2022-04-21 2600 views
灣仔樓上鋪生記飯店生記飯店係樓上鋪,同街鋪餐廳比起黎人流少得多,食晏時間顯得有啲冷清。我點左一個乾炒三絲瀨粉。味道講唔上令人驚豔,但係用料方面就比一般茶記用心得多。首先,佢用既油比較少,食落冇咁肥膩。食完兜底唔會成兜油浪黎浪去。其次係佢用料好足,裡面有齊叉燒絲,雞絲同紅腸絲三種肉類,唔似得某啲餐廳咁用芽菜同蔥再加埋火腿絲就當係三絲。再加上佢嘅瀨粉炒得乾爽,軟硬適中,整體黎講幾唔錯。
灣仔樓上鋪生記飯店

乾炒三絲瀨粉

2022-04-21
乾炒三絲瀨粉
2022-01-15 2379 views
疫情嘅關係,改為響屋企食飯;留意咗好多種唔同嘅盆菜,真係唔想次次裡面都係雞雞鴨鴨⋯見到生記個盆菜推介裏面有條「手工釀鯪魚」,仲有「手打肉丸」等,一聽就覺得與別不同,於是就訂咗一個試食;不出所料果然有驚喜,手工野真係特別好味!裏面嘅其他配菜都唔錯,鮑魚、冬菇亦大大隻,連花膠都好厚身;真心推介相信我會再訂第二次的!

2021-12-14 2442 views
過開嚟灣仔,想食大肉蟹,朋友搵咗呢度試吓。米芝蓮老牌店!水準唔錯。薑蔥大肉蟹$608 ,真係好肉。大元貝,真係好厚肉!好好味梅菜蒸菜心!夠特別!白糖糕~甜品係送!總括來講,兩個人食咗三個餸,$1000多少少,抵唔抵嘅話都係見仁見智。出去食蟹不嬲都貴,佢地整得味道都不錯,是滿意的,同埋嗰啲店員叔叔都好有禮貌!星期一晚上,都座無虛席,都唔少捧場客!其實佢d小菜都唔平,係米芝蓮價錢。我哋唔係好肚餓,所以三個餸都食飽晒!

薑蔥大肉蟹$608 ,真係好肉。

大元貝,真係好厚肉!好好味

梅菜蒸菜心!夠特別!

白糖糕~甜品係送!

2021-12-14 2260 views
今日約咗朋友過海食飯,佢話灣仔有間食小菜嘅餐廳唔錯,其實我自己都幾鍾意食下啲小炒中菜 所以一齊去試吓😚😚原來呢度又做緊啲海鮮配清酒嘅套餐,既然係甘更加要試吓椒鹽鮮魷 $166鮮魷處理得好乾淨,唔會有腥味,粉漿亦都調校得唔錯,炸到脆卜卜 而且椒鹽味都唔會太鹹,食完一舊又一舊 簡直係送酒必備配 燦然 山廃純米雄町使用岡山特產米【雄町】,再加上通常用於釀造大吟釀既協會1801號酵母,釀造出呢一款限定酒。雖然係純米酒,但擁有果香般既吟釀香氣,仲有生原酒本身自帶既濃鬱風味,味道偏甘口,非常適合冷飲。

原來呢度又做緊啲海鮮配清酒嘅套餐,既然係甘更加要試吓

椒鹽鮮魷 $166

配 燦然 山廃純米雄町
2021-12-03
2021-12-06 1749 views
生記 (灣仔)灣仔軒尼詩道107-115號協生大廈1至2樓/餐廳聯同其他餐廳,搞緊「SEAFOOD LOVES SAKE」活動,為大家設計多款清酒x海鮮的「神鮮配搭」。每款清酒x海鮮美酒佳餚都配上最合適嘅清酒,充分發揮唔同海鮮食材特色,將整體味道昇華至另一層次,中意酒嘅大家一定要試!/🧃懷舊蝦多士 X 菊姫 先一杯 純米 $176蝦膠彈牙,多士夠香夠脆,仲有大量芝麻,口感同味道都好豐富。米酒帶有柔和米香同熟成酸甜果香,既可以襯托出蝦多士嘅惹味,亦可以提升蝦多士嘅鮮味。
生記 (灣仔)
灣仔軒尼詩道107-115號協生大廈1至2樓

🧃懷舊蝦多士 X 菊姫 先一杯 純米 $176
1995 views
2021-12-04 1126 views
朋友介紹去了灣仔的生記飯店。是日由朋友發辦order時令食材~因為第一次來~酒樓現正舉行「SEAFOOD LOVES SAKE」而餐廳為大家設計多款清酒x海鮮的「神鮮配搭」每款清酒x海鮮美酒佳餚都配上最合適的清酒以充分發揮不同海鮮食材的特色,將整體味道昇華至另一層次,為大家帶來無與倫比、耳目一新的清酒體驗,全城掀起清酒x海鮮的飲食潮流。$376 配一杯酒<<雞油咸肉蒸馬友>>--風之森、 山田錦807......
朋友介紹去了灣仔的生記飯店。
是日由朋友發辦order時令食材~因為第一次來~
酒樓現正舉行「SEAFOOD LOVES SAKE」
而餐廳為大家設計多款清酒x海鮮的「神鮮配搭」

$376 配一杯酒
<<雞油咸肉蒸馬友>>
--風之森、 山田錦807......

