2010-08-23 15 瀏覽
本人真的有幾年時間沒有來到葵涌廣場了,發覺現在的葵涌廣場和幾年前的葵涌廣場真的改變了很多,最大改變的便是裝修了幾個小型商場,所以今晚我和朋友花了多一點時間shopping,變相了我們今晚的晚飯時間也是延遲了點.雖然今晚我們的晚飯時間差不多到了9:00,但葵涌廣場另一邊的新都會廣場,很多食店也是很多人在等候的,幸好我們也只是等了數分鐘也可入座. 嘩,如果在晚飯黃金時間,都不知要等多久了.入座後,職員便送上menu,當中見到這一個二人特級套餐很像很吸引喎,有湯,有沙律,有小食,主菜及飲品,就是這樣,經過雙方同意,便決定order這一個了.今晚我們order的二人套餐包括以下1) 鮮蕃茄雜菜湯及南瓜雞絲忌廉湯每當有雜菜湯及忌廉湯,我總會選擇忌廉湯.因我一向比較喜歡後者多.今晚我也是揀選了這一個南瓜雞絲忌廉湯,忌廉湯雖然很濃郁的,但不太覺得有南瓜味.2) 蟹柳粟米沙律Menu上的沙律圖片很像很豐富,但可惜這個沙律只是青瓜多,其他就只是少量的,完全分佈得不平均.3) 炸雞軟骨不要以為這一個炸雞軟骨很大粒,但其實是假象的,因他只是添上很重的漿粉炸開便變成大大粒炸雞軟骨.4) 豚骨湯泡菜豚肉拉麵這一
今晚我們order的二人套餐包括以下
1) 鮮蕃茄雜菜湯及南瓜雞絲忌廉湯
2) 蟹柳粟米沙律
3) 炸雞軟骨
4) 豚骨湯泡菜豚肉拉麵
這一個拉麵的味道真的十分普通.湯很淡味,只是泡菜的少許辣味才感覺到湯是有味的.
5) 海老玉子飯
這一個是朋友order的,眼見這一個飯有很多配料,本來還以為有誠意,但可惜朋友對這一個飯的評價是鹹了點.
我們品嚐了以上的set dinner後,在餐廳坐多一會兒便order飲品了.
今晚我們一起order了冰柚子綠茶. 講真,這一杯冰柚子綠茶是今晚的set dinner最高分的一杯. 因他們很慷慨地加了很多柚子給我們,就算我們在這兒坐多15分鐘,冰很快溶解便淡了,柚子依然有味的,而且清清甜甜,很fresh.
或許,這餐廳主打甜品,所以甜品或茶很像構思多一點,相反飯或拉麵就很像遜色一點了.
走的時候眼見旁邊的小情侶order了抹茶紅豆刨冰,好靚呀. 有機會來的時候便order這一個抹茶紅豆刨冰慢慢品嚐.

炸雞軟骨
海老玉子飯
冰柚子綠茶
2010-05-08
冰柚子綠茶
2010-08-12 9 瀏覽
難得放假,所以同朋友去high tea......黍到可麗茶房 Marion Crepes & Cafe.......位於電動樓梯旁邊既open area,店舖既位置好特別我叫左個蕃茄拉麵,都幾好味.....雖然係tea set,不過份量十足,好大碗好低食!
難得放假,所以同朋友去high tea......
位於電動樓梯旁邊既open area,店舖既位置好特別

我叫左個蕃茄拉麵,都幾好味.....
雖然係tea set,不過份量十足,好大碗

好低食!

2010-08-06
  • 蕃茄拉麵
2010-08-11 14 瀏覽
鮮蕃茄雜菜湯: 都幾多菜, 味道唔錯, 唔會過酸. 南瓜雞絲忌廉湯: 太杰! 而且好甜, 一d南瓜味都冇, 成碗糖水咁.蟹柳粟米沙律: 一般, 冇咩特別. 沙律醬勁多.焗牛油什菌燒: 勁重蠔油味! 蓋過晒牛油的味道. 一d都唔似焗過, 似煮完用錫紙兜載起.海老玉子飯: 蝦的份量6隻, 比想像中多. 味道偏鹹.蕃茄牛肉烏冬: 牛肉好韌! 湯底完全冇味.飲品用玻璃樽裝, 賣相幾特別... 但芒果薄荷多多味道怪怪地, 好重藥水味!
鮮蕃茄雜菜湯: 都幾多菜
, 味道唔錯, 唔會過酸.

