2020-03-27 273 瀏覽
呢間日式料理在香港都已經一段時間而且享負盛名!曾經成為米芝蓮推介餐廳,記得幾年前也來吃過他的天婦羅,水準確實不錯,今日再來見到佢嘅廚師發板,當然要試一試看看他的真功夫!🏮我點了「金會席」($1380),前菜、冷盤、碗物、刺身七點、天婦羅四點、壽司、和熟食和甜品,另外也多叫了幾款經典美食。📍前菜:七彩海老葫、赤貝裙邊、汁煮白梅貝,有的酸酸甜甜味道清新,外型精緻,為這個廚師發板打開序幕📍冷物: 豆乳,呢個豆乳外型似豆腐,食落有很濃嘅奶香味,非常清新好食📍碗物:紅豆菜湯,這個菜湯嘅特點係裏面嘅紅豆糕,用日本紅豆製作很香紅豆味,甜甜的與菜湯配合很有特色📍刺身七點:慢煮鮟鱇魚肝、竹碳魚、汁煮墨魚、北寄貝、剝皮魚、池魚子野生拖羅,款款都咁新鮮好味,特別欣賞鮟鱇魚肝味道十分濃郁,慢慢用在口中真是極高享受,另外野生拖羅都非常鮮味可口,他的刺身水準非常高!📍和熟食:豚角煮,那個腩肉入口立即溶化,加上日式醬汁非常之濃郁好食,加上溫泉蛋簡直絕配,我給這個和食很高分數📍天婦羅四點:花竹蝦、魚、炸蝦頭、紫蘇葉包賴尿蝦,他的天婦羅是這間日式餐廳的重點推介,每件天婦羅粉漿透薄,炸得剛剛好並不會有油膩嘅感覺,加上海鹽

📍天婦羅四點:花竹蝦、魚、炸蝦頭、紫蘇葉包賴尿蝦,他的天婦羅是這間日式餐廳的重點推介,每件天婦羅粉漿透薄,炸得剛剛好並不會有油膩嘅感覺,加上海鹽及咖喱鹽讓客人自行調味,很有特色,我最欣賞他的紫蘇葉包賴尿蝦,炸得卜卜脆紫蘇葉香,包上鮮味的賴尿蝦,非常好食!

📍壽司: 靖魚、針魚,海膽,壽司都非常之精美,有金箔及其他配料裝飾,感覺非常高貴!而我最愛就是他的海膽飯,再返中加咗貝柱,而那些海膽汁滲入都飯嘅中間!嘩!那種鮮味真是非筆墨能形容!要閉上雙眼慢慢品嚐!

🏮另外添加了幾個熟食,有章紅燒魚鮫($190)

汁煮金目鯛魚頭 ($180)醬汁非常好食,而且魚頭鮮嫩

番薯餅($100)用紫番薯製作,甜甜的,而且揸得鬆脆不油膩

天扶良蝦餅飯($120)這個我需要特別推介!若未試過的都應該試一試!不同嘅天婦羅加埋一齊加上特製醬汁,非常惹味!真係食過翻尋味!

📍最後就是套餐包括的有機綠荼及甜品:杏仁布甸加上日本蘋果與及密瓜!日式的甜品不用質疑,生果香甜,而杏仁布甸清新不會太甜,使這個晚餐畫上完美句號!另外再叫了個咖啡雪糕,日式雪糕味道也不錯!

這間日式料理水準高質,不單止魚生壽司做得精美,他的天婦羅及熟食都是超班水準,想試日式料理的這是個很好的選擇!
2020-03-23 210 瀏覽
又嚟到食好野嘅時間喇 今次就試咗銅鑼灣嘅岩浪 貪佢有omakase之餘又可以散嗌下其他野食 可以食多啲唔同種類嘛😛地點係超方便嘅 喺正sogo隔離座位有吧枱有包廂 視乎大家喜好喺疫症期間 餐廳仲好貼心咁準備咗口罩套俾大家暫放口罩今次筆者同男朋友就嗌咗omakase嘅金套餐同埋散嗌咗幾樣熟食 務求咩都試下😗✨金-前菜包括有七彩海芋、唔知咩魚嘅魚春同埋牛乳豆腐鍾意食芋頭仔嘅人就一定鍾意個海芋喇 因為好香好粉牛乳豆腐個質感就實啲嘅 甜甜地 好有甜品嘅感覺✨冷物唔記得咗影相🙈🙈🙈係蕃茄片同冰菜 冰菜就脆口口感好得意✨金 - 刺身水八爪:好爽好鮮針魚:無咩特別鳥貝:類似象拔蚌 但質感再削啲剝皮魚包魚肝:魚肝嘅油超香 配埋淡味啲嘅魚肉好夾拖羅:正常水平啦鰹魚:調嘅汁同鰹魚好夾 幾驚喜醬油漬瀨尿蝦:又係有驚喜嘅一款刺身 蝦口感好 味道得宜✨金 - 湯什魚燉湯:幾香幾清 有類似鰹魚湯嘅味魚肉好滑✨金 - 煮物蒸白金鯛:湯汁幾好味但相對較普通失色 ✨金 - 天婦羅紫蘇葉包沙錐:紫蘇葉比生食淡味 但配埋魚一齊食好好味 紫蘇葉嘅味即刻變得無咁霸道白蝦:無乜特別帆立貝:好好食 外層乾物 入面又保持到鮮嫩除咗天

