2012-12-21 93 瀏覽
平日午飯時間,都唔駛等位,試左以下食品:南瓜雞絲忌廉湯 (好濃郁杰撻撻的, 南瓜味唔係好出, 飲落有d咸)蟹柳粟米沙律 (普普通通, 蟹柳份量幾少下)炸雞軟骨 (脆漿略厚, 加左七味粉提味)蕃茄牛肉烏龍麵 (烏龍麵其實近似烏冬, 軟軟的又唔煙韌, 蕃茄味都可以, 牛肉比較多肥膏) 海老玉子飯 (蝦仁食落不爽口, 有蛋汁同埋菌類撈埋一齊食, 感覺還可以, 份量幾多)芒果多多 (酸酸甜甜的一杯飲品, 沒什麼特別)
平日午飯時間,都唔駛等位,試左以下食品:

蟹柳粟米沙律 (普普通通, 蟹柳份量幾少下)
炸雞軟骨 (脆漿略厚, 加左七味粉提味)
芒果多多 (酸酸甜甜的一杯飲品, 沒什麼特別)
2010-08-05
2012-07-12 25 瀏覽
兩個套餐。本應最正常的豬骨湯面,卻只是味精湯!而另一個炒面有色但完全無味!沙律係算最好的!無技術可言的煮法。咖哩角又係不知所謂,凍0既!個綠茶飲品,無黎味道,同飲冰水一樣!還有個湯,好似面粉湯咁。好結,唔好飲!唔會再去任何一間可麗了!
兩個套餐。
本應最正常的豬骨湯面,卻只是味精湯!
而另一個炒面有色但完全無味!
沙律係算最好的!無技術可言的煮法。

咖哩角又係不知所謂,凍0既!

個綠茶飲品,無黎味道,同飲冰水一樣!

還有個湯,好似面粉湯咁。好結,唔好飲!
唔會再去任何一間可麗了!
2012-04-07 15 瀏覽
蛋包飯味道比較酸,d飯亦較硬!我的朋友叫左一份set dinnar ,前菜不討好!飲品好大柸,可惜味道好淡!而且若果坐位較近商場扶手電梯的話,感覺會不太舒服,因為使用電梯的人,通常都會向下望過來!唯一值得讚賞,服務態度幾好!
2012-04-01
用餐優惠
其他
2012-02-24 18 瀏覽
漢堡牛扒似是自家製, 肉質帶腍而牛肉味颇遜, 那黑椒汁頗鹹帶勁辣但不曾覺得有黑胡椒香氣, 根本完全是把漢堡牛扒的味道蓋過, 要忍‧忍‧忍‧忍‧忍住才頂得順那瘋辣, crazy!
, 要忍‧忍‧忍‧忍‧忍住才頂得順那瘋辣, crazy!
2012-02-13
2012-01-18 17 瀏覽
前幾晚同左女友去左呢間店食晚飯,d小二都無理過我地,幾乎自己執枱,而且佢地好無禮貌,十問十唔應,而且佢地有好多野都賣曬,而果時只係8點15分到......我地叫左個二人餐,有忌廉湯,一個沙律,一個泡菜拉麵同泡菜牛肉飯,我真係唔太相信我己食緊既係日式西餐,個忌廉湯d忌廉係一粒粒的,未溶曬....,個沙律比較好d,但都係唔凡太得,個拉麵d麵同去食上海麵冇分別,只係佢變左黃色同幼d,湯底完全冇味,好難吃,個飯呢,d飯爛到無牙都食到,會唔會咁軟呀!!d野飲又係一絕,尤其係個檸檬薄荷,簡直挑戰我既底線,各位有咩錯折可以叫杯來飲下,因為過左呢關應該冇咩可以難到你
前幾晚同左女友去左呢間店食晚飯,d小二都無理過我地,
幾乎自己執枱,而且佢地好無禮貌,十問十唔應,而且佢地
有好多野都賣曬,而果時只係8點15分到......
我地叫左個二人餐,有忌廉湯,一個沙律,一個泡菜拉麵同
泡菜牛肉飯,我真係唔太相信我己食緊既係日式西餐,個
係唔凡太得,個拉麵d麵同去食上海麵冇分別,只係佢變左
黃色同幼d,湯底完全冇味,好難吃,個飯呢,d飯爛到無牙都
食到,會唔會咁軟呀!!
d野飲又係一絕,尤其係個檸檬薄荷,簡直挑戰我既底線,各位
有咩錯折可以叫杯來飲下,因為過左呢關應該冇咩可以難到
泡菜拉麵
檸檬薄荷
2011-12-15 1 瀏覽
第一次在這店吃早餐自選早餐A, 多謝$27心形牛扒就吃得多, 心形烘奶油豬仔包...食過未? 奶油豬仔包的質感好脆但带點煙韌, 似是先把帶糖的豬仔包烘過, 令糖溶掉並黏住豬仔包, 所以有點韌性, 後再落奶油;牛肉漢堡味道及質感似是自家調製, 带重肉味但漢堡扒有鬆鬆的質感, 滋味無窮;司華カ腸原來只得3片而非原條, 真是極為珍貴的宝物呵~加$3 轉蕃茄湯烏冬...烏冬滑溜, 粟米粒甜蜜, 蕃茄湯底幸好不是有色無茄的假象, 入口都有蕃茄醬的味道, 總比茄汁開水般好, 聊勝於無。冰烏龍茶好夠茶味總算OK
第一次在這店吃早餐
自選早餐A, 多謝$27
冰烏龍茶好夠茶味

