今日嚟到沙田呢間連鎖拉麵店。不過我今次食嘅唔係拉麵,而係鐵板咖喱飯 🍛。鐵板飯的水準拍得住佢哋嘅拉麵,值得一試。⚜️鐵板咖喱炒飯 ($78 )炒飯的咖喱味十分濃郁,炒飯粒粒分明。咖喱炒飯放在熱烘烘的鐵板上更為惹味,還有一點飯焦,令食落的口感很豐富。我吃得停不了口。環境餐廳人流很多,而且座位比較擠擁。不過裝修頗有格調,傢俬和牆身都是以木製的,很有日本的氣氛。總括而言,這個鐵板咖喱炒飯的質素真是很高。當你去這間拉麵的時候不妨試一試。

⚜️鐵板咖喱炒飯 ($78 )

喺地鐵站A出口,商場近近地揀咗間食拉麵🍜的店。晚市時段嚟到近乎爆滿,好彩仲有一張枱入。見到菜單都有好多選擇,有炸雞丼、牛肉丼飯、又有咖喱、撈麵,款款都好吸引🤩,諗咗好耐決定先試吓啲拉麵🍜醬油拉麵🍜$72🆕望落好清淡,但個湯底偏鹹,好重醬油味!叉燒有一大塊🥓,口感軟淋,咸度剛好。配上半隻軟滑流心蛋、仲有爽口的筍配搭特製粗麵。落單嗰時店員會問你想要拉麵硬身、軟身定係適中。叉燒炸雞拉麵🍜$88個賣相好吸引🤩個湯超濃豬肉湯味,吾會太咸!叉燒有三大塊🥓,炸雞🍗2舊,炸到金黃香脆,炸粉均勻,配上半隻軟滑流心蛋,食完好滿足😚,麵質揀咗硬身!食落好煙韌,夠晒口感。大推💯💯另外,任何麵餐都可以加$28-$40轉套餐,有小食同飲品可選。📝整體而言:幾好食😋!會再黎!下次要試埋其他😍!✏️有加一服務費📍 Tonkotsu 8 by 三田製麵所 (Citylink) (沙田)沙田沙田車站圍1號Citylink1樓111號舖

醬油拉麵🍜$72🆕

叉燒炸雞拉麵🍜$88

📝整體而言:幾好食😋!會再黎!下次要試埋其他😍!

✏️有加一服務費

沙田沙田車站圍1號Citylink1樓111號舖
2023-04-26
Type of Meal
Dinner
2023-04-22 69 views
行開沙田見到「三田製麵所」,突然之間好想食拉麵,於是就入去試吓,佢裏面除咗拉麵🍜之外,仲有沾麵,佢哋最出名嘅就係個湯底長時間熬製,所以湯底味道都非常濃郁。我家叉燒今次就識得問侍應佢哋有咩最出名?侍應就介紹我哋可以試吓原味湯麵🍜原汁原味😋豚骨拉麵🍜原味➕海苔鮮甜十足原味湯底,豚肉片厚度適中,味道濃郁,鮮味十足海苔加彈牙拉麵。豚骨湯櫻花蝦拉麵🍜 季節限定去日本第一時間當然諗起櫻花同埋拉麵,所以呢一個季節限定真係四月份必試。豬骨湯底清甜濃郁,鮮味十足櫻花蝦,煙靭彈牙拉麵🍜綠茶綠茶清甜,甜度適中。可樂
行開沙田見到「三田製麵所」,
突然之間好想食拉麵,
於是就入去試吓,
佢裏面除咗拉麵🍜之外,
仲有沾麵,
佢哋最出名嘅就係個湯底長時間熬製,
所以湯底味道都非常濃郁。
我家叉燒今次就識得問侍應佢哋有咩最出名?
侍應就介紹我哋可以試吓原味湯麵🍜
原汁原味😋

豚骨拉麵🍜原味➕海苔

豚骨湯櫻花蝦拉麵🍜 季節限定
豬骨湯底清甜濃郁,鮮味十足櫻花蝦,煙靭彈牙拉麵🍜

綠茶
綠茶清甜,甜度適中。

可樂
2023-04-15 88 views
第一次幫襯,落錯單,重印,我問一句,女服務員態度不耐煩,飲食業大忌,麵,一般,所有野都需要加錢,湯底一般,但凍凍地,另加2片叉燒,「乾、鞋、凍」唔知想點呢?有加一,服務態度好差⋯⋯

