2018-01-31 1165 瀏覽
爸爸媽媽未試過上海菜, 今次帶佢地黎小南國食先上外婆紅燒肉, 幾年前去上海冇食過, 因為我本身係唔食肥豬肉, 不過呢碟野食落去竟然冇油膩感, 唔錯唔錯我見好多人都有叫香酥鴨所以跟住叫, 配薄餅包住黎食, 酥皮脆但鴨味唔濃加埋層皮太厚, 食落冇層次, 都係鍾情片皮鴨多d 黑松露炒蝦仁好味~~ 松露味好濃, 蝦仁粒粒都爽我本身唔太好魚唔識品評條松子魚, 屋企人就大讚話條魚新鮮、汁唔會太濃又開胃、仲要冇骨小籠包同生煎包我地每樣叫咗8隻, 小籠包皮薄餡靚, 生煎包外皮夠晒脆, 不過生煎包個湯汁太咸, 個人鍾意小籠包多d飯我地叫咗特色蝦仁蛋炒飯 ($88), 飯粒粒分明, 蝦仁又爽, 抵叫最好唔少得甜品: 香蕉豆沙鍋餅!!好鍾意食!!豆沙餡本身唔太甜, 甜味主要來自香蕉, 配埋脆皮食好滿足好想試埋其他甜品 不過真係太飽
爸爸媽媽未試過上海菜, 今次帶佢地黎小南國食

外婆紅燒肉

吮指香酥鴨

黑松露炒蝦仁好味~~ 松露味好濃, 蝦仁粒粒都爽

招牌河蝦仁 (黑松露)

我本身唔太好魚唔識品評條松子魚, 屋企人就大讚
話條魚新鮮、汁唔會太濃又開胃、仲要冇骨

特色松子魚

鮮肉小籠包

灌湯生煎包 (4個)

最好唔少得甜品: 香蕉豆沙鍋餅!!
好鍾意食!!
豆沙餡本身唔太甜, 甜味主要來自香蕉, 配埋脆皮食好滿足

好想試埋其他甜品 不過真係太飽
同D年紀大長輩親友去晚飯,大多是上海人,一谂就首選沙田小南國啦,因先幾次去都覺不錯,可借入座太耐,今次要扣分,等到D長辈脚都軟,後悔下次一定要早D用電話APPS,訂定位,食品尚算中規中舉
下次一定要早D用電話APPS,訂定位,食品尚算中規中舉
小籠包
2018-01-07
  • 小籠包
2017-12-25 816 瀏覽
雖然嚟咗唔少次,但到今日先知原來小南國有二人餐 ($498)。佢個二人餐有咁多道菜,都算幾掋食,但如果最後加多個甜品就真係完美。套餐可以揀個雙拼小食,我哋要咗糖醋小排骨同葱油海蜇頭。乾燒明蝦球蝦球大大粒,又爽口彈牙。配埋個醬汁酸酸甜甜咁好開胃呀~走地雞燉湯加雲吞湯底好鮮甜,仲有兩粒雲吞,但就細碗咗小小。椒鹽小黃魚小黃魚就多骨嘅,但勝在魚肉夠鮮甜,用椒鹽嘅方法嚟煮更惹味。瑤柱扒時蔬呢個就無咩特别,食咗咁多肉食返啲菜都好嘅。菜心都叫鮮嫩翠綠。灌湯生煎包食咗咁多次都係無失水準,小南國嘅生煎真係全香港最好食。外表煎得香脆,內面鬆軟,餡肉鮮嫩,最重要係佢啲豐富嘅湯汁呀,一咬就爆晒岀,真係好鬼好食。

套餐可以揀個雙拼小食,我哋要咗糖醋小排骨同葱油海蜇頭。
乾燒明蝦球
蝦球大大粒,又爽口彈牙。配埋個醬汁酸酸甜甜咁好開胃呀~
走地雞燉湯加雲吞
湯底好鮮甜,仲有兩粒雲吞,但就細碗咗小小。
椒鹽小黃魚
小黃魚就多骨嘅,但勝在魚肉夠鮮甜,用椒鹽嘅方法嚟煮更惹味。
灌湯生煎包

