2017-01-22 539 views
早幾日去開九龍城買泰國香料,見到諾亞的半熟蛋糕店就想想好久沒有再食 呢間店都好方便,行2-3個街口就可以到巴士站 因為下午時間差不多幾款蛋糕都有齊,我個選擇困難症又黎 芒果半熟芝士蛋糕、草莓溶心芝士蛋糕、低糖百爵半熟蛋糕、 燈膽玻璃樽設計已經好吸引蜂蜜薏仁水 味道好清新不過比較淡一點 少少蜂蜜味道呢個天氣飲都十分滋潤 樽低有大粒薏米,一邊飲一邊食 煙煙軔軔好有口感 店員都十分有禮及介紹店內的蛋糕款式及不同之處 等我選擇味道都容易一點。 Chocolate Castella/lava cake 諾亞朱古力半熟蛋糕 HK$78 朱古力實在太邪惡不過冇辦法,真係見到朱古力就愛不釋手 半熟蛋糕係雪櫃取出,放約20-25分鐘後就可以食用。 店員非常細心我爭0的都忘記自己路程都不近 問了我車程時間後,在係蛋糕下層放多少少乾冰令蛋糕keep 住溫度 雪櫃冰箱取出來蛋糕很堅硬, 於食前在雪櫃冰箱取出20-25分鐘解凍 切開既時候仲係結實還未見流心朱古力 等待多10-15分鐘,已清晰見到朱古力溶漿開始溶化 蛋糕非常鬆軟,而且流心位都濃濃的朱古力漿。 蛋糕剛好4個
呢間店都好方便,行2-3個街口就可以到巴士站

因為下午時間差不多幾款蛋糕都有齊,我個選擇困難症又黎

芒果半熟芝士蛋糕、草莓溶心芝士蛋糕、
低糖百爵半熟蛋糕、

燈膽玻璃樽設計已經好吸引蜂蜜薏仁水

味道好清新不過比較淡一點
少少蜂蜜味道呢個天氣飲都十分滋潤

樽低有大粒薏米,一邊飲一邊食
煙煙軔軔好有口感

店員都十分有禮及介紹店內的蛋糕款式及不同之處
等我選擇味道都容易一點。

Chocolate Castella/lava cake
諾亞朱古力半熟蛋糕
HK$78

朱古力實在太邪惡不過冇辦法,真係見到朱古力就愛不釋手
半熟蛋糕係雪櫃取出,放約20-25分鐘後就可以食用。

店員非常細心我爭0的都忘記自己路程都不近

雪櫃冰箱取出來蛋糕很堅硬,
於食前在雪櫃冰箱取出20-25分鐘解凍

切開既時候仲係結實還未見流心朱古力
等待多10-15分鐘,已清晰見到朱古力溶漿開始溶化
蛋糕非常鬆軟,而且流心位都濃濃的朱古力漿。

蛋糕剛好4個人食就岩曬,做下午茶輕食都幾唔錯既選擇
又唔會太甜又好飽。

朱古力溶漿已流出來,味道方便完成唔會太甜
流心口感又軟又滑, 有朱古力漿每一口感覺都是入口即溶
不怪得朱古力每次吃的都不會厭
2017-01-17
TakeAway
$100 (Tea)
2017-01-21 124 views
已不止吃過一次的這裡的流心蛋榚, 當日因為家中毛孩生日, 說穿了, 其實只是我自己想吃甜品吧 XD所以放工後來買個回家作慶祝! (yeah, 又有甜品食嚕)未試過生果味芝士流心, 今次要試下先, 因為honey唔食得芒果, 只好揀草莓味啦~飲品原來都有款新架喎, (其實唔知係咪已出了一段時間)飲品係草莓茶, 都是以佢經典的燈泡玻璃樽裝著, 飲完又可留為記念回家後依舊放入雪櫃, 等飯後才吃草莓很大粒呢~每個蛋榚都附送一pack紙碟,膠刀及叉, 很貼心切開蛋榚後, 看到中間已有流心感面頭的草莓層有喱啫以作鞏固點解我買過幾次呢度既蛋榚?正正因為我唔鐘意太膩太甜, 呢度既甜度正啱我口味下面像半溶的草莓芝士, 雖然芝士味也不濃, 不過吃多也不覺膩而面頭既草莓粒也很大粒, 酸酸甜甜的味道, 我們也分了一點給毛孩, 話哂都係佢生日嘛 同樣都是草莓製的茶, 甜度亦是少甜個底仲有d一粒粒, 似係草莓果肉果茶配芝士蛋榚一流
已不止吃過一次的這裡的流心蛋榚, 當日因為家中毛孩生日,
說穿了, 其實只是我自己想吃甜品吧 XD

