TEA
2021-09-13 203 瀏覽
台式小店 簡單午餐 菜式如下 滷蛋加酥炸雞扒滷肉燥飯 珍珠奶茶雙色香腸 墨汁腸 原味香腸 食材由台灣直送 原汁原味 墨汁腸煎香切片 腸衣帶點脆口,肉質有彈性食到淡淡墨汁香氣滷肉燥濃香撈飯好食 滷蛋仍半熟好滑 酥炸雞扒無骨雞扒香脆可口加了辣粉更惹味香口Shop B,9 Mintai Street, Whampoa Estate評分8/10消費$130
雙色香腸 墨汁腸 原味香腸

評分8/10
消費$130
2021-06-07 470 瀏覽
9 0 後 的 味 蕾-有晚行過黃埔見到一間新面孔嘅台式餐廳,裝修都幾闊落,所以就入去試吓。-一坐低侍應就俾咗佢哋嘅晚市套餐我哋睇,70幾蚊包一款小食一款主食一杯嘢飲,食完仲送你一款甜品🍮-即刻對眼bling bling,咁抵,一於叫呢個晚市套餐-結果冇咁完美既,整體嘅味道就一般,眼見隔離枱單點餐牌嘅餸好似好味好多,不過勝在價錢平,打返個和-小食揀咗青瓜同木耳,嗰晚嘅青瓜唔係好新鮮,苦苦地,木耳就正常,佢仲有其他小食揀,包括鹽酥雞-麻醬冷麵好味,值得食吓,佢啲麵夠凍,凍得嚟又唔會硬,仲有彈力,佢個麻將條配得幾好,又香口花生味-牛肉麵就一般啦,湯底有少少酸,啲牛肉有少少「銀」,仲要舊蘿蔔勁硬😂,得賣相係ok-食完送一碗薑汁湯圓,正常嘅湯圓,都好味-反而杯抹香珍珠奶茶有驚喜,我叫咗走糖,杯奶茶好有茶香味-整體來講我會覺得不過不失,因為佢價錢真係好平,平時一杯珍珠奶茶出邊都賣緊$30,佢$70仲要包埋湯圓,唔好咁多要求-不過我見隔離枱食佢個刈包,賣相好似幾好,大家可以考慮吓散叫餐牌嘅嘢食

9 0 後 的 味 蕾

即刻對眼bling bling,咁抵,一於叫呢個晚市套餐
,佢仲有其他小食揀,包括鹽酥雞

食完送一碗薑汁湯圓,正常嘅湯圓,都好味

反而杯抹香珍珠奶茶有驚喜,我叫咗走糖,杯奶茶好有茶香味

2021-06-06 193 瀏覽
試咗下午茶餐外賣有八五折。下午茶餐抵食$40左右,連小食有豉油滷水雞翼兩隻,韭菜煎餅兩個。飲品冬瓜蜜,凍冬瓜愛玉飲有少少過甜不過味道不錯哦愛玉飲入面有啫喱,過癮三杯雞飯雞肉肉質唔差,飯質地軟熟,新鮮。滷肉飯滷肉飯咪有味,半肥瘦豬肉口感,少少油膩,但係多咗啲汁,可以清淡少少飯多,餸唔夠
試咗下午茶餐外賣有八五折。下午茶餐抵食$40左右,連小食
有豉油滷水雞翼兩隻,韭菜煎餅兩個。飲品冬瓜蜜,凍冬瓜愛玉飲
有少少過甜不過味道不錯哦愛玉飲入面有啫喱,過癮

三杯雞飯
雞肉肉質唔差,飯質地軟熟,新鮮。

滷肉飯
2021-05-07 588 瀏覽
成日都黎食下午茶,貪佢唔洗點等位又抵食😋下午茶包主食+小食+飲品,雖然份量偏小,但人均大概只係$45咋!主食=古早味牛肉麵⭐️4/5男朋友次次叫親都叫牛肉麵,佢話個湯味道唔錯,牛肉入味又煮得淋,只係成碗麵得2舊肉個份量比較少唔夠食😂古早味滷肉飯⭐️3/5我叫左滷肉飯,份量上個人覺得好夠,係會食得飽既,如果滷肉味道同個汁再濃d會更好小食=鹽酥雞⭐️4/5正常野,皮脆雞嫩涼拌青瓜⭐️4/5呢個反而幾開胃,少少辣多多脆😆飲品=冬瓜蜜珍珠奶茶追加=酥炸大雞扒⭐️4/5味道同鹽酥雞一樣😌但份量有一隻手掌咁大,略嫌炸粉太多令個皮有少少厚,但都係好食既總結,以呢個價錢食到主食+小食+飲品,仲可以去邊搵🙈
成日都黎食下午茶,貪佢唔洗點等位又抵食😋

