2020-11-04 216 瀏覽
醋赤貝裙邊貝裙邊彈牙青瓜爽口,配合埋酸酸地醋汁,好醒胃。水雲醋水雲口感黏滑,味道酸酸地,好開胃。魚籽凍豆腐豆腐味好重,配合鮮咸嘅魚籽啱啱好。冰菜蕃茄蕃茄好甜,冰菜口感爽脆多汁。刺身有7款:吞拿魚面珠、剝皮魚、帆立貝、平成魚、赤身、油甘魚及赤貝,款款新鮮。天婦羅:目光魚、海鰻、鮑魚目光魚同海鰻外脆內軟;鮑魚彈牙鮮甜。堅魚壽司堅魚入口軟腍,邊位帶有火炙香味。青魚壽司上面有層薄薄嘅啫喱,入口酸酸甜甜,加埋紫蘇葉,好香好清新。海膽貝柱撈海膽份量好多,入口鮮甜,加埋貝柱好有口感。甜品:蘋果、自家製cheesecake、蜜瓜cheesecake口感軟滑,芝士味道香濃;蜜瓜香甜。

醋赤貝裙邊
貝裙邊彈牙青瓜爽口,配合埋酸酸地醋汁,好醒胃。

水雲醋
水雲口感黏滑,味道酸酸地,好開胃。

魚籽凍豆腐
豆腐味好重,配合鮮咸嘅魚籽啱啱好。

冰菜蕃茄
蕃茄好甜,冰菜口感爽脆多汁。

天婦羅:目光魚、海鰻、鮑魚
目光魚同海鰻外脆內軟;鮑魚彈牙鮮甜。

堅魚壽司
堅魚入口軟腍,邊位帶有火炙香味。

青魚壽司
上面有層薄薄嘅啫喱,入口酸酸甜甜,加埋紫蘇葉,好香好清新。

海膽貝柱撈
海膽份量好多,入口鮮甜,加埋貝柱好有口感。

甜品:蘋果、自家製cheesecake、蜜瓜
cheesecake口感軟滑,芝士味道香濃;蜜瓜香甜。
2020-11-04 170 瀏覽
好耐之前食過一次晚市omakase 一直念念不忘 呢排終於去食多次!🥰叫左個金 set ($1380) - 有前菜 冷物 刺身7點 碗物 和食 天婦羅 壽司5件 前菜有 白雲燒 金鯛 章魚群邊 - 我第一次試白雲燒,個口感好特別,師傅既刀工切到d魚皮好有口感,好得意😍 金鯛同章魚群邊都好適合做前菜!凍豆腐都係前菜一部分,好有去左日本既感覺,好正🤤🤤特別想介紹刺物 - 有目鯛 Toro 象拔蚌 獅魚 梳子魚 - 黎到最重要既食TORO環節,返工咁辛苦都係為左呢個食TORO既時間🤣TORO真係入口即溶真係好正!目鯛都好有魚既鮮味,食落去都好有質感,而象拔蚌就好新鮮,食到海水既鮮味🥰 獅魚同梳子魚都係我地平時好少會有機會食到既魚,兩個都唔會話好重既味道,上面再加左塊好青香既葉,食落口個衝擊感好大😳食完刺身就有暖笠笠既蜆湯 🥣 - 蜆湯我地突登order左兩種,兩種既味道相差少少,但已經分到兩種味對食材有唔同既影響!然後上和食 和牛腩 - 呢真係不得了,應該係用左慢煮既方法先可以令到D肉可以咁淋身,又唔會冇左牛味,同埋日式既煮法其實仲會有少少甜味既感覺🤤之後到重頭戲天婦羅 - 呢碟天婦羅係驚為

凍豆腐都係前菜一部分,好有去左日本既感覺,好正🤤🤤

之後到重頭戲天婦羅 - 呢碟天婦羅係驚為天人!!炸衣1D都唔厚,食材都唔會煮得太熟,食物既鮮味完全鎖住左係天婦羅層衣裡面,好好味😭😭😭🥰

壽司 🍣 當然要大推海膽😍 雖然細細份,但其實下面D飯係包埋左帶子粒,帶子粒痴住曬海膽既汁,索曬D味,真係正到不得了😋😋
今日同好友補祝生日飯,搜羅到呢間餐廳可以嘗到廚師發辦。先講環境好舒適,除了可以睇住廚師製作嘅座位.亦有獨立房間,可自成一角👍🏻好欣賞每道菜式咁精緻,好食嘅菜式...只要好食,唔需要太多都可以滿足到胃部同心靈。刺身好新鮮。天婦羅蝦同蟹都吃得多,原來鮑魚天婦羅可以咁正😋海膽貝柱撈飯又係超正,好新鮮...必食😋日本安納芋蕃薯,外皮香脆,沾上少少酒,味道好夾👍🏻就連甜品同生果都非常好味,吃得出高質日本蘋果.蜜瓜,好香甜多汁。實在在太多道菜式,樣樣都好靚好食,upload唔哂出來,睇返d相都想再book位食多餐😋三位好友都讚不絕口,無論食物質數同服務都好滿意,今餐生日飯絕對無揀錯🤗下次要再約埋班同事上嚟食
今日同好友補祝生日飯,搜羅到呢間餐廳可以嘗到廚師發辦。

