2011-07-08 36 瀏覽
今日去開尖沙咀所以下午去左日航個個法國餐廳度食lunch, 其實一直都好想試下好耐!! 終於可以同媽咪試下!!! 一行入去就有個好好笑容既waitress招呼我同媽咪, 入到去個環境幾好幾寬闊,有個piano 係個廳入面,唔知道夜晚係唔係會有人黎彈既呢? 同埋有好大個玻璃酒櫃仲係落地玻璃!! 但因為媽咪唔飲酒所以就冇叫到lu. 下次同d 朋友黎先試下!! 一坐低個waitress 就比左d 唔同形狀既麵包我地食, 有d 就一條條有d就係S 型 HAHAHAHA 食落去唔會太硬同埋有d 芝士味!! 唔夠仲可以fill 返!! good!!! 之後我地就睇menu,見到而家有個set lunch,問返個waitress 先知道係個個星期都會轉一次,但係都係以半自助形式,但當然都唔少得d散餐叫! 我同媽咪就叫左2個有得食semi-buffet ,包括左有個自助頭盤,餐湯,跟住就5揀1既一個主菜,最後仲可以有自助甜品,再跟茶或咖啡都只係三百蚊鬆d!!! 超值地驚喜 我地仲order 左鮮搾提子汁同埋perrier! 我地今日既餐湯係忌廉蘑菇湯! 幾surprise既一樣野就係佢d 蘑菇湯

我地仲order 左鮮搾提子汁同埋perrier!
我地今日既餐湯係忌廉蘑菇湯! 幾surprise既一樣野就係佢d 蘑菇湯飲得出d蘑味好濃同埋真係落足料, 唔似得出面個d又稀連蘑菇都唔見粒個d!!!!!
跟住同左媽咪去睇下d 冷盤, 有小龍蝦仔, 凍蝦, 青口!! yummy!!
之後可以自己DIY整d 凱撒沙律! 鐘意落幾多就幾多,唔識整既仲可以叫waitress 幫我整!!>^<!!! 仲有唔同款既salad! 有d 係薯仔,什果,有d 就係泰式牛肉!! 仲有d cold cut 都做得唔錯, 食落去d 口感幾好!! 所以我都唔記得自己行左幾多轉去!!

仲有D CHEESE 可以 落落去食.
maincourse 有5 款我就揀左其中一隻boston 龍蝦! 佢未上我個位個陣我已經聞到好香好香... 急不及待咁就ko 左隻龍蝦!!! 所以唔記得左影相-_-! 埋單都係四百蚊! 又有得任食甜品同埋刺身仲有d冷盤,放題都唔止呢個價啦..仲有隻咁好食既龍蝦!!!!!! 下次再去個陣我一定會影!!!! 再report!!!!!

cheese!!!!!!! my favourite!!!!! <3
Different kind of salad!!!!! So health
Many types of Cold cut ^_^
Lastly the the cup cake and the puff are very nice!!!
Taste good! ! ! !
The bill are reasonable and i must recommand to my friends to try this restaurant again!
mabybe next time will come to try the dinner !!

2011-07-07
2011-05-15 18 瀏覽
唔知搞咩鬼,想食既餐廳通通訂唔到位,真係激鬼屎。到OpenRice隨便的search下,看到了日航酒店的Les Celebrites,評語好像不錯,而且又未去過,即管俾次機會佢。要穿過Café Serena,才是小小的門口,餐廳瑟縮在一角,毫無氣派,首個印象並不討好。還好的是,當晚客人不多,可以跟友人靜靜的享受一頓晚餐,渡過美好的晚上。甫坐低,服務生便立即奉上餐牌、麵包籃及特色S型麵包。麵包籃的兩款包味道可以,但質地均是實實的,水準一般;反而S型的特色麵包,起初還以為只是得個睇字,估唔到也軟熟好吃。是半自助餐的形式,柯打了主菜以後,頭盤和甜品就睇你既食力。走出去八吓,不算很多選擇,但海鮮、Cold Cut和壽司等基本東西亦有供應。看壽司的樣子不很吸引,可以略過;海鮮沒有生蠔,但對我來說不是太大問題,至於長腳蟹、青口和蝦,都是無厘鮮味;Cold Cut,很普通。是日的餐湯係青豆湯。我其實都幾怕呢味湯的,而這兒的出品,不香也不滑,真的沒什麼驚喜,好在未至於驚嚇。主菜方面,煎牛柳是我的選擇。要了Medium Rare,出來亦帶著粉紅色夾心,賣相對勁。牛柳的確不韌,只可惜肉味薄弱,未見出色。配

