𝟯𝗗立體飲品 ♡︎v♡︎ 仲有熔岩朱古力,超可愛打卡飲品( ´▽` )ノ 𝟺道菜𝐷𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 𝑆𝑒𝑡 人均唔洗$𝟺𝟶𝟶~~環境位於銅鑼灣嘅食街之一,其實都好耐冇嚟呢頭,成條街嘅餐廳變化都唔算大。而呢間Sleepless就好有feel,再加上嗰日落雨,店內播住啲柔和英文音樂就更加寫意。餐牌 𝟹𝙳 𝙲𝚊𝚝 $𝟾𝟾 其實𝐷𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 𝑆𝑒𝑡 包飲品,但𝟯𝗗飲品就唔包,有幾款唔同動物可選,有啤啤熊、柴犬、貓、兔,唔啱仲可以Cᴜsᴛᴏᴍɪsᴇ你想要嘅公仔,底下配朱古力,唔捨得飲!⃝ 招牌貓頭鷹玫瑰溶岩特調拼配朱古力 $68 另一杯玫瑰溶岩特調拼配朱古力同樣打卡,職員會係你面前倒朱古力至滿瀉溢出,熔岩漿濃郁但不會黏口,加上玫瑰Sʏʀᴜᴘ 同花瓣,更香。 𝙳𝚒𝚗𝚗𝚎𝚛 𝚂𝚎𝚝 $𝟹𝟿𝟾/𝟺 𝙲𝚘𝚞𝚛𝚜𝚎𝚜 Dinner set二人同行𝟾𝟾折,前菜𝟮選𝟭,我哋𝟮款試哂,北海道帶子用紅酒莓香泡沫做sᴀᴜᴄᴇ,有創意亦ᴍᴀᴛᴄʜ,如想口感再濕潤啲可以再沾上碟邊嘅薄荷油。另一款香煎法國鵝肝配黑醋芒果沙沙,正常發揮,唔會太膩。是日餐湯有蘑菇湯/海鮮湯,同樣各一,湯都係濃稠濃身質地,入口ᴄʀᴇᴀᴍʏ,海鮮湯更有魷魚

餐牌

𝟹𝙳 𝙲𝚊𝚝 $𝟾𝟾

招牌貓頭鷹玫瑰溶岩特調拼配朱古力 $68

𝙳𝚒𝚗𝚗𝚎𝚛 𝚂𝚎𝚝 $𝟹𝟿𝟾/𝟺 𝙲𝚘𝚞𝚛𝚜𝚎𝚜
前菜

餐湯

是日餐湯有蘑菇湯/海鮮湯,同樣各一,湯都係濃稠濃身質地,入口ᴄʀᴇᴀᴍʏ,海鮮湯更有魷魚粒。

勃根地燉和牛牛面頰
甜品
至於主菜共有𝟳款選擇,揀咗招牌慢煮加拿大保濕豬鞍斧頭扒,份量不少,豬鞍肉夠厚身仍然保持彈性無渣,就咁食可以食到本身豬香,如果鍾意味道多層次啲,可以點碟邊自家製xᴏ醬更香口。另一款主菜勃根地燉和牛牛面頰,肌肉纖維密度高,同時夾雜骨膠原,因此肉質有彈性同時膠質豐富,鍾意佢個sɪᴅᴇ ᴅɪsʜ好特別,叫Pᴏʟᴇɴᴛᴀ,係意大利北部流行嘅食物,以粟米磨成,餐廳仲拎去炸脆外皮,外脆內裏似薯蓉嘅口感,絕配嘅伴碟~最後甜品就有泡芙。
2023-10-19 83 views
位於銅鑼灣希雲街既sleepless店內位置雖然唔多但裝修有格調坐得幾舒服💯晚市仲有dinner set 性價比都不錯 🌟香煎北海道刺身级帶子帶子煎得外脆內嫩 配上红酒莓香foam同薄荷油👍🏻🌟香煎法國鵝肝鵝肝油脂豐富入口即化 搭配黑醋芒果salsa食落無甘油膩🌟海鮮湯海鮮湯好鮮甜 有蜆,魷魚,青口等🌟海龍王鮮茄海鮮意大利飯Risotto 軟硬度適中 配以濃郁嘅龍蝦蕃茄醬 加帶子,青口等口感層次豐富😋🌟 招牌慢煮加拿大保濕豬鞍斧頭扒豬鞍斧頭扒份量十足 肉質好嫩滑 一啲都唔嚡口蘸埋自家製XO醬 特別惹味👍🏻🌟招牌貓頭鷹玫瑰溶岩特調拼配朱古力店家招牌特調 上枱時店員會倒上朱古力形成溶岩般瀉出嚟 好有效果濃郁既朱古力味帶玫瑰香味🍫好好飲🌟3D Iced Chocolate 賣相夠哂可愛 有多款3D圖案可以揀💯
位於銅鑼灣希雲街既sleepless

