2017-08-15 973 views
經過九龍城既朋友不妨到諾亞買個半熟蛋糕初次試當然揀原味蜂蜜蛋糕($78/個)店員還會問客人多久路程才回家,佢就會倒入適量既乾冰,以確保半熟蛋糕維持新鮮狀態,相當細心-----------半熟蛋糕打開盒已經傳來一陣很香甜既蜂蜜味軟綿綿的感覺,入口即溶,中間更是流心唔經唔覺就會2個人都食晒成個蛋糕,都唔會覺得太膩滿口都是甜甜的蜂蜜味!
經過九龍城既朋友不妨到諾亞買個半熟蛋糕
初次試當然揀原味蜂蜜蛋糕($78/個)
-----------
半熟蛋糕打開盒已經傳來一陣很香甜既蜂蜜味
軟綿綿的感覺,入口即溶,中間更是流心
唔經唔覺就會2個人都食晒成個蛋糕,都唔會覺得太膩
滿口都是甜甜的蜂蜜味!
Type of Meal
Tea
2017-06-26 601 views
今晚相約朋友在九龍城吃飯,由於下班首次,只好乘坐的士。誰知的士到了土瓜灣一帶,非常塞車,等了30分鐘現動彈不得,估計前面也許有交通意外。和司機商量後,決定先在亞皆老街球場一大下車,自行行去。碰上大塞車實在是令人心情非常不愉快! 想到要朋友久候,更是很不好意思!所以,經過諾亞半熟蛋糕,便順道買一個蛋糕來向朋友賠個小罪😥朋友喜歡喝伯爵紅茶,所以便選了一個伯爵紅茶半熟蛋糕$78,作我們的飯後甜品。店員得知是飯後甜品,主動提供了一些乾冰,非常細心,值得一讚。蛋糕中的伯爵紅茶味道很濃,外面軟綿綿,內裏流心,很甜,味道非常獨特。

Kowloon City has long been famous for its Thai culture and of course Thai food. If asked to do a Thai dinner, Kowloon City must be youe choice. Yet, the reataurant topped Openrice Search here does not serve any Thai food but cheese cake. Why? I know the reason today.Noah Castella is conveniently located next to a big cross. Shopladies were kind and could offer good recommendation base on your taste. After struggling for 10mins, finally chose a Lemon Cheese Cake - not too sweet but strong cheese

I know the reason today.

After struggling for 10mins, finally chose a Lemon Cheese Cake - not too sweet but strong cheese taste. Although I did it at night after buying during afternoon, it is still soft! DELICIOUS
2017-06-18
TakeAway
$100 (Other)
Celebration
Birthday
2017-06-17 410 views
今天朋友生日,再到九龍城買半熟蛋糕,因上次食過都幾好食,所以想特別D送比朋友試吓。今次選擇了原味半熟蛋糕,無特別花巧設計,勝在夠香,帶有蜂蜜味。可以在蛋糕上做DIY.送給朋友。味道方面:整個蛋糕充滿蜂蜜味道,軟綿綿入口即溶。中間果層係流心,特別鬆軟。另外我見到一枝果酒非常特別,未搖動之前是沒有顏色,當搖晃幾下會有星空視覺,在酒瓶內出現一層層雲海,跟著便會變色,太神奇。我買了一枝送給朋友,她見到時以為是普通酒,當她搖晃幾下後就出現神奇效果,變了橙色。真是好美麗,有D唔捨得飲。介紹一下呢枝神奇果酒其實是西班牙星空閃閃果香汽酒,有4款選擇,各有不同效果。我就選了熱情古銅。味道似奇異果味甜甜地。下次買枝浪漫粉紫來試下。最適合送比情人,又浪漫又特別。

