2020-10-15 159 瀏覽
岩浪天扶良日本料理位於銅鑼灣港鐵站D出口Sogo隔離嘅澳門逸園中心,位置非常就腳;成棟大廈嘅日本料理都食過好幾間,而岩浪天扶良係最出色👍🏻嘅其中一間;環境裝修行日本和風,乾淨俐落,每個坐位預設嘅擺位整整齊齊;而且食材新鮮,擺碟亦好精緻,另食客無論味蕾同眼球都得到極大滿足感😋。我最鍾意食Omakase,可以慢慢品嘗師傅為食客精心挑選當日最新鮮嘅食材而設計每道菜式。墨魚子 - 底部有幼滑豆腐,豆腐味濃而滑明太子護絲 - 啖啖食倒明太子鮮味北海道新鮮青口 - 微微烤焗過,配合微微沙律醬汁,更特顯出青口鮮味。紫淮山配蕃茄 - 紫淮山新鮮爽口脆嫩,切成幼條,掛滿酸酸汁調味,非常開胃。水八爪魚 - 八爪魚刺身面已鋪上酸汁及調味鹽,肉身非常爽口,經過慢慢咀嚼後開始帶黏,非常鮮甜,吸盤就非常脆口,同魚身係兩種唔同口感。🥢《平靜魚》- 魚味甘甜;🥢《拖羅》- 油花豐富,分怖均勻,入口即溶;🥢《梳子魚 》- 微微炙過,另肉質多一份甘香;🥢《新鮮北寄貝》- 比起已熟帶紅色果種更加爽口鮮甜🥢安康魚肝 - 呢個每次食Omakase都非常期待有得食😋,口感細緻,入口即刻溶化,鮮味無窮。🥣白身魚松茸湯 - 松茸可

墨魚子 - 底部有幼滑豆腐,豆腐味濃而滑
明太子護絲 - 啖啖食倒明太子鮮味

🥢《平靜魚》- 魚味甘甜;
🥢《拖羅》- 油花豐富,分怖均勻,入口即溶;
🥢《梳子魚 》- 微微炙過,另肉質多一份甘香;
🥢《新鮮北寄貝》- 比起已熟帶紅色果種更加爽口鮮甜

🥣白身魚松茸湯 - 松茸可算係菌中之皇,菇味濃郁,感覺飲左好滋補咁😃

🥢燒和牛柳 - 一啖一口,約6成熟,中間仍帶粉嫩,入口溶化,油花甘香;拌碟嘅炸蒜亦非一般配角😆,炸得非常乾身脆口,蒜味極之極之香濃,非常好食👍🏻。

🥢天婦羅 - 炸漿只薄薄一層,原全唔會油膩
鮑魚 - 鮮甜軟淑有咬口;
鮮竹蝦 - 蝦身非常鮮甜,蝦頭黏住小小蝦膏炸到卜卜脆;
沙𩺬 - 味道較淡,剛好平衡番味蕾

🍣壽司飯比例岩岩好,一啖一口,飯底微暖,軟硬適中;師傅握壽司亦做得非常好,唔會散開;左口及黑目鯛都非常新鮮。

🥢海膽杯子撈 - 海膽色澤金黃,味道甘甜,質感細緻,入口即溶,飯中間有幾粒帶子粒,更多一份鮮味。

甜品 - 靜剛蜜瓜、綠茶紅豆奶凍、富有柿 -
紅豆甜味剛好中和綠茶中清新帶些小微澀嘅味道,我覺得綠茶同紅豆簡直係天生一對,完美配合。

完成整個甜品,完美一餐劃上完美句號😋

2020-10-14 139 瀏覽
今次黎到銅鑼灣食呢間omakase,近排都係香港開左唔少舖,但好多都係幾傳統既omakase,即係要坐係廚司面前慢慢食。不過,我地香港人就未必個個鐘意咁,香港就比較似東京d大城市咁,生活較趕急,唔想曬時間,但同時又要高享受有質素。環境方面,廚師吧枱位有既,但都有唔少4人6人位,岩曬一班fd黎食,最欣賞既係,店員會留意到你食完,就會執野上下一道菜,就算係咁,非常有效率。食物方面,擺碟好細心,每道菜都有唔同既碟庄配襯,仲有唔少花/配菜去裝修,睇到心情都好好多呀。刺身方面,質素都好高,睇落夠曬新鮮水潤,唔會好乾,肉質都好嫩,當然唔同既魚有唔同口感。拖羅非常出色,切成一條長形條狀,而唔係一般既片狀,口感好好多,而且食到高質拖羅先有既果香味!