2017-11-26 815 瀏覽
一行三人於星期日下午二時到達,響無人等位嘅情況下,都等左二十分鐘先上座。叫左四樣野食,無一樣好味。上海粗炒麵條太硬,肉絲很乾;薺菜年糕好咸同韌;小龍包湯汁調味太重有怪味;鍋貼漏單侍應又唔肯認一味叫我地等,重新落單等左四個字。而侍應亦服務差劣,我地摧單都支吾應對。等左四個字食物都未黎齊,侍應生已催促我地last order 同埋單,找晒錢都未食物都未到。不會考慮再光顧此食店。P.s. 打完成篇食評鍋貼都未到

不會考慮再光顧此食店。

P.s. 打完成篇食評鍋貼都未到
2017-10-03 1379 瀏覽
今日同女朋友一齊去沙田行街,夜晚搵嘢食的時候,打算吃中餐。叫了一碟糖醋排骨、小籠包、茉莉花茶。糖醋排骨,不錯,中規中矩,只是有一點太小肉,因此不夠飽。可是糖醋汁非常可口、開胃,因此忍唔住叫左第三碟餸。見到菜單,有一個特寫,慢煮澳洲頂級安格斯雪花牛肉。侍應告訴我們,牛肉需時45分鐘。我覺得,非常特別,因此我願意等候。牛肉到之前,小籠包已經到了。小籠包多汁香口,湯汁非常鮮味。可是女朋友不喜歡豬肉,所以沒有吃太多。傾了一陣計,牛肉已經準備好上碟。我一看,已經知道與別不同。漆黑一片,是因為牛肉上塗滿了醬汁。甜醬汁滋味無窮,絕對不是一般燒烤、或簡單的甜醬汁。牛肉非常送院,甚至可以用筷子輕易拆開。牛肉裏的脂肪,非常均勻。一打開肉,散發出濃濃香味。放入口後,可以輕易咀嚼出牛肉濃縮的味道,而且與醬汁混合在一起。雖然是中餐館,但我推介這道菜用刀叉使用。因為每一塊牛肉上碟的時候很大塊,而且用刀叉吃,可以切出你適合大小的肉丁,更加可以感受到當中的細嫩。我對這道菜喜出望外,絕對會推介給朋友下次吃。

傾了一陣計,牛肉已經準備好上碟。我一看,已經知道與別不同。
澳洲頂級安格斯雪花牛肉

澳洲頂級安格斯雪花牛肉
  • 雪花牛肉
打風的一天,晚上終於下波了,就當然跟家人到商埸看看還有什麼餐廳在營對啦。小南國的南國經典三寶 ($348) 太吸引眼球了!有麻醬雞絲伴粉皮,黑松露招牌河蝦仁和特色松子魚。十分掋食的三餸,原價卻是 $494 呢~麻醬雞絲伴粉皮不過不失,粉皮滑溜但雞絲份量很小。醬汁太多令味道過濃。沙律菜也頗新鮮。黑松露招牌河蝦仁超好味。黑松露的味道濃郁,而河蝦仁的 size 雖小,但每粒也是爽口彈牙,與黑松露的味道非常夾。特色松子魚份量很大,它們用新鮮的桂花魚烹煮,而且更是即叫即製,所以松子魚是很熱的。魚肉鮮甜,做到外脆內嫩,配上糖醋醬汁又酸又甜十分開胃,拌飯吃一流!我竟然一條骨也吃不到呢。小南國的灌湯生煎包 ($38) 是必點的。生煎包外面煎得十分香脆,硬底有咬口。咬下去時熱辣辣的湯汁湧進口中實在太好吃。肉質也很新鮮和入味。我認為這是香港最好吃的生煎包!為健康著想所以點了個特别的豆漿勝瓜 ($88)。豆漿的豆味很重,勝瓜煮得稔而入味,還有爽口的黑木耳,清淡得來又好吃。甜品抹茶水晶糖不甩 ($48) 很有趣。口感不像糖不甩,更像水晶包。抹菜味道濃郁,與煙韌的水晶皮吃很像日式甜品。配上芝麻和花生,十分香脆。