天婦羅蝦同蟹都吃得多,原來鮑魚天婦羅可以咁正😋

海膽貝柱撈飯又係超正,好新鮮...必食😋

日本安納芋蕃薯,外皮香脆,沾上少少酒,味道好夾👍🏻

2020-11-02
生日
2020-11-01 116 瀏覽
我今日同朋友出銅鑼灣 就去搵間好嘅嘢食 於是喺澳門中心搵到間好似好高級嘅日本料理 咁我哋就一於揀咗呢間做我哋今晚嘅晚餐 入到去裝修都好日本feel ,店員細心介紹有唔同嘅set到畀我哋,我哋就揀咗兩個金會席 刺身冷盤等等 壽司等等。。。。。天婦羅即叫即炸熱辣辣脆卜卜好好味仲有壽司加埋啲醋飯而且個飯又唔會太大嚿 雖然價錢有啲貴但係真係物有所值 因為真係全部日本空運到港 仲有日式嘅甜品而且茶都好甘香,雖然我唔鍾意食魚但係呢度嘅魚真係好新鮮
2020-11-01 108 瀏覽
去日本旅行必定食過酒店的懷石料理🍱🍤🍨🍡🍢🍮因疫情冇得返鄉下🇯🇵唯有就去高級日本料理一解思鄉之苦上網揾到cwb間岩浪日本料理🍱食材每天係日本新鮮空運到港💕保證新鮮今次選左個金會席前茶、冷物、刺身、碗物、天婦羅、和食同壽司職員會好細心每道菜色上菜時都會細心介紹😙好像置身於日本咁海膽豆腐兩者好夾配合得好好海膽鮮甜手握壽司配新鮮的魚生再加埋精美的碟子擺設,顯得更高檔冇諗過係香港都可以試到日本料理最高的享受

今次選左個金會席
前茶、冷物、刺身、碗物、天婦羅、和食同壽司
職員會好細心每道菜色上菜時都會細心介紹😙好像置身於日本咁
海膽豆腐兩者好夾配合得好好
海膽鮮甜
手握壽司配新鮮的魚生再加埋精美的碟子擺設,顯得更高檔

冇諗過係香港都可以試到日本料理最高的享受

2020-10-24 2362 瀏覽
店員安排我地坐個位喺窗邊,好靚,私隱度都幾高,隔離望唔到其他客人,同朋友一齊點左金嘅餐。師傅會安排唔同野比我地2個,有得食多好多種野食😋.Delux chef special course 金 $1380.前菜3點明太子芋絲 水雲 青口左兩道都係凍食開胃,青口超級好食!加左啲類似蛋黃醬,青口好新鮮.冷物海草蒟蒻啫喱 魚籽凍豆腐豆腐質感好似奶凍溶化喺口中,有鮮魚味.刺身4點左口 大拖羅 平靜 象拔邦大拖羅每次都係omakase嘅重點,今次都不負所望🥰超多油脂入口即溶😍😍😍.調味刺身鯛魚 鏗魚 蝦 蛤蜊鯛魚有微微煙燻味,幾香。蛤蜊係熟食,新鮮鮮甜.松茸湯 小蜆湯小蜆好迷你好可愛,同樣鮮甜.燒金木鯛 魚茸蝦豆腐魚較位真係好嫩滑😋魚皮脆卜卜.天婦羅牡丹蝦真係好新鮮,炸皮又薄又脆。白子口感滑嫩嫩,食完先知係咩。。。不過聽講好補身😇.壽司金木鯛 鯖魚用上特別的裝飾,令口感層次提升了.海膽蟹肉飯成晚嘅重點🤤🤤🤤顏色超橙超新鮮,啖啖海膽加蟹肉!.甜品綠茶雪糕 蜜瓜雪糕偏重奶味,好軟滑。蜜瓜香甜多汁軟腍😋
前菜3點
明太子芋絲 水雲 青口

冷物
海草蒟蒻啫喱 魚籽凍豆腐
豆腐質感好似奶凍溶化喺口中,有鮮魚味

刺身4點
左口 大拖羅 平靜 象拔邦

調味刺身
鯛魚 鏗魚 蝦 蛤蜊
鯛魚有微微煙燻味,幾香。蛤蜊係熟食,新鮮鮮甜

松茸湯 小蜆湯
小蜆好迷你好可愛,同樣鮮甜

燒金木鯛 魚茸蝦豆腐
魚較位真係好嫩滑😋魚皮脆卜卜

金木鯛 鯖魚
用上特別的裝飾,令口感層次提升了

海膽蟹肉飯
成晚嘅重點🤤🤤🤤顏色超橙超新鮮,啖啖海膽加蟹肉!