南瓜雞絲忌廉湯: 太杰! 而且好甜
, 一d南瓜味都冇, 成碗糖水咁.

蟹柳粟米沙律: 一般, 冇咩特別. 沙律醬勁多

海老玉子飯: 蝦的份量6隻, 比想像中多. 味道偏鹹

蕃茄牛肉烏冬
2010-07-30
冰柚子綠茶 & 芒果薄荷多多
2010-08-08 4 瀏覽
自從一次偶然~ 依家去親葵芳都會好自然咁去食~先不講食物講環境~雖然佢開係電梯底~ 不過環境舒適次次入親去就唔多想出返黎~真係值得一讚~好啦~ 講返食物~ 飯就無咩特別好食~ 不過勝再自由~要咩就自己決定~ 食多食少任你選擇~ 真係抵讚~至於甜品不錯~ 款式不少~ 想食的都有~而且味道不錯~ 食多幾次都唔會悶~ 值得一試~
自從一次偶然~ 依家去親葵芳都會好自然咁去食~
先不講食物講環境~雖然佢開係電梯底~
不過環境舒適次次入親去就唔多想出返黎~真係值得一讚~
好啦~ 講返食物~ 飯就無咩特別好食~ 不過勝再自由~
要咩就自己決定~ 食多食少任你選擇~ 真係抵讚~
至於甜品不錯~ 款式不少~ 想食的都有~
而且味道不錯~ 食多幾次都唔會悶~ 值得一試~

2010-08-01 4 瀏覽
可麗茶房和麻布茶房是同一集團,賣的食物都差不多,例如有pancake、烏龍麵、咖喱飯等等。番茄和風腸日本鹵蛋拉麵 - 番茄湯底幾好味,和風腸應該是雞肉和粟米腸,鬆鬆散散的味道一般,鹵蛋是糖心的好正~自選飯套餐,少飯量 + 咖喱汁 + 雞豚肉漢堡 + 冬菇 - 這是可以自選飯量、汁、主菜和配菜的餐,可選多款主菜和配菜,幾好玩,最好是可以選飯量,不怕浪費。因為只選了主菜配菜各一,所以賣相很單薄~~ 雞豚肉漢堡味道不錯,咖喱汁也好味,汁的份量算剛剛好夠撈飯。加錢要了支裝奶茶,凍朱古力奶茶(左)&凍榛果奶茶(右) - 好大杯,上面有一層奶茶泡沫,幾得意~

番茄和風腸日本鹵蛋拉
自選飯套餐,少飯量 + 咖喱汁 + 雞豚肉漢堡 + 冬菇
凍朱古力奶茶(左)&凍榛果奶茶(右)
2010-07-17
番茄和風腸日本鹵蛋拉
凍朱古力奶茶(左)&凍榛果奶茶(右)
  • 凍朱古力奶茶
  • 茄和風腸日本鹵蛋拉麵
2010-07-26 3 瀏覽
今日返學時,,一落到樓下就見到A先生@@so surprise,,心情即刻靚曬-3-"做完野就同距返葵芳食飯啦,,(咁既日子真系好悠閒=])本想到euro,,但見未試過呢度,,就試下啦,,黎到冇乜位,,被安排到扶手電梯旁的位,,被人系咁望住曬,,真系好唔舒服,,於是要求換位,,換咗去距地員工食野既位度,,較為私隱,,唔洗俾人望住曬啦,, 咖哩飯,,可以自己選擇飯既分量,,gd (150g,,200g,,300g)配菜每款$8.8,,2款$14.8,,3款$19.8是次選了: 炸魚柳,,炸蝦丸,,雞扒炸物都好難唔好味既=] 只系要彈下炸魚柳,,硬硬地咁,,唔系新鮮炸咁喔 南瓜湯($6),,跟餐配既,,幾好味喔,,甜甜地,,creamy=] 牛油雜菌,,($8),,都系跟餐+既,,推介,,呢個既菌味唔錯,,又甜甜地咁,,gd=] 南瓜湯拉面,,standard野,,冇咩可以comment,,,,個碗好大law,,但面質太"林",,抹茶紅豆刨冰,,上面舊軟雪糕好好味呀=] d抹茶汁好夾,,啱啱好味道=] 而且好大碗呀,,2個人食都好飽@@以上連加一都系$129,,ok la=]但如果真系講味
今日返學時,,一落到樓下就見到A先生@@
so surprise,,心情即刻靚曬-3-"

