路过办事的时候去的这家店,据说是翠华餐厅是好多年的连锁店了,早些年旅游的时候去佐敦一家翠华的菠萝包,家里人至今记忆犹新觉得超级好吃,今天尝试了牛头角这家翠华的肉酱意粉也感觉很不错,说明他家的吃的基本不踩雷,现在他家还能微信支付宝支付,就很爽。
2021-08-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2021-07-01 421 views
午餐口水雞本身上碟幾靚但食落冇乜味 得少少辣味餐配紅/白湯好Fusion⋯但過咗味道唔夾最慘碟雞一半都係雞頸雞殼連冇乜味嘅口水汁都冇乜可以撈飯食碟飯啲米又削仲要收六拾幾?!
午餐口水雞
本身上碟幾靚
但食落冇乜味 得少少辣味
餐配紅/白湯好Fusion⋯但過咗
味道唔夾
最慘碟雞一半都係雞頸雞殼
連冇乜味嘅口水汁都冇乜可以撈飯食
碟飯啲米又削
仲要收六拾幾?!
2021-07-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2021-05-05 545 views
一路都覺得翠華嘅咖喱已經大不如前,咖哩汁偷工減料。不過耐冇食就試吓佢囉。點知外賣攞到返去,啲雞生嘅,只係好面果層係炸熟咗。超低級錯誤,基本食安冇把關。重點係個咖哩汁,係比之前更加稀,更加冇味,吹脹。餓住去退錢🤷‍♂️
TakeAway
2021-03-27 462 views
又係新年要同伴娘食飯派利是嘅時候佢話有優惠券可以去翠華度送奶油豬免費送奶油豬聽到都即刻想食其實我好少去呢度食飯因為我覺得翠華係唔算平嘅跟住伴娘就話其實可以嗌個炒飯share就冇咁貴而且我哋仲有個奶油豬送嘅伴娘好叻咁攞咗間房😆跟住就推介佢每次嚟呢間餐廳都係食豬頸肉炒飯加個菜share果然咁樣share又好抵喎😂每人都係40幾蚊我覺得翠華嘅奶油豬係幾好食嘅如果夠熱嘅話佢又脆卜卜😋😋平時我就好少食炒飯但係我覺得呢個炒飯又幾好食雖然感覺好似肥肥地不過有啲菜中和下都OK果然冇介紹錯吖🤪
又係新年要同伴娘食飯派利是嘅時候

但係我覺得呢個炒飯又幾好食
雖然感覺好似肥肥地不過有啲菜中和下都OK
果然冇介紹錯吖🤪

2021-02-24
$48 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
2021-03-04 341 views
作為上市公司嘅茶餐廳, 連最基本菠蘿油嗰個菠蘿包要熱嘅道理都唔知道, 菠蘿包同普通樓下茶餐廳無異,26蚊一個波羅油同佢講加番熱,佢地理所當然既態度咁話「無wo」。有時可能民間餐廳仲好食過大型上市公司既質素。
2020-11-19 596 views
返工每日都經過翠華,以前我就唔會喺翠華買麵包嘅,因為我覺得佢啲嘢唔算特別好食,以前d野就話好食,而家就係價錢同 質素唔成正比,咁但係有一次不如試下翠華啦,橫掂都係買早餐食,第一次就買菠蘿包覺得幾好食,同以前喺第二間買嘅菠蘿包唔同,之後就連續買咗幾日,排排下隊發覺有個牌寫住日本麵粉製造,而我之前買嘅麵包,喺第二間麵包鋪其實食得出係最普通嘅麵粉,咁日本麵粉當然好食過本地啦,尖沙咀嗰間法國牛角包就一定最好食,不過早餐食包冇乜所謂,而且佢價錢係平,真係估唔到,咁佢前嗰排就推出咗啲朱古力蛋糕,近排見到有鬆餅,朱古力蛋糕應該用咗低筋麵粉去做,冇乜彈性軟淋淋鬆餅嗰個硬度就啱啱好,買咗個朱古力鬆餅12蚊係好食嘅,菠蘿包七蚊 加牛油好似13蚊,都係好食嘅,有機會大家經過翠華可以試下買啲麵包食下

2020-09-02 568 views
❌❌ ❌❌ ❌❌一間集團式既餐廳,我本身不會去惡意任何一間餐廳,但呢間餐廳嘅豬扒好唔掂,雖知道好多食物都會為咗令肉質軟熟,會落一D鬆肉粉之類奄製食物,但過多就不能接受,「拿」到塊豬扒完全無味又軟到唔似食肉既質地🤬——————咖啡雖然好濃郁,但唔好飲😥豬仔包唔脆😓何包蛋正常,但偏向生咗D🤭公仔麵正常,因為是交貨來🥺————————-總括來講好唔掂🤬食物唔得廚師應檢討一下😢😢😢😢😢😢
❌❌ ❌❌ ❌❌
——————
咖啡雖然好濃郁,但唔好飲😥
豬仔包唔脆😓
何包蛋正常,但偏向生咗D🤭
公仔麵正常,因為是交貨來🥺
————————-
總括來講好唔掂🤬
食物唔得廚師應檢討一下😢😢😢😢😢😢
2020-05-19 667 views
平日Lunch得一個鐘就近近地幫襯翠華,勵業街嚟間舖係有兩層,每日都有一款午餐供應,選擇唔多😩,由於人多關係我上咗二樓,上落樓梯一定要小心,地下好滑😟,星期四午餐係香煎魚柳,我要咗凈菜。午餐嚟講份量好似唔太多,魚柳煎得唔夠脆有小小鯹,配菜ok,同區差唔多價錢可以有其他選擇😅😅。
2020-02-09 658 views
星期日在牛頭角附近食午餐,㨂了間近近地翠華餐廳,呢間有兩層,所以唔會太擠迫。打開餐牌大部分都是散叫,只有一款是set lunch,選擇很小的。呢個新豬肉肉醬意粉,其實是素食,並不是真正的豬肉,專為食素人士提供一個選擇。可能因為是肉醬關係,食唔到肉味,差了一點,但有蕃茄和芝士配合,所以個醬尚可以,同埋唔會太膩的感覺。這杯咖啡只是想飲,沒有什麼特別的普通茶餐廳的味道。
新豬肉肉醬意粉