2021-12-03 713 views
今次黎到灣仔既生記飯店係純粹想黎食平野,哈哈!因為之前見love sakes呢個主題特別推出左好多平價套餐,可以飲靚清酒之餘又有嘢食,覺得幾抵!我自己揀左第一set,係$96 配一杯酒🇯🇵即炸金沙魚皮,卜卜脆!勁好食😋份量都好夠兩個人食😬 其實我另外對椒鹽鮮油都好有興趣,但太飽了留下次先,而清酒部份係菊姫 先一杯純米酒,清香撲鼻!如果可以飲多幾款就好啦!今次黎到灣仔既生記飯店係純粹想黎食平野,哈哈!因為之前見love sakes呢個主題特別推出左好多平價套餐,可以飲靚清酒之餘又有嘢食,覺得幾抵!我自己揀左第一set,係$96 配一杯酒🇯🇵即炸金沙魚皮,卜卜脆!勁好食😋份量都好夠兩個人食😬 而清酒部份係菊姫 先一杯純米酒,清香撲鼻!如果可以飲多幾款就好啦!
今次黎到灣仔既生記飯店係純粹想黎食平野,哈哈!
我自己揀左第一set,係$96 配一杯酒🇯🇵
即炸金沙魚皮,卜卜脆!勁好食😋
份量都好夠兩個人食😬
我自己揀左第一set,係$96 配一杯酒🇯🇵
即炸金沙魚皮,卜卜脆!勁好食😋
2021-10-10 1997 views
星期日晚同屋企人係灣仔軒尼詩道既生記飯店食飯即日打黎book仲有位但小插曲係去到發現店員漏左我地既booking😅好彩仲有枱可以食到佢地既古法粵菜必食椒鹽鮮魷 $138開頭都驚佢會好辣見到好多人都推介呢個就試下啦鮮魷加上薄薄地既炸粉好彈牙食落唔會太辣啱哂我地懷舊蝦多士 ($148/4件; $268/8件)新鮮熱辣炸起既蝦多士脆卜卜蝦膠好彈牙上面加左啲芝麻夠香口家傳手磨生煎蓮藕餅 ($128)一客大概有10件蓮藕餅即叫即整既蓮藕餅熱辣辣食落有蓮藕粒好有咬口鮮雜菌乾燒豆腐 ($128)食左咁多肉要食下啲菜叫左呢個鮮雜菌乾燒豆腐豆腐好滑加埋啲菇好入味砂鍋鮑魚雞粒炒飯 ($168)呢個調味剛剛好唔會好鹹炒飯加左啲鮑魚粒、雞粒同冬菇粒好好味一份大概分到五碗左右呢間餐廳性價比都幾高下次要試埋佢個叉燒先