這星期到訪銅鑼灣Sogo 附近的 高級日本料理餐廳 -- 岩浪天扶良。 無論是刺身、壽司及各種日式料理均處於高品質水平。 在銅鑼灣區來說的確高質啊。岩浪天扶良位於軒尼詩道澳門逸園中心, 餐廳有日式裝修和格局, 右邊是壽司吧檯,左邊是可間成獨立用餐區, 可以自成一角。餐廳晚市提供Omakase, 有幾款價位, 任君選擇。前菜分別有柚甘啫喱,赤貝配青瓜和黑梅貝柚甘啫喱size剛剛好,一小口剛夠開胃的。赤貝配青瓜爽口鮮甜有嚼頭。黑梅貝彈牙又夠入味,超讚。新鮮湯頁配魚子醬新鮮湯頁帶有濃郁豆香味, 湯頁超細緻的。刺身7點擺著都是讓人垂涎三尺,當日捕獲的鮮味全部都是以時令的 海鮮入饌, 非常新鮮。野生白和石鵰白身魚一看就知非常新鮮,兩者都切得薄,拿起來更看到半透光 ,肉質細緻,口感細膩。隨後送上燒過的拖羅和北寄貝油香味重的拖羅,炙燒過後魚油被逼出,超級美味的。 北寄貝爽口鮮甜,滿滿新鮮爽口的味道。八爪魚 嫩中帶脆,新鮮爽嫩,嫩中有嚼勁。鮟康魚肝質感化綿,魚肝在口內融化,沒半點腥臭味,牡丹蝦配櫻花蝦咬落有彈性,甘甜濃郁, 櫻花蝦更加添了鹹香。海膽湯刺身7點後,來一碗 熱湯暖暖胃。 明確的鹹鮮味,配搭
這星期到訪銅鑼灣Sogo 附近的 高級日本料理餐廳 -- 岩浪天扶良。 無論是刺身壽司及各種日式料理均處於高品質水平。 在銅鑼灣區來說的確高質啊。

餐廳晚市提供Omakase, 有幾款價位, 任君選擇。

前菜分別有柚甘啫喱,赤貝配青瓜和黑梅貝
柚甘啫喱size剛剛好,一小口剛夠開胃的。
赤貝配青瓜爽口鮮甜有嚼頭。
黑梅貝彈牙又夠入味,超讚。

新鮮湯頁配魚子醬
新鮮湯頁帶有濃郁豆香味, 湯頁超細緻的。

刺身7點擺著都是讓人垂涎三尺,當日捕獲的鮮味
全部都是以時令的 海鮮入饌, 非常新鮮。

野生白和石鵰

隨後送上燒過的拖羅和北寄貝

八爪魚 嫩中帶脆,新鮮爽嫩,嫩中有嚼勁。

鮟康魚肝質感化綿,魚肝在口內融化,沒半點腥臭味,

牡丹蝦配櫻花蝦

咬落有彈性,甘甜濃郁, 櫻花蝦更加添了鹹香。

海膽湯

刺身7點後,來一碗 熱湯暖暖胃。 明確的鹹鮮味,配搭海膽的 馥郁,不錯。

薄燒牛肉

主菜薄燒牛肉即叫即燒,每一片牛肉 不會燒得過老,甘香之餘,牛油在 口裏徘徊歷久不散。

隨後送來的是壽司

秋刀魚壽司 刀工華麗,魚身閃閃發亮, 一看就知 這是吃秋刀魚最佳的季節。
帆立貝壽司 肉身肥厚,味道鮮爽大甜。

海膽壽司 飯裡混入粒貝及海膽, 在加上面頭 黃得發金的海膽,吃下去就只有馥郁金香。

經過一輪冷食,是時候到天婦羅了。

這裏的天婦羅水準 很不錯, 紙上完全看不到油的痕跡。花竹蝦 天婦羅外皮香酥,內裏多汁 。海鰻天婦羅夠脆身而不油膩,海膽天婦羅以新鮮紫蘇葉包裹再炸,咬下時每啖都散發紫蘇的清香及海膽甘美滋味, 這裡的天婦羅個人十分推薦。