這杯咖啡只是想飲,沒有什麼特別的普通茶餐廳的味道。
熱咖啡
2020-02-09
$71 (Lunch)
新豬肉肉醬意粉
2019-12-28 531 views
#溏心風暴 入面嘅「家昌茶餐廳」電視場景我就睇得多,翠華餐廳 Tsui Wah Restaurant #旗艦店 我都係第一次到😊 呢日本來係為咗帶個 #同事去搵路,見咁啱行到附近,就食埋lunch先走🍽#聖誕 後嘅 #第一日工作日,大部份 #打工仔 都攞咗假,周圍都好平靜😚 #餐廳 當時明明大把吉位,#服務員 反而要求我哋坐入「山窿」裡面😑 我梗係唔制啦🤪呢日 #餐牌上 就只有 #魚柳飯 一款 #午餐😏 左揀右揀,我最終都係揀咗我至愛嘅 #湯米線,可惜 #米線套餐 都只係 #獨沽一味「#豬軟骨 配 #魚蛋」😅 不過味道都唔錯呀!#師傅 將 #豬軟骨 炆得好淋,不過對我嚟講濃味咗啲🤤 至於 #翠華 #馳名 嘅 #魚蛋,點解口感咁淋、一啲彈性都無嘅?平時都係咁㗎?😅

2019-12-27
$55 (Lunch)
2019-10-31 441 views
牛頭角附近上班一族,早餐選擇唔多,所以呢間連鎖都系上班一族經常選擇既餐廳,環境都尚算舒適😊不過食物就一般,早餐牌主要都系一般茶餐廳搵到既早餐,叫左個C 餐,蝦米🦐雪菜肉絲米,湯好清可以話系無味,都要加辣椒油會好點,配一個枸杞桂圓餐包,見到個碟片一送上來都幾污糟,唔知系咩醬個包唔熱同埋好大個手指痕,所以望落都不大食慾,不過見餐牌個名都算健康食品都系拎來試下,咬左一啖就後悔了。建議可以轉牛油方包,會好一點。最後都追返d分,因為奶茶都有保證,係好飲嘅價錢其比同區早餐偏貴,不過整體來講感覺平平,平時還會食a餐,個蛋一系煎一系炒,不過你個做法都會食得出太油所以早晨人士留意😴

最後都追返d分,因為奶茶都有保證,係好飲嘅

所以早晨人士留意😴

2019-09-10 451 views
最後常常下雨, 這間翠華有兩層,但由於推著bb車 ,選擇地下近門口的位置 , 假日的午飯時間也一位難求 , 而且天花有滴水 ,是時間裝修一下。 以茶餐廳服務態度來說 ,待應服務不錯,上菜速度也快。午餐A :餐湯夠Creamy, 瑞士豬扒 配意粉 - 擺盤非常求其,有兩件大大塊豬扒,易咬開之餘 ,一點都唔到梅,好有肉質。瑞士豬扒配白飯- 賣相不討好,豬扒質量非常高。吞拿魚包 - 多吞拿魚肉,有熱到度嘅麵包已經很加分。紅豆菠蘿包 - 酥脆菠蘿皮,一口咬落去超鬆化,紅豆分量夠多,不算太甜,味道適中。

瑞士豬扒配白飯- 賣相不討好,豬扒質量非常高。

吞拿魚包 - 多吞拿魚肉,有熱到度嘅麵包已經很加分。

吞拿魚包配凍奶茶

紅豆菠蘿包

紅豆菠蘿包
忌廉湯
2019-08-28 270 views
下午3點幾未食飯, 就去食個下午茶, 一堆炒蛋+咸牛肉放左落一個超長既面包,個包本身好軟身, 一拎起已經趺晒D野出黎,另外炒蛋+咸牛肉既配搭真係難食到一個點.成碟野最好係個薯條.仲要收得唔係平
下午3點幾未食飯, 就去食個下午茶,

一堆炒蛋+咸牛肉放左落一個超長既面包,

個包本身好軟身, 一拎起已經趺晒D野出黎,

另外炒蛋+咸牛肉既配搭真係難食到一個點.

成碟野最好係個薯條.

仲要收得唔係平
2019-08-19 214 views
雖然翠華茶餐廳係香港出名既食肆,但今次真係令我好失望😟。同屋企人經過,諗唔到食咩好,就陪屋企老人家食下翠華,店舖入面好多拉住行李喼既遊客,非常逼夾,餐廳員工態度惡劣,落單求其,逼客人盡快食完即刻走,而且食物質素麻麻⋯
2019-07-30 207 views
個飯咸到一個點, 食到一半已經頂唔順, 個價我唔記得係$6X定$7X, 不連飲品.另外飯上面個蝦片, 又林又難咬, 完全食唔到的.唯有有驚喜既係個煎蛋竟然係流心. 其實完住唔店, 成個炒飯可以用失敗去形容
另外飯上面個蝦片, 又林又難咬, 完全食唔到的.