星期日晚同屋企人係灣仔軒尼詩道既生記飯店食飯
好彩仲有枱可以食到佢地既古法粵菜

必食椒鹽鮮魷 $138
開頭都驚佢會好辣
見到好多人都推介呢個就試下啦
鮮魷加上薄薄地既炸粉好彈牙
食落唔會太辣啱哂我地

懷舊蝦多士 ($148/4件; $268/8件)
新鮮熱辣炸起既蝦多士脆卜卜
蝦膠好彈牙
上面加左啲芝麻夠香口

家傳手磨生煎蓮藕餅 ($128)
一客大概有10件蓮藕餅
即叫即整既蓮藕餅熱辣辣
食落有蓮藕粒好有咬口

鮮雜菌乾燒豆腐 ($128)
食左咁多肉要食下啲菜
叫左呢個鮮雜菌乾燒豆腐
豆腐好滑
加埋啲菇好入味

砂鍋鮑魚雞粒炒飯 ($168)
呢個調味剛剛好唔會好鹹
炒飯加左啲鮑魚粒、雞粒同冬菇粒好好味
一份大概分到五碗左右

呢間餐廳性價比都幾高
下次要試埋佢個叉燒先
  • 椒鹽鮮魷
  • 煎蓮藕餅
中秋做節同同事諗住試下呢間有米芝蓮推介過幾年既酒樓,一早訂定位去到就唔洗等。🔅招牌古法鹽焗雞(全隻) ($390)同事們一致覺得似炸子雞多啲😂,但味道普通,雞都唔夠滑。🔅馳名菠蘿生炒骨 ($128)生炒骨都算唔錯,啲汁都撈得好均勻,唔會太酸,外層都唔會淋完汁變到腍左。🔅鮮雜菌乾燒豆腐 ($128)估唔到最好食係呢個😂,豆腐同菇都好入味,豆腐都幾滑,雖然好普通但最出色。🔅香芋炆排骨 ($69)芋頭應該有煎過先去炆,所以口感唔錯,排骨都唔韌幾入味。🔅椒鹽鮮魷 ($128)鮮魷都炸得唔錯,但唔太食到椒鹽味。🔅咸魚雞粒炒飯 ($90)炒飯一般,雖然炒得乾身但唔夠香,雞粒無咩味。💬茶芥每人$12,每人大約$160。Overall就一般般,可能係我地叫既野麻麻🤣,叫少隻雞就好似抵食啲。普通叫一個午市特價小菜都係每款$69,仲送埋湯都唔錯,不過menu應該久唔久會轉,都有新意。*菜名同價錢只供參考😬。部份憑記憶同上網搵番,希望無錯😝。

是日老火湯

招牌古法鹽焗雞(全隻)
招牌古法鹽焗雞(全隻)
🔅招牌古法鹽焗雞(全隻) ($390)
同事們一致覺得似炸子雞多啲😂,但味道普通,雞都唔夠滑。
馳名菠蘿生炒骨
🔅馳名菠蘿生炒骨 ($128)
鮮雜菌乾燒豆腐
🔅鮮雜菌乾燒豆腐 ($128)
香芋炆排骨
🔅香芋炆排骨 ($69)
芋頭應該有煎過先去炆,所以口感唔錯,排骨都唔韌幾入味。
椒鹽鮮魷
🔅椒鹽鮮魷 ($128)
鮮魷都炸得唔錯,但唔太食到椒鹽味。
咸魚雞粒炒飯
🔅咸魚雞粒炒飯 ($90)
炒飯一般,雖然炒得乾身但唔夠香,雞粒無咩味。

*菜名同價錢只供參考😬。部份憑記憶同上網搵番,希望無錯😝。
$160 (Lunch)
馳名菠蘿生炒骨
鮮雜菌乾燒豆腐
香芋炆排骨
中午係餐廳樓下見到外賣傳單寫著中午餐58蚊,念著堂食應該都係貴少少。上到去Older佐個肉餅飯堂食,之後個waiter話要咩茶,明知我一個人來食飯,又唔講清楚要收費。後來計埋69蚊個肉餅,14蚊碗白飯,12蚊茶水,Total=95蚊!味道同出面茶餐廳無咩分別,真心昆人錢,唔會再去!!
2021-09-19 1511 views
在白菜里面找到几个小虫。。。茶杯上有之前女客人的口红。。。永远不会回来。不管有米芝连星 - 想特别警告所有人这个餐厅很肮脏 never go to this restaurant!! there was lipstick on the cup, the vegetable had big insects inside, the AC was leaking in the food, and the owner of the restaurant did not care and made us pay for everything! we are starting investigations with FEHD food & hygiene department.

2021-09-19
Type of Meal
Dinner
2021-09-16 1661 views
一直聽講生記係老一輩嘅名人飯堂,今次終於嚟到食。唔識過都唔會明白點解啲名人會鍾意食呢間餐廳。佢係做一啲好普通嘅家常菜食但係就做得非常用心。滑蛋蝦仁你以為佢好普通,同埋你以為所有人都整得差唔多味。其實真係要炒到個蛋夠滑,蝦又唔會太過老係好難㗎。新記嘅滑蛋蝦仁炒得剛剛好啲蛋好似近乎生蛋質感咁但其實炒到熟晒,隻蝦又大又炒得夠嫩。相比起蓮藕餅就有啲普通。金銀蛋炒莧菜。枸杞豬潤係戲肉!豬潤又肥煮得又滑嫩!豬潤要咁厚身,但係煮完之後又唔會太老又要煮夠熟,真係好難掌握!廚師手勢即刻顯到真章。超厚身。蜜汁叉燒真係唔野少,肥瘦適中入口香軟。
一直聽講生記係老一輩嘅名人飯堂,今次終於嚟到食。

相比起蓮藕餅就有啲普通。

金銀蛋炒莧菜。

枸杞浸豬潤

超厚身。
豬膶枸杞

蜜汁叉燒真係唔野少,肥瘦適中入口香軟。

蜜汁叉燒
2021-09-16
枸杞浸豬潤
豬膶枸杞
蜜汁叉燒
2021-06-22 3286 views
生記即係知道係老牌米芝蓮飯。 有好多上班族都未必知道。 但其實根本就係灣仔 最抵食嘅午餐!晏晝只需50蚊一個飯盒就可以食多米芝蓮嘅lunch.如果book枱食飯都係69蚊一個set. 50蚊你去食嗰啲米線都唔止啦真正推介梅子排骨, 沙薑雞係必食嘅!

