2017-05-03 110 views
一向以爲呢一間餅店只係買cheese cake,正值我生日,朋友知道我一向唔鍾意食太多cream或者 mousse ge cake. 佢哋就買咗我最鍾意嘅朱古力口味幫我慶祝生日, 蛋糕嘅texture都係我鍾意嘅!一切個蛋糕中間真係有流心嘅效果,不過唔太明顯,但係食落口朱古力味道好濃 ,好正!雖然個蛋糕好簡單但已經令我覺得好滿足!
雖然個蛋糕好簡單但已經令我覺得好滿足!
2017-04-28
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Other
Celebration
Birthday
2017-04-27 137 views
經常聽到朋友説諾亞半熟蛋糕很好吃,不過一直沒有機會試呢,難得經過九龍城,看到有分店就進了去其他蛋糕外形也挺吸引呢原來價格不高呢,很抵吃。一整個伯爵紅茶、蜂蜜、朱古力口味的半熟蛋糕也只是$78,下次一定要試試!不過看到有新登場的彩虹芝士蛋糕,很特別呢本來愛吃芝士蛋糕的我便想試試。很夢幻的感覺,少女風色彩繽紛。這個芝士蛋糕質感挺實心的,所以吃下口時,芝士味道挺濃郁,也挺幼滑呢希望下次可以試試其他半熟蛋糕
其他蛋糕外形也挺吸引呢
彩虹芝士蛋糕
不過看到有新登場的彩虹芝士蛋糕,很特別呢
本來愛吃芝士蛋糕的我便想試試。
很夢幻的感覺,少女風

希望下次可以試試其他半熟蛋糕
2017-04-18
  • 彩虹芝士蛋糕
2017-04-22 100 views
最後新興起的半熟蛋糕,係九龍城有間半熟蛋糕專門店,店鋪大部分都係以芝士蛋糕為主,而且賣相特別,有些蛋糕印有可愛公仔。以今次我選擇左個芒果半熟蛋糕,所有蛋糕中最貴的一個,因為第一次食,貴啲好似比較穩陣啲。的確,真係好穩陣表面放滿酸酸甜甜的芒果肉。加上有些芒果啫喱,唔錯中間就係所謂的半熟蛋糕,口感同慕絲差不多,沒什麼特別,一樣嫩滑,而且有點膩滯感,芝士味濃郁,也許雪藏,有點雪氣味。底層不是餅底,而是真正的蛋糕,朱古力味,幾鬆軟,唔錯
表面放滿酸酸甜甜的芒果肉。加上有些芒果啫喱,唔錯
底層不是餅底,而是真正的蛋糕,朱古力味,幾鬆軟,唔錯
2017-04-20
Type of Meal
Other
2017-04-21 116 views
呢排終於有機會試一試何謂半熟蛋糕啦!呢間位於九龍城嘅諾亞半熟蛋糕專門店主推各款不同口味嘅半熟蛋糕,價錢唔貴,最原味普通嘅都只係$78好抵食呀!我試咗一個"芒果半熟芝士蛋糕"$146。蛋糕賣相雖然平凡,但餡料十足。面層舖滿新鮮香甜芒果粒,另有一層簿簿嘅芒果啫喱。而中層就係香滑細軟嘅金黃色芝士,由於食法是要將蛋糕從冰格取出,然後再放置室温約15分鐘,所以有一種入口即溶嘅感覺,好似食芒果雪糕咁。最啱夏天食呀,我一定會再買架!而底層就係軟綿綿嘅海綿蛋糕,所以一啲都唔油腻。另外,我仲試左一個$78蚊嘅"半熟蜂蜜芝士蛋糕(原味)"味道清雅幽香,入口滲出濃濃嘅蜂蜜味道,口感非常軟滑,食得出半熟芝士嘅感覺。
2017-04-20
2017-04-18 2239 views
吃完「清真牛X館」的著名牛肉餅和酸辣湯後,我再沿着龍崗道向前走。我望向龍崗道交界口一間蛋糕店,店門貼着早前開飯網食店選舉的海報,海報意味著它又是一間非試不可的注目食店。「諾亞半熟蛋糕專門店」,店舖看起來好像有點似曾相識,後來我跟看店的人,不知道是店主還是店員的先生聊天後,才知道「諾亞半熟蛋糕專門店」其實是始於台灣的蛋糕店,鎮店菜色是半熟燉蛋與半熟蛋糕。原來「諾亞」是台灣本土的蛋糕店,難快它勾起了我數年前,在台灣旅行的珍貴回憶。「諾亞」現在在香港開設分店,還要是在雲集本土獨有餐廳和美食的九龍城內開分店,難怪「諾亞」會這麽教我似曾相識,在我腦海泛起一陣陣漣漪啦!既然店名已經設定為「諾亞半熟蛋糕專門店」,當然會在店內的雪櫃內,找到蛋糕的蹤影,還要是以店舖專有半熟燉蛋為材料製造的蛋糕,還有「諾亞」專有的半熟,半流質的半熟蛋。燉蛋甜品,在香港一些舊式甜品店都還有可能找到。中式燉蛋,是你跟我兒時集體回憶之一,在有些舊式茶樓酒樓,或許仍有機會找到「燉蛋」的蹤影。我記得兒時,在西貢的中式海鮮酒家,仍然有中式「燉蛋」售賣,小點價錢,一人可以負擔的價錢,是一般人可以輕易應付的價錢。我都很喜歡吃「燉蛋」,小