地點係超方便嘅 喺正sogo隔離

座位有吧枱有包廂 視乎大家喜好
喺疫症期間 餐廳仲好貼心咁準備咗口罩套俾大家暫放口罩

✨金-前菜
金  -  前菜

包括有七彩海芋、唔知咩魚嘅魚春同埋牛乳豆腐
鍾意食芋頭仔嘅人就一定鍾意個海芋喇 因為好香好粉

金  -  甜品

牛奶布甸:比較甜同埋唔係預期嘅日本牛奶味 係有啲失望嘅
咖啡雪糕:連啲小果凍 咖啡味濃 好味
而士多啤梨同蘋果都好高質 食得出係日本水果 好甜好香

埋單食咗二千左右 比起嗌兩個omakase套餐平啲但又食多啲款又無咁乏味
推薦鍾意多選擇嘅人嚟試下😉

石燒飛陀牛
炸蝦餅飯
金  -  甜品
2020-03-23 3489 瀏覽
金 ($1380) (含前菜、刺身6款、白飯魚湯、壽司、天婦羅、抹茶、甜品)-前菜三款玻璃魷魚有淡淡既海水味道,一入口就感覺到濃厚既鮮甜味道三文魚籽豆腐既豆味好出,口感少少硬身,所以令到夾既時侯唔會整到散哂-✨刺身6款(池魚、油甘魚、凡立貝、象拔蚌、生蠔、瀨尿蝦)油甘魚油份充足,係水準之作象拔蚌好新鮮,好爽口同埋鮮甜凡立貝好爽口彈牙瀨尿蝦刺身真係第一次食,用左醬油漬,味道咸咸甜甜,幾特別-✨白飯魚湯有頗多條白飯魚bb係湯入面,暖胃之選-✨天婦羅一份好高質既天婦羅,用料一點都不平價,有蝦、鮑魚、甘鯛。鮑魚好特別同有驚喜,原本以為會冇咩味,但食落有一陣清甜既味道海蝦天婦羅發揮到應有既水準甘鯛外邊好脆,入面依然維持到水分有魚味-✨蒸物海膽蘿蔔先用高湯蒸左蘿蔔之後,再放大大件海膽係蘿蔔上面,感覺幾新穎~-✨海蝦蒸蛋海蝦蒸蛋好滑溜,火候控制得好好,海蝦既精華滲透哂入去蒸蛋之中-✨中拖羅、鯖魚壽司鯖魚壽司味道清新,上面配有魚籽醬,酸味適中中拖羅壽司油脂充足,油脂充斥係口腔中,係難以忘懷既中拖羅-✨有機抹茶差唔多飽同食完既時間,餐廳比左一份有機抹茶我地品嚐,食飽飽飲啖抹茶~-✨草莓蘋果奶凍有一層魚膠

前菜三款
玻璃魷魚有淡淡既海水味道,一入口就感覺到濃厚既鮮甜味道

刺身6款(池魚、油甘魚、凡立貝、象拔蚌、生蠔、瀨尿蝦)
油甘魚油份充足,係水準之作
象拔蚌好新鮮,好爽口同埋鮮甜
凡立貝好爽口彈牙
瀨尿蝦刺身真係第一次食,用左醬油漬,味道咸咸甜甜,幾特別

