2011-10-10 628 瀏覽
老 闆 作 東 , 一 行 5 位 同 事 到 了 酒 樓 用 膳 ,食 了 不 少 呢 , 特 別 是 數 款 香 口 的 小 菜 , 春 卷 ,和 平 時 吃 的 春 卷 賣 相 有 點 不 同 , 長 條 形 的 , 口 感 香 脆 又 不 太 油 膩 , 有 名 貴 的 菜 餚-翅 , 魚 翔 雖 不 粗 身 , 但 份 量 多 , 味 道 不 俗 , 海 鮮 焗 飯 , 濃 郁 香 口 , 很 好 吃 。

2011-10-10
2011-09-20 211 瀏覽
見雞球大包,小時候飲茶時成日叫來食的,但現在的酒樓真是賣少見少了,包點來來去去只著重於奶皇流不流沙身上個大包,真係好大個呀,又多餡料,幾好味,一個人食唔晒,大家share就最好,仲食左蝦餃同燒賣,雖然係好行,不過飲茶係必食呀~!
約咗好耐,改期又改期嘅一餐舊同事飯局,仲要少吓一個,少吓又一個臨時話唔嚟,無奈,但其他肯出嚟都係有心人,所以飯局照搞。最後只得5個人,都係大枱變細枱,叫少啲餸啫,最緊要係大家咁耐無聚,聚一聚講吓近況維繫份友情。就大家方便,揀咗好彩集團旗下嘅彩雲軒,雖然好彩都搞咗幾十年,但感覺都係比較屋村啲,依家多咗幾間彩雲軒、彩晶軒,路線走高檔咗少少,舊鋪又翻新吓,睇吓佢嘅水準係點!先講環境,一字長廳,空間感幾好,不過,排枱太密,完全背對背、枱貼枱咁滯,感覺唔係太舒服。幸好,依晚都係七乘幾滿,未至於周圍都係人,傾偈都唔使放盡喉嚨。服務方面,人手足,叫菜落單斟茶上菜都有服務員快手快腳搞掂。講到食物,我哋叫咗1個小食、1份燒味拼盤、2個熱盤、半份雲吞雞,連埋茶芥加一都係$530,尖咀區嚟講都好合理!麻辣牛肚牛肚睇樣唔似係柱侯又唔似係鹵水,本身味淡,但食落又幾爽彈喎,而面面放咗自家製麻辣醬,果然又麻又辣,小弟唔食辣,真係一件起,兩件止喇。燒味拼盤有叉燒、燒鴨、豉油雞同海蜇,OK啦,無驚喜亦唔差咁囉。欖菜肉崧炒藕片感覺炒得有啲唔夠火候,即係唔係好夠鑊氣。藕片雖然都算爽脆,但唔夠味,欖菜色澤比較白,因為一向見到

麻辣牛肚
燒味拼盤
有叉燒、燒鴨、豉油雞同海蜇,OK啦,無驚喜亦唔差咁囉。
欖菜肉崧炒藕片
感覺炒得有啲唔夠火候,即係唔係好夠鑊氣。藕片雖然都算爽脆,但唔夠味,欖菜色澤比較白,因為一向見到嘅欖菜都好深色吓,而且,味亦較淡,落得份量又少,所以整體碟菜都無乜味。
葡汁海鮮焗南瓜
以葡汁做個海鮮,海鮮唔係用咩貴嘢,都係青衣柳、蝦、蟹柳、魷魚……等等,材料本身就唔係太期望。葡汁推得幾香,香料同椰奶味並重,互相都唔太搶。反而個南瓜一般,睇樣個南瓜已經透透哋身,瓜味唔濃
,所以我哋都無乜刮啲瓜肉出嚟食。
砂鍋雲吞雞半份

全晚最有睇頭嘅餸菜,我都幾鍾意叫依道菜,因為又有湯飲,又有雲吞同雞食,平時其他湯水都好少食埋啲渣。湯頭幾鮮甜,鮮雞足半隻,食落又唔嚡,雲吞雖則大粒,但味道就普通咗,豬肉佔多湯裡仲有黃芽白。
柑?

