2024-04-12 116 views
沙田無乜好食嘅拉麵,呢間位於新城市連城廣場上邊位置方便,都算係值得一試,佢哋嘅豬骨湯底香濃,唔算太油膩,不過隻蛋口感就略為實淨,如果可以係糖心蛋就會更加好,佢哋呢度嘅棉質都幾爽口,亦都好掛湯,唔會麵還麵,湯還湯嘅感覺 ,我選擇咗呢碗豬骨湯底叉燒拉麵$68,價錢唔算貴,性價比高,不過如果男士嚟講可能唔夠飽,可以加面底半個$11 ~另外佢仲有套餐嘅可以加嘢飲啦,加餃子、加炸雞,不過我今日無選擇,因為唔係太肚餓,我下次先再試吓啦~
是咁的,湊完小朋友快閃食個拉麵見餐廳無乜人無留意門外告示的最低消費告示每人60元叫左個麵加飲品大約80元店員話唔夠數佢話2個人,小朋友計我30元,總共要90元低消咁本來120元低鎖你減到我90元我應該感謝你唔夠數唔俾落單,仲話出面寫到明阿女想食拉麵無計 不過日本好多餐廳,什至國內好多餐廳都係親子友善,似乎都係港式日本拉麵店當天星期假日 都唔爆場 就知原因不過就算品質唔錯都無下次了餐飲業多得你唔少你待人如何 他朝也是被淘汰的一群
是咁的,湊完小朋友快閃食個拉麵
見餐廳無乜人
無留意門外告示的最低消費告示每人60元
叫左個麵加飲品大約80元
店員話唔夠數
佢話2個人,小朋友計我30元,總共要90元低消
咁本來120元低鎖你減到我90元
我應該感謝你
唔夠數唔俾落單,仲話出面寫到明
阿女想食拉麵無計

當天星期假日 都唔爆場 就知原因
不過就算品質唔錯都無下次了
餐飲業多得你唔少
你待人如何 他朝也是被淘汰的一群
今日行過三田製麵所,肚子鬧翻天,決定入去整治下。一入到店,店員啲笑容親切,叫人心情都舒服晒。我點了基本款嘅豚骨拉麵,湯底又香又濃,飲一啖簡直暖笠笠,好過癮!同時,佢哋啲拉麵可以揀軟硬度,我揀嘅「適中」啫係咁啱,唔會太硬面條吸晒啲湯汁,每條麵食落去都感覺到湯底嘅鮮味。冧冧嘅叉燒肉質綿滑,咬落去又唔過肥,啱晒口味。我仲加餐咗吉列豬扒飯,咬落去啲麵包糠又脆又香,豬扒質感嫩滑得嚟無厚實嘅炸粉,食落真係爽口過癮😋。賣相啱晒上鏡,配上一碗昆布湯,清新解膩,整體嚟講就係層次分明,呢個組合絕對值得推介!而家講返丼,質量同份量都勁正。食落口感分明,飯粒彈牙,配料新鮮夠晒味。🍚店內環境都好舒服,就算啲飯店人多震盪,我食得咁專注,完全唔覺得攪。總括嚟講,三田製麵所提供嘅豚骨拉麵同丼餐,真係正中我食神心窩子,食完之後滿足feel簡直爆燈!🌟 如果下次想要個溫暖又痛快嘅豚骨湯面,我一定會再嚟!🥣👌

拉麵叉燒味道古怪,感覺好似有d 類似腥腥地既味道,湯底亦都好普通。 厚切叉燒咖哩飯d 叉燒好'鞋'口,勁軔。雖然一早預左同向日本食既會有出入,但係都覺得比想像中差。到俾錢時,明明門口標示可以用信用卡俾錢,職員試左兩次唔得,就話本人張信用卡有問題,所以部卡機收唔到錢,最後堅持要用信用卡俾,要職員重新啟動卡機再試,兩次後成功用信用卡俾錢。根本係餐廳卡機有問題,職員亦都懶得去解決,不負責任,態度亦極度差劣,不會考慮再光顧。
2024-01-20
2023-12-20 262 views
一入到呢間日本拉麵鋪,坐低第一時間就覺得好有氣氛,服務員都好有禮貌,令人一坐低就舒服咗好多。香辣豚肉拉麵嘅辣添口,辣得來又唔會熏到你喊出來,掂!👍而家嘅溏心蛋,啲蛋黃流哂出嚟,實在太惹味!豚肉叉燒都係我滯錫嗰種,醃得入味,炙燒香氣夠晒撩人。😊叉燒醬油拉麵就真係平民美食嘅代表!上面啲叉燒真係大氣,滿足哂食肉嘅慾望,啲麵量足夠得滯。啲湯底清亮唔膩,飲完唔使擔心覺得口渴。同朋友分享喺呢度試到嘅美食,真係覺得自己攞到寶囉,下次要早啲黎,唔使等位。記住,如果你喺沙田,想食本土日本味,咁你知道邊度啦!舊!🍜🔥