我記得兒時,在西貢的中式海鮮酒家,仍然有中式「燉蛋」售賣,小點價錢,一人可以負擔的價錢,是一般人可以輕易應付的價錢。我都很喜歡吃「燉蛋」,小小的瓷碗裝載着富彈性口感的中式「燉蛋」,入口即溶,是令我愛不惜手的中式甜點之一。。
去到「諾亞」九龍城的店舖,我看見「諾亞」櫥窗擺滿不同口味,不同款式的半熟蛋和蛋糕,甚至見到以盆栽形式登場的蛋糕(是「半熟蛋蛋糕」還是「提拉米蘇蛋糕」?),看見這麽多燉蛋和蛋糕產品,它們引起了我的興趣。
不過抱着對「諾亞」燉蛋味道有懷疑的態度,我今次選擇先買一些杯裝半熟蛋,試食後如果味道合格,符合要求的話,將來或許還有機會再光顧購買他們的半熟蛋,和半熟蛋相關的蛋糕產品。
「諾亞」作為一間台式甜品蛋糕專門店,除了一般的半熟蛋和蛋糕產品之外,當然還有台式風味甚濃的奶茶、花茶、果茶跟果凍出售,讓你就算未能身處台灣,亦能有機會親自品嚐台灣風格的飲品與甜品
我以比較審慎的態度,首次試食「諾亞半熟蛋專門店」的半熟蛋產品,所以理所當然地先購買他們的原味半熟蛋,另外再買了一杯抹茶味的杯裝半熟蛋。

原來「諾亞」的半熟蛋產品,價錢並非想像般便宜,每杯燉蛋都要收二十八元港幣價錢。買了原味跟抹茶味兩款不同口味的杯裝半熟蛋,還是收回五十六元的原價價錢,貌似價錢並不便宜。但是入選了食店選舉的食店,「諾亞」食品維持正價原價亦是無可厚非的事。
「諾亞」沒有座位提供堂食,我買了兩杯杯裝半熟蛋,拿着它們連同外賣紙袋,走到附近的九龍寨城公園,隨便找個位置坐下,慢慢享受「諾亞」杯裝半熟蛋的滋味。「諾亞」店員還給了我兩支膠匙羹,讓我可以即時享受「諾亞」台灣「燉蛋」半熟蛋的滋味。
首先拿起紙袋中,第一盒杯裝半熟蛋,是原味的那一杯。原味的「諾亞」半熟蛋,外型真很像,以前我在酒樓飲茶時吃的燉蛋,分別在於,以前的燉蛋是瓷碗裝的,現在的半熟蛋是塑膠盒裝的,現在的方便了,但沒有以前般環保。