✨白飯魚湯
有頗多條白飯魚bb係湯入面,暖胃之選

✨天婦羅
一份好高質既天婦羅,用料一點都不平價,有蝦、鮑魚、甘鯛。
海蝦天婦羅發揮到應有既水準
甘鯛外邊好脆,入面依然維持到水分有魚味

✨蒸物海膽蘿蔔

✨海蝦蒸蛋

✨中拖羅、鯖魚壽司
鯖魚壽司味道清新,上面配有魚籽醬,酸味適中
中拖羅壽司油脂充足,油脂充斥係口腔中,係難以忘懷既中拖羅

✨有機抹茶

✨草莓蘋果奶凍
有一層魚膠凍係奶凍既上面,令到成個甜品望起上黎更加完整,奶凍奶味幾濃郁同埋好滑,唯一美中不足就係草莓酸左少少。
2020-03-16
  • 刺身
  • 前菜
  • 壽司
  • 天婦羅
  • 拖羅
2020-03-23 180 瀏覽
好多個月紀念日, 每個月指定日自己都會搵唔同嘅地方食飯, relax下又可以慶祝。今次選擇咗銅鑼灣, 地點超方便就喺sogo隔離。日式 omakase 深得我哋嘅歡心, 光顧相熟嘅店舖之外, 今次試試新口味。我哋叫咗一份omakase, 另外再叫咗啲 鐵板燒。omakase 😊前菜有炸蟹鉗、 魚春 、牛奶豆腐。蟹鉗賣相好得意,七彩脆米好可愛, 蟹肉鮮甜。 牛奶豆腐奶味香濃。刺身有好多款, 水八爪 +toro +鯛魚+ 鳥貝+ 金池魚+ 醬油漬瀨尿蝦幾款刺身當中 最特別就係醬油漬瀨尿蝦, 味道好特別,之前喺其他舖頭都未試過。蒸金目鯛 +天婦羅( 沙追魚+蝦膠+ 紫蘇帶子) 天婦羅好鬆脆, 三款裏面最鍾意紫蘇帶子, 師傅拿捏得好精準,半熟嘅狀態 令帶子非常嫩滑。壽司 ,三款壽司裏面海膽就係我最鍾意嘅, 海膽綿密鮮甜😋😋, 令人回味。蝦丸湯, 湯底充滿鮮甜木魚和昆布味, 蝦丸彈牙 好鮮甜。另外嗌咗幾款熟食, 炸鳥羽 🐥+鐵板燒飛驒牛 🐂 +鐵板燒三文魚🐟+ 炸蝦餅飯🦐除咗魚生之外呢度嘅鐵板燒都好好味, 和牛生熟程度啱啱好, 另外炸蝦餅飯好鬆脆。omakase
今次選擇咗銅鑼灣, 地點超方便就喺sogo隔離。

我哋叫咗一份omakase, 另外再叫咗啲 鐵板燒。

omakase 😊
前菜有炸蟹鉗、 魚春 、牛奶豆腐。

蝦丸湯, 湯底充滿鮮甜木魚和昆布味, 蝦丸彈牙 好鮮甜。

omakase

• 刺身
  • 壽司
2020-03-21 149 瀏覽
今日有班朋友過到嚟銅鑼灣呢邊行街,佢話想試吓呢啲日本廚師發板嘅餐廳,於是就叫我搵資料,我係OpenRice度睇左一陣,就見到呢一間好介紹,佢係位於SOGO旁邊,對於我哋呢一啲買完野就要食嘢嘅人來講真係一個好方便嘅地方!都只不過係行也幾步就到啦!今次佢就介紹咗呢一個金色菜式,價錢就大概$1000左右!仲有一個買二送一嘅discount !於是我朋友就話食得唔好嘥啦!仲叫咗幾個熟食!首先佢嚟咗個前菜,分別係螢光魷魚,帶子裙邊仲有沙甸魚!佢嘅執好特別混合埋蛋黃醬真係超新鮮!帶子裙邊亦都包住蘿蔔食落去好爽口!沙甸魚貼上郵票有紫色囉都幾新鮮!再嚟食多三件壽司,個海膽加上帶子,鮮味無比!我食咗咁多間海膽來講呢間都真係唔錯呀,好似食緊北海道嘅味道!再配合埋生蠔同埋海蝦兩件壽司,食落真係完美無比!然之後我食咗個到庭烏冬,佢嘅牛肉味都幾襯,肉味龍帶煙韌!完全係同呢一個烏冬融合上來!之後朋友叫多個天婦羅蝦餅飯,裏面嘅炸蝦同埋個留心蛋黃醬撈埋起上嚟真係好正啊!完全係超水準嘅菜式!當然今次我仲食咗好多嘢啦!不過我都唔多講啦大家睇吓啲相啦!