🌟香煎法國鵝肝
鵝肝油脂豐富入口即化 搭配黑醋芒果salsa
食落無甘油膩

🌟海鮮湯
海鮮湯好鮮甜 有蜆,魷魚,青口等

🌟海龍王鮮茄海鮮意大利飯
Risotto 軟硬度適中
配以濃郁嘅龍蝦蕃茄醬 加帶子,青口等
口感層次豐富😋

🌟3D Iced Chocolate
賣相夠哂可愛
有多款3D圖案可以揀💯
2023-10-19 407 views
係位於銅鑼灣希雲街嘅一間好有情調嘅餐廳, 裝修環境都好chill, 啱晒一班女仔或者情侶嚟傾下計, chill下😚~ 佢哋仲有整啲好qq嘅 3D拉花, 或者係 2D有公仔嘅拉花latte😍.4 course dinner Main course: 墨汁帶子risotto/ 白鶴清酒忌廉汁蟶子扁意粉Main course 其實都幾多嘢揀😋, 有扒有意大利飯同埋幾款意粉, 墨汁帶子risotto有少少似barcelona嘅墨汁海鮮飯🫣, 不過飯質係偏向意大利, 較硬身少少, 帶子煎得好香🤤!.Drinks: 招牌貓頭鷹玫瑰特調朱古力/ Matcha Latte飲品真係最驚喜!!!🤩🤩🤩 我叫咗招牌貓頭鷹玫瑰特調朱古力, 一到咗其實已經覺得好靚, 仲有少少玫瑰花!! 點知到咗之後, 再倒多咗啲朱古力, 然後令佢倒瀉🤪, 完全係一件藝術品🤣 飲落去真係有玫瑰花味, 亦feel到應該用咗dark chocolate, 因為overall 成杯嘢飲都唔會話好甜, 真係飲到好濃郁朱古力嘅回甘!!🫶🏻朋友嘅matcha latte 都好有驚喜, 個拉花真係好amazing, 勁有心機✨✨!! 飲落去真

4 course dinner
朋友嘅matcha latte 都好有驚喜, 個拉花真係好amazing, 勁有心機✨✨!! 飲落去真係勁濃抹茶味!🤩
前菜: 有鵝肝多士同帶子, 帶子真係好好食👍🏻 好大粒, 而鵝肝多士, 油脂感有, 但配咗芒果醬, 又唔會覺得膩🤤
餐湯: 有雜菌湯同海鮮湯, 都幾足料, 同埋一啲都唔hea, 唔係麵糊mix出嚟嘅湯👍🏻👍🏻! 真係blendar 真材實料嘅湯, 兩個都好好飲😋
甜品: 係兩個puff, 一個係檸檬味🍋, 一個係榛子朱古力味🍫~ 有少少似金沙, 但係overall係比較硬身少少嘅cream puff, 仲有朱古力撻底, 係幾高質嘅甜品嚟~
📍Sleepless
銅鑼灣希雲街22-24號地舖

• 招牌貓頭鷹玫瑰溶岩特調拼配朱古力
  • 白鶴清酒忌廉汁蟶子扁意粉
  • Latte
  • 招牌貓頭鷹玫瑰熔岩特調拼配朱古力
2023-10-15 76 views
環境: 店內燈光及氣氛,加上播放英文歌曲.感覺好舒服,沒有壓迫感.令人好放鬆.今晚,朋友們與我慶祝生日,談天說地,非常開心.口味: 我們三人叫了兩份晚市套餐(每份套餐共四道菜)前菜:最期待的香煎鵝肝~哥哥面上鋪滿黑醋疏菜沙律,有種清新感覺.更加提昇升鵝肝的香味.香煎帶子:普普通通,外表香脆.但可能太熟,有少少煙韌😅餐湯:蘑菇湯(常溫)~但是朋友們覺得似凍湯🤣.蘑菇味濃.主菜:加了$80升級食M7和牛肉眼扒,店員沒有詢問我們要幾成熟. 一碟有兩塊牛扒,其中一件我估計是50%熟帶血,你一塊應該大約60%左右(比較少少韌). 老實說50%的一塊是比較好食, 肉汁豐富,容易入口. 另一款我們選了鮮茄醬薈意大利飯配帶子, 一人份量🤭,但是我們三個女孩子夠食. 鮮茄醬不會太酸味道剛剛好.甜品:泡芙~因為今次慶祝生日(預約時曾告知店員).店內上甜品時突然響起生日歌,有些驚喜.店員說了生日快樂. 泡芙有三個味道(原味,朱古力,紅桑莓). 我食了紅桑莓,味道比較偏酸😝我問朋友們是否她們告知餐廳安排,但是”No".原來,經openrice 預約除了88折,朋友另外有註明"生日”.所以餐廳私下安排.謝謝餐廳

