2016-08-13 249 views
作為蛋糕控的我喜歡周圍食~係九龍城食完THAI,就買左個蛋糕回家當晚飯吃香蕉半熟芝士蛋糕$78呢間野既半熟蛋糕出名係將蛋糕內層變成流心,加左流心芝士的口感係多重既芝士漿爆晒出黎,底層係朱古力蛋糕,面層係硬身的香蕉味蛋糕美中不足的是蛋糕很甜,未必人人接受到,表面的香蕉層亦過硬而且食得多芝士真係好濟,同屋企人share 就好得多加上質感軟身,切完賣相比較一般,冇乜蛋糕形狀
作為蛋糕控的我喜歡周圍食~
係九龍城食完THAI,就買左個蛋糕回家當晚飯吃
香蕉半熟芝士蛋糕$78
芝士漿爆晒出黎,底層係朱古力蛋糕,面層係硬身的香蕉味蛋糕
美中不足的是蛋糕很甜,未必人人接受到,表面的香蕉層亦過硬
而且食得多芝士真係好濟,同屋企人share 就好得多
加上質感軟身,切完賣相比較一般,冇乜蛋糕形狀
2016-08-06
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$78 (Tea)
諾亞米熟蛋糕,算是十分出名,有時在九龍城行過,都見到大排長龍,早早就已經賣光。近距離望過下成品,半熟的形狀,莫名勾起人心中的食癮,和心太軟有異曲同工之妙,但又更為誘人,今次終於有機會食,食左個比利時朱古力,朱古力味道十分濃郁,其實我自己比較鍾意食黑朱古力,所以覺得苦味有點兒未夠,但味道很濃。切開蛋糕,中心處緩緩流心,上網看過不是每個人都做到這個效果,但我做到真是很興奮! 流心的感覺如漿,比一般流心稍為結身,和柔軟的蛋糕同食十分不錯。半熟蛋糕,初初以為只是噱頭,想不到吃時也是不錯,good。
2016-06-23 2704 views
上星期到九龍城食泰國菜同屋企人慶祝生日,又見到諾亞半熟蛋糕專門店,上次的好滋味甚是難忘,今次就買返個芒果味半熟芝士蛋糕試下。CAKE外面一層系豐富的芒果鋪面,食落去有種酸酸甜甜的水果糖味,好開胃的。比以往買芒果蛋糕試塗左一層糠漿既味道真實得多,唔系食緊種罐頭芒果,而系新鮮。芒果被一D類似魚膠粉既物體凝固成一個圓圈,影相都幾有美感。而中間個層系芝士底,佔蛋糕比例最多,岩哂仲意食芝士既人。而底層就系薄薄既海綿蛋糕,因為半熟既關係,當切落去個陣,芝士既狀態是似蒸水蛋剛剛好既狀態,非平時見到硬綁綁的,好似流沙包做法,芝士當然系入口即溶,味道系淡淡的,因為咁樣先唔會喧賓奪主,搶走左啲芒果味。而且夾埋小小既海綿底食,芝士同面粉的配對,系絕對穩陣,食落去冇咁易膩。再加上大大既芒果肉,口感唔錯。而買CAKE個陣,店員推介夏日飲品,因為個樽幾令,燈泡形既玻璃瓶。就買左個健康既薏米水,薏米有助排便同去水腫,而且有美白既功用,電視都有推介過幾岩女仔飲。飲落去系清甜,因為薏米本身冇味,要加少許冰糖提味,飲完唔好哂左,食埋D 薏米。食完cake最好飲D淡味既飲品中和番。呢度位置其實都幾易行到,而且仲有D 好得意
呢度位置其實都幾易行到,而且仲有D 好得意公仔CAKE款,岩哂大人小朋友,下次有機會再食其他。
Celebration
Birthday
  • 草莓半熟芝士蛋糕
  • 蜂蜜薏仁水
  • 香芒溶心芝士蛋糕
2016-06-09 471 views
今天經過九龍城,發現這間半熟芝士蛋糕店,剛巧想買蛋糕回家作飯後甜品,於是便試試這間分店。店舖的牆上掛了一大副海報介紹不同種類的芝士蛋糕,雖然花多眼亂但最終也選購了小黃鴨檸檬半熟芝士蛋糕。店員招呼不錯笑容滿面,還細心詢問我回家的時間及主動為我提供乾冰。黃鴨仔造型最啱小朋友,最頂薄薄一層黃鴨仔脆皮味道有點似鳳仙雪條外層脆皮的味道,不會過甜也容易入口,不單只有裝飾作用。而主角半熟芝士味道也剛好不會太甜,而且半融狀態適中,帶有淡淡的檸檬香,芝士與檸檬味道很夾,誰也不會搶去誰的風頭。另外看見以燈膽造型的飲品十分特別,也買了一樽山楂水試試,山楂味夠出而且味道清淸甜甜,炎炎夏日喝一口實在很清涼舒服。
2016-06-03
TakeAway
$120 (Other)
我喜歡的忌廉哥退休了經過Noah 半熟蛋糕見到ah肥做招牌忍唔住都要幫襯一下熱辣辣好想飲杯凍飲消暑解渴揀咗最新推介嘅鳳梨香橙肉桂蜂蜜特飲本人覺得酸酸甜甜嘅鳳梨香橙確實係Summer 之選蜂蜜特飲好清新飲落去好清涼又潤喉有果肉清新自然好抵飲但係肉桂就真係好睇你鍾唔鍾意個陣味啦不過$22淨係買個咁得意嘅燈泡玻璃樽都已經值回票價今日我仲揀咗人氣之選係我之前都冇食過嘅比利時朱古力半熟芝士蛋糕$99 足夠一家人share朱古力味特濃甜得啱啱好香港都可以食到比利時既味道半熟芝士蛋糕個流心好好味個texture 溶得剛剛好甜而不膩
我喜歡的忌廉哥退休了
半熟芝士蛋糕個流心好好味
個texture 溶得剛剛好
甜而不膩
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$60 (Last Night Supper)
  • 比利時朱古力半熟芝士蛋糕
  • 鳳梨香橙肉桂蜂蜜特飲
2016-05-29 465 views
黃色鴨子雖過, 但黃鴨的熱潮仍沒減退, 在這間蛋糕店, 甚至推出與眾不同的黃鴨蛋糕, 無論賣相或者味道其他蛋糕店都是無與論比;緩緩地打開盒子, 巨大的黃色鴨頭露出, 黃色的臉, 黑黑的大眼睛, 橙黃色的大嘴巴, 可愛極了; 香噴噴的檸檬味,酸甜撲鼻; 輕輕一切, 夾心層的芝士流出, 使整個蛋糕更加濕潤軟滑; 咬下去, 整個口都充滿濃郁的檸檬香, 淡淡的芝士香隱約浮現, 味道配合得宜。這“黃小鴨”在默默地等待著下一次黃鴨地襲港。
這“黃小鴨”在默默地等待著下一次黃鴨地襲港。

Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$98 (Tea)
2016-05-28 486 views
去友人家gathering, 正好就在九龍城,可以買個半熟蛋糕,讓大家品嘗一番。原味蜂蜜半熟蛋糕 - 本以為天氣炎熱,蛋糕質素會下降。誰不知貼心店員早在蛋糕下面加了一陣乾冰,蛋糕完全沒有受室溫所影響這時要等15 分鐘才可以食,否則流心只會是一團冰凍蛋糕。15分鐘後,終於可以食了!先來表面一陣微微焗焦的脆面,然後是軟熟的蛋糕中還有一陣蜂蜜味。如果品嘗的是蛋糕中心的部分,還會有一陣很香蜂蜜味的流心整個蛋糕的重點就是這個流心,所以一定要耐心等候蛋糕溶化!玄米奶茶 - 燈泡一般的外型異常吸引,奶茶味偏淡,但仍有奶茶的香滑口感。玄米太多沉底,所以一定要用粗吸管飲用。

整個蛋糕的重點就是這個流心,所以一定要耐心等候蛋糕溶化!
  • 半熟蜂蜜蛋糕
2016-05-26 538 views
來到九龍城順道拜訪這聞名的蛋糕專門店, 聽說以往需要排隊的, 或許今天時間比較晚, 不用排隊還未嚐過這間蛋糕不知是否像同事說的這麼好, 今次有時間一嚐這台灣來的蛋糕店內的餐牌簡潔在雪櫃在有搶眼的鴨子蛋糕香蕉半熟芝士蛋糕 $89從冰格拿出的香蕉半熟芝士蛋糕, 有貓耳作蛋糕盒的裝飾蛋糕外貌平實, 表面呈凹陷狀, 按照盒上說在室溫解凍約15分鐘後便享用拿出蛋糕可以看到, 盒子裡有餐具, 包括刀叉及碟, 很精緻蛋糕外層類似烤焗型芝士蛋糕的質感解凍15分鐘後的半熟蛋糕中間是流心的狀態, 吃下去口感幼滑蛋糕入口中迅速就溶化, 滲出濃濃的香蕉甜香軟硬不同的感覺在口中融合, 芝士和香蕉味搭配不錯不會太甜蛋糕大小足夠跟家人6人一同分享一切開看到半溶的芝士流出來,小朋友未吃得到已經十分開心而且一個小蛋糕內包含蛋糕鬆軟口感及幼滑流心口感, 不錯!
店內的餐牌簡潔
在雪櫃在有搶眼的鴨子蛋糕
香蕉半熟芝士蛋糕 $89
從冰格拿出的香蕉半熟芝士蛋糕, 有貓耳作蛋糕盒的裝飾