2023-04-15
$92.4 (Tea)
2023-04-13 57 views
今日係沙田收工, 屋企冇煮飯, 想搵間食麵既餐廳, 行上去citylink 1 樓見到tonkotsu 8 by 三田製麵所, 入面有位唔洗等, 即入。個menu 有二款新登場拉麵-醬油拉麵同叉燒醬油拉麵, 咁就揀咗醬油拉麵試吓,另外, 見到d 迷你大福d 味道好吸引, 出面好少見,有富士蘋果, 和式忌廉同北海道蜜瓜, 3個味道都想試, 揀咗好耐, 最後揀咗富土蘋果味。醬油拉麵$72湯底唔太咸, 味道唔錯,麵質彈牙, 我揀咗正常, 個人覺得軟硬適中, 但大家都可以視乎個人口味, 選擇硬d 或者軟身d 富士蘋果大福$18好香蘋果味, 個皮夠+軟, 唔算好甜, 一口食曬。

醬油拉麵$72

富士蘋果大福$18
好香蘋果味, 個皮夠+軟, 唔算好甜, 一口食曬。
醬油拉麵
富士蘋果大福
去完日本都仲想食日本嘢,翻咗嚟食Tonkotsu 8 😙嘢食上枱好快~👨🏻‍🍳🤳🏻黑麻油豚骨拉麵❤️‍🔥上次食過覺得呢個好好食就再嗌之前碗麵會有埋一小滴辣油今次問佢地另外俾~加翻少少唔辣但又可以令到成個湯底惹味啲😛黑麻油真係好香🤣另外落單會問你想要軟/硬/適中麵質 岩翻個人口氣食得開心啲😋👨🏻‍🍳🤳🏻吉列豬扒咖喱飯 ❤️‍🔥咖哩汁係偏湯嘅質地 但係濃味香口味道唔錯 !! 幾開胃又真係唔辣豬扒炸得都幾好 !! 鬆軟唔乾✨另外叫咗章魚小丸子同餃子小丸子外層微脆章魚細細粒幾彈牙餃子同上次一樣咁好食\(//∇//)\好飽
去完日本都仲想食日本嘢,翻咗嚟食Tonkotsu 8 😙
嘢食上枱好快~
黑麻油豚骨拉麵

👨🏻‍🍳🤳🏻黑麻油豚骨拉麵❤️‍🔥
上次食過覺得呢個好好食就再嗌
之前碗麵會有埋一小滴辣油
今次問佢地另外俾~
加翻少少唔辣但又可以令到成個湯底惹味啲😛

吉列豬扒咖哩飯
章魚小丸子
  • 豚骨拉麵 黑麻油
2023-03-24 90 views
菜式一:黑麻油豚骨拉麵一上桌就已經聞到濃濃的黑麻油味道,品嚐拉麵當然要先試試湯底,入口的鹹度適中,並不會太油膩。拉麵的口感可選軟硬兩種,即使我選擇了較軟的麵質,入口還是有爽彈的口感。兩大塊豚肉嫩滑,還有滑嘟嘟溏心蛋,搭配辣醬和蔥花更加香口。菜式二:炸雞叉燒拉麵炸雞只有兩塊,皮脆肉嫩。叉燒的大小也ok,有基本厚度。別看湯底白白的,其實豬骨味道算濃郁。菜式三:吉列豬扒上桌時還是熱騰騰的,豬扒厚身,炸得金黃香脆,肉質鮮嫩,調味不多,但有蛋黃醬提味,收貨。

菜式一:黑麻油豚骨拉麵

菜式二:炸雞叉燒拉麵

菜式三:吉列豬扒

2023-03-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2023-03-24 58 views
亞女考完試同佢去圖書館同行街街,佢想食拉麵,我就想食撈麵。豚豬拉麵 黑麻油亞女對黑麻油情有獨鍾。下單時,店員會細心問我地拉麵需要咩軟硬度,我地就揀左適中,仲叫左套餐+$28餃子套餐,黑麻油非濃郁,拉麵比較幼身,有掛湯能力,餃子套餐有3隻餃子仲可以配一款飲品。炸雞香辣撈麵撈麵嘅炸雞同配料麵幾多,有大量粟米、紫藥碎同蔥碎,炸雞上有滿滿嘅沙律醬,麵底沾滿醬汁,帶點微辣,而炸雞外脆內嫩,lee個嘅麵比較湯麵粗身。
亞女考完試同佢去圖書館同行街街,佢想食拉麵,我就想食撈麵。

豚豬拉麵 黑麻油

炸雞香辣撈麵

2023-03-15 80 views
沙田嘅連城廣場一向都非常多食肆,而當中見到滿滿客人嘅一間拉麵店,相信唔會令我失望除咗拉麵之外亦提供撈麵決定同朋友各點一款,可以享受兩款唔同嘅風味!該有嘅調味料都一應俱全,乾淨企理!豚骨拉麵 黑麻油~下單時店員非常貼心地問及拉麵需否淋啲,畢竟每個顧客都有各自喜歡嘅形式,而我就選擇咗適中😌食拉麵第一件事就係要品嚐湯底,黑芝麻味非常香濃,拉麵麵條較為幼身,掛湯能力一流👍🏻炸雞香辣撈麵~撈麵嘅炸雞同配料都非常多,炸雞外脆內嫰肉汁爆滿,麵底沾滿醬汁,味道香濃帶點微辣,非常夠味!

