又有好同事離開,又有餐散水飯食,原來沙田有很多地方,中午是不設訂檯,輾轉之下,來了小南國。想不到中午繁忙時間,這裡都不滿座,反觀樓上美心的三間餐廳,間間爆滿。Anyway, 都已經坐低左,睇睇有咩食更好。套餐加些少嘢食,大概足夠了。冷盤先上,涼拌木耳用紅燈籠椒作器皿,顏色漂亮,但其實沒幾個會吃那隻紅椒,而木耳爽脆,帶酸的味道夠醒胃。另外的餚肉,既不晶瑩,質感也偏硬,欠缺風味。糖醋骨,件件大小相若,酸甜度平衡都可以接受。點心方面,有三絲春卷,香脆熱辣,不太油。小籠包賣相稱不上靚仔,但至少夾起不易穿, 如果肉餡可以更鮮,就好了。仲有每人一隻的生煎包,底部總算煎得脆口,內裡湯汁不少,合格了。香酥鴨是比例失敗的一味,咬下去,太肥也太油,女士都不太敢碰。瑤柱豆苗,也比老,不嫩口。 雲吞雞湯,頗重咪精。松子魚,酸甜度合適,卻稍為炸過了。甜的有雪耳燉梨,幾清潤,相對不錯了。祝前程錦繡!

甜的有雪耳燉梨,幾清潤,相對不錯了。

祝前程錦繡!
2014-02-17 3202 瀏覽
今個雙料情人節適逢星期五,為各食肆帶來爆炸性增長的營業額。新城市向來人流都迫爆,在這個特別的日子更甚。本來想吃鼎泰豐的,可是6pm 開始已經要輪候300多張枱,實在是太誇張。於是只好轉戰另一間人流相對較少的上海菜-小南國,等了一小時左右已經可入坐。今次點了不少小南國餐牌內的推介菜式,其中醉雞,小籠包,蟹粉豆腐都是小南國的推介菜。醉雞-醉雞不夠滑,但酒味很香,總體不錯糖醋小排骨-酸了點,個人認為一般小籠包-一籠只有三隻。皮較厚,涵料中規中矩,值得讚的是汁多而鮮甜。蟹粉豆腐-豆腐很滑,蟹粉味道麻麻。上海咸肉菜炒飯-炒飯很夠味,飯粒飽滿。值得推介!一放下筷子,便有侍應趕緊來清枱。明白情人節旺場等位人數很多,但入位不足一小時便要被趕,服務真令人不太滿意。

醉雞
醉雞-醉雞不夠滑,但酒味很香,總體不錯
糖醋小排骨
糖醋小排骨-酸了點,個人認為一般
小籠包
蟹粉豆腐
蟹粉豆腐-豆腐很滑,蟹粉味道麻麻。
上海咸肉菜炒飯
上海咸肉菜炒飯-炒飯很夠味,飯粒飽滿。值得推介!

2014-02-14
情人節
小籠包
上海咸肉菜炒飯
2014-02-06 2490 瀏覽
2014-02-06到大門口,冇人招呼 等左一陣,都係冇人理😠😡 之後見到有4-5枱空自己行入去。點知係依個時候的服務員先仆到咁過黎話要等位,但明明有位。15分鐘之後入坐,服務員個個唔睇人,set枱為先,答左ok一陣過黎,點知又走左去。上菜,前點就上得快,真係主菜果呢 三催四請要差唔多半個鐘先上。中途要加茶加水,完全都係冇返應。有啲嘢好好笑,一邊清走哂我枱面啲嘢,一邊問😨啲嘢齊哂啦呵😱仲有、仲有唔知點解賣單佢地又咁快見到,太奇怪啦😱😱😱不會再光臨‼️推介:雲呑雞湯 雞、雲呑、湯都好正👍招牌小籠包 都好正 啲汁多到呢,又濃又甜😋💦可能因為皮太厚,所以唔易爆開冇唒啲湯👍👍👍
2014-02-06
中途要加茶加水,完全都係冇返應。

