊都坐得多人,應該唔伏,就入咗去試我哋叫嘅係椰子雞火鍋,揀咗半隻雞,佢嘅份量真係好多。店員幫我哋落咗雞之後就俾咗個漏斗我哋話啲沙掉曬就可以轉細火飲湯食雞。咁樣幾方便,我哋又唔使計時。椰子雞湯不嬲都係湯鮮雞滑,冇得彈👍連雞胸肉都好Juicy嫩滑我哋啲竹笙煲完之後勁大,爽口,份量又多佢嘅豬肉係有豬味得來,又唔會好騷,肉質又唔會柴,唔錯我哋仲叫咗墨魚滑同埋蝦滑,兩隻滑都好彈牙新鮮,抵食。整體嚟講依間餐廳嘅用餐體驗都唔錯。枱面要嘅工具基本上都齊全,店員個速度都好快手,最緊要嘢食味道質素又真係唔差喎,下次應該都可以返兜。

我哋啲竹笙煲完之後勁大,爽口,份量又多
佢嘅豬肉係有豬味得來,又唔會好騷,肉質又唔會柴,唔錯
我哋仲叫咗墨魚滑同埋蝦滑,兩隻滑都好彈牙新鮮,抵食。
2024-04-07 29 瀏覽
早幾日夜晚同朋友在長沙灣站附近揾食的,最後揾左食百味鮮的椰子雞火鍋($348),湯底就是野生竹笙椰子鍋,我們order左封門牛肉($268)。一開始店員比左碟雜錦果仁比我們呢做小食,之後當然唔少得九宮格的火鍋調料,在食火鍋前比我們自選,原來醬介係收每人$10。我們先放半隻雞,煲熟咗雞肉之後就先飲椰子湯,椰子雞湯好好飲,我們每人都飲左兩大碗,佢地張餐紙上仲有簡介椰子雞湯,好記得一邊飲一邊睇。加埋total 一隻雞份量好夠,我哋兩個人絕對夠食。封門牛值得點,厚薄切得剛剛好,淥下6、7秒鐘就啱啱好熟,我們食下一片又一片,又吹下水,唔覺唔覺就好快食晒成盤了。除左主食肉係雞同牛之外,我們還點野菌什菜盤,呢盤蔬菜籃放得靚靚仔仔,而顏色又紅紅綠綠,非常之鮮艷,好新鮮嘅感覺。都好耐冇食過椰子雞,今次食物質素又唔錯,好開心。

雜錦果仁

竹笙
封門牛

都好耐冇食過椰子雞,今次食物質素又唔錯,好開心。
2024-04-03
雜錦果仁
竹笙
封門牛
  • 竹笙椰子雞火鍋
喺香港一樣都可以食到正宗椰子雞煲✌🏻今晚同朋友仔試咗間長沙灣新開嘅火鍋店「百味鮮」,而家二人餐做緊推廣,只需$288就可以選擇一款雞煲同一個煲仔飯👍🏻海南椰子雞鍋店家用咗海南椰子同新鮮嘅走地雞,令湯底更加鮮甜滋味,店員會先送上半隻走地雞,加入湯底煲滾後即刻飲返碗靚湯先😋味道清甜雞味濃郁,走地雞肉質雪白嫩滑爽口,脂肪較少雞皮較有彈性,每一啖食落去都啖啖肉,超正👍🏻臘腸排骨煲仔飯推介👍🏻非常出色嘅煲仔飯,店員送上煲仔飯先焗上十分鐘,咁樣就可以整出脆卜卜又香口嘅飯焦🉐排骨份量足,肉質軟腍入味啖啖肉,臘腸充滿油香,咸香有咬口,加上煲仔飯特製甜口鼓油,令整煲飯香氣四溢😋西班牙黑豚肉黑豚肉肉質較為爽口有彈性,脂肪比例分布均勻,用作打邊爐最適合不過手作墨魚滑墨魚滑彈牙鮮美,加入蟹籽令口感更為豐富手作鮮蝦雲吞每粒鮮蝦雲吞入邊都包裹新鮮嘅大蝦同豬肉,餡料飽滿,皮薄餡靚,配上清甜嘅椰子雞湯更能帶出鮮味📍百味鮮 (長沙灣)長沙灣東沙島街青山道181號地下C號舖人均消費:$200-300食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