該有嘅調味料都一應俱全,乾淨企理!

2023-02-22 100 views
--黃金牛肉丼 肉2倍 $84 呢個牛肉飯真係好好味,個牛肉汁好惹味,啲牛肉都好淋,唔會話乾𠲜𠲜咁🥩🥩佢肉兩倍嘅牛肉係會分開上,不過原本嘅牛肉都已經好多好夠😋😋-豚骨拉麵 黑麻油 $74 加左黑麻油個味道真係升左一級超好味啊🫣拉麵落單嘅時候可以選擇彈牙定淋身,我自己就揀左彈牙啲🍜🍜而且個豚肉都算幾淋身唔會咬唔開😋😋仲要喺沙田咁方便下次一定再幫襯💓💓-評分CP值 : 7/10好味: 7/10賣相 :6/10-
黃金牛肉丼 肉2倍 $84

豚骨拉麵 黑麻油 $74

仲要喺沙田咁方便下次一定再幫襯💓💓

CP值 : 7/10
好味: 7/10
賣相 :6/10
2023-02-16 75 views
今天早了完成工作,我和朋友到了沙田吃晚飯,太久沒有吃日本菜便選了這間三田製麵所的副線 トンコツ。我選了一個叉燒醬油拉麵,醬油味香濃不會過鹹,同時叉燒有5塊,咬下去豚肉味保留得到,不會被醬油味蓋過,麵質的軟硬度,店員會先詢問顧客,為客製作適合客人的口味,溏心蛋質感實在,味道不錯。整個拉麵吃完後湯底清徹,可見絕不油膩。另外,選了一個叉燒炸雞拉麵,炸雞新鮮炸好,外脆內軟,肉汁豐富。豬骨湯底香濃相信已烹調不少時間,炸雞配有辣醬,可以選擇不要。一個拉麵既有炸雞亦有叉燒,適合貪心的朋友們進食。最後,選了一個蟹肉忌廉薯餅,即叫即炸,咬下去小心燙口,外皮十分脆口,薯蓉很軟滑與蟹肉融合。

2023-02-16
2023-02-08 91 views
今天難得放工有機會系沙田行下,去到連城廣場,見到間拉麵店都好多人食,就入去試下啦😚😚今晚點了2人餐,比較抵食😃😃❤️黑麻油豚骨拉麵🍜香香的黑麻油,湯底較濃味,如果喜歡吃較重味、較鹹的食物,會適合你💜💜🧡香辣豚骨拉麵🍜我覺得不夠黑麻油香,而且可以辣多少少😂😂可能我本身是辣妹子,桌面上有一味粉,你可以加少少,令到拉麵辣少少。老娘點了這個,我個人覺得湯底較鹹😗😗麵底正常軟硬度😆😆💙日式餃子🥟正常水平🧡💚蟹肉忌廉薯餅裏面有香香的忌廉味😬都有脆脆香口的感覺❤️總括而言,愛濃味、愛鹹味,也愛拉麵的你可以一試啊😃😃✨✨💖