當然今次我仲食咗好多嘢啦!不過我都唔多講啦大家睇吓啲相啦!
Omakase最吸引人嘅地方,就係懷著充滿著期待嘅心情,等待下一款美食送到自己眼前。我中意嚐試唔同嘅餐廳,因為無論食材、品嚐嘅款式同埋煮法都會有大大唔同嘅地方。今晚去左銅鑼灣嘅「岩浪天扶良」來一頓美味晚餐。店名「天扶良」係天婦羅嘅意思。一步進店內,已見到店內放滿一枝枝色彩繽紛嘅日本酒,裡面以簡約和風木系裝潢為主,放左唔同藝術擺設,頓時增添左優雅嘅感覺。新冠肺炎肆虐期間,餐廳貼心地為客人準備紙製口罩袋,夠哂清潔衛生。今次揀左「金」會席,另外單點幾款熱食。前菜有炸蟹鉗、多春魚同魚春。刺身四點,有石鯛、拖羅、油甘魚同鳥貝。拖羅入口即溶充滿魚油香;石鯛口感比較爽。別具特色嘅雜錦天婦羅,天婦羅粉漿好薄,炸完都唔會油膩,弓魚香脆可口,花竹蝦味濃,鮑魚嫩口鮮味。天扶良蝦餅飯:炸蝦什菜洋蔥天婦羅蝦餅,流心蛋包著天婦羅炸粉炸過,撈埋淋上特製醬汁嘅珍珠米飯黎食,好惹味!炸紫薯餅熱辣辣外脆內香軟,紫薯味道香甜。海膽貝柱撈飯飯,海膽係師傅新鮮開出黎,所以仲會有少少海水味,非常鮮甜!兩款壽司魚生好新鮮。野菜豆腐煲,有嫩滑嘅日本豆腐、娃娃菜、金針菇同埋冬粉,醬油湯底清清地中和一下之前幾道味道較濃嘅菜式。大大條鹽燒

炸紫薯餅熱辣辣外脆內香軟,紫薯味道香甜。

兩款壽司魚生好新鮮。

大大條鹽燒鯖魚用黎送飯食一流!

最後甜品有日本靜崗蜜瓜同蘋果配杏仁布甸;另有香濃咖啡味雪糕。
2020-03-19
2020-03-17 170 瀏覽
今日我哋去咗銅鑼灣岩浪天扶夏 刺身日本料理晚餐,我哋叫咗一個 金 嘅會席套餐$1380呢個套餐包括前菜、冷物、刺身、椀物、和食、天、壽司1.櫻花梅飯 配八爪魚玉子豆腐-櫻花賣相非常吸引,真係好似置身日本一樣2.春菜螢光魷魚-螢光魷魚係一樣比較罕見嘅食材,竟然喺呢度食到,非常鮮甜3.依佐木 刺身-刺身上面灑上海鹽分外美味4.刺身方面,有三款刺身分別係-了背 針魚 拖羅刺身非常鮮甜,而且厚切炸天婦羅木剛魚 海膽 蝦-海膽要來做天婦羅真係第一次見,竟然炸完之後海膽依然creamy壽司方面,套餐有帶子海膽壽司 、鯖魚昆布漬、貝柱海膽 壽司另外我哋叫咗幾個熱食,包括鯖魚一夜干$138金木汁煮魚頭$180牛肉洞庭烏冬$140最後仲有熱綠茶同埋甜品,我哋揀咗柚子雪糕同埋南瓜蛋糕

呢個套餐包括前菜、冷物、刺身、椀物、和食、天、壽司

1.櫻花梅飯 配八爪魚玉子豆腐
-櫻花賣相非常吸引,真係好似置身日本一樣

2.春菜螢光魷魚

-螢光魷魚係一樣比較罕見嘅食材,竟然喺呢度食到,非常鮮甜

3.依佐木 刺身

-刺身上面灑上海鹽分外美味

4.刺身方面,有三款刺身分別係

-了背 針魚 拖羅
刺身非常鮮甜,而且厚切

炸天婦羅

木剛魚 海膽 蝦

壽司方面,套餐有帶子海膽壽司 、鯖魚昆布漬、貝柱海膽 壽司

另外我哋叫咗幾個熱食,包括鯖魚一夜干$138

金木汁煮魚頭$180

牛肉洞庭烏冬$140

最後仲有熱綠茶同埋甜品,我哋揀咗柚子雪糕同埋南瓜蛋糕
2020-03-16 104 瀏覽
前菜有櫻花梅飯、八爪魚、蒸蛋。作為前菜,真係好開胃,酸酸鹹鹹咁,仲有櫻花作為點綴,正!螢光魷魚配上同春菜同筍,口感清爽、味道好清新😋刺身拼盤有拖羅、金目鯛、伊佐木、鳥貝。刺身整體口感清新、鮮甜剝皮魚配上醬汁,好好味白子漬,賣相一流,口感同味道更加無得彈! 真係睇得又食得😍鮟康魚肝加上柚子汁,口感清新唔覺膩蜆湯鐵板牛肉係主角,好食就不在話下啦!但係估唔到作為伴碟嘅脆卜卜蒜片竟然好食到令我食唔停口😚😚😚馬友山椒鰻魚,馬友山椒汁好特別,第一次食到,味道好難忘、好突出天婦羅有賣相好靚嘅露之花、爽口嘅海老,同都身已經煮到入晒味嘅鮑魚!鮑魚不單好夠味,而仲好juice,yummy 🤩深海池魚,海膽鮮甜,牡丹蝦一夜干好惹味、蝦膏味道超特出😋😋😋甜品係南瓜蛋糕同酸柑雪芭。南瓜蛋糕一試難忘!酸柑雪芭好開胃,為成餐畫上完美句號🥰