甜品三點,
豐水梨,抹茶奶凍,蜜瓜。
時令水果 咬落爽口汁多。 抹茶奶凍質感滑不溜口,微甜加上抹茶香, 嘴裏留有淡淡的抹茶餘韻。
總括嚟講, 岩浪天扶良 食材質素一流, 而且服務也到位。 Omakase 與價位相稱, 難怪回頭客很多呢。
慶生當然要搵間食物質素高的Omakase價錢範圍廣闊而呢間性價比真心唔差.《金》$1380- 前菜 (由淡至濃食起)最先是蟹膏配鱈魚片🦀蟹膏蟹味濃郁 再配上鱈魚片 海鮮味十足以為蟹膏比較重味 唔會係第一道菜第二係漬物八爪魚🐙口感軟軟的 新鮮芥辣提升鮮味第三係螺🐚口感比八爪魚更彈牙 味道果然係最濃.-冷物鰻魚配梅子醬鰻魚片十分Q彈配上梅子醬減輕泥味感 更增加開胃感.- 刺身7點每款刺生都係厚切 亦好新鮮印象最深刻有三款:平成鯛魚估唔到口感係咁滑 同埋好似生魷魚咁順口吞拿魚臉豬登外貌似和牛 但口感好爽脆海膽配帶子海膽鮮甜一啲木板味都無 好正啊🧡.- 碗物先來湯 好清甜 好似仲有松茸係入面.-和食三文子蟹羮 味道鮮甜 更估唔到個底有蒸蛋 好滑啊再來汁煮豚角食落就好似日式東波肉 入口即溶.- 天婦羅4點每物天婦羅炸衣都十分簿 外脆內軟天婦羅蝦最出色 十分彈牙.- 壽司5貫最特別係生秋刀魚因為好少會有生嘅秋刀魚 一試難忘.- 甜點柚子雪糕特別推薦 柚子味濃郁食後有種清新感覺 去走油膩感

慶生當然要搵間食物質素高的
Omakase價錢範圍廣闊
而呢間性價比真心唔差
《金》$1380
- 前菜 (由淡至濃食起)

最先是蟹膏配鱈魚片🦀

柚子雪糕
特別推薦 柚子味濃郁
食後有種清新感覺 去走油膩感
2020-10-10 138 瀏覽
在高級日料理 百家爭鳴的食廈,岩浪天扶良以別出心裁及不時不食的Omakase 佔有一席之地。或許我手腳慢了一點,book 檯太遲,Bar 檯位就這樣與我擦身而過。這事教訓我上好的日式高級料理店一定要盡早book 檯啊。岩浪天扶良的omakase 分幾款價位,鑽天,銀,金,鉑各有特色,悉隨尊便。金 會席包括前菜, 冷物,刺身七點,碗物,和食,天婦羅四點,壽司五點和甜品。聽上去超澎湃豐富,食物是緩緩送上來,超寫意的。前菜柚甘啫喱小小一件,酸酸甜甜超開胃的。赤貝配青瓜爽口鮮甜又帶有海水咸香。黑梅貝彈牙又飽滿的梅貝肉,用來作開胃前菜非常不錯。日本新鮮湯頁(腐皮)配魚子醬冷物是日本新鮮湯頁(腐皮)配魚子醬,帶有濃郁豆香味, 湯頁一片片勁薄的,造得超細緻。以白身魚揭開刺身7點的序幕,九繪魚含豐富膠原蛋白,吃起來的膠質和彈性感覺與河豚差不多,卻比河豚多了一份清爽香氣。深海池魚肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,令人齒頰留香的油分。梭子魚配魚子梭子魚油脂豐富,魚皮表面經輕微炙烤,油脂滲出, 滿口都是魚香,口感鮮嫩。拖羅肉質肥美, 入口魚油甘香細膩粒貝味道鮮甜,而且帶有海洋的清新馥郁。鰹魚鰹魚肉質甜美,表面輕燒至半
在高級日料理 百家爭鳴的食廈,
這事教訓我上好的日式高級料理店一定要盡早book 檯啊。

前菜
柚甘啫喱

小小一件,酸酸甜甜超開胃的。

赤貝配青瓜

爽口鮮甜又帶有海水咸香。

黑梅貝

彈牙又飽滿的梅貝肉,用來作開胃前菜非常不錯。

日本新鮮湯頁(腐皮)配魚子醬

以白身魚揭開刺身7點的序幕,

九繪魚

深海池魚
肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,令人齒頰留香的油分。

梭子魚配魚子

拖羅

肉質肥美, 入口魚油甘香細膩

粒貝

味道鮮甜,而且帶有海洋的清新馥郁。

鰹魚

鰹魚肉質甜美,表面輕燒至半生熟,鰹魚的鮮甜真味毫無保留在口裡爆發。

牡丹蝦

蝦肉一睇就知健美肉實,咬落有彈性,鮮爽而且甘甜濃郁,軟綿黏稠的蝦肉讓人勁回味arr

白身魚湯

以海帶湯作湯底,白身魚簡單鮮甜,喝一口溫暖的湯,好滿足的 .