所以放工後來買個回家作慶祝! (yeah, 又有甜品食嚕)

飲品原來都有款新架喎, (其實唔知係咪已出了一段時間

回家後依舊放入雪櫃, 等飯後才吃
草莓很大粒呢~
每個蛋榚都附送一pack紙碟,膠刀及叉, 很貼心
切開蛋榚後, 看到中間已有流心感

面頭的草莓層有喱啫以作鞏固
草莓芝士流心蛋糕
點解我買過幾次呢度既蛋榚?
正正因為我唔鐘意太膩太甜, 呢度既甜度正啱我口味

同樣都是草莓製的茶, 甜度亦是少甜
個底仲有d一粒粒, 似係草莓果肉
草莓茶
果茶配芝士蛋榚一流
2017-01-16
Last Night Supper
草莓芝士流心蛋糕
草莓茶
2017-01-19 174 views
話說之前同媽咪食過這店嘅人氣比利時朱古力半熟芝士蛋糕後,我哋兩媽子都讚口不絕,今天經開九龍地做嘢,見到這裡有分店,所以買咗個朱古力半熟蛋糕比媽咪驚喜又順便試下第二款,蛋糕外層望落同普通蛋糕沒分別,但一切開就見到入面嘅朱古力醬非常多,而且勁香,因為攞回家後要放冰格雪住,食前先室溫解凍20分鐘,但可能急凍夠,所以食落其實幾似雪糕蛋糕,蛋糕軟棉,入面半熟朱古力有流心效果,口感軟滑香濃,好快就被我同媽咪當飯後甜品消滅了,呢個無咗芝士味都唔差㗎,又抵食
朱古力半熟蛋糕
2017-01-18
朱古力半熟蛋糕
2017-01-19 191 views
今日有朋友生日約左在九龍城食飯 , 有人生日梗係要買個生日蛋糕先啦 , 行下行下就見到呢間叫"諾亞半熟蛋糕專門店", 其實我係俾佢地的蛋糕同飲品所吸引住的 , 它們的蛋糕選擇有好多款式 , 芒果半熟芝土蛋糕 , 檸檬半熟芝土蛋糕, 香蕉半熟芝士蛋糕, 草莓半熟芝士蛋糕......... , 仲有唔食芝士都有其他選擇 , 例如伯爵紅茶半熟蛋糕...... , 當我心大心細選擇困難之際 , 店員都非常細心為我介紹 , 最終我選擇左"芒果半熟芝士蛋糕" , 店員都好細心問我耐唔耐先去到有雪櫃的地方 , 為我準備乾冰 , 又有附送埋紙碟同叉店鋪地方都算大 , 放了很多凍櫃 , 所以款式較多牆上亦有介紹有咩蛋糕款式飲品的造型是個燈膽 , 好特別 , 有紫貝天葵山楂水, 蜂蜜薏仁水......芒果半熟芝士蛋糕$148 ---  價餞合理 , 面層滿是芒果 , 中間是半熟芝士 , 芒果非常甜, 是生果的自然甜味 , 它們應該是用上等的芒果 , 中間果層一咬落非常之creamy , 有濃郁的芝士味 , 夾著芒果食非常之正 , 不會漏 , 正真係流心架蜂蜜薏仁水$19 --- 內裏是有薏仁的不是淨水 ,
