2010-01-22 17 瀏覽
上星期六等家姐放工一齊行街諗住食個下午茶啦,2點幾到已經相當多人,等左十分鐘先有位。我哋叫咗好多點心,同埋一啲小食。太白醉青瓜:爽甜的前菜,有點酒香有點酸,不錯的開胃菜。蝦餃:最平實的點心,優劣在於皮是夠薄而不搶蝦味,蝦本身也需要夠爽口,這裡的蝦餃做好了。燒賣:味道也可以,豬肉是偏瘦的,不用擔心吃下肥肉,而且都有大大隻蝦,不錯。豆苗餃:較新鮮的點心,特點份量大,是以一般我們吃潮州粉果的粉皮包著豆苗,大大舊,女士可能不可以一口吃掉。豆苗鮮甜,餃中保留小許湯汁,所以建議一口吃掉。心太軟:本來對中式酒樓做的點心期望不高,不過沒想到味道相當好,濃濃的朱古力食落十分甜,YUMMY ^^埋單一人50,不算貴。

太白醉青瓜:爽甜的前菜,有點酒香有點酸,不錯的開胃菜。
埋單一人50,不算貴。
太白醉青瓜
蝦餃
最愛-燒賣
  • 豆苗餃
2010-01-20 5 瀏覽
好少同一班朋友去酒樓飲茶..講真~真係少之有少囉!!不過偶爾一次半次都幾過癮星期六一早放左工,,又約左班FD係尖咀HIGH TEA..原本係附近行個圈先決定食乜點知比A君=_+''一個心血來潮就拉左成班友入彩雲軒唉,,自從自己搬左出黎都極少飲茶一坐落馬上叫返個香片,,雖然係午市, 但係D員工都幾快手,,哈哈,叫做拍得住香港人生活節奏Kaka..不過如果多d後生仔就好啦@w@真係大想頭...不過d牙姐宦有傾有講..我去個廁所都比個經理笑我行錯路入面d人幾funny...仲叫我得閒黎多d..哈哈一個tea叫左唔太多,,但係d點心真係好好味 燒賣..((花菰燒賣皇))去酒樓必叫!! 彩雲燒賣一啖咬落去仲有兩隻蝦,,好爽呀!平時去d酒樓都係魚肉比較多~今次有埋蝦..真係唔錯食完一round,又叫多兩籠,,唔夾快d都比人搶左好彩叉燒包一籠有三個包,,唔似出面d包咁啖啖肉...不過欣賞夠多汁..咬開一半..d汁差d成咀到係本人平日較清..好怕油膩感覺!!好彩...雖然個料好少..得果兩三塊叉燒咁...不過勝在味道ok..不過不失啦...彩雲軒呢兩個小點心..係叫我回味..其他都唔差蝦餃皇....啖
好少同一班朋友去酒樓飲茶..講真~真係少之有少囉!!
不過偶爾一次半次都幾過癮

星期六一早放左工,,又約左班FD係尖咀HIGH TEA..
原本係附近行個圈先決定食乜
點知比A君=_+''一個心血來潮就拉左成班友入彩雲軒

唉,,自從自己搬左出黎都極少飲茶

一坐落馬上叫返個香片,,
Kaka..不過如果多d後生仔就好啦@w@真係大想頭...
不過d牙姐宦有傾有講..我去個廁所都比個經理笑我行錯路
入面d人幾funny...仲叫我得閒黎多d..哈哈

一個tea叫左唔太多,,但係d點心真係好好味

燒賣..((花菰燒賣皇))
酒樓必叫!! 彩雲燒賣一啖咬落去仲有兩隻蝦,,好爽呀!
平時去d酒樓都係魚肉比較多~今次有埋蝦..真係唔錯
食完一round,又叫多兩籠,,唔夾快d都比人搶左

好彩叉燒包
一籠有三個包,,唔似出面d包咁啖啖肉...
不過欣賞夠多汁..咬開一半..d汁差d成咀到係
本人平日較清..好怕油膩感覺!!
不過不失啦...

