2024-05-11 1202 瀏覽
上次同表哥食馬拉嘢嘅時候,佢話佢屋企附近新開咗間火鍋店「百味鮮」,有款二人套餐性價比幾高,有個雞鍋,一份菜,再加份煲仔飯,三嚿水都唔使,值搏率高,所以,今晚又同佢聚一聚,嚟到「百味鮮」嘆吓!一睇就知新開無耐,由門面,到內籠都非常新簇,一室以紅色為主調,裝修比較摩登,地方好光猛闊落,感覺唔錯。我哋就揀個靠牆位,因為可以對住部大電視嘛!基本上我哋嘅目標明確,就喺「招牌二人套餐」($288),有4款雞鍋同4款煲仔飯供選擇,仲包埋一份時令蔬菜,此外,順便都影埋成本餐牌及點菜紙俾大家參考,包括餐前小食、其他套餐,以及各式各樣嘅火鍋配料。坐落無耐,好似啲酒樓咁,上碟雜豆小食,都要收$15架。再嚟喺食火鍋必備嘅醬料,侍應會先擺上一盤醬料俾大家撈,中途想再添嘅話,可以晌出面(正正大電視底下)有個自助醬料區,自由取用,提一提,醬芥收費每位$10。玉泉忌廉、可口可樂 @$13食火鍋點可以無汽水架,尤其喺樽裝,更有感覺。海南雞椰子鍋(套餐)隨後,侍應就送上整煲椰子雞鍋及整碟鮮雞,話半隻雞,但感覺好似唔止,而個湯底都未滾起,已經聞到陣陣椰子香味。睇番枱面嘅介紹,喺用咗海南椰子同放晌果園放養280日嘅走地雞,為
,所以,今晚又同佢聚一聚,嚟到「百味鮮」嘆吓!
坐落無耐,好似啲酒樓咁,上碟雜豆小食,都要收$15架。
雜豆小食
醬料
醬料
玉泉忌廉、可口可樂 @$13
火鍋點可以無汽水架,尤其喺樽裝,更有感覺。
玉泉忌廉、可口可樂
海南雞椰子鍋(套餐)

隨後,侍應就送上整煲椰子雞鍋及整碟鮮雞,話半隻雞,但感覺好似唔止,而個湯底都未滾起,已經聞到陣陣椰子香味。睇番枱面嘅介紹,喺用咗海南椰子同放晌果園放養280日嘅走地雞,為咗食到最正嘅鮮雞,仲教埋你點食法。
海南雞椰子鍋
先飲咗啖湯,真喺勁清甜,之後按指引落雞,滾5min後熄火食雞先,此時啲雞真喺幾嫩滑,仲好有雞嘅甜味,皮下脂肪極少,足証喺走地雞喔,沾上自製嘅混醬,更加有提鮮之效
,我哋異口同聲都覺得唔止半隻雞,好似食極都有咁。
黑豚肉拼肩胛肥牛 $98

我哋都幾鍾意食肉,既然有個椰子雞鍋,就叫多一客黑豚肉拼牛肩胛嚟打下邊爐。兩者都色澤亮麗,睇落已感覺好唔錯,雖然無講明黑豚嚟自邊度,但肉質好嫩滑,充滿油脂香,而牛肩胛都好正,輕灼一下,入口既有肉味,又有脂香,非常腍滑。
黑豚肉拼肩胛肥牛
時令蔬菜(套餐)

食咗咁多雞牛豬,都要搵啲菜嚟平衡吓,個二人套餐奉送時令蔬菜一份,而呢一晚就喺油麥菜,刻意唔好淥咁熟,所以,入口仲保留份爽脆感,又有菜味。
時令蔬菜
時令蔬菜
窩蛋滑牛煲仔飯(套餐)

雖然啲臘味飯會惹味好多啲,但大家都好耐無食過窩蛋牛肉飯,所以就揀咗佢。為免啲牛肉焗得太耐變韌,所以,最好同侍應講後上,預番少少時間先叫起。嚟到侍應會幫你落甜豉油再拌勻啲飯,啲飯粒爽身,撈咗甜豉油特別好食,最正喺煲底有啲脆卜卜嘅飯焦,啲牛肉切成片,非整成肉餅,咬落都幾軟腍,食埋個煲仔飯真喺飽到上心口。
窩蛋滑牛煲仔飯
原來表哥第一次食椰子雞煲,佢話感覺唔錯,好有新鮮感,仲可以試埋煲仔飯,喺幾唔錯嘅配搭,唔知出面多唔多火鍋店有推出咁嘅組合,總之,對我哋嚟講,算喺搶佔咗先機。