店鋪地方都算大 , 放了很多凍櫃 , 所以款式較多
牆上亦有介紹有咩蛋糕款式
真係流心架
蜂蜜薏仁水$19 --- 內裏是有薏仁的不是淨水 , 飲落非常清新 , 略帶小小甜味, 這個亦是不錯的選擇
2017-01-18
TakeAway
$167 (Other)
  • 芒果半熟芝士蛋糕
  • 蜂蜜薏仁水
2017-01-18 604 views
身為一個甜品控,對於蛋糕有一定既要求,成日都好想揾唔膩既芝士蛋糕,呢到既芝士蛋糕雖然唔會有好精緻既設計,但係難得好味同埋食得多都唔會漏尋日工作完經過九龍城順便買返個返屋企慢慢品嚐呢到蛋糕主要兩個系列,我既目標係芝士蛋糕!本身驚咁夜黎到會無咩款揀,好彩黎到仲有存貨。不過選擇困難症又發作因爲芒果同士多啤梨都睇落好新鮮,好彩店員有耐性幫我揀,最後揀左士多啤梨蛋糕盒好厚好都實淨,個蛋糕本身又有圓兜裝住,好穩陣估唔到盒入面有套迷你切餅套裝,又有紙碟又有膠刀叉,明明我無問過店員拎,雖然今次我吾係生日但感覺好細心!岩哂啲人臨時無準備買蛋糕即係平時既我XD蛋糕放左一日依然新鮮!主要分三層,面既啫哩,中間係草莓芝士蛋糕,本身底部以為係曲奇餅底,原來係一層薄薄既朱古力海綿蛋糕!面既士多啤梨啫哩其實唔多,主要係士多啤梨粒,而家係士多啤梨旺季,夠哂鮮甜最驚就係食蛋糕食到酸既草莓真係即刻咩心情都無哂中間芝士蛋糕由於係半熟狀態所以似creamy版既芝士蛋糕,你可以當佢係慕絲texture既cheesecake, 所以感覺上唔會太漏,芝士味唔太突出,反而令草莓既新鮮更突出,恰到好處,而底部既海綿蛋糕雖然薄身,但依然
尋日工作完經過九龍城順便買返個返屋企慢慢品嚐
蛋糕盒好厚好都實淨,個蛋糕本身又有圓兜裝住,好穩陣
但感覺好細心!岩哂啲人臨時無準備買蛋糕
即係平時既我XD
最驚就係食蛋糕食到酸既草莓
真係即刻咩心情都無哂
中間芝士蛋糕由於係半熟狀態所以似creamy版既芝士蛋糕,你可以當佢係慕絲texture既cheesecake, 所以感覺上唔會太漏,芝士味唔太突出,反而令草莓既新鮮更突出,恰到好處,而底部既海綿蛋糕雖然薄身,但依然食得出佢既柔軟同微微既朱古力味,口感上就唔會太單調
唔洗一晚就KO哂佢之餘,媽咪都話唔覺得漏