椰汁紫米紅豆小丸子 ($42) 的份量很大。有超多紫米在內,一人吃完會很飽。我就喜歡煙韌的小丸子。但整體對我來説就覺得偏甜了些,但是爸爸就很愛吃。

三人前~

2017-08-23
今日到沙田睇八代帝王及羅浮宮展, 去之前梗係同教主食lunch先啦叫左一籠鮮肉小籠包(52蚊5隻), 兩碗辣既担担麵(48蚊一碗), 一個花雕醉雞(80蚊)。担担麵正常水準, 少辣, 有花生碎及肉碎, 麵質尚算彈牙; 花雕醉雞幾滑, 但有少許雪味; 而小籠包則最令小綿羊失望, 皮厚到呢, 湯汁係有既(呢個係基本)總括黎講, 唔會再食多次, 因小籠包係我食上海菜必點既, 呢度既水準真係麻麻喇

, 湯汁係有既(呢個係基本)

2017-06-12 1339 瀏覽
小南國是中高檔的上海菜, 份量少少但十分精緻,我同老公二人都叫了幾款菜,份量 適中,不會太飽,味道十分精緻! 特別是酥炸小黃魚每次吃都能保持水準正! 小黃魚是必點的菜式!
酥炸小黃魚
糖醋排骨
海蜇
招牌上海小籠包
2017-06-07 557 瀏覽
今日同媽咪食飯,去到沙田個頭好似冇乜嘢啱食。呢一間小南國比較啱同屋企人食餐正式嘅飯,不過夜晚時間去真係好多人,排隊都已經排咗半個鐘有多,但係見到個餐牌上面好多都好似好好食咁,就算等幾耐都好想試吓。入到去其實講抵食又唔係好抵,因為一碟餸閑閑哋都起碼8 90蚊,但係講精緻同好食佢係唔錯嘅,我特別鍾意呢一個酒釀桂花小丸子,佢既酒味都幾出,但係唔會太苦,而且啲小丸子煙煙銀銀份量都少,上面仲有啲細細粒嘅嘢,加埋落去食落十分之有口感,食完一碗之後我仲叫多咗一兜同屋企人食添!食完返尋味

2017-05-05 741 瀏覽
上次食完一次都OK ,而且仲送左一張Coupon,咁就再黎試試,可惜呢一間既味道麻麻地。前菜辣菜圃 - 我唔太好辣野,甜甜地,所以OK四喜烤麩 - 食就食過幾次,一直都唔知食緊d乜,即係食甜既酸齋咁。椒鹽小黃魚 - 即係黃花魚啦,不過太乾勒,煮到入面d肉汁都乾哂。嫩雞煨麵 - 淡而無味,雞唔嫩,面唔煨,淡過清湯,滾水煮面咁。小籠包 - 頂..d豬臭既,小籠包係有肉汁呀,但係d汁有一陣雪藏臭豬味! 香蕉豆沙鍋餅 - 成晚最好食既一碟,一口咬落去就有濃厚蕉味,D豆沙都唔算太甜,OK!雖然食物水準一般,但係侍應服務值得一讚,無話唔休做咁。
辣菜圃

