(非會員)
2009-12-18 15 瀏覽
蛋包飯:可能我是女生的關係,我覺得份量太多了吃了一半已經很飽><不過很好吃的說加上我至愛的抹茶牛奶>V<很滿足雪糕:抹茶味不會太苦,,雪糕很滑 不過吃到最後會比較苦,,,可能糖漿都流到底部了
蛋包飯:
可能我是女生的關係,
我覺得份量太多了
吃了一半已經很飽><
不過很好吃的說
加上我至愛的抹茶牛奶>V<
很滿足

雪糕:
抹茶味不會太苦,,
雪糕很滑
不過吃到最後會比較苦,,,
可能糖漿都流到底部了
蛋包飯
抹茶雪糕
2009-11-26
蛋包飯
抹茶雪糕
  • 雪糕
今天4點幾同朋友睇完戲係呢度食野,我們都唔係好肚餓,我叫左一個雪糕sunday,朋友叫左一個刨冰.刨冰先嚟,嘩,勁大碗,有三種味道,草苺,綠菜及芝麻,有些紅荳蓉,有一小杯糖漿可以給你加味,初初食的時候,朋友話好味及不淡的,食食下就越食越凍,佢話食到條舌頭都麻脾左呀,哈哈.同埋後尾下面果d都要加糖漿先夠味呀.不過都好味的.我的雪糖sunday是雲妮拿味,都幾滑幾好味,下面有一些blue berry漿加一些粟米片,一些豆腐,粟米片好脆好味,但加些豆腐就怪怪地,食到下面就開始好甜啦,因為好多漿係個底度,但係都好味呀.

2009-11-21
2009-10-27 8 瀏覽
我指的不是論食物, 而是服務我指的不是論服務質素, 而是服務次數10月23日四人行試呢間午餐,叫了四個餐,各有一麵加一個飲品。湯唔熱,麵泡過龍,發大左, 其他料唔多, 少得可憐。最慘係D 料是凍的, 一點點溫暖都沒有。4 杯飲品(3杯熱咖啡及1杯熱檸茶) , 分6次:1) 先來1杯凍檸茶,請他即時取走更換。2) 再來1杯熱咖啡。3) 出奇地連糖都溶唔到的”熱”咖啡,點飲呀! 要換!4) 再來2杯熱咖啡及1杯熱奶茶。侍應放後即走5) 熱奶茶不是我們要的,再搵人取走,再三叮囑不要再弄錯6) 完全沒有檸檬味的熱檸茶終於來了以後一定一定唔會再去。
我指的不是論食物, 而是服務
我指的不是論服務質素, 而是服務次數

4 杯飲品(3杯熱咖啡及1杯熱檸茶) , 分6次

1) 先來1杯凍檸茶,請他即時取走更換。
2) 再來1杯熱咖啡。
3) 出奇地連糖都溶唔到的”熱”咖啡,點飲呀! 要換!
4) 再來2杯熱咖啡及1杯熱奶茶。侍應放後即走
5) 熱奶茶不是我們要的,再搵人取走,再三叮囑不要再弄錯
6) 完全沒有檸檬味的熱檸茶終於來了

以後一定一定唔會再去。

2009-10-23
2009-09-02 1 瀏覽
放工後跟甜魔朋友來了試食會去食麻布茶房的出品真的少之有少不過因為太久沒吃過還是來了因為不想吃普通口味的雪糕所以點了黑糖葛軟糍聖代上桌的時候還有點期待,但到吃下去有的被打擊了就有種果然日本的和菓子不合我口味的感覺黑糖葛軟糍是有點黑糖味的粉狀物口感很奇異,軟軟的 卻又不像糯米糍般粘粘的個人非常的不喜歡這種口味和口感當時真的慶幸自己不是點葛軟糍芭菲, 不然我絕對會哭的除了葛軟糍不合口味外,其他的都還好軟雪糕非常滑, 可是沒有太大奶味也不太甜不過這樣更好! 好像有點原汁,原味的感覺!黑糖雪糕就是有點黑糖味,比軟雪糕甜 兩者混合起來也很配水果有點不太新鮮, 可能雪得太長時間 有點乾如果下次來的話還是吃回正常口味的算了!
放工後跟甜魔朋友來了試食
會去食麻布茶房的出品真的少之有少
不過因為太久沒吃過還是來了
因為不想吃普通口味的雪糕所以點了黑糖葛軟糍聖代
上桌的時候還有點期待,但到吃下去有的被打擊了
就有種果然日本的和菓子不合我口味的感覺

黑糖葛軟糍是有點黑糖味的粉狀物
口感很奇異,軟軟的 卻又不像糯米糍般粘粘的
個人非常的不喜歡這種口味和口感
當時真的慶幸自己不是點葛軟糍芭菲, 不然我絕對會哭的
除了葛軟糍不合口味外,其他的都還好
軟雪糕非常滑, 可是沒有太大奶味也不太甜
不過這樣更好! 好像有點原汁,原味的感覺!