口味: 我們三人叫了兩份晚市套餐(每份套餐共四道菜)

前菜:
最期待的香煎鵝肝

香煎帶子:普普通通,外表香脆.但可能太熟,有少少煙韌😅

餐湯:蘑菇湯(常溫)~但是朋友們覺得似凍湯🤣.蘑菇味濃.

主菜:

我問朋友們是否她們告知餐廳安排,但是”No".原來,經openrice 預約除了88折,朋友另外有註明"生日”.所以餐廳私下安排.謝謝餐廳製造的驚喜.

飲品: 兩個套餐包兩杯包了2柸冇酒精飲品. 朋友們選擇西柚蜜桃冰茶(朋友們告知不太酸亦不太甜,係西柚及蜜桃的果茶味道). 我就選擇餐廳推介~玫瑰熔岩特調拼配朱古力(看影片~店員會細心告知步驟及效果),朱古力味濃但是不會太甜膩.喜歡朱古力的朋友可以試一試.

總體來說: 想在鬧市中找尋一點寧靜及好好享受食物時光,可以選擇此cafe. 我應該下次會再去食下午茶, 試一試All day breakfast 及其它朱古力飲品.

dinner set$398 per headMain:慢煮加拿大豬鞍斧頭扒🐷超級厚肉☺️而且佢個油脂比例啱啱好😎半肥瘦😇所以層次感豐富😌最特別嘅係佢配咗XO醬🤣中西合璧🤩同埋一啲紫薯🍠同埋紅蘿蔔🥕🌽🥒🥬做配菜☺️成件事好新穎好特別Main: 海膽忌廉汁卡邦尼溫泉蛋意粉🍝驚為天人好食😃如果你係鍾意食一啲好Qcreamy嘅意粉😊呢個啱晒你😇海膽汁好出😊好似樂有dd酒既香味😊加埋大量嘅芝士😃好邪惡但係好滿足Starter: 香煎北海道刺身及帶子配紅莓紅酒泡沫生熟程度啱啱好🤩有一種入口即溶嘅感覺😇最正係佢有一個紅酒泡沫做陪襯😇Starter: 香煎法國鵝肝配芒果黑醋他他佢係有幾舊鵝肝😍所以配埋個麵包食中和左鵝肝嘅油膩感😊同埋佢麵包仲有少少蒜蓉嘅香味😗更加吊出鵝肝嘅鮮味Soup:忌廉蘑菇湯&海鮮薯仔湯蘑菇湯超級重蘑菇嘅味道🍄而海鮮湯都有幾多配料😊食到有青口😀魷魚😇同埋啲薯仔融喺個湯度Dessert: 泡芙其實食完個main都已經飽到一個點😆好彩佢個甜品係好輕盈😃一個係紅莓嘅泡芙另一個應該係拖肥口味☺️一甜一酸都好吃Drink: 招牌貓頭鷹熔岩玫瑰朱古力🍫呢間餐廳都幾多款唔同style嘅朱古力😃玫瑰呢
dinner set$398 per head

Main:慢煮加拿大豬鞍斧頭扒🐷

Main: 海膽忌廉汁卡邦尼溫泉蛋意粉🍝

Starter: 香煎北海道刺身及帶子配紅莓紅酒泡沫

Starter: 香煎法國鵝肝配芒果黑醋他他

Soup:忌廉蘑菇湯&海鮮薯仔湯

Dessert: 泡芙

Drink: 招牌貓頭鷹熔岩玫瑰朱古力🍫
呢間餐廳都幾多款唔同style嘅朱古力😃玫瑰呢款見到最多人推介所以試吓😌真係超級香玫瑰花嘅味道😎同埋佢個熔岩朱古力係喺你面前倒出嚟🤪所以無論係賣相定係口味都好澎湃