下次買枝浪漫粉紫來試下。最適合送比情人,又浪漫又特別。
2017-06-16
  • 西班牙星空果酒
2017-06-17 319 views
是日係九龍城食完燒味飯,行去搭車見到「諾亞」。一直知道諾亞既半熟芝士蛋糕好出名,於是就決定入去買一個蛋糕同屋企人開心share諾亞入圍「2017必食食店」同「我最喜愛餅店」,人氣不容忽視!人氣甜品最受歡迎一係半熟芝士蛋糕同半熟蜂蜜蛋糕,我就選擇左半熟原味蜂蜜蛋糕,試一試最original既味道先!店內仲有售賣卡通造型既蛋糕,小朋友生日都唔使煩惱店員話蛋糕要放freezer冷藏,使用前解凍五分鐘左右。但我掛住睇電視錯過了時間,蛋糕稍為有點塌。但想不到口感更一流,柔軟鬆化的蛋糕包裹著濃郁蜂蜜,甜而不膩。仲有流心效果!話咁快我地就K.O左一整個蛋糕事後再沖杯花茶解滯,簡單完美!上網search了一下,原來「諾亞」在旺角同觀塘都有分店,下次買蛋糕更方便
是日係九龍城食完燒味飯,行去搭車見到「諾亞」。

店內仲有售賣卡通造型既蛋糕,小朋友生日都唔使煩惱

半熟蜂蜜蛋糕

仲有流心效果!
話咁快我地就K.O左一整個蛋糕

事後再沖杯花茶解滯,簡單完美!

半熟蜂蜜蛋糕
2017-06-16 155 views
今日到九龍城食泰國菜, 經過這間諾亞半熟蛋糕專門店,比店內擺放着的各式各樣的半熟蛋糕吸引住,由於我是超級蛋糕狂,結果.忍不住買來回家試試。這店的半熟蛋糕款式特別多,有整個的、又有杯型的、更有小鴨和熊仔卡通型的,未食只是看已被迷住了。l這款朱古力半熟蜜蜂蛋糕,雖然看似平淡無奇,但切開後朱古力勁多, 不帶苦澀味道, 芝士味好清香,中間更有流心效果,食落好有層次感,甜而不腻,蛋糕非常軟滑。至於另一款迷你杯草莓半熟芝士蛋糕,用料新鮮,草莓、芝士完全配,清爽味香,令口感豐富,非常好食。總括呢兩款蛋糕都非常特別,口感豐滿,啱哂我這個超級蛋糕狂

l

總括呢兩款蛋糕都非常特別,口感豐滿,啱哂我這個超級蛋糕狂
2017-06-15 132 views
九龍城呢間諾亞半熟蛋糕🎂專門店,之前食完泰國菜行路時已很想買回家時,但上次因食得太飽最終沒有買回家,有點可惜。今日又再路經,無理由再次空手回家,於是决定買一個半熟蜜蜂蛋糕🐝🎂(原味)和一個迷你的半熟芝士蛋糕(芒果)回家試下。回到家後,由於店員千叮萬囑表示若未食必顺放在冰箱內雪藏,進食時才拿出來等大約 15 分鐘再切來食, 會切較容易和特別好食。所以依足其意思做,切開這個半熟蜜蜂蛋糕🐝🎂(原味)時其蜂蜜瞬即流出,陣陣天然嘅蜜糖好香,蛋糕軟綿綿,因上半部是軟滑的,下半部是流心的,口感好特別,入口即溶。好味!😋😋😋至於半熟芝士蛋糕 (芒果),味道好鮮甜,芒果加上芝士,所以食時完全不腻,加上半熟狀態,口感嫩滑,不錯!不錯!👍👍試過今次半熟蛋糕後,滋味滿足,日後再試其它口味。😄

半熟蜜蜂蛋糕(原味)

半熟芝士蛋糕 (芒果)

試過今次半熟蛋糕後,滋味滿足,日後再試其它口味。😄
2017-06-15
$30 (Tea)
半熟蜜蜂蛋糕(原味)
半熟芝士蛋糕 (芒果)
2017-06-14 134 views
家中寶寶好快又到4個月了,當然要賀一賀,每個月用蛋糕慶祝成為了我們的習慣。前幾個月老婆食過半熟蛋糕,仍好想念那份流心口感,所以今次決定用半熟蛋糕,慶祝寶寶出生4個月。來到諾亞半熟蛋糕專門店,一如以往,店舖擺設精美, 多款精美蛋糕擺在當眼處,令人垂涎欲滴。買了一個比利時朱古力半熟蛋糕回家,店鋪很體貼,為左蛋糕保質會特意把乾冷放在蛋糕盒內,確保蛋糕保持新鮮。切開蛋糕,軟綿綿的質感,面層是比利時朱古力,中間有濃香的芝士,呈流心狀態,非常吸睛,食落芝味濃郁,配以比利時朱古力的甜味,兩者的味道出奇地夾。