拿出蛋糕可以看到, 盒子裡有餐具, 包括刀叉及碟, 很精緻
蛋糕外層類似烤焗型芝士蛋糕的質感
解凍15分鐘後的半熟蛋糕中間是流心的狀態, 吃下去口感幼滑
蛋糕入口中迅速就溶化, 滲出濃濃的香蕉甜香
軟硬不同的感覺在口中融合, 芝士和香蕉味搭配不錯
不會太甜

蛋糕大小足夠跟家人6人一同分享
一切開看到半溶的芝士流出來,小朋友未吃得到已經十分開心

而且一個小蛋糕內包含蛋糕鬆軟口感及幼滑流心口感, 不錯!
$15 (Last Night Supper)
2016-05-25 1938 views
母親節和媽媽吃完午飯,路經了諾亞半熟蛋糕專門店,發現新口味蛋糕但又售罄,然後再發現出了甜品系列,便心血來潮的買了甜品帶回家作晚上飯後甜品。在選購的同時,發現飲品出了新口味,剛剛吃完油膩的菜式,賣枝飲品解膩也不錯,真的沒想到一間蛋糕專門店都有甜品和飲品提供,都是一個不錯的新概念。 *****************吃完午飯路經諾亞半熟蛋糕專門店,發現出了新口味蛋糕,只可惜新口味的蛋糕全部售罄了,還想母親節買個蛋糕回家吃開心下,只有落空了。 發現出了新口味的甜品,提拉米蘇、草莓木糠布丁蛋糕和草莓雜莓奶凍,每款只售 HKD48/樽。 飲品也出了新口味,除了有蜂蜜紅豆水、蜂蜜薏仁水、日式玄米奶茶,還有紫貝天葵山楂水,每款只售 HKD18/支。 紫貝天葵山楂水 HKD18/枝,用上燈泡玻璃樽的紫貝天葵山楂水,色澤很吸引的紅色,玻璃樽又可以再用,又可以飲用又可以再用都不錯。 打開樽蓋,把膠塞除開,套回樽蓋,便可以放入飲管飲用。紫貝天葵山楂水帶著淡淡的紫貝天葵味,完全沒有山楂的獨特的味道,一點都不酸也是清淡的甜味,清涼的口感也很舒服。 草莓木糠布丁蛋糕 HKD48/樽,用上玻璃瓶的草莓

*****************

草莓木糠布丁蛋糕 HKD48/樽,用上玻璃瓶的草莓木糠布丁蛋糕,因為坐車回家途中,把蛋糕弄翻了一點。
打開樽蓋,看到蛋糕表面的木糠碎,因為坐車翻了,弄至蛋糕的表面亂了不好看。
木糠布丁蛋糕入口都軟滑,忌廉味都幾香而不甜。
草莓木糠布丁蛋糕的一層層都很明顯的,草莓也很新鮮而帶點少甜的味道。
其實一樽的草莓木糠布丁蛋糕都幾大杯,可以2個人一起分享也不錯,最重要吃完這個玻璃瓶還可以再用,這個包裝都幾有環保意念。
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$33 (Tea)
Celebration
Mother's Day
  • 草莓木糠布丁蛋糕
2016-05-25 364 views
天熱好熱~買左一個諾亞半熟凍蛋糕番屋企食, 係芒果味~以前食過係好流心既, 但點知今次切開左之後好實, D芒果味道好甜, 加埋個芒果醬底有少少假...不過佢係雪得幾凍既, 夏天食都係幾好, 但冇左以前食果種味道同感覺囉...
天熱好熱~買左一個諾亞半熟凍蛋糕番屋企食, 係芒果味~