主菜方面,煎牛柳是我的選擇。要了Medium Rare,出來亦帶著粉紅色夾心,賣相對勁。牛柳的確不韌,只可惜肉味薄弱,未見出色。配角是煎蛋磚,夠香口,滿有蛋香,同時亦吃得出芝士的香味,更為不錯。

對方既龍脷柳鮮蝦蟹肉卷,龍脷質感散散的,裡頭的蝦蟹肉餡料,同樣欠缺鮮味,一點也不好吃。這碟,是配以青豆意大利飯。對,又是青豆茸,我不喜歡,加之意大利飯較生,比我的牛柳要差。

自助甜品都是蛋糕、燉蛋以及朱古力等,花樣唔多。小試牛刀,先拿一客Crème Brulee,無糖面是脆,但就是我也覺得太甜,我想一般人未必接受到。

士多啤梨撻,面頭的士多啤梨尚且清甜,還配了點開心果茸,味道可以,不過撻皮就又硬又實,完全唔掂。

結尾的一杯Cappuccino,香濃欠奉,不滿意!

沒有好好安排這頓晚餐,要跟朋友說聲對不起,下次要去吃番餐好的補償補償。

更多相片可見:http://fabricelau.blogspot.com/2011/05/les-celebrites.html?utm_source=BP_recent
2011-05-09 17 瀏覽
估唔到咁快就有機會再來名仕餐廳,終於食到半自助餐,不過係午餐,唔係晚餐。同baby1點鐘去到,可以食到2點半, 都ok,唔使趕住食。 第二次去,所以今次知道門口在哪裡。雖然係下午時間,不過見到藍藍金金色的餐廳,加上大型水晶吊燈,依然都係好有浪漫歐陸 feel。今次生意比上次好,可能下午時間有附近上班族幫襯,都有半滿!依然係3個侍應,不過服務都幾快,坐低一分鐘已經有水飲有menu, 好快決定左食半自助餐,主菜5選1,其中一個係龍蝦菜式要加錢。同baby分別揀好main course, 愛吃肉的baby揀了蜜餞鴨胸配芥茉籽砵酒汁,我揀了焗茄子伴燴雜菜配香草油。揀好就可以出去拎頭盤,選擇不多,只有幾款壽司同凍海鮮,凍海鮮有甜蝦、青口同螺之類,都係大路貨色,每樣吃1件就算,不算差又不算好,就係蝦有蝦味咁囉! 反而有個cesar salad counter幾吸引,即叫即撈,個sauce 酸酸地又有芝士味,可以另加芝士粉! D菜好爽,而且炸麵包粒真係好脆又夠味,好好食,不知不覺食左一大碟。食完頭盤等左幾分鐘,main course上場,先送來係baby個鴨胸。Waiter亦都係好醒目地知我地sha

食完頭盤等左幾分鐘,main course上場,先送來係baby個鴨胸。Waiter亦都係好醒目地知我地share食, 上菜時自動俾埋兩隻碟同多1set餐具。鴨胸有蜜糖味,少少甜,味道又帶鹹香,又甜又鹹好特別。值得欣賞係個伴碟都唔馬虎,有燴梨又有薯蓉,燴梨又甜又軟,酒味唔重;薯蓉真係好滑好creamy,少少奶味令佢更加好食。