如果想食芝士蛋糕又怕漏,呢個會係個好選擇

2017-01-16 153 views
士多啤梨半熟芝士蛋糕 ($196)晚飯過後,想起這天是屋企人的生日,便決定去買一個蛋糕和家人一起吃,經過這間蛋糕專門店,看見店內的蛋糕選擇挺多,價錢也算合理,便決定買一個蛋糕番屋企,看見有一款蛋糕上有很多士多啤梨,感覺十分特別,這些士多啤梨更是標榜用日本的士多啤梨,質素有一定的保證士多啤梨給我一向的感覺都是味道比較酸,這士多啤梨不但不酸而是十分鮮甜,嫩紅亮澤的士多啤梨質素十分高,芝士味十分濃郁整體來說,蛋糕的質素非常高,蛋糕的份量亦很多,價錢相對合理,店員有良好的服務態度有禮貌而且細心,店員會問客人幾耐會番到屋企,以提供適量的乾冰,以防止蛋糕變壞,所以我認為這間蛋糕店值得再去惠顧
士多啤梨半熟芝士蛋糕 ($196)

士多啤梨半熟芝士蛋糕
2017-01-11
$196 (Other)
士多啤梨半熟芝士蛋糕
  • 草莓半熟芝士蛋糕
2016-12-29 291 views
專程踏車到九龍城買芒果芝士溶心蛋糕,但切的時候已覺唔妥,切開沒有流心,和普通的芒果芝士蛋糕冇分別,極度失望,浪費時間和金錢,睇了好多openrice的食評,讚佢地幾好味,相影到有幾靚,但真係好失望😡😡
2016-12-29
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Other
Celebration
Birthday
2016-12-16 391 views
之前搭小巴成日都會經過都好想試,因為係半熟蛋糕,前排興日本半熟芝士撻已經愛上今次因為要去唱泰幣所以去九龍城,本身已經唔記得係呢間野,好彩剛剛行過我就醒起就一枝箭標去買,去到嘅時候門口貼住稍等,應該店員行開咗,等左一陣店員返嚟咁我就入去揀嘢食,店員都有介紹蛋糕,我覺得樣樣都好似好好食好難揀,咁佢就推介人氣比利時朱古力半熟芝士蛋糕俾我,我都OK嘅因為我心入邊都有諗過呢個選擇然之後我當期時都好口渴所以買咗支特飲,因為俾個燈膽型嘅樽吸引住所以就買啦!可愛燈膽荔枝椰果drink 💗$22 味道唔錯,買都係買佢個樽😁😁可♻️返到屋企打開cute cute 貓型盒, 忍唔着大叫:「哇!好邪惡」但係好有home made feel ,一切嘅時候啲朱古力係咁流,勁多朱古力係可以cover哂成個蛋糕!食落都好有home made feel ! 但係其實我覺得真係好甜同好"流",如果個朱古力可以轉做黑朱古力咁就好啦!因為真係甜上加甜!其實我本身都鍾意食甜野但真係今次頂唔順不過係好食嘅但係下次要再食要隔一段時間先兩支可以在食得落😅但係以$99呢個價錢來講都幾抵食

2016-10-22
2016-11-12 454 views
今次encore半熟蛋糕,因為真的流口水,近期芒果好熟,就買個芒果半熟芝士蛋糕上面層芒果有啫喱包住,芒果又熟又林又甜仲要多汁下面層是充滿芝士味及芒果味的芝士蛋糕,芝味濃但有啖啖清甜的芒果香,原來芝士加芒果的味道都幾夾幾配合,中間半固體的流心層最好味,最底的餅底好香牛油餅味,成個蛋糕層次豐富,而且味道好新鮮,好味大満足配埋支萍果香橙肉桂蜂蜜特飲,食完蛋糕來過清香的飲品不錯,中和香濃的味道,飲品有淡淡萍果味,仲有香橙肉,肉桂、蜂蜜及萍果甜甜帶少少橙酸,囗味清新
上面層芒果有啫喱包住,芒果又熟又林又甜仲要多汁
TakeAway
哈,知道諾亞推出了相片蛋糕,當然要一試食得的相片,圖案同我揀的蛋糕一樣都係小黃鴨,呵呵最近食得太膩,要選選這款微酸又開胃的小黃鴨檸檬半熟芝士蛋糕HKD98樣子討好可愛,餅面是以軟朱古力製成,真的捨不得吃下,但還是要吃檸檬味酸酸的,十分開胃,完全唔會膩蛋糕以澳洲忌廉芝士,鮮忌廉,有機雞蛋,日本海藻糖,德國鮮奶,軟朱古力及新鮮檸檬汁而成,用料十足不求其味道擁有香濃芝士加上清新檸檬以減低油膩感加上半熟的芝士,令口感更幼滑,香軟,味道不錯呢!
哈,知道諾亞推出了相片蛋糕,當然要一試
食得的相片,圖案同我揀的蛋糕一樣都係小黃鴨,呵呵
檸檬味酸酸的,十分開胃,完全唔會膩
味道擁有香濃芝士加上清新檸檬以減低油膩感
加上半熟的芝士,令口感更幼滑,香軟,味道不錯呢!
Other
2016-11-01 206 views
晚飯過後,經過這間賣蛋糕的專門店,看見有最愛的芒果蛋糕,便決定買一個回家和家人一起試一試香芒半熟芝士蛋糕 ($139)鋪得很整齊金黃的芒果十分鮮甜和新鮮,有很濃郁的芒果味,芒果的份量很多,蛋糕質地軟身而且厚身,芝士的份量很多,所以有很濃郁的芝士味在蛋糕加入生果,減輕番蛋糕的膩滯感店員有禮貌而且友善又細心,問我幾時回家,而給我適量的乾冰,以防蛋糕變壞