主菜

油甘魚鮫 燒得剛剛好, 只用海鹽輕輕調味 ,魚肉雪白,滿是魚油香氣 ,讓人不禁吮指回味一番。

壽司

鯖魚壽司,魚味香濃,油脂豐潤,肉質細緻嫩滑。

墨魚壽司
口感有咬勁彈牙,嫩中帶脆。

海膽壽司 撈帆立貝

這款壽司超特別, 壽司飯魚海膽及帆立貝混合,再配甘香馥郁的海膽,人一口咬下超幸福的。

天婦羅

花竹蝦海鰻鮑魚
外皮香脆,保留了蝦的爽脆、鮮味與肉汁。
海鰻 酥脆不油膩而且吃得到海鰻的肉甜

鮑魚煙韌有口感

甜品

甜品也是相當出色
豐水梨 爽甜多汁
抹茶奶凍 抹茶味濃郁,讓人有幸福的感覺
蜜瓜 鮮甜無比, 為這餐畫上圓滿的句號。
十月, 又到左本小姐生日既月份!  本來買左機票諗住飛日本慶生, 去唔成唯有食返餐好既日本菜補返數!朋友食過呢間, 非常推薦佢地既omakase, 所以我都book黎試試~估唔到都幾full啵! 當晚餐廳係fullbooking! 咁都證明我冇揀錯haha!我地今次揀左$1380既金set, 包括前菜、冷盤、刺身七點、碗物、天婦羅四點、壽司、和熟食和甜品前菜~由左至右食起, 味道由淡到濃(左) 蟹膏x 魚片, 出奇地夾! 塊魚片勁脆口!(中) 汁煮八爪魚, 味道有DD甜, 八瓜魚腍得來又好彈牙(右) 水雲醋煮白梅貝, 質感有D似鮑魚, 味道帶少少酒香冷盤: 賣相好精美!!! 係鱧魚(熟嘅)配梅醬 , 口感實淨, 冇骨, 味道好特別, 油脂感都重然後係刺身七點: 吞拿魚臉頰、拖羅、平成鯛魚、油甘魚、北寄貝、海膽配炙燒帆立貝…樣樣都好新鮮鮮甜, 全部都係厚切的, 很高水準!最回味係拖羅, 滿口油花~ 平成鯛味道好特別, 質感好滑, 口感有少少似墨魚~北奇貝很爽脆鮮甜, 而海膽一D木板味都冇!帆立貝邊有少少海鹽炙燒, 質感有層次!碗物: 松茸湯好清, 好香~ 飲完即刻覺得成身暖晒~三文魚子配
十月, 又到左本小姐生日既月份!
估唔到都幾full啵! 當晚餐廳係full
booking! 咁都證明我冇揀錯haha!

前菜~由左至右食起, 味道由淡到濃
(左) 蟹膏x 魚片, 出奇地夾! 塊魚片勁脆口!
(中) 汁煮八爪魚, 味道有DD甜, 八瓜魚腍得來又好彈牙
(右) 水雲醋煮白梅貝, 質感有D似鮑魚, 味道帶少少酒香

樣樣都好新鮮鮮甜, 全部都係厚切的, 很高水準!

最回味係拖羅, 滿口油花~

平成鯛味道好特別, 質感好滑, 口感有少少似墨魚~

北奇貝很爽脆鮮甜, 而海膽一D木板味都冇!
帆立貝邊有少少海鹽炙燒, 質感有層次!

碗物: 松茸湯好清, 好香~ 飲完即刻覺得成身暖晒~

三文魚子配蟹羹茶碗蒸~ 蒸蛋超級滑, 仲非常足料, 每一啖都有蟹肉同三文魚子, 好滿足!

豚角煮係超肥美~ 味道偏甜, 好似日版東坡肉咁~

天婦羅新鮮即炸, 金黃酥脆!!! 蝦好好食! 好甜好彈牙! 蝦頭都好香脆~

手握壽司有鯖魚、劍魚、秋刀魚、海膽帆立貝, 件件非常精緻, 好睇到唔捨得食!!
食落仲好回味, 每一件都好鮮甜、味道口感都層次豐富! 屬高質誠意之作!

最後既甜品都唔馬虎!!! 係日本蜜瓜!!! 好甜好綿蜜~

青提帶有花香味~ 自家製coffee pudding味道好香濃, 又滑~好味!!!
食埋柚子Sorbet, 酸酸甜甜, 剛好消一消飽膩感~ Perfect!! 大滿足!!