食左幾啖就到我個焗茄子上檯。 又係有滑溜走薯蓉, yeah I like it! 大茄子裡面係釀住雜錦疏菜,用左香草油同番茄醬煮,呀,仲有蒜頭味,味道就好似─ 加左蒜頭的羅宋湯湯料,不過酸咪咪都幾醒胃,奉勸不吃蒜的人不要試,吃時蒜味不重,但個味道都留在口入面好耐先散。

最後在甜品櫃拎左幾件好迷你的甜品甜品款式大約10款,都係用碟/杯裝的一口size, 俾人多試幾款,又唔怕被切到爛泥一樣。試左1個紅莓mousse, chocolate brownies 同埋cheesecake, 味道ok, 唔會過甜,chocolate brownies最好味。因為甜品數量好少,又要幾乎食晒先有廚師refill, 所以要encore 心頭好非常難,要扣分。不過對我本人就影響不大,因為主菜portion幾大,之前又食左一大碟salad, 所以甜品食唔到幾多。

p.s. 今次用左8折咭, 係連加一服務費都折埋架!每人大概HK$270, 食環境都抵啦,食物都ok, 所以感覺幾抵。

蜜餞鴨胸配芥茉籽砵酒汁
焗茄子伴燴雜菜配香草油
2011-05-03
蜜餞鴨胸配芥茉籽砵酒汁
焗茄子伴燴雜菜配香草油
2011-04-16 17 瀏覽
baby生日,佢鍾意食西餐, 我上openrice search過, 見到名仕餐廳好似幾多好評, 所以就帶佢來試下, 結果覺得都值得一試, 環境好靚, 服務都唔錯! 但係我一心想食半自助晚餐,結果就冇食到,留返下次!門口有少少難搵, 因為唔顯眼又在轉角位, 要去café問左店員先搵到!入到去,真係有歐陸 feel,全場都係藍金色tone,感覺好華麗,仲有水晶吊燈同埋台面有蠟燭,幾有情調,好適合約會。可惜生意一般,我地7點入座, 都只係得10個客左右, 有3個員工!可以想像service應該好貼心! 一坐低已經有水飲有menu, 服務非常快速, 由於我地未來過, 叫左好好笑容既waiter哥哥介紹俾我地,佢都好有心機講解, 隔左一陣仲拎長條形好味麵包俾我地食。介紹完之後佢都俾時間我地再睇下menu先order, 見到有個tasting menu主菜係羊, 羊癡baby諗都唔諗就決定order, 成800幾蚊哦,我心諗如果唔好食點算! 見個menu好似幾多野食, 所以我本人只係order左一客法國火腿伴沙律! 我個order就好快有得食, 可能因而唔使煮, 10分鐘都未夠就到左, 另一個w

一坐低已經有水飲有menu, 服務非常快速, 由於我地未來過, 叫左好好笑容既waiter哥哥介紹俾我地,佢都好有心機講解, 隔左一陣仲拎長條形好味麵包俾我地食。介紹完之後佢都俾時間我地再睇下menu先order, 見到有個tasting menu主菜係羊, 羊癡baby諗都唔諗就決定order, 成800幾蚊哦,我心諗如果唔好食點算! 見個menu好似幾多野食, 所以我本人只係order左一客法國火腿伴沙律! 我個order就好快有得食, 可能因而唔使煮, 10分鐘都未夠就到左, 另一個waitress知我地share食, 上菜時自動俾埋兩隻碟同多1set餐具。火腿鹹鹹香香, 不過10片都冇, hk$288真係太貴…個蜜瓜沙律又清甜, 好快就ko晒… baby個 set 就一道道咁上菜, 頭盤帶子沙律都好快上台, 帶子幾好味又大隻。 跟住有個”香辣乳鴿” (西餐有乳鴿???) 我唔食辣所以冇試, baby話唔係好辣但又幾入味喎!仲個忌廉湯, 上面有黑魚子, 味道普通但有黑魚子令佢矜貴好多。食完之後, 主菜”寶雲酥羊柳伴蒜香薯蓉”隔左10分鐘先上, 都ok啦,可能知道我地就快食晒先再煮。上台都燒得幾香,baby話入囗外層就脆,內層就多汁,都幾好味, 我怕羶所以都只係試左一啖, 好似又唔太羶丫, 個蒜香薯蓉就好好味喇, 俾我食晒, baby冇份!最後仲有蘋果批同雪糕做甜品, 蘋果批熱辣辣幾好味。

