2019-11-20 163 瀏覽
太耐無去台灣laa!!黎左呢間餐廳食dinner回味一下台灣風味🤗台式涼麵拌麻醬涼麵配上青瓜絲 蘿蔔絲 芽菜 同牛肉絲份量唔少 加上味道濃郁嘅麻醬 好開胃!!👍🏼滿滿都是台灣的風味😍😍like it 😋酥炸鹽酥雞外皮炸得香脆同我喺台灣食到嘅一模一樣!yummy!!鹽酥豆腐個人覺得外皮炸得唔夠香脆 不過友人大讚好香口!!😝台式小雲吞可以配搭醬油食 味道不過不失 芋香鮮奶加仙草芋頭味出眾!黑糖珍珠鮮奶鮮奶味濃郁!最後叫咗個甜品綜合芋圓芋圓好大粒😍份量多到要滿瀉 好抵食

台式涼麵拌麻醬
涼麵配上青瓜絲 蘿蔔絲 芽菜 同牛肉絲
份量唔少 加上味道濃郁嘅麻醬 好開胃!!👍🏼
滿滿都是台灣的風味😍😍like it 😋

酥炸鹽酥雞
外皮炸得香脆同我喺台灣食到嘅一模一樣!yummy!!

鹽酥豆腐

鮮奶味濃郁!

最後叫咗個甜品綜合芋圓
芋圓好大粒😍份量多到要滿瀉 好抵食

2019-11-06 136 瀏覽
今晚放工約了朋友在紅磡吃個簡單的晚飯,來到了這間台式餐廳。先上菜的是古早味牛肉麵,牛肉是牛𦟌部分,非常厚切,但肉質出奇地鮮嫩,而且帶有香濃的牛肉香味。麵條選用了我喜愛的闊條麵,湯底混和了鮮味的牛肉汁,可以説是我在香港吃過數一數二美味的牛肉麵。酥炸雞扒湯麵,雞扒另上,炸得非常金黃香脆,炸粉薄,雞扒肉質嫩,份量十足,足夠二人食用。麵條也是闊條麵,配以清湯。炸紅糟肉,是非常地道的台式小菜,我只有在以前去台灣旅行時吃過,想不到香港餐廳也會有。選半肥瘦的五花肉,以紅糟醬醃好然後去炸。果然充滿古早味,酥脆又不油膩。珍珠茉香奶綠,平時大多都是喝紅茶底奶茶,想不到奶綠,味道清香馥郁,帶有茉莉香氣,非常有驚喜。

2019-11-06 106 瀏覽
今日約舊同學晚飯,由於他的腳扭傷了還未痊癒,只好選擇在他家附近用餐。這家台式食店他經常光顧,反而我自己是首次到來,感覺也不錯。店內環境舒服,我喜歡可供6人坐的小圓枱,下次可以約多幾個同學仔一齊來。今晚只有我們二人,簡簡單單點了幾款:涼拌木耳:我最喜愛小食之一,口感爽脆,帶微酸夠開胃。海鮮粉絲煲:熱騰騰送到,香氣撲鼻,粉絲帶小小辣好惹味,海鮮算多,蝦同魷魚都很新鮮有口感。麻辣拼盤:豬肚、豬耳、腎片3款都好吃,尤其豬耳口感最好,如果再辣些更滋味。

今晚只有我們二人,簡簡單單點了幾款:

涼拌木耳:我最喜愛小食之一,口感爽脆,帶微酸夠開胃。

海鮮粉絲煲

2019-10-30
海鮮粉絲煲
2019-11-05 67 瀏覽
兩個女仔約咗食野,行嚟行去最後入咗呢間安排左四人卡左俾我哋,環境都幾舒服,唔會好嘈餐牌上面有好多嘢食都想試,奈何得兩個女仔只可以叫少少試吓雞絲飯,淡淡油香 只係$48嘅軟殼蟹,有1.5隻,份量好多。入面啲肉都好飽滿,外面有一啲椒鹽味仲叫咗呢個豆腐煲,原先以為係飲得嘅羹 有蝦有魷魚有帶子 嚟到枱面嘅時候仲係滾兩塊勁大嘅魚食到口都累 但好好食 肉質好好!又唔會好熱氣唔會好油坐左差唔多個幾兩個鐘,中間都不斷有人為我地加水 服務很好唯一覺得豆腐煲略嫌價錢比其他高了一點 下次會來試吓台灣麵
兩個女仔約咗食野,行嚟行去最後入咗呢間