黑糖雪糕就是有點黑糖味,比軟雪糕甜 兩者混合起來也很配
水果有點不太新鮮, 可能雪得太長時間 有點乾

如果下次來的話還是吃回正常口味的算了!
2009-09-01
好耐無去過新都會行, 今日行過見到開左呢間餐廳, 之前試過佢響沙田一間o既 pancake 好食, 所以滿懷信心咁入左去試下.同麻布同一個集團, 有左做食肆o既經驗, 應該 ok, 可惜..... 1) 首先, 侍應八成係 trainee, 個個都無乜經驗, 唔夠細心, 送來食物後都無餐具, 又唔識同客人執檯, 成日發呆, 都算 !(2) 點左個2人套餐, 包括有1個沙律, 1個小食 (叫左雞軟骨), 2個主菜 (叫左叉燒拉麵 & 雞便當), 2杯飲品(叫左熱 & 凍檸茶) & 甜品 (初初以為2個, 原來只得一個) : (i) 沙律先到, 有幾件蕃茄同 D 菜, 滴左 D 沙律常落O既''油', 嘩..... 蕃茄係暖o既, 菜都係室溫, 從未食過暖o既沙律, 好得人驚, 好驚會肚痾, 食左一啖, 放棄左. 同左個侍應講, 佢話幫我跟, 之後當然無左影, 最後連碟野都無幫我收走. (ii) 雞軟骨, 係全個 set 至正常 o既食物, 都幾好食. (iii) 飲品到, 凍檸茶唔知拎左去邊張檯, 之後又走埋黎問係咪我地叫左; 熱檸茶跟住到, 嘩.... 茶色黑到....
同麻布同一個集團, 有左做食肆o既經驗, 應該 ok, 可惜..... :
(1) 首先, 侍應八成係 trainee, 個個都無乜經驗, 唔夠細心, 送來食物後都無餐具, 又唔識同客人執檯, 成日發呆, 都算 !
(iii) 飲品到, 凍檸茶唔知拎左去邊張檯, 之後又走埋黎問係咪我地叫左; 熱檸茶跟住到, 嘩.... 茶色黑到....好似飲苦茶, 非常澀, 叫左個侍應俾杯熱水我諗住溝淡 D, 最後竟然個茶水部同事走出黎問我咩事, 之後拎坎左杯野話幫我換過, 但杯野返黎之後, 發現都係個杯, 2件檸檬都係之前俾我篤過個塊, 真有趣 !
(iv) 主菜叉燒拉麵登場, 一食 D 麵, 真係估唔到, 仲衰過食福麵, 一D 都無食拉麵O既感覺, 麵質粉粉地, 好似食隔夜麵咁, 從未食過咁差o既拉麵, 真係好難理解係"麻布"o既出品 !
(v) 另一主菜 雞肉便當到, 內有幾件雞, 我食過都過得去, 我朋友就覺得雞肉有渣; 個飯先經典, '散修修' o既飯都又係第一次遇見, 唔識形容. 個麵豉湯更加唔使講, 唔知係咩黎, 好似用粉開o既水, 同之前o既食評一樣, 咩料都無, 完全唔掂 !
(vi) 到甜品, 落單o既時候叫左2個甜品, 黎左其中一個, 有云呢拿軟雪糕及朱古力雪糕, 味道都正常, 但拎出黎o既時候已經溶溶地. 食完之後等左一陣見第2個未到, 於是叫侍應追下, 一check 之下個侍應走埋黎話我地點o既已經賣晒, 再幫我跟下 (唔知佢想點跟), 之後又有幾個走埋黎話賣晒, 咁我地問咁即係點, 之後幾個侍應四散, 無人答我地, 再之後有個senior o既侍應又走埋黎話其實我地只有一個甜品, 頭先已經黎左, 唔好意思喎, 話之前落單個侍應係新人, 所以唔知道. 瞪時 O 嘴, 唉....., 佢話送另一款甜品俾我地, 算了, 埋單走人.
個餐 $198 再加一, 埋單約 $220 .
我問過侍應間餐廳都開左個幾月, 若果食物質素仲係咁差, 侍應仲係咁呆, 想唔摺埋都難, 希望呢間公司o既管理層睇到的話好好整頓一下 !
大家睇完之後, 覺得呢餐值幾多分 !?
2009-08-08
2009-08-07
同友人慶祝生日, 見新都會開左新餐廳, 所以試下.記得之前o係沙田試過pancake幾好味, 所以對餐廳都有d信心!睇餐牌時, 都覺得d set同甜品同麻布茶房好似. 後來食到尾聲時見到糖包上面寫住麻布茶房先知道原來係同一集團呢!兩個人, 其實可以點二人餐, 但我又想食蕃茄牛柳旦包飯, 所以都係各自叫一個set!蕃茄牛柳旦包飯 - 蕃茄汁味濃, 牛柳都ok, 但都幾多肥膏, 旦包唔晒d飯. 但整體幾好味!蕃茄雞絲烏冬 - 蕃茄湯酸酸甜甜, 但雞絲較少.下次都係食pancake好d..
同友人慶祝生日, 見新都會開左新餐廳, 所以試下.