彩雲軒呢兩個小點心..係叫我回味..
其他都唔差

蝦餃皇....啖啖蝦

蘿蔔糕...煎得幾香..

沙薑鳳足....油左d

七味雞軟骨

瑤柱豆苗餃

潮洲蒸粉果...料足

飲完tea都4點幾..岩岩好去睇戲
...正正..
咁就一日啦..
瑤柱豆苗餃+潮洲粉果同埋大粒蝦「燒賣」
咬左啖既燒賣
叉燒包d料
潮洲蒸粉果
2010-01-16
瑤柱豆苗餃+潮洲粉果同埋大粒蝦「燒賣」
咬左啖既燒賣
叉燒包d料
潮洲蒸粉果
2009-10-21
閏五月十三•悶熱 長課完畢,領隊拉隊去飲茶,來了這裡,因為他說有「6蚊燒賣」及「28蚊燒乳鴒」,咁點話點好。 星期日人客當然多,未夠十一時已經要等位,還好我們有先行部隊來拿位,才可免久候。 午市點心來說,這裡的選擇算不少,而周日小點12蚊,中點15蚊,大點18蚊,不是離譜的價錢。大伙兒當然是狂風掃落葉的吃,總的來說,點心水準還算不錯,夠熱,有水準的。像圖中那個一條過的長春卷,脆口好吃,追加了幾次才停下來。炒粉麵及湯米線及飯也好,份量夠,當然是即叫即製的。 值得一提的是6蚊的燒賣,本不寄厚望,但又真的是正常材料,正常份量,只收6蚊絕對超值。11時過後任點任叫,我也不記不起追加多少次了。乳鴿也正常,當然是細細隻的,一開四,拿了一件,吃完了也不覺吃了些什麼的。 埋單每人六十,吃得飽飽,夠經濟的。
閏五月十三•悶熱

午市點心來說,這裡的選擇算不少,而周日小點12蚊,中點15蚊,大點18蚊,不是離譜的價錢。大伙兒當然是狂風掃落葉的吃,總的來說,點心水準還算不錯,夠熱,有水準的。像圖中那個一條過的長春卷,脆口好吃,追加了幾次才停下來。炒粉麵湯米線也好,份量夠,當然是即叫即製的。

埋單每人六十,吃得飽飽,夠經濟的。
六蚊一籠又可以無限追加的燒賣
熱辣脆口的春卷
六蚊一籠又可以無限追加的燒賣
熱辣脆口的春卷
  • 長春卷
首先d碗唔乾淨,我地要個兜洗下,一般茶樓都有兜,但呢度無,waiter仲要比説話我地 聼。上茶好慢,超過15分鐘。 d野食真係上得好慢,等左超過半個鐘才上,最後一個鐘頭後仲有2籠無黎。 d野食麻麻地,最難食係個蜜汁排骨湯米,d湯腥都算,d排骨超級腥,完全食唔到。 買單等左15分鐘都無來,叫多左一次才來。因爲第一次叫,根本就無幫我地埋單。另外,呢間環保一定不合格,冷氣超級凍,你著件薄外套都頂唔順。 冷氣吹到完全無胃口。雖然價錢不貴,我都去過幾次,但今次真係好差,我應該以後都不會再去。