2020-10-08
生日
2020-10-06 201 瀏覽
一直都好想獎勵自己食餐好既! 千挑萬選揀左黎岩浪天扶良! OMAKASE真係要配合好心情, 好環境同埋最緊要係好食材! 而呢晚我終於可以3樣集於一身! Enjoy地食我既omakase! 我就揀左要「金」呢個$1380既餐, 有好多唔同既野食, 最後仲食到好夠飽, 好滿足! 前菜係有3樣食物, 放得好精緻, 我都唔知從何入手haha~ 入面有蟹凍, 酸酸甜甜既水雲藻同埋魚子醬豆腐! 全部野食落都好好味! 見到D 野食咁精緻我都慢慢食, 慢慢咁品嚐 之前就係刺身, 有好多款~ 店員都好好咁講解俾我地聽, 仲提左我地兩次秋刀魚刺身係點另一隻汁~! 我都係第一次食秋刀魚刺身, 估佢唔到咁好食! 當然咁多款入面我最想係吞拿魚腩! 充滿住油脂同油香…. 一入口就化既感覺.. 好想再體驗多一次!!!!! 跟住就係松茸菇湯, 佢有別於一般麵豉湯, 主要係冇咁濃味而帶有菇既鮮味! 飲落好清新!!!! 再黎就係熟食, 係茄子夾牛! 你睇上面D 一粒粒蓉係咪以為蒜蓉? 咁你就錯啦! 我本身都以為係! 店員介紹個陣話係柚子! 食落去同茄子仲有牛超夾!!!!! 好正!!!!!! 個汁都好好味! 然後就係炸天

然後就係炸天婦羅, 有蝦腳, 蝦, 鰻魚同埋鮑魚! <3 超幸福! 全部都好正! 已非筆墨可以形容~ 壽司都係好正………. 海膽好鮮…. 舊飯個SIZE岩岩好…一啖食哂!

食完壽司之後店員上左綠茶俾我地解解利! 跟住就到食甜品!!!!!!!!!! 甜品係好正既咖啡味雪糕, 同埋好甜既梨仲有提子! 呢晚真係大滿足! 對自己好D心情都好D!!!!!!!!!!!!!!!

2020-09-12 1016 瀏覽
✨CP值高Omakase🍣$360就食到😍✨———————————————————-平時食omakase起碼都過千😭 食lunch真係抵好多😍就算平價版但用料都好靚!超推薦呢間 sushi bar長期full 我都預早左成個月book位😛———————————————————-🍣料理長特選壽司12件定食 $360🍣料理長特選創作壽司14件定食 $480.定食包沙律 麵鼓湯 牛舌 茶碗蒸同雪糕茶碗蒸既蛋蒸到好滑🤤牛舌入口軟唸好入味淨係前菜都好豐富😍飯後甜品仲有雪糕!芝麻味超香濃.海膽飯真係不得了😭睇住師傅不斷舀海膽係面口感好creamy 真係好新鮮 入口即融🤤另外可以用兩件壽司換一件手卷!一定要轉呀好值得調味過既拖羅蓉加天婦羅脆脆😆口感好好其他壽司都好高質!刺身整體都好新鮮拖羅 海膽帶子 赤貝 魷魚都好高質最鐘意係師傅既創意壽司🦐瀨尿蝦壽司😍係魚生上面有好多唔同既配搭 有柚子醬 櫻花蝦 魚子醬 炸蔥等等配搭得宜 食得出係用心之作💕會再encore———————————————————-📍 岩浪天扶良日本料理 (銅鑼灣) @iwanamijapaneserestaurant 銅鑼灣軒尼詩道
✨CP值高Omakase🍣$360就食到😍✨
拖羅 海膽帶子 赤貝 魷魚都好高質
最鐘意係師傅既創意壽司🦐瀨尿蝦壽司😍
配搭得宜 食得出係用心之作💕會再encore
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心9樓
工作關係,今天來到了銅鑼灣中心地段的一家廚師發辦餐廳,第一次嘗試Omakase的我真的超級有新鮮感,滿心期待這一次奇妙之行。整齊的環境,豪華的裝潢,專業的師傅,無微不致的服務,都看得出這家餐廳得用心之處!Omakase用餐十分講究,由淡到濃,白肉吃到紅肉,中間會有一碗湯可以清一清味蕾,然後再上路!用餐去到尾段,更用上原隻海膽杯作主食結尾,是為驚喜,當然最後還有甜品,十分完滿。值得一提這裡的Sake和啤酒杯都是用錫杯,更能保持冰度,保持風味!