甜品
綠茶雪糕 蜜瓜
雪糕偏重奶味,好軟滑。蜜瓜香甜多汁軟腍😋
2020-10-24 1673 瀏覽
✨中女獨食難肥日誌 ✨岩浪天扶良日本料理 銅鑼灣美食 中女食銅鑼灣想家鄉日本,暫未能飛去享受,唯有留港食個omakase安撫下心靈!岩浪天有分4個價錢嘅omakase,今次與朋友選了「金」,有齊前菜、冷盤、刺身、熱盤、天婦羅、壽司同甜品,由於同朋友略有不同,基本上都一起share,樣樣都試到😚金 $1380前菜先來前菜,從左食到右,從淡食到濃。明太子芋絲,口感豐富,有明太子粒粒及芋絲爽口。中間是水雲,是海藻的一種,酸微微好開胃,滑潺潺的口感好特別。最後的是有酸甜醬汁的青口,好味!冷盤我的是海草蒟蒻啫喱,蒟蒻啫喱本身沒什麼味道,但加上配料食又幾好味!朋友的是魚籽凍豆腐,豆腐好滑,魚籽咸咸地刺身刺身也是從右吃到左,由淡到濃,剝皮魚、帆立貝、拖羅、木雕魚剝皮魚包住香草一齊食,味道好特別!帆立貝好鮮甜,拖羅極肥美!熱盤有鰹魚同蛤蜊湯,兩隻蛤蜊都幾鮮!鰹魚少少燒過,好香口!然後來碗熱湯,蟲茸及小蜆湯,吃完刺身喝碗熱湯,好暖💕然後是燒金木鯛!超好味,魚皮燒得香脆肉仲好嫩!天婦羅有牡丹蝦連蝦頭、瀨尿蝦同蕃薯,天婦羅脆槳剛好又不油膩,蝦頭好脆口!蕃薯仲配有whiskey 點黎食,辣辣地又好香,出奇咁夾
✨中女獨食難肥日誌 ✨
岩浪天扶良日本料理 銅鑼灣美食 中女食銅鑼灣
想家鄉日本,暫未能飛去享受,唯有留港食個omakase安撫下心靈!岩浪天有分4個價錢嘅omakase,今次與朋友選了「金」,有齊前菜、冷盤、刺身、熱盤、天婦羅、壽司甜品,由於同朋友略有不同,基本上都一起share,樣樣都試到😚
金 $1380
前菜
冷盤
刺身
刺身也是從右吃到左,由淡到濃,剝皮魚、帆立貝、拖羅、木雕魚
熱盤
有鰹魚同蛤蜊湯,兩隻蛤蜊都幾鮮!鰹魚少少燒過,好香口!
然後來碗熱湯,蟲茸及小蜆湯,吃完刺身喝碗熱湯,好暖💕
然後是燒金木鯛!超好味,魚皮燒得香脆肉仲好嫩!
天婦羅
有牡丹蝦連蝦頭、瀨尿蝦同蕃薯,天婦羅脆槳剛好又不油膩,蝦頭好脆口!蕃薯仲配有whiskey 點黎食,辣辣地又好香,出奇咁夾!
壽司
獅魚及墨魚,吃了好多好多魚😂
最出色是海膽飯!滿滿橙黃色海膽,一點不苦,全晚最好味!
甜品
超甜蜜瓜,爽口梨,我的配綠茶雪糕,朋友的是cheese cake,吃得十分滿足!
2020-10-20
  • 海膽壽司
  • 天婦羅
2020-10-23 220 瀏覽
最近吃Omakase有點上癮,家人疫市也升職加人工當然要吃好點岩浪天扶良日本料理曾獲米芝蓮推介,是米芝蓮指南餐廳之一餐牌內可選廚師發辦或是由客人自由單點,兼備傳統及創意的日本料理這次選擇Deluxe Chef Special Course的Gold Course - $1,380包括Appetizer, Cold Fish, Seasonal Raw Fish (7 pieces), Soup, Hot Dish, Tempura (4 pieces), Sushi (5 pieces), Dessert還單點三款著名的熟食醋漬八爪魚,鮮甜的八爪魚非常爽滑彈牙,微微酸味清新又開胃蟹膏啫喱外形極似豆腐,質感較硬身,味道更甘香鮮甜汁煮白梅貝肉質彈牙之餘亦相當入味,味道鹹香鮮甜 海藻蒟蒻啫喱用上多款食用海藻如紫菜、昆布、裙帶菜等,略帶甜味,質地柔滑滑溜;蒟蒻啫喱口感彈牙,味道芳香清新松千鰈、目鯛、梳子魚、拖羅、笠貝、秋刀配薑蔥豉油、牡丹蝦,一共七款松千鰈屬比目魚的一種,肉質超級鮮甜嫩滑目鯛肉質細膩緊實,富有彈性,口感清脆而且帶有一絲甘甜的回味松茸湯松茸味道極其鮮美,產量非常稀少,只有野生的,
岩浪天扶良日本料理曾獲米芝蓮推介,是米芝蓮指南餐廳之一
還單點三款著名的熟食
醋漬八爪魚, 蟹膏啫喱&汁煮白梅貝
醋漬八爪魚, 蟹膏啫喱&汁煮白梅貝

醋漬八爪魚,鮮甜的八爪魚非常爽滑彈牙,微微酸味清新又開胃
蟹膏啫喱外形極似豆腐,質感較硬身,味道更甘香鮮甜
汁煮白梅貝肉質彈牙之餘亦相當入味,味道鹹香鮮甜
海藻蒟蒻啫喱