前菜辣菜圃 - 我唔太好辣野,甜甜地,所以OK

四喜烤麩

椒鹽小黃魚

嫩雞煨面

香蕉豆沙鍋餅

雖然食物水準一般,但係侍應服務值得一讚,無話唔休做咁。
2017-04-06
2017-04-10 6183 瀏覽
小南國餐牌入面既款式永遠都係好吸引 令人好想試晒咁多款 : )我諗色香味俱全入面 佢起碼一定已經做到"色"先~ : )首先上枱既係 瑤柱薺菜豆腐羹$98例牌 (分到5碗左右)好鐘意佢清清地 成碗都充滿住菜粒同豆腐既香味~ 仲有少少瑤柱調味金網生煎窩貼 $55初時睇menu 就覺得好似一個雀巢咁.. 點知實物黎到 比雀巢更靚 <3!窩貼底部呢個金網係走香脆路線 食落有少少咸味... 真係好想知道係點整出黎架!窩貼皮唔算厚 入面既肉同之前食既小籠包一樣 帶有少少胡椒香味 比較特別既一款~特色黑松露蝦仁炒飯 $108 呢個反而好普通! /__\黑松露唔係好香 蝦仁又無乜味.. 成個炒飯都比較齋....下次都係叫返其他炒飯款好d .... ><外婆紅燒肉 $158 叫得呢個 就預左要食一大舊脂肪入口...HAHA有得揀配百葉結或蘑菇.. 因為鐘意食菇我地揀左蘑菇~紅燒肉用上五花腩泡製 但食落竟然一d都唔覺油原來肉係經過8-9小時去炆熟既 所以入味得黎 油脂亦已經被迫晒出黎~~不過份量好少呀 得6件左右><..飄香樟茶鴨 (半隻$128) 我諗係今日之前

我諗色香味俱全入面 佢起碼一定已經做到"色"先~ : )
瑤柱薺菜豆腐羹
首先上枱既係 瑤柱薺菜豆腐羹$98例牌 (分到5碗左右)

金網生煎窩貼 $55

特色黑松露蝦仁炒飯
特色黑松露蝦仁炒飯 $108 呢個反而好普通! /__\

黑松露唔係好香 蝦仁又無乜味.. 成個炒飯都比較齋....

下次都係叫返其他炒飯款好d .... ><
外婆紅燒肉

有得揀配百葉結或蘑菇.. 因為鐘意食菇我地揀左蘑菇~

紅燒肉用上五花腩泡製 但食落竟然一d都唔覺油

不過份量好少呀 得6件左右><..
飄香樟茶鴨 (半隻)
飄香樟茶鴨 (半隻$128) 我諗係今日之前 我其實係未食過正宗既樟茶鴨...

今次好明顯地食到濃烈既煙熏味道 (之前係其他餐廳食到既樟茶鴨係同普通烤鴨無乜分別XDDD)

鴨肉外酥內嫩.... 不過我個人頂唔順陣煙熏味....XDDD

呢種做法 應該好睇個人口味鐘唔鐘意~!
香蕉豆沙鍋餅
最後 以一個又香甜又脆口既甜品作結 香蕉豆沙鍋餅 $58!

雖然成份鍋餅都唔見香蕉既蹤影 但係一食落去就會知道香蕉一早已融入係餅皮度~~

外皮剛炸起 香脆非常!!! 豆沙餡則熱辣辣 軟綿綿

加上灑係面頭既花生粒同砂糖 咁多層口感實在太好味喇!!<3

下次黎要叫返呢個先得 : ) !!!