食晚飯送生果盤,時下好多中菜館都有,不過,搞嘢在佢哋送上大柑5個,剛啱5個,仲要擺到品神咁嘅樣
,我哋百無禁忌,所以都無所謂,如果有老人家晌度,實鬧鬼死呀。
2011-03-04 105 瀏覽
今日睇電話相簿,記起在彩雲軒食晚飯的 "奇遇",不得不寫這篇食評。當日友人訂位,友人因工作關係,經常到彩雲軒吃午飯,但據說請另一位同事幫忙訂枱,怪事便發生了。當我到達接待枱時︰ 接待員︰ 心裡正感奇怪?既然剛才有人問,咁而家嗰客呢?無枱走咗?定入咗枱?看着接待員小姐滿臉不忿的樣子,只好坐在外面等友人到來。友人到來後,話已經攞枱。原來當時尚有空枱,第一位到來的朋友便攞枱等我們到來,並且已經告訴接待員,如果再有人搵 A小姐6位,請帶到她的桌子。很明顯,接待員深深不忿,不願意告訴我朋友在裡面等,只不斷重覆,都話無 A小姐 6位咯,真是奇怪的服務態度?話說回頭,我們六美人當然不會為了不值得的人動氣,開開心心到水族箱點菜,大擦一餐。海鮮的水準不俗,但最驚喜的,反而是前菜和金沙四季豆,如果下次再有幫襯,一定要為了前菜和金沙四季豆。

當我到達接待枱時︰[唔該 A小姐6位。] 接待員︰[無 A 小姐訂枱,係呀,頭先都有人搵 A 小姐訂枱,都話無咯。] 心裡正感奇怪?既然剛才有人問,咁而家嗰客呢?無枱走咗?定入咗枱?看着接待員小姐滿臉不忿的樣子,只好坐在外面等友人到來。友人到來後,話已經攞枱。原來當時尚有空枱,第一位到來的朋友便攞枱等我們到來,並且已經告訴接待員,如果再有人搵 A小姐6位,請帶到她的桌子。很明顯,接待員深深不忿,不願意告訴我朋友在裡面等,只不斷重覆,都話無 A小姐 6位咯,真是奇怪的服務態度?

好味的前菜
金沙四季豆
好味的前菜
金沙四季豆
  • 口水雞、金沙四季豆
2011-02-23 81 瀏覽
這次的團年飯我在新港中心的彩雲軒好久沒有來過了, 這一天來客人不多,等我們的菜都上來了, 看一下居然坐滿人了,哇! 還好我們都提早來吃飯!!男友說團年飯要吃得豐富一點,於是我們兩個人就點了以下的東西吃!紅燒雞絲翅 ~ 有點不環保, 請見諒!炸子雞 ~ 很好吃, 很脆西蘭花炒蛘片 ~ 好彈牙, 好好吃薑蔥海蔘煲 ~ 很夠味, 可是海蔘超級少, 只有幾塊!!!!清蒸海上鮮 ~ 哇, 我們都好愛吃魚, 吃魚對皮膚好好哦!最後來一客花膠鵝掌, 這一餐好豐富哦!吃很飽之下, 我還是乾了這一碗紅豆沙!! 厲害!說實在的, 這一餐吃了這麼多, 真的一點也不貴,而且食物的質素也不錯, 只是海蔘讓人有點失望,不過也值得再去吃哦! 大家有興趣就去惠顧一下吧!
這次的團年飯我在新港中心的彩雲軒
好久沒有來過了, 這一天來客人不多,
等我們的菜都上來了, 看一下居然坐滿人了,
哇! 還好我們都提早來吃飯!!

男友說團年飯要吃得豐富一點,
於是我們兩個人就點了以下的東西吃!
紅燒雞絲翅 ~ 有點不環保, 請見諒!
炸子雞 ~ 很好吃, 很脆
西蘭花炒蛘片 ~ 好彈牙, 好好吃
清蒸海上鮮 ~ 哇, 我們都好愛吃魚, 吃魚對皮膚好好哦!
最後來一客花膠鵝掌, 這一餐好豐富哦!
吃很飽之下, 我還是乾了這一碗紅豆沙!! 厲害!