主食
古早味牛肉麵⭐️4/5

古早味滷肉飯⭐️3/5

小食
鹽酥雞⭐️4/5
正常野,皮脆雞嫩

涼拌青瓜⭐️4/5
呢個反而幾開胃,少少辣多多脆😆

飲品
冬瓜蜜
珍珠奶茶

追加
酥炸大雞扒⭐️4/5

古早味牛肉麵

總結,以呢個價錢食到主食+小食+飲品,仲可以去邊搵🙈
2021-05-06
下午茶
2021-03-29 668 瀏覽
因為呢間古早味澎湖台灣喺公司附近,所以lunch都去過好多次。今日又黎到呢度食晏。其實我好鐘意食呢度既海菜吻魚仔炒蛋(吻魚仔即係白飯魚),但要到星期三先有呢個午餐選擇,所以我就叫左紅燒牛肉湯米粉,米粉係新竹米粉,比較幼身啲、口感軟啲; 牛肉炆得好入味好軟滑,湯底都好香濃,唯一美中不足係紅蘿蔔未煮得夠諗同入味,食落都仲幾硬身。另外再加左一個小食鹽酥雞軟骨。要一讚既係個鹽酥外皮,好似炸得比之前進步左,個外皮好酥脆,調味啱啱好,這個雞軟骨跟午餐叫都係廿幾蚊,份量都幾多,好味又扺食!

另外再加左一個小食鹽酥雞軟骨。

要一讚既係個鹽酥外皮
2021-03-29
2021-03-17 575 瀏覽
呢間野呢排成為我既午餐熱點,本身都冇乜特別野想講,味道一向唔錯,牛筋牛肉麵直情係賣飛佛,湯底濃厚五香味。勾起我寫食評衝動既,竟然係發現店內有一樣野,係好唔掂既。話說我同男友諗住食好啲,就點左價錢比較貴既「魚穫飯」,一齊諗住試下新野,開心下。點知。個魚穫飯賣相已大失所望,唔靚唔在講,料少,大大舊炸粉擋住視線了,足足4大件。一舊仔魚塊,一隻炸蝦,一細截台灣腸,一啲菜。就承惠78蚊。咁炸粉究竟係咩?哇!係魷魚酥,仲係發育不良添。基本上,我好難相信有任何一個人可以食得落一件,全舊係無味炸粉團。條酥幼到睇唔到時,舊粉竟然神奇地包到咁厚。今日係咪休魚期,魚穫零仃到咁既地步,其實我地係唔醒既,應該問下佢今日有咩魚穫先落單嘛。其實我係鍾意食入面既其他野,午餐牌入面都冇野唔鍾意食,仲有+8蚊轉芝士奶蓋真係好抵。下次唔會再叫呢個飯,都提一提大家問清楚咩料先點菜喇。
魚穫飯
2021-01-08 1224 瀏覽
迎接2021叫返個台式外賣返屋企食先~叫咗兩個$79一人套餐~有主食、小食、飲品、甜品~樣樣有D幾吸引古早味牛肉麵~湯底有濃濃牛肉味~面食落都幾彈牙~配兩大舊紅蘿蔔、四舊牛𦟌不過食落酸酸地有D奇怪豬軟骨滷肉飯~有好幾舊豬軟骨~好入味唔會乾~配兩片青瓜、半隻留心蛋~份量適中小食揀咗兩份酥炸鹽酥雞~鹽酥雞味道都可以~但睇落好乾咬落去偏硬~甜品揀咗兩份黑糖薑汁湯圓~每份有4粒~冬天食薑汁最好暖下胃先~飲品就兩份茉莉綠茶~不過佢俾錯茉莉紅茶疫情期間外賣自取有八折
迎接2021

豬軟骨滷肉飯
疫情期間外賣自取有八折
2021-01-01
外賣自取
豬軟骨滷肉飯
2021-01-04 647 瀏覽
2021年開始首星期最後一日假期,瞓到成12點先起身,做一陣家務都已經到下午茶時間。咁啱經過呢間古早味,有下午茶提供,又見幾多人等緊位,望望餐牌,牛肉麵望落非常吸引,於是一行兩人就進內幫襯。叫左兩碗牛肉麵,麵底有麵或米粉可以選擇,我同朋友都揀左麵,麵係寛麵,有彈性同咬口,下午茶份量比平時細,有兩舊牛肉,下午茶黎講啱啱好,牛肉嫩滑,湯頭香濃。每份餐都可以搭一份小食,我地叫左宜蘭蔥餅同鹽酥雞,兩樣水準尚可,但唔算十份出色。友人額外叫左個滷肉蛋餅,蛋餅蛋味好濃,餅皮煙韌,滷肉油香豐富,整體好食有驚喜!餐飲叫左桂元紅棗,唔可以改甜度,對於我黎講就覺得比較甜。友人叫左杯白桃四季春,有真桃香,好飲!