「諾亞」半熟蛋一盒價錢二十八元港幣,外賣盒份量貌似很大盒的樣子。加上「諾亞」提供的膠匙羹,只是用來吃「哈根大師」雪糕杯那種小型匙羹。相對下「諾亞」半熟蛋,份量其實很大很耐食,不可能兩三啖就食得完。
吃下第一口「諾亞」原味半熟蛋,感覺真的很像小時候吃的酒樓「燉蛋」,蛋味很濃郁。而且「諾亞」的「半熟蛋」離遠一望,表面看來真的很平滑,直至移近一點細看,才勉強看到少量氣泡。「諾亞」要做到這麽少氣泡的「燉蛋」委實不易。
「諾亞」原味的半熟蛋,蛋味確實是很濃郁,口感亦很綿滑細膩。與其說我在吃半熟蛋,我覺得口感更像在吃幼滑的奶凍,分別只是在於半熟蛋多了一份蛋味而已。
由於「諾亞」給的膠匙羹體積實在太細小,但是「半熟蛋」又真的很大碗,這樣一羹一羹「螞蟻搬家」地吃「半燉蛋」,真的要吃久才能吃光整碗原味「半熟蛋」,幸好「半熟蛋」真的很甜很滑,否則我可能吃到一半便要放棄。
至於抹茶味的「半熟蛋」,「半熟蛋」的蛋味撞上了抹茶獨有的茶香,產了化學反應,半熟蛋的蛋香多了一份抹茶香味。蛋香加抹茶香這個組合,無論是味道還是香味,都是我之前從未吃過的滋味,半熟蛋的甜味撞上抹茶香味,這種感覺是我從未見識過的經驗。

如果說原味「半熟蛋」的味道,像酒樓吃「燉蛋」集體回憶味道的話,那麼抹茶味「半熟蛋」,感覺就像吃日式的抹茶布甸多一點。
這不是我批評「諾亞」半熟蛋的說話,不過,我只是比較喜歡原味「諾亞」「半熟蛋」,多於抹茶味「半熟蛋」一點而已。
2017-04-03
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$56 (Tea)
2017-04-12 98 views
諾亞半熟蛋糕 係一間來自台灣既蛋糕外賣店 主要賣流心蛋糕為主 多款流心蛋糕可以選擇 而今次點左既係士多啤梨流心芝士蛋糕 198 蚊蛋糕大細適中 比較薄身 但橫切面比較闊 上面有好多大大件既士多啤梨 士多啤梨新鮮甜度夠 側邊配以少少彈牙既朱古力味啫喱而中間一切開有流心既蛋糕流出黎 特別在於蛋糕本身有好香濃chessecake. 味 而流出黎既蛋糕漿係有埋士多啤梨味 十分特別 流心出面既蛋糕亦都十分軟熟 口感唔錯 P.s順帶一提 如果keep住放落雪櫃 拎出黎時放一陣先會有流心既效果 !
士多啤梨流心芝士蛋糕 198 蚊
2017-04-12
$50 (Last Night Supper)
2017-04-12 72 views
今天是我工人姐姐的生日, 由於早幾天也非常忙, 所以沒有時間去買蛋糕給她。今天放工後, 便在九龍城一帶尋找適合的蛋糕, 以慶祝她的生日。 我最後決定了買這間店的蛋糕, 因為我認為它的半熟蛋糕很特別, 我肯定我的工人姐姐沒有試過這類型的蛋糕。盛載蛋糕的盒色彩繽紛, 旁邊亦細心地列明蛋糕的食用方法。我選了士多啤梨半熟芝士蛋糕, 這個蛋糕的甜度適中, 有一點點士多啤梨的酸味, 很清新。剛剛在雪櫃拿出來的時候還有點兒硬, 所以要在室溫待一會兒才切蛋糕 。蛋糕的中央呈現微微流心狀態, 其質感很滑, 但它的芝士味不夠濃郁突出, 其甜度適中。
盛載蛋糕的盒色彩繽紛, 旁邊亦細心地列明蛋糕的食用方法。
士多啤梨半熟芝士蛋糕
2017-04-11
$196 (Last Night Supper)
士多啤梨半熟芝士蛋糕
  • 草莓半熟芝士蛋糕
2017-04-05 122 views
今日同男朋友去左九龍城食飯,食完出黎見到有間諾亞蛋糕,就買個蛋糕番屋企今晚一齊食九龍城原來都有間分店,遠遠已經見到好多蛋糕啦!好快就買左個蛋糕,今次無買到生果口味,買左隻我最鐘意既比利時朱古力半熟芝士蛋糕。濃濃的朱古力醬,岩哂超鐘意食朱古力的我朱古力味道濃厚但喺唔會好甜好膩,中間軟熟流心,軟軟的口感非常特別。芝士味道不太突出但中間的確半熟。蛋糕可以凍食又或者可以放入微波爐叮食,後者中間就流心啦我就凍食,下次試下熱食先。
九龍城原來都有間分店,遠遠已經見到好多蛋糕啦!
濃濃的朱古力醬,岩哂超鐘意食朱古力的我
我就凍食,下次試下熱食先。
2017-04-05 89 views
個個都知我喺芒果忠實粉絲,今日放假去左九龍城食飯,經過見到有間諾亞蛋糕店之前大坑店買過一次勁鐘意食,今日經過買個番去今晚做飯後甜品見到都夠哂吸引好多款口味的蛋糕!鋪頭唔大主要做外賣生意。半熟蛋糕可以凍食/熱食!攞入微波爐叮一叮都可以試下!mango我好鐘意食芒果,見到全部都喺芒果就流哂口水!芝士半熟中間非常鬆軟,半熟蛋糕有流心效果,芝士味唔會好濃好膩,食完都唔會好飽濟芒果大大件香甜唔會好酸一個蛋糕分到6件呀!
之前大坑店買過一次勁鐘意食,今日經過買個番去今晚做飯後甜品
見到都夠哂吸引
好多款口味的蛋糕!
鋪頭唔大主要做外賣生意。
半熟蛋糕可以凍食/熱食!
攞入微波爐叮一叮都可以試下!
mango