埋單連加一要千二蚊, 唔係太多食物落肚, 只係剛好夠飽來講, 其實幾貴, 不過只係好間中一次,算啦! Waiter哥哥俾左張form我地申請做會員, 話以後有8折, 都好丫, apply又唔使錢。

p.s. 臨走時發現(偷聽到) 用citibank credit card食半自助餐有7折優惠, 每人可以平百幾二百蚊! 另外都仲有其他credit card有折, 詳情可以訂位時問問店員
法國火腿伴沙律, yummy
2011-04-01
法國火腿伴沙律, yummy
  • 法國火腿伴沙律
頭盤有多款選擇, 各款火腿, 調得很好味的沙拉, 例牌的壽司及魚生, 還有多款新鮮凍海鮮. 個set 雖然包左主菜, 但我想食lamb, 所以加多一百元. 賣相及味道都很好. 同事個主菜係 risotto with rocket, rocket 味好出. 甜品就普通啦, 無咩驚喜.
2010-06-17
2010-06-17 9 瀏覽
我老公訂了日航酒店的法國餐廳預祝我的生日, 沒有辦法,因為今年我的正日生日是在年初一, 那天相信應該忙著四處拜年。 餐廳環境優雅,佈置有點心思。 可選擇散叫或是半自助餐,半自助餐是頭盤和甜品作為自助, 另加餐湯、麵包、主菜和一杯茶。頭盤的選擇雖然不多, 但質素好好。 海鮮方面有凍蟹、龍蝦仔、青口和中蝦, 好鮮甜好爽口(懷孕的我只好忍口, 我老公便吃得很滿意 )。 值得一讚是哈密瓜沙律, 是日本超清甜的哈密瓜, 我吃了又吃, 很回味啊! 不過不失的海撒沙律, 即叫即做。 十分滿意的西蘭花忌廉湯和麵包。甜品便一般, 選擇不多, 也不大吸引啊!原來, 用某間銀行的信用卡簽脤還有七折優惠, 都物有所藉。
甜品便一般, 選擇不多, 也不大吸引啊!
原來, 用某間銀行的信用卡簽脤還有七折優惠, 都物有所藉。

有水準的什菜焗野雞
沒有驚喜的魚
2010-02-09
生日
有水準的什菜焗野雞
  • 什菜焗野雞
2010-04-27 6 瀏覽
得到舊客戶的邀請與前老闆和同事一同前往日航酒店的Les Celebrites晚膳~~~當晚的一切實在太滿足了~~~客戶與Les Celebrites的總廚Edmond相熟,所以我們得到超一流的餐點~~由於我要在教班後前往,所以到達時他們已吃了自助頭盤及湯~坐下後,侍應除了送上一個面包籃外,還有一條S形的面包~~~很有型~~~味道亦不錯~~~自助頭盤有多款cold cut,有我最愛的煙三文魚和parma ham~~~其他的還有青口、燒牛肉、salami,鵝肝凍、芝士等等......這些頭盤質素很普通~ 實在不值每人$500的價錢~~另外還有海鮮冷盤,不過亦不甚吸引我,因為在其他二三百元的buffet亦有,而且連生蠔也沒有~所以我就留下肚子吃其他東西了~白酒煮青口這道青口真的顛覆了我對青口的感覺~~~每一隻都很肥美和creamy,跟平常吃青口的味道完完全全不一樣~這是side order~ 總廚用了波士頓的青口來煮~若是夏天便會轉用新西蘭的青口~吃著這盤不得了的青口,再看看自助頭盤的青口.....我放棄了自助頭盤的青口..... 然後盡情感受這些青口帶給我的滿足感~~~真的太棒了~~~主菜
當晚的一切實在太滿足了~~~
由於我要在教班後前往,所以到達時他們已吃了自助頭盤及湯~
坐下後,侍應除了送上一個面包籃外,還有一條S形的面包~~~
很有型~~~味道亦不錯~~~