松千鰈&目鯛
梳子魚、拖羅、笠貝、秋刀配薑蔥豉油、牡丹蝦

梳子魚、拖羅、笠貝

秋刀配薑蔥豉油
牡丹蝦
松千鰈屬比目魚的一種,肉質超級鮮甜嫩滑
目鯛肉質細膩緊實,富有彈性,口感清脆而且帶有一絲甘甜的回味

松茸湯
松茸味道極其鮮美,產量非常稀少,只有野生的,無法人工種植。
它的營養價值很高,口感鮮嫩脆彈,散發濃濃菇菌香

南禪寺豆乳
質感有點像燉蛋,濃厚香醇的豆乳球放在燉蛋上,還有些日式鰹魚高湯味

鮮甜的肉蟹蒸熟後拆肉
加上雞蛋而蒸出滑蛋
蟹肉的鮮甜味配上嫩滑的蒸蛋,極鮮美
天婦羅沙追魚, 沙追魚& 紫蘇葉帆立貝帶子

天婦羅香酥鬆脆而不油膩配鹽、蘿蔔蓉及咖哩鹽
沙追魚肉質滑嫩而沒細刺,魚味濃郁
白蝦口感爽脆鮮甜
紫蘇葉帆立貝帶子,紫蘇葉具獨特味道且稍有韌勁,能起提鮮之用
海膽貝柱,針魚&關鯖魚

針魚魚味略淡但帶優厚油脂
關鯖魚是日本的知名鯖魚之一,帶有油脂,肉身緊實的高級美味
海膽貝柱
海膽貝柱
橙黃色的海膽味道甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶
貝柱是「扇貝中圓形白色柱肉」,口感鮮甜美味有彈性
十勝紅豆雪糕, 哈密瓜 ,梨& 檸檬芝士蛋糕

十勝紅豆雪糕
粒粒圓潤紅豆,豆身呈棗紅色兼充滿亮澤
配幼滑雪糕口感綿密鬆化,味道香甜
哈密瓜帶奶油味、味甘如蜜,香氣撲鼻
梨的口感爽脆帶微微沙粒,味道清甜
檸檬芝士蛋糕質感creamy,清香的檸檬香味平衡濃郁芝士的膩感,口感豐盈
薄燒牛肉卷

薄燒牛肉卷

薄燒牛肉卷 - $150
大理石紋多且分佈均勻,光是這肉質就令人口水直流
薄燒更能帶出牛的油香
牛味濃郁卷著蔥花更顯鮮美
燒鱈場蟹腳

燒鱈場蟹腳

燒鱈場蟹腳 - $280
鱈場蟹又俗稱帝王蟹,體型為蟹類之王
故蟹腳蟹肉極飽滿鮮甜
融合芝士燒製更顯惹味
天扶良蝦餅飯&麵豉湯

天扶良蝦餅飯

天扶良蝦餅飯 - $120
用蝦作主調,配搭其他海鮮如魷魚製作成的「蝦餅天婦羅」,外皮香酥
還有半熟流心蛋黃天婦羅,帶來濃濃的蛋黃香
麵豉湯
屬赤味噌,味道較鹹
2020-10-22
2020-10-22 149 瀏覽
Sogo thankful 開始啦屋企啲護膚化妝品差唔多用晒 趁住今次機會掃番啲先 對比平時買慳返唔少 🥰🥰🥰 慳返嘅錢就去隔離 食番餐高質omakase 📍呢到食主要食廚師發板 價錢由 $1080 - $1580 📍 小妹叫左個 < 金 > $1380 📍前菜三款 📍水雲 系沖繩特產 質感柔軟黏滑 醬汁酸酸地好開胃 📍八爪魚 🐙 鮮甜 又夠哂彈牙 📍芝士青口 ,賣相精緻 但非常香口,芝士味濃得嚟又唔會漏 📍冰菜蕃茄📍冰菜好特別,表面有啲小水珠,咬落索索聲 最緊要係唔會食到草青味 📍5⃣️款刺身,呢度嘅刺身真係一流又新鮮📍油甘魚。油分高、香口大件 又厚肉 🤩📍拖羅。入口即溶 食到滿口油香 ,食完佢唔想食其他嘢🥰🥰📍鮑魚。食到索索聲 夠哂爽脆 😆😆📍象拔蚌 。清甜而特別有回甘味📍吞拿魚“面豬登” 📍真係從來都未食過,好特別,睇落同食落口感都似和牛 📍松茸湯📍淡淡的松茸味 湯好清甜 📍柚子蟹肉蒸蛋📍蟹肉係手拆蟹肉 燉蛋非常滑再配以清新嘅柚子香味,成個組合非常夾 ~📍天婦羅🍤花竹蝦、鮑魚及沙追魚 🐟🐟📍天婦羅沙追魚同花竹蝦 炸到外脆內滑, 完全保留咗肉嘅鮮味同細滑肉質 😋😋📍
Sogo thankful 開始啦

