3天前 0 瀏覽
今天是母親節 。我和家人,到港灣豪庭地下的海灣茶居食晚飯。我們叫了酸菜魚 、金銀蛋莧菜 、蓮藕炒肉餅 、蒸排骨 、滑蛋釀花甲; 一人一碗例湯 及一碗白飯。 各款餸菜都好味 ,價錢亦唔算貴, 每人大約90元。
4天前
  • 酸菜魚
2024-04-16 88 瀏覽
今天下午 ,我走了過去港灣豪庭廣場地下 的海灣茶居午飯 。 我叫了 一碟豆角炒茄子 和白飯一碗。 在熱騰騰的鍋中,豆角與茄子相遇,綻放出令人難忘的美味。豆角的清脆與茄子的柔軟完美結合,散發出誘人的香氣,勾勒出一道獨特的風味。每一口的咀嚼都是一次享受,散發出一股股讚賞的情感。豆角炒茄子, 加上一碗白飯, 就是一道美食。

2024-04-16
  • 豆角炒茄子
2024-03-30 160 瀏覽
海灣茶居並不是傳統大酒樓, 但環境算是舒適寬敞嘅小茶居, 服務員姐姐亦禮貌招呼.我哋叫咗飲茶必食嘅蝦餃, 燒賣和叉燒包. 蝦餃皮薄薄, 蝦肉新鮮彈牙,. 燒賣豬肉, 鬆軟多汁, 蝦肉爽口彈牙, 叉燒包軟熟, 叉燒餡肥瘦適中, 好味!👍我哋亦叫咗碗柴魚花生粥,煎蘿蔔糕, 鮮蝦腸粉,豉汁釀茄子🍆,時菜鯪魚球🐟,馬拉糕和薑汁雞包仔. 柴魚花生粥係非常傳統嘅港式粥, 不多酒樓供應. 粥底綿密鮮甜, 花生軟糯, 柴魚味道鹹香可口.蘿蔔糕 煎得金黃脆皮, 外脆內嫩, 食到絲絲蘿蔔, 口感十足, 蘸少少甜辣醬更惹味.鮮蝦腸粉, 蝦肉彈牙爽口,  腸粉皮嫩滑有好重米味.正!😍豉汁釀茄子🍆, 茄子好腍滑, 鯪魚肉新鮮彈牙, 魚肉飽滿啖啖肉, 食到淡淡嘅蝦米味和果皮味, 加上惹味玻璃豆豉芡汁, 添加層次感和滋味.😌時菜鯪魚肉, 啖啖新鮮鯪魚肉, 加上蝦米和果皮, 口感豐富好味.馬拉糕軟熟,  鬆軟,  富蛋香, 吃下去不黏牙且不太甜.  薑汁雞包仔,  雞包混合薑絲,  薑汁味香濃, 麵包亦軟滑, 味道一流真係值得推薦海灣茶居, 價錢好合理, 依家不收茶錢, 下午茶任選兩款點心, 只收$38。真抵食!👍

鮮蝦腸粉, 蝦肉彈牙爽口,  腸粉皮嫩滑有好重米味.正!😍

柴魚花生粥
豉汁釀茄子
時菜鯪魚球
叉燒包, 蝦餃, 燒賣
馬拉糕
  • 蝦餃,燒賣,叉燒包,豉汁 釀茄子,蘿蔔糕,柴魚花生粥, 是菜鯪魚球
2024-02-20 265 瀏覽
想食點心又唔想去酒樓等位,海灣茶居啱晒我地,午飯時間約1230直入唔洗等。兩個人叫咗:▶️營健清灼菜心菜心煮得幾淋,對於好怕食硬菜莖嘅朋友,呢碟絕對冇問題。▶️山竹牛肉球味道正常,附送大大塊腐竹,正!▶️四寶滑雞扎一盅兩件,足料,雞件和魚肚都好大份,味道正常。以蟹柳取代了火腿,鍾意食火腿嘅朋友可能要失望了。▶️一口黃金炸饅頭(6個)上碟熱辣辣,bite-size 分量啱啱好,就算每人食3粒都唔會太飽。▶️一人籠仔蒜香蝦蒸飯好少餐廳午市都有籠仔飯供應,所以實在期待!值得欣賞嘅係用咗開邊蝦,方便起肉。蒜香都入味;可惜飯太濕和淋,蝦肉又有點霉。如果要方便就腳,唔使等位,上菜快,我地應該會再選擇海灣茶居。