不會再光臨‼️

推介:雲呑雞湯 雞、雲呑、湯都好正👍
2013-02-06
  • 雲呑雞湯、招牌小籠包
2014-01-31 2268 瀏覽
因為就生日,朋友仔幫我慶生原本想食pizza express,無奈我病左無咩胃口,於是就轉食相對較清淡既中國菜。叫左一渣雪梨茶,好潤喉!野食陸續上。首先上左紅燒肉,個人不喜食腩肉,但呢個幾好味,唔會太濃/太淡,恰到好處。之後係蛋白炒飯,好好味!唔油!雖然係炒係感覺唔熱氣。担担面,辣,但唔係單調果隻辣,都可以。沙鍋雲吞雞,病中我我無食到雞。雲吞一般,個湯有小小油,但幾甜。叫左個菜,無咩特別好食/唔好食,純粹健康點。小籠包,呢個真係正!推介!朋友請客唔知幾錢,會有下次。
因為就生日,朋友仔幫我慶生

叫左一渣雪梨茶,好潤喉!

野食陸續上。
之後係蛋白炒飯,好好味!唔油!雖然係炒係感覺唔熱氣。
担担面,辣,但唔係單調果隻辣,都可以。
叫左個菜,無咩特別好食/唔好食,純粹健康點。
小籠包,呢個真係正!推介!

朋友請客唔知幾錢,會有下次。
2014-01-28
2014-01-08 2136 瀏覽
在現時的公司已經待了一段不短的日子,比較要好的同事一個接一個離開,有時也會感到悵然若失。離開的同事之中,與T小姐和C小姐最談得來。T小姐性格有少許毒舌,不過說話很到位,常常引我發笑。C小姐是好奇寶寶,如果人家講秘密只講一半吊她癮,她那副懊惱的表情還蠻有趣的。難得今晚約出來吃飯,她們也只能遷就我這個病人,吃清淡一點的上海菜。今餐第一道招牌菜點了糖醋小排骨,這個是冷盤,外層有層糖膠包裹着,脆脆酸酸的,醋味很濃,外表有點像冰鎮過的咕嚕肉,那個甜甜的冰涼口感,作為開胃菜很合適。不過,由於它以蕉葉包裹,所以賣相很有越南泰國菜的感覺。T小姐喜歡小黃魚,所以叫了個椒鹽小黃魚,這同樣是招牌菜。每條$38,最少要叫兩條。魚肚位開邊,炸的時候魚腩位特別金黃香脆,非常乾身和香囗。魚背則比較濕,多幼骨但特別能感到魚肉的鮮甜。別小看這條小黃魚,魚身雖然小小的,卻挺花時間吃。毎到上海菜館,砂窩餛飩雞湯都是我的必吃菜式,小南國出品的湯底很清,淺淺一層油花,菜的味道比雞味更突出,T小姐甚至說這是菜湯而非雞湯。雖然説只有半份,整個窩也有十二件雲呑,六棵菜,還有半邊雞,三個人吃也感覺份量蠻多的。主角餛飩內的菜肉餡已被剁至
椒鹽小黃魚
椒鹽小黃魚
砂窩餛飩雞湯
毎到上海菜館,砂窩餛飩雞湯都是我的必吃菜式,小南國出品的湯底很清,淺淺一層油花,菜的味道比雞味更突出,T小姐甚至說這是菜湯而非雞湯。雖然説只有半份,整個窩也有十二件雲呑,六棵菜,還有半邊雞,三個人吃也感覺份量蠻多的。主角餛飩內的菜肉餡已被剁至細碎,鮮甜美味。不過,雞肉的肉質好像有點霉,口感不太理想。
生拆蟹粉拌麵
生拆蟹粉拌面一碟例牌大小要$168,麵身有點像發脹了的豉油皇炒麵,咬起來粉粉軟軟的,無彈性可言。雖然顏色也像豉油撈麵一樣深,但其實有色無味,不會很鹹,雖一問題就是容易結成一團,拉扯一輪才可以夾起來。說真的,這個麵的賣相挺吸引,蟹肉絲和蟹膏粒密密地覆蓋在麵上,要數缺點就是少了蟹粉的鮮香,感覺淡而無味,像是普普通通打了個芡汁了事一様,非常可惜。
招牌小籠包
第三道招牌菜是小籠包,咬一囗,只覺包裡面的湯汁很少。唯一比較可取的地方是豬肉餡鮮甜而且有嚼勁。
香蕉豆沙鍋餅
香蕉豆沙鍋餅
雖然此刻已經很飽,不過女人天生還有另一個胃用來吃甜品的。我們點了香蕉豆沙鍋餅和金絲南瓜餅作為飯後甜品。前者蕉黃色的鍋餅皮很薄,上面直接灑上花生碎和白糖,每件內餡都包含了香蕉切片和紅豆,不過香蕉味道微酸,𣎴知是香蕉本身未熟透,還是用了其他品種的蕉。金絲南瓜餅外表金黃香脆,不過口感稍為肥膩,還好沒有油膉味。南瓜餅的外皮口感不夠黏糯,但內餡以南瓜蓉配緑豆蓉,這個配搭倒是相當清新。
金絲南瓜餅
金絲南瓜餅
當初本來是基於療傷才吃上海菜,打算清淡一下,結果除了砂窩餛飩雞湯、小籠包是比較清淡的菜式外,其餘的都是香炒煎炸,看來我的康復之路也很漫長呢。

