2024-02-28 521 views
【富山麵家】最近以Kuromi 做主題,吸引不少粉絲到訪打卡。小女兒都係Kuromi 粉絲,一早拉我們到來,但是開門不久已經有不少人排隊等位,估計最少要等一個多小時。剛好見到對面街有間名叫「Sleepless」的cafe。見「富山麵家」期間限定跟Kuromi 合作,Cafe 順勢推出Kuromi 拉花飲品,有商業頭腦又為粉絲們提供一個休息的地方。【Sleepless】以木色作為設計主調,裝潢帶點懷舊復刻的味道,環境舒適。Cafe 供應西餐和多款brunch,不過小女兒只是想飲杯Kuromi 拉花飲品。【Sleepless】拉花圖案有2D,可以選擇龍貓、三眼仔、多啦A夢 ⋯⋯;更加有3D立體的小兔、小熊、小貓等 ⋯⋯,定價 $88/杯不便宜。店員好細心地做這杯 Kuromi 拉花朱古力($88),慢工出細貨。小女兒十分期待的 Kuromi 拉花朱古力終於呈上。放了些聖誕氣氛裝飾,而且杯下加了閃燈效果,再加上這麼得意有趣的 3D Kuromi 拉花,非常治癒,打卡一流。不過這個 Kuromi 拉花跟想像有些差別,但見到店員那麼用心,已經收貨。小編原本打算要杯3D飲品,但價錢偏貴。最後叫了杯
小編原本打算要杯3D飲品,但價錢偏貴。最後叫了杯普通熱朱古力,小店有幾款來自不同產地的可可豆選擇。
第一次到訪當然揀左 Signature blended chocolate ($58)。有可愛的貓頭鷹拉花,朱古力味道濃滑厚實,入口帶酸味又有清香橙花味。不錯!
2023-12-25
就到節日啦! 同老公特別鍾意食西餐🍴今日去左朋友推薦既 CAFE 係位於銅鑼灣的Sleepless📍-環境佈置幾有聖誕氣氛🎅🏻🎄食物方面,主要以DINNER SET 為主🔖餐湯係磨菇湯🥣BLEND開左的,所以幾順口-前菜包括有火炙半熟娜威三文魚小扒 同香煎法國鵝肝🍽2樣都幾精緻~ 特別係三文魚小扒,偏軟身好易入口呀✅而香煎法國鵝肝就幾香口,只係我個人麻麻❗️-主食方面,我揀左海龍王鮮茄醬,時令海鮮薈,意大利飯🥣呢個幾開胃,酸酸地,好易入口呢!😉同埋都真係有大大隻的海鮮🦐所以好足料!-老公揀左海膽忌廉汁,卡邦尼,温泉蛋,肩意粉🍝呢個就相對CREAMY D 個人認為海膽忌廉汁呢個配搭有少少唔夾❗️可能我唔太慣‼️-而呢間CAFE的重點絕對係打卡的飲品呀!📸我地分別點左Rose chocolate🍫同三眼仔alien(matcha)🍵Rose Chocolate 仲可以有瀑布感,好岩打卡呀!飲落唔會太甜,我個人好鍾意!✔️而三眼仔的LATTE 真係好得意 會唔捨得飲呀!-甜品就送上了草莓泡芙同朱古力泡芙!🍓-幾有氣氛既晚餐,幾岩同另一半一齊去不過要留意 上菜要時間的,可能真係要預多少少時間⚠️同埋雙人
就到節日啦! 同老公特別鍾意食西餐🍴
環境佈置幾有聖誕氣氛🎅🏻🎄
食物方面,主要以DINNER SET 為主🔖
餐湯係磨菇湯🥣BLEND開左的,所以幾順口
前菜包括有火炙半熟娜威三文魚小扒 同
香煎法國鵝肝🍽
2樣都幾精緻~ 特別係三文魚小扒,偏軟身好易入口呀✅
而香煎法國鵝肝就幾香口,只係我個人麻麻❗️
主食方面,我揀左海龍王鮮茄醬,時令海鮮薈,意大利飯🥣
呢個幾開胃,酸酸地,好易入口呢!😉
同埋都真係有大大隻的海鮮🦐所以好足料!
老公揀左海膽忌廉汁,卡邦尼,温泉蛋,肩意粉🍝
呢個就相對CREAMY D
個人認為海膽忌廉汁呢個配搭有少少唔夾❗️
可能我唔太慣‼️
而呢間CAFE的重點絕對係打卡的飲品呀!📸
我地分別點左Rose chocolate🍫
同三眼仔alien(matcha)🍵
Rose Chocolate 仲可以有瀑布感,好岩打卡呀!
飲落唔會太甜,我個人好鍾意!✔️
而三眼仔的LATTE 真係好得意 會唔捨得飲呀!
甜品就送上了草莓泡芙同朱古力泡芙!🍓
幾有氣氛既晚餐,幾岩同另一半一齊去
不過要留意 上菜要時間的,可能真係要預多少少時間⚠️
同埋雙人位唔多 建議BOOK左位先!‼️
磨菇湯
火炙半熟娜威三文魚小扒
海龍王鮮茄醬,時令海鮮薈,意大利飯
海膽忌廉汁,卡邦,温泉蛋,肩意粉
Rose chocolate
三眼仔alien(matcha)
朱古力.草莓泡芙
2023-12-06
磨菇湯
火炙半熟娜威三文魚小扒
海龍王鮮茄醬,時令海鮮薈,意大利飯
海膽忌廉汁,卡邦,温泉蛋,肩意粉
Rose chocolate
三眼仔alien(matcha)
朱古力.草莓泡芙
呢間餐廳🍴相信大家唔會陌生,尤其係呢到既裝修,裡面有貓頭鷹黃色霓虹燈🦉,整體燈光昏暗,枱面上面有小蠟燭🕯️,同時有柔和寫意既音樂🎵,感覺幾chill同舒服😌 野食方面都幾用心,不論係擺盤定味道都有心機又好食😋,難得既係唔貴,係性價比幾高幾選擇~ 同時仲有好得意既拉花野飲😍,見到都覺得好開心🤩(5 😍 係滿分,🤩係半分)招牌貓頭鷹玫瑰溶岩特調拼配朱古力🦉🌹🍫 - $68 (好味指數:😍😍😍😍🤩)上枱之後店員先會將熱朱古力🍫倒落個杯到,睇住啲朱古力🍫加埋玫瑰花瓣🌹升上黎幾治癒🤤 味道方面感受到香濃醇厚既可可香味,口感順滑但又有可可獨有沙沙既口感,亦都唔會太甜,同時有啲玫瑰🌹誘人既花香,感覺清香啲~啤啤熊拉花朱古力🧸🍫 - $88 (好味指數:😍😍😍😍🤩)Sleepless既另一個特色就係佢地得意既拉花😍 今次小編就揀左熊仔🧸,一隻熊仔🧸好似訓緊覺,另一隻單緊眼😜,真係好可愛🤤 個感覺有啲似泡沫🫧同棉花糖既混合體,唔會好快融,質感fluffy都幾正~ 個朱古力🍫同上面講既一樣,味道香濃醇厚又唔會太甜,個盤旁邊仲放左束好靚既花💐之後仲想試下其他公仔🧸😍4 course dinner for 2