Drink: 西柚蜜桃紅茶🍑
嘢飲如其名☺️西柚蜜桃同埋茶味都出😀都相輔相成
在油尖旺區約食飯,方便食飽飽各自歸家就大家都知啦;但對於港島區既,始終都係相隔咗個維港,咁就變咗喺港島區嘅銅鑼灣就方便得多啦!銅鑼灣猶如旺角,對住在南區既她,或東區既小妹,就係最就腳啦😚小妹同朋友仔都在港島番工,咁約食晚飯好自然地選擇到銅鑼灣呢區,今次揀咗位於聖保祿學校後面既希雲街,街內有間氣氛幾好既西餐廳《Sleepless》,餐廳有隻主題公仔架,就係貓頭鷹🦉❣️小妹記得好耐之前都嚟過呢度食嘢,不過個名唔係Sleepless ,睇番OpenRice先知前身係Cafe R&C😲雖然舖頭細細,但店內氣氛好溫馨浪漫🌹,幾適合情侶或好友聚會,餐點方面除咗嗌晚市套餐之外,仲可以叫杯飲品加個小食,享受下都得!今次小妹同朋友叫咗晚市套餐,因為二人同行有八八折☺️套餐包括:▪️頭盤~香煎法國鵝肝配黑醋芒果沙沙上方番茄洋蔥碎、香煎鵝肝、底下香脆多士,食落口感居然似食漢堡包🍔,重點係個多士好好食呀!▪️是日湯品~▫️▫️蘑菇湯手打蘑菇湯,即使冇落到忌廉都濃郁好味👍🏻👍🏻▫️▫️海鮮湯唔記得咗叫乜嘢海鮮湯🤭但係飲落清甜美味🤤▪️主食~▫️▫️墨魚汁香煎刺身級帶子意大利飯墨魚汁濃郁含墨魚肉,但帶子過熟同細粒😅朋友食緊帶子飯時咬到

▪️頭盤~香煎法國鵝肝配黑醋芒果沙沙

▪️是日湯品~
▫️▫️蘑菇湯
手打蘑菇湯,即使冇落到忌廉都濃郁好味👍🏻👍🏻
▫️▫️海鮮湯
唔記得咗叫乜嘢海鮮湯🤭但係飲落清甜美味🤤

▪️主食~
▫️▫️墨魚汁香煎刺身級帶子意大利飯
墨魚汁濃郁含墨魚肉,但帶子過熟同細粒😅
朋友食緊帶子飯時咬到唔知係蛋殼定咩,牙仔痛嚇親😣
▫️▫️卡邦尼溫泉蛋扁意粉配海膽忌廉汁
印象深刻😂一上碟就同我講「廚師唔小心打多左隻蛋」溫泉蛋似有少少清酒味及蛋黃凍冰冰,海膽忌廉汁出色靚,醬汁濃厚,可惜兩邊味道都唔太突出。

▪️甜品~花生形馬卡龍
馬卡龍外表唔係平時嘅圓形,而係花生🥜,第一眼望到即刻諗起Spy Family 既安妮亞🤣🤣,味道係朱古味同榛子味,好彩小妹食之前飲咗啖梅酒😆令到馬卡龍冇咁甜,對面嘅朋友就食咗馬卡龍先再飲梅酒,話超甜🤣🤣

▪️飲品~
▫️▫️梅UME
如餐牌所指,好香熱情果&柚子味,梅酒飲落好清新,杯內仲有粒梅子,見到朋友食得好滋味😆
▫️▫️66%加勒比熱朱古力
第一次見到餐廳有咁多種朱古力飲,睇見都開心,為咗諗飲邊款都諗咗少少時間🤭🤭最終決定,呢款烘焙果香,飲落有少少焦香既加勒比朱古力🍫,味道多咗層次,讚🤎🤎🤎

額外加點多一份水牛城脆炸單骨雞翼,比我想像中冇咁辣,但是太鹽同太多醬,而且水牛城醬帶少少酸,朋友話平時既水牛城雞翼係有配乳酪沾醬食,可惜Sleepless無,令到呢款雞翼唔夠完美~可惜可惜!