2023-12-02 224 views
真心唔掂食物質素麻麻地啲麵唔係新鮮麵條而係即食麵點解我咁諗係因為我明明叫左普通硬度但佢煮得唔夠腍仲有啲硬,麵條中間仲有啲硬就好似平時未煮好嘅即食麵一樣冇諗過比85蚊居然得即食麵食😐另外,雖然啲湯好濃但係有一陣豬騷味,係咪我唔識食其實咁先正常?🤔啲餸又好少,85蚊得一片薄叉燒同埋一舊炸雞,食完麵唔夠飽環境麻麻佢令我諗起周星馳嘅食神,啲位有咁窄得咁窄,只係岩岩好夠一個人坐,lunch time多人又環同人搭枱,感覺自己好似食緊茶記咁,但係又唔平總結:比85蚊但係食物同環境同茶記冇分別,唔明點解會有人排隊黎食,去食譚仔可能仲開心
真心唔掂

食物質素麻麻地
啲麵唔係新鮮麵條而係即食麵
冇諗過比85蚊居然得即食麵食😐
啲餸又好少,85蚊得一片薄叉燒同埋一舊炸雞,食完麵唔夠飽

環境麻麻

2023-12-02 160 views
今日要去沙田大會堂看表演, 人不多的地方都係去依個範圍找野食, 啱啱見到依度裝修唔錯, 仍有位, 所以入去試, 由於選擇不是太多又唔想食辣同飯, 揀左原味的叉燒豚骨拉麵兩碗, 麵可以揀爽d, 淋d同適中, 我哋揀左適中, 加左二只炸雞翼, 唔想飲凍野, 要左杯熱綠茶, 拉麵來到, 先飲啖湯, 湯見到係濃的, 好奶白色, 但飲落去無乜味, 佢d拉麵係幼身, 唔係曲身的形狀, 但見隔離枱的黑麻油就係曲身粗少少的麵底, 份量唔算好多, 感覺比其他拉麵店少, 叉燒都ok, 但無乜肉味, 不過啱我唔喜歡肥肉😅, 雞翼正常味道, 唔太突出, 食完碗麵都覺得好口渴, 埋單200多元, 好似唔係太值, 應該唔會再來😅
2023-12-01
2023-09-23 497 views
難得去沙田就順便吃個晚餐再離開晚上8點不用排隊的店很小因為這家不用排所以就直接吃了點了炸雞叉燒香辣拉麵(加一後是$102)有2塊炸雞跟2塊叉燒飯量不多的我吃不下正常飯量的人應該會好但炸雞挺大塊的😂湯底味道完全不辣有點失望整體吃下去不會覺得難得但$102個人認為有更好選擇題外:很久之前吃過黑蒜油記得味道是不錯的,所以有可能是剛好湯底沒達到預期才失望🙈其實JC真的很少推薦香港美食因為真的沒什麼是很值得推薦😅但既然大家對香港有興趣我就努力在香港多吃點飯吧😅😅😅裝潢整潔指數:🌕🌕🌕🌗🌑食物美味指數:🌕🌕🌕🌘🌑JC推薦指數:🌕🌕🌑🌑🌑
難得去沙田就順便吃個晚餐再離開
晚上8點不用排隊的店很小因為這家不用排所以就直接吃了

