2016-08-25 3721 瀏覽
同大家一齊聚餐,叫左7個送,真係差到無朋友……個松鼠魚完全乾到咬唔落口。。蟹黃豆腐完全係姜味。。其他果D完全有失水準,小南國???之前嚮其他地方小南國食都好好味,呢間唔知點解差成咁
2016-07-31 3048 瀏覽
一眾大媽,跟本沒有優雅上海菜風味。上菜頗慢,但回收碗碟極快。三吹四請,才找到有上班的經理去追菜。如果有天倒塌,一天都不會可惜。建議在對面沙角村,走一圈找地道美食,更具 CP 值。
一眾大媽,跟本沒有優雅上海菜風味。

上菜頗慢,但回收碗碟極快。

三吹四請,才找到有上班的經理去追菜。

如果有天倒塌,一天都不會可惜。

建議在對面沙角村,走一圈找地道美食,更具 CP 值。

2016-07-08
今天是端午節,剛巧路過這間小南國,六點有位,就吃了他們的一個套餐,甚為好吃;份量多,而且價錢算相宜。小南國我不是第一次去,之前去 Megabox 那間可說是去了 N 次,那裏坐得比較舒服也較高檔;沙田這間也算好坐,但人很多,所以環境氣氛算是中上,未去到高級餐館那個級數。儘管如此,我也很滿意,因為菜式水準和 Megabox 那間一樣。套餐有四個前菜,主菜,雲吞雞,小籠飽,六人份量。炒菜混和了瑤柱,我最喜歡:小籠飽皮不算很薄,但湯汁鎖死,而且很熱,肉質鮮嫩,中上級數。魚很鮮,不過淡水魚我只是一般,如喜歡淡水魚應該感覺不錯的。值得一提是這個鴨,好像北京填鴨一樣,有薄皮給你包著,再加醬料吃,那塊皮薄到全世界都沒有看過,師傅功夫甚高,也不會硬,而且很有麵粉味。龍井蝦仁是我的至愛,六人份量比我想像還多,很爽口,全部蝦剝好挑好。雲吞雞湯也是煲得甚好,合我心意;不過略嫌有肥油舖面;現時著重健康,如能沒有那層油會更佳,不過我明白的,執行起上來是有點困難。即使湯渣也甚為好吃:糖醋排骨,做得甚為精緻,糖醋入味,但不是死甜那種。粉皮也做得很出色,粉皮甚為咬口,混和在麻醬一起吃,再加點蔬菜,簡直是完美。雲耳也好

套餐有四個前菜,主菜,雲吞雞,小籠飽,六人份量。

炒菜混和了瑤柱,我最喜歡:
魚很鮮,不過淡水魚我只是一般,如喜歡淡水魚應該感覺不錯的。
即使湯渣也甚為好吃:
糖醋排骨,做得甚為精緻,糖醋入味,但不是死甜那種。
雲耳也好,不過發揮不多,相比之下就不怎麼樣;但以前菜來說也是很出色。
百頁卷是心機錢,做得很鮮明,吃下去也是很有咬勁,百頁很香。
即使簡單如糖水也教人滿意,因為它不是死甜,嚴格來說它不很甜。
其實這個邏輯是很奇怪的,糖水不是要甜嗎?當然不是,你想想也知道,如果糖水要很甜才好吃,那根本沒有甚麼高低之分,乾脆來碗水,不停加糖就好;而事實當然不是這樣。