2009-10-18
2009-10-19 1 瀏覽
大點蜜汁叉燒腸:腸粉皮溜不溜口,只是唔夠米香,叉燒稍為乾和唔夠蜜味和稍硬,令到碟粉失色了不少,經典蝦春卷:賣相似越色春卷,食落去幾脆,只是蝦唔算太多.我個人唔喜歡用沙律醬,我還是喜歡用醋多點花菰燒賣王:賣相唔得,食落似舊懷燒賣,豬肉份量較多,只是比較鬆散,花菰味香濃,有住家風味海皇醬炒腸粉:炒得好入味,每條腸粉也充滿醬汁,最好唔太鹹,食完唔會好口喝中點:綠茶豆沙軟餅:綠茶味唔重,皮幾煙韌,略嫌皮厚左少少,薄番點點更好,豆沙唔太甜,唔錯,只是吃時要快手,凍了會變乾硬化,影響食味京式蔥油酥:外皮鬆化,蔥又夠多,喜歡蔥的人不可以錯過小點:鮑汁豆腐:豆腐好滑,看到底部的花紋和味道,確認到是百字頭的牌子,或許一向我也愛這個牌子的豆花,所以覺得特別好味除豆腐外不得不提那個鮑汁,提升了豆腐的美味,木魚絲只是裝飾的作用,提升視覺效果,實際味道麻麻.懷舊點心:雞球大包:有豬肉,冬菇,同埋少少蛋,味道唔錯,如果將雞蛋換了鶉蛋,這個包都份量幾大個,,食一個都夠飽了小食:炸魷魚鬚:外面炸得香脆,魷魚也唔會太韌,只是沒有鮮味,一吃便知是雪蔵貨色炸白飯魚:外面炸到金黃色也夠脆,只是魚味不香沙薑鳯足:好大隻,隻足好

大點
中點:
京式蔥油酥:外皮鬆化,蔥又夠多,喜歡蔥的人不可以錯過
小點:
小食:
炸白飯魚:外面炸到金黃色也夠脆,只是魚味不香
沙薑鳯足:好大隻,隻足好淋,由於隻足實在己經夠鹹,唔點汁都夠味道了
甜品:
桶仔山水豆花$16:豆腐花無豆味,也唔夠滑,黃糖加了都唔夠甜,最唔抵原來所謂的木桶只是用一個鐵碗仔裝住,16元實在太貴啦
雪蛤燉椰皇$12,細細個好的骰,入面的椰子味唔算濃,用上蛋香去燉好滑,只是明明話有雪蛤,食後發現連手指尾少少也沒有,不知雪蛤去了哪兒呢??如果有人知道麻煩告訴我吧!
環境:枱與枱都幾迫,唔算坐得舒服
衛生:筷子洗得唔多乾淨,好污糟
服務:首先唔夠服務員,有時幾難搵人幫忙.服務員唔夠主動,唔會好收食完的蒸籠和碟子
5個人飲了380元,價錢唔貴,只是食物質素又唔算超好,未必會再來了
茶錢7元,大點16元,中點12元,小點8元,特點20元,頂點24元

雞球大包
雞球大包
炒腸粉
魷魚鬚
2009-10-04 16 瀏覽
今日去完CHURCH便和媽咪來到這裡飲茶,開初還有丁點擔心會否很多人要等位,但一去到便即刻有位了,真是幸運! 原來它的下午茶是從 12 點開始的,這也不算下午茶吧?其實它的下午茶只是另一個收費價錢罷了,不過有得便宜一點總是好的。這裡的地方真的大得很緊要,難怪它不用等位啦,我想很難坐滿吧,不過環境倒是舒適,重要的是不會很嘈雜,大家也是溫聲細語的,不太會騷擾到別人,真的很好。只是眼見所以經理服務員好像時常也很匆忙的,不知他們是否真的很忙呢?食物選擇頗多,它有很多張食物紙,看得你眼花繚亂,而且也有一些頗特別的食物,特別是甜品,什麼焦糖燉蛋心太軟應有盡有,真是搞笑,不知好不好吃呢? 首先要了一隻BB鴿,我真的挺喜歡吃的,現在特價$ 25,其實和外面也差不多價錢吧。味道是很可好的,很入味,而且也挺肥美,倒是外皮香就夠香,不過炸得不夠脆,如果再脆一點應該會更好吃吧。之後便是叫了一個炒蜆,因為媽咪很喜歡海鮮,見它做推廣所以就叫了,份量不少,也夠惹味,只是來的時候稍為涼了一點,不夠熱辣辣,這樣真的會扣一點分呢,始終炒蜆這些東西還是希望新鮮炒出來吃的吧。點心叫了一碟蝦腸和欖仁千層糕。腸粉是弄得頗好的,皮