兩個人叫咗:

▶️營健清灼菜心
菜心煮得幾淋,對於好怕食硬菜莖嘅朋友,呢碟絕對冇問題。

▶️山竹牛肉球
味道正常,附送大大塊腐竹,正!

▶️四寶滑雞扎

▶️一口黃金炸饅頭(6個)

▶️一人籠仔蒜香蝦蒸飯

2024-01-24 354 瀏覽
大角咀呢邊比較少行同少食野,今次行到過黎所以都搵埋野食,係呢區我算一個外區人而且唔算多行既地方,見到呢間非連鎖式餐廳所以就揀黎試下,食完之後就覺得還好算唔錯既餐廳,可以一試。點了,金銀蛋浸菜苗,枝竹火腩煲,加48蚊點沙姜雞,燉湯。金銀蛋浸菜苗,唔錯又足料,金銀蛋真係算唔少,而菜苗都份量都ok整體份量又算可以。枝竹火腩煲,唔錯又係足料,火腩都算唔少又有菇類,火腩食落去口感都算少少林又唔算太肥,枝竹大塊。沙姜雞味道正常啦,不過不失。燉湯味道夠濃還不錯。除返開兩人131蚊又真係幾抵,而且仲有糖水紅豆沙包埋,食落去足料又唔稀。整體黎講,呢間質素算唔錯,而且坐卡位都夠舒服。

點了,金銀蛋浸菜苗,枝竹火腩煲,加48蚊點沙姜雞,燉湯。

沙姜雞味道正常啦,不過不失。

燉湯味道夠濃還不錯。

整體黎講,呢間質素算唔錯,而且坐卡位都夠舒服。

2023-11-07 394 瀏覽
上一次嚟食過非常高質,價錢又合理,於是再返頭食第二次晚餐+$25 加配煎釀茄子釀咗嘅唔係魚滑而係蝦滑,味道同顏色完全唔同,更加爽彈好味,茄子多汁又熱辣辣,最緊要夠淋川味麻婆豆腐麻、辣味剛好,太多就太辣且口都麻,而師傅煮到非常惹味,令人胃口大開,不停伴飯食,連唔食飯嘅我都清晒蒜茸粉絲蒸斑頭腩 $ 98份量十足,粉絲超多,超濃香蒜蓉味,斑頭腩新鮮多肉又夠爽,魚皮同樣又厚又膠,補充骨膠原唯一係師傅未完全清理好魚鱗。。。晚餐配送綠豆沙濃稠度超好,甜度一流,雖說係跟餐,但真係足料
上一次嚟食過非常高質,價錢又合理,於是再返頭食第二次