慳返嘅錢就去隔離 食番餐高質omakase

📍呢到食主要食廚師發板 價錢由 $1080 - $1580
📍 小妹叫左個 < 金 > $1380

📍前菜三款

📍水雲 系沖繩特產 質感柔軟黏滑 醬汁酸酸地好開胃
📍八爪魚 🐙 鮮甜 又夠哂彈牙
📍芝士青口 ,賣相精緻 但非常香口,芝士味濃得嚟又唔會漏

📍冰菜蕃茄

📍5⃣️款刺身,呢度嘅刺身真係一流又新鮮

📍油甘魚。油分高、香口大件 又厚肉 🤩

📍拖羅。入口即溶 食到滿口油香 ,食完佢唔想食其他嘢🥰🥰

📍鮑魚。食到索索聲 夠哂爽脆 😆😆

📍象拔蚌 。清甜而特別有回甘味

📍吞拿魚“面豬登”
📍真係從來都未食過,好特別,睇落同食落口感都似和牛

📍松茸湯

📍淡淡的松茸味 湯好清甜

📍柚子蟹肉蒸蛋

📍蟹肉係手拆蟹肉 燉蛋非常滑

再配以清新嘅柚子香味,成個組合非常夾 ~

📍天婦羅🍤花竹蝦、鮑魚及沙追魚 🐟🐟

📍 鮑魚 。煮到入晒味 再炸就咁食己經夠哂鮮味

📍壽司

📍最值得推薦嘅就係蝶魚,炙燒將油脂逼出,油脂香更濃郁

📍海膽貝柱

📍一片片海膽 入口即溶 海水味同鮮甜味融為一體 與貝柱同食更提升口感

📍甜品

📍梨、蜜瓜、同芝士蛋糕,日本生果就唔使多講,一定係高質 香甜又多汁 💯💯
呢晚朋友又帶我去威,今次食咗位於澳門逸園中心九樓嘅「岩浪天扶良日本料理 」,餐廳位置十分方便,喺正崇光百貨隔離,地鐵站一出就係😁。依幢大廈出哂名多日本茶,但我唔知原來都有廚師發辦Omakase食。餐廳面積比想像中大,不過壽司吧枱位置唔多,要預早啲訂枱先有機會坐到。我哋獲安排坐近窗口位置🌃,景色就係軒尼詩道街景、望住希慎大廈。餐枱設定頗有氣派的,中間放有和紙花紋嘅布,食客面前就有一個金墊板。另外,餐廳預備咗一個✉️信封畀客人放口罩,相當細心。廚師發辦套餐有4️⃣四款揀,分別係$1,080嘅鑽天Diamond、$1,280嘅銀Silver、$1,380嘅金Gold同$1,580嘅鉑Platinum。個人認為幾款嘅分別唔係在於菜式嘅多少或者食材嘅價值,反而係取決於客人想食邊樣嘢多啲,例如鑽天主要係食天婦羅。我哋揀咗試,貪佢乜都有啲😜,包括前菜、冷物、刺身、湯、和食、天婦羅、壽司同甜品。首先出場嘅係三款前菜,由左至右、淡到濃食起。左邊係梅醬蒟蒻、九繒魚啫喱同酸汁水藻,三款味道同口感各有不同。第一款甜甜哋,蒟蒻爽口。第二款食落感覺似肴肉,但就係加咗九繒魚,味道鹹鹹的。最後一款係啫喱狀,入面加入咗爽口水
廚師發辦套餐有4️⃣四款揀,分別係$1,080嘅鑽天Diamond$1,280嘅銀Silver$1,380嘅金Gold$1,580嘅鉑Platinum。個人認為幾款嘅分別唔係在於菜式嘅多少或者食材嘅價值,反而係取決於客人想食邊樣嘢多啲,例如鑽天主要係食天婦羅。
前菜
我哋揀咗試[金会席Gold],貪佢乜都有啲😜,包括前菜、冷物、刺身、湯、和食、天婦羅、壽司甜品
首先出場嘅係三款前菜,由左至右、淡到濃食起。左邊係梅醬蒟蒻九繒魚啫喱酸汁水藻,三款味道同口感各有不同。第一款甜甜哋,蒟蒻爽口。第二款食落感覺似肴肉,但就係加咗九繒魚,味道鹹鹹的。最後一款係啫喱狀,入面加入咗爽口水藻(店員話係津菜?)用匙羹食,酸味好出,所以好開胃😚。
三文魚子凍豆腐
冷物係三文魚子凍豆腐,醬汁係麻醬,整體清清地,準備味蕾食刺身、品嚐鮮味👅。
左口魚
刺身系列先來兩片左口魚薄切,師傳刀功好好呢👍。魚肉晶瑩通透,配以酸汁一齊食好醒神,口感幾得意,滑得嚟又帶點咬口。
刺身
接著落嚟一次過上三款刺身,擺盤就如藝術品一樣,用上小紫花同瓜片作點綴,好靚💕。前至後三款包括超爽嘅赤貝、砌成花形嘅剝皮魚(內裡口感好Creamy)同埋厚切嘅平靜魚。
拖羅
之後又點少得拖羅呢😏,魚身有稍為用醬油醃過,上面仲加咗啲山葵;個人覺得如果呢味以炙燒處理可能會更出色。
鱈魚白子
最後一道刺身通常都係最濃味的,廚師安排咗鱈魚白子😳,之前食過所以知係乜嚟。口感綿綿的,入口即化,我最欣賞係加咗蘇紫葉,有浸獨特嘅香氣🌱。
松茸鮑魚湯
食完刺身,就嚟一碗松茸鮑魚湯作間場🥣。湯品好清甜、好好飲🤤,唔係街坊日本餐廳嘅麵豉湯之流。我相信熱湯好飲未必直接關鮑魚事,但絲狀嘅鮑魚則能錦上添花。