整體來說,這餐飯甚為出色,下次如路過沙田,我必定再試,吃得很滿意,而且侍應有禮貎,招呼甚好。
2016-06-09
2016-05-20 1988 瀏覽
今次黎到小南國係經同事介紹,我哋幾個揀左好多道菜,其中我要俾贊小龍包,睇佢外表细细薄薄其實好考师傅啲工夫唧,每一個小龍包皮薄均匀晶瑩剔透,一個個多汁肉鮮,咬一啖热热湯汁满口肉香,沾點紅醋味道更加鮮甜。
2016-05-19 2574 瀏覽
每次去沙田都係因為貪佢多餐廳選擇☺️今晚同朋友聚餐,4個人食上海野就最好喇😬d位舒服又可以食多幾味,因為細細碟👍🏻今晚明明book左位都要等,可能因為我地今晚無人遲到啦,所以早左15分鐘到左😂所以要等都正常嘅😜傾傾下就有位lu 夜晚食其實都真係好full 而且都幾嘈不過我地四個人,把聲都唔輸哂😂😂😂先來個前菜先近日天氣好熱,酸酸甜甜就最好喇鎮江小排骨細細碟,一人兩粒就好快ko左lu招牌小籠包都係每次必點嘅😍😍d湯好多好甜,不過每次夾上黎都好容易穿底不過次次同朋友食都會好似玩咁,夾到v嘩鬼叫😂😂😂 之後係我每次黎都一定會叫嘅煎王花魚如果同老公食就唔會叫,因為佢唔食魚而且佢呢到要2條以上先可以order同朋友一人一條😋脆卜卜香到爆👍🏻👍🏻👍🏻黎個清清地嘅菜先😬不過我就麻麻地喇擔擔麵就係想飽肚嘅,一人一小碗雖然多油 但都算香唔太辣葱油拌麵 反而比到驚喜我呀麵就煮得剛剛好 又唔會太油同咸如果唔係留肚食甜品就會叫多一個😂😂😂甜品叫左豆沙鍋餅同桂花拉糕為一餐畫上完美句號傾住計慢慢食,多好👍🏻👍🏻👍🏻一人食左$193 剛剛好!
每次去沙田都係因為貪佢多餐廳選擇☺️
今晚同朋友聚餐,4個人食上海野就最好喇😬
d位舒服又可以食多幾味,因為細細碟👍🏻

所以要等都正常嘅😜
傾傾下就有位lu 夜晚食其實都真係好full 而且都幾嘈
不過我地四個人,把聲都唔輸哂😂😂😂

先來個前菜先
近日天氣好熱,酸酸甜甜就最好喇
鎮江小排骨
細細碟,一人兩粒就好快ko左lu
招牌小籠包都係每次必點嘅😍😍
d湯好多好甜,不過每次夾上黎都好容易穿底
不過次次同朋友食都會好似玩咁,夾到v嘩鬼叫😂😂😂
之後係我每次黎都一定會叫嘅煎王花魚
如果同老公食就唔會叫,因為佢唔食魚
而且佢呢到要2條以上先可以order
同朋友一人一條😋
脆卜卜香到爆👍🏻👍🏻👍🏻
黎個清清地嘅菜先😬
不過我就麻麻地喇
擔擔麵就係想飽肚嘅,一人一小碗
雖然多油 但都算香唔太辣
葱油拌麵 反而比到驚喜我呀
麵就煮得剛剛好 又唔會太油同咸
如果唔係留肚食甜品就會叫多一個😂😂😂
甜品叫左豆沙鍋餅同桂花拉糕
為一餐畫上完美句號
傾住計慢慢食,多好👍🏻👍🏻👍🏻
一人食左$193 剛剛好!
2016-05-17
  • 招牌小籠包
  • 椒鹽小黃魚
2016-05-11 1127 瀏覽
晚飯時段經過新城市廣場,突然間想吃上海菜,選擇比較穩陣派的小南國。 可能是平日關係,去到即刻有位唔使等,內裏格局也坐得尚算舒適。上海菜當然要吃上海小籠包,這裏的小籠包皮薄多汁,餡料適中,用筷子輕輕一壓,熱騰騰的鮮甜湯汁就溢流出來,以湯羹將肉汁一同送進口中,非常滿足! 阿婆鹹魚燒雞,名字帶點家鄉風味,真的吃到大大粒煎香了的鹹魚粒,吃得出雞件微微滲入了鹹魚的香氣,雞件的大小亦恰到好處,而且肉質嫩滑一點也不乾,送飯一流! 這個全家福雜錦砂鍋包羅萬有,以粉絲及津白做底,配上蛋餃、腐皮卷丶豆腐及煎香了的鲩魚。蛋餃比較乾身,要用湯底浸透些才進食會比較好一點,煎魚及腐皮卷浸在湯裡太久了有點兒發漲的感覺,反而最為欣賞湯底的鮮甜,配以粉絲及津白一起吃十分滋味。 上海鹹肉菜粒炒飯,菜粒炒後依然乾爽碧綠,飯炒得粒粒分明,清清地卻帶有鹹香,鹹肉亦不會有太硬感覺軟硬度適中,不錯。