今晚點了2人餐,比較抵食😃😃

💙日式餃子🥟正常水平🧡
💚蟹肉忌廉薯餅裏面有香香的忌廉味😬都有脆脆香口的感覺❤️

總括而言,愛濃味、愛鹹味,也愛拉麵的你可以一試啊😃😃✨✨💖
黑麻油豚骨拉麵 香辣豚骨拉麵 日式餃子🥟 蟹肉忌廉薯餅
2023-02-02
黑麻油豚骨拉麵 香辣豚骨拉麵 日式餃子🥟 蟹肉忌廉薯餅
  • 黑麻油豚骨拉麵
2023-02-08 868 views
拉麵癮起喺沙田citylink搵到呢間,地鐵站A2一出上2層電梯就見到。今日勁肚餓,決定唔諗太多直接嗌個2人餐😛麵有得揀軟硬度幾好~呢到食物上枱都勁有效率,坐咗9成滿,10分鐘內都上齊嘢食👍🏻👨🏻‍🍳🤳🏻黑麻油豚骨拉麵 ❤️‍🔥黑麻油好香,會上癮嘅味道\(//∇//)\ 我揀咗偏軟嘅麵質,一片大豚肉同埋半隻溏心蛋🥚,另外自己落咗啲芝麻令個麵有啲香味✨ 無論邊間都支持大家試拉麵加醋‼️ 我食咗1/4就開始係咁加,個麵本身都重口味,加醋做酸酸地個湯底會有層次啲同埋都好解膩~ 👨🏻‍🍳🤳🏻香辣豚骨拉麵 👦🏻揀咗正常麵質,食落係硬身啲~ 都係配一塊大豚肉同溏心蛋,個辣幾好食,👦🏻形容個辣入口會爽咗一陣,但唔會stay好耐搞到大家感覺好膩,應該係日式辣同中菜辣嘅分別🤣 佢佢試咗加醋然後話有驚喜😛✨✨👨🏻‍🍳🤳🏻自家制煎餃子皮薄多餡嘅餃子,煎得岩岩好,店員會拎埋醬油俾你配~👨🏻‍🍳🤳🏻炸雞炸雞好脆口,有個檸檬可以解膩👨🏻‍🍳罐裝檸檬茶 & 可樂計埋加一$200左右,算係本地正常偏平嘅拉麵店,一碗大約$75-$100 都ok,而且味道都唔錯~係沙田區朋友日常之選😛✨

👨🏻‍🍳🤳🏻黑麻油豚骨拉麵 ❤️‍🔥

👨🏻‍🍳🤳🏻香辣豚骨拉麵

👨🏻‍🍳🤳🏻自家制煎餃子
皮薄多餡嘅餃子,煎得岩岩好,店員會拎埋醬油俾你配~

👨🏻‍🍳🤳🏻炸雞
炸雞好脆口,有個檸檬可以解膩

👨🏻‍🍳罐裝檸檬茶 & 可樂

• 豚骨拉麵 黑麻油
  • 黑麻油豚骨拉麵
2023-02-04 44 views
前排等娘親放工一起食晚餐多數都係係新城市食野想轉下新意 去咗Citylink 1樓嘅食肆區覓食見到一間寫住by三田製麵所嘅拉麵店價錢唔貴 亦都有幾抵食嘅二人餐阿娘又鍾意食拉麵 就入左去試下🥢孖住食($198*)👉🏻二人餐包括咗兩款拉麵 兩款小食 和兩款飲品 豐富又幾抵食👉🏻兩款拉麵選了黑蒜油豚骨拉麵和原味豚骨拉麵 每碗麵都有半隻流心蛋和一片叉燒 拉麵口感可以有唔同選擇 而且份量足夠 兩款湯底味道都唔知太鹹或太重味精 呢個價錢套餐黎講 真的不錯👉🏻佢嘅兩款自家製小食都好食 黑胡椒雞翼甜甜地又夠脆 煎餃子皮夠薄+餡料又飽滿 👉🏻飲品有6款汽水/茶選擇 另外仲有加錢配料選擇整體出餐快速 味道唔錯又唔貴 性價比幾高係平時放工去食晚餐嘅好選擇
前排等娘親放工一起食晚餐
多數都係係新城市食野
想轉下新意 去咗Citylink 1樓嘅食肆區覓食
見到一間寫住by三田製麵所嘅拉麵店
價錢唔貴 亦都有幾抵食嘅二人餐
阿娘又鍾意食拉麵 就入左去試下

🥢孖住食($198*)

👉🏻飲品有6款汽水/茶選擇 另外仲有加錢配料選擇

整體出餐快速 味道唔錯又唔貴 性價比幾高
係平時放工去食晚餐嘅好選擇
2023-02-02 37 views
今日難得放假, 出咗沙田行街, 而家疫情穩定後, 商場都多咗好多人, 行到有啲肚餓, 順便食埋野先歸家, 一個人就最適合食拉麵, 最容易搵位.記得citylink 一樓有間拉麵叫tonkotsu 8 by 三田制麵所, 剛好上到去有幾個單位, 唔洗等, 快食快閃.湯拉麵就食🉐️多, 第一次見有日式撈拉麵, 試吓先.炸雞香辣撈麵$88-賣相好靚, 見到都覺得好好味😋微辣,炸雞即整, 好脆口, 食既時候重好熱, 份量算多, 有6 件,將d 配料同旦黃撈埋d 拉麵一齊食, 正, 食唔停, 推介👍

湯拉麵就食🉐️多, 第一次見有日式撈拉麵, 試吓先.