2020-11-15 1124 瀏覽
💕今日約咗朋友一齊去紅磡做facial,佢提議响附近食一間台式餐廳嘅下午茶,佢話之前食過,覺得好味又抵食。下午茶時間餐廳都唔係好full,我哋可以即時入座。下午茶都幾多選擇,我叫左古早味牛肉麵,我朋友叫左炸雞扒滷肉飯,小食選了滷水雞翼同雞軟骨,都是飲熱冬瓜茶🤗🍜古早味牛肉麵-個湯幾濃,牛肉牛味重,但筋位多,咬落好‘un’,麵唔彈牙😌朋友話餐廳應該轉左用料,上次佢食果陣d牛肉類似係牛𦟌咁一片片的,入口即溶😭點解落差咁大,有少少失望!🍛炸雞扒滷肉飯-炸雞扒炸得夠脆,但係上面d香料粉灑得勁多,超級咸,朋友話滷肉都係偏咸😫同埋佢話個飯冇左之前佢勁鐘意的配菜黃色酸蘿蔔🤔🍗滷水雞翼-滷得入味,略嫌上菜時已經凍冰冰🦴炸雞軟骨-炸得夠脆,依個好食😍☕️冬瓜茶濃淡適中,正常😝💕整體食物沒有驚喜,但價錢幾抵食。

下午茶時間餐廳都唔係好full,我哋可以即時入座。

圓林炸雞扒滷肉飯

🍗滷水雞翼-滷得入味,略嫌上菜時已經凍冰冰
🦴炸雞軟骨-炸得夠脆,依個好食😍

☕️冬瓜茶濃淡適中,正常😝

💕整體食物沒有驚喜,但價錢幾抵食。
2020-11-07 638 瀏覽
星期六和同事去lunch,大家都想食台灣野,在OpenRice 找到這間古早味澎湖台灣在公司附近。1點前去到,不用等位,午餐套餐都有好多選擇。我叫咗古早味豬軟骨麵配凍珍珠奶茶。豬軟骨好腍,一咬就可以咬開,但唔夠味。麵係闊條麵,質地煙韌,咬落幾有質感。湯底係牛骨湯,不太咸,配上少少酸菜,味道又幾夾。奶茶茶唔夠濃,甜度還可以。同事叫咗古早味油渣撈麵,佢話之前冇撈混,啲麵食到落底先見到油渣😂不過油渣好香。

2020-10-25 659 瀏覽
#蚵仔煎 $55+1 第一次食,無咩鮮味。面上的醬較濃味(像是茄汁+泰國辣醬)搶曬d味#炸地瓜圓 $28+1 沾煉乳。硬硬實實不好味 😂驚喜難吃#西門町小食拼盤 $88+1沾泰式辣醬 。有 #炸魷魚絲 🦑 #炸雞 和 #花枝丸 。 熱脆但嘛嘛地😂粗糙偏硬#檸檬冬瓜愛玉 $21 小少,都好甜🤣記得吉檸檬🍋愛玉無乜味ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:2/10#food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoods
#蚵仔煎 $55+1

#炸地瓜圓 $28+1
沾煉乳。硬硬實實不好味 😂驚喜難吃

#西門町小食拼盤 $88+1

ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:2/10

2020-10-19 507 瀏覽
今日約左老友食晏,就佢紅磡返工,我今日放假。老友話試下呢間古早味澎湖台灣,上openrice睇過都係啲大眾化價錢嘅台灣餐廳,一於試下佢12點去到都冇咩人,坐低等左陣老友先到。佢有午市套餐,選擇都算多我就叫左牛肉牛筋麵,上到枱已經好大陣牛肉湯味,有啲芫荽、酸菜,我唔知正宗牛肉麵有冇呢啲啖湯濃味的,熱嘅,有冇味精唔敢講紅蘿蔔就只係淥熟左再放上去,冇滷過的粗麵條彈牙,幾掛到啲湯牛筋好難入味的,入口稔滑,可以啦牛肉得兩舊啫,因為牛肉牛筋兩溝,不好筋者可叫牛肉麵牛肉正常水平,冇咩特別呢個係老友叫嘅豬軟骨油渣撈麵,我試左少少麵,可以,幾香加$20配個鹽酥雞,合格有餘,脆、香、微辣啖啖肉我地飲品都叫左珍珠茉香奶綠,好飲喎,唔會太甜,夠凍,奶味香兩個人食左$165,合格嘅,大家一試無妨
今日約左老友食晏,就佢紅磡返工,我今日放假。