2020-06-03 519 瀏覽
很喜歡日本菜常常都會端上份量小的拌菜份量雖小 但可嚐到不同的味道這裡的是微微醃過的熟蝦 微甜的南瓜糕和蜜漬黑豆豆子上還點上了金箔 十分精緻然後上菜的是微酸的果凍和甜番茄一個甚少吃完整番茄作前菜 配著果凍吃意外的清新 很開胃鮮甜的白子 不是人人都能接受的部位香港不是能常吃到 更遑論新鮮的但喜歡的人就覺得這次omakase能有新鮮的白子實在是太正了!!!手握飯份量恰到好處的手握壽司鮮甜不腥的帶子 拖羅 生蠔刺身火炙一口和牛 不過不失壽喜燒 喜歡有鮮嫩的豆腐 湯汁味道有點過甜燒茄子 味道很濃郁 可惜也是太甜了即使配上漬物還是覺得過膩 口味太重漬物也不能解膩又是三塊手握壽司 其實普遍不會在香港吃海膽 (很欠打地去日本吃過太多新鮮的 味蕾被寵壞了)但驚喜的是這裡的海膽鮮度還是有的 沒有腥味也微甜其實整噸飯最愛的是這個蘋果雪葩吃完了整頓超多不同口味整體都好吃 但吃到最後真的有點撐這個還有蘋果顆粒感的雪葩清新解膩即使最後味蕾有點累了 蘋果雪葩也把這疲倦一掃而空沒想過吃omakase最愛的一道菜竟然是甜品
很喜歡日本菜常常都會端上份量小的拌菜

即使最後味蕾有點累了 蘋果雪葩也把這疲倦一掃而空
沒想過吃omakase最愛的一道菜竟然是甜品

2020-01-16
2020-04-08 533 瀏覽
番工番到好嬲,不停訓練我EQ,要食番一頓精緻既omakase下下火ε٩(๑> ₃ <)۶з前菜:炸松葉蟹、赤貝群邊、豆乳豆腐,松葉蟹沾滿彩色粒粒,啖啖肉,赤貝群邊包住蘿蔔,好爽口呢 . -赤身冷物,赤身上有白色准山醬同松子仁  -油煮八爪魚 -安康魚肝,味道較濃郁,口感細嫩 . 刺身: 石鯛、拖羅、針魚、平貝、北奇貝,石鯛口感細膩帶靱感,拖羅肥美,北奇貝鮮甜,幾有咬口 . (✪ω✪)蟹肉道明治,係蟹肉糯米飯,啖啖蟹肉絲,而且蟹味濃郁,配住糯米飯食,可以中和蟹肉嘅咸香 (๑´ㅂ`๑)-天婦羅:紫蘇葉花竹蝦、鮑魚、錐魚,炸粉好薄,天婦羅香口又唔油膩,花竹蝦大隻夠爽口,鮑魚都好鮮甜 .-壽司:春魚壽司、海膽壽司好creamy,入口即溶,入面仲有啲魷魚粒粒(´▽`ʃ♡ƪ)-飲番一杯熱抹茶清新口腔,又可以暖暖胃 .-甜品:有杏仁布甸、蘋果、蜜瓜, 蜜瓜又多汁又甜 . 除左omakase set,我地都單點左啲野食(❛◡❛✿)牛肉薄燒,牛肉肉味濃,肉仲好嫩呢,入面包住啲蔬菜,口感豐富 .油甘汁煮魚頭,醬油甜甜地,好惹味٩(。・ω・。)و蝦餅飯,天婦羅蝦餅蝦餅又香又脆,有蝦,粟米等
-赤身冷物,赤身上有白色准山醬同松子仁
-油煮八爪魚
-安康魚肝,味道較濃郁,口感細嫩 .

-飲番一杯熱抹茶清新口腔,又可以暖暖胃 .

-甜品:有杏仁布甸、蘋果、蜜瓜, 蜜瓜又多汁又甜 .

除左omakase set,我地都單點左啲野食(❛◡❛✿)
油甘汁煮魚頭,醬油甜甜地,好惹味٩(。・ω・。)و
蝦餅飯,天婦羅蝦餅蝦餅又香又脆,有蝦,粟米等,加埋流心蛋撈住飯一齊食,好味呀(๑ơ ₃ ơ)♥

