中文 | English
天平貓貓
我是天平貓貓。我是一名為食貓,在銅鑼灣工作。我最常於銅鑼灣尖沙咀深水埗出沒,最鍾意川菜 (四川)滬菜 (上海)日本菜,越南菜,中菜館扒房,日本菜館同粥品自助餐壽司/刺身,小籠包/日本刺身杜丹蝦。
食評會員 21次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 40
天平貓貓  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

類別 : 粵菜 (廣東)茶餐廳/冰室粉麵/米線

十一月五日, 放咗學, 同老公返到深水埗, 特登走噃去《周記》食佢既油渣麵,
因為過多三日就要搬離深水埗區喇! 搬走咗之後, 我諗我好會好少機會返嚟呢頭食嘢,
但其實講到食嘢, 深水埗區真係臥虎藏龍架!
有《維記咖啡粉麵》、《譚仔雲南米線》、《金城苑越南餐廳》、《泰潮》、《飛鷹餐廳》、
《坤記粥店》、《超幹線刺身》、《松記糖水》、《大利美食中心》(街市內),
同埋好幾間賣腸粉(《為食軒》)、牛什(《日旺》) 賣到出晒名既小食店,
當然唔少得呢間《周記油渣麵粥粉茶餐廳》!
因為呢度除咗油渣麵好食外, 其餘既炒粉麵飯都好食又勁抵食呀!

其實之前已經嚟食過幾次, 但次次都唔記得帶相機,
今次可以話係搬之前最後一次幫襯, 所以一定要帶定相機影底佢啦!

呢個係加咗酸辣雪菜既油渣麵, 另外有原味油渣麵架,
最鍾意呢度既油渣係炸過, 所以就算係肥膏部份食落都唔會覺得太膩,
又脆又香, 仲勁多料, 咪睇佢細細碗咁, 其實好夠飽呢!bowl

至於老公就話今晚想食粥, 所以叫咗碗及弟粥, 以呢間唔係主力賣粥既食店嚟講,
佢個粥都已經好好, 夠綿夠料, 只係唔夠香啫~smile

老公仲叫咗個呢度似乎幾出名既炸鴛鴦餃, 次次嚟親都見有兩、三檯客會叫呢個餸,
襯熱食又確係幾正喎~ 雖然熱氣咗啲, 但簡唔中食吓都可以接受呀, 不過食完會好飽囉...

唉! 搬走咗之後, 睇嚟都冇乜機會再嚟幫襯喇... sad

更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=11527

推介美食: 油渣麵
是次消費: 每人約$28 (宵夜)

類別 : 粵菜 (廣東)酒樓海鮮

十一月五日, 今日嚟試吓呢間只係開業約一個月既酒樓,
因為佢做緊全部點心半價呀!!
咁就入去試吓好唔好食啦! 最多唔好食咪冇下次囉~

除咗半價點心, 仲有張超特價既點心紙, 都有十款八款架~
基本上啲點心都 OK, 係煎炸嘢比較膩, 同埋個流沙包唔得囉!
叉燒包同菜肉包都係麻麻哋, 但雞仔包就幾好。

最吸引我哋既係個灌湯餃, $11.8 一盅咋! 我哋一人叫咗一盅啦!
味道叫做合格, 啲料都足, 只係個皮厚咗少少啫~
仲有個炒飯 $38 都 OK, 不過個酸汁差少少。

我諗我哋見到半價太開心, 乜都點啲嚟食, 最後發現叫多咗嘢啦! 勁飽呀!!
總括嚟講呢度都唔錯, 但我哋都諗佢做半價點心既時間唔會太長, 所以有心幫襯食平嘢既朋友就要襯早喇~~~

更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=11456

推介美食: 半價點心,雞仔包
是次消費: 每人約$65 (午餐)

2008-12-16
類別 : 西式酒店餐廳咪嘥嘢食店自助餐清真認證食品無肉餐單慶祝紀念日

十一月一日, 今日係 284 生日, 約咗佢兩公婆走嚟沙田麗豪酒店食 buffet,
點解要去到咁遠食 buffet ? 因為呢期做緊龍蝦喎~

先講主菜, 每人有半隻芝士焗龍蝦仔, 原來仲有鵝肝食添!
隻龍蝦都 OK 啦, 但唔算好鮮好好味, 鵝肝第一次嚟嗰啲比較普通,
佢可以再落 order, 我同老公都各要多兩份, 第二、三次嗰啲好食好多呀~

呢碟係 284 佢哋既冷盤, 啲賣相都幾得喎!