啖湯濃味的,熱嘅,有冇味精唔敢講

紅蘿蔔就只係淥熟左再放上去,冇滷過的

粗麵條彈牙,幾掛到啲湯

牛筋好難入味的,入口稔滑,可以啦

牛肉得兩舊啫,因為牛肉牛筋兩溝,不好筋者可叫牛肉麵
牛肉正常水平,冇咩特別

呢個係老友叫嘅豬軟骨油渣撈麵,我試左少少麵,可以,幾香

加$20配個鹽酥雞,合格有餘,脆、香、微辣
啖啖肉

我地飲品都叫左珍珠茉香奶綠,好飲喎,唔會太甜,夠凍,奶味香

兩個人食左$165,合格嘅,大家一試無妨

2020-10-19
2020-09-30 432 瀏覽
Lunch諗咗好耐都諗唔到食咩,隨心行咗入去。台式嘢都算係千篇一律,魯肉飯,麵,牛,台飲。諗唔到食咩就叫咗「牛筋牛肉麵」加多個「芋香奶綠」。麵料方面,牛肉係入味又厚又林、有紅蘿蔔大大舊、麵質帶少少爽又有啲咬口嘅,湯底一貫台式味精(去過台灣都知好多地道小台都鍾意用味精),所以哩間算不折不扣嘅台灣店店員態度良好,我朋友因為個撈麵醬唔啱口味想轉,店員都好熱情好有禮講換俾我朋友,所以我覺得佢好好。裝修算係台風新式嘅裝修,幾舒服😁
Lunch諗咗好耐都諗唔到食咩,隨心行咗入去。
台式嘢都算係千篇一律,魯肉飯,麵,牛,台飲。

諗唔到食咩就叫咗「牛筋牛肉麵」加多個「芋香奶綠」。

裝修算係台風新式嘅裝修,幾舒服😁
2020-09-28 302 瀏覽
下午茶2:30pm 開始係我正常嘅lunch time餐牌選擇甚多 要麵有麵 要飯有飯套餐包 1主食 1小食 1飲品我揀咗嘉義雞絲飯+滷水豆腐 +熱茉莉綠茶 ($40)份量正常 賣相好ok隻荷包蛋蛋白煎得香脆 而蛋黃就半流心🍳雞絲份量好多 足夠撈飯 雞絲本身唔滑 但係幾鍾意佢食落似肉鬆 仲要上面加咗炸蒜 超香口😋米飯軟硬剛好 仲落咗少少醬汁 (豉油?) 調味 一啲都唔dry 撈埋已經好入味成個飯味道好perfect❤️至於滷水豆腐 亦好唔錯👍🏻一碟三片味道上甜甜地 完全唔鹹 作冷盤幾開胃好鍾意佢個口感 唔似一般豆腐得個軟字佢食落比較似魚彈同啫喱混合體😂可以試吓!茉莉綠茶無糖既 冇咩特別 都香茶味 純悴唔洗加錢-味道好食 冇得去台灣都ok服務就一般環境舒服嘅價錢好抵食 $40包飲品 小食 又好食 份量啱啱好 (飯抵食過麵 因為麵比較少)可以再黎食 (我都食過3-4次)
下午茶2:30pm 開始
係我正常嘅lunch time
餐牌選擇甚多 要麵有麵 要飯有飯
套餐包 1主食 1小食 1飲品
我揀咗嘉義雞絲飯+滷水豆腐 +熱茉莉綠茶 ($40)
嘉義雞絲飯
份量正常 賣相好ok
隻荷包蛋蛋白煎得香脆 而蛋黃就半流心🍳
成個飯味道好perfect❤️
至於滷水豆腐 亦好唔錯👍🏻
一碟三片
味道上甜甜地 完全唔鹹 作冷盤幾開胃
好鍾意佢個口感 唔似一般豆腐得個軟字
佢食落比較似魚彈同啫喱混合體😂可以試吓!
茉莉綠茶無糖既 冇咩特別 都香茶味 純悴唔洗加錢
味道好食 冇得去台灣都ok
服務就一般
環境舒服嘅
可以再黎食 (我都食過3-4次)
嘉義雞絲飯
  • 嘉義絲雞絲飯
  • 滷水豆腐
2020-09-26 209 瀏覽
上次食過一次,印象ok,今日到附近買野就食呢間嘅下午茶。點知。。。1. 熱黑糖珍珠奶茶:失望,嚟到已經唔係好熱,只係小小熱,熱飲要熱先好飲,另外冇茶味,得淡淡甜味,唔好飲!2. 盬穌雞:嚟到時熱辣辣,加分,食落香趣,唔油,但味道淡咗啲。3. 牛肉麵:個湯唔係好熱(我鐘意好熱嘅湯麵),牛肉正常,但個麵超級難食,個味怪怪地,有啲似塑膠味,只係食咗2條麵,個紅蘿蔔仲要係有啲爛咁,個心啡啡地色 。。。咬咗幾啖牛肉,基本成碗冇乜食過,就走人。