2017-06-10
Celebration
Birthday
2017-06-12 155 views
去到九龍城除左食就真係諗唔到第二樣野, 本身都有聽過諾亞半熟蛋糕, 但每次到九龍城食完野後都已飲飽食醉無機會食到, 所以今日都把心一橫試試佢,買返屋企做甜品!蛋糕既種類花多眼亂, 每種味都想試,一時之間唔知點揀好為求穩陣,一口氣買左兩個,一個係原味半熟蜂蜜蛋糕,而另一個就係芒果味半熟芝士蛋糕(迷你杯)。原味半熟蜂蜜蛋糕:整個蛋糕比較軟熟,唔會因為天氣關係已導致太淋或因乾冰雪住關係令到太硬。另外蜂蜜味清香,壞食到底,蜂蜜味更濃郁。芒果味半熟芝士蛋糕(迷你杯):芒果本身就咁食已經香甜,加埋芝士蛋糕簡直perfect match. 芝士入口即溶, 而且唔會油膩。題外話: 店員姐姐問我要幾耐路程返到屋企, 佢就會預返適量乾冰比我, 而且亦都教我如果放落雪櫃拎返出黎食,要解凍先再食, 夠晒細心
蛋糕既種類花多眼亂, 每種味都想試,一時之間唔知點揀好

原味半熟蜂蜜蛋糕:

芒果味半熟芝士蛋糕(迷你杯):
2017-06-11 137 views
今日帶外甥女去完九龍城上畫畫班,經過衙前圍道的諾亞半熟蛋糕專門店的時候,小妹妹就俾門口display的可愛造型蛋糕吸引住,點都唔肯走,仲想喊想喊咁樣好吧好吧,睇呢點都要買下蛋糕仔先可以令小朋友開心返睇完一輪餐牌,最後決定買兩個迷你杯的半熟芝士蛋糕店員姐姐仲好貼心咁問我地幾耐倒會返到屋企有雪櫃,因為天氣實在太熱,驚如果唔俾乾冰的話會變壞左邊是<迷你杯半熟芝士蛋糕(草莓味)~$35>,右邊是<迷你杯半熟芝士蛋糕(比利時朱古力味)~$28>。wow !!無論是酸酸甜甜的草莓醬下定還是香濃的朱古力醬下,都有好豐富的滑滑流心芝士!!而且芝士味濃而不滯,真係令人非常滿足呢

好吧好吧,睇呢點都要買下蛋糕仔先可以令小朋友開心返

睇完一輪餐牌,最後決定買兩個迷你杯的半熟芝士蛋糕

迷你杯半熟芝士蛋糕

迷你杯半熟芝士蛋糕(草莓味)

迷你杯半熟芝士蛋糕(朱古力味)
而且芝士味濃而不滯,真係令人非常滿足呢
2017-06-11
$32 (Tea)
迷你杯半熟芝士蛋糕
迷你杯半熟芝士蛋糕(草莓味)
迷你杯半熟芝士蛋糕(朱古力味)
2017-06-11 78 views
諾亞半熟蛋糕以前有一間分店在我家附近,間唔中我就會去買,一家人的飯後甜品,伯爵紅茶,比利士朱古力,半熟蜂蜜蛋糕(原味)系我地最愛最常食的,今日一大班朋友聚會系土瓜灣打邊爐,我就去九龍城買個蛋糕去做邊爐前甜品,店鋪好容易就搵到龍崗道與衙前圍道街角,裝潢以黃色為主,大家食過的更易搵到遠睇到認得呀!入選2016 雜誌的"我最喜愛食肆"同"必吃麵包西餅店"兩個大廚窗的雪櫃放滿左多種好繽紛的蛋糕,有小熊造型的提拉米蘇,小黃鴨的檸檬半熟芝士蛋糕,花型擠花的蛋糕小盆栽以上幾款好特別,今日有13個人買個蛋糕打邊爐前食少少甜點先,2017必吃食店大獎*芒果半熟芝士蛋糕$146,芒果肉好多甜甜地又多汁,芝士蛋糕香濃幼滑,芝士有入口即溶的感覺,鬆脆的朱古力味餅底,整體味道好夾而且芝士加上芒果唔會有膩口感覺之餘還愈食愈開胃😉。