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

啤啤熊拉花朱古力

啤啤熊拉花朱古力🧸🍫 - $88 (好味指數:😍😍😍😍🤩)

4 course dinner for 2 - $398
香煎北海道刺身級帶子

⭐️前菜 (選一)
香煎北海道刺身級帶子⚪️ (好味指數:😍😍😍😍🤩)
刺身帶子⚪️係特別唔同啲,望落幾大隻同飽滿,煎得啱啱好,煎完唔會縮水~ 表面煎到金黃酥脆,入面肉質軟糯帶啲咬口,中間特別嫩滑,味道鮮甜~ 特別既係配左紅酒莓香泡沫🍷🍓🫧同埋少少薄荷油🌱,味道香甜同清香啲,又可以帶出帶子⚪️既鮮味~
香煎法國鵝肝

香煎法國鵝肝🇫🇷🦢 (好味指數:😍😍😍😍)
以往鵝肝🦢比人既感覺都係比較漏,今次既唔會~ 今次既鵝肝🦢口感細膩軟滑,香味誘人,味道香濃醇厚,煎過之後油香更加突出同豐腴,食完齒頰留香😋 另外配埋酸酸甜甜既黑醋芒果莎莎🥭,可以中和到油膩感又更加鮮味~
蘑菇忌廉湯

⭐️是日精選湯品🥣 (好味指數:😍😍😍😍)
今次既湯🥣係蘑菇忌廉湯🍄🥣,質感幾rich同creamy唔會水汪汪,味道芳香馥郁,蘑菇味🍄夠重👍🏻 連埋少少菇🍄既顆粒感有啲咬口都幾好~

⭐️主菜 (選一)
白鶴清酒忌廉汁蟶子扁意粉

白鶴清酒忌廉汁蟶子扁意粉🦩🍶🦪🍝 (好味指數:😍😍😍😍)
通常多數見清酒🍶煮蜆,第一次見煮蟶子🦪,覺得幾特別就試下~ 啲蟶子🦪幾多同大條,飽滿厚肉,彈牙唔會韌,味道幾鮮甜juicy,落左清酒🍶更加清香同埋吊出蟶子既鮮味,個白汁一樣咁creamy,意粉🍝都掛汁,煙煙韌韌~
海龍王鮮茄醬時令海鮮薈意大利飯