說實在的, 這一餐吃了這麼多, 真的一點也不貴,
而且食物的質素也不錯, 只是海蔘讓人有點失望,
不過也值得再去吃哦! 大家有興趣就去惠顧一下吧!
2011-02-01
團年飯
2010-12-28 10 瀏覽
自從稻香徹出新港中心3樓後,我0地才幫趁呢間酒樓,貪佢有椰王雪蛤奶 and 12點前結帳$3茶錢優惠.經過今次,我們blacklist呢間酒樓!1.知客無禮: 佢寫錯人數( 2人寫3人)都算,最為氣結係改寫期間突然多2人最後出現,竟然俾0個班人!我質問她為何俾佢(我先到 ga ma ! )佢語帶散漫+傲慢說:"讓老ar ma急乜呢,你未有位住ar."WA!,0個2 人頂多50出頭,又唔係"洞"支拐杖腳震震,話曬我到先,佢衰到用呢個借口推到一乾二淨,又唔道歉!2.叫乜無乜:叫粥話賣曬(等成3個字la~~~~),叫鳳爪排骨飯又話賣曬,得肉餅飯,Ok fine 叫lo,點知 wait for 15 mins 又話無!其間出點心又耐又慢,要三催四請先到 由10:30am 等到 11:15am !3.部長也無禮: 最 and 最 and 最 !!!!!!!! 追單期間 my mum 問女部長椰王得未時(等成半個鐘la~~~~),0個部長晦氣問:"咁你要幾多個(椰王)ar?",又說:"熱同凍都一樣0者!"語氣好差., 終於埋單la, 男部長無講多謝都算,當我發現單上竟列有"肉餅飯",我問個飯無出w

3.部長也無禮: 最
and 最
and 最
, 終於埋單la, 男部長無講多謝都算,當我發現單上竟列有"肉餅飯",我問個飯無出wo仲列出來?換來的是"呢到咪寫0左刪除lo,你睇清楚la!"這句晦氣說話,語氣又衰!!!!!
最後嬲到不給tips.(埋單又慢,可能唔想俾$3茶錢優惠0瓜)

連其他枱食客都話呢間野退步好多,連老客都走曬! ( OFCOS!!!! 入到去見幾多吉枱已經知乜事 la! 呢班知客,部長,侍應來倒米 ar ma!)

我用行政會議成員劉皇發在車公廟為香港求得第二十七籤下籤0黎"贈"下la:

君不須防人不肖,
眼前鬼卒皆為妖;
秦王徒把長城築,
禍去禍來因自招。

此店管理不善,上下樑不正(知客如是,部長也如是,可惡如鬼卒),長此下去,此店離"禍去禍來因自招"不遠矣!
2010-12-08
$27 (早餐)
  • No
2010-11-27 14 瀏覽
朋友生日暨畢業慶祝,一班朋友約埋先去尖東海旁影相後食飯。其中一名老友極愛中菜,接近非中菜不吃,大家沒任何反對的情況下決定食中菜,最後去左朋友OFFICE附近的彩雲軒食飯。一行五人,點了四個餸一個前菜:砵酒牛仔骨,脆炸廣島蠔,竹笙瑤柱羹~遇有一個忘了名字的流沙豆腐,前菜叫了長白山木耳。長白山木耳:是我頗喜歡的前菜,本來就喜歡吃木耳,加上配汁酸酸貼貼,十分醒胃,適合用來作前菜。砵酒牛仔骨:牛仔骨是我覺得牛中最有牛味的地方,不過要煮得好味都不易,首先一定不能太韌,而且要保持牛味,這味砵酒牛仔骨就做到,牛肉十分嫩,不會要咬很久都咬不動,而且小小酒香也提升了牛肉的味道,而且份量都算多,一人都有一大片肉,OK。脆炸廣島蠔:是日精選:炸蠔。粉不太厚,可說剛剛好,表面不太熱,內裡還保持溫度,而且蠔十分鮮甜,借得推介。竹笙瑤柱羹:這個略覺味道有點濃,本來預期是清淡一點的,當然味道是不錯,而且都足料,喜歡濃味道的朋友很喜歡。流砂豆腐:應該是用鴨蛋做配料,有點像在大排檔吃的黃金蝦,濃味的配準加清淡的豆腐,結果都好食。埋單一人70多元,不太貴,可以慢慢坐飲啖茶傾下計。
朋友生日暨畢業慶祝,一班朋友約埋先去尖東海旁影相後食飯。