題外話/補充資料: 餐廳有分18:00及19:45兩輪時段,第一輪及walk-in的客人均需要於個半小時內還檯。
2014-01-03
2013-12-12 1443 瀏覽
星期日晚四人去食~Order了龍井炒蝦仁來到時~變了青豆蝦仁咁叫佢換返啦~~~佢就話:「無問題~同你擺返D龍井落去」之後再來時~真的青豆變返龍井但其實已覺得不妥~試了一粒蝦仁後~完全沒有龍井味~!!當然叫侍應來~個侍應直接同我地講~~!!!「我地呢到做法只係炒完蝦仁上碟~之後先將啲龍井擺落去~!!」咁我同佢講..呢啲叫龍井擺蝦仁....而唔係龍井炒蝦仁..最後..個侍應一笑之後便走了- -.....碟蝦仁真係唔值168= =..
星期日晚四人去食~
Order了龍井炒蝦仁
來到時~變了青豆蝦仁
咁叫佢換返啦~~~
佢就話:「無問題~同你擺返D龍井落去」

之後再來時~真的青豆變返龍井
但其實已覺得不妥~試了一粒蝦仁後~完全沒有龍井味~!!

當然叫侍應來~個侍應直接同我地講~~!!!

咁我同佢講..呢啲叫龍井擺蝦仁....而唔係龍井炒蝦仁..

最後..個侍應一笑之後便走了- -.....

碟蝦仁真係唔值168= =..
2013-12-08
2013-12-10 1316 瀏覽
呢晚碌左出沙田,班老友幫我提早慶祝生日。 選擇呢到食既原因係想食大閘蟹 ,所以班朋友先攞左位,我六點半就去到,門口好多人等。 我地五個人,叫左個二人大閘蟹餐再加其他野食 大閘蟹四隻,鮮甜,但太細隻,唔係好夠喉。皮蛋豆腐,好好食,豆腐好嫰滑,皮蛋食完齒夾流香。上海炒年糕,年糕好彈牙,配埋雪菜同豬肉絲,成碟都好味,又唔肥膩。鹵水豬腩肉,好肥膩的一道,但好香口,食一件就夠,底有d菇,好食,可中和下肉既肥膩。炒飯,配搭簡單,金華火腿碎同菜粒,好味又唔油。蟹粉豆腐,好食,蟹粉好香,但再多d仲好。蟹粉小籠包,一個小籠跟一個,好別緻,咬落去好多湯汁,好好味芝麻小湯圓,芝麻好香好正,太小粒唔夠喉,薑湯可再落多d薑仲正!整體好滿意,評分8/10好多謝班中學老友,愉快的星期天是也。
呢晚碌左出沙田,班老友幫我提早慶祝生日。
選擇呢到食既原因係想食大閘蟹
,所以班朋友先攞左位,我六點半就去到,門口好多人等。

我地五個人,叫左個二人大閘蟹餐再加其他野食
大閘蟹四隻,鮮甜,但太細隻,唔係好夠喉。
皮蛋豆腐,好好食,豆腐好嫰滑,皮蛋食完齒夾流香。
炒飯,配搭簡單,金華火腿碎同菜粒,好味又唔油。
蟹粉豆腐,好食,蟹粉好香,但再多d仲好。
蟹粉小籠包,一個小籠跟一個,好別緻,咬落去好多湯汁,好好味