總算OK
2011-11-10
$30 (早餐)
2011-10-18 7 瀏覽
上星期日 10月16日,我約兩位朋友去葵芳百老匯,睇 6:00 場免費戲 <夏日樂悠悠>!睇完戲大約 7:30,大家都做咗肚餓鳥! 是時候找地方食晚飯!大家行來行去...不知道去哪裡食才好?我們的 budget 是 $100,在新都會廣場要找符合要求的餐廳相信不難!最終,我們經過專賣班戟的 <可麗茶房 Marion Crepes & Cafe>,原來還有供應拉麵及定食! 而且,由四十幾 $ 已經有交易!嘩!估不到這麼平呀! 我即說:不如我們試一試啦!反正咁平!這間小店認真細小!正是位於兩條扶手電梯之下!幾驚有人拋垃圾呀!否則我們便會中招! 可能,好多人跟我們一樣,以為這裡食甜品小食等,所以店內大約 7~ 8 成食客!期間,還見到一家四口的外籍人,那個可愛的 BB 不知幾為食,企上張凳,張大個口,食班戟!侍應大約 3 ~ 4 位,以黑色制服為主!服務態度 OK !排序以最美味為首!朋友 VL 的選擇: 南瓜雜菌熱鍋定食 $63最穩陣的選擇! 所以,比較之下是最好食的一款! 反而是最後上枱,一個小熱鍋,配上一碗飯,還有水果!既豐富又營養均衡! 看來她也注重飲

睇完戲大約 7:30,大家都做咗肚餓鳥

而且,由四十幾 $ 已經有交易!嘩!估不到這麼平呀!
我即說:不如我們試一試啦!反正咁平!
<可麗茶房 Marion Crepes & Cafe>
除了班戟之外,原來還有供應拉麵及定食!
這間小店認真細小!正是位於兩條扶手電梯之下!
那個可愛的外籍 BB 不知幾為食,企上張凳,張大個口,食班戟!

排序以最美味為首!