長白山木耳。

埋單一人70多元,不太貴,可以慢慢坐飲啖茶傾下計。
2010-11-16
紀念日
  • 脆炸廣島蠔,砵酒牛仔骨
2010-11-23 35 瀏覽
2010年4月4日 ( 彩雲軒 - 1 ) 星期日,天氣頗佳,我與太座往尖咀逛遊,先在蘭芳園嘆個早餐,餐後左行行右逛逛,遊樂於商場中,中午時候,胃又空,腳又累,係時候找地方歇一歇了。我倆商量過後,決定找間酒樓醫醫肚又可將疲憊的腳放鬆...放鬆,落尖沙咀區飲茶,彩雲軒是較為常去的酒樓,過往試過點心水準幾好,價錢又平,地方大又易找位,因此今餐又來這裡渡過了。懷舊馬拉糕(7元),樣子做到幾懷舊,有着古典的味道,均稱的蔗糖色澤,賣相漂亮吸引,熱騰騰的品嚐,那是最好不過了,彈而軟的口感,全賴不規則糕身綿密的氣孔,甜度適中,這份邊緣馬拉糕,已經不錯了,如來自中央位置的糕品,我想會更鬆更加討好了。鮮蝦餃皇(33元),這道點心價錢是最貴的,一籠有四隻,形狀又大又細,手勢不一。難道是師傅休息去了?徒弟手勢未到家?雖然外表看來,沒有晶瑩剔透,但蝦餃皮亦未算過厚,不過就有少許韌,除了餡料有爽口蝦肉外,當中混合了少許肥豬肉,蝦和肉比例亦算洽當,適量的肥肉跟蝦肉結合,反令蝦肉增添了適量的油香,使之洽到好處,味道是幾好,可惜就是皮差一着呢!不過這籠蝦餃,即使怎樣看也不可能稱皇呢!鮮蝦燒賣皇(8元),燒賣
2010年4月4日 ( 彩雲軒 - 1 )

懷舊馬拉糕

鮮蝦餃皇

鮮蝦燒賣皇(8元),燒賣不算大粒,原粒蝦肉混合豬肉,頂端位置上,加了一粒青豆來點綴,吃落除了豬肉蝦肉味之外,還隱隱滲出東菇香味,個人是喜歡那東菇味,看來口感同味道本是不錯的,可惜其中有一粒燒賣內,嚼到煙韌咬不開的筋膜肉,卻是美中不足了,這裡的燒賣顯然亦不配稱為皇。
鮮蝦燒賣皇

爽脆牛筋片(18元),估計製法,先將牛筋煲至呈喱狀,再雪凍後,切成片狀,要花的工序是不少的。這裡的牛筋片薄薄而通透,雖為透明筋肉,但脂肪含量十分低,不會漏膩,口感如說爽脆,又未覺有脆感,但也稱得上是爽滑的,味道!幸好沒有不喜愛的牛酥味,而吃牛筋,個人還是較為喜歡在牛腩麵檔吃的原條牛筋的感覺,其實多吃牛筋也有益處,它含有豐富的膠質,能預防關節老化的。
爽脆牛筋片

潮州粉果(8元),個人喜愛的中式點心之一,所以每次飲茶必點之物,端上來時,皮薄通透關係,幾乎看得到內餡是甚麼料了,用筷子夾起時,發覺黏度頗大,咀嚼時,粉皮有點煙韌外,又不覺太黐牙,咬開後,先後感到有花生、菜甫、沙葛、韭菜、肉碎等等,各樣餡料味道相互交錯,味道平均而洽當,誰也搶不了誰的味道,味道就是標準對味的潮州粉果,除了皮水準欠佳外,亦屬美味可口的粉果。
潮州粉果

荔茸海鮮盒(8元),外型有點像芋角,海鮮盒旁放了一棵番茜作點綴,蜂巢型的外皮,表面鬆脆吸引,色澤呈金黃,可能瀝乾油份的工序做得好關係,沒有發現過油情況,芋蓉不知是否採自廣西荔浦的香芋,但口感亦算香滑,內裡藏着的海鮮粒,有蝦、帶子及肉碎等,還有少許汁液,餡料味道鹹裏透甜,配來小碟甜酸醬不醮也好吃,整體口感外脆內軟,香脆美味。
荔茸海鮮盒

豉汁蒸鳳爪(8元),樣子蒸得幾靚,鳳爪都算大隻,爪尖已剁去,色澤深,看似蒸的火候足夠,鳳爪皮軟腍而入味,豉汁味濃郁,豆豉味道似足陽光豆豉,幾香口的,細嚼下又滲出蒜香味,雖然見到有辣椒,但辣味並不明顯,卻增添了惹味可口。
豉汁蒸鳳爪