香芒半熟芝士蛋糕 ($139)

在蛋糕加入生果,減輕番蛋糕的膩滯感

香芒半熟芝士蛋糕
2016-10-28
TakeAway
$139 (Other)
香芒半熟芝士蛋糕
  • 芒果溶心芝士蛋糕
2016-10-27 480 views
難得有朋友生日需要買蛋糕,我就立即想到諾亞半熟蛋糕的士多啤梨蛋糕了。位於九龍城的分店不難找,只是有點難搵車位。非常不幸地,士多啤梨蛋糕售罄了,於是我便選了檸檬味的小鴨蛋糕,用來拍照應該會幾得意的。先前我也是凍食的,下次可以試試熱食吧。小黃鴨檸檬半熟芝士蛋糕 $98卡通外型實在十分討好,雖然我起初以為係雞黎 XD淡淡的檸檬味加上半流心的芝士質感,在場每位朋友都說這蛋糕好味! 忌廉蛋糕食得多,偶爾轉口咪亦是不錯的選擇~~ 隨盒附送的紙碟及膠叉亦十分方便我們,這晚在外BBQ都不用再買餐具了,到吃蛋糕時就很自然的將紙盒撕開當碟用,環保又經濟。紫貝天葵山楂水 $18順手買了一支紫紅色飲品,酸酸甜甜也蠻解渴的,玻璃樽還可以用來種花。
位於九龍城的分店不難找,只是有點難搵車位。
先前我也是凍食的,下次可以試試熱食吧。
小黃鴨檸檬半熟芝士蛋糕
小黃鴨檸檬半熟芝士蛋糕 $98

卡通外型實在十分討好,雖然我起初以為係雞黎 XD

紫貝天葵山楂水 $18

Celebration
Birthday
小黃鴨檸檬半熟芝士蛋糕
2016-10-26 209 views
今晚主角就約好了九龍城食生日飯,那當然要準備蛋糕今晚慶祝一番諗起諾亞就在附近有間,好快就揾到了入到店內發覺除了蛋糕外仲見到有d燈泡飲品,就試左紫貝天葵山楂水,平時飲得多珍珠奶茶,呢個飲品十分清新而且好開胃,而個燈泡樽亦更可再用,放在家中當裝飾品十分特別蛋糕帶到餐廳跟朋友一齊分享, 面層有好rich的比利時朱古力漿,而內涵就有軟芝士,可能朋友們顧住傾計,解凍時間長左,當切蛋糕d流心芝士好似想湧出黎,視覺上好壯觀,而朱古力漿加上流心芝士,口感十分豐富,而主角面上亦流露出滿足的表情大滿足的一晚

諗起諾亞就在附近有間,好快就揾到了
大滿足的一晚
紫貝天葵山楂水
I go to Kowloon city to have dinner with my families.I passed by a cake shop located in Nga Tsin Wai road called "Noah Castella".The fruit made Castella caught my attention.There are strawberry & mango flavours.I chose the mango one.The mango castella cost HKD$139.It composes of three layers.The top layer is the mango cube embedded in gelatine.The second layer is the mango cheese mixture.The third layer is the chocolate cake.The mango cubes are sweet and soft as the mango is ripe.The mango chees

It composes of three layers.

The mango cheese layer is smooth and creamy.This layer tastes like yogurt.Its not too sweet.You can even taste some saltiness from the cheese.

The chocolate cake layer provides a little bit nice bitterness.It will be great if the chocolate cake layer being the thinker ones.

Although the mango castella is delish.It is quite heavy.But a small slice of it will just be fine.XD
You can ask the bakery to provide dry ice to prevent the cake melting down on the way home.
TakeAway
  • Half-baked  mango  cheese cake
2016-10-12 232 views
店員好細心,拎走食嘅會幫你用盒裝住乾冰,放入蛋糕盒,個蛋糕得6寸,個盒整到好大。keep到2個鐘。切開就見到d流心流出黎,上面舖左幾種唔同嘅芒果,用啫喱封住左。蛋糕好軟滑好香芒果味。