安排左四人卡左俾我哋,環境都幾舒服,唔會好嘈

餐牌上面有好多嘢食都想試,奈何得兩個女仔只可以叫少少試吓

雞絲飯,淡淡油香

兩塊勁大嘅魚
食到口都累 但好好食 肉質好好!又唔會好熱氣唔會好油

坐左差唔多個幾兩個鐘,中間都不斷有人為我地加水 服務很好

唯一覺得豆腐煲略嫌價錢比其他高了一點

下次會來試吓台灣麵
2019-11-04 61 瀏覽
星期六放工約咗大佬去黃埔搵食,係萬無目的嘅情況下,行過望吓門口個餐牌,見餐廳又有位,咁就試一試啦!入到去9成滿,安排咗卡位,餐廳內有播放啲台灣歌曲,如果再細聲啲就好啦。當日點咗2個午餐:1. 鹵肉飯,跟餐凍紅茶,鹵肉唔係肉碎,係好細嘅肉粒,口感比肉未好,咬口十足,豬肉味濃,而且醬汁冇平時食嗰啲咁咸同油淋淋,仲跟咗幾片日式醃黃蘿蔔。另有配菜3款,分別係醃苦瓜,食落酸酸哋嘅開胃前菜,少少苦甘。梅乾一粒(我同大佬不嬲都唔好,所以冇食)。肉粒(應該係雞肉因為見到有啲雞皮)食落味道似豬肉乾,肉身較乾,味道唔突出。2. 台灣牛肉麵,跟餐凍桂花烏龍茶,牛𦟌肉1cm厚三大塊,入口即溶得嚟都有咬口,牛肉味就唔太重。麵身比較粗厚,食落煙煙韌韌,湯清甜,不過我就略嫌有啲淡。跟餐配菜都係一樣。凍紅茶就好一般,淡口,勝在唔苦澀。凍桂花烏龍茶都係淡,帶咗啲清淡桂花香。兩杯凍飲都係無糖。其實可以加錢要啲芝士奶蓋或珍珠奶茶等台式飲品,不過我同大佬怕呢啲奶精飲品類頂肚,所以叫咗無糖茶。午餐有一款炒新竹米粉,見到好多人叫,我下次有機會試試。總括如果餐廳唔係爆晒,唔洗搭枱都坐得幾舒服,當日食嗰兩款食品就一般!

當日點咗2個午餐:

凍紅茶就好一般,淡口,勝在唔苦澀。
凍桂花烏龍茶都係淡,帶咗啲清淡桂花香。

午餐有一款炒新竹米粉,見到好多人叫,我下次有機會試試。

鹵肉飯(午餐)
牛肉麵(午餐)
2019-10-29 100 瀏覽
雙十節食台灣節都算係一個節日怪魔的小確幸, 但因為唔係假日,返工又預左ot,所以都係去咗附近食, 果然喺附近食唔需要點排隊。古早味其實即係傳統野, 咁我哋都係叫番大路台式菜。 花枝蝦排, 古早味牛肉麵, 香酥一口蟹, 櫻花蝦乾貝荷葉飯, 四季豆炒肥腸( 我都知呢個唔係台式菜, 但突然之間想食)花枝蝦排有啲似泰式炸蝦餅,但冇咁熱氣同埋多咗花枝。香酥一口蟹, 細螃蟹原隻酥炸,口感酥脆、蟹味鮮美, 再加上的鹹味辣味, 佐酒一流。櫻花蝦乾貝荷葉飯用嘅係糯米飯,滿滿一層櫻花蝦, 內有足料嘅干貝,香氣十足,又暖胃。古早味牛肉麵,大大塊牛展,入味,夠腍又有咬口,扁拉麵非常煙韌, 最重要係湯頭濃,美味。四季豆炒肥腸沒有川菜的辛辣, 鹹香的,配飯一流。總括黎講,價錢合理,多選擇,坐得舒服,可再來。