雪蛤燉椰皇(12元),很抵吃,每次必點,滾熱的原隻椰皇盛上,並且用上燉湯紗紙封實蓋邊,這樣又是似模此樣的保持原味方法,揭開椰蓋後,已嗅到椰子香味,內裏是原隻椰皇連椰肉燉鮮奶雪蛤蛋白,雪蛤真的難尋,間歇吃到透明細粒的物體,也許就是雪蛤吧!這樣便宜,也不去深究了,燉蛋真的很滑,清香甜美,好吃便是了,最後用上金屬匙羹挖出椰肉來吃,椰肉口感軟中有韌又甜美,椰肉有益又沒有浪費,值得推介的吃法。
雪蛤燉椰皇

這裡環境感覺舒適,每張檯距離的空間,尚算寬敞闊落。在尖沙咀區屬低消費酒樓,每位茶費7元,點心價錢:分別是小點8元、中點12元、大點16元、特點20元及頂點24元,這樣的價錢,絕對是稱得上價廉,物美就見仁見智了,這裡個人感覺點心一向不錯的,雖然今天還欠了一點點,但仍屬ok的。服務水準正常,沒有發覺到甚麼不妥之處,亦沒有遇上不悅。我倆補充足夠能量,別過彩雲後,再次延續今天的旅程,就是跟太座四處閒逛了。

後補相:Hi...john3573...燒賣真的是抵食
2010-04-04
雪蛤燉椰皇
2010-10-10 19 瀏覽
因為新港中心進行裝修, 所以選了彩雲軒作我們的早茶。很容易找到坐位, 不用等, 慳了不少時間!!我們叫了幾客點心, 包括蝦餃、蒸蝦腸粉、豉汁蒸鳳爪、煲仔飯、香煎蘿蔔糕、傳統蝦春卷。蝦餃的蝦很鮮!!蒸蝦腸粉雖然唔夠熱, 不過豉油甜甜的, 配合得很好!!豉汁蒸鳳爪很入味!! 價錢只不過是小點呢!!煲仔飯當然不用講, 很美味, 很少酒樓有得吃, 而且價錢都只不過是$12。傳統蝦春卷有別於一般春卷, 長長的, 賣相是幾枝筆放在筆筒內。香煎蘿蔔糕4件平放, 很好味, 因蘿蔔足夠, 沒有太多粉狀。還有充裕的點心紙放在檯面, 很細心!!
因為新港中心進行裝修, 所以選了彩雲軒作我們的早茶。

很容易找到坐位, 不用等, 慳了不少時間!!

蝦餃的蝦很鮮!!

蒸蝦腸粉雖然唔夠熱, 不過豉油甜甜的, 配合得很好!!

豉汁蒸鳳爪很入味!! 價錢只不過是小點呢!!

還有充裕的點心紙放在檯面, 很細心!!
傳統蝦春卷
香煎蘿蔔糕
蒸蝦腸粉
煲仔飯
2010-10-09
$55 (早餐)
傳統蝦春卷
香煎蘿蔔糕
蒸蝦腸粉
煲仔飯
  • 蝦餃、蒸蝦腸粉、豉油蒸鳳爪、煲仔飯、香煎蘿蔔糕、傳統蝦春卷
2010-07-27 4 瀏覽
人數:8時間:8.30pm選擇原因:人數較多(8位),有1位還要個半小時候才到.所以要找1處周末容易留位又容許長坐的食店.曾在此飲茶對食物的印象也良好.服務k.除了較junior的職員忘記了我們要遲上菜的指示.再跟部長跟進後部份食物在朋友到達前於廚房侍候.食物(菜名已忘記,只是大約):頭盤- 四川牛肚 - 微辣.好味.不過份量頗少- 燒腩仔 - 朋友讚好- 凍豆腐連皮旦 - 豆腐很滑.芝麻醬很香口.不過太多豉油(幸好只是放在另一邊)主菜- 粟米魚肚羹 - 我覺得偏咸但朋友沒有反應.本來想選冬瓜佛跳由牆但一早已售罄- 燒乳鴿 - 皮不夠脆- 孖寶(半隻雞+魚) - 魚夠新鮮(雖然當侍應用水桶拿給我們看時,他要搖搖桶子那尾魚才動!).而且很肥大.但是那碟雞實在是太瘦兼份量少.有點"鞋"- 生炒骨 - ok- 草菇甘荀炒銀杏 - ok- 芥末蝦球 - 外層太多芥末,太"供"鼻.不過尚算ok甜品- 手掌般大的壽包.內有白蓮蓉和半個旦黃.不太甜.好味!!! - 贈送果盤以每人大概$90 (包括請了壽星女),服務和食物都合格有餘.會多多支持!
人數:8
時間:8.30pm
食物(菜名已忘記,只是大約):
頭盤
- 四川牛肚 - 微辣.好味.不過份量頗少
- 燒腩仔 - 朋友讚好
主菜
- 燒乳鴿 - 皮不夠脆
- 生炒骨 - ok
- 草菇甘荀炒銀杏 - ok
- 芥末蝦球 - 外層太多芥末,太"供"鼻.不過尚算ok
甜品