螢光魷魚配上同春菜同筍,口感清爽、味道好清新😋

剝皮魚配上醬汁,好好味

白子漬,賣相一流,口感同味道更加無得彈! 真係睇得又食得😍

鮟康魚肝加上柚子汁,口感清新唔覺膩

蜆湯

2020-03-15 95 瀏覽
菜式好多元化,廚師好識得運用唔同嘅醬汁,而且擺碟都好靚。上既每道菜見到廚師好有心思,好似係品嚐每一道菜之前已經視覺上有一種享受 🥰💕​​🥙 前菜 - 赤背裙邊、焦糖麵鼓山藥、螢光魷魚​螢光魷魚配上柚子汁,感覺好新穎。每款份量少少的剛好,有一種清新的感覺,又很有口感​​🥗 蕃茄冰菜沙律​呢道菜一樣相機食先😆​首先冰菜比較爽口,口感真係好特別,跟蕃茄刺身再配上少許甜味既醬汁​​ 🍣 刺身 - 帆立貝、剝皮、伊佐木​帆立貝用左比較厚身既切法,有口感之餘更特題鮮味。剝皮和伊佐木比較有咬口,鮮味十足​​🥢 醬油漬拖羅​呢個醬油漬拖羅不但沒有減低拖羅鮮味,反而將鮮味提升,入口即溶,太幸福喇🥰❤️​❣️店員都小心提醒,呢個千祈唔好再點豉油喇~​​💕鱈魚白子 (推介!!)​醬汁柚子,仲有陣陣酒香 ,超軟滑口感​❣️ 因為鱈魚白子味道比較淡,建議放入口份量不要太多,每一口都一定要沾上醬汁,咁樣入口最好味😋​​🐟 慢煮安康魚肝​鮟鱇魚的肝有海底鵝肝之稱,口感滑嫩。醬汁帶有柚子香味,入口軟滑,香濃口感​​🍲 鮑魚湯​平時食日本餐成日都係麵豉湯,有時回家下唔同海鮮,其實食到好悶... 相反呢一個絕對唔係面試,而係清

前菜 - 赤背裙邊、焦糖麵鼓山藥、螢光魷魚

🥙 前菜 - 赤背裙邊、焦糖麵鼓山藥、螢光魷魚​

蕃茄冰菜沙律

🥗 蕃茄冰菜沙律​
呢道菜一樣相機食先😆​

刺身 - 帆立貝、剝皮、伊佐木

🍣 刺身 - 帆立貝、剝皮、伊佐木​

醬油漬拖羅

🥢 醬油漬拖羅​
❣️店員都小心提醒,呢個千祈唔好再點豉油喇~​

鱈魚白子

💕鱈魚白子 (推介!!)​
醬汁柚子,仲有陣陣酒香 ,超軟滑口感​

慢煮安康魚肝

🐟 慢煮安康魚肝​

🍲 鮑魚湯​
平時食日本餐成日都係麵豉湯,有時回家下唔同海鮮,其實食到好悶... 相反呢一個絕對唔係面試,而係清湯配上鮑魚鮮味,仲有淡淡的清酒香味,清一清味蕾😍​

🍴 鐵板三文魚​
三文魚烹調時間剛好,入口絕對有驚喜​

蟹肉蒸蛋

🦀 蟹肉蒸蛋​
蟹肉蒸蛋味道超鮮味,好好食!而且蒸好後配上三文魚子,口感更加提升​

天婦羅 - 沙追魚、花膠、白子海膽

🍤 天婦羅 - 沙追魚、花膠、白子海膽​
三件天婦羅分別都有唔同嘅味道,廚師都係先將佢淹味煮好,再淹上天婦羅粉漿在再炸。所以味道已經煮到好好,炸完之後都唔會太乾☺️​

海膽貝柱撈
泥漿魷魚、清魚

🍣 壽司 - 泥漿魷魚、清魚、海膽貝柱撈 ​
泥漿魷魚比一般魷魚入口香滑,但又較有口感​
❣️❣️❣️ 海膽貝柱撈就超級好食!除咗面頭見到既海膽之外,壽司飯入面都混入左海膽,超級鮮甜! 我想要多10碗呀~~~😍🥰🥰​