自助頭盤
這些頭盤質素很普通~ 實在不值每人$500的價錢~~
而且連生蠔也沒有~所以我就留下肚子吃其他東西了~

白酒煮青口
這道青口真的顛覆了我對青口的感覺~~~
這是side order~ 總廚用了波士頓的青口來煮~
若是夏天便會轉用新西蘭的青口~
吃著這盤不得了的青口,再看看自助頭盤的青口.....
真的太棒了~~~

主菜一:鵝肝拼羊架
這晚有兩道主菜,第一道是鵝肝拼羊架~
鵝肝是法國進口,配上澳洲的羊架~~~
真的不得了~~~ 我很喜歡吃鵝肝~
所以急不及代嚐一口鵝肝~~~嘩~~~~~嘩~~~~嘩~~~嘩~~嘩~ > O <
很軟滑,很濃郁的香味~~~很想一啖吃了他~~~
可是又不捨得這麼快吃完他~~
客戶提醒我們一口鵝肝一口羊扒會帶來不同的味道~~~
所以馬上又試一口羊扒~~~
熟的程度剛好~~表面有點香脆,內裏卻軟滑~~~
再吃一口鵝肝時,味道真的變得不一樣~~~
兩者把對方的味道提升至更高的層次~~~
實在太太太太太滿足了~~~

吃完這道主菜,已經開始有點飽~~~
但更厲害的還未上場~~~
吃完青口、鵝肝同羊架之後,已經飽了8成~~~
怎料最震撼的主菜現在才上場

主菜二:美國prime rib配薯菜
只看這張相可能感受不到那份震撼,因為我忘記把叉子放在旁邊拍照.....
但請想像這是一隻25cm x 25cm的碟~~~
這塊prime rib比我的面還要大......
看著不用吃已經飽了......
不過嗅著他濃香的牛味,又怎能不吃呢~~~
嘩~~~真的不得了~~~又香又軟~~~
而且不同部位都有不同的享受~~
較外層的較熟,有牛的濃香而且有很重的鹽~
這份prime rib是整份鹽烤,然後才切開,所以肉汁保留得很好~~~
再吃內裏較生的位置,很軟滑,而且較清淡~~
一口熟的一口生的,味蕾交錯的感受著不同的牛的味道,太好玩了~~

男仕們得到的prime rib比我的那塊更大,而且還有骨~~~
但其中一位的肚果然能容天下事,整塊吃完~~~ =0=
太厲害了~~~我吃了差不多一半就投降了.....orz
真的吃不下了~~~於是便外賣回家~~~
哥哥看到馬上把prime rib下鑊煎一下,還要開一瓶紅酒以品嚐~~~
他亦大讚好吃~~~當然啦~~~這是總廚用心為我們炮製的嘛~~~