到我啦! 第一碟當然係魚生刺生類啦! 都幾多款式同算幾新鮮喎~

呢碟係我同 284 share 既熱葷, 普通, 唔特出, 係啲辣酒煮花螺最正 (影相前已經食晒兩隻)。

蘇皮龍蝦湯, 個湯唔錯, 可惜個蘇皮厚咗啲。

今晚除咗個鵝肝, 另一個最正既食物 - 片皮鴨, 大量供應,
老公又勁鍾意食, 食咗好幾份, 我都食咗兩份, 正!!

終於可以食咗沙律, 由於呢期搬屋冇得煮飯, 少食菜, 所以今次攞咗好多沙律食,
沙律料都幾多款, 乜都有啲, 唔錯, 如果有埋意大利沙律汁仲正!

啲芝士亦唔錯, 但我已經開始好飽.................. 佢另外仲有朱古力濆泉架, 不過唔記得影相。

老公幫我拎咗份幾生吓既燒牛肉, 由於已經好飽, 所以分咗一半畀九號,
可惜呢件牛扒比較靱, 唔多掂, 最後只係食咗三分一, 真係食唔到喇...

第三個必定要推介既係呢度既雪糕, 係自製既超低脂及 0% 脂肪既雪吧嚟架!
芒果味最好食, 我都忍唔住食咗兩杯各四個球先收手!

呢間酒店既 buffet 裝修真係唔錯, 我幾鍾意藍藍綠綠既顏色, 好海洋 feel,
食物選擇亦都幾多, 有機會都想再嚟幫襯多次呀!

更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=11451

類別 : 粵菜 (廣東)酒樓火鍋海鮮點心

十一月一日, 今日埋數要返工, 一早已搵定資料, 特登走嚟試吓呢間新星飲茶得唔得!
坐底落單覺得啲嘢都幾貴, 但好多選擇, 不過啲食物嚟到後,
先發現原來呢度啲份量比一般酒樓既多, 所以可以叫少幾籠點心,
而且個楊州炒飯仲好多料, 四十幾蚊咁大碟, 我哋五個人都唔係好食得晒呀! (呢度只係一部份)

呢個脆炸鮮什果, 初時以為係去飲食嗰啲, 點知原來啲什果喺面架! 唔係包係裡面既!
賣相就幾靚, 但食落真係麻麻, 唔建議大家食囉~

Anyway, 佢其他點心腸粉炒嘢都好得, 用料靚啲, 份量大啲,
食到個個飽到郁唔到都係五十幾蚊一位, 咁樣計, 根本一啲都唔貴架! 一定有下次!

更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=11450

是次消費: 每人約$56 (午餐)

共有2 人投票

2008-12-16 (屬於相關食評)
類別 : 泰國菜慶祝紀念日

十月廿九日, 搬屋呢段時間都煮唔到飯, 所以要成日跟班同事出街食飯,
今日又走噃去《泰簡單》, 原來佢哋啲午市餐牌都轉得幾密架喎!

不過今次食物配撘都幾搞笑, 由於好想食咖喱,
明知呢個咖喱牛肉係跟拉麵唔跟飯都要試,
啲咖喱同牛肉都好味, 可惜用嚟配拉麵就真係差啲, 唔多食到啲汁囉~

睇吓, 佢個咖喱牛肉份量真係幾足架!

同事叫咗「肉片炒翠肉瓜」, 我初時都想食呢個, 因為鍾意食翠肉瓜,
但怕個份量唔夠, 同埋又勁想食咖喱, 所以冇叫到, 不過原來呢款個份量都足架!

仲有呢個南瓜海鮮飯, 好似好正咁呀~ 可惜我對南瓜興趣不大,
但試過一啖, 都唔錯既, 鍾意食南瓜既人應該覺得好好味!

間唔中嚟呢度幫襯吓都幾好, 價錢又唔會太貴, 啲食物質素又 OK, 仲會間唔中轉款添!

更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=11434

是次消費: 每人約$42 (午餐)