南瓜蛋糕

甜品可以自選一款口味既雪糕或蛋糕,我揀左🍰南瓜蛋糕~ 仲偷食埋朋友既🍦酸柑雪糕😆😂 酸柑口味都幾好食,唔會太酸​
🍰南瓜蛋糕真係推介!入口會有啲濕濕嘅感覺,絕對唔係好乾嘅嗰種蛋糕,好香濃嘅南瓜味,絕對係呢一餐嘅美好完結🥰🥰🥰
蕃茄冰菜沙律
天婦羅 - 沙追魚、花膠、白子海膽
海膽貝柱撈
  • 海膽貝柱撈飯
  • 南瓜蛋糕
好多人都話對omakase好有興趣🥰今次再同大家分享另一間都係喺銅鑼灣嘅omakase🤓-🥢金 Gold Course $1,380-前菜分別有雲石玉子 赤背裙邊同豆乳由酸蘿蔔包著嘅赤背裙邊好開胃🥕而冷物係蕪菁帶子 同樣係蘿蔔 夾著嘅係鮮甜嘅帶子🤤湯方面係好重海鮮味嘅大蜆玉竹湯👍🏻-最期待嘅當然係刺身bb☺️佢嘅伊佐木鮮甜彈牙 有啲筋咁超好咬口然後我想講個燒拖羅係超級無敵impressive燒過之後超香 一咬真係成口油香din🤤-而壽司都無令我地失望🍣火炙石池魚入口即溶個海膽貝柱都係依餐嘅重點之一滿滿嘅海膽原來係同瑤柱咁match 加埋飯好似食緊risotto咁🤣-除咗依個course 我地都另外嗌咗啲燒物同飯友人鍾意食清酒蒸馬頭 話配上酸汁好好味我就鍾意個天扶良蝦餅飯 ($120)入面有好多天婦羅 有南瓜 蝦 軟殼蟹 粟米🍤然後最癲係個蛋出面炸過 但入面係勁流心成個飯撈埋蛋汁食真係超滿足🤪-最後以充滿咸魚味嘅奶凍同雪糕作結太太太幸福了🥰🥰🥰
好多人都話對omakase好有興趣🥰

滿滿嘅海膽原來係同瑤柱咁match
加埋飯好似食緊risotto咁🤣

除咗依個course 我地都另外嗌咗啲燒物同飯
友人鍾意食清酒蒸馬頭 話配上酸汁好好味
我就鍾意個天扶良蝦餅飯 ($120)
入面有好多天婦羅 有南瓜 蝦 軟殼蟹 粟米🍤
然後最癲係個蛋出面炸過 但入面係勁流心
成個飯撈埋蛋汁食真係超滿足🤪

最後以充滿咸魚味嘅奶凍同雪糕作結
太太太幸福了🥰🥰🥰
2020-03-11
男朋友話帶我去食好嘢,去到銅鑼灣帶咗我去SOGO隔離嘅一間日本餐廳食廚師發板,我哋去到除咗叫咗一些廚師發板之外仲加咗一啲小食,首先頭盤係三道,最印象深刻就係魚春嘅味道,食落去香甜味道特別口感都幾好第二道菜就係蘿蔔配鮮帶子,蘿蔔嘅味道配左帶子食落去嘅口感好特別而且突出左帶子嘅鮮甜第三道菜就嚟到我最期待嘅刺身部份,最正嘅一定係野生拖羅,口感同平時有啲唔同食落去雖然有一啲筯但係口感一流而且非常香滑有入口即溶嘅感覺,鰤魚嘅口感竟然係好爽口,同平時嘅刺身真係好唔同,食得出質素真係好高然後下一道菜係海葡萄配海鮮,酸酸甜甜嘅味道非常開胃然後下一度就係熱食嘅白子,平時食開都係白子壽司,但係今次師傅決定咗用熱嘅方法來烹調,食落去少咗一陣腥味多咗一陣海鮮嘅味道感覺真係好特別然後師傅就上咗一個湯,用紫蘇葉同埋海大嘅湯嚟清一清味蕾黎食下一度嘅菜式,飲落去嘅感覺好清新下一道菜式就係牛肉他他配左一個酸汁,牛肉嘅相熟程度調校得啱啱好,肉質鮮嫩香甜食得出牛肉嘅香味呢個汁煮魚頭真係令我非常之大印象,以為魚頭味道會冇乜特別,但係呢個汁調校得甜甜地,食落去既魚肉非常之嫩滑真係唔錯之後仲有個汁煮蘿蔔,蘿蔔吸左香濃嘅汁做得非常