蕃茄雞絲烏冬 - 蕃茄湯酸酸甜甜, 但雞絲較少.

下次都係食pancake好d..

蕃茄牛柳旦包飯
番茄雞絲烏冬
平時我唔鍾意飲麵豉湯,但鍾意呢個清清地~
呢個杯好靚
2009-08-05
生日
蕃茄牛柳旦包飯
番茄雞絲烏冬
平時我唔鍾意飲麵豉湯,但鍾意呢個清清地~
2009-08-05 4 瀏覽
好憎d野咁難食浪費我既quota同$$!!!今次係我第一次寫食評, 我係忍唔住一定要寫!叫左個照燒雞飯便當, menu幅相同送來的食物是兩個樣!沒有便當盒都算, 明明有個前菜同水果, 但送來兩小碟酸菜, 一碟是紅蘿蔔, 一碟是芽菜, 但味道一樣, 根本是將前菜分開兩個碟上就算!!! 湯是熱鼓油水, 不用說沒有面鼓味or standard和豆腐海帶... 主食個照燒雞5塊, 5塊都向不同方向! 又不是人多, 不可以放好個賣相才拿出來嗎? 雞又乾又無味! 仲有d炒蛋居然是一粒粒的! 相信找個不會炒餱的人也不會攪成咁! 全個set只有飯比較ok. 不過不要問我是不是珍珠米囉!食完一餐咁既set嬲到今日囉! 過份!
好憎d野咁難食浪費我既quota同$$!!!
今次係我第一次寫食評, 我係忍唔住一定要寫!
叫左個照燒雞飯便當, menu幅相同送來的食物是兩個樣!

食完一餐咁既set嬲到今日囉! 過份!

2009-08-04
2009-08-01 2 瀏覽
舊同事請食晚飯補祝生日,我就請番佢食甜品,禮尚往來嘛。之前吃過這品牌的Crepe,今次不再吃了,試試其他產品。愛雪糕看我,始終都是對著雪糕出品去找,最後選中了北海道熱球繽紛粒粒,對方要北海道熱球脆漿。兩者其實大同小異,只是一個在雪糕上加上七彩的脆粒,另一個則是在雪糕上加上脆漿而已。雪糕與富豪雪糕車的出品非常相近,脆粒確是七彩繽紛,很脆口。另外有點紅豆茸在此,豆味幾香的。至於北海道熱球,只暖暖地,不夠熱,少許煙韌感覺,伴著雲尼拿雪糕吃,都算幾夾。還有跟餐飲,我的熱檸茶茶味很濃,最好是作消滯之用。見這裡的糖包印上麻布茶房的,原來是同一集團。人手十分充足,粗略睇過,平均一個服務生只serve2-3檯客,服務怎樣也不會太差。
舊同事請食晚飯補祝生日,我就請番佢食甜品,禮尚往來嘛。

$40 (宵夜)