上海小籠包

阿婆鹹肉燒雞
上海鹹肉菜粒炒飯
有幾新鮮豆漿
2016-05-11 930 瀏覽
同一班朋友黎食生日飯,又咁岩星期六,難免等位會等好耐,我地等左兩個鐘,真係等到由肚餓都變到唔餓啦!但生日個位好友想食冇計啦,咁唯有等等等!幾個女仔食少少傾下計都OK既!點菜啦!食上海野點少得小龍包,多汁,好味!一人份量拌麵,口感特別,都好味我的最愛,超惹味!
但生日個位好友想食冇計啦,咁唯有等等等!
幾個女仔食少少傾下計都OK既!
2016-04-30
生日
2016-05-01 1038 瀏覽
一行五個人係沙田新城市廣場行街,大家都未決定今晚食乜好!最後有朋友提意小南國,食上海野咁我地都貪方便就係7樓食!去到等左一個鐘入得!環境都乾淨都算坐得舒服既,我地5個人叫左8樣野!唔算多!好合理!
鮮肉小籠包
蔥油開洋拌麵
2016-02-12 1511 瀏覽
一行6位女將個個都食得吹得,搵個好小小地方提早食餐團年飯辣拌牛肉-其實只不過辣汁拌牛展肉,牛展肉鹵得未夠入味比軟硬身左蘿蔔-用陳醋醃過冇澀味又爽又甜又酸好開胃食到停唔到口雞絲粉皮-雞絲比較鞋冇咩味全靠麻醬味,粉皮好新鮮軟熟又滑,青瓜都好爽脆清甜紅燒肉-炆到夠晒林入口即溶又唔會過咸,茶樹菇吸晒豬肉夾埋自己本身香味真係好正,不過上菜時見到好大個碟裝擔心食唔晒,原來得一層小左d炒菜-菜苗嫩炒得夠鑊氣年糕湯飯-用左飯同飯焦整泡飯好香年糕做到煙靭又唔太林超好味,但好飽肚鍋貼-賣相已經冇得輸,皮薄餡靚豬肉味香,忍唔住叫左2碟小籠包-有d失望皮厚左湯汁冇肉香蔥油拌麵-拌麵唔夠油蔥香又食唔出麵又煮得過左火太林乾淨淨好難食擔擔麵-麻味花生味都夠,麵煮得剛剛好連湯飲晒雜錦砂鍋-即是蛋餃湯蛋餃好好味又吸湯肉餡又香包得好冇爆餡,紹菜林甜好味,湯底係金華火腿雞湯煲成好濃好鮮好好味一分錢一分貨真係冇講錯,用料靚製作認真,賣相一絕
一行6位女將個個都食得吹得,搵個好小小地方提早食餐團年飯
鮮肉小籠包
小籠包-有d失望皮厚左湯汁冇肉香
南國蔥油開洋拌麵
四川擔擔麵
擔擔麵-麻味花生味都夠,麵煮得剛剛好連湯飲晒
全家福雜錦砂窩
一分錢一分貨真係冇講錯,用料靚製作認真,賣相一絕
2016-01-16
四川擔擔麵
全家福雜錦砂窩
  • 全家福雜錦砂鍋
2016-01-27 1538 瀏覽
經過星期日的嚴寒,星期一在風和日麗的天氣下,想來一個暖暖的午餐,好自然將選擇收窄到中菜,唔想飲茶,就來一個滬式午餐地方以中式餐廳來說算闊落,亦不會太嘈,好怕一啲飲茶的地方,唔知係樓底低定啲枱質得太密,同枱傾計都要用嗌的聲調。兩人入座後都先飲杯熱茶同食幾條辣羅白暖暖身。兩個人亦都唔想煩惱點乜菜,就揀佢個二人套餐。頭盤小木耳配四喜烤夫,自己一向好鍾意食呢啲冷盤,落左醋酸酸地的小木耳,甜甜地的麵根,很好的開胃小菜。水晶河蝦仁,今日最滿意的一味菜,首先蝦仁好脆身,但出面好多時啲蝦仁就係得個脆字,咬落完全冇蝦味。今日呢碟就做到又脆又有蝦味。花膠鮮魚羹,今日比較失色的一道彩,唔係話佢難食,但就好普通,食完都冇乜印象果隻,唔睇個MENU都唔知個羹有花膠添稻草肉配荷葉餅,其實就係東坡肉綁條稻草上去,相中雖然見得一舊,其實係兩大舊配兩小片荷葉餅,我地研究左好耐咁大舊肉點塞入塊咁細的餅入面,最後都係切三分一夾餅,另外三分二就咁食。味道方面,當佢係一舊東坡肉黎食,感覺好好多是令蔬菜,喺今朝出門口前,老媽子話今日街市一斤菜心要成舊水,我望住呢碟菜,忽然覺得呢餐抵食左。而事實上呢碟菜係好食,菜嫩,味道亦控制得啱
是令蔬菜,喺今朝出門口前,老媽子話今日街市一斤菜心要成舊水,我望住呢碟菜,忽然覺得呢餐抵食左。而事實上呢碟菜係好食,菜嫩,味道亦控制得啱啱好。
招牌小籠包,個皮做得厚薄適中,肉的份量同味道亦剛剛好,唯一挑剔係個小籠包入面啲湯汁略嫌不夠。
雪梨炖雪耳,我地兩個都係揀呢款做甜品,我鍾意佢唔太甜,食到雪梨的清,喺冬天黎一個滋潤的甜湯做單尾是必須的。
寒冬下的太陽,悠閒享受的午餐,it makes my day!!
2016-01-25
  • 水晶河蝦仁
  • 小木耳配四喜烤夫
  • 招牌小籠包
2016-01-04 1348 瀏覽
2號嗰日母親生日,訂咗位喺沙田小南國慶祝,本來就沖著佢的壽包去的!但都因為未試過佢的菜,所以都想試下! 訂的晚上7點9,聽人講訂咗檯都要等,但其實去到就有位!點菜時雖然都諗過圖、物不符,所以菜小量都冇問題! 叫咗一例前菜都OK,另外一例花雕醉雞,酒味很重,但D雞肉浸到太軟,夾起就“骨肉分離”!還有就是酸槽魚片,……以前在其他食上海菜的店食的是酸的,但這例魚片只有醋的香,但冇味,調味淡了些!另外椒鹽小黄魚,不是炸的,而是將外皮煎成脆黄,里面係軟的!本來入口松化的紅燒肉,結果是韌的! 另外最失望就是碟桂花糕,一例就得3件,食落去就是糍粑,再在表面加幾朵桂花同一小滴糖漿! 壽包都好失望,表面應該粉紅色部分只是淡淡的,整個造型就是一些未成熟的桃!btw,總體就是期望過大,名大於實!