整體好滿意,評分8/10

好多謝班中學老友,愉快的星期天是也

題外話/補充資料: 入座計時,但過左時限都冇摧交枱
2013-12-01
  • 蟹粉小籠包
2013-11-08 608 瀏覽
其實我覺得一向連鎖店沒有什麼食評好寫,因為連鎖式的就是要統一味道,而且也不十分好亦不會十分壞,中規中矩的樣子。但是那天男朋友有新工作的關係,於是去吃好一點,來到新城市的小南國,看到套餐價錢也OK,便進去試試。我們點了一個二人套餐,食物種類也多的,2個人會夠吃。因為2人餐的關係,每一碟的份量也是2人份,不會過多吃不完,亦不會過少不夠飽,不錯。第一度前菜四喜烤夫拼翡翠百葉卷(不記得exactly個名)。這個小卷味道比較深刻,因為那獨特的草青味很突出,是凍食的,初時覺得怪怪的,但吃下去就越吃越想吃。四喜烤夫味道非常好,不會過甜或過咸,不會有過多的汁,雲耳青豆吃光光的。跟著來了個豆腐鮮魚羹,有菜,有魚粒,好好味~ 不會太濃,感覺清一點。接著就是炒青菜,是菜心。味道很好,菜很甜,但是太油,加上落獻很重手,成個菜"杰"左... 差了一點....之後是清炒河蝦仁。我們選擇了龍井蝦仁。龍井的淡淡茶香,感覺清新討好。而蝦仁size ok,很爽很彈牙,好味! 之後稻草肉上碟。配上夾餅。用筷子翻開稻草,丁方大小的東坡肉夾著夾餅吃,原本應是很重口味的東西,吃下去感覺不油膩,味道非常好! 可能因為其肉和膏的分佈

四喜烤夫拼馬蘭頭小卷
豆腐湯羹

清炒龍井蝦仁
之後稻草肉上碟。配上夾餅。用筷子翻開稻草,丁方大小的東坡肉夾著夾餅吃,原本應是很重口味的東西,吃下去感覺不油膩,味道非常好! 可能因為其肉和膏的分佈均勻吧? 份量一人一件,吃了也不會太膩!
稻草肉
最後是招牌小籠包。汁多皮薄,很好味! 但因為現在太多食肆有小籠包,味道也差不多,這就感覺平凡了一點。
招牌小籠包
2人餐份量很好,吃完沒有剩,好飽,但不是過飽。套餐連茶芥2人$411。但我覺得食物質素+環境倒是抵吃的。只是侍應的服務態度一般,可能對於這樣環境的食肆對侍應的態度有一定的期望吧? 可以再好一些呢。
2013-10-02
四喜烤夫拼馬蘭頭小卷
清炒龍井蝦仁
稻草肉
2013-08-28 389 瀏覽
蝦仁蝦肉屬嫩滑, 細細粒, 一口吃數粒, 配飯或麵最宜, 因為咸味十足, 略嫌咸了點菜上湯菜則較清淡, 雖說清淡亦不是吃不出油膩, 菜鮮嫩足以加分素卷是另一道清淡菜, 可說是素菜, 薄薄一層豆腐皮包著青菜, 沒有菜 “青” 味更顯得清新口味, 多吃也無妨湯這道湯看似淡而無味, 但非也, 其豆腐湯加入了一些菇或許有肉煮過的湯加入了湯中令無味的豆腐湯鮮甜好味花腩肉一層薄薄的皮, 又一層肥膏夾著在皮與肉之間, 只要一口吃下, 是吃不出肥油的, 最底層是較為厚的豬肉, 但似乎已加入了不少香料煮成的肉質軟滑及味道濃郁, 有少許花椒八角味小龍包皮薄, 一口咬進口滿是肉汁, “注意入口湯汁太熱” 肉質滑而味道適中, 吃不出油膩感環境: 不是週未但已坐滿餐廳, 沙田區雖然有不少餐廳, 但上海菜館並不多, 中菜廳都是嘈吵的, 服務倒水等, 雖示意服務員才有服務座位都算舒服, 空間感一定是不夠的, 談話聲量自然大聲一些
蝦仁