整體而言, 食物水準頗高, 種類多, 好多都即叫即製

價錢唔會特別貴, 食物份量都唔少...員工做事亦有效率

加上佢位於沙田新城市呢個超有利地理位置

相信我好快會試晒佢menu上既款>v<
2017-03-26
瑤柱薺菜豆腐羹
2017-03-04 1309 瀏覽
週五晚 小南國姜絨🐔:第二次來食啦小南國菜譜上特別標註是花了百幾萬投得的🐔秘笈。姜絲好幼 應該是同蔗糖炸過 乾身唔油而且好香。🐔就好滑 就著雞皮同埋姜絲一起食入口 真是會再來過😝😝😝。點了半例,夠2-3人食。生煎包: 都OK。以前上海街邊都吃的唔少。沒有驚艷的感覺。蟹粉蔥油拌麵:本來想點其他蟹粉食品。看到這個富貴(蟹粉)貧簡(蔥油)搭,就想試下可以有什麼新的味蕾衝擊。一人份都90港幣,不便宜。麵很香很爽口,醬油味有點重,我是覺得偏鹹了。蟹粉的味道和蔥的香味都沒有很突出。可能 兩者都太香了 反倒吃不出味道了。🐜上樹:不夠乾身。還不如地道湘川館做到入味。不推薦。
週五晚 小南國
姜絨🐔:第二次來食啦
生煎包: 都OK。以前上海街邊都吃的唔少。沒有驚艷的感覺。

🐜上樹:不夠乾身。還不如地道湘川館做到入味。不推薦。
姜絨🐔
🐜上樹
蟹粉蔥油拌麵
生煎包
姜絨🐔
  • 姜絨雞
位於新城市一期7樓既小南國~ 係成層既最側邊 人流相對較少我覺得佢門面好靚...忍唔住係咁影相 lolll入到去見到佢供應既茶都係靚野...同時都比較貴@0@不過問返其實佢都有供應普通D,好似鐵觀音個D茶~哈哈個D會平返D, $12一位茶錢好似話因為新春期間, 供應既款式會比平時少左...(佢初三都開已經好感恩=PP)佢都有d二人/四人餐既, 不過好似唔係好抵食咁 我地決定都係散叫啦~本幫糖醋小排 $78基本上去親上海食店我地都會叫呢款XDD 而呢款亦都可以話係多數都實無死...唔會差得去邊甜甜酸酸既醬汁加埋排骨既肉令人好開胃不過呢度有小小奇怪既地方係佢又唔係凍但又唔係熱 兩者之間 令到佢唔夠好味 T___T干貝蛋白炒飯 $98飯粒分明 唔會太油 每啖都食到淡淡既蛋香同干貝味~ 好味道!香酥鴨(配薄餅) $148有成十件...每一件已經去左骨既鴨肉都比一D類似酥炸左既饅頭包住, 所以食下食下都幾飽...@@食法就好似食片皮鴨咁樣~ 加d醬汁,青瓜同大蔥 再用薄餅皮包住黎食, 味道真係唔錯呢~~ 鴨肉炸得夠香脆^^最後黎既係鮮肉小籠包 $52好鮮嫩多汁~~~<3 佢個汁落左少少黑
位於新城市一期7樓既小南國~ 係成層既最側邊 人流相對較少

我覺得佢門面好靚...忍唔住係咁影相 lolll
入到去見到佢供應既茶都係靚野...同時都比較貴@0@

不過問返其實佢都有供應普通D,好似鐵觀音個D茶~哈哈

個D會平返D, $12一位茶錢
1984 瀏覽
好似話因為新春期間, 供應既款式會比平時少左...

(佢初三都開已經好感恩=PP)
本幫糖醋小排
本幫糖醋小排 $78

甜甜酸酸既醬汁加埋排骨既肉令人好開胃

干貝蛋白炒飯
干貝蛋白炒飯 $98

香酥鴨(配薄餅) $148

最後黎既係鮮肉小籠包 $52

好鮮嫩多汁~~~<3 佢個汁落左少少黑椒釣味 好香~

難以置信...4個人叫左4樣野就夠飽了!!