芒果大大件香甜唔會好酸
一個蛋糕分到6件呀!
2017-04-02 106 views
當日同爸爸去咗九龍城食泰國菜,一場呢到這區,當然去此店買個半熟蛋糕嘆下啦,在店內諗咗一陣還是買了上次媽咪都大讚的朱古力味<朱古力半熟蛋糕> $78蛋糕鬆軟綿密,而一切開就見到入面濃濃嘅朱古力醬喺入面,都算非常多而且好芝心下食落其實幾似朱古力醬雪糕蛋糕咁,軟棉蛋糕,而朱古力醬口感軟滑香濃,食食下仲會有少少朱古力嘅苦澀味買完如果未食時先將蛋糕放回冰格雪回,到食時在攞出嚟室溫十多分鐘解凍就食得了當天媽咪不在家,又唔覺意咁一個人食哂,實在太邪惡又過份

<朱古力半熟蛋糕> $78
當天媽咪不在家,又唔覺意咁一個人食哂,實在太邪惡又過份
2017-03-14
$78 (Last Night Supper)
九龍城呢間芝士溶心蛋糕餐廳開左好耐, 記得初初開到區區都有, 食下食下, 發現執下一間, 執下又一間, 而家只係得番九龍城總店, 咁耐我都只係食過一次咋今日經過又冇人排隊, 所以買左一個番屋企試下食好啦, 呢個芒果芝士溶心蛋糕呢, 其實都係舊款式, 因為唔係好信得過D新款佢係要溶溶地先食到既, 所以要室溫溶一陣, 溶左之後賣相不佳。面頭既芒果係幾甜, 但太甜, 甜到好似用糖水浸咁, D芝士有D漏, 成個蛋糕食落少少都OK, 食多少少就唔得掂了

今日經過又冇人排隊, 所以買左一個番屋企試下食
2017-03-26 95 views
朋友生日,平時都買開東海堂蛋糕,覺得有啲悶,想試吓其他鋪頭嘅蛋糕。於是就試吓買啲間半熟蛋糕來同朋友慶祝生日,我就揀咗最基本嘅口味,蜂蜜味。食之前要喺雪櫃攞出來攤一陣,雖然外貌唔討好,但食起上嚟好正,裏面真係有啲蜂蜜流出來,好香蛋味之餘,蜂蜜味都好濃郁,蛋糕質感好鬆軟,有陣時朋友生日買下呢啲半熟蛋糕都係一個唔錯嘅選擇。
2017-03-24 186 views
好多款半熟蛋糕選擇,以往朋友生日都買過。對上一次就係食呢個草莓半熟!原粒新鮮草莓甜蜜又清新好好味!嘿嘿呢個公司同事生日都試過,香甜,同樣有曲奇脆墊底!口感一流,嘿嘿望落平平無奇既香蕉半熟芝士蛋糕,今次係FOR友人生日的!蛋糕內層係半熟狀,加左芝士的口感的確多重!蛋糕整體好軟熟~唔會過漏過甜,一個人都食到兩件,嘿嘿切完既觀感雖然平凡,BUT香蕉同芝士味好幼滑真係夾!山渣水,清清地,最重要個樽可以重用,用作花瓶
好多款半熟蛋糕選擇,以往朋友生日都買過。
望落平平無奇既香蕉半熟芝士蛋糕,
今次係FOR友人生日的!