海龍王鮮茄醬時令海鮮薈意大利飯🐲🥫🥘 (好味指數:😍😍😍😍)
呢個茄醬🥫酸酸甜甜咁幾開胃🤤,亦有海鮮既鹹香,質感亦都夠杰去包住全部飯🥘~ 裡面有超多海鮮,包括帶子⚪️、蝦🦐、魷魚🦑等等,個帶子⚪️同上面講既一樣,煎得幾香口,質感嫩滑彈牙又鮮甜,大蝦🍤爽口鮮味,魷魚🦑彈牙唔會韌~ 另外仲有啲翠玉瓜粒🥒同菇粒🍄,幾爽口同有咬口~ 意大利飯🥘亦唔會煮得太爛,有咬口又唔會硬~
甜品

⭐️甜品 (好味指數:😍😍😍😍)
最後輪到精選甜點,係兩舊馬卡龍🟢🟡,分別係抹茶🍵同檸檬🍋味既,兩個味都唔會好似平時啲馬卡龍咁甜👍🏻 一樣外脆內軟,有個幾靚既裙邊,外形有啲似花生🥜~ 抹茶🍵味帶有少少海苔香味,檸檬味🍋清新自然都唔錯~
好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
啤啤熊拉花朱古力
蘑菇忌廉湯
海龍王鮮茄醬時令海鮮薈意大利飯
甜品
𓄲 𓄲 𓄲事隔多月再訪 Sleepless。念念不忘他們那個朝啡夕酒的慵懶氣氛。這次還是點了 4 courses dinner set ($398),二人同行還有 88折,性價比非常高。𓇸 香煎北海道刺身級帶子這裏的必試菜式。帶子外皮煎得微微金黃,內裏仍然鮮嫩Juicy,讚!𓇸 雜菌湯真材實料的雜菌湯,每一口都是雜菌的鮮味馥郁。𓇸 海龍王茄醬海鮮燴意大利飯這道 Risotto 非常好吃!雜錦海鮮有帶子、大蝦、小墨魚,配上海龍王茄醬,鮮味濃稠。意大利飯不會太硬,盡吸湯汁精華。必試推介!𓇸 白鶴清酒忌廉汁蟶子扁意粉Sleepless的意粉就是不會令人失望,爽口掛汁。這次的清酒忌廉汁鮮而不膩,蟶子份量也多。𓇸 是日甜點是紅色的紅莓泡芙和綠色的朱古力榛子泡芙。顏色非常 Festive!夾心香滑但不膩。𓇸 西柚蜜桃冰茶 + 香橙藍橘檸檬特飲 之前到訪很常點咖啡,這次刻意點特飲。粉紅色的西柚蜜桃冰茶主打香甜,香橙藍橘檸檬特飲有漂亮的冰藍漸層,入口清爽。晚上的 Sleepless 在霓虹光管的包裝下,有一種 Urban Beauty。昏暗的燈光,抒情的音樂和桌上的小蠟燭,氛圍感就來了。當然,高質素的

𓄲 𓄲 𓄲

𓇸 香煎北海道刺身級帶子

𓇸 雜菌湯
真材實料的雜菌湯,每一口都是雜菌的鮮味馥郁。

雜菌湯

𓇸 海龍王茄醬海鮮燴意大利飯

𓇸 白鶴清酒忌廉汁蟶子扁意粉

海龍王茄醬海鮮燴意大利飯

𓇸 是日甜點

𓇸 西柚蜜桃冰茶 + 香橙藍橘檸檬特飲
之前到訪很常點咖啡,這次刻意點特飲。

晚上的 Sleepless 在霓虹光管的包裝下,有一種 Urban Beauty。昏暗的燈光,抒情的音樂和桌上的小蠟燭,氛圍感就來了。當然,高質素的食物和飲品才是客人回訪的主因,Sleepless 也做到了。

𓄲 𓄲 𓄲

是日甜品

2023-11-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
雜菌湯
海龍王茄醬海鮮燴意大利飯
是日甜品
  • 泡芙
就正如鳥山明的龍珠陪我長大,當離開時就感到傷感一樣Sleepless 係我初做Foodie 時,一間令我經常有動力去打卡的Cafe ,不只因為滿佈Pepe 的環境,還有疫情時會幫你噴滿全身消毒的措施,親切的服務 (當中認識的店員都離開了),還有你想佢畫乜,佢都會努力畫的專業。黎到2024316銅鑼灣店就會結業,稍後會改為喺西貢再開舖,所以今次黎做最後的道別。途中嘅3D 拉花賣$100 ,雖然好似好貴,但係要知道功夫不少,所以都有佢價值所在,而且只要比時間佢哋可以做你想要嘅圖案。例如圖二嘅3D 拉花就係非常之大熱,原來佢哋最近都主打Melody,會非常可愛,咖啡的質素一般人比較少提,但拉花才是佢哋賣點。