大阪豆腐
和食料理頗有驚喜的,店員唔介紹都唔知佢係大阪豆腐,烹煮方法來自大阪岩船寺,我本身仲以為係魚肉!佢有別於平日食開嘅滑滑豆腐,口感較有質感兼結實。調味清淡,唔重口味,並用上菊花花瓣裝飾🌼,菜式好睇又好食。
天婦羅
天婦羅🍤係全晚最最最出色嘅部份,佢係我食過最好食嘅天婦羅,沒有之一😋。餐廳有提供幾款鹽同醬汁畀客人食天婦羅,但其實乜都唔沾已經超好食。🦐花竹蝦爽口到一個點,好耐好耐無食過咁美味嘅蝦。鮑魚本身醃咗味,所以好香口。沙鮻魚則開邊平炸,好好肉。幾款天婦羅除咗用料上盛之外,炸漿薄脆亦係另一賣點。食天婦羅某程度上都係貪佢嘅脆皮,但太厚粉呢就會同餡料格格不入,而呢度就係做到將炸衣同食材配合得天衣無縫💯,仲要一滴油都無。
壽司
最後🍣壽司部份有鯖魚秋刀魚,兩款都係貫切靚靚嘅賣相。兩款魚肉魚味濃郁,分別採用芝麻同香草吊味,唯一爭少少就係壽司飯略為鬆散。
海膽貝柱撈飯
海膽貝柱撈飯為鹹食菜式作結😊,我想講海膽仲多過飯囉哈哈🍚。店員話海膽以外仲混入咗貝柱,但我就覺得似魷魚多啲?
牛乳布甸
甜品金箔牛乳布甸🥛,鋪面仲有紅豆蓉,伴旁係梨同杮。甜品簡簡單單,食埋佢,晚餐就完滿了。
總括嚟講,依餐金会席廚師發辦真係好豐富,每道菜式嘅擺盤都相當有心思,就算未食你都已經會好欣賞。再者,餐廳唔會一次過出餐,咁食客就可以慢慢咁享受。全部食物都唔錯,但令我最印象深刻非天婦羅莫屬😝。最後,如果可以同師傅互動,相信體驗定必更佳!
2020-10-15
鱈魚白子
松茸鮑魚湯
大阪豆腐
2020-10-19 148 瀏覽
【食評】岩浪天扶良日本料理 7/10/2020今日同kong girl foodie 去咗一間位於銅鑼灣嘅日本餐廳到食飯💁🏻‍♂️。.我地叫咗兩個 gold course👑,每一個course包咗一份前菜、一份冷物、7份刺身、一碗湯、一份熱食🍲、4件天婦羅、5件壽司🍣、一份甜品🍨。食物選擇全部由廚師話事,所以你去到食嘅野好有可能同我食嘅唔一樣架🤣。.喺到就分享下當日比較深刻嘅食物啦🤣。.第一樣係刺身入面嘅拖羅😭你睇下佢肥到🤤係我食過最好食嘅拖羅,食落口好重油香,你唔會明點解咁細舊肉可以有咁多油同肉汁,有咬口得黎又唔會好難嚼,依個我比滿分。.第二樣就係天婦羅🍤,每一件都好好食,啲粉份量啱啱好,入面嘅肉都好有味。.第三就係佢嘅甜品🍮,佢嘅甜品一啲都唔hea,蜜瓜超級甜同多汁,非常有驚喜,重要佢自家製雪葩都好好味。.🏅評分🏅食物:7環境:7服務:8價錢:5回頭率:5.岩浪天扶良日本料理📍 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心9樓
【食評】岩浪天扶良日本料理 7/10/2020

喺到就分享下當日比較深刻嘅食物啦🤣。
🏅評分🏅
食物:7
環境:7
服務:8
價錢:5
回頭率:5
岩浪天扶良日本料理
📍 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心9樓

今晚嚟到岩浪天扶良日本料理,同個鍾意食日本料理嘅朋友聚下餐。我哋都不約而同選咗 $1,380 嘅「金会席」,包括前菜、冷物、刺身、湯、熱食、天婦羅、壽司、同埋甜品,實在係極為豐富、包羅萬有。我哋雖然點了同一個「金会席」,但所享用的食物不盡相同,呢個都係餐廳嘅細心之處吧。朋友唔係相機食先嘅人,所以我亦只好介紹自己所享用嘅食物。前菜包括有:明太子芋絲、魚籽豆腐、九繪魚啫喱。由左至右、由淡到濃,味道清而開胃,真是敲開我的食慾而準備嘅前菜☺️。冷物係紫淮山配蕃茄。呢次係第一次食紫淮山,大概亦是創意之作🤔,紫淮山食落很爽、幾有咬口,同蕃茄搭配,口感均勻。刺身有左口、象拔蚌、九繪、太刀、野生拖羅、慢煮鮟鱇魚肝。其中燒香嘅太刀魚帶出咗魚香味🤤;野生嘅拖羅肌肉含量較高、肉質較硬,但魚味更濃,啱晒我食🤩;慢煮鮟鱇魚肝入口即溶、口感豐富幼滑,難怪日本關東人會稱之為「人間極品」,果然可以媲美法國鵝肝呢😋!湯係松茸大蜆湯。松茸不愧有「菇中之王」嘅美號,未飲呢個湯之前,已傳來陣陣清新嘅香氣,湯本身係偏清淡的,但我才不介意,才不想湯掩蓋咗松茸嘅香氣🤫。大蜆肥美偏清淡,恰如其分作為配角😀。熱食係油甘魚魚鮫。肉質結實有