做完野就同距返葵芳食飯啦,,(咁既日子真系好悠閒=])
本想到euro,,但見未試過呢度,,就試下啦,,

黎到冇乜位,,被安排到扶手電梯旁的位,,
被人系咁望住曬,,真系好唔舒服,,
於是要求換位,,

配菜每款$8.8,,2款$14.8,,3款$19.8
是次選了: 炸魚柳,,炸蝦丸,,雞扒
炸物都好難唔好味既=]
只系要彈下炸魚柳,,硬硬地咁,,唔系新鮮炸咁喔

以上連加一都系$129,,ok la=]
但如果真系講味道既話,,我只系like個咖哩&雜菌=]
2010-07-26
2010-07-09
上次食完彈牙cheese cake之後, 都有1排冇再黎,今日咁岩行過, 朋友話趁夏天應該食多d涼既野!於是就入左去食刨冰 -v-今次好好多牙, 雖然刨冰好鞋"口好似粗鹽,但味道唔錯! 芝麻比起朱古力好食d, 朱古力陣味有少少假!不過俾左錢之後佢好似冇打算找錢,就咁擺d錢0係cashier就走左去, 明屈你幾蚊tips -_-明明已經俾左加一..算, 豪俾佢!!不過找返錢俾customer都係服務既1種..呢方面就麻麻啦..

上次食完彈牙cheese cake之後, 都有1排冇再黎,
今日咁岩行過, 朋友話趁夏天應該食多d涼既野!
於是就入左去食刨冰 -v-

今次好好多牙, 雖然刨冰好鞋"口好似粗鹽,
但味道唔錯! 芝麻比起朱古力好食d, 朱古力陣味有少少假!

不過俾左錢之後佢好似冇打算找錢,
明明已經俾左加一..算, 豪俾佢!!
2010-07-09
$30 (其他)
2010-06-07 4 瀏覽
星期六,最簡單又輕鬆的情侶節目,當然是行街睇戲食飯,最好就加插一餐吃甜的吧,這樣的節目男仔又不用如何準備,只要計好時間就行,而女仔會喜歡的。在葵芳看戲,之後到可麗茶房吃下午茶。此店就在兩條電梯的上落位,人人也會看到你吃東西,我們自選了一個比較少人看到的位置,免得尷尬。點了蜜桃特選,先來生果,得幾粒,有點寒酸,除了奇異果未熟勁酸和硬之外,其他也新鮮好吃。卷方面,是覺得甜比鹹會好吃一點。雲尼拿雪糕偏黃,味道和顏色也不像,不過餐牌和侍應也說是,我也無必要再問下去,重要是好吃就行。而cream 沒有over,蜜桃就可多一點,這個餅皮做得不錯,有很香的蛋味,overall 幾款加起來是夾的。芝士蛋糕加曲奇雪糕,一上碟的配搭也是奇怪的。這個曲奇雪糕是香濃好吃的,味道也混在入面,沒有曲奇碎,很快溶,比較輕的cream 和雪糕同吃會加滑和加香,單是雪糕來說,還是哈記出色點。芝士蛋糕是最簡單的一款,芝士不會過膩過漏,不過不夠香滑,而配合的生果也是奇異果最影響味道,西瓜也夾不到,不要因為顏色而亂來吧。不是很好,就在笑臉和ok中掙扎很久,才post 出來。 真的想知,為什麼新都會的食評總是多哭臉?