花枝蝦排有啲似泰式炸蝦餅,但冇咁熱氣同埋多咗花枝。

四季豆炒肥腸沒有川菜的辛辣, 鹹香的,配飯一流。

總括黎講,價錢合理,多選擇,坐得舒服,可再來。
花枝蝦排
香酥一口蟹
櫻花蝦乾貝荷葉飯
四季豆炒肥腸
珍珠奶茶
花枝蝦排
櫻花蝦乾貝荷葉飯
2019-10-26 75 瀏覽
今日同同事喺紅磡食晏,搵到間食台灣嘢叫古早味既餐廳,喺黃埔站步行過去都係大約5分鐘,入到餐廳每人叫左個set lunch , 五十幾蚊有埋珍珠奶茶,價錢十分相宜,我點左個滷肉飯,跟埋開胃小菜,滷肉肥瘦適中不會太油膩,醬汁撈埋飯一齊啱啱好,我同事就叫左個雞腿飯,肉質鮮嫩,有淡淡既豉油香味,另外再叫個鹽酥雞軟骨,外皮香脆,軟骨爽口,跟餐仲有珍珠奶茶附送,餐廳地方寬敞舒適,雖然係食晏但唔會比你有趕急食完既感覺,職員服務友善,一定會再去
2019-10-24
2019-10-01 195 瀏覽
黃埔多美食,最後選了呢間台灣美食, 暫不去台灣旅行,選間台灣餐廳食止癮都好🤣🤣預早留座及7點來都有位,之後就要排隊。間餐廳望落約千五呎,裝修佈置以木為主及魚網,有漁村特色。睇了Openrice食評,最後點了九層手抓餅,酥炸軟殼蟹,牛肉麵,綜合芋園及台灣啤酒。最有驚喜好食的是酥炸軟殼蟹,香脆外層入面柔軟好味,失望的是綜合芋圓,大粒咀嚼較需時,冇乜特別,另外底下有好大嚿冰😥食完逛逛民泰街及德民街美食街, 會特別留意有人等位的餐廳及吉鋪🏬期待下次再食😄 #MagicCherry攻美食 🍒
預早留座及7點來都有位,之後就要排隊。
間餐廳望落約千五呎,裝修佈置以木為主及魚網,有漁村特色。

#MagicCherry攻美食 🍒
九層塔手抓餅
古早味牛肉面
酥炸軟殼蟹
綜合芋圓
綜合芋圓
酥炸軟殼蟹
2019-09-29 162 瀏覽
每個星期日都煩惱中午去邊度食飯,估唔到亞仔會建議嚟呢度,之前都嚟過一兩次,可能佢覺得都係台式食物啱胃口。我都特登同佢商量之前試過邊啲菜式今次可以試吓其他唔同嘅菜式,睇下佢哋邊一款做得比較好啲。啊仔揀咗滷肉飯,佢哋嘅滷肉飯係半肥瘦嘅豬肉切細條,食落去唔會太肥膩;我幾鍾意前菜嘅酸梅,食完之後零舍開胃想食多啲嘢!我今次點了古早味滷排骨麵,佢哋嘅炸排骨嘢炸唔錯,同炸雞扒嘅方法一樣,而可能係湯麵嘅原因,有一陣好香嘅花椒八角滷水味,但係又唔會好搶,面底係粗面算淋亦有咬口。黑糖珍珠奶茶少甜之後嘅甜度就啱啱好,但珍珠就普普通通。仙草奶茶即係涼粉加奶茶,水準中上。我見其他分店係用堂食杯,唔知點解呢間嚟食幾次都係用外賣膠杯上飲品。

滷肉飯

古早味滷排骨麵

黑糖珍珠奶茶

黑糖珍珠奶茶少甜之後嘅甜度就啱啱好,但珍珠就普普通通。
仙草奶茶

仙草奶茶即係涼粉加奶茶,水準中上。

2019-09-29
滷肉飯
古早味滷排骨麵
仙草奶茶
2019-09-29 123 瀏覽
自從在台灣食過鹽水雞之後就想再食 但香港不多在黃埔逛街時看到有 所以決定去食試試素質如何店鋪剛剛開門 環境挻特別 像漁民小村落的環境我們也很快地下單 上單速度挻快的很快就上齊·台式鹽水雞飯 HKD$58 這個是鹽水雞𩨨 肉質挻滑不會感到太韌🤔另外還有配菜用來伴飯 味道酸酸甜甜挻開胃的·古早味牛肉牛筋麵 HKD$68 牛肉麵也是台灣名菜 湯底不太咸 肉質不韌挻入味份量不過不失 麵質不會太腍 快快食光再嘆飲品🤤這家店好像在其他區也有分店 剛好看到就試試🤣下次再試試其他菜式才行 素質不錯價錢不太貴
自從在台灣食過鹽水雞之後就想再食 但香港不多