點了炸雞叉燒香辣拉麵(加一後是$102)
有2塊炸雞跟2塊叉燒

裝潢整潔指數:🌕🌕🌕🌗🌑
食物美味指數:🌕🌕🌕🌘🌑
JC推薦指數:🌕🌕🌑🌑🌑
2023-09-20 300 views
早幾日同朋友lunch hour去食咗呢間~價錢方面:7.5/10以香港嘅拉麵價位嚟講算平 大部份拉麵都唔過一百蚊 係可以值得一試嘅 味道方面:7.5/10佢嘅湯底個味同一蘭湯底係一樣!超正!!!但拉麵本體我覺得個質感就一般般 冇話特別好好食 以呢個價錢嚟講我覺得可接受嘅 時間方面:9/10雖然係lunch hour食而且都接近滿座 但可能當時時間未係最多人 所以唔洗等位 出餐都幾快 效率算高Overall評價:8/10整體嚟講 呢間拉麵店我覺得係可以間唔中食下嘅 以呢個地理位置同埋食嘅嘢嚟講冇話特別貴 不過不失啦 如果好鐘意食拉麵但又唔想挨貴價食多X野或者其他貴價拉麵 呢間絕對係非常好嘅選擇👍🏻
早幾日同朋友lunch hour去食咗呢間~
價錢方面:7.5/10
味道方面:7.5/10
時間方面:9/10
Overall評價:8/10
2023-09-13
$80 (Lunch)
  • 豚骨拉麵
2023-09-17 232 views
10月17號一開始店員講:「炸爐壞左,所有炸物都唔提供。」,姐係廚師根本唔愛錫、唔保養自己既用具。其實一開始就有啲伏。我地點左香辣叉燒拉麵同豚骨拉麵,但辣度無得自選,想加辣仲要加8蚊。店員話:「先試辣度下次再加啦。」我就試下佢到底有幾辣。麵3分鐘未夠就到左,辣度同譚仔十分一辣一樣,但又唔香。顏色無餐單上顯得咁紅。先從外觀上就扣分。硬麵唔夠硬,又無咬口。叉燒好似白灼豬肉咁,無鹹香又無口感。但賣80幾蚊,十分唔抵食!
10月17號

沙田抵食日本拉麵,香口濃滑嘅黑芝麻油拉麵🍜🔻叉燒醬油拉麵 💰88 +10%湯底都幾濃厚嘅醬油味,飲落幾開胃☺️上面鋪滿5舊叉燒,呢個價錢真係好抵😍叉燒係比較瘦嘅質地,女仔都唔使驚肥啦😋醬油拉麵特登用左粗麵,爽口彈牙。不過食完都有d口渴,需要飲多d水解渴💦🔻黑麻油豚骨拉麵 💰74 +10%一端上檯,就可以聞到香濃嘅黑麻油味,賣相都令人流曬口水😍飲啖湯先,湯底鹹淡適中,黑芝麻味非常香口🙈叉燒上面有一小滴辣油,可以令到湯底口味更加豐富😋唔同於其他平價嘅拉麵店,呢度有得揀軟/適中/硬嘅拉麵麵質,可以食返自己鍾意嘅口感👍🏻有提供下午茶Menu,一碗拉麵淨係要$60+,真係好抵食😋👅味道:7.5/10💡抵食:8/10📌環境:7/10
沙田抵食日本拉麵,香口濃滑嘅黑芝麻油拉麵🍜

🔻叉燒醬油拉麵 💰88 +10%

🔻黑麻油豚骨拉麵 💰74 +10%

👅味道:7.5/10
💡抵食:8/10
📌環境:7/10
  • 叉燒醬油拉麵
2023-08-16 314 views
去完圍方行街無乜下午茶想食,眯搭一個站去沙田連城,大部分三年前的鋪頭都變曬啦,行完就選擇哩間。優點- 下午茶價錢適中- 服務同上餐快- 拉麵可以選擇正常,生d熟d,改進點- 下午茶選擇吾夠多- 座位比較窄- 凍飲要加6蚊太離譜。-豚骨湯無乜肉味。- 豬肉片比較鹹,加埋湯食完口乾。黑麻油豚骨拉麵($64)- 拉麵系要生D,睇落同食落都吾似平時的拉麵,雖然不硬,但吾好食- 黑麻油無乜特別,亦吾香醬油拉麵($58)-拉麵要正常,哩個好食D, QQ

優點

- 下午茶價錢適中

- 服務同上餐快

- 拉麵可以選擇正常,生d熟d,

改進點

- 下午茶選擇吾夠多

- 座位比較窄

- 凍飲要加6蚊太離譜。

-豚骨湯無乜肉味。

- 豬肉片比較鹹,加埋湯食完口乾。

黑麻油豚骨拉麵($64)