奇異果未熟勁酸和硬
蜜桃特選
曲奇雪糕好吃
蜜桃特選
2010-05-04 7 瀏覽
鍾情於日式食品的我一向幫襯開尖沙咀區的「麻布荼房」但見近期在葵芳新都會廣場1樓亦開了分店便相約同事興高采烈地一同前往午餐. 誰知道在餐廳門口見到招牌是寫上「可麗茶房」即有不詳預感 幸好服務趴小姐已表明兩店屬同一集團而「麻布荼房」的VIP卡亦可在此使用那我們便進入店內光顧.老實說... 相比起「麻布」,「可麗」之食品選擇真的少得可憐 提供的四款午餐選擇我和同事已分別選了二款豬骨湯底的麵及一款烏冬有以下食評...- 湯 (淡而無味)- 麵 (硬到不得了) *建議大家傾5分鐘後才好進食- 烏冬 (平價貨與「麻布」的品質絕對差之千里)食完正餐已經被其極差的水準嚇驚, 而且商場的冷氣又不夠(食店是位於商場的open area), 所以一向會叫的特飲及雪糕都免了決定比錢即走人. 誰知結帳才知道VIP卡有新同舊款(拜託啦, 舊極都是上年六月才出的VIP卡)... 當然此店不接受人客使用舊款卡. 唔緊要因一定無下次囉 另外不得不提大家真的唔介意坐在行人電梯下進食才好考慮試食此間極差的荼房.

- 湯 (淡而無味)
- 麵 (硬到不得了) *建議大家傾5分鐘後才好進食
- 烏冬 (平價貨與「麻布」的品質絕對差之千里)

2010-05-04
2010-04-09 4 瀏覽
同朋友唱完k, 見到都係麻布茶房集團既可麗茶房下午茶好似ok,而且價錢非常平, 雪糕每個比麻布平$10-20!!! 所以就入去..叫左2個朱古力雪糕加芝士蛋糕, 同1個士多啤梨雪糕加芝士蛋糕,2杯凍檸茶1杯凍奶茶..先講點菜, 1叫有個短頭髮既waitress好似敷敷衍衍咁聽完就即刻走,連野飲都未叫!!! 跟住我地叫返佢返黎點野飲..點知佢話"要加錢喎" 明明張menu寫住隨餐附送飲品1杯..-_-最後經理黎話係包野飲, 個waitress就落單..過左1陣之後突然有另1個waitress行黎話"唔好意思, 頭先同事可能搞錯左, 請問係咪叫左xxxxx?"搞完1餐d野飲又黎錯晒 -_- 明明唔係好多人, 點解都可以錯..跟住雪糕加芝士蛋糕就黎喇, d雪糕1黎已經係半溶!! 同朋友野都唔講即刻係咁食..都有好多溶晒 個cheese cake仲精彩, 彈牙既!!!! 好似魚蛋咁 =_=食果下覺得淡淡地都算..最恐怖係彈牙..1定係魚膠粉太多!!! 傻嫁咩真係..個叉篤落去個蛋糕識彈返上黎!!!雖然$21.8一個餐真係好平, 但咁既質素..1次就夠!!!

2杯凍檸茶1杯凍奶茶..

明明張menu寫住隨餐附送飲品1杯..-_-
最後經理黎話係包野飲, 個waitress就落單..

過左1陣之後突然有另1個waitress行黎話

跟住雪糕加芝士蛋糕就黎喇, d雪糕1黎已經係半溶!!

同朋友野都唔講即刻係咁食..都有好多溶晒

傻嫁咩真係..個叉篤落去個蛋糕識彈返上黎!!!