就正如鳥山明
的龍珠陪我長大,當離開時就感到傷感一樣

,還有你想佢畫乜,佢都會努力畫的專業。

Taylor  Made  2D  圖案拉花朱古力
3D拉花咖啡
2024-03-14
$110 (Tea)
Taylor  Made  2D  圖案拉花朱古力
3D拉花咖啡
  • 招牌貓頭鷹玫瑰溶岩特調拼配朱古力
  • Latte
  • 白鶴清酒忌廉汁蟶子扁意粉
  • 3D Print Latte
  • All  day  breakfast
2024-03-15 5 views
之前係社交平台見到有人介紹呢間cafe,得知cafe做到16號就結業,於是就約左朋友去試下.龍蝦沙律小法包(2件)$68😂呢個法包真係有點小,而且同我想像中唔同,以為會似日本食個隻。法包烘得香脆,整體幾好食,就係有啲細份.法式羅勒鮮茄醬丨大蝦丨扁意粉 $148由於唔想食忌廉汁,所以就叫左呢個,蕃茄醬偏酸,大蝦新鮮彈牙~整體唔錯.冰雪雜莓/忌廉/ 政瑰|烤黎麥多士 $98黎到又係同想像中唔同😂只係一個多士上面加啲士多啤梨、野莓同藍梅。上面鋪左朱古力醬同糖霜,一切開我同朋友都覺得好乾身😂😂😂後尾朋友問職員拎楓糖漿先叫食到😂😂😂我哋都覺得呢個多士定價有啲進取(´・ω・`).3D 拉花藝術飲品 圖案有貓、狗、熊等可以揀,我揀左貓貓(´▽`)而飲品方面就有朱古力同芝麻鮮奶可以揀,我揀左芝麻鮮奶,芝麻味濃郁但就有點甜,杯野飲都等左一段時間,不過就勝在可以打下卡😂.While 奶香味幾重,咖啡味唔算出😂朋友鐘意咖啡味比較重啲,我試左啖覺得ok,因為我唔鐘意太重咖啡味😂😂😂

龍蝦沙律小法包(2件)$68

法式羅勒鮮茄醬丨大蝦丨扁意粉 $148

冰雪雜莓/忌廉/ 政瑰|烤黎麥多士 $98

3D 拉花藝術飲品

While
同朋友行街攰 肚餓open rice 搵到呢間餐廳係附近 一於試下呢間餐廳 叫嘅食物都唔係佢熱門嘅食物同埋冇試佢出名嘅咖啡餐廳裝修好雅致 好似入咗森林小餐廳同朋友對住窗口坐 一直估緊對面舖頭係咩嚟😂/而且呢間餐廳喺銅鑼灣嚟講都算有啲偏僻/羅勒鮮蕃茄醬|大蝦|扁意粉 $148✨口味蕃茄醬偏酸啲 非常可接受 羅勒香味喺口中擴散 大蝦沾茄醬 味道鮮甜/香煎法國鵝肝|牛油南瓜|意大利飯 $168✨口感非常軟綿 南瓜味唔濃 淡淡咁出現 整體味道溫和 容易飽飽濟濟 鵝肝油好香 以168價錢嚟講鵝肝份量唔孤寒

餐廳裝修好雅致 好似入咗森林小餐廳

同朋友對住窗口坐 一直估緊對面舖頭係咩嚟😂

而且呢間餐廳喺銅鑼灣嚟講都算有啲偏僻

羅勒鮮蕃茄醬|大蝦|扁意粉 $148✨

香煎法國鵝肝|牛油南瓜|意大利飯 $168✨
2024-01-18 62 views
4courses set dinner $398 (2人同行有88折😋)🍽️香煎法國鵝肝|玉桂蘋果醬鵝肝煎得幾香,多士非常脆身,配上蘋果醬,有油脂香之餘又唔會覺得膩🥰🍽️勃根地燉安格斯牛面頰|意式玉米糕牛面頰嘅份量都幾大,經過燉煮,質感非常軟腍,仲有少量充滿膠質嘅筋絡,口感非常好🤤🍽️慢煮特選澳洲保濕豬肉眼扒|奇米秋里醬醬汁有啲似食印度嘢好多時會見到嗰種,味道清新,有微微嘅酸同辣,仲有淡淡嘅草香味😌肉眼扒中心部分幾嫩滑,配埋個醬,食落幾惹味😋☕️貓頭鷹自家特調溶岩玫瑰朱古力店員會喺你即場倒啲奶落朱古力度,泡沫慢慢升起,然後好似熔岩咁樣沿住個杯流出嚟,好治瘉☺️朱古力嘅可可味好香👍🏻☕️3D柴犬拉花芝麻Latte隻3D柴犬勁cute🥰郁下個杯仲會搖下搖下,勁得意,超級打卡able😚🍽️雜菌湯/京蔥海鮮湯雜菌嘅味道比一般嘅濃郁;海鮮湯都幾鮮甜,仲有一粒粒蜆肉😋🍮泡芙紅莓同開心果味泡芙,有朱古力撻底喺下面☺️味道😋 7.5/10性價比💰 6.5/10環境🔎 7/10服務🫶🏻 7/10打卡指數📸 8/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7/10