整體來講,環境服務都好好👍🏻,之不過價錢略貴,食物方面就不過不失,小妹覺得全部野最好食係頭盤,味道似漢堡包嘅香煎鵝肝😍😍
香煎法國鵝肝配黑醋芒果沙沙
梅UME、66%加勒比朱古力、馬卡龍
  • 香煎法國鵝肝
  • 66%加勒比朱古力
  • 梅UME
呢間cafe喺銅鑼灣希雲街屹立多年,好耐之前(嗰陣佢哋仲未改名)我已經因為佢哋嘅三眼仔同毛毛拉花慕名而來。🙈事隔多年,最近我同朋友嚟食晚飯,而今次都係衝住佢哋嘅拉花而來。坐低一陣好快已經決定好要試3D啤啤熊拉花朱古力 ($88)🐻‍❄️3D拉花真係靚到唔捨得飲!打卡簡直係一流,仲要唔係得個樣朱古力都好飲😋另外都推薦大家試下招牌貓頭鷹玫瑰溶岩特瀾拼配朱古力 ($68) 朱古力表面灑上可可粉同玫瑰花瓣,店員會即席倒入朱古力營造出熔岩爆漿嘅效果🌋 朱古力味香濃,帶微甜而不膩,果然係招牌飲品🍫食物方面,我哋就點咗Dinner Set ($398)​,包一款前菜、是日餐湯、主食同甜品。香煎法國鵝肝同蘑菇湯都不錯~主菜本身揀咗招牌慢煮豬鞍斧頭扒,但好似當晚冇貨,所以餐廳就轉左香煎三文魚俾我哋食~是日晚餐以2粒迷你馬卡龍作結🍬如果經過銅鑼灣想揾個地方坐低同朋友飲杯嘢傾下計,呢度都係一個幾唔錯嘅選擇☕
3D啤啤熊拉花朱古力
香煎三文魚
香煎三文魚
香煎法國鵝肝
3D啤啤熊拉花朱古力
2023-09-30 103 views
在openrice 訂了位,準時入座,在裏面還有面對面位的情況下,店員指示我倆坐並排面向街的窗口位,街外滿是污水垃圾,怎能進食,要刻意要求才換回裏面的位子。我們點四道菜的set dinner ,海鮮濃湯是半溫不熱,稀稀的,怎也說不上是濃湯,沒有海鮮味;磨菇湯是微苦的,肯定不是新鮮磨菇做的。頭盤是煎鵝肝及煎帶子,也只是微溫,不知厨師對溫度的概念是怎樣。鵝肝表面不脆,裏面有筋;帶子也沒有鮮甜味。主菜點了海鮮Risotto 及燉牛面肉配polenta ,Risotto 茄汁味太酸,沒有海鮮味;牛面肉太鹹味道怪怪的,polenta 表面煎得很硬。唯一較好是不知名甜品,但份量也太少了,只有兩節手指大的餅仔。埋單連加一差不多八百元,已經打折,絕對不值。如少於三百元,我不會寫這食評。

2023-09-29
Celebration
Birthday
2023-09-24 100 views
一開始的蘑菇湯很鮮甜,原汁原味,非常好喝。之後的雞翅也是味道驚艷。非常完美。原想這地方來對了。結果往後的菜一道不如一道。鵝肝腥味比較重,但也還能吃。主菜牛面頰肉倒是燉得很爛,但味道不行,太鹹了,像是放了雙倍的鹽。另一道菜的湯也是鹹得不得了。幸好是海鮮,沒太入味,還能吃得進去。兩人消費七百多,好吃的不到一百。環境倒是很不錯,週末約個會挺不錯,但是食物的味道實在差強人意。一開始期待太高,後面失望就很大。

嚟到銅鑼灣.想慢活一下諗起希雲街隱藏著唔同嘅小店呢間裝潢較特式.充滿歐陸古風以貓頭鷹作主題嘅餐廳除咗氣氛之外.食物質數都好有水準✨All Day Breakfast當選擇困難嘅時候.全日早餐係最好嘅選擇皆因乜都有啲而且每間餐廳食材用料都會有所不同睇得出呢度嘅All Day用心製作無論擺盤同款式都好有心思仲有新鮮牛油果同 yogurt豐富又滿足✨經典香蒜大蜆扁意粉配上香蒜嘅意粉炒得香口配上大蜆包圍著圍邊每隻都飽滿而且無沙.好鮮甜✨Rose Chocolate香濃嘅朱古力,面層舖上玫瑰花瓣店員額外再添加朱古力至滿瀉狀態賣相同份量都好澎湃✨八女抺茶.星峰八女市係福岡其中一個地方星野村嘅農產地 出產嘅抺茶味道甘香而且唔會苦澀加上咖啡師精湛嘅拉花技巧又靚又好味