點心叫了一碟蝦腸和欖仁千層糕。腸粉是弄得頗好的,皮夠薄而且也算滑,不過問題在於蝦身上,蝦不夠爽,而且鮮味不夠,令整個腸粉變得偏淡起來,它的豉油也頗為淡口呢! 欖仁千層糕我覺得很好很好吃呢,可能我最喜歡蛋黃這種東西吧。它的外相雖然不討好,但是真的很香,它仔不像舊式的那樣細緻那樣多層,可是也可以接受啦,重點是它的味道真的很好,面頭有欖仁,而它中間那層糖冬瓜蓉真的很不錯,不過有人可能會嫌它稍為甜了一點就是了。

另外為了填飽肚了我們還叫了一碟麻香水晶麵,開始還驚它很辣,細問之下原來是不辣的,只是麻醬花生醬和果仁罷了。這個是凍吃的,算是頗清涼的菜式,媽咪很喜歡,我就覺得它酸了一點點,如果麻醬味再濃一點就會更好吃的了。不過水晶粉很有趣,爽爽硬硬的,很有口感,也是一個不錯的嘗試。

最後甜品環節我們叫了一冷一熱的燉椰皇,難怪我見到每一檯客人都會每人叫一客,因為真的頗便宜,只是$9 一客,可是喜歡椰的人真的不可錯過,因為真的很香椰汁味,我吃凍的吃完真的覺得透心涼呢!
溫馨小提示: 椰皇的肉不要嘗試刮來吃呢,因為頗毒的,椰青的肉就可以吃了。

吃畢食物,慢慢享受一下茶,不會催你結帳,真的很好。

最後「我揮一揮衣袖結帳,再不帶走一片雲彩的走了。」=)
BB鴿
欖仁千層糕
麻香水晶麵
內裏的樣子
2009-10-01 30 瀏覽
星期六放假日, 見到 lee 間野 d 食評ok 就打去問下佢地下午茶幾點開始..... 一問之下佢地六, 日都係由 12 點開始..... 真係幾正 .唔洗等到 2- 3 點先有得食, 所以我地 1 家 4 口就出發食野........... 當日點了以下食品:1) 雪蛤椰皇 -- $9蚊 1 個, 點可以唔叫黎食下呢. 係食唔到有雪蛤, 不過 $9蚊 唔會有咩要求.2) 蛋散 -- 一般野3) 蝦春卷 -- 我地見枱枱都有叫就問下 waiter 個個係咩, 佢就同我地講 "蝦春卷" , 見佢禁特別禁長就 order 左 1 個試下. 一食之下... 正, 好脆, 好長, 食極都未完......4) 芋頭榚 -- 需然唔係好多芋頭粒, 但係用芋頭容去整, 所以都好重芋頭味, 而且唔多粉5) 蝦蛟 -- 1 籠得個 2 粒還要 $17蚊, 而且食落又唔係太特別好味, 好一般6) 叉燒包 -- lee 個叉燒包既涵係我最 like 既, 因為唔似其他個 d 加左食用色素 (橙色個 d 呢...)7) 精選點心5 件 -- $12蚊 1 籠有 5 件, 係任佢地執

當日點了以下食品:

2) 蛋散 -- 一般野

7) 精選點心5 件 -- $12蚊 1 籠有 5 件, 係任佢地執, 因為我見其他人枱係有唔同款既, 幾抵食, 1 個人食 1 籠走得

8) 醃春蛋燒賣 -- 本期特價點心 $5蚊 1 碟

9) 日式炒麵 -- 沒有特別, 不過辣既, 攪到我個小朋友唔食得....