🍽️香煎法國鵝肝|玉桂蘋果醬

🍽️勃根地燉安格斯牛面頰|意式玉米糕

🍽️慢煮特選澳洲保濕豬肉眼扒|奇米秋里醬

☕️貓頭鷹自家特調溶岩玫瑰朱古力

☕️3D柴犬拉花芝麻Latte

🍽️雜菌湯/京蔥海鮮湯
雜菌嘅味道比一般嘅濃郁;海鮮湯都幾鮮甜,仲有一粒粒蜆肉😋

🍮泡芙
紅莓同開心果味泡芙,有朱古力撻底喺下面☺️

味道😋 7.5/10
性價比💰 6.5/10
環境🔎 7/10
服務🫶🏻 7/10
打卡指數📸 8/10
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7/10
2023-12-27 45 views
又黎到希雲街揾野食!黎到呢間事事正正既cafe仔 嗌咗個蕃茄肉丸意粉同埋綠茶latte意粉略嫌酸咗少少 但系份量對我呢個細胃人士就啱啱好 個拉花就不得不提真係好靚 懷疑係一隻人馬
又黎到希雲街揾野食!黎到呢間事事正正既cafe仔
嗌咗個蕃茄肉丸意粉同埋綠茶latte

2023-12-22 49 views
收工就去咗sleepless呢間Cafe實在係太掛住佢嘅打卡飲品啦🤣順便去試吓燭光晚餐蘑菇湯:有粒粒碎蘑菇嘅口感,同埋又好香嘅菇味鵝肝多士:塊鵝肝係屬於輕量版,一個人食都輕鬆冇負擔,包亦都好香豬斧頭扒:豬扒煎得啱啱好,用咗自家製嘅XO醬,所以配埋一齊食特別惹味是日甜品:泡芙分別係朱古力味同埋檸檬味Rose chocolate:有香濃嘅朱古力味而玫瑰嘅味道亦都相當出,甜味苦味平衡得宜3D芝麻latte :上面有好可愛嘅柴犬公仔,味道嚟講就甜一啲

蘑菇湯:有粒粒碎蘑菇嘅口感,同埋又好香嘅菇味

是日甜品:泡芙分別係朱古力味同埋檸檬味

•玫瑰熔岩特調朱古力Signature chocolate blend (⭐️7/10)店員會即場係你面前倒的朱古力落奶,成過過程好療癒🤎,多到瀉晒出嚟,最後在撒上玫瑰花瓣🥀,好打卡ABLE!朋友作為朱古力控都大贊,好濃朱古力味!🍫👍🏻The staff will pour over the chocolate in front of you, which was so satisfying to watch til spilling all over🤎, lastly sprinkled with rose petals🥀, great for taking pics! My friend aka chocoholic loved it so much too!🍫👍🏻•柴犬3D黑芝麻Latte Shiba Inu 3D black sesame latte (⭐️8/10)真係超級之得意,雖然等得有啲耐,但係真係好值得等😆,可以瘋狂打卡!📸除咗得個樣,味道都在線,作為黑芝麻紅表示好重黑芝麻味🖤,好滿意,大家去到一定要試吓黑芝麻LATTE🥰How lovely is this 3D shi

How lovely is this 3D shiba latte! Although, it took quite a while, but definitely worth the wait😆, because it is really photogenic!📸 Even tho it looks gorgeous , but it tastes amazing too. As a black sesame lover, I really enjoy how prominent the flavour of black sesame was🖤. Strongly recommend to try it🥰

•咖哩雞肉菠蘿意大利飯 Curry chicken pineapple risotto (⭐️6/10)
好新奇嘅配搭,但味道不錯🤩,雞肉同菠蘿🍍份量都幾多,意大利飯煮得啱啱好AL DENTE🤌🏻,咖喱味淡咗少少ㅠㅠ

Very cool combination, turns out tasted pretty good🤩, plenty of chicken and pineapple🍍. Risotto is nicely cooked til al dente texture🤌🏻, but the flavour of curry is a bit inadequate.ㅠㅠ

•豬肉酸忌廉蕃茄意粉 Tomato pork linguine with sour cream (⭐️6/10)
蕃茄味超濃,超多汁🍅,每條意粉都掛滿蕃茄醬🍝,加埋少少酸忌廉,好開胃。豬肉份量都幾多,唔會煮到過熟😋

Generous amount of rich creamy tomato sauce🍅, lingering over each linguine🍝. Spiced up with some sour cream, makes it extra appetising. Pork slices are sufficient and perfectly cooked.😋