素卷

花腩肉
小龍包
座位都算舒服, 空間感一定是不夠的, 談話聲量自然大聲一些
2013-06-24
用餐優惠
其他
小南國 is a well-known restaurant chain in Hong Kong and Mainland. The menu has plenty of Shanghaiese regional dishes, and also a range of Shanghaiese street food in a more glamorous style. The dning room has an uncluttered simplicity, tidy and neat. The atmosphere is bright and cheerful, the waiters are not very much attention to details but was friendly and helpful to diners.Cuisine: ShanghaieseFood rating: 4/10*Service: 5/10 Ambiance: 6/10Price: HK$150pax* Food Rating: 6/10 is equiva

Cuisine: Shanghaiese
Food rating: 4/10*
Service: 5/10
Ambiance: 6/10
Price: HK$150pax

* Food Rating: 6/10 is equivalent to 1 Michelin star, 8/10 to two Michelin stars, and 9/10 or 10/10 to three Michelin stars

Vegetable & Bean curd Roll (1/10)
The rolls were rather bland, it just taste like bread with veg with no seasoning.
1/10
Tofu and Century eggs with chillies (3/10)
The tofu was nice, fancy presentation showcased the chef’s knife skills. The sauce was light and the century eggs gave the smooth tofu a complexity.
3/10
Braised pork belly (4/10)
The braised pork belly is a classic Shanghai dish, but fattening. This pork belly had good texture, soft and tender, and the sauce was fully infused within.
4/10
蔥油餅 (4/10)
This version of蔥油餅was rather different than conventional ones. It was crispy outside containing some toasted sesame seeds and the bread was fairly season. If there were more taste of spring onion would be preferable.
4/10
八寶飯 (4/10)
The rice was pleasant, sweet and delicate, very rich in flavour. The rice was cooked nicely, very al dente, more importantly the sweetness were very balanced.
5/10
Service, always good in general, better than most of the chain restaurants, just not as attentive as it should have been. This place is a real bargain for the price you and the quality of food you get.

Give me a thumbs up if you like it!
2012-12-09
2012-11-25 142 瀏覽
星期六 8:30 pm 左右o係新城市 7 樓搵食 , 一心諗住實有排等 打定輸數拎定幾間o既飛然後邊間快就食邊間就算喇 , 點知最心水o既上海小南國 , 一埋去講低 " 兩位 " 佢就即刻領我地入座第一次黎 , 本身打算都係食返平時我地o既食上海野o既必點菜色 , 分別係雞絲粉皮 , 小籠包同擔擔面 , 但見到 menu 有 d 幾特別o既推介我地就一於試下其他野 , 叫左一個冷小食 , 一個面食 , 小籠包同鍋貼 ,另外茶就揀左菊花 , 味道清淡 , 帶陣陣清幽o既菊花香 , 相當怡人 1. 金瓜絲海蜇 ~ 金瓜絲我本身以為係南瓜 , 原來真係有金瓜呢樣野o家喎 金瓜切得非常幼絲 , 可見美妙刀功 , 拌勻住海蜇 , 但份量略縑太少混入左充滿麻油香o既醬汁 , 醬汁味道偏淡 , 因而突顯金瓜甜味兩者同様爽脆可口 , 如果海蜇份量再多 d , 會多加一份彈牙o既口感2. 南國蔥油開洋拌面~ menu 簡介話係幾乎每枱必點o既面食 , 只用簡單o既蔥油拌面就己經好香好好味 , 唔需要用 d 咩花考功夫或特色食材 , 決定一試 果然好香蔥油味 , 仲有 d 乾蔥絲 , 蝦乾 ,蔥段 ,
打定輸數拎定幾間o既飛然後邊間快就食邊間就算喇 ,
1. 金瓜絲海蜇
~ 金瓜絲我本身以為係南瓜 , 原來真係有金瓜呢樣野o家喎

2. 南國蔥油開洋拌面
果然好香蔥油味 , 仲有 d 乾蔥絲 , 蝦乾 ,蔥段 , 味道咸香得宜 ,
面條都幾煙韌 , 入口唔會話太油膩 , 如果可以加 d 肉碎會更豐富

3. 招牌小籠包
~ 一籠三隻 , 隻隻飽滿 , 肉眼睇都見到 d 湯汁 , 迫不及待要先食 ,
除左摺疊位較厚之外 , 包身算是皮薄餡靚 , 輕輕咬穿 , 散一散熱
然後一口整粒食 , 肉質鮮滑 , 湯汁亦鮮甜 , 配上帶酒香o既醋 , 好正 !