熱食係油甘魚魚鮫。肉質結實有彈性,鹽燒亦都令佢嘅油脂香味出晒嚟。在配合蘿蔔蓉嘅酸汁,根本就係挑戰我味覺嘅層次感受👍。

天婦羅有花竹蝦、目光魚、鮑魚。先要讚賞整個天婦羅製作、處理都非常之好,沒有為吸油紙留下一滴油,而食物本身嘅鮮味就完美留下來👏👏。花竹蝦肉質結實彈牙,味道鮮甜🤤;目光魚魚脂融入其魚肉之中,令我品嚐到肉質嫩滑嘅極上口感🤤🤤;鮑魚雖然係我最後放入口,但仍然保持咗天婦羅嘅溫度,包含住鮑魚獨有嘅香味同質感🤤。

壽司有鯖魚、筋子、海膽壽司。鯖魚油脂均勻、入口滑膩,充滿魚香;筋子粒粒飽滿,多汁爆漿;海膽味道濃郁、甘甜鮮美。(仲有樣太快食咗,諗唔返係乜🤫)

最後就係甜品:梨、柿、紅豆雪糕。食完魚香濃郁嘅一餐,來一個清新嘅生果、雪糕來清一吓口腔,也是極佳嘅安排呢👍。呢個價錢就眼睇來有點貴,但同朋友都一致認同,食物質素、安排、菜式嘅層次,都絕對對得住個價錢。
2020-10-18 1637 瀏覽
成年無得去旅行,食返間omakase頂住先啦唯有!呢間之前都食過一次,今日決定再encore!嗌左金呢個餐😁🥢前菜明太子芋絲少少咸咸地,幾好食-北海道醬青口呢款真係比較出色😬青口煮得好嫩滑👍🏻面頭有啲沙律醬同蛋白再輕輕燒過🥢冷物凍豆腐配三文魚子、魚子醬豆腐本身好滑,而且豆腐味濃加埋三文魚子同魚子醬嘅咸鮮味同脆嘅口感成個菜色嘅味道同口感都多左層次🥢水八爪魚配酸汁同鹽食八爪魚刺身最唔好就係整到佢好難咬見佢切到咁厚身都有少少驚但點知又好易咬喎!應該同師傳嘅刀工有關😬吸盤就偏爽脆,成件事同個汁都好夾而且真係好開胃😁🥢刺身切左一條條嘅剝皮魚,個醬仲撈左魚肝所以食落最濃味亦都係最有鮮味-拖羅睇樣就個舊拖羅無得輸啦!有時好怕啲拖羅太肥,因為會太油太膩但今次呢舊肥瘦適中!有魚油香味亦都有魚肉嘅鮮味👍🏻-北寄貝新鮮、爽脆!-鰆魚魚皮燒到焦香呢款魚嘅魚肉較林🥢大蜆湯個湯底用魚骨煲嘅,所以好好飲加埋大蜆嘅鮮味,解左岩岩食刺身嘅油膩蜆肉都煮得岩岩好,唔會韌🥢燒喜之次魚鮫和食有啲驚喜!喜之次燒到個魚皮好香好脆😳而魚肉keep住好滑,係啲骨多左啲🤣點埋酸汁食好夾☺️🥢天婦羅金鯛 - 切到好厚肉,炸完都仲係好滑花竹蝦

成年無得去旅行,食返間omakase頂住先啦唯有!
呢間之前都食過一次,今日決定再encore!

嗌左金呢個餐😁

🥢前菜
明太子芋絲
少少咸咸地,幾好食
北海道醬青口
呢款真係比較出色😬青口煮得好嫩滑👍🏻
面頭有啲沙律醬同蛋白再輕輕燒過

🥢冷物
凍豆腐配三文魚子、魚子醬
豆腐本身好滑,而且豆腐味濃
加埋三文魚子同魚子醬嘅咸鮮味同脆嘅口感
成個菜色嘅味道同口感都多左層次

🥢水八爪魚
配酸汁同鹽食
八爪魚刺身最唔好就係整到佢好難咬
見佢切到咁厚身都有少少驚
但點知又好易咬喎!應該同師傳嘅刀工有關😬
吸盤就偏爽脆,成件事同個汁都好夾
而且真係好開胃😁