- 贈送果盤

2010-07-24
生日
  • 壽包
2010-06-20 10 瀏覽
我第一次去公司附近呢間彩雲軒食晏,因為稻香係隔離嘛,稻香平D嘛,但今次去完彩雲軒我會再去因為:今次我地食左, 叉燒腸粉, 檸蜜叉燒包,叉燒餐包,炸白飯魚,煎蘿蔔糕,午市孖寶,蝦餃。大部份的野食都中規中距,唔會話難食,但又未至於好好食,但至少同個價錢係符合既,不過個檸蜜叉燒餐包真係幾奇怪,因為佢係用檸蜜為叉燒調味,但味道唔係好夾.好似食緊檸汁雞加舊叉燒咁..不如普通叉燒餡好過啦。 午市孖寶我地叫左一個小炒王加雞湯麵,個小炒王好得,好惹味,有炸菜,碎豬肉,豆腐粒,青椒粒等等好好味夠入味最好送白飯。甜品我地叫左心太軟~估唔到酒樓都有心太軟食~一來到,看個樣仲以為無料到,點知一劏開,隻心太軟就爆醬~!!!! 超正,熱辣辣~~~!!! 而且唔會太甜,仲好大隻喎,一個人真係食唔晒,佢都只不過承惠二十大洋~咁既水準,真係就咁去到食個心太軟都好丫~而呢個亦係我會再去的原因啦~

2010-06-09
  • 心太軟
  • 小炒王
2010-05-13 7 瀏覽
是好久的忘了寫食評....這次是跟家人 四人一起來是星期天的下午 有好多遊客 而中國內地較多 每張台相差不遠 細心之下也能聽到隔離陳師奶今晚煮乜餸 哈哈餐牌很舊 好像就黎爛咁..點心黎到既時候都有少少爛 走左樣咁明明叫了紅包(生日吃的) 卻來了大包也落錯單 整張單去了隔離台 最奇怪 隔離台也照食 到最後也能追到單就算吧..於tst區點心價錢是便宜的服務一般 他們有點像浮游緊 但這裡不需要等位 也可以的 若要等位,不用預我Thanks!
是好久的
忘了寫食評....
這次是跟家人 四人一起來
是星期天的下午
有好多遊客 而中國內地較多
每張台相差不遠 細心之下也能聽到隔離陳師奶今晚煮乜餸 哈哈

餐牌很舊 好像就黎爛咁..
點心黎到既時候都有少少爛 走左樣咁
明明叫了紅包(生日吃的) 卻來了大包
也落錯單 整張單去了隔離台
最奇怪 隔離台也照食 到最後也能追到單就算吧..