晚餐+$25 加配煎釀茄子

川味麻婆豆腐

蒜茸粉絲蒸斑頭腩 $ 98
唯一係師傅未完全清理好魚鱗。。。

晚餐配送綠豆沙
濃稠度超好,甜度一流,雖說係跟餐,但真係足料

2023-10-31
2023-10-04 212 瀏覽
御港灣一個豪宅商場地下有一間茶居,日夜都可以食點心,晚市更有唔少小菜套餐供應,價錢$68-98非常吸引👍環境好光猛,裝修新淨又高檔茶壺非常有貴氣加購:+$25 健康灼生菜大碟,只淋少少豉油已經好夠味道,鮮甜👍頭抽豉油雞(半雞) $ 98散點未算貴。雞上枱時熱辣辣,好香雞味,頭抽豉油有煮過,鹹甜平衡隻雞本身好靚,熱住上枱胸肉都唔會乾柴,甚至有少許嚼勁,加埋紅椒絲同京蔥絲,無敵蒸倉魚配白飯+綠豆沙 $ 72倉魚滑,不過豉汁嘅豆豉不足,多啲就正喇😗條倉魚都唔細條綠豆沙正常發揮其實仲有另加$10 大良姜汁雙皮奶,非常滑溜,濃郁奶香,只係$ 10太抵食免加一服務費,每位只係$5 茶錢,而且免開瓶費!嘩,邊度揾!?我遲啲會再嚟食其他小菜

環境好光猛,裝修新淨又高檔

茶壺非常有貴氣

加購:+$25 健康灼生菜
大碟,只淋少少豉油已經好夠味道,鮮甜👍

頭抽豉油雞(半雞) $ 98

蒸倉魚配白飯+綠豆沙 $ 72
倉魚滑,不過豉汁嘅豆豉不足,多啲就正喇😗條倉魚都唔細條

綠豆沙正常發揮

2023-09-19
2023-10-01 343 瀏覽
我最近去了海灣茶居,真的是一個超棒的地方!首先,他們支持本地小店,這讓我覺得很好。我點了一些超好吃的小菜,像是椒絲腐乳炒通菜和豉油皇大蝦煎腸粉。菜不僅好吃,而且營養均衡,有蔬菜、蛋白質,還有主食,真的是一頓超滿足的大餐!我還加點了一杯冰鎮奶茶,只要加8蚊,超值的!在炎炎夏日喝一杯冰涼的奶茶真是太棒了~而且,服務員還貼心地給我送了一碗綠豆沙當甜點,這個驚喜真的讓我超開心!海灣茶居的服務態度也很好,待人友善,細心照顧客人。真的非常推薦海灣茶居。菜好吃、價格合理,服務也很好。不管是跟朋友一起還是一個人用餐,這裡都是一個很好的選擇。下次我一定會再去海灣茶居,試試他們其他的美食!

2023-09-20 236 瀏覽
港灣茶居好多人叫餸食飯, 堂食外賣價錢都比較經濟, 地方闊落。 茶價每位$5 , 五洗加一服務費, 我今晚叫左鼓汁蒸黃花魚跟白飯綠豆沙$72, 黃花魚魚肉新鮮, 蒸的火喉剛剛好, 佢劏開一半去蒸, 所以鼓汁都好入味,魚肉好滑同鮮味。 另外我叫左個湯, 係蟲草花雞湯。 好熱好濃, 非常足料, 好潤喉! 另外叫左燒賣同蝦餃點心, 大大粒, 皮薄足料, 沒有粉感, 新鮮蒸出來仲出緊熱, 我仲叫左奶黃包, 奶黃包有3個, 奶黃包軟綿綿, 重奶黃味, 仲有啲流沙感, 好creamy! 最後仲有熱綠豆沙糖水, 甜度剛剛好, 綠豆沙好足料, 濃濃的蓮子同香草味!
2023-09-20 162 瀏覽
小妹同豬途經大角咀,竟然發現一間隱世新式茶樓😋地方好新,乾淨,採用落地大玻璃,採光度足😍 重點係呢間茶樓既點心係即叫即蒸,保證食品質量好,仲要冇加一收費,茶錢每位5蚊,真心勁抵🤩小菜套餐🥦🦐西蘭花炒蝦球,份量唔少,蝦球咬落爽口,西蘭花🥦咬口適中香草綠豆沙🍵入口食到磨得細爛既綠豆,且好足料,仲有陣陣陳皮味,晤會覺得好甜😆蟲草花燉雞湯🐓呢款燉湯以雞及蟲草花為主打,湯料有蟲草花、龍眼,瘦肉及雞肉😚一肉就知道呢碗湯用咗唔少時間燉,真材實料👍🏻班蘭椰汁千層糕🥧呢款千層糕有3件,食落口感煙勒,唔會好鬆軟,幾好味🤤皇子豆沙包🫓賣相好靚,食落口豆沙唔太甜,包身幾滑,一共3個😍慕絲酸奶兔🐇呢款甜品賣相一流,食落口凍凍地,味道酸酸地,好有feel,仲配合黎緊中秋佳節🥮😍 正😁小妹覺得呢間茶樓裝修新淨,碗碟茶壺都好有心思,呢度除咗有點心,仲有小菜、煲仔飯、炒粉麵飯等……多款選擇,值得一推☺️