10 ) 叉燒腸粉 --
個皮好滑..... 正 ( 不過唔記得影相, 因為最遲叫比小朋友食, 都係個麵唔好

整體說, 好, 會有下次, 及再下次..... 因為以佢既價錢係尖沙咀黎講係好平, 小點由 $8 蚊 起 去到 優點都係 $24 蚊 ( 好似打牌禁.. 半勒上
). 成家人食左差唔多 $180 蚊, 但係好 full 禁走.....

今次係我第 1 次寫食評, 寫得不好多多見諒

蝦春卷
精選點心5 件
$5 碟 醃春蛋燒賣
2009-09-24 2 瀏覽
朝早做完野, 約左嬸嬸去尖沙咀飲茶, 彩雲軒係第一次黎, 12:45 到唔使等位, 叫左以下幾樣 :1. 咸水角 - 外皮炸得香口, 唔油膩, 好食! 2. 椒鹽尤魚鬚 - 呢個比較油膩, 外層炸粉同尤魚鬚離行離肋, 一般!3. 醃春蛋燒賣 - 特價只賣 $5, 抵食!4. 懷舊糯米雞 - 糯米唔會太淋, 好食! 5. 蒸排骨6. 海鮮醬炒腸粉 - 炒得比較乾, 海鮮醬唔夠味!整體黎講, 不過不失!

1. 咸水角 - 外皮炸得香口, 唔油膩, 好食!

3. 醃春蛋燒賣 - 特價只賣 $5, 抵食!
4. 懷舊糯米雞 - 糯米唔會太淋, 好食!

5. 蒸排骨
6. 海鮮醬炒腸粉 - 炒得比較乾, 海鮮醬唔夠味!

整體黎講, 不過不失!
2009-09-24
2009-09-04 5 瀏覽
知道朋友決定結婚,擺酒地點將會係尖沙咀新港中心嘅彩雲軒,朋友邀請我及女友一齊去食下,俾下意見。約左當日兩點鐘,一入到去就覺得呢個場好大,起碼可以擺40席以上,加上裝潢都唔錯,唔會有一種好過時嘅感覺,始終呢度算係叫做遊客區嘛。一坐低,當然就立刻睇下有乜點心好揀啦,呢度有張特別推薦嘅點心紙,每樣都係$28-38到,就揀下啦。同朋友商量完一輪,就揀左好幾樣個名比較特別嘅。等點心嚟時,就睇下周圍嘅環境,諗下朋友結婚當晚會係點嘅情況。因為我地坐嘅係酒樓嘅最後一排,所以可以望到哂整個環境係點。誇張啲講,擺40圍以上絕對無問題呀!等左約5分鐘,點心開始陸續到喇:我地叫左:七味雞軟骨:用左大量切碎嘅蒜頭爆,不過凍左就差啲,如熱食會好好味!台式牛肉粒:呢個真係好食!一粒粒嘅牛肉加埋啲醬汁真係好快可以清哂!爽脆牛筋片:佢係一片片切到好薄嘅牛筋片,呢個算係冷盤。係淡口左啲。椒鹽魷魚鬚:一般嘅魷魚鬚....只係呎吋較大川辣口水雞:呢個用啲辣辣地嘅醬伴,酸酸辣辣咁,好開胃呀,好味呀!太白醉青瓜:諗住呢個會有多啲酒味,點知係帶甜味嘅?!奇怪在呢樣啦。青瓜又唔夠爽口呀,偏淋身。跟住就係點左啲炒蟶子呀,炒蜆呀咁,不過
等左約5分鐘,點心開始陸續到喇:
我地叫左:
椒鹽魷魚鬚:一般嘅魷魚鬚....只係呎吋較大
呀,偏淋身。
跟住就係點左啲炒蟶子呀,炒蜆呀咁,不過食呢啲當然係去大牌檔會好味好多啦~呢度都可以啦~