朋友 VL 的選擇:
南瓜雜菌熱鍋定食 $63
最穩陣的選擇!
所以,比較之下是最好食的一款!
看來她也注重飲食健康!
南瓜碎配合雜菌,味道清甜!雜菌包括秀珍菇、金菇...,頗為爽口!
白飯是珍珠米,口感煙韌!
南瓜雜菌熱鍋定食
我的選擇:
茄汁免治肉醬蛋包飯 $46
蛋包飯的賣相也不錯!有點像一個太陽呀!
但是,這並不是平時常見的蛋包飯啊!單以炒滑蛋掩蓋飯面而已!
茄汁免治肉醬相當充足!略嫌多了一點!味道調教得酸了一點!雖然是很醒胃!但是,令人很口渴呢!我覺得這碟飯只是 OK !
茄汁免治肉醬蛋包飯
朋友 VC 的選擇:
自選特盛麵 $26 ( 拉麵 + 蕃茄湯底 + 日式叉燒 > 主菜一款 + $18 ) : $44
最先上枱,十分大碗!
大如一個鑊仔!拉麵份量剛好!可惜,聽她說是較為硬身!至於,蕃茄湯底是比預期淡口!
日式叉燒更不用多說,是肥豬肉!
真令人怕怕!芽菜是最後下,仍保持爽口!
自選特盛麵 ( 拉麵 + 蕃茄湯底 + 日式叉燒 )
加一服務費,埋單 $168 ,平均每人 $56。價錢夠抵!
要視乎選擇什麼,才可以決定好食與否!
自選特盛麵 ( 拉麵 + 蕃茄湯底 + 日式叉燒 )
這間小店認真細小!正是位於兩條扶手電梯之下!
茄汁免治肉醬蛋包飯
南瓜雜菌熱鍋定食
除了班戟之外,原來還有供應拉麵及定食!
<可麗茶房 Marion Crepes & Cafe>
2011-10-06 3 瀏覽
行過聞到有好香的牛油味, 可是我要的並不是任何食物, 因為我正口渴得要命, 所以停下來看看有什麽特別飲品。那麽便選了凍薄荷奶茶, $14一杯搖一搖, 啜一啜, 噢~ 茶與奶味都恰到好處, 沒有誰蓋過誰的跡象, 甜也不是一般的死甜, 幸好這糖漿屬不太甜的類別。看!薄荷糖漿多到不得了, 難怪薄荷味道很出在這日式西餐廳的奶茶竟可以有茶餐廳的奶茶風味, 真沒想過有這bonus