這家店好像在其他區也有分店 剛好看到就試試🤣
下次再試試其他菜式才行 素質不錯價錢不太貴

2019-09-23
2019-09-25 104 瀏覽
去左黃埔揾fd,我話想食台灣菜,佢就帶我黎呢間試下😂叫左個雞排湯麵,個雞排炸得好酥脆,佢上面灑左d粉,食落其實好似鹽酥雞咁,可能因為個雞排咁重味,佢配個碗麵係清湯麵黎,有d菜咁,食落比較清淡可以中和翻配左杯珍珠奶茶,呢個真係有種古早味,唔係平時出面飲開既奶茶味黎😂呢度午餐都會有三個配菜,居然仲有台灣腸😝另外叫左個嘉義雞肉飯,店員好貼心提我d汁係底要撈勻佢黎食💕撈勻個飯食落都係比較健康淡味既,而d雞就係手撕雞黎,方便食用最後叫左個花枝蝦排,呢個好特別,第一次見,炸到好酥脆,好好食,佢配左個醬,但我就覺得就咁食仲好d🤗呢度座位闊落舒適,lunch set配小菜同飲品都係五六十蚊,總括而言都幾抵食😊
去左黃埔揾fd,我話想食台灣菜,佢就帶我黎呢間試下😂

呢度午餐都會有三個配菜,居然仲有台灣腸😝

• 花枝蝦排
2019-09-16 145 瀏覽
明知TVB節目有伏但家母想食,只好帶佢去啦~~.7:30嚟到已經有人等緊位,我地等左15分鐘左右,唔算好耐,入面都幾多位,安排我地坐最入既卡位,廚房同廁所都喺隔離。.3個人叫左6款食物,1個甜品,1杯飲品 (5分滿分)1. 鹽酥豆腐 $38 呢個有驚喜 炸到剛剛好 唔會乾身 (其實係食左鹽酥雞之下有比較有傷害)2. 九層塔手抓餅 $28 食得出有九層塔既味道 但個餅冇咩特別 當主食都可以 小食就不了3. 炸紅槽肉 $45 呢個有D油膩 但其實醃得幾入味 我會再比機會佢 (如果我再嚟食)4. 酥炸鹽酥雞 $38 好乾而且好鞋口 豪大大都好過佢5. 干貝櫻花蝦荷葉飯 $88 糯米飯底 入面有蠟腸蝦米等配料 媽媽話D糯米有小小唔熟 但又煮又蒸我諗唔會掛?6. 三杯雞 $88 媽媽都讚阿呢個  話返屋企要學煮個人覺得咸左少少 但雞都幾多 推薦7. 綜合芋圓 $45食完上面D野 再3個人share就剛剛好 但都係普通質素 芋圓都幾大粒 同埋都有13粒45蚊值唔值就見仁見智啦8. 黑糖珍珠奶茶 $22媽媽話珍珠硬左D 但幾好飲.媽媽話要食既餐廳 點都要帶佢去明知有機會中伏都要去(好彩呢間都唔算中伏
明知TVB節目有伏但家母想食,只好帶佢去啦~~
安排我地坐最入既卡位,廚房同廁所都喺隔離。
3個人叫左6款食物,1個甜品,1杯飲品 (5分滿分

45蚊值唔值就見仁見智啦

8. 黑糖珍珠奶茶 $22
媽媽話珍珠硬左D 但幾好飲
媽媽話要食既餐廳 點都要帶佢去
明知有機會中伏都要去(好彩呢間都唔算中伏)
 因為媽媽開心就好了
2019-09-14
  • 三杯雞
2019-09-13 103 瀏覽
睇演唱會前,到紅磡搵食,被餐廳內食客的銅火鍋吸引進內。大白菜醃製得好好味,湯底少少酸,少少辣,好惹味,成個鍋好多菜,啱晒花師奶口味。可惜夏天無火鍋料供應,經理話冬天才供應火鍋料。牛肉麵略嫌湯底唔夠濃,可能在台灣習慣濃厚的牛肉湯底,但香港食到如此水準,都相當唔錯。冬天要再黎食火鍋