自助甜品
雖然已經吃不下prime rib....但又不知道為甚麼還可以吃得下甜品~~~
還是7款~~~最好吃的是芒果卷和creme brulee~~~
再吃完這7款甜品.....我的所有胃也再放不下食物了......= =
抱著滿滿的肚子離開加上滿心的滿足感~~~
這頓晚餐真的太飽了~~~
型格面包條
自助頭盤
白酒煮青口
鵝肝拼羊架
美國prime rib
自助甜品
2009-09-04 5 瀏覽
以 $500 嘅價錢﹐如果質素高﹐係合理。但佢所供應嘅﹐比其他 $300 都食到嘅 buffet 嘅質數差唔多﹐實在有點 over priced 。頭盤同甜品都係 buffet 形式﹐但選擇實在好少。頭盤﹕火腿 - 好幾隻唔同嘅火腿﹐但唔見突出。魚生﹐壽司 - 魚生基本上只有三文魚﹐壽司嘅質素﹐見到都唔想食。青口 - 打棟咁插喺冰上面﹐無晒水份﹐乾到開始歸裂。蝦 - 同白灼嘅無分別。龍蝦仔 - 太紅﹐令人覺得加咗野﹐唔敢食。ceasar salad - 味道可以﹐但唔係 ceasar salad 本身嘅味道。湯 - 茶餐廳嘅羅宋湯主菜﹕點咗羊扒。味道十分普通﹐唔會 expect 一間酒店係咁嘅質素。甜品﹕將蛋糕放喺雪櫃裡﹐要客人自己攞出黎﹐感覺好似食緊 d $100 任食嘅韓燒咁。法式戥蛋還可以﹐不過甜味過多。蛋糕非常普通。芝士夾餅﹐芝士質素普通。總括黎講﹐係 1 個選擇十分少嘅 semi-buffet﹐主菜亦唔突出。 地方好細﹐但唯一值得讚嘅係﹐服務好好。 AE﹐Citi Bank Credit Card 均有 7 折﹐匯豐 8 折。本人用 credit card 得到 7 折優惠
以 $500 嘅價錢﹐如果質素高﹐係合理。

頭盤同甜品都係 buffet 形式﹐但選擇實在好少。

頭盤﹕
火腿 - 好幾隻唔同嘅火腿﹐但唔見突出。
青口 - 打棟咁插喺冰上面﹐無晒水份﹐乾到開始歸裂。
蝦 - 同白灼嘅無分別。
龍蝦仔 - 太紅﹐令人覺得加咗野﹐唔敢食。
湯 - 茶餐廳嘅羅宋湯

主菜﹕
點咗羊扒。
味道十分普通﹐唔會 expect 一間酒店係咁嘅質素。

甜品
法式戥蛋還可以﹐不過甜味過多。
蛋糕非常普通。
芝士夾餅﹐芝士質素普通。

地方好細﹐但唯一值得讚嘅係﹐服務好好。
本人用 credit card 得到 7 折優惠﹐埋單每人$380 左右。
但如果無折扣﹐要$500食呢餐﹐我應該都唔會再去。
2009-09-02
2009-08-14 10 瀏覽
8,9月份內生日到這餐廳會有拆扣優惠,例如30歲有30%off ,如此類推 100歲免費! 因為我和我爸都是在這月份生日,而我爸剛60,所以有60%off 好抵食基本晚餐$495,亦有牛扒餐給我們選擇,最後我們選擇牛扒跟牛柳,$495+牛扒重量的價錢(最少100g克)可是牛扒價錢沒優惠。我們吃到晚上九點多也只不過得5枱客,很清靜,客服算不錯,餐廳沒海景但環境夠華麗,只是門口比較不明顯,剛進酒店差點走錯入咖啡廳 。食物水準算好,起碼沒有一種東西難食,牛柳水準評價高,值得一試。

