2015-10-29 2242 瀏覽
今日我爸媽突登由港島區黎沙田揾我飲茶,當然要帶佢地去食好嘢啦!本來想去食鼎泰豐架,可惜有限時,怕食得太急,就上左去小南國食。一行6人,不用等位~前菜「花生/辣蘿蔔乾」花生脆身香口,辣蘿蔔乾爽脆,小小辣,送白粥一流,真想叫多碟~糖醋小排骨肉質都幾鬆化,個汁酸酸甜甜甘,好開胃!雞絲伴粉皮上菜個陣心諗:嘩!嘜甘大碟甘抵!?    哦⋯⋯原來下面個d係生菜黎既 =3= 不過好彩多左d生菜,令到個感覺好清新!灌湯小籠包超好味!入面真係有好多湯汁!一口咬落去~d湯汁爆哂出黎,個底又脆!推介牙~~想食多幾個!椒鹽小黃魚我係一個好咀雕既人架,小小魚腥都五得,所以我出街食飯好小叫魚食,怕有腥味就浪費左。呢到既小黃魚外皮酥脆,今落好香口,而魚肉又五乾身,重點係一d魚腥味都冇!我都有食幾啖~上海炒年糕食左一啖,好失望~好難食~五會再叫!香菇麵筋煲人面有冬菇,麵筋,小棠菜,味道一般~份量好小!招牌小籠包正!個皮幾薄,五易破!而入面既湯汁都幾多下~唯一就係配個個醋味太淡,可能我大肚掛~覺得五多酸紅油抄手一碟6粒,好普通~五多辣!五會再叫!個人中意八方雲集個個味多d。擔擔麵少少麻辣,入面有肉碎,花生碎,幾香口,但
一行6人,不用等位~

前菜「花生/辣蘿蔔乾」
糖醋小排骨
肉質都幾鬆化,個汁酸酸甜甜甘,好開胃!
雞絲伴粉皮
灌湯小籠包

椒鹽小黃魚
上海炒年糕
食左一啖,好失望~好難食~五會再叫!
香菇麵筋煲
人面有冬菇,麵筋,小棠菜,味道一般~份量好小!
招牌小籠包

紅油抄手
擔擔麵
少少麻辣,入面有肉碎,花生碎,幾香口,但係麵條過腍!「我中意今硬麵姐~」

P.s:因為係開放式關係,冷氣不足,越食越熱!!!流哂汗~已經同個部長反映左,問佢可五可以開大d冷氣,但係佢話係中央冷氣既關係,所以佢幫五到我地!建議下次要坐入d既位!
香菇麵筋
上海炒年糕