嚟到銅鑼灣.想慢活一下

配上香蒜嘅意粉炒得香口
配上大蜆包圍著圍邊
每隻都飽滿而且無沙.好鮮甜

✨Rose Chocolate
香濃嘅朱古力,面層舖上玫瑰花瓣
店員額外再添加朱古力至滿瀉狀態

• All Day Breakfast
  • Rose  Chocolate
  • 經典香蒜大蜆扁意粉
2023-09-17 56 views
銅鑼灣小店是一家位於銅鑼灣的餐廳,雖然空間不算大,但卻散發著微醺的燈光和迷人的氛圍。l我們點了兩份套餐。首先是⭐️香煎北海道刺身級帶子,搭配紅酒莓香泡沫和海街油,帶子的鮮美口感和泡沫的創意組合,營造出令人難以忘懷的美味。⭐️香煎法國鵝肝,伴隨著黑醋芒果沙沙這道菜味道不錯,豐富口感和獨特風味的結合,給人留下深刻的印象。湯品方面,我們品嚐了⭐️雜菌湯和⭐️薯仔湯。雜菌湯的濃郁口感和薯仔湯的濃滑口感都不錯。主菜方面,我們選擇了招牌的慢煮加拿大保濕豬鞍斧頭扒,搭配自家製X0醬,這道菜以其肉質的鮮嫩和獨特的醬汁味道。另外一道主菜是勒根地燉和牛牛面頰意式玉米糕,這道菜結合了不同的風味元素,以牛肉的軟嫩和玉米糕的口感豐富了整體的味道。最後,我們品嚐了餐廳特調的貓頭鷹自家特調拼配朱古力,這款特調以其清香橙花和中度酸味,與朱古力的濃滑厚實相襯,另一款是65% 格林納達朱古力,朱古力味道也很濃郁。最後還有小泡芙甜品,令人滿足。

我們點了兩份套餐。

⭐️香煎法國鵝肝,伴隨著黑醋芒果沙沙

最後還有小泡芙甜品,令人滿足。
2023-09-14 59 views
去左依間係銅鑼灣希雲街嘅小店🥰 因為我係俾佢地嘅立體拉花深深吸引住😍 真係超可愛嫁❤️Dinner set 🍽 ($398@) 我地叫左兩個dinner set 🍽 叫兩個仲有八八折嫁😎 dinner set 已經包左前菜🥬 餐湯🥣 主菜🥩 甜品🍮 同埋飲品🍹超級豐富❤️前菜🥬香煎北海道刺身級帶子·紅酒莓香泡沫·薄荷油用左紅酒做咗個泡沫🍷 帶子係刺身級👍🏻 輕輕調味就已經好食😋香煎法國鵝肝·黑醋芒果莎莎香滑既鵝肝🥰 配埋香脆嘅厚多士🍞 再加少少黑醋醬, 成個口腔都充滿着鵝肝嘅香味❤️湯🥣海鮮湯入面有魷魚🦑蜆肉、洋蔥🧅蕃茄🍅 再帶少少香草嘅味道🥰蘑菇湯食得出用左新鮮嘅菇打成🥰 仲有少少菇嘅咬口❤️主菜🥩低溫慢煮M7和牛肉眼扒·華盛頓燒汁🥩 (+$80)牛扒跟咗好多蔬菜🥬 有椰菜仔、紅蘿蔔🥕粟米仔🌽 仲用咗紫薯墊底🥰 全部都細細粒😍 好可愛❤️ 擺盤就好似個小花園咁🌸 牛肉質地好軟熟,肉味好濃郁👍🏻海膽忌廉汁·卡邦·溫泉蛋·扁意粉🍝意粉嘅質地同平時食到嘅好唔同👍🏻 好有咬口🥰 感覺有少少似烏龍麵😍 每條意粉都掛滿晒海膽醬😎 入邊仲有d 煙肉同埋面同一隻溫泉蛋🥚甜品仲有brownie ☺️飲品☕️招牌貓頭

Dinner set 🍽 ($398@)

前菜🥬
香煎北海道刺身級帶子·紅酒莓香泡沫·薄荷油

香煎法國鵝肝·黑醋芒果莎莎

湯🥣
海鮮湯
入面有魷魚🦑蜆肉、洋蔥🧅蕃茄🍅 再帶少少香草嘅味道🥰
食得出用左新鮮嘅菇打成🥰 仲有少少菇嘅咬口❤️

主菜🥩
低溫慢煮M7和牛肉眼扒·華盛頓燒汁🥩 (+$80)