小菜套餐🥦🦐
西蘭花炒蝦球,份量唔少,蝦球咬落爽口,西蘭花🥦咬口適中

香草綠豆沙🍵

蟲草花燉雞湯🐓

班蘭椰汁千層糕🥧
呢款千層糕有3件,食落口感煙勒,唔會好鬆軟,幾好味🤤

皇子豆沙包🫓
賣相好靚,食落口豆沙唔太甜,包身幾滑,一共3個😍

慕絲酸奶兔🐇

2023-09-20 104 瀏覽
晚市小菜套餐,又可以叫點心、小炒類、羊腩煲等🤩我地叫左半隻砂薑雞配白飯🥚估唔到半隻雞都大大隻好足料下添😘奶黃流沙包,流沙包即叫即蒸,所以上菜會見到好多蒸氣熱辣辣☺️😌🤩 包包蒸得好軟熟,咬落去流沙會流出來😆感覺好治癒🤭 #新餐廳#旺角#大角咀#飲茶#cafe#pizza#fusion#hkfood#hkfoodie #hkfoodblogger#igfoodie#igfood#igfoodporn #igfoodshare #美食推薦 #美食日記 #美食攝影 #相機先食

2023-09-11 94 瀏覽
自從佢外判左洗碗碟俾出面做,啲餐具就開始好污糟,啲陶瓷湯盅碗碟仲唔知做乜爛到甩皮甩骨都俾個客用,同個職員講仲扮聽唔到若無其事行左去,非常差,爛到咁係會漬聚細菌,我老公差啲仲飲湯飲埋塊已經甩左出嚟嘅陶瓷碎塊,會死人咖!咩事呀呢間野!越做越求其,明明剛開業時又抵食又有heart做,依家都唔想去了!ceramic dishes and soup bowls are all seriously chipped and damaged but they are still serving those to customers! My husband almost ate one of the chips which fell into the soup! Horrible!
2023-09-11
2023-09-04 123 瀏覽
今日同男朋友去咗位於大角咀嘅海灣茶居 發覺大角咀真係好多嘢食 不過鍾意飲茶嘅我哋最後都係揀咗中式飲茶 😎 因為我哋兩個真係好肚餓所以我哋點咗比較多菜式!首先我哋點咗一個手撕雞飯 佢哋嘅手撕雞肉質好嫩滑 份量亦都好多 我自己比較推薦 如果配埋佢哋嘅辣汁就更加出色 調味得好好 ❤️‍🔥❤️‍🔥佢哋嘅叉燒飯超級出色 叉燒嘅份量好多 同埋佢哋肥瘦超級均勻 咬落去嘅時候唔會好乾好柴 係有叉燒嘅肉香慢慢出來 好正 見到佢哋晚市嘅時候仲有做點心 真係覺得好特別 所以我哋叫咗葱油餅黎試下! 好正 咬落去嘅時候重油香 同埋炸得剛剛好 好鬆脆 甜品方面我哋就叫咗一個雙皮奶同埋綠豆沙 佢哋嘅雙皮奶整得好滑 好濃奶味 我自己都幾鍾意食 而綠豆沙就煲得好綿 好啱夏天食🥳🥳🥳
今日同男朋友去咗位於大角咀嘅海灣茶居
發覺大角咀真係好多嘢食
不過鍾意飲茶嘅我哋最後都係揀咗中式飲茶 😎