btw,總體就是期望過大,名大於實!
2016-01-02
生日
  • 前菜
2015-10-29 2241 瀏覽
今日我爸媽突登由港島區黎沙田揾我飲茶,當然要帶佢地去食好嘢啦!本來想去食鼎泰豐架,可惜有限時,怕食得太急,就上左去小南國食。一行6人,不用等位~前菜「花生/辣蘿蔔乾」花生脆身香口,辣蘿蔔乾爽脆,小小辣,送白粥一流,真想叫多碟~糖醋小排骨肉質都幾鬆化,個汁酸酸甜甜甘,好開胃!雞絲伴粉皮上菜個陣心諗:嘩!嘜甘大碟甘抵!?    哦⋯⋯原來下面個d係生菜黎既 =3= 不過好彩多左d生菜,令到個感覺好清新!灌湯小籠包超好味!入面真係有好多湯汁!一口咬落去~d湯汁爆哂出黎,個底又脆!推介牙~~想食多幾個!椒鹽小黃魚我係一個好咀雕既人架,小小魚腥都五得,所以我出街食飯好小叫魚食,怕有腥味就浪費左。呢到既小黃魚外皮酥脆,今落好香口,而魚肉又五乾身,重點係一d魚腥味都冇!我都有食幾啖~上海炒年糕食左一啖,好失望~好難食~五會再叫!香菇麵筋煲人面有冬菇,麵筋,小棠菜,味道一般~份量好小!招牌小籠包正!個皮幾薄,五易破!而入面既湯汁都幾多下~唯一就係配個個醋味太淡,可能我大肚掛~覺得五多酸紅油抄手一碟6粒,好普通~五多辣!五會再叫!個人中意八方雲集個個味多d。擔擔麵少少麻辣,入面有肉碎,花生碎,幾香口,但
一行6人,不用等位~