海膽忌廉汁·卡邦·溫泉蛋·扁意粉🍝

甜品仲有brownie ☺️

飲品☕️
招牌貓頭鷹熔岩特調拼朱古力🍫
成個presentation超靚❤️ 店員係你面前倒朱古力🍫 朱古力湧出來一下好治癒🥰 飲落重帶陣陣玫瑰香🌹

兔兔3D拉花朱古力🍫($88)
我就係為咗呢杯立體拉花朱古力嚟㗎啦😍 立體拉花真係超超得意❤️ d 細節都做得好好👍🏻 兔兔係拎住紅蘿蔔嫁🥕
Type of Meal
Dinner
  • 3D Print Latte
☕️️ Cafe for chilling — Sleepless💛 銅鑼灣3D 咖啡小店☕️🥰#90cp銅鑼灣篇 #90cpCafe篇➖➖➖➖➖聽講銅鑼灣希雲街呢一度有一間cafe 有好靚嘅3D咖啡🥰 啱晒打卡啦所以我都決定搵一晚收工就特登過嚟試吓佢啲咖啡同埋嘢食😌 杯嘢飲堅靚😚 360度零死角每一個角度都可以影到3D熊仔🐻 真係啱晒打卡!!美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨ Dinner Set ✨🦐🍅 海龍王蕃茄醬意大利飯🐷 招牌加拿大保濕豬安斧頭扒夜晚你食就冇理由唔食佢嘅dinner set,因為應該都係最抵食🤣👍🏻 有前菜餐湯仲可以叫埋嘢飲,成package 都只係三百零蚊算係咁啦🤔其實成餐飯無論係餐湯嘅蘑菇湯,之後嘅前菜帶子甚至主菜都係偏鹹🙈 不過你問我係真係幾抵食同埋大份,而且味道都唔差😝 蘑菇湯就中規中矩又真係偏鹹嘅,不過佢嘅錢財其實啖啖肉帶子而且煮得啱啱好,再帶有少少紅酒泡沫同埋薄荷葉,其實整體口感係幾出色煮食方面要讚嘅係佢嘅意大利飯我係覺得幾好食,🍅蕃茄醬本身已經好開胃,而且好足料齋係
#90cp銅鑼灣篇 #90cpCafe篇

➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

✨ Dinner Set ✨
🦐🍅 海龍王蕃茄醬意大利飯
🐷 招牌加拿大保濕豬安斧頭扒

煮食方面要讚嘅係佢嘅意大利飯我係覺得幾好食,🍅蕃茄醬本身已經好開胃,而且好足料齋係蝦已經有六隻左右🦐 仲未計其他海鮮,性價比可以話係滿分啦😌斧頭扒都ok 嘅唔會overcooked, 但相比之下呢個意大利飯更出色😤

最後當然唔少得佢嘢飲☕️🥰 非常IG-able 真係幾靚。絕對要佩服咖啡師嘅功力同埋心機🙌🏻 味道方面佢係黑芝麻latte,都幾特別值得一試,令一杯就叫做朱古力係非常濃郁☕️🤤

💰Total: $598

✅ 杯咖啡的確係好靚而且好考功夫同心機🥰 打卡一流!! 食物我記得同之前對比的朋友飛躍性嘅進步

💢 始終係小店空間感比較窄,而且上菜都唔似香港人急速心態咁, 不過我覺得其實幾舒服咁樣慢慢食仲好😆

➖➖➖➖➖
📍 Sleepless (銅鑼灣)
銅鑼灣希雲街22-24號地舖
銅鑼灣希雲街越來越多餐廳,今次搵到呢間以貓頭鷹為主題的Cafe,裝潢以木系為主調,放了很多貓頭鷹的擺設,好可愛,餐廳微暗燈光,好有情調!好適合約埋朋友去傾吓計,食下野~☕️✨ sᴇᴛ ᴅɪɴɴᴇʀ (每位$398,二人同行有88折優惠)套餐包括前菜、餐湯、主菜、甜點和一杯無酒精飲料。💛磨菇湯🍄當天是雜菌湯配麵包脆粒,蘑菇湯味道濃郁,很有顆粒感~前菜香煎北海道刺身級帶子大大粒帶子微微煎香過,鮮嫩彈牙!☺️ 帶子上面加上紅酒莓香泡沫和薄荷油,幾特別!🦆香煎法國鵝肝外面煎到微微焦香的厚切鵝肝,咬落去就散發住鵝油香氣,滿滿的油脂感🤤 配上黑醋芒果沙沙和鬆脆多士,酸酸甜甜,又可以一解油膩感!🤭 好想食多一件!😜🐮勃根地燉和牛牛面頰這款用上華盛頓燒汁煮的和牛牛面頰大家一定要試下!🤩 和牛牛面頰煮到超級軟腍,用叉輕輕力就可以叉起,肉質入口即化🤤🤤,仲有少少燜到好腍嘅的筋位,帶點膠質,伴碟仲有牛肝菌玉米糕、甘筍、粟米仔、菜蔬和紫薯蓉,玉米糕口感蠻獨特,好像比較實心的薯餅,帶點芝士味🧀🐷招牌慢煮加拿大保濕豬鞍斧頭扒斧頭豬扒好大塊又厚身,帶點肉汁,再配上自家製XO醬,估唔到都幾夾,好惹味!😋 伴碟仲有甘筍、粟