然後下一道菜係海葡萄配海鮮,酸酸甜甜嘅味道非常開胃

之後仲有個汁煮蘿蔔,蘿蔔吸左香濃嘅汁做得非常之入味,味道幾特別

呢個係一道魚既菜式,魚皮係用炸嘅方式來烹調,食落去口感有趣,味道清淡

然後依個天婦羅菜式亦都係非常讚嘆,係黃椒配炸生蠔、多春魚同埋賴尿蝦,依幾樣嘅菜式都比較少用來做天婦羅,估唔到食落去嘅味道會係咁特別而且天婦羅嘅炸粉唔厚,口感一流

之後落嚟就係壽司嘅部份,火焰海膽壽司係令我覺得好讚嘆嘅其中一件壽司,食落去嘅海膽口感非常之濃厚,真係好正啊

最後上嘅就係天婦羅飯,原來配料係天婦羅蔬菜蝦餅同埋炸溫泉蛋,配左甜甜嘅醬汁撈埋蛋漿嚟食真係一流呀諗返起都好想再食多次依個飯

最後飲埋綠茶仲食咗個咖啡雪糕同埋牛奶布甸做結尾
2020-03-14 1002 瀏覽
來到大時大節日子要慶祝一下 當時就要食餐好吧😝😝這次我們去銅鑼灣SOGO附近的大廈 很多日料的餐廳餐廳位於9樓的高級日料餐廳 主打廚師發辦Omakase~由於我們訂了枱所以不用等位置 店員為我們帶位之後會安排消毒用品和存放口罩的封套 不用找紙巾包口罩然後我們就選擇食物 這裡Omakase會席分為4個級別我們衰選擇“金Omakase會席” 另外再加幾個小食😝😝·金Omakase會席 HKD$1380/位套餐:前菜/冷物/刺身/椀物/和食/天婦羅/壽司/甜品廚師把當天最新鮮的食材給客人 令人有點驚喜和期待冷物味道酸酸甜甜😝做到藝術品模樣 還有粉紅色花花 刺身賣相挻新鮮肉質不錯😍 天婦羅做到酥脆口感挻好·魷魚柚子味噌燒 HKD$128剛剛做出來味道很香😆😆 這道菜在日本餐廳很常見的但醬汁就會有所不同🤣 這裡用了柚子醬味道酸酸甜甜份量不過不失因為是整條上🤩 很快就被靜靜吃清光了·牛肉稻庭烏冬 HKD$140家人仍未吃飽所以來多一份烏冬 牛肉半生熟不會太韌這個味道還好份量不過不失😆 也是很快就被食清光😏
來到大時大節日子要慶祝一下 當時就要食餐好吧😝😝
這次我們去銅鑼灣SOGO附近的大廈 很多日料的餐廳
餐廳位於9樓的高級日料餐廳 主打廚師發辦Omakase~

由於我們訂了枱所以不用等位置 店員為我們帶位之後

家人仍未吃飽所以來多一份烏冬 牛肉半生熟不會太韌
這個味道還好份量不過不失😆 也是很快就被食清光😏
2020-03-11
2020-03-13 63 瀏覽
今次第一次食Omakase,呢度裝修好有傳統和式風格,最體貼係提供埋口罩袋,抵讚!我地點咗個Omamkse套餐,就等食啦。冰菜蕃茄:食材新鮮,簡單配沙律醋已經好好味前菜三小件:池魚仔,餣製後咸咸地但冇蓋過魚既鮮味;雲石玉子,雞黃混合豆腐,好夾;三文魚子豆腐,豆腐似杏仁豆腐,好fresh 鮫魚刺身:質感嫩滑,配上青葱味噌醬,帶出刺身既鮮味四式刺身:Turo 入口即溶;油甘魚,食完啲油份仲留喺口腔,正;帆立貝同池魚他他,都只可以用新鮮去形容😋魚子:唔記得呢隻係咩魚既魚子,外面似雞子既外皮,但內内有啲似豆腐滑滑地既口感,暖暖地的白魚湯:炸咗既白魚,加個清湯,清下味蕾馬頭二重蒸:馬頭魚第一次食,肉質好鮮嫩,好滑口蟹肉素漬:蟹肉蒸大根,大根好淋好入味炒雜菜:有小許胡椒味,食菜refresh一下汁煮石鯛:石鯛魚頭,煮得好入面,汁甜甜的天婦羅:醬粉夠薄,香口脆身三式壽司:海膽海帶壽司,海膽鮮甜,佈面既海帶有小小煙韌;梳魚壽司,個面小小燒過,香口啲;魷魚壽司都好食炸蝦餅飯:炸蝦餅混埋隻流心炸蛋,配埋壽司飯,超好食以有機抺茶、櫻花牛奶布甸、咖啡雪糕作結,會再幫襯既日式料理
冰菜蕃茄:食材新鮮,簡單配沙律醋已經好好味