因為香酥鴨的確填飽左我地個肚唔少位置~
2017-01-30
干貝蛋白炒飯
2017-01-17 2086 瀏覽
跟男友好事近雙方家長會面,星期日沙田區飲茶太誇張喇,唯有轉呔揾間要等開門嘅食肆,就一定有位。5個人點四人套餐費事諗小食風味三拼揀左木耳、醉雞同海蜇木耳味道微酸有香蒜味,好味;醉雞唔太夠味,一般;金瓜絲多過海蜇,口感欠奉,味道只一般。水晶河蝦仁淋點鎮江醋味道似食賽磅蟹不同嘅係蝦爽口有口感,好食。上海全家福我覺得係津白湯不過內容豐富,有包了肉嘅蛋餃、粉絲、魚塊,清淡的味道又飽肚。椒鹽小黃魚好香口魚肉好滑,炸得好出色,但調味方面我覺得重口味,非配飯不可。紅燒肉色水濃郁吸引,味道不致鹹兼炆得好淋有些茶樹菇襯托好好味。扒時蔬無個芡汁就更好好在菜心夠嫩分散注意。小籠包熱辣辣有湯汁皮又薄,讚甜品雪梨燉雪耳唔會好甜,呢個天時食就最適合不過了。
跟男友好事近
小食風味三拼揀左木耳、醉雞同海蜇
不同嘅係蝦爽口有口感,好食。上海全家福我覺得係津白湯
有些茶樹菇襯托好好味。扒時蔬無個芡汁就更好
好在菜心夠嫩分散注意。小籠包熱辣辣有湯汁皮又薄,讚
甜品雪梨燉雪耳唔會好甜,呢個天時食就最適合不過了。
2017-01-15
2016-09-14 6308 瀏覽
這次做節其實是和碩士班畢業論文的師父吃飯,浪子當然也不敢怠慢,找一個要出名又不失禮的好地方。時近做節,各大出名食肆都幾乎訂滿了座,好不容易才找到一家訂到座的米芝蓮。用膳時間分兩輪:6:00-7:45pm或者7:45pm後入座。我們選了7:45pm因為可以坐得耐一點,不用趕喉趕命。如果訂6pm遇著有朋友遲到就很容易失了預算。就算店方肯讓我們坐耐一點,但阻了人家做生意也不是好事嘛。因為到了沙田大會堂參加一場話劇座談會,所以很早就到了小南國等位。店方也很準時的7:50左右就開始陸續交檯給這一輪的食客。我們叫了六六人宴(A)餐,再額外加了雞絲粉皮和上海粗炒。等人齊期間,先來了冷盤,中間的雞絲粉皮是額外加的。上檯擺得極靚,我們沒有再動手腳才拍照。可見服務生工作也頗認真:翡翠百頁卷這百頁卷的式小巧,女仕們也可以一口一個。吃下去內裡的菜涵有豐富菜味,不算太碎,保留了一定的口感。有點像梅菜葉,但又比梅菜鮮。百頁向來是提升口感的一種材料,像麵非麵,以這種卷的呈現就不單止方便吃,也將材料集合起來。糖醋小排骨酸酸甜甜的小排骨,味道與平常想像的差不多,不過醋味較糖味出色,友人說這可能是用了酒和多過一種醋配搭出

我們叫了六六人宴(A)餐,再額外加了雞絲粉皮和上海粗炒。

等人齊期間,先來了冷盤,中間的雞絲粉皮是額外加的。
冷盤

翡翠百頁卷

糖醋小排骨

酸酸甜甜的小排骨,味道與平常想像的差不多,不過醋味較糖味出色,友人說這可能是用了酒和多過一種醋配搭出來的結果。排骨實肉,是不錯的肉排做成,骨的比例少而肉夠多。

皮蛋豆腐

皮蛋豆腐是一種很簡單的配搭,多了一點麻油調味。豆腐是滑又軟身的,吃下去蠻不錯,可惜皮蛋是碎上,浪子較喜歡一開八的較大件的皮蛋,始終皮蛋以口感彈牙取勝,太碎就發揮不出這種食材優點。

秋葵拌木耳

木耳是爽口的,秋葵新鮮,兩者其實夾著一起吃和分開起的味道也差不多。以開胃小碟來說也蠻適合的。

雞絲粉皮

雞絲份量頗多,看似沒有太多麻醬的外面,原來青瓜絲和麻醬早已在下層。用公筷一撈,那些麻香直頭好似爆出來咁,友人個個都先吃這個前菜(事實上五個前菜之中,這個亦是最出眾的)。雞絲是雞胸肉,撕得夠碎夠平均,青瓜絲和粉皮夠凍,吃起上來像一道沙律菜。