套餐包括前菜、餐湯、主菜、甜點和一杯無酒精飲料。

💛磨菇湯🍄

當天是雜菌湯配麵包脆粒,蘑菇湯味道濃郁,很有顆粒感~

前菜

香煎北海道刺身級帶子

🦆香煎法國鵝肝

🐮勃根地燉和牛牛面頰

🐷招牌慢煮加拿大保濕豬鞍斧頭扒

斧頭豬扒好大塊又厚身,帶點肉汁,再配上自家製XO醬,估唔到都幾夾,好惹味!😋 伴碟仲有甘筍、粟米仔、菜蔬和紫薯蓉,增加飽肚感~👍🏻

🧁甜品

甜品是macaroon,有兩款,分別是海鹽焦糖味和士多啤梨🍓味,甜度輕微甜了些,內裡是偏實的巧克力奶油,有少許像雪糕的口感

🐻‍❄️3D Art Bear Matcha Latte🍵

有好多隻3D啤啤熊,外型非常可愛🥰帶有淡淡的抹茶味🍵,甜度剛剛好,茶味再濃啲就會更好!

🍫招牌貓頭鷹玫瑰熔岩特調拼配朱古力☕️

店員會先呈上放滿玫瑰花瓣的熱朱古力,再繼續倒入朱古力牛奶,朱古力如火山熔岩般湧出來,非常吸睛!很適合打卡🤭 朱古力味非常濃郁,不會太甜,還帶有一點點的玫瑰花香☺️👍🏻
2023-07-29
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
  • 香煎法國鵝肝
  • 香煎北海道刺身級帶子
  • 招牌貓頭鷹玫瑰溶岩特調拼配朱古力
  • 勃根地燉和牛牛面頰
十分適合與朋友聚會嘅餐廳建議要提前book位,雖然人流不多但係店舖位置較少可接待的客人有限店舖設計裝修好正,打卡一流晚餐的menu選擇算少3d同2d拉花記得同店員詢問下有邊d做到咖啡師會親自過來講解其實晚餐係有套餐,但係398一人嘅價錢實在over budget飲品就選擇咗一杯3d嘅喵喵拉花芝麻latte,味道一般一杯最熱門嘅特色熔岩朱古力,好濃郁仲有一杯焙茶latte,本身唔係晚餐menu,由於朋友仔太想飲,詢問店員先做到。服務態度一流食物方面就叫咗3份主食,柚子雞翼及黑松露薯條明太子意粉用料充足,一啖落去就係滿滿嘅明太子番茄味海鮮意大利飯嘅味道就偏鹹咗少少,不推薦黑松露野菌意粉嘅味道就最平衡2款小食柚子雞翼同薯條都味道一流特別係柚子雞翼的味道十分清新,絕對推薦
十分適合與朋友聚會嘅餐廳
建議要提前book位,雖然人流不多
但係店舖位置較少
可接待的客人有限
店舖設計裝修好正,打卡一流

晚餐的menu選擇算少
3d同2d拉花記得同店員詢問下有邊d做到
咖啡師會親自過來講解
飲品就選擇咗一杯3d嘅喵喵拉花芝麻latte,味道一般
一杯最熱門嘅特色熔岩朱古力,好濃郁

食物方面就叫咗3份主食,柚子雞翼及黑松露薯條
明太子意粉用料充足,一啖落去就係滿滿嘅明太子
番茄味海鮮意大利飯嘅味道就偏鹹咗少少,不推薦
黑松露野菌意粉嘅味道就最平衡
2款小食柚子雞翼同薯條都味道一流
特別係柚子雞翼的味道十分清新,絕對推薦