前菜「花生/辣蘿蔔乾」
糖醋小排骨
肉質都幾鬆化,個汁酸酸甜甜甘,好開胃!
雞絲伴粉皮
灌湯小籠包

椒鹽小黃魚
上海炒年糕
食左一啖,好失望~好難食~五會再叫!
香菇麵筋煲
人面有冬菇,麵筋,小棠菜,味道一般~份量好小!
招牌小籠包

紅油抄手
擔擔麵
少少麻辣,入面有肉碎,花生碎,幾香口,但係麵條過腍!「我中意今硬麵姐~」

P.s:因為係開放式關係,冷氣不足,越食越熱!!!流哂汗~已經同個部長反映左,問佢可五可以開大d冷氣,但係佢話係中央冷氣既關係,所以佢幫五到我地!建議下次要坐入d既位!
香菇麵筋
雞絲粉皮
好多汁牙~
  • 灌湯生煎包
2015-07-02 3238 瀏覽
剛剛病完,諗住去小南國食番條招牌菜椒鹽小黃魚慶祝一下,點知食到一肚氣,激到差D病多兩錢。我們兩人叫了小黃魚、雞絲粉皮、蔥伴麵和上湯菜心。小黃魚咸到似小咸魚,雞絲粉皮又咸到要攞碗茶洗咁D醬先至入倒口。蒽伴麵就還可以,菜心雖然淡而無味,但整體最出色,因為最起碼唔咸囉!呢餐病後飯食得超鬱結,仲要$300蚊落樓,真係背脊骨落呀😭😭😭
2015-07-02
2015-05-18 3504 瀏覽
跟媽媽過來食lunch!新裝修後無咁迫,lunch又只得十檯八檯客,環境不錯。前菜 - 微辣入味!爽脆蘿蔔絲。 (HK$ 12)芝麻餅 - 甜甜咸咸的芝麻餅,剛煮好,暖暖的又鬆軟,非常好味!但價錢略貴! (HK$ 58)豆腐薺菜湯 - 例牌已有四-五碗,很抵食! 清淡得宜,料亦很足。 豆腐切小粒,有點嚼勁哩。 (HK$ 88)小籠包 - 果然肉汁多,皮軟易入口! 招牌菜無令我失望。 價錢亦非常合理。 (HK$ 24)食物質素都很不錯。

跟媽媽過來食lunch!
新裝修後無咁迫,lunch又只得十檯八檯客,環境不錯。

前菜 - 微辣入味!爽脆蘿蔔絲。 (HK$ 12)

食物質素都很不錯。

前菜
芝麻餅
豆腐薺菜湯
小籠包
題外話/補充資料: 信用卡lunch 10% off 優惠!
2015-04-28
用餐優惠
信用卡優惠
芝麻餅
豆腐薺菜湯
2015-04-27 3030 瀏覽
是日慶祝老豆的60 歲生日,係沙田的中菜 即時諗起小南國,當日是平日所以晚市時間亦不多人,加上有訂位,去到即時有枱。我們一家4口點了個四人餐另外加了個蔥油香麻餅。首先前菜我們選了百頁卷,小排骨,海蜇。前菜的分量唔多但個人覺得4人就岩岩好,因為成個餐有好多野食。百頁卷賣相好靚好精緻 但味道一般 唔突出。 小排骨 肉質好嫩 個汁好醒胃 可以撈飯食 不錯。海蜇好好味 係我好喜愛食的前菜之一龍井河蝦仁 -見到個名以為同龍井茶有關係,但食落完全無茶味,味道好一般 冇咩特別,不過分量都算幾多薺菜鮮魚羹- 好足料 好多魚肉同豆腐 但有小小味精的味道和不夠熱 感覺唔太健康糟溜魚片- 好多魚同雲耳 有好重花雕味,完全唔會有胜味,本人好喜愛有酒味的食物所以覺得呢個好好食,而且有好多汁 配飯一流香酥鴨- 可以包到成十件 分量唔細,鴨肉好嫩而且個酥皮好脆又薄好味,但個人認為配料(蔥同青瓜)太少 菜心苗- 冇特別 只想一提上面的菇只有三小塊 灌湯生煎包- 裡面係同小龍包一樣 有熱辡辡的汁,好好味 非常juicy, 個包因為煎過好脆口,但有點油膩 食一個就岩岩好蔥油香麻餅- 香蔥同芝麻味配搭非常香口,表面脆口裡面

我們一家4口點了個四人餐另外加了個蔥油香麻餅。

菜心苗- 冇特別 只想一提上面的菇只有三小塊

蔥油香麻餅- 香蔥同芝麻味配搭非常香口,表面脆口裡面鬆軟 勁正

最後甜品我們另外加錢轉了酒釀丸子,其實已經好飽但甜品係有另一個胃。一小碗有滿滿的丸子 桂花和酒香,味道不會太淡也不會太重酒味,為整個晚飯作了完滿的總結,真的很飽很飽!

總體是食物不錯,員工友善,環境整潔,但只是價格偏高!
酒釀丸子
糟溜魚片