那麽便選了凍薄荷奶茶, $14一杯
看!薄荷糖漿多到不得了, 難怪薄荷味道很出

2011-09-30
外賣自取
2011-09-14 3 瀏覽
今日假期,同女友輕鬆食個lunch。見未試過呢間野,D裝修又唔錯就諗住入去試下。一入到間餐廳,待應服務認真麻麻,問野冇人答,好似佢地都唔知咁,要問多幾次先可以答到跟餐o既餐飲可唔可以轉特飲。咁我地都算,因為可能好少人會想加錢轉野飲。跟住我叫左個唔記得咩雞鹵蛋麵,女友叫左個咖喱牛柳飯。女友個飯黎先,我地一齊share食,味道尚可,但份量超少同賣相唔吸引,主要係牛柳粒少,散哂咁。戲肉位︰我碗蕃茄雞鹵蛋拉麵黎到,我食食下,發現拉麵未煮熟,其中係一餅拉麵硬左一塊,於是我好有禮貌咁問佢經理咩事碗麵會咁,經理就話換過另一碗俾我。當時都未知情況嚴重,以為一時失誤咁o岩夾左D未煮熟o既。點知…再黎一碗o既時候發現隻蛋上面有隻蒼蠅(有相為證)女友好激動衝去搵個經理,經理完全冇直視過我女友,輕輕答左句︰可能隻野飛左上黎!大佬,真係令人扯火,完全冇歉意,全程冇道過歉!仲夠膽死話再換,點敢再食呀?同一碗麵我俾左兩次機會…太令人失望!!!最後女友話要走,佢先話咁當cancel左呢一碗麵囉!味道 已經一般,又唔抵食,咁o既價錢咁o既份量,最重要係服務差到咁先驚!! huffy
昆蟲
2011-09-10
(非會員)
同男友返工前諗住食個lunch,見呢間唔駛等,又有番茄湯底既野,就諗住入去試下啦..見到menu 散叫都六十幾蚊,所以o益個二人套餐啦,有湯,有沙律同小食,兩個主菜...d waiter d服務真係勁差囉,間餐廳又唔係多人,係咁叫唔該都聽唔倒囉== 揀個套餐,餐飲淨係規定得幾樣,男友想飲可樂,問佢可唔可以,又話唔比,加錢轉都唔得 男友叫左番茄牛肉烏冬,我叫在泡菜豚肉拉面,問佢可唔可以轉烏冬又唔得!乜野餐廳呀?!湯,我地叫左兩個紅湯,嘩!黎到,我同男友對望左幾眼,根本就係油囉,點飲呀!我飲左幾啖都唔想飲!!沙律好少少,不過都係普通蟹柳生菜栗米加沙律醬…小食係雞軟骨,分量同味道都OK既~~個烏冬既味好怪,好多茄汁味,男友食左半碗都唔想食。我個泡菜拉面,泡菜當然唔係正宗韓國泡菜,我覺得好似只係普通椰菜加左韓式辣醬,冇乜特別,豚肉係幾塊豬頸肉仔== 都ok啦,成餐飯都勁"蜢" 囉,男友嬲嬲地自己走左去買可樂飲,埋單仲要加一!sorry 一蚊tips都唔想比!!
沙律好少少,不過都係普通蟹柳生菜栗米加沙律醬…
小食係雞軟骨,分量同味道都OK既~~
個烏冬既味好怪,好多茄汁味,男友食左半碗都唔想食。

去到新都會廣場, 想食少少野, 見到e間可麗茶房好多人吓, 而且d tea set又好平吓. 就入去試吓喇~叫在兩個tea, 第一個係芝士蛋糕加豆腐雪糕, 雪糕好有豆腐味, 正ar!!! 仲有餐飲, 要左凍檸茶, 檸茶就一般LA, 但成個SET only $23咋, 有甜品有餐飲仲想點丫~另一個set仲好味, 係藍莓雪糕加窩夫, 個窩夫熱辣辣架, 加埋藍莓雪糕酸酸甜甜, 超好味ar~叫甜品仲可以加$ 8 要小食, 叫左日式炸豆腐, 又係新鮮炸起熱辣辣, 仲有隻冬菇仔係面, 都唔錯ar仲叫左個雞軟骨, $8 分量超多~下次再去新都會都想再食多次個窩夫同藍莓雪糕, 諗起都想食la!! haha~唯一唔好係坐係兩條電梯下面, 成日比人望住哂lor~

叫在兩個tea, 第一個係芝士蛋糕加豆腐雪糕,

甜品仲可以加$ 8 要小食, 叫左日式炸豆腐,

又係新鮮炸起熱辣辣, 仲有隻冬菇仔係面, 都唔錯ar

仲叫左個雞軟骨, $8 分量超多~

唯一唔好係坐係兩條電梯下面, 成日比人望住哂lor~
  • 藍莓雪糕窩夫
2011-07-02 5 瀏覽
之前見到好多人話呢間差,我本身真係唔信,因為我之前食太古果間覺得唔錯,我估唔會差得去邊。點知原來唔係,真係覺得幾失望開頭佢地態度差我都只係諗住比ok就算,不過食完之後真係不得不比劣佢!抹茶慕糥特選 - $38差!料少同埋 好唔滿意佢果皮。唔夠厚一忽苦一忽無味果皮痴住哂張紙講真如果係咁點解我唔走去又一戟度食仲平?朱古力刨冰-$10開頭幾好,不過愈食愈'留'。但算抵,因為都算大碗。下次黎葵芳如果我想食班戟,我會去又一戟食
之前見到好多人話呢間差,我本身真係唔信,
因為我之前食太古果間覺得唔錯,我估唔會差得去邊。
點知原來唔係,真係覺得幾失望