🥢刺身
切左一條條嘅剝皮魚,個醬仲撈左魚肝
所以食落最濃味亦都係最有鮮味
拖羅
睇樣就個舊拖羅無得輸啦!
有時好怕啲拖羅太肥,因為會太油太膩
但今次呢舊肥瘦適中!有魚油香味亦都有魚肉嘅鮮味👍🏻
北寄貝
新鮮、爽脆!
鰆魚
魚皮燒到焦香
呢款魚嘅魚肉較林

🥢大蜆湯
個湯底用魚骨煲嘅,所以好好飲
加埋大蜆嘅鮮味,解左岩岩食刺身嘅油膩
蜆肉都煮得岩岩好,唔會韌

🥢燒喜之次魚鮫
和食有啲驚喜!喜之次燒到個魚皮好香好脆😳
而魚肉keep住好滑,係啲骨多左啲🤣
點埋酸汁食好夾☺️

🥢天婦羅
金鯛 - 切到好厚肉,炸完都仲係好滑
花竹蝦 - 最好食係花竹蝦!大隻!爽口!解釋味!蝦頭炸到好脆,成舊食都無問題😆
珍珠蠔 - 睇落食粒,但食落好有蠔味

🥢壽司
左口魚 - 無燒過就無咁多魚油,但口感就較特別
牡丹蝦 - 嘩超大隻!一啖食哂好爽😆

🥢海膽杯子撈
除左面頭啲海膽,啲飯都撈左海膽,唔怪得食落咁rich咁濃海膽嘅鮮味啦!
啲飯仲加左嘅貝柱粒,增加左鮮味同口感👍🏻

🥢甜品
柿、靜岡蜜瓜
日本生果真係唔同啲,十分甜😄
雪糕都好食👍🏻
  • 拖羅
  • 海膽貝柱撈飯
  • 天婦羅
2020-10-18 151 瀏覽
話咁快就係同男朋友一週年,男朋友話今晚帶我食好野慶祝,鍾意食日本野既我最鍾意食廚師發板,今次就來到岩浪天扶良日本料理,感受一下一週年的浪漫。我們點了一個omakase 的金餐,有前菜,冷物,刺身7塊,湯,熱食,天婦羅🍤,壽司5件,仲有甜品。除了這個餐,還點了薄燒牛肉卷,鯖魚一夜干,豚角煮,牛肉稻庭烏冬等等。首先說說這裡服務十分的周到,服務員都很有禮貌的招待我們,每次食物上桌都會詳細介紹食物的特色,很有耐心很好的服務。這裡的食物也是做得很精緻,打卡一流,刺身每一件都很新鮮的魚生,吃到嘴裡都會被融化,壽司的口感也是比較高檔次的,畢竟是廚師發板的,壽司的米,和魚生相搭一起,真的能吃到正宗的壽司。除了魚生,前菜,湯,冷物也是很有特色的,無法一一盡錄,甜品也是特別日式的布丁,很好吃喔。這裡的環境也是挺舒適的,日式裝潢,聊天吃飯慢慢品嚐食物是最棒的,而且餐廳的感覺特別合適食客做生日或者慶祝,很有特色,大家有機會要來試試。
2020-09-29
紀念日
2020-10-16 1185 瀏覽
{Omakase 初體驗😋}#kong_girl_foodie出街食今日同男朋友 @kong_boy_foodie 喺銅鑼灣行完街就去咗食日本菜☺️我哋今次食金會籍,包括前菜,冷物,椀物,刺身,熟食,天婦羅,壽司,甜品。.❣️前菜海螺非常鮮甜,爽口。.❣️冷物鱧魚配梅醬!味道非常特別!.❣️刺身最推介野生拖羅,係我食過最好食嘅拖羅😭其他刺身都非常新鮮,值得一試!.❣️熟食非常肥美的豚角煮!.❣️天婦羅有大蝦,鮑魚!推薦鮑魚,好味😋.❣️甜品有哈密瓜同埋雪梨,仲有一個奶茶布甸,或者可以陪佢哋自家製嘅雪芭!哈密瓜超級甜而且好多汁😍.📝總結服務態度幾好,可以嘗試到平時食唔到嘅味道🤣仲要係食到超級飽!震撼味蕾!.❣️食完俾分時間❣️🌟食物: 8/10🌟環境: 8/10🌟服務: 8/10🌟打卡: 8/10🌟推介: 8/10.📍 岩浪天扶良日本料理銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心9樓#香港 #香港美食 #美食分享 #香港吃貨 #hkfoodie #hkfood #hongkong #hkig #銅鑼灣美食 #銅鑼灣#岩浪天扶良日本料理
{Omakase 初體驗😋}
#kong_girl_foodie出街食
今日同男朋友 @kong_boy_foodie 喺銅鑼灣行完街就去咗食日本菜☺️我哋今次食金會籍,包括前菜,冷物,椀物,刺身,熟食,天婦羅,壽司甜品
❣️前菜
海螺非常鮮甜,爽口。
❣️冷物
鱧魚配梅醬!味道非常特別!
❣️刺身
最推介野生拖羅,係我食過最好食嘅拖羅😭
其他刺身都非常新鮮,值得一試!
❣️熟食
非常肥美的豚角煮!
❣️天婦羅
有大蝦,鮑魚!