海南椰子雞鍋

西班牙黑豚肉

手作墨魚滑
墨魚滑彈牙鮮美,加入蟹籽令口感更為豐富

手作鮮蝦雲吞

📍百味鮮 (長沙灣)

人均消費:$200-300
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-04-03 18 瀏覽
今晚我們有點想吃雞鍋, 便來了這間餐廳吃雞鍋.我和朋友選了招牌2人套餐($288):首先我們選了1. 海南椰子雞鍋 (半隻),個湯底好香的椰子味, 一向我都很喜歡喝椰子雞湯, 椰子和雞又真的很夾.另外雞件份量都多, 都夠飽, 幾好食, 雞肉又好滑, 好正.2.  風味臘味煲仔飯:臘味又幾香口, 咸咸香香的, 幾好食.排骨幾滑, 蒜蓉香味都幾正, 不錯.另外煲仔飯有飯焦, 好香口, 好惹味.3.  時令蔬菜一份: 我幾中意食唐生菜, 有菜食下無咁dry,  幾fresh, 又有營養, 幾好食.套餐追加特級封門柳 ($128): 封門柳幾香滑, 又不會韌, 幾重牛味, 好滑, 好好食, 幾正, 牛的質素都好好, 幾好食.全部放哂落個鍋到, 好豐富, 幾好食.埋單都係$500多元, 價錢合理, 性價比高, 不錯.
今晚我們有點想吃雞鍋, 便來了這間餐廳吃雞鍋.
我和朋友選了招牌2人套餐($288):

首先我們選了1. 海南椰子雞鍋 (半隻),
2.  風味臘味煲仔飯:

臘味又幾香口, 咸咸香香的, 幾好食.
排骨幾滑, 蒜蓉香味都幾正, 不錯.
另外煲仔飯有飯焦, 好香口, 好惹味.

全部放哂落個鍋到, 好豐富, 幾好食.

埋單都係$500多元, 價錢合理, 性價比高, 不錯.
2024-03-19
今晚同班朋友去咗一間椰子雞煲火鍋店食晚餐! 首先去到就聞到一陣椰香飄散!我哋四個人就嗌咗個二人餐再加少少嘅嘢!椰子雞煲嘅湯底濃郁香甜,啲雞肉又嫩又滑,店員幫手落啲雞同埋計時,所以啲雞都好嫩唔會太老冇overdone ! 唔單止椰子雞煲好味,啲配菜都唔錯。新鮮嘅生菜🥬配個椰子雞湯底,鮮甜同埋清淡。有時好怕打邊爐上邊好肥,食菜就會給晒啲肥。 但係椰子雞煲就唔會有呢個問題。 黑豚肉肩胛肥牛份量適中,肥牛牛味好重,而且肥瘦均勻,所以好軟身。 韭菜餃同埋雲吞雲吞彈牙爽滑,皮都好薄! 韭菜餃一咬就已經聞到浸韭菜味,鍾意韭菜一定要嗌! 最後來到稻庭烏冬,清淡嘅湯底配上烏冬,唔會太肥膩,亦都係我鍾意椰子雞嘅原因。臘味煲仔飯 推介超級香嘅臘味味,侍應幫我哋搞一搞,啲飯充滿臘味嘅油香,同埋豉油! 食落去又唔會太油膩,我覺得都幾推介!總括嚟講,今晚嘅火鍋食物質素唔錯,服務態度好好,佢嘅二人餐都幾抵!我見佢仲有一個胡椒豬肚湯底,天氣凍啱晒,下次會約埋啲朋友試埋佢!😆