因為我哋兩個真係好肚餓
所以我哋點咗比較多菜式!
首先我哋點咗一個手撕雞飯

咬落去嘅時候唔會好乾好柴
係有叉燒嘅肉香慢慢出來 好正
見到佢哋晚市嘅時候仲有做點心
真係覺得好特別
所以我哋叫咗葱油餅黎試下!
好正 咬落去嘅時候重油香

而綠豆沙就煲得好綿
好啱夏天食🥳🥳🥳

2023-08-24
2023-09-02 80 瀏覽
餐廳環境同一般傳統茶樓有別,比人感覺好新穎,舒適,係個好適合同朋友、家人慢慢食下野,傾下偈閒聚既地方☺️今次係度叫左一個小菜同埋幾籠點心。首先係沙薑雞套餐,一人份量岩岩好。沙薑雞肉質好嫩好滑,夾埋啲汁送飯一流😎。套餐仲跟埋一碗綠豆沙,呢碗綠豆沙真係不得不讚,味道岩岩好,唔太甜好岩個人口味。點心方面,首先係蒜蓉蒸排骨,啲肉又係好滑,底下既芋頭吸哂汁,蒜蓉味好香!流沙包都唔錯,內餡唔算流心,但綿密滑順,外皮鬆軟。然後係鮑魚燒賣,餐廳可以比客人選擇揀兩粒/四粒,對於兩人用餐的客人十分友好,唔需要一次食太多,可以試多啲唔同既野,鮑魚燒賣口感豐富,燒賣大大粒,一大啖咬落去好滿足。最後再點多一碗薑汁撞奶,$10一碗無諗到味道都不錯,熱辣辣好嫩滑,薑味都好濃郁。

今次係度叫左一個小菜同埋幾籠點心。

2023-08-31 71 瀏覽
在大角咀想搵個地方飲茶,去酒樓太嘈,好難傾偈。海灣茶居坐得舒服,想食點心之餘同朋友聚一聚,真係好地方。餐廳環境設計舒服,枱與枱之間不會太迫👍🏻👍🏻👍🏻淮山螺頭燉瘦肉湯每一啖湯都有濃郁的響螺味😋😋😋👍🏻蠔皇腩叉叉燒包麵包鬆軟,包餡有很多叉燒和豐富醬汁,好好味😋😋👍🏻家鄉煎薄罉做得夠薄身,外邊非常香脆😋😋👍🏻鮑魚燒賣皇燒賣上的鮑魚煙靭,豬肉肥瘦均勻,而且有好多蝦,好有口感🤭🤭👍🏻越南米網蝦腸香脆米網包住淡淡蝦肉,腸粉滑捋捋,配上豉油,真係一絕😋😋😋👍🏻海灣蝦餃皇蝦餃皮通透煙靭,厚薄剛剛好,裏面好多蝦,超級爽,好味!

餐廳環境設計舒服,枱與枱之間不會太迫👍🏻👍🏻

👍🏻淮山螺頭燉瘦肉湯
每一啖湯都有濃郁的響螺味😋😋😋
👍🏻蠔皇腩叉叉燒包
麵包鬆軟,包餡有很多叉燒和豐富醬汁,好好味😋😋
👍🏻家鄉煎薄罉
做得夠薄身,外邊非常香脆😋😋
👍🏻鮑魚燒賣皇
燒賣上的鮑魚煙靭,豬肉肥瘦均勻,而且有好多蝦,好有口感🤭🤭
👍🏻越南米網蝦腸
香脆米網包住淡淡蝦肉,腸粉滑捋捋,配上豉油,真係一絕😋😋😋
👍🏻海灣蝦餃皇
蝦餃皮通透煙靭,厚薄剛剛好,裏面好多蝦,超級爽,好味!