晏晝只需50蚊一個飯盒就可以食多米芝蓮嘅lunch.

如果book枱食飯都係69蚊一個set.

50蚊你去食嗰啲米線都唔止啦

真正推介梅子排骨, 沙薑雞係必食嘅!
梅子排骨
沙薑雞
梅子排骨
沙薑雞
2021-03-25 5549 views
話說之前食左間送上門古法家鄉煲仔飯菜一路都好想介紹俾大家話哂係屹立係灣仔四十年又得過米之蓮推介 點都要試下.《原煲蝦子柚皮扣海參》蝦子柚皮 其實係一道好傳統既粵菜已經唔係好多酒樓會做因為係一道功夫菜要將沙田柚柚皮去除表皮同果肉後浸透之後重複汆水等柚皮變到軟身同埋經過多次汆水 先可以去哂d苦澀味再用上湯燜煮多個小時好的柚皮就好似一塊吸力強勁的海綿🧽將上湯既味道索哂入去將燜好的柚皮扣上蝦子同海參咁柚皮獨特的清香 同蝦子的鹹香味就入哂海參到了柚皮嫩滑 海參爽彈 兩種口感相輔相成不得不說 海參發得好足 好大舊呢

話說之前食左間送上門古法家鄉煲仔飯菜
咁柚皮獨特的清香 同蝦子的鹹香味
就入哂海參到了
柚皮嫩滑 海參爽彈 兩種口感相輔相成
不得不說 海參發得好足 好大舊呢
▫▫▫▫▫🍽菜式介紹:❝ 金雞報喜$1188 ❞ 🔸4.8/5❝ 發財好市大元蹄$888 ❞ 🔸5/5▫▫▫▫ ▫📍餐廳地址:  軒尼詩道107-115號協生大廈1至2樓▫▫▫▫▫🔴食評:位於灣仔的生記飯店🔸,在1976年開始營業,至今已有45年歷史,是間中菜老字號哦! 飯店由兩夫婦創立,如今已交由兩位兒子接手,子承父業,把生記的名字繼續發光發亮呀!農曆新年快要到了,又怎少得傳統賀年菜呢?!😋 飯店一共推出 3款賀年傳統手工菜 和 4款金銀滿屋煲仔菜,讓大家與家人相聚開心過年。賀年傳統手工菜✨需2天前預訂,包括: 金雞報喜$1188、發財好市大元蹄$888 和 萬事如意佛跳牆$498/盅。而 金銀滿屋煲仔菜✨包括: 如意客家甜菜扣肉煲 $138、富貴花菇扣大鵝掌 $178、好運蝦子柚皮扣大海參 $298 和 招財新鮮純腩無骨的羊腩煲$538。雖然由細至大都住在香港🇭🇰,但從未吃過 金雞報喜 和 發財好市大元蹄😳,沒想到賣相和味道都超出我的期望,太精緻、太好吃啦~ 金雞報喜💁🏻‍♀️,是原隻鮮雞皮蒸釀手打鮮蝦膠😍,鮮嫩滑溜的雞皮,猶如啫喱般美味,配上新鮮手打彈牙蝦膠,精湛廚藝,相信不是老字

▫▫▫▫▫
🍽菜式介紹:
❝ 金雞報喜$1188 ❞ 🔸4.8/5
❝ 發財好市大元蹄$888 ❞ 🔸5/5
▫▫▫▫ ▫
📍餐廳地址:  軒尼詩道107-115號協生大廈1至2樓
▫▫▫▫▫
🔴食評:

雖然由細至大都住在香港🇭🇰,但從未吃過 金雞報喜 和 發財好市大元蹄😳,沒想到賣相和味道都超出我的期望,太精緻、太好吃啦~ 金雞報喜💁🏻‍♀️,是原隻鮮雞皮蒸釀手打鮮蝦膠😍,鮮嫩滑溜的雞皮,猶如啫喱般美味,配上新鮮手打彈牙蝦膠,精湛廚藝,相信不是老字號也很難找到這道菜呢! 發財好市大元蹄🐽,鮮扣原隻大元蹄,巨型份量,氣派十足,非常有體面。元蹄外皮Q彈可口,充滿骨膠原🥰,肉質腍嫩細膩,加上入味蠔豉和髮菜,下飯一流,一家人吃得好滿足呀~
2021-02-01
Delivery