甜品精緻
2009-08-06
生日
甜品精緻
  • 牛柳
2009-07-13 4 瀏覽
AHM一家十三口終於畢業LA ~ 前晚一致決定揀去日航既名仕餐廳食餐便飯順便當慶祝下. 果晚七時左右已經好多人 , 好彩冇SHOPPING先JAR… 餐廳睇落氣氛真係唔錯Borrrrr….有點氣派~@v@入座之後先點野飲, 點埋主菜, ~ 頭盤非常多野揀又SASHIM~ 壽司 ~ 又cold cut~ 又沙律 ~ 又海鮮凍盤…..真精彩 >v< very nice~最正係d SASHIMI新鮮得黎,夠曬大件~ 啖啖肉既感覺超讚!!!! 主菜叫左個牛仔扒~ 配埋個芥辣~!好得! 令我讚不絕口~真係好好味~~~^v^ 滿足!!! 食埋個甜品簡直係wonderful magic~ !! 至愛 cheese cake, Tiramisu, fruit tart…! 不得不讚既係 服務超好…體貼到好似underwear一樣…~@v@ Great~!\仲係型男索女, 絕對唔係誇張~未見過真係咁有心 + 咁周到既服務~ 值得欣賞!! ^^呢餐真係高級享受~滿足!!!

頭盤非常多野揀

^^呢餐真係高級享受~滿足!!!

• 牛仔扒
2009-07-08 1 瀏覽
前天去左名仕食半自助buffet,令我留下深刻印象...........頭盤:有各種cold cut,每樣試左小小,不過唔係我杯茶,試過就算~當然最好味就係一d海鮮冷盤,半隻龍蝦凍食,肉質真的好鮮甜,我encore左幾次,真係愈食愈想食,簡直好味到停唔到口~重有蟹腳,青口,鮮蝦等等都係不得不試............湯:得一款,係淡咖喱忌湯,真係完全未聽過,但飲落,個感覺都幾特別,更加令人有開胃的感覺~主菜:我叫咗牛柳,無overcook,配上芥辣,外脆內軟,又juicy,又有好香炭燒味配菜,加上個烤新薯都好好味,正正正~甜品:當然唔少得Tiramisu,我得登留肚食既,口感濕潤,芝士味同埋酒味既平衡都恰到好處,平時我係唔鍾意食Tiramisu既,但都encore左2次~焦糖燉蛋當然不少得,很香口,我比較鍾意new york cheesecake,硬身得來有口感,朱古力3款各試左一半,都好好味其實重想試各種芝士,雪糕同生果,不過太飽,無力再戰,唯有下次再來過~
頭盤:
湯:
主菜:
甜品
2009-07-06
2009-07-03
生日dinner@les celebritesles celebrites的服務一流,首先侍應介紹餐牌的食物後,我們依照服務員的意見,叫了兩個主菜後....就開始品嚐buffet gei頭盤喇....其實佢呢度service gei係半自助餐....頭盤同desserts都係自助gei.....而主菜就係要選擇gei~~頭盤方面--有好多seafood ar.....eg..crabs leg....lobster....mussels.....prawns等等~都幾新鮮...唔錯唔錯~仲有個mini salad bar.....好多款式....味道ok~~但估唔到魚生壽司都有wo...呢個就普通d~餐湯方面--因為佢係daily soup...所以冇得選擇....但都不過不失~~主菜方面--終於到主角出場喇....我order左個grilled vegetables lasagna....侍應上檯時....香氣四溢.....唔知味道如何呢....當我試第一啖gei時候....真係好好味ar.....d芝士味好濃郁....但又唔會膩....真係好正ar!!!!最後,到自助甜品啦,有ti
生日dinner@les celebrites

最後,到自助甜品啦,有tiramisu杯, crème brulee,仲有好多不同gei cut cake....水準都算幾好~
2009-06-27
紀念日
2009-07-03
因為要招呼個客食晚飯,問佢想食咩佢話要吃法國菜,加上仲有些少細節野要傾,唔想搵間咁拘謹的。要食得好又要casual,咁就理所當然來LES CELEBRITES!搞到我又來NIKKO HOTEL,前日至在出面TODAI食過buffet,今日就幫襯明仕了!叫了當晚的SET MENU ,頭盤是自助式的,有SALAD,SASHIMI、芝士、海鮮,cold cut等,每樣試左小小,不過唔係我杯茶,試過就算其中最正是SASHIMI,夠大件夠FRESH!湯得一款,係SEAFOOD CREAM SOUP,我印象中是一般,不過我個客覺得ok.主菜方面我叫左牛仔扒,我覺得個牛仔扒幾出色,叫五成真係黎五成,無overcook,好香炭燒味,外脆內軟,又juicy!配菜個烤新薯都好好味,配上芥辣.正正正!甜品方面都不錯, 朱古力mousse, cheese cake, 芒果蛋糕味道很好,當然唔少得Tiramisu平時我係唔鍾意食Tiramisu既,但都encore左2次~焦糖燉蛋食左2啖.都OK.then,最後我叫左杯CAFE LETTE,同個客傾完野就走了
因為要招呼個客食晚飯,問佢想食咩佢話要吃法國菜