總括來說,每個冷盤都很獨當一面。其中雞絲粉皮更是開胃菜中最受歡迎的。其實冷盤,又是小食,也是前菜。為的,就是醒醒個胃,引起食慾,為之後的好菜做準備。

之後來的是砂窩雲吞雞
砂窩雲吞雞
砂窩雲吞雞湯
足半隻大雞,而且還很嫩肉油香。幾本上同叫多了一味貴妃雞差不多。雞肉可沾鼓油可不沾,同樣食到啖啖好肉的雞肉。

每人一粒菜肉雲吞加菜膽。湯很新味,當然面頭也很油,可以先撇一撇油才喝。菜膽很飽滿清甜,而菜肉雲吞是菜多肉少,比例在8:2之間,吃起來不覺飽肚,卻吃到充份浸滿雞湯的菜味。
南國松子魚
很大條,已經由服務生主動用刀叉切好了幾塊。

還好沒有太乾,吃下去魚肉還是很鮮嫩,汁不多,也不太甜酸,或者說個芡汁較得較淡。但也因為這樣,這道魚才吃得出魚的味道吧。

極品龍井河蝦仁
河蝦仁是浪子至愛,也是到上海菜館常叫的。但要做得好確實不易。記得以前有人說過,河蝦的處理本身已經難,做到爽滑入味就更難。這道菜先講香是很香,香的是龍井茶味,味道清新。蝦仁本身粒粒分明,大小均勻,望上去賣相相當討喜。吃一口就會發覺蝦仁彈牙,幾乎像有骨在其中,而且份量頗多,是一道非常不錯的主菜。
海參紅燒肉
海參紅燒肉
海參要發要煮向來不難,在與濃味菜式煮法也很入味。這道菜不是不好吃,但與其他相比就好像普通了一點。如果散叫,浪子不會推薦,但套餐來說,也是很不俗的一款主菜。
瑤柱扒時蔬
瑤柱扒時蔬,用的芡汁與瑤柱混成一體,味道豐富,而且瑤柱不是坊間散碎貨色,咬下去是頗有瑤柱味道和咬口的。菜苗新鮮,鮮綠色又香口,是一味席間應有的綠色食品。
招牌小籠包
招牌小籠包,說是主食,但其實都是每人一個。不能說是上上之選,但合格有餘。記憶所及,比這兒好的小籠包還是有的,但不是說這兒的不好吃。

湯汁頗多,皮算是厚薄適中,不算太厚啦。
上海粗炒
上海粗炒

配料不多,但菇味不知何故極之出眾。粗炒的麵質也不俗,有點咬口。正宗的粗炒做法向來是比較油的,但這兒可能已經調節了一點以遷就港式口味,所以不算太油。
桂花拉糕

跟餐甜品是桂花拉糕,非常彈牙,整個糕的texture像一塊擦字膠,果然拉糕和大家常見的"桂花糕"完全是兩種不同甜品。桂花味香而清新。

裝修不用多說,是很富麗堂皇的,畢竟是一家走中高檔路線的食肆。地方不大,位子不多,所以訂位也要早訂,不然應該很難walk-in。

服務值得一讚,服務生都很主動,很願意做眼見到的工作。

總括來說,要在香港吃上海菜選擇有很多,籍著米芝蓮的的光環,小南國當然是頭個幾位常令人想到的滬系食肆。不過除了米芝蓮外,這餐飯令浪子覺得小南國的出品確是有他們的一套,很多出名的菜式,每道菜都有他獨特的做法。

或者與坊間相比,每款菜都容易在外面找到,但論煮法和味道,又好似與別人有少許分別。也許就是這點點分別,讓小南國的出品從一眾名字之間走了出來。

埋單約$450左右人均,算是抵食。
2016-09-11
冷盤