不過,不過,有一樣係一定要點嘅-就係流沙奶黃飽喇~ 一咬落去,流沙奶黃係奪飽而出,食慢啲都會流到成手都係,但真係好好味架!!!
總結今餐都係美滿嘅一餐,雖然試唔到啲乜野大菜式,但可以諗到朋友結婚時一定會好開心呀,首先喺度祝福佢先,哈~
2009-08-01
紀念日
  • 流沙奶黃飽
2009-08-31 25 瀏覽
自問唔係好識食, 會周圍搵野食既食家.我既意見, 唔專業, 但應該代表了某部份同我一樣不太會講究的普羅大眾.我既要求好簡單, 就係好食, 抵食, 唔駛等食.基於呢幾個條件, 尖沙咀呢個地區雖說有大把美食, 但對小妹來說往往揾食艱難.唔係太高檔, 就係唔抵食, 好食又抵食果D又經常要等位.上星期去完電腦展, 已經無乜精力.上網搵下食咩好, 見到彩雲軒新上榜, 就唔理三七廿一衝上新港.見到鼎泰豐出面排晒大隊.. 其實食餐飯, 做咩要咁辛苦!?入到彩雲軒, 都估唔到, 全院滿座.心諗: 唔係呱, tst 呢d年青人飯聚既地方, 連酒樓都咁受歡迎!?知客姐姐似有天眼, 即刻話呢排唔知點解多左好多後生仔女黎食飯.我同佢講, 可能因為佢上左openrice好評榜.知客姐姐一臉狐疑, 大概都唔知咩叫openrice.好彩, 我同男友2人, 好快就有張細檯.根據其他食家既推介, 我揀左個皮蛋豆腐, 麻辣牛肚.唔知點解我個皮蛋豆腐同其他人食果個不太一樣(見圖),不過我非常欣賞師傅可以將豆腐切到超薄!豆腐的確如其他食家講的好滑. 當然, 滑既豆腐一般都欠d豆香, 但襯埋d溏心皮蛋同麻醬, 好好味.牛肚既醬
自問唔係好識食, 會周圍搵野食既食家.
我既要求好簡單, 就係好食, 抵食, 唔駛等食.
唔係太高檔, 就係唔抵食, 好食又抵食果D又經常要等位.
上星期去完電腦展, 已經無乜精力.
見到鼎泰豐出面排晒大隊.. 其實食餐飯, 做咩要咁辛苦!?
入到彩雲軒, 都估唔到, 全院滿座.
我同佢講, 可能因為佢上左openrice好評榜.
知客姐姐一臉狐疑, 大概都唔知咩叫openrice.
好彩, 我同男友2人, 好快就有張細檯.
根據其他食家既推介, 我揀左個皮蛋豆腐, 麻辣牛肚.
唔知點解我個皮蛋豆腐同其他人食果個不太一樣(見圖),
不過我非常欣賞師傅可以將豆腐切到超薄!
牛肚既醬料都好惹味, 而且唔會太辣, 我呢個唔太食得辣既人都食到.
之後點左個叫"求其君子"既小菜, 純粹貪得意~ 原來係苦瓜釀魚肉.
本身唔好苦瓜, 亦怕釀魚肉有惺味.
但呢個求其君子一d都唔求祈, 賣相不錯, 苦瓜唔苦, 係甘甘地, 魚肉無惺味, 而且好彈牙, 仲以為係豬肉.
menu仲有一個好搞野既小菜叫"豉豉旦旦", 下次或許再試下~

重點推介係今晚既重頭戲: 果皮蒸咸鮮黃魚
咸鮮魚, 其實係咸魚d fd. 一樣係用鹽"醃"過既魚.
唔同既係咸鮮魚唔係晒到乾晒先食既魚, 所以仍然保持嫩肉.
以前係大陸食過, 覺得好正, 估唔到香港都食得到.
魚好滑, 魚肉帶點咸, 加埋果皮, 送飯一流!

最後因為太飽, 食唔落推介既心太軟, 叫左幾杯仔凍冰冰既甜品.
推介桂花榚.
甜品賣相似曾相識, 先知道原來同我至愛的V CUISINE同一集團.
食到捧住個肚, 唔駛等位又好味, 都係$120一個人, 尖沙咀區去邊到搵.