黑豚肉肩胛肥牛
份量適中,肥牛牛味好重,而且肥瘦均勻,所以好軟身。

韭菜餃同埋雲吞

臘味煲仔飯 推介

2024-03-28
  • 椰子雞
  • 臘味飯
2024-04-02 15 瀏覽
位於長沙灣的新開火鍋店 ,而家仲做緊推廣價,招牌二人餐$288,同時間可以打邊爐又可以食煲仔飯!話咁多選擇嘅湯底,每個都系包咗半隻雞,我哋揀咗海南椰子雞湯,湯底椰子味濃厚,令人回味無窮。啲雞肉又嫩又滑,胡椒豬肚雞鍋(半隻)海南椰子雞鍋(半隻)藥膳醉雞鍋(半隻)鮮鮮無花果蟲草花雞鍋(半隻)另外仲可以揀多個煲仔飯:臘腸排骨煲仔飯臘腸滑雞煲仔飯咸魚肉餅煲仔飯窩蛋滑牛煲仔飯風味臘味煲仔飯另外仲有時令蔬菜一份。我哋叫咗椰子雞湯,同埋臘味煲仔飯。半只雞喺你面前即刻落鍋,足料呀。湯底椰子味濃郁,好好飲,鮮雞好嫩滑。另外叫咗手打鮮蝦雲吞,蝦肉好爽口彈牙,西班牙黑豚肉質鮮嫩,豬肉質感唔會靭。臘味煲仔飯,臘肉好香,煲仔飯有飯焦。總括黎講,呢間火鍋店環境舒適。食物質素唔錯,價錢都ok

胡椒豬肚雞鍋(半隻)
海南椰子雞鍋(半隻)
藥膳醉雞鍋(半隻)
鮮鮮無花果蟲草花雞鍋(半隻)

另外仲可以揀多個煲仔飯:

臘腸滑雞煲仔飯
咸魚肉餅煲仔飯
風味臘味煲仔飯

另外仲有時令蔬菜一份。

臘味煲仔飯,臘肉好香,煲仔飯有飯焦。

總括黎講,呢間火鍋店環境舒適。食物質素唔錯,價錢都ok
2024-03-28
紀念日
2024-03-26 41 瀏覽
➲ 長沙灣 百味鮮➳ 冰川凍鮑魚 ⁽¹⁰/¹⁰⁾鮑魚凍得剛剛好,肉質鮮嫩,彷彿喺舌尖上融化。清涼爽口嘅口感,俾人一種獨特嘅享受,真係夏日消暑嘅絕佳揀擇。➳ 炸子雞 ⁽¹⁰/¹⁰⁾外酥內嫩嘅炸子雞,金黃酥脆嘅外皮一咬就爆。咬落去,雞肉鮮嫩多汁,香氣四溢,每一口都係一種美味嘅享受。➳ 豉油皇海蝦 ⁽⁹/¹⁰⁾鮮嫩嘅海蝦蘸上豉油皇,入口即化。豉油皇嘅鮮味同海蝦嘅鮮甜相得益彰,令人回味無窮。每一口都散發出濃郁嘅海鮮風味,絕對係海鮮愛好者嘅至愛。➳ 龍躉浸時蔬 ⁽⁹/¹⁰⁾鮮嫩嘅時蔬浸泡喺龍躉湯中,保留咗蔬菜嘅原汁原味。蔬菜嘅清爽同龍躉嘅鮮美相輔相成,口感豐富多樣。每一口都可以品嚐到蔬菜嘅鮮甜同湯汁嘅滋味,令人滿足。➳ 椒炒蟶子 ⁽⁹/¹⁰⁾蟶子鮮嫩多汁,經過椒鹽炒煮後更顯美味。椒麻嘅香氣同微辣嘅口感令人食慾大開。蟶子嘅鮮甜同椒鹽嘅香辣形成咗完美嘅組合,令人回味無窮。呢啲菜式各有特色,口感豐富,味道鮮美。無論係冰涼嘅鮑魚、香脆嘅炸子雞、鮮甜嘅豉油皇海蝦、清爽嘅龍躉浸時蔬還係香辣嘅椒炒蟶子,每一道都帶嚟咗美味嘅享受。呢啲菜式絕對係令人愉悅嘅餐桌驚喜,不愧是 百味鮮。⤵ 百味鮮長沙灣東沙島街青山道1