於tst區點心價錢是便宜的
服務一般 他們有點像浮游緊
餐牌
比人食左啖~哈哈
開左口?
入面配料 放致不一位置 是否特色?讓人錯覺有很多?
包得最好 沒有散開 卻沒有味道 真奇怪~
2010-05-02
2010-03-05 2 瀏覽
据同行的同事说,这家店装修过了。大厅并不大,也就20桌左右吧。不确定里面是否还有包厢或别的厅。清蒸东星斑:288港币。这鱼,是我吃过的最鲜嫩最好吃的一次了。价格比杭州便宜,清蒸的味道也相当的好吃。很是喜欢。广式炒腊味:芥兰炒腊味,有香肠,腊肉,很香。头一次吃芥兰与腊味炒在一起的菜,感觉比白灼芥兰更入味更鲜美,因为有了肉的混合。局蟹:我不确定是否叫这个名字,是整个青蟹的壳,里面是局过的火腿丁,土豆,奶酪,咖喱,应该还有别的料混合一起局烤而成的,非常的绵软香鲜。这菜要趁热吃,虽然热量不低,但我还是把整个都吃完了。老虎汤:子排,玉米段,胡萝卜炖一天而成的浓汤。表面只有一点点浮油,光喝这汤,只有纯粹的鲜味,是纯粹天然的鲜,一点点人工合成的鲜味剂都不添加。店员说这汤是每天从一早就开始炖的。一共600港币左右。我真是喜欢香港的美食,食材用得地道,味道作得好。服务也细致周到。

2009-12-03
2010-01-28 17 瀏覽
上星期去完半島,,契媽個仔結婚..我個人喜歡平凡得黎多點心思..貴貨唔飽唔岩我今晚約左班親戚係新年前見見面..係尖咀方便舅父同姑姐一家8點幾,我去到..舅父一早拎左位..好彩唔洗慢慢等姐..=]我同妹都喜歡果道太白脆青瓜..望落去..唔似有煮過,,,不過真係爽口..味道甜甜地唔似平時既前菜咁..辣辣地先開胃聽姑姐講佢有d酒添..((不過我就食唔出啦))..好健康..好岩瘦身中的我^^妹叫我返黎寫食評記得寫涼伴手撕雞喎我成家餐餐唔係雞就海鮮..不過手撕雞好正..第一:冇骨!!加上凍食既雞好少見..(本人好少)有少少辣味, 配埋青瓜一齊食...一流totally食左::南乳炸豬手....@@川辣口水雞..太白脆青瓜...goooood涼伴手撕雞...nicccccce甜品麥米粥..個樣好似綠豆沙~仲有生果盤送...哈哈~經理話熟客先有喎~~~唔知係咪堅既呢~
上星期去完半島,,契媽個仔結婚..
我個人喜歡平凡得黎多點心思..
貴貨唔飽唔岩我

今晚約左班親戚係新年前見見面..
係尖咀方便舅父同姑姐一家

我同妹都喜歡果道太白脆青瓜..
望落去..唔似有煮過,,,不過真係爽口..味道甜甜地
唔似平時既前菜咁..辣辣地先開胃

妹叫我返黎寫食評記得寫涼伴手撕雞
我成家餐餐唔係雞就海鮮..
不過手撕雞好正..第一:冇骨!!

加上凍食既雞好少見..(本人好少)
有少少辣味, 配埋青瓜一齊食...一流

totally食左::
南乳炸豬手....@@

川辣口水雞..

太白脆青瓜...goooood

涼伴手撕雞...nicccccce

甜品
麥米粥..個樣好似綠豆沙~

仲有生果盤送...哈哈~經理話熟客先有喎~~~
唔知係咪堅既呢~
涼伴手撕雞
麥米粥...糖水黎, 唔係粥
生果盤
  • 太白脆青瓜;涼伴手撕雞;麥米粥
2010-01-27 5 瀏覽
同D舊同學食飯, 原本諗住去鼎泰豐, 但超多人費事等就去隔離彩雲軒, 其實d野食都ok丫果晚冇咩人, 8點後人氣多番d幾個小菜之中最掂係脆皮牛坑腩, 配埋個咖喱醬簡直無得頂, 外面炸到脆脆地裡面肉質軟林林, 其餘d小菜都ok, 不過係牛坑腩特別出色另外一個小食黃金南瓜條都非常好食, 好香蛋黃味, 好似食緊月餅入面個蛋黃咁, 但係冇咁漏同膩, 可能加左d南瓜, 總之係食完第一舊想再食多舊其實都飽飽地, 見到隔離枱食焦糖燉蛋, ,我地都唔執輸, 貪得意幾個人SHARE一個, 都幾香, 試一試都無妨, 價錢又夠大眾化埋單時waiter問我地有冇中銀信用卡, 佢話用200分可以當$1用, 我地有用到, 減到10蚊, 哈
果晚冇咩人, 8點後人氣多番d

脆皮牛坑腩