麻辣牛肚
甜品杯
  • 果皮蒸咸鮮黃魚
  • 麻香皮蛋豆腐
2009-08-26 1 瀏覽
喺Harbour City Shopping完攰到死,梗係去搵食啦! 見到呢間彩雲軒都好多人喎,於是就入去試吓! 由於我同個朋友真係好肚餓呀, 一坐底就拿拿林點菜!皮蛋酸薑, D皮蛋溏心喎, 可以同鏞記比美!脆皮燒鵝, D燒鵝皮脆都幾入味, 同深井差唔多啫! 豉汁蒸聖子, OK喎, 不過西貢好味D! 芥末蝦球, 推介呀! 好好味! 越食越好味! 椒絲腐乳唐生菜, 唔錯唔錯! 粟米魚肚羹, 普普通通啦!嘩! 行完街街, 食到飽飽, 真係好滿足呀!
見到呢間彩雲軒都好多人喎,於是就入去試吓!
由於我同個朋友真係好肚餓呀, 一坐底就拿拿林點菜!
皮蛋酸薑, D皮蛋溏心喎, 可以同鏞記比美!
脆皮燒鵝, D燒鵝皮脆都幾入味, 同深井差唔多啫!
豉汁蒸聖子, OK喎, 不過西貢好味D!
芥末蝦球, 推介呀! 好好味! 越食越好味!
椒絲腐乳唐生菜, 唔錯唔錯!
粟米魚肚羹, 普普通通啦!
嘩! 行完街街, 食到飽飽, 真係好滿足呀!

2009-08-25
  • 芥末蝦球
(非會員)
2009-08-21 5 瀏覽
上星期同個舊同事farewell,落左樓下彩雲軒飲茶,仲叫到成檯都係點心好開心!! 我好鍾意食個燒腩仔,塊皮好脆,裡面D肉肥瘦適中還算唔乾身, 同事話奶皇包好食同好香,我自己就無食到,但我都聞到佢地食包果D皇味腸粉都算係ok的皮薄餡靚,亦都算多料. 其他點心都係靚同算新鮮咁啦後來我個同事鬼馬咁話"最緊要食埋個椰皇!" 四個女仔share兩個椰皇燉雪蛤,真係好食喎! 我最怕D奶類甜品勁多奶味咁我覺得唔好食,但呢個椰皇裡面個燉奶個奶味都算岩岩好無咁出,原本諗住食下D雪蛤點知俾我個同事食晒!! 真係無佢收!!!
上星期同個舊同事farewell,
落左樓下彩雲軒飲茶,仲叫到成檯都係點心好開心!!

我好鍾意食個燒腩仔,塊皮好脆,裡面D肉肥瘦適中還算唔乾身,

腸粉都算係ok的皮薄餡靚,亦都算多料.

其他點心都係靚同算新鮮咁啦
後來我個同事鬼馬咁話"最緊要食埋個椰皇!"

四個女仔share兩個椰皇燉雪蛤,
真係好食喎!

我最怕D奶類甜品勁多奶味咁我覺得唔好食,
但呢個椰皇裡面個燉奶個奶味都算岩岩好無咁出,
原本諗住食下D雪蛤點知俾我個同事食晒!!

真係無佢收!!!
2009-08-14
  • 燒腩仔
  • 椰皇燉雪蛤
(非會員)
2009-08-12 6 瀏覽
之前同左D fd去左呢度食飯,因為有個朋友話呢度既心太軟同椰皇都好好食,咁我地就好搞笑咁去左呢度食lor...但好搞笑架呢間野係食中菜既,我初初都覺得唔知點咁架.我地好隨意咁點左D小菜,反正我地唔諗住食咁多野咪唔點set果D囉.有個wasabi蝦其實幾得意同幾好食架,其他都係ok啦,唔多記得lu.無幾耐就心急要食甜品啦.心太軟拎出黎既時候係暖ge,一切開佢係勁勁勁勁勁流心架!!!!!!!外面脆脆地好香口,裡面就係流心既,所以最緊要係唔好切晒佢,由上面好似打開個蓋咁食就可以食晒D朱古力啦haha...佢個係牛奶燉椰皇,D牛奶味ok濃,因為我唔鍾意食太濃既牛奶甜品所以我鍾意食呢個囉.或者係因為我既最愛心太軟實在係太好食啦hohoho...
但好搞笑架呢間野係食中菜既,我初初都覺得唔知點咁架.

