2016-01-27 1538 瀏覽
經過星期日的嚴寒,星期一在風和日麗的天氣下,想來一個暖暖的午餐,好自然將選擇收窄到中菜,唔想飲茶,就來一個滬式午餐地方以中式餐廳來說算闊落,亦不會太嘈,好怕一啲飲茶的地方,唔知係樓底低定啲枱質得太密,同枱傾計都要用嗌的聲調。兩人入座後都先飲杯熱茶同食幾條辣羅白暖暖身。兩個人亦都唔想煩惱點乜菜,就揀佢個二人套餐。頭盤小木耳配四喜烤夫,自己一向好鍾意食呢啲冷盤,落左醋酸酸地的小木耳,甜甜地的麵根,很好的開胃小菜。水晶河蝦仁,今日最滿意的一味菜,首先蝦仁好脆身,但出面好多時啲蝦仁就係得個脆字,咬落完全冇蝦味。今日呢碟就做到又脆又有蝦味。花膠鮮魚羹,今日比較失色的一道彩,唔係話佢難食,但就好普通,食完都冇乜印象果隻,唔睇個MENU都唔知個羹有花膠添稻草肉配荷葉餅,其實就係東坡肉綁條稻草上去,相中雖然見得一舊,其實係兩大舊配兩小片荷葉餅,我地研究左好耐咁大舊肉點塞入塊咁細的餅入面,最後都係切三分一夾餅,另外三分二就咁食。味道方面,當佢係一舊東坡肉黎食,感覺好好多是令蔬菜,喺今朝出門口前,老媽子話今日街市一斤菜心要成舊水,我望住呢碟菜,忽然覺得呢餐抵食左。而事實上呢碟菜係好食,菜嫩,味道亦控制得啱
是令蔬菜,喺今朝出門口前,老媽子話今日街市一斤菜心要成舊水,我望住呢碟菜,忽然覺得呢餐抵食左。而事實上呢碟菜係好食,菜嫩,味道亦控制得啱啱好。
招牌小籠包,個皮做得厚薄適中,肉的份量同味道亦剛剛好,唯一挑剔係個小籠包入面啲湯汁略嫌不夠。
雪梨炖雪耳,我地兩個都係揀呢款做甜品,我鍾意佢唔太甜,食到雪梨的清,喺冬天黎一個滋潤的甜湯做單尾是必須的。
寒冬下的太陽,悠閒享受的午餐,it makes my day!!
2016-01-25
  • 水晶河蝦仁