2010-04-06
4K
2010-02-18
尋日(17-2-2010 Wed 年初四)同男友落o黎諗住買飛睇戲,但唔係冑好o既座位就係場次唔o岩,唯有放棄,男友話食啲o野,咁食咩呢?1:00pm喇,返工o既朋友放lunch,會好多人,佢話去元氣,但多人排隊,係得呢間重未full,就o黎呢間啦.o黎到,接待o個位妹妹仔問我o地幾多位,我答兩位.佢就帶我o地入去話裡面吖.佢o地語氣唔係咁好,好似審犯咁,呢樣要改善吓喇.坐低後,我同男友都諗好耐,最後決定要兩個餐,我要燒雞肉拉麵,加$8.00要凍香芋奶茶.男友要漢堡扒飯蕃茄菠蘿汁,同樣加$8.00要凍朱古力奶茶.等o左幾耐,兩杯飲品先到,兩杯都大大杯,男友話好似個花瓶咁.我o個杯就飲唔到奶茶味,可能芋頭味太甜,又蓋過晒.而男友o既就兩隻味都飲得出,因為唔係太甜重有少少苦添.等好耐,食物終於到o黎,男友o既蕃茄菠蘿汁有好多,但原來蕃茄汁裡面冇菠蘿味,只係加o左幾件菠蘿,而漢堡扒鬆鬆軟軟的,佢好滿意.我o既燒雞肉拉麵呢,半隻蛋好細隻,雞肉有三件,男友試食,話好滑,一啲都唔’o鞋’,拉麵幾彈牙,而湯底好似係豬骨湯,飲幾淡覺得淡而無味,但男友係咁飲話好味,我又試吓,又係喎,都幾夠味,亦唔係全味

我o既燒雞肉拉麵呢,半隻蛋好細隻,雞肉有三件,男友試食,話好滑,一啲都唔’o鞋’,拉麵幾彈牙,而湯底好似係豬骨湯,飲幾淡覺得淡而無味,但男友係咁飲話好味,我又試吓,又係喎,都幾夠味,亦唔係全味精.

環境:
今次坐o係邊邊棲梯底o既長梳化,唔知係咪呢個舖位設計有問題,冷氣兜頭吹落o黎,令人唔係幾舒服,但座位係舒適o既.
$52.50 (午餐)
那天和朋友行新都會廣場吃午飯, 在1樓經過這間餐廳, 看到很多人吃, 侍應的制服印上麻布茶房的招牌, 心想不會太差吧. 三個人叫了兩客咖哩飯和一客午餐 - 豬骨湯义燒烏冬...........結果............先說咖哩飯, 汁和配菜還算可以, 餐牌上寫用秋田米, 但煮到好像爛飯一樣, 都是第一次吃到這樣的秋田米, 簡直大開眼界. 至於烏冬, 更加不知所謂, 完全沒有咬口, 好像吃河粉一樣, 义燒薄而咸...............莫說要比錢, 請我也不會去!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2010-01-10
(非會員)
2010-01-15
之前第一次黎呢間野度食pancake都覺得幾好食架點知今日同個fd再黎食,變到難食想嘔呀比佢menu d相坤左個咖哩熱鍋同內醬蛋包飯睇相好靚點知個飯黎到個時d內醬係超甜叫佢地給多碗飯撈內醬,佢地話要加$$之後同佢講話d飯係超甜先死死地加飯比我地我地前前後後加左2碗落d內醬度先叫冇咁甜個咖哩鍋黎到我地呆到d咖哩好水好似d水加d咖哩味既野落去d雞又淡又冇味同埋d waitress唔識幫人加水食左兩次我起碼每次食飯叫佢加水都有成5至6次應該注意下啦

之前第一次黎呢間野度食pancake都覺得幾好食架
點知今日同個fd再黎食,變到難食想嘔呀
比佢menu d相坤左
個咖哩熱鍋同內醬蛋包飯睇相好靚
點知個飯黎到個時d內醬係超甜
叫佢地給多碗飯撈內醬,佢地話要加$$
之後同佢講話d飯係超甜先死死地加飯比我地

應該注意下啦
2010-01-14
(非會員)
2010-01-14 5 瀏覽
夜晚10點先開餐 新都會大部分都關門見可麗茶房11點先收 又係麻布茶坊o既 應該ok卦原來唔係囉....點左個豬骨湯底烏龍麵 + 叉燒+菇+炸蝦丸....嘩.....d麵一夾就斷...."林"到你唔信個湯冇味架.....叉燒質地麻麻....炸蝦丸算可入口.....我最不滿個麵呀!!!!!!!十分十分之難食!!!!!!!!!!!!!!!!!!!呢碗野要$30/$40幾蚊真係火都黎!!!!!!!冇下次!!!!!!!!!!!