岩浪天扶良日本料理
地址;銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心9樓
2020-04-07 382 瀏覽
去左呢間食omakase, 再散叫左一啲熱食。相當豐富~▪️前菜〽️鮑魚好清甜又夠林〽️赤貝配酸汁幾開胃〽️炸芋泥圓充滿彩色粒粒▪️冷盤: 豆乳明蝦〽️豆腐夠滑有豆香,蝦夠爽口▪️時令刺身〽️彷佛魚、獅魚、拖羅、牡丹蝦🦐第一次食彷彿魚🐟爽爽地幾先甜;獅魚同拖羅都夠肥美。〽️火炙帶子大大粒,包紫菜食😋〽️醬油漬蝦,夠甜;加左醬油有點「鯰鯰地」嘅口感▪️紅豆菜湯🥣湯內魚塊切成開花狀,好靚▪️熱食〽️紫薯薯餅:外皮炸得脆,內裡紫薯蓉似軟心〽️燒鯖魚:燒得夠香〽️汁煮油金魚頭:醬汁夠惹味,魚肉有魚油,好味〽️蟹肉糯米飯:煙煙韌韌幾得意〽️天婦羅:炸沙都魚、紫蘇葉蝦🦐、鮑魚及蝦頭〽️天婦羅蝦飯:有流心蛋🍳撈埋一齊食,呢個飯又脆又香又好食😋▪️甜品及水果〽️香甜日本蘋果🍎蜜瓜🍈〽️咖啡味雪糕🍨 奶凍🍧
去左呢間食omakase, 再散叫左一啲熱食。
相當豐富~

▪️前菜
〽️鮑魚好清甜又夠林
〽️赤貝配酸汁幾開胃
〽️炸芋泥圓充滿彩色粒粒

▪️冷盤: 豆乳明蝦
〽️豆腐夠滑有豆香,蝦夠爽口

▪️時令刺身
〽️彷佛魚、獅魚、拖羅、牡丹蝦🦐
第一次食彷彿魚🐟爽爽地幾先甜;獅魚同拖羅都夠肥美。
〽️火炙帶子大大粒,包紫菜食😋
〽️醬油漬蝦,夠甜;加左醬油有點「鯰鯰地」嘅口感

▪️紅豆菜湯🥣湯內魚塊切成開花狀,好靚

▪️熱食
〽️紫薯薯餅:外皮炸得脆,內裡紫薯蓉似軟心

〽️燒鯖魚:燒得夠香

〽️汁煮油金魚頭:醬汁夠惹味,魚肉有魚油,好味

〽️蟹肉糯米飯:煙煙韌韌幾得意

〽️天婦羅:炸沙都魚、紫蘇葉蝦🦐、鮑魚及蝦頭

▪️甜品及水果
〽️香甜日本蘋果🍎蜜瓜🍈
〽️咖啡味雪糕🍨 奶凍🍧
2020-04-06 325 瀏覽
適逢疫情 最近好多餐廳都風聲鶴唳亦都因為咁 我搵到機會試下呢間廚師拍板由於環境同好評嘅關係真係一位難求我有一位友人試過佢個廚師拍板話係佢食過性價比最高嘅位置都坐得好開由於疫症問題 我冇坐埋吧檯嗰邊不過師傅每一個都好乖乖帶曬口罩亦都冇同客人有非常之近嘅接觸 食得安心由於我哋係唔食蟹嘅 所以就叫咗金個套餐食落我真係明白到朋友點解話呢間性價比最高因為真係好多嘢食亦都好新鮮雖然同廚師都隔咗有一定距離但係佢都有要求侍應姐姐解釋畀我聽食緊啲乜嘢.💟前菜炸物 安康魚肝 醬漬八爪魚三種味道都各有各特色 份量細細件作為開胃菜一流冰菜蕃茄撈埋嗰隻甜甜酸酸嘅汁 好開胃亦都令到味蕾都refresh曬💟刺身有赤貝 平貝 油甘魚腩 石鯛味道出色不在話 份量亦都好大嚿又厚切 特別石鯛 真心好好食安康魚肝 醬漬瀨尿蝦 呢兩個味道較濃食咗兩次安康魚肝呢個味係同第一個唔同yuzu汁! 好好味至於賴尿蝦 味道更加鮮味 認真唔錯💟湯沙蜆湯雖然講係沙蜆食落一啲渣都冇個湯好清亦都好有鮮味入面有成十粒蜆 真心好香好甜亦都洗咗之前瀨尿蝦留畀個口嘅 味道👍👍💟蟹肉糯米雖然食到蟹肉味 但係由於我唔鍾意食糯米所以不過不失我老公話嗰個糯米
適逢疫情 最近好多餐廳都風聲鶴唳
有別市面呃人嗰啲所謂廚師拍板 無論凍食熟食 質素都好高🙈🙈
🎀岩浪天扶良日本料理
🎀銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心9樓
2020-03-31 254 瀏覽
喺呢個艱難嘅時勢下更加要對自己好一點,同朋友決定揀間人相對無咁密集而有質素嘅餐廳,最後一致認為omakase係最好選擇,而呢間網上評分也不錯,決定一試。😋我哋選擇咗一個”金”餐($1,380),再額外點了一款熱食先嚟咗個前菜,有七彩海芋、魚子牛乳豆腐同埋醃魚春,賣相好好而且各有自己既味道同質感,前菜嚟講相當豐富😍冷物 - 凍深海大蝦配螢光魷魚,蝦同魷魚都非常鮮甜彈牙-另外仲有一個鰻魚苗,第一次食覺得好新奇,非常嫩滑而唔會腥,令我更期待之後嘅主角們🥰刺身象拔蚌、赤貝、針魚、中拖羅 - 由味道鮮甜到魚鮮味重都有,而且食材新鮮,非常有質素赤陸魚瀨尿蝦刺身 - 又係第一次食到,師博先醃咗佢令佢甜啲同有酒香,配少少芥末超好味,令人難忘鮮甜金目鯛魚湯 和食 - 油甘魚頭,以香濃醬汁煮成,燒魚掛上醬汁後更吊出魚香,雖然多骨少少,但不減其滋味壽喜燒牛肉鍋 (散叫) - 牛肉質素高,湯底夠濃而且材料豐富,以呢個價錢散叫CP值幾高天婦羅 - 皮薄餡靚,炸粉唔會厚而且食材炸完之後唔會乾身得濟另外仲有一個天婦羅飯,有一大塊天婦羅蔬菜蝦餅配埋炸溫泉蛋,炸完嘅蛋竟然做到流心效果,好impressive壽司 - 春