📍 Sleepless
銅鑼灣希雲街22-24號地舖
⭐️𝙊𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡 𝙧𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜:6.75/10
💸𝘼𝙫𝙜 𝙨𝙥𝙚𝙣𝙩:$100-200
🔍𝙦𝙪𝙞𝙘𝙠 𝙨𝙚𝙖𝙧𝙘𝙝:
#anji_銅鑼灣 #anji_cafe
🏠 𝓢𝓵𝓮𝓮𝓹𝓵𝓮𝓼𝓼𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐒𝐞𝐭 $𝟑𝟗𝟖 𝐟𝐨𝐫 𝟒 𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞𝐬🐟 𝐅𝐢𝐫𝐞 𝐓𝐨𝐫𝐜𝐡 𝐒𝐚𝐦𝐥𝐨𝐧 | 𝐓𝐚𝐢𝐰𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐁𝐞𝐚𝐧 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 火炙半熟娜威三文魚小扒|香蒜黑豆醬其中一個前菜係三文魚小扒,魚肉燒到半生熟,伴住黑豆醬,黑豆醬食落就係豆豉咁,都幾得意😆🦆𝐅𝐨𝐢𝐞 𝐆𝐫𝐚𝐬, 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭, 𝐂𝐢𝐧𝐧𝐚𝐦𝐨𝐧 𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 香煎法國鵝肝 | 玉桂蘋果On top嘅蘋果蓉味道比較搶,酸酸甜甜都幾開胃😊🦞𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐓𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞, 𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝, 𝐑𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨 海龍王鮮茄醬 |時令海鮮薈 |意大利飯呢個risotto煮得有少少硬身,個海鮮醬有少少腥,不過overall都ok🥩𝐁𝐨𝐮𝐫𝐠𝐮𝐢𝐠𝐧𝐨𝐧 𝐖𝐚𝐲𝐠𝐮 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐤, 𝐏𝐨𝐥𝐞𝐧𝐭𝐚, 𝐖𝐚𝐬𝐡𝐢𝐧𝐠𝐭𝐨𝐧 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 勃根地燉和牛牛面頰 |意式玉米糕 |華盛頓燒汁呢個超大份😍原來牛嘅臉豬登有咁大塊🤣平時係其他餐廳食通常都好細塊搞到我以為係咁細🤣呢份大到最後2個人都食唔曬🍮 𝐏𝐞𝐭𝐢𝐭 𝐅𝐨𝐮𝐫 精緻小甜點呢2粒細細粒嘅泡芙,內餡係水果
🏠 𝓢𝓵𝓮𝓮𝓹𝓵𝓮𝓼𝓼

𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐒𝐞𝐭 $𝟑𝟗𝟖 𝐟𝐨𝐫 𝟒 𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞𝐬

火炙半熟娜威三文魚小扒 | 香蒜黑豆醬

香煎法國鵝肝 | 玉桂蘋果
On top嘅蘋果蓉味道比較搶,酸酸甜甜都幾開胃😊

海龍王鮮茄醬 |時令海鮮薈 |意大利飯

勃根地燉和牛牛面頰 |意式玉米糕 |華盛頓燒汁

🍮 𝐏𝐞𝐭𝐢𝐭 𝐅𝐨𝐮𝐫 精緻小甜點
𝐏𝐞𝐭𝐢𝐭 𝐅𝐨𝐮𝐫
呢2粒細細粒嘅泡芙,內餡係水果嘅酸甜滋味,好解膩👍🏻

🍫 𝟔𝟔% 𝐂𝐀𝐑𝐀𝐈𝐁𝐄 𝐃𝐀𝐑𝐊 加勒比朱古力
𝟔𝟔% 𝐂𝐀𝐑𝐀𝐈𝐁𝐄 𝐃𝐀𝐑𝐊 加勒比朱古力
呢杯朱古力飲落味道好Balance ,有烘焙果香,唔會太苦,叫左少甜,甜度亦啱啱好👍🏻呢杯係冬天飲一流🎄

🍹 𝐆𝐫𝐚𝐩𝐞𝐟𝐫𝐮𝐢𝐭 𝐏𝐞𝐚𝐜𝐡 𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐅𝐫𝐮𝐢𝐭 𝐓𝐞𝐚葡萄柚水果茶
葡萄柚水果茶
呢杯都係叫左少甜,好新鮮嘅水果味,茶味都幾balance, 好解渴好清新😙