4. 蟹粉鍋貼
~ 平時多數都係食蟹粉小籠包 , 鍋貼就比較少見 , 同樣一客三件
反轉脆身o個面上枱 , 好靚 , 煎脆左o既鍋貼底 , 好薄好香口 ,
避不過o既油膩 , 鍋貼反轉可見整個面上都係亮晶晶立立令 ,
鍋貼比小籠包當然會較乾身 , 所以豬肉做得好唔好就好緊要 ,
如果唔靚o既 , 就連肉餡都係乾爭爭 , 而呢個蟹粉鍋貼 , 除左肉汁
入口仲多一份甘香o既蟹油 , 食落出奇地 juicy , 可列入小南國必點
## 呢排成日都係食返之前團購左o既食店 , 或者係有目的咁去搵食
好耐無試過誤打誤撞咁隨心情食 , 開心今日遇到這水準不錯o既上海菜

2012-11-24
2012-11-15 136 瀏覽
十一月五日 (星期一)近排最流行的食品,非大閘蟹莫屬幾乎每日在Facebook也見到牠的蹤影,那誘人的金黃色蟹膏實在令人難以抵擋除了架架妹,家中還有爸爸和弟弟也是大閘蟹控,媽媽卻怕膽固醇高而敬而遠之幾年來,家人也會到蟹店買回家煮,但每次也把餐桌甚至地板弄髒,所以,打從上年,還是出外吃較方便早陣子,收到中銀信用卡的宣傳單張,在小南國惠顧大閘蟹套餐有折扣優惠來自上海的它一向口碑不錯,今年一於就來小南國吃大閘蟹!醬香牛筋|糖醋小排骨八款前菜,任選當中兩款醬香牛筋帶微辣,非常惹味糖醋小排骨的肉質軟腍,甜甜的非常開胃清蒸陽澄湖大閘蟹店員細心,在我們面前替我們把大閘蟹切開,更易吃雖然眼前的大閘蟹不算大隻,約三至四両,但金黃的蟹膏份量十分多蟹膏十分黏口且鮮甜,蟹肉亦很鮮甜嫰滑金華菜膽雲吞雞湯雲吞兩隻,肉質鮮味湯底雞味甚濃,挺不錯的生拆蟹粉石榴花獅子頭是全晚最失色的一道菜式外皮很硬,而且沒甚味道生拆蟹粉份量也很少,獅子頭質感死實的另一道蟹粉菜式則完全不同,生拆蟹粉豆腐算是整餐的亮點蟹粉鮮味豐腴,豆腐十分嫰滑拌飯吃最適合不過清炒豆苗小時候,媽媽常炒豆苗吃,吃到時有生厭這碟豆苗炒得夠鑊氣,無奈鹽落得不平均
十一月五日 (星期一)

近排最流行的食品,非大閘蟹莫屬

來自上海的它一向口碑不錯,今年一於就來小南國吃大閘蟹!
平日晚上不太多人
醬香牛筋|糖醋小排骨
醬香牛筋|糖醋小排骨
八款前菜,任選當中兩款
醬香牛筋帶微辣,非常惹味
糖醋小排骨的肉質軟腍,甜甜的非常開胃
主角大閘蟹出場
蟹膏多而呈糊狀
清蒸陽澄湖大閘蟹
店員細心,在我們面前替我們把大閘蟹切開,更易吃
蟹膏十分黏口且鮮甜,蟹肉亦很鮮甜嫰滑
金華菜膽雲吞雞湯
金華菜膽雲吞雞湯
雲吞兩隻,肉質鮮味
湯底雞味甚濃,挺不錯的
生拆蟹粉石榴花獅子頭
生拆蟹粉石榴花獅子頭是全晚最失色的一道菜式
外皮很硬,而且沒甚味道
生拆蟹粉份量也很少,獅子頭質感死實的
生拆蟹粉豆腐
另一道蟹粉菜式則完全不同,生拆蟹粉豆腐算是整餐的亮點
蟹粉鮮味豐腴,豆腐十分嫰滑
拌飯吃最適合不過
清炒豆苗
清炒豆苗
小時候,媽媽常炒豆苗吃,吃到時有生厭
這碟豆苗炒得夠鑊氣,無奈鹽落得不平均
部份過鹹,部份又無味,真大刹風景
特製生拆蟹粉小籠包
小籠包皮過厚,不過內裡肉汁挺豐富的
蟹粉不夠多,整體上只算合格
薑茶血糯米桂花湯圓
流心芝麻
食完大閘蟹這寒涼之物,當然要飲薑茶來驅寒
這碗薑茶血糯米桂花湯圓薑味濃郁,飲起來充滿刺激
四粒迷你芝麻圓湯,皮薄,芝麻餡香濃流心

今年真有口福,已經品嚐了幾次大閘蟹
下次會與食友們到老上海,更是期待!