冬天要再黎食火鍋
白肉酸菜鍋
白肉酸菜鍋
2019-09-07 183 瀏覽
之前有一日去完黃埔睇戲行完街就揾下夜晚有咩食係open rice 見到呢間台灣野見d comments 都ok 又唔算好貴所以就入去試下夜晚7點零唔洗等位就入得我地叫咗幾樣野食1. 炸蝦餅蝦餅好脆🤤但又唔會炸得好乾咬開都有蝦味 唔會話一pat粉咁 點埋甜酸醬好開胃😆2. 五味茄子係👦🏽話要食嘅 辣辣地加埋d蒜蓉都幾重口味可惜太油啦 食完之後成嘴都係油 同埋重口味到一定要撈飯食! 3. 台灣牛肉麵 牛肉麵係正常味 不過有d咸值得一提嘅係佢舊牛肉好厚切!!!!!而且都幾淋 麵都算彈牙整體幾好食4. 乾扁四季豆呢個豆! 勁咸!!!!!! 係有辣招酸菜肉碎mix埋幾惹味但真係好咸😭😭要撈飯同埋味精應該都幾重🤦🏻‍♀️抵讚嘅係佢個白飯有糙米ga 唔係普通白飯幾啱追求健康嘅人😄總括嚟講野食同服務都唔錯但我叫嗰d野食比較重口味同重味精🙈食完要飲多d 水!!!!!!
之前有一日去完黃埔睇戲

2. 五味茄子
係👦🏽話要食嘅
辣辣地加埋d蒜蓉都幾重口味
可惜太油啦
食完之後成嘴都係油 同埋重口味到一定要撈飯食!

3. 台灣牛肉麵
牛肉麵係正常味 不過有d咸
值得一提嘅係佢舊牛肉好厚切!!!!!
而且都幾淋
麵都算彈牙
整體幾好食

4. 乾扁四季豆
呢個豆! 勁咸!!!!!!
係有辣招酸菜肉碎mix埋幾惹味

幾啱追求健康嘅人😄

總括嚟講
野食同服務都唔錯
但我叫嗰d野食比較重口味同重味精🙈
食完要飲多d 水!!!!!!

2019-09-04 1759 瀏覽
今日與朋友到紅磡食飯聚舊,遠處見到招牌十分搶眼,朋友對台灣食品很有興趣,我們便決定到這間古早味澎湖台灣啦!早前在旺角也吃過一次!今次是回味之旅😉店舖光線很充足,店舖裝潢運用大量既木材令人感覺好似置身於漁船一樣。😆既然來到主打古早味既店舖,當然試試佢地既牛肉麵同滷肉飯吧,我們還選了一款小食,其實餐牌還有很多不同的台灣特色食品,我和朋友還沒看畢整份餐牌,已經有菜上檯了。飯一上檯便留意到滷肉跟一般的不同,滷肉的肥瘦分佈是很明顯的一半半,這跟在台灣吃的滷肉飯十分相似,在入口咀嚼的時侯若然瘦肉過多,會容易感到肉乾及不夠香,反之,會容易感到很油膩。這碗滷肉飯做得十分平衡,絕對合格以上!🤤🤤湯底不過不失,不是很重藥材味的那種,微辣及帶有穩穩的牛肉味。個人很喜歡他使用了較粗的面條,每口都能掛上足夠的湯汁。牛肉處理得十分好,厚度足夠而軟腍,是一大亮點。😋😋在香港的台式餐廳也甚少找到的一道菜🤭紅槽及米酒作為醃料使這肉帶有微微的酒香跟帶有淡淡的苦澀,配上甜醬會帶出一種獨特的味道,會使人一口接一口地品嚐,真的建議大家到來也要一試這菜式!最後在珍珠奶茶的陪伴下度過滿足的一晚😚😚炸紅槽肉和滷肉飯十分出色,朋友也對

牛肉處理得十分好,厚度足夠而軟腍,是一大亮點。😋😋

在香港的台式餐廳也甚少找到的一道菜🤭

最後在珍珠奶茶的陪伴下度過滿足的一晚😚😚
炸紅槽肉和滷肉飯十分出色,朋友也對炸紅槽肉讚口不絕,我們還會再來。
2019-08-28
  • 古早味牛肉麵