夜晚10點先開餐 新都會大部分都關門
見可麗茶房11點先收 又係麻布茶坊o既 應該ok卦
原來唔係囉....
點左個豬骨湯底烏龍麵 + 叉燒+菇+炸蝦丸....
嘩.....d麵一夾就斷...."林"到你唔信
呢碗野要$30/$40幾蚊真係火都黎!!!!!!!

冇下次!!!!!!!!!!!
2010-01-12
4K
2010-01-09 3 瀏覽
今日(9-1-2010 Sat)同男友行完街想食啲o野,行過嗅到好香班(卓戈)味,於是入去,我o地被安排坐o係又最入又最出o黎兩人枱,睇睇menu,男友提醒話膽固醇,噢,咁我o地唔食班(卓戈),改食……..新地啦.我揀o左$29.80o既燒蕃薯霜淇淋-雙莓,$37.80o既抺茶慕磁芭菲.好快,燒蕃薯霜淇淋-宇治金時到o黎,我o地食喇,我覺得雪糕新地同麥當勞o既差唔多,一樣咁香濃軟滑,抺茶漿味唔太濃,但食到最底o既就食到味喇,燒蕃薯上有啲紅豆沙,唔太甜幾好.而燒蕃薯就暖暖地,不過都係冇乜蕃薯味.我一邊食,一邊期待芭菲到來,好快,女侍應拎燒蕃薯霜淇淋-雙莓畀我o地,我o地至記得原來我o地冇叫食o緊o既燒蕃薯霜淇淋-宇治金時.咁即係女侍應落錯單,我o地都差唔多食完喇,算啦,唔換喇.咁呢個燒蕃薯霜淇淋-雙莓造型同宇治金時o既一樣,只係味道唔同啫,士多啤梨漿同士多啤梨都甜,不過同蕃薯唔夾味.食完後,我被拉麵吸引,於是同男友諗諗要返個,我o地揀o左$22.80o既自特盛麵,已經有芽菜同紫菜,麵我o地就揀o左拉麵,湯底要南瓜湯底,$14.80揀兩款主菜,要和風腸同肥牛,各款$3.80o既配菜,要金菇

咁即係女侍應落錯單,我o地都差唔多食完喇,算啦,唔換喇.

食完後,我被拉麵吸引,於是同男友諗諗要返個,我o地揀o左$22.80o既自特盛麵,已經有芽菜同紫菜,麵我o地就揀o左拉麵,湯底要南瓜湯底,$14.80揀兩款主菜,要和風腸同肥牛,各款$3.80o既配菜,要金菇同菠菜.

o係等o既時候,女侍應拎抺茶慕磁芭菲畀我o地,我嚇一跳想話唔係我o地o既,佢就自己講o左話之前o個個燒蕃薯霜淇淋-宇治金時係老闆放錯枱,我話咁…..都未講完,女侍應話放心,錯o個個唔會收你o地錢,因為唔係你o地錯.咁佢就擺低,我o地就唯有食埋呢個.

點解佢拎燒蕃薯霜淇淋-雙莓畀我o地時,唔話畀我o地知?點解我o地落單要拉麵時都唔話畀我o地知?攪到我o地食咁多o野?

呢個芭菲有抺茶新地,抺茶雪糕球,抺茶慕磁,紅腰豆,忌廉,紅豆沙同粟米片,好豐盛.o係咁多o野當中,樣樣味道都適合,唯獨是紅腰豆味道有少少怪怪的,不過都OK o既.

之後大碗拉麵o黎喇,主菜唔太多,但配菜份量比想像中多,不過冇芽菜o既?唔通因為我o地烏龍免費食o左燒蕃薯霜淇淋-宇治金時,所以扣起?

呢個南瓜味好濃,但男友話唔夠有一間o既濃,拉麵唔彈牙但食到蛋味,紫菜新鮮,和風腸應該係雞同豬肉腸,口感有啲o鞋,味道淡淡的,肥牛同兩個配菜都正常.

到埋單,睇睇單,真係冇收燒蕃薯霜淇淋-宇治金時錢,總數係$124.00

服務:
還可以啦,不過好似唔會斟水.

其他:
o係等食物時周圍望,發現其他枱上有印有’麻布茶房’四個字o既牌,唔通呢間又屬於佢o既?
$62.00 (下午茶)