2012-11-05
生拆蟹粉豆腐
蟹膏多而呈糊狀
薑茶血糯米桂花湯圓
流心芝麻
2012-09-02 103 瀏覽
週未去沙田新城市食飯真係多人到爆,就算朋友已經book左位,我地都要等佢地揾到位擺多張枱。呢度啲小菜味道唔錯,但唔知係咪將貨就價,啲size就真係好鬼細,所以我地7個人都叫左成11個餸。首先嚟四小碟(前菜)先糖醋小排骨:糖醋味唔夠,排骨太鞋紹興花雕醉雞:酒味可以濃啲,份量ok,但雞肉唔夠滑雞絲拌粉皮:呢個整得出色,醬汁夠,又用沙律菜伴食,比齋用青瓜爽口四喜烤麩:份量少,但味道好正,烤麩無怪味食完四小碟,再嚟四主菜干煸四季豆:味道唔錯特色松子魚:呢個好正,魚炸得香脆,配埋個汁,正!如果個汁酸啲仲好义子鬆:义子啲肉鬆味道淡左啲,义子唔夠香脆蔥爆牛肉:加多左雜菇炒,啲菇吸左啲汁好好味。炒牛肉火候啱啱好。最後三個主食生拆蟹粉小籠包:皮薄多汁紅油抄手:個紅油唔香唔辣,唔推介菜肉大餛飩:味道普通總括嚟講,如果唔怕多人,呢度都係開飯好地方。食物質素中規中距,空間迫,但勝在服務唔錯,唔會趕人走,而且上菜亦有分前後(唔知係咪咁啱咋),唔會將啲前菜後上。
首先嚟四小碟(前菜)先
糖醋小排骨
糖醋小排骨:糖醋味唔夠,排骨太鞋
紹興花雕醉雞
紹興花雕醉雞:酒味可以濃啲,份量ok,但雞肉唔夠滑
雞絲拌粉皮
四喜烤麩
四喜烤麩:份量少,但味道好正,烤麩無怪味

食完四小碟,再嚟四主菜
干煸四季豆
干煸四季豆:味道唔錯
特色松子魚

义子鬆:义子啲肉鬆味道淡左啲,义子唔夠香脆
蔥爆牛肉

最後三個主食
生拆蟹粉小籠包:皮薄多汁
紅油抄手:個紅油唔香唔辣,唔推介
菜肉大餛飩:味道普通

2012-09-01
四喜烤麩
雞絲拌粉皮
干煸四季豆
特色松子魚
蔥爆牛肉
第一次去食屯門嗰間,今次去沙田試下點知.......食左小籠飽,(一般)水煎飽,(唔熱,一般)順嫂魚羹,(落單員落錯單嚟錯個薺菜羹,堅持唔要,其後有另外兩個侍應強調順嫂魚羹像酸嫁,有冇問題?松子魚重酸啦,又唔同我講聲?各位明啦勝瓜炒菇菌,(一般)松子魚(完全唔熱,冇魚味,得個酸字,回水呀!一定唔會再去同屯門嗰間差很遠!
第一次去食屯門嗰間,今次去沙田試下點知.......
食左小籠飽,(一般)

水煎飽,(唔熱,一般)

勝瓜炒菇菌,(一般)

松子魚(完全唔熱,冇魚味,得個酸字,回水呀!

一定唔會再去
同屯門嗰間差很遠!
2012-08-31
用餐優惠
團購
  • 前菜的菜脯
2012-07-02 99 瀏覽
今日DAD 生日, 全家人一齊慶祝 紅燒肉味道唔錯, 份量少得可憐$180 每人得兩小舊比想像中好食, 有薄餅包住食, 正!!! 好多湯, 唔會好易穿 唔夠辣 好Salty Not good包裡面有湯 真想再食
2012-06-28
香酥鴨