我哋選擇咗一個”金”餐($1,380),再額外點了一款熱食

冷物 - 凍深海大蝦配螢光魷魚,蝦同魷魚都非常鮮甜彈牙

刺身

赤陸魚

鮮甜金目鯛魚湯

壽司 - 春子鯛同鯖魚 - 相對濃味嘅魚,配咗微酸嘅壽司飯更帶出魚味,唔錯唔錯
一口海膽飯 - 連飯都有處理過既海膽飯,一啖食晒非常滿足

甜品 - 有機綠茶配雪糕及杏仁豆腐配日本蘋果
以omakase set嚟講非常豐富,綠茶味好濃,而杏仁豆腐就奶香幼滑,同朋友食完真係捧住個肚,極豐富!☺️
2020-03-31 219 瀏覽
去了岩浪食日本野, 環境舒適,坐得幾舒服,仲為我地安排左紙袋裝口罩, 好窩心哦!前菜有交蝶魚魚春, 鹹香鮮味!炸芋頭粒鬆脆,內面芋頭蓉香甜,非常精緻,帶子與蘿蔔mix and match, 唔同既口感!效果食出幾特別!2種唔同既甜混在一起!蘿蔔的甜味與帶子的鮮味兩重吸收,味道層次更加提升水八爪魚Q彈非常,配上 酸汁啫喱一齊食,份外精神開胃!刺身有石鯛, 夠清甜,中吞拿魚,肥美無根,魚香十足!針魚,象拔帶海水咸香,非常爽彈, 置身於海洋一樣爽呀!而且賣相精嫩,非常滿意這份刺身。白飯魚湯,湯底鮮甜清香,又夠熱!好暖胃,非常岩我口味!熱煮白金鯛魚,煮過後既魚肉依然嫩滑又嫩淋!不需多加醬汁,簡簡單單都已夠味道。燒鯖魚, 買盤好靚又快枯葉突出魚嘅主題! 放上青寧汁,蘿蔔蓉配上酸汁一齊食,入外鮮香!茶碗蒸蛋, 內有香菇,蝦! 材料嘅味道滲入蒸蛋內,份外優香,清甜又嫩滑!花竹蝦,沙咀魚,大蜆 天婦羅, 天婦羅粉漿調教得非常之好!非常薄又脆身,但又唔油膩。大蜆啖啖肉,好味道。錫池魚壽司, 上面有金箔,非常華麗!魚香鮮味,入口溶化。晚餐高潮就係海膽杯, 甘甜鮮香嘅海膽,非常濃郁! 沒有過多嘅魚腥味, 抵

水八爪魚Q彈非常,配上 酸汁啫喱一齊食,份外精神開胃!

白飯魚湯,湯底鮮甜清香,又夠熱!好暖胃,非常岩我口味!

錫池魚壽司, 上面有金箔,非常華麗!魚香鮮味,入口溶化。

晚餐高潮就係海膽杯, 甘甜鮮香嘅海膽,非常濃郁! 沒有過多嘅魚腥味, 抵讚!

櫻花牛奶布甸奶香,綿綿又滑,finishing完美