📍銅鑼灣希雲街22-24號地舖
2023-11-29
火炙半熟娜威三文魚小扒 | 香蒜黑豆醬
香煎法國鵝肝 | 玉桂蘋果
勃根地燉和牛牛面頰 |意式玉米糕 |華盛頓燒汁
𝐏𝐞𝐭𝐢𝐭 𝐅𝐨𝐮𝐫
𝟔𝟔% 𝐂𝐀𝐑𝐀𝐈𝐁𝐄 𝐃𝐀𝐑𝐊 加勒比朱古力
葡萄柚水果茶
在熙來攘往的銅鑼灣,寂靜的希雲街有着幾家質素不錯的年輕人小店Sleepless算得上是少數質素不錯,屹立不倒的Cafe聖誕節的裝潢,加上舒適的座椅🪑裏面就是休閒舒適4 course Set Dinner $398.0Fire Torch Salmon with Taiwanese Black Bean就是豆豉鯪魚,但是配三文魚的感覺,味道很有驚喜Foie Gras, Toast with Cinnamon Apple Sauce簡單的鵝肝多士細細份不會飽滯Slow-cooked Pork Tomahawk With Homemade XO Sauce戰斧豬扒跟XO醬契合度非常高,這類型的中西fusion味道不俗,XO醬超惹味帶來驚喜Bourguignon Waygu Beef Cheek, Polenta With Washington Sauce入口即溶的和牛面頰就是簡單的美味,骨膠原豐富的感覺66% CARAÏBE DarkChocolate甜中帶苦澀,就像人生一樣,在晚上不喝咖啡,朱古力反而有助安眠柴犬Hot Sesame+ $48.0超可愛的柴犬,立體拉花在香港絕無僅有,芝麻味

Sleepless算得上是少數質素不錯,屹立不倒的Cafe

聖誕節的裝潢,加上舒適的座椅🪑裏面就是休閒舒適

4 course Set Dinner $398.0

就是豆豉鯪魚,但是配三文魚的感覺,味道很有驚喜

簡單的鵝肝多士細細份不會飽滯

入口即溶的和牛面頰就是簡單的美味,骨膠原豐富的感覺

66% CARAÏBE Dark
Chocolate

柴犬
Hot Sesame
+ $48.0
超可愛的柴犬,立體拉花在香港絕無僅有,芝麻味的拿鐵不帶一分苦澀,正好適合我這種少女心
香煎法國鵝肝𓂃𖠚∗ᤲ𑀇· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ▎位於希雲街的ꜱʟᴇᴇᴘʟᴇꜱꜱ 餐廳位置不多 環境暗暗的 伴上環保蜡燭 氛圍優雅舒適 感覺似突然進入咗另一個三維空間😂 最近餐廳推出『 $398 二人套餐優惠 』晚市優惠✨Dinner set二人同行𝟾𝟾折 仲有齊前菜+餐湯+主菜+甜品👍🏻 𓅓𝔠𝔬𝔪𝔢 𝔞𝔰 𝔞 𝔤𝔲𝔢𝔰𝔱, 𝔩𝔢𝔞𝔵𝔢 𝔞𝔰 𝔞 𝔣𝔯𝔦𝔢𝔫𝔡𓅓 — @sleeplesshongkong▸ 香煎北海道刺身級帶子 ▸ 香煎法國鵝肝▸ 雜錦海鮮湯▸ 雜錦蘑菇湯▸ 海龍王鮮茄醬時令海鲜薈意大利飯▸ 招牌慢煮加拿大保濕豬鞍爷頭扒|自家製x0醬▸ 招牌貓頭鷹玫瑰溶岩特調拼配朱古力 (rose chocolate)▸ 3D立體打印拿鐵 Latte Art 3D Cappuccino (Meow) ▸ 泡芙 (草莓&藍莓味)整體嚟講 ꜱʟᴇᴇᴘʟᴇꜱꜱ 價格公道👍🏻『朝啡晚酒』氣氛滿有情調 小小的店子 一目了然🤣▸ 香煎北海道刺身級帶子 — 帶子清香 口感外脆 內嫩彈牙 泡沫帶有紅酒莓香 配酸酸的清新▸ 香煎法國鵝肝 — 麵包拌上厚厚的一片煎鵝肝 口感香脆 帶點脂
香煎法國鵝肝𓂃𖠚∗ᤲ𑀇

▸ 香煎北海道刺身級帶子
▸ 香煎法國鵝肝
▸ 雜錦海鮮湯
▸ 雜錦蘑菇湯
▸ 海龍王鮮茄醬時令海鲜薈意大利飯
▸ 招牌慢煮加拿大保濕豬鞍爷頭扒|自家製x0醬
▸ 泡芙 (草莓&藍莓味)

▸ 香煎北海道刺身級帶子
▸ 香煎法國鵝肝
— 麵包拌上厚厚的一片煎鵝肝 口感香脆 帶點脂香 質感軟嫩JUICY
▸ 雜錦海鮮湯 、雜錦蘑菇湯
— 作為開胃湯 兩個湯表現普通 湯質較一般 略少了一點綿滑感
▸ 海龍王鮮茄醬時令海鲜薈意大利飯
— 今轉時令海鲜以厚身帶子為重 配搭爽彈龍蝦肉同鮮茄醬 鮮甜味足、茄味濃 醬汁特別出色 由龍蝦同鮮茄製成 坊間少見 而味道出眾
▸ 招牌慢煮加拿大保濕豬鞍爷頭扒|自家製X0醬
— 大大件豬鞍斧頭扒 SIZE驚人吸引 份量十足 啱晒大食嘅我地 肉質軟腍又保留到肉汁 完全零豬騷味 配搭自家製X0醬 入口更惹味
— 選用名牌『Valrhona』朱古力 質感順滑 帶有陣陣花香 味道可以話喺濃而不膩
另外店員會係你面前 將朱古力倒至滿瀉 做到熔岩漿溢出嘅效果 JENG👍🏻
— 主要帶三種口味 分別喺『抹茶、芝麻、朱古力』可以揀自己喜歡嘅動物公仔 好精細又神似 絕對喺一件『心機之作』