或者係因為我既最愛心太軟實在係太好食啦hohoho...
2009-08-06
  • 心太軟!
2009-08-09 6 瀏覽
A buddy suggested this restaurant for our dinner gathering. It was indeed an excellent choice! We ordered a lot of food as there were 10 of us. At the end of the day, all of us were very surprised that the cost was extremely reasonable given the bulk of good food we have ordered. Amongst the dishes, I found the following most outstanding:Steamed Fish The taste and texture were remarkable. It was NOT over-cooked! Given the 'good sized' fish, I commend the chefs for cooking it just right!Roast Pig

Steamed Fish
Roast Pigeon
Very very crispy and fragrant. There is no not need to travel all the way to Shatin for this delicacy.
Bamboo Clams
Very very crunchy and tasty (so unforgettable)
"Bong"
The taste was superb. The sauce mix with vermicelli was so good.
Fig Soup
so called "enough fire" (supposedly, cleanse lungs)
Egg Plant with Minced Pork
It is a common dish no doubt but it went so well with plain rice. We specially ordered plain rice to go with it.

I will not give this place a miss the next time I am in HK.
2009-07-17
  • Steamed Fish and Roast Pigeon
2009-08-08 16 瀏覽
女朋友既爹地媽咪落親黎香港, 最愛就係行TST.名店嘛, 女人嘛.行到累, 就搵左附近既彩雲軒食餐飯.初入去真係無什麼特別期望, 純粹貪佢夠近.隨便叫左幾個菜, 出乎意料的好味.先係前菜既皮蛋酸薑. 未來外母話天口熱, 行街行都無乜胃口, 叫個白粥, 仲要食子薑開下胃.我唔食薑, 唔知好唔好味, 但就好欣賞個皮蛋, 是溏心的, 而且沒有「確喉」. 白粥望落都夠綿, 而且唔似粥底.之後要讚的係芥末蝦球. 因為蝦球很新鮮彈牙, 我同女朋友都非常喜歡個醬汁, 微微的酸酸甜甜, 帶有日本WASABI的味道. 有少許上腦, 又不至於辣到入唔到口. 呢種口感十分特別. 雖然要$120一碟, 但我覺得絕對值得一試.另外要讚的是燒乳鴿, 燒的香口, 不會太燶, 鴿的SIZE剛好, 不會太老, 又不會太細隻. 最怕有的酒樓做的燒乳鴿又黑又瘦. 暫時我食過覺得最好食的燒乳鴿是沙田德記, 彩雲軒這個都很好.其餘的小菜都不過不失. 上黎睇睇其他食評, 先知道原來燉椰皇好出名. 後悔沒有一試. 要一提的是當晚的侍應生服務很好, 加水同換碟都跟得好足, 見未來外母話冷氣大, 仲主動問我地要唔要換張檯, 其他食家提
女朋友既爹地媽咪落親黎香港, 最愛就係行TST.
名店嘛, 女人嘛.
行到累, 就搵左附近既彩雲軒食餐飯.
初入去真係無什麼特別期望, 純粹貪佢夠近.
隨便叫左幾個菜, 出乎意料的好味.

要一提的是當晚的侍應生服務很好, 加水同換碟都跟得好足, 見未來外母話冷氣大, 仲主動問我地要唔要換張檯, 其他食家提及的服務問題, 沒有遇上.
溏心皮蛋
芥末蝦球