鮫魚刺身:質感嫩滑,配上青葱味噌醬,帶出刺身既鮮味

白魚湯:炸咗既白魚,加個清湯,清下味蕾

馬頭二重蒸:馬頭魚第一次食,肉質好鮮嫩,好滑口

蟹肉素漬:蟹肉蒸大根,大根好淋好入味

炒雜菜:有小許胡椒味,食菜refresh一下
汁煮石鯛:石鯛魚頭,煮得好入面,汁甜甜的

天婦羅:醬粉夠薄,香口脆身

炸蝦餅飯:炸蝦餅混埋隻流心炸蛋,配埋壽司飯,超好食

以有機抺茶、櫻花牛奶布甸、咖啡雪糕作結,會再幫襯既日式料理
2020-03-12
2020-03-13 71 瀏覽
近排新型冠狀病毒影響下都好少出街,過左兩個月時間了都是忍不住要出去同朋友吹下水。平時食Omakase 因為都要過千蚊諗住少人食啲。所以去左呢間岩浪天扶良日本料理試下。點知都幾Full,所以好肯定呢間應該都唔錯。一去到都要等左一陣入到去右手邊有個鐵板爐位都可以坐都十幾二十人,可以睇住師傅炒野既工架都唔錯。但鐵板位都坐滿了。去左左手邊4人枱食都好有個私人空間比我地,感覺都幾安全。另外又有口罩套比我地放口罩都幾渦心。主要有個4個Omakase set 分別係鑽天$1,080, 銀$1,280, 金$1,380同埋鉑$1,580,4個人叫了兩個金$1,380套餐再加啲熟食。前菜糯米煙煙韌韌、螢光魷魚、脆炸條 幾精緻, 另外有份帶子羅白,帶子鮮味再配羅白清新,夾埋一齊食都唔錯。刺身大拖羅 入口即溶,油脂香充哂成個口,回味無窮池魚 口感比較爽,魚味香鳥貝 口感比較爽針魚 燒過迫哂啲油脂香味,入口溶化石鯛都係鮮味醬汁賴尿蝦 醬汁入哂味而且賴尿蝦夠鮮甜湯金目鯛魚湯 鮮甜壽司三件海膽帶子粒,鮮甜無比,我食過咁多海膽呢間係最甜,好似食緊糖一樣其他兩件魚都鮮味一Set醬油齊全既天婦羅,而且粉漿好薄,炸得不錯

前菜

刺身
大拖羅 入口即溶,油脂香充哂成個口,回味無窮
池魚 口感比較爽,魚味香
鳥貝 口感比較爽
針魚 燒過迫哂啲油脂香味,入口溶化
石鯛都係鮮味
醬汁賴尿蝦 醬汁入哂味而且賴尿蝦夠鮮甜

金目鯛魚湯 鮮甜

壽司三件
其他兩件魚都鮮味

一Set醬油齊全既天婦羅,而且粉漿好薄,炸得不錯,花竹蝦雖然肉身比較鞋但蝦味重、鮑魚鮮味、生蠔軟軟的重蠔味

和食熱食
燒汁池魚頭一啲腥味都無
鵝肝入口即溶

飯麵
牛肉稻庭烏冬 牛肉味重但熟左啲食烏冬煙煙韌韌
天扶良蝦餅飯 炸蝦什菜洋蔥天婦羅做餅再加隻流心蛋整穿佢再撈埋黎食,呢個值得推介,真心好食。

多數我去食Omakase都係生食為主,今次叫的熱食都有驚喜。😋😋
2020-03-09
2020-03-12 62 瀏覽
今日朋友話股票賺左錢要請我食飯🤣,任我揀🤩, 由於係佢請食飯,所以叫返佢揀😝,佢就帶我嚟到呢間日式餐廳😲, 未入去已經覺得門口好高級好有氣派😍 侍應冇幾耐就安排咗我哋坐👍🏼, 原來呢間係一間omakase 嘅餐廳🤤🤤, 朋友叫咗一個套餐同埋幾款食物🦑,冇幾耐啲嘢食開始嚟,侍應仲好細心咁每一道菜介紹畀我哋聽💯,一開始我哋食咗個前菜,三文魚子腐皮,呢樣嘢食落去幾開胃,口感亦都唔錯,跟住嚟嘅係一件蘿蔔會帶子,蘿蔔帶出帶子嘅甜味,食落去幾清新☺, 跟住到刺身部分,每樣似生都非常新鮮,連大拖羅都有入口即溶嘅感覺🥰🥰,我哋都好欣賞佢嘅刺身,食完刺身之後呢有個漬物,係用醬油醃白子,雖然有啲重口味但係都唔會失去鮮味,到左和食部分,廚師安排咗個大蜆湯同埋一個豆腐鍋, 味道都唔錯😉,之後我哋覺得都好好食嘅就係呢個和牛粒🐮,好香亦都唔油膩,輪到壽司部分廚師安排咗幾款壽司🍣,每款壽司都各有特色, 絕對唔差,黎到重頭戲部分就係呢個蝦餅飯,非常非常新鮮,入口好甘香🤤🤤,食到呢度,我哋都覺得飽喇,廚師安排咗甜品我哋包括有兩款生果同埋一個奶凍🍮, 幫你餐飯添上一個完美嘅句號,呢間餐廳真心推薦畀大家,呢個價錢絕對值得🤑