- 黑麻油無乜特別,亦吾香

醬油拉麵($58)

-拉麵要正常,哩個好食D, QQ

黑麻油豚骨拉麵
醬油拉麵
2023-08-16
$60 (Tea)
2023-08-15 190 views
好味又抵食日本餐廳🥰 位置好方便 沙田站上蓋的商場🤗 餐廳環境悠閒舒適,人流多,好受歡迎👍🏻 食物選擇好豐富,有拉麵、撈麵、丼飯、咖哩飯,日式小食等等,款款吸引😍 價格合理,食物質素很不錯,性價比高!🫧設有加一服務費🫧💖💖💖食評💖💖💖豚骨拉麵黑麻油 $74✨推薦!有驚喜,拉麵偏幼身 好喜歡這種麵質 爽滑掛湯,配搭黑麻油大蒜豚骨湯底好好味,整體口感味道很不錯😋 配有溏心蛋及叉燒鐵板咖哩炒飯 配湯 $74✨超惹味鐵板炒飯😍 咖喱汁好香濃惹味,攪勻食一流🤤 混入大量配料,口感很豐富

🫧設有加一服務費🫧

💖💖💖食評💖💖💖

豚骨拉麵黑麻油 $74✨

鐵板咖哩炒飯 配湯 $74✨
2023-08-14 169 views
日本拉麵源遠流長,三田製麵所一向出名食拉麵/沾麵。今日就食其中一間位於沙田,以木色為主調,主打拉麵🍜▫️原味豚骨拉麵🍀$58拉麵最經典係豬骨湯底,濃郁既湯底配半隻糖心蛋+叉燒,味道岩岩好。落order果時,店員仲會問你想要麵質既軟硬程度,可以跟自己喜好去選擇◾️香辣豚骨拉麵🍀$60平時食開拉麵都係食原味,自從食開辣野,就試下香辣拉麵。因為佢本身唔係主打辣,所以湯底係微辣。成碗麵好夠香,完全食完碗麵可以飲哂成個湯▫️餃子炸雞🍀+$40餃子餡料豐富,多肉。炸雞既肉質都juicy,唔會太硬太干巴巴🍜抵食

▫️原味豚骨拉麵🍀$58

◾️香辣豚骨拉麵🍀$60

▫️餃子炸雞🍀+$40

🍜抵食
2023-08-14 122 views
呢一日走入沙田,唔覺意去左沙田站上面的citylink , 唔行上黎都唔知原來呢度咁多野食😛,見到有間拉麵🍜店,上網查下評分都ok, 而且見餐廳🍴門口又唔洗等位,而且好耐都無食拉麵🍜啦,所以試吓先。店舖裝修光猛乾淨,呢間餐廳除咗有拉麵🍜、仲有丼飯,點拉麵或飯類都可以加錢跟套餐!點餐的時候店員會問拉麵🍜要咩硬度,我喜歡硬啲,所以選擇了硬麵。最後我地點了:豚骨拉麵🍜原味 $68豚骨拉麵🍜香辣🔥 $72再追加套餐 +$40+餃子🥟炸雞🍗套餐(餃子🥟3個,炸雞🍗3件)拉麵🍜價錢合理,算是平民價,唔算貴。拉麵🍜味道整體都ok, 值得一讚嘅係超快送上,真係快靚正!非常適合趕時間的人士!👍🏻香辣味對於我黎講可能太辣🔥,但我老公喜歡辣,所以整碗連湯都飲埋😂👍🏻炸雞🍗即炸,所以好熱🥵,要小心燙嘴啊!📍Tonkotsu 8 by 三田製麵所 (Citylink) (沙田)地址:沙田沙田車站圍1號Citylink1樓111號舖

最後我地點了:
豚骨拉麵🍜原味 $68
豚骨拉麵🍜香辣🔥 $72
再追加套餐 +$40
+餃子🥟炸雞🍗套餐
(餃子🥟3個,炸雞🍗3件)

拉麵🍜價錢合理,算是平民價,唔算貴。
拉麵🍜味道整體都ok, 值得一讚嘅係超快送上,真係快靚正!
非常適合趕時間的人士!👍🏻
炸雞🍗即炸,所以好熱🥵,要小心燙嘴啊!

地址:沙田沙田車站圍1號Citylink1樓111號舖