Special thanks to
@sleeplesshongkong
@westface.meow

𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)

𓌈˒˒ ꜱʟᴇᴇᴘʟᴇꜱꜱ

❜ 銅鑼灣希雲街22-24號地舖
G/F, 22-24 Haven Street, Causeway Bay
— @sleeplesshongkong

‎‎܀
‎‎܀ Follow @chillfood.basis for more 📸
雜錦海鮮湯 、 雜錦蘑菇湯
招牌慢煮加拿大保濕豬鞍爷頭扒|自家製x0醬
海龍王鮮茄醬時令海鲜薈意大利飯
泡芙 (草莓&藍莓味)
2023-10-19
  • 香煎北海道刺身級帶子
  • 海龍王鮮茄醬時令海鲜薈意大利飯
  • 招牌慢煮加拿大保濕豬鞍爷頭扒|自家製x0醬
  • 招牌貓頭鷹玫瑰溶岩特調拼配朱古力
2023-11-01 1097 views
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗銅鑼灣調查呢間cafe,店內燈光昏暗,枱面放有蠟燭好有情調,食物高質,仲有特色art latte供應,呢間cafe係絕對會encore嘅,真心推介👍🏻🍽️4 courses dinner set $398/位🥗Appetizer🦪香煎北海道刺身級帶子|🪿香煎法國鵝肝📸表示個帶子面頭有紅酒莓香泡沫,底下有薄荷油,鵝肝底下有麵包,配上黑醋,兩碟前菜賣相都好吸引🙋🏻‍♂️表示個帶子食落軟滑,味道鮮甜,莓香泡沬嘅果香加上薄荷油嘅refreshing,個帶子有豐富層次感,鵝肝煎得香口,食落好脂香,入口即溶,好好味🥣Soup📸表示個海鮮湯一上枱時就聞到好香濃,有魷魚粒喺入面🙋🏻‍♂️表示個海鮮湯飲落口感濃厚,味道鮮甜,魷魚口感彈牙🍽️Main🥩勃根地燉和牛牛面頰🐖招牌慢煮加拿大保濕豬鞍斧頭扒📸表示個牛面頰配上意式玉米糕,豬鞍斧頭扒有3件厚切,配上自家製XO醬,兩款主菜都有甘筍同紫薯醬伴碟,擺盤吸睛🙋🏻‍♂️表示個和牛牛面頰口感好軟腍,牛味香濃,意式玉米糕外層酥脆,入面係用玉米粉做嘅糕,味道香甜,豬鞍斧頭扒經過慢煮,肉質嫩滑,XO醬微辣帶鹹香,非常惹味,個紫薯醬味道濃郁好香滑,充滿驚喜

🍽️4 courses dinner set $398/位
🥗Appetizer
🦪香煎北海道刺身級帶子|🪿香煎法國鵝肝
海鮮湯

🥣Soup
📸表示個海鮮湯一上枱時就聞到好香濃,有魷魚粒喺入面
🙋🏻‍♂️表示個海鮮湯飲落口感濃厚,味道鮮甜,魷魚口感彈牙
勃根地燉和牛牛面頰
招牌慢煮加拿大保濕豬鞍斧頭扒

🍽️Main
🥩勃根地燉和牛牛面頰
🐖招牌慢煮加拿大保濕豬鞍斧頭扒
泡芙

🍫Dessert
📸表示個甜品係泡芙,有兩隻味,放喺木盤上好精緻
🙋🏻‍♂️表示個泡芙口感鬆軟,㡳下有塊朱古力,黃色係似菠蘿加熱情果味,綠色面頭係抹茶,入面係朱古力味
貓頭鷹自家特調拼配朱古カ
🌹招牌貓頭鷹玫瑰溶岩特調拼配朱古力
🦉貓頭鷹自家特調拼配朱古カ
📸表示杯rose chocolate面頭鋪滿玫瑰花瓣,店員會幫忙倒朱古力做成溶岩效果,另一杯係皇牌之選,面頭有貓頭鷹造型嘅拉花,兩杯飲品都好igable,打卡一流
🙋🏻‍♂️表示杯rose chocolate飲落陣陣玫瑰清香,朱古力味濃郁,唔會太甜,另一杯有少少橙花香味,味道同樣濃郁

📈吃貨指數
😋好味度 9/10