入選2016 雜誌的"我最喜愛食肆"同"必吃麵包西餅店"

2017必吃食店大獎

2017-06-10
  • 芒果溶心芝士蛋糕
2017-06-10 81 views
女朋友好鐘意食甜品,之前經過諾亞買過一個蛋糕番屋企比佢食,佢一食就勁鐘意,今日經過九龍城就再去買一個比佢,比佢一個驚喜。門口放好多款蛋糕既口味,仲有公仔樣。蛋糕種類介紹。原味半熟蜂蜜蛋糕。叫左原味比佢試下,之前買過芒果口味,佢都幾鐘意,原味就未試過。好鐘意中間半熟口感入口好似流心蛋糕,外層非常軟熟中間口感非常有趣,原味味道清清甜甜,甜度唔高,入口非常清香。另外見到有cupcake、布丁賣,有個盆栽蛋糕好可愛,就多買一個。
門口放好多款蛋糕既口味,仲有公仔樣。
蛋糕種類介紹。
原味半熟蜂蜜蛋糕。
2017-06-10 69 views
今日同男朋友去左九龍城行街,經過有間賣蛋糕的鋪頭,早早之前食過一次,難得經過就買個番屋企今晚做消夜。黃澄澄的鋪頭門口好易認得。門口仲有介紹唔同口味既蛋糕。原味蜂蜜半熟蛋糕。中間半熟入口好似流心蛋糕,甜度唔會好高,入口濃濃清甜味道,外層非常軟熟,焗得相當細心,無叫生果類別的蛋糕,想試下原味的味道。鋪頭仲有細細杯既半熟蛋糕、布丁、cupcake賣,我就叫左個盆栽cupcake,好靚玫瑰花,仲有餅乾碎,好岩小朋友食。
黃澄澄的鋪頭門口好易認得。
門口仲有介紹唔同口味既蛋糕。
原味蜂蜜半熟蛋糕。
2017-06-07 77 views
之前在北海道吃過半熟蛋糕、被它鬆軟的蛋糕跟中間半熟軟綿的芝士所吸引,叫人欲罷不能。香港都有不少半熟蛋糕專賣店、但有水果半熟蛋糕的沒有多少間。今天來九龍城吃泰國菜,見到諾亞推出不同類型的半熟蛋糕,除了水果蛋糕、還有小鴨和熊仔造型,很逗趣。芒果半熟蛋糕 $146鋪滿芒果粒、賣相很吸引、裡面的芝士蛋糕很幼滑,跟北海道的口感則不太一樣。可能加上水果始終水份較多,蛋糕外層做不到那種實淨感。然而加入芒果會更香甜清新。士多啤梨半熟蛋糕友人的士多啤梨半熟跟芒果拍的差不多,士多啤梨仍是很大粒、酸酸甜甜,更能中和芝士的膩感。

芒果半熟蛋糕 $146

士多啤梨半熟蛋糕

2017-06-04
2017-06-06 64 views
朋友介紹我食九龍城諾亞蛋糕。價格唔貴,100蚊都唔需要就有一個,味道又好食。原來諾亞蛋半熟蛋糕專門的店是台灣的蛋榚店,在香港總店在九龍城。我特別的放工過去九龍城買一個咖啡味又得意的蛋榚回家與家人分享。我買了一個熊仔提拉米蘇芝士蛋榚,面層加了啡色可可粉及朱古力做的眼睛,耳朵及嘴巴。切開蛋糕,睇到每一層分別,有入口香滑芝士層,淺淺咖啡味蛋榚層,幾層加在一起食時味道非常之和睦,又不會搶走對方味道。蛋榚是飯後甜品,食少少已經覺得飽肚,感覺大飽口褔。