➲ 長沙灣 百味鮮

➳ 冰川凍鮑魚 ⁽¹⁰/¹⁰⁾

➳ 炸子雞 ⁽¹⁰/¹⁰⁾

➳ 豉油皇海蝦 ⁽⁹/¹⁰⁾

➳ 龍躉浸時蔬 ⁽⁹/¹⁰⁾

➳ 椒炒蟶子 ⁽⁹/¹⁰⁾

百味鮮
長沙灣東沙島街青山道181號地下C號舖

#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #香港美食 #香港食評 #長沙灣美食 #百味鮮 #大排檔
2024-03-24 43 瀏覽
老公接放工,去佐這家落地玻璃紅色裝潢小店吸引住,見招牌係椰子雞煲同胡椒豬肚雞煲😋胡椒豬肚雞一直是我心頭好♥️揀咗個招牌二人餐!♨️招牌二人套餐$288二話不說揀咗這個胡椒豬肚雞湯底,新鮮熬製,湯底濃郁鮮甜,先喝湯再吃肉,胡椒提味更暖胃,一碗接一碗喝下回味無窮~雞肉質緊緻嫩滑有雞味,豬肚脆爽彈牙~成煲都幾足料值得一讚,加分😋♨️黑豚肉肩胛肥牛黑豚肉肥瘦相間,肉香撲鼻,在濃郁的湯底涮著吃鮮香滑嫩!肩胛肥牛切得厚薄適中,油脂均勻,肉嫩脂香,淥數秒就熟!之後再淥唐生菜吸收肉湯精華更好味😋♨️招牌臘味煲仔飯一打開鍋蓋熱氣騰騰飯粒分明,臘味是靈魂,煮出來的煲仔飯香氣撲鼻,靈魂係米飯吸收臘味油香味連焦香鍋巴更香口惹味,太好吃了😋吃著超滿足♡今次試佐豬肚雞同煲仔飯,,椰子雞煲,都係佢哋招牌貨下次再去試下😋
胡椒豬肚雞一直是我心頭好♥️
揀咗個招牌二人餐!
♨️招牌二人套餐$288

♨️黑豚肉肩胛肥牛
黑豚肉肥瘦相間,肉香撲鼻,在濃郁的湯底涮著吃鮮香滑嫩!
肩胛肥牛切得厚薄適中,油脂均勻,肉嫩脂香,淥數秒就熟!

之後再淥唐生菜吸收肉湯精華更好味😋

♨️招牌臘味煲仔飯
一打開鍋蓋熱氣騰騰飯粒分明,

今次試佐豬肚雞同煲仔飯,,
椰子雞煲,都係佢哋招牌貨下次再去試下😋

2024-03-23
  • 胡椒豬肚雞煲
  • 臘味煲仔飯
2024-03-17 86 瀏覽
Sat 16th Mar只係開張咗幾個月,光猛乾淨企理,招呼殷勤到位。由門面、餐牌、裝修、餐具…. 都睇得出係有心經營。早嚟早享受,坐喺窗邊位,睇住出邊繁忙嘅街道車來攘往行人匆匆,自己就與一班好友喺度gathering。that’s life。湯底好足料有滿滿椰肉,椰子味特別香濃,湯底滾起後店員放雞件入鍋。湯頭鮮甜美味,雞件肉質鮮嫩好滑,啖啖肉。海鮮拼盤。有鮮海蝦,上枱嘅時候啲蝦仲會郁,鮮甜爽口。扇貝 超大隻同樣係新鮮美味。鮑魚 洗得乾乾淨淨、蜆 隻隻都肥嘟嘟 一粒沙都冇。全部海鮮都極新鮮。特級雪花肥牛雪花紋好靚,店員即時手切好新鮮👍🏻大大塊,滾幾秒就食得😋肉味香濃軟滑屬於高質量嘅牛。蔬菜 嫩綠醒神最後一個臘味煲仔飯,配料肥瘦適中,油香十足,豉油撈個飯,未食已經聞到香🤩。食得出臘味用料上乘,飯撈埋煲底層油好有米香,火喉控制得啱啱好唔會太乾太燶。
Sat 16th Mar

特級雪花肥牛