芥辣.正正正!

2009-07-02
  • 牛仔扒
2009-07-03
今次是第一次來到名仕餐廳用膳,約同幾位朋友準備亨受一個舒服的晚餐, 晚上七時左右餐廳已經幾近滿坐,一進餐廳,左手邊有一個小房間, 房間內放了一張可坐八人的圓桌,看起來有點氣派安排入座後, 先點了飲料,接著再點選完主菜, 大家碰杯之後便到buffet桌上選擇自己喜歡的頭盤,頭盤的種類非常之多,海鮮凍盤呀,凍肉呀,魚生壽司,海撒沙拉等都應有盡有,但美中不足的是没有生蠔.........至於主菜方面, 我選擇了鵝盰牛柳, 鵝盰外皮微脆入口鬆軟味道輕清,那種溶化在口的感覺,真的一流.,以牛柳同樣是味道輕清肉質鬆軟,要rare,真的俾到rare的那種熟數俾我,厨師的技術的確有一手以服務員的水準都是值得一讚,雖然今晚客人比較多,但他們對每一個客人同樣很有禮貌,誠意和態度仍然是滿分.去完一次之后,真的俾到一種舒服的感覺,這種舒服令我感到真的是在亨受緊這餐晚飯,所以我一定會再來的

2009-06-30
  • 長腳蟹
2009-06-29 1 瀏覽
今次係第二次到呢間餐廳用膳~大約半年前....已經黎過一次...第一次俾我gei印象已經不錯....好多野都好好....for example...頭盤gei salad la....主菜gei羊架同埋甜品gei旦糕都真係唔差....侍應gei服務都無微不至~今次再同朋友親臨呢間餐廳......有一種一見如故gei感覺~侍應依舊冇變....態度依然殷勤~一就位.....佢地就好禮貌咁問我地要唔要order d野飲.....然後就開始present menu喇~~我睇一睇個menu....有個大發現....同之前個個唔同左喎.....而而家多左好多個由鵝肝做主菜gei choices~非常豐富....當選擇好主菜後...我地即時飽覽一下美味gei頭盤喇....多左好多海鮮ar!!!!! 有lobster.....crab legs la....mussels la....仲有prawns ar!!!!好正好新鮮~~ 我食海鮮都已經食到有7分飽喇....但真係好好味啊!!!!其他salad更加唔駛多講....依然保持水準~食左一陣....侍應傳來餐湯喇....當晚係seafood chow
今次係第二次到呢間餐廳用膳~
我食海鮮都已經食到有7分飽喇....但真係好好味啊!!!!其他salad更加唔駛多講....依然保持水準~食左一陣....侍應傳來餐湯喇....當晚係seafood chowder.....一d都唔馬虎!!~之後到main course時間嚕.....我點左個鵝肝牛柳做我當晚gei主角~嘩....當侍應上主菜給我gei時候.....我嚇左一跳...勁靚囉!!
我即時當左佢係model....勁影相ar!!之後再品嘗.....d肉質真係一流...outside burn inside rare....真係冇講錯....我俾100分~~yeah!!

食飽飽之後...仲有dessert wo....唔記得左.....但都要頂硬上....因為d dessert真係好別緻....細細杯~~之後整番杯cappuccino.......真係人生一大樂事!!^^
2009-06-27