蛋糕內層係半熟狀,加左芝士的口感的確多重!

蛋糕整體好軟熟~唔會過漏過甜,一個人都食到兩件,嘿嘿
切完既觀感雖然平凡,BUT香蕉同芝士味好幼滑真係夾!
山渣水,清清地,最重要個樽可以重用,用作花瓶
Celebration
Birthday
2017-03-24 89 views
諾亞 喺九龍城區一間台灣蛋糕專門店 專食流心蛋糕, 十分特別 果仁撻 18 蚊 諾亞蛋糕新出左果仁撻 大慨4,5cm闊 有夏威夷堅果仁 胡桃 腰果 聽講焗左4 次 所以食落去香脆程度好有層次感 . 出面既撻皮亦都好香脆 甜度適中 唔錯芒果半熟芝士蛋糕 146 蚊 用一個好靚既卡盒載住 附上乾冰 大慨1 磅 蛋糕上面有好多新鮮芒果同啫哩十分香甜 , 而入面既蛋糕 芝士味濃 又夠香滑 中間位半熟 即係會有少少流心流出黎(記得喺雪櫃拎出黎攤凍一陣等佢流心) 十分特別 底層有曲奇脆墊底增加口感 好味 !
果仁撻 18 蚊
芒果半熟芝士蛋糕 146 蚊
2017-03-24
$80 (Last Night Supper)
今次第一次食半熟蛋糕, 佢哋仲出咗一隻好靚嘅盆栽蛋糕, 買嚟送畀人都開心。 半熟蛋糕要咗個伯爵茶味, 盆栽蛋糕 有朱古力、玫瑰花、仙人掌、草莓花四款畀人揀, 當然要咗個玫瑰花, 其實見到咁靚都有啲唔捨得食。玫瑰花盆栽蛋糕$24 , 真係好似個盆栽,連隻匙羹都係個泥鏟。 上面幾粒玫瑰花 cream 本身冇乜味,就係好重奶油味。 上邊有好多木糠碎,好似泥土咁, 原來下面係一個原味cupcake,味道不錯, 但食到中間就好有驚喜, 中間有一層玫瑰花蓉, 夾埋個蛋糕食變得清香無比, 呢個玫瑰花蓉絕對係呢個cupcake嘅精髓。輪到我恨咗食好耐嘅主角伯爵茶半熟蜂蜜蛋糕$78。 店員教食之前最好拎出嚟解凍20至25分鐘, 等佢裏面嘅流心融解。喺雪櫃拎出嚟切嗰時又真係feel到中間硬硬地嘅, 切完之後見到佢面頭嗰層流心係特別深色嘅, 好期待佢25分鐘之後會係咩樣。大約25分鐘之後終於可以食啦, 真係唔使焗都變咗個流心蛋糕, 見到佢啲流心一滴一滴咁流出嚟, 就忍唔住要即刻擺入口啦。其實佢個伯爵茶味本身聞上去都好香,拎上手就已經感覺到佢個蛋糕較濕潤同軟綿綿, 一啖放入口好似唔使咬咁就已經分開咗個蛋糕啦,
大約25分鐘之後終於可以食啦
, 真係唔使焗都變咗個流心蛋糕, 見到佢啲流心一滴一滴咁流出嚟, 就忍唔住要即刻擺入口啦。其實佢個伯爵茶味本身聞上去都好香,拎上手就已經感覺到佢個蛋糕較濕潤同軟綿綿, 一啖放入口好似唔使咬咁就已經分開咗個蛋糕啦, 質地比較柔軟滑溜,而佢個蜂蜜流心糖漿甜而清新,呢個流心半熟蛋糕口感都幾特別, 唔怪得咁多人都鍾意食啦!
2017-03-21
  • 盆栽蛋糕