抹茶慕糥特選 - $38
差!料少同埋 好唔滿意佢果皮
唔夠厚
一忽苦一忽無味
果皮痴住哂張紙
講真如果係咁點解我唔走去又一戟度食仲平?
抹茶慕糥特選
抹茶慕糥特選
朱古力刨冰-$10
開頭幾好,不過愈食愈'留'。
但算抵,因為都算大碗。
朱古力刨冰
下次黎葵芳如果我想食班戟,我會去又一戟食
2011-07-01
5 分鐘 (外賣自取)
2011-06-22 3 瀏覽
成日經過見到d甜品好似好正,都有d想幫襯,奈何開起扶手電梯之間,上落電梯嘅人都清楚睇到食相,於是減低咗幫襯嘅興緻。今日血拼完,朋友話想試呢間,見唔多客,於是決定試吓。雖然我同朋友兩個人,被侍應安排坐起正正電梯邊的二人座位都算合情理。但因為餐廳內都有幾張四人枱空置,我哋買到一袋二袋,加上坐在中間感覺無咁開揚,於是跟侍塵提議換位。侍應話「一陣有客你哋要搭枱喎。」講完就行開咗,亦無理會我哋係咪要轉枱,態度唔係幾好。我同朋友照調位,原本個侍應都無理我哋~~兩個人簡簡單單叫個二人餐懶得諗,兩個南瓜湯,好味精嘅罐頭湯,但算係意料之內。頭盆沙律也無乜好講。小食揀咗炸雞軟骨,唔錯,幾脆口之餘又唔多油。另一款小食係炬雜菌,味道尚可,但份量超少。重點嚟喇…… 主菜咖喱豬扒飯,又係碟超巨型,飯係一個碗吸轉頭,豬扒超小塊。賣相唔吸引,味道都唔吸引,只可說食得落。第二個主菜叫咗叉燒烏冬。叉燒酸咗,烏冬亦難食。要求換,嚟咗個燒雞拉麵,拉麵好似未煮熟,硯水味好重,燒雞味都怪怪哋,於是再碗。我都唔記得換咗乜,但碗嘢嚟到,我同朋友都無意欲再食。侍應當然知道我哋不滿,又唔敢問,不斷起我哋身邊行嚟行去。而且亦無人對我哋有抱
今日血拼完,朋友話想試呢間,見唔多客,於是決定試吓。

我同朋友照調位,原本個侍應都無理我哋~~
侍應當然知道我哋不滿,又唔敢問,不斷起我哋身邊行嚟行去。而且亦無人對我哋有抱歉嘅感覺。

又唔平,又唔好食,招呼又唔好.............. 點解都仲捱得住..... 厲害!~~
2011-04-22 12 瀏覽
上次已經同表妹去過呢間野食下午茶,我地食左窩芙同芝土蛋糕,兩樣野食水準都好差!今次我地再嚟又係下午茶,係因為我地行行下街諗住揾個地方坐下同食下野咁,咁咪去呢間囉…諗住今次可能會好d咁啦…之後我地每人都叫左一杯野飲.杯野飲喺個餐牌到睇到都唔錯但估唔到今次等得仲耐過上一次,我同佢講,佢先好似落單!之後杯野嚟到,完全係貨不對版!非常之細杯野!服務態度又差!所以我唔會建議我朋友去呢間野食野!
2011-04-22
2011-04-17 5 瀏覽
等左好耐先有位 服務員態度又唔好 坐入去之後叫極都唔應 而且當時d人已經走得一大半掛住傾計 叫左好多次先應個咩黑椒漢堡扒餐 黑椒得個辣字 d肉又老番茄雞扒d番茄汁好怪 雞肉無味而且價錢都算貴 咁既質素
等左好耐先有位 服務員態度又唔好
坐入去之後叫極都唔應 而且當時d人已經走得一大半