TakeAway
$120 (Tea)
2016-05-22 322 views
週末喺九龍城食完泰菜,突然之間想食芝士蛋糕,記得喺九龍城有間諾亞,諗吓不如買個芝士蛋糕拎返屋企慢慢嘆。去到玻璃櫃被小黃鴨可愛模樣吸引,根據餐廳描述小黃鴨係檸檬半熟芝士蛋糕,用新鮮檸檬汁做。以前食過諾亞蛋糕甜味好輕,呢個蛋糕可能酸味重啲,應該唔會好飽滯。返到屋企切開食,果然新鮮檸檬味重,甜味好輕。蛋糕切開中間半溶心芝士下榻,好難切得完整。上面小黃鴨用朱古力做,比較硬身,中間係半溶芝士,最底層係鬆軟朱古力蛋糕,食一口有多種口感味道。小黃鴨蛋糕如果做番甜啲口味會更加大眾化。

小黃鴨蛋糕如果做番甜啲口味會更加大眾化。
2016-05-21
$98 (Tea)
2016-05-21 1199 views
這幾天天氣熱了, 特別想吃甜食, 又是時候出動搵食啦~其實我特別喜歡將蛋糕焗至半熟狀態的流心呢!看過餐牌, 還是沒什麼頭緒, 還想嚐嚐新呢,除了半熟蛋糕之外, 仲有半熟芝士蛋糕、輕芝士蛋糕、特色飲品…好多選擇選擇困難症要去雪櫃看看有生果在上面的芝士蛋糕, 配以同味啫喱, 感覺透心涼,就選了芒果半熟芝士蛋糕, 店員詢問路途時間, 給了一小時乾冰~回家打開蛋糕, 細心看看, 芒果足料, 大大粒在下方的紙托下, 是五份附送餐具, 不要找不到喔半熟芝士蛋糕因有生果啫喱裝飾, 看不到像其他半熟蛋糕標誌性的凹狀是表面十分有光澤, 柔滑的感覺切開後, 看到最中心是流心的, 旁邊的芝士蛋糕則如慕斯的質地流心很滑, 未到會流出的軟度, 比較像忌廉狀,芝士蛋糕流心中, 除了有芝士味之外, 還有芒果的味道呢,加上抵達家中時蛋糕和流心仍是冰凍的, 不會太膩最底層是薄薄一層軟綿綿的朱古力蛋糕, 有助蛋糕定型及不會讓軟滑的芝士蛋糕粘得到處都是芒果方面, 或許未到夏日最當造的日子, 有大約4份1的芒果沒那麼甜呢都說甜品是用另一個胃裝的, 不一會, 半熟芝士蛋糕就被消滅了!
這幾天天氣熱了, 特別想吃甜食, 又是時候出動搵食啦~
其實我特別喜歡將蛋糕焗至半熟狀態的流心呢!
看過餐牌, 還是沒什麼頭緒, 還想嚐嚐新呢,
選擇困難症要去雪櫃看看
有生果在上面的芝士蛋糕, 配以同味啫喱, 感覺透心涼,

回家打開蛋糕, 細心看看, 芒果足料, 大大粒
芒果半熟芝士蛋糕
在下方的紙托下, 是五份附送餐具, 不要找不到喔
是表面十分有光澤, 柔滑的感覺
芒果半熟芝士蛋糕
流心很滑, 未到會流出的軟度, 比較像忌廉狀,
芝士蛋糕流心中, 除了有芝士味之外, 還有芒果的味道呢,
加上抵達家中時蛋糕和流心仍是冰凍的, 不會太膩

TakeAway
$35 (Last Night Supper)
2016-05-19 434 views
九龍城的諾亞蛋糕,總是我送禮的好選擇!貪其方便,價錢也相宜,鍾意食甜品的朋友不容錯過。忙完一輪,買了一個比同事們好好享受一番!每個蛋糕也會有碟和刀跟住,唔使煩啦。好多大連鎖店都無架!呢點抵讚!一打開,好香的朱古力味,同事都高呼這很邪惡啊!看那濃郁的朱古力醬,是比利時朱古力,濃而不苦澀。其實我不是對朱古力太熱愛,但也覺得那個味道很高層次,不是平價朱古力做到的濃郁。高炒睇下成個感覺好高貴,朱古力也是一個高貴的象徵嘛!小小的五吋蛋糕,令十個人得到了下午茶的快樂,尤其是芝士不太漏,有少量軟心效果,不過不知是否雪了一晚,沒有半熟的感覺。但無損味道!好食好食!

高炒睇下成個感覺好高貴,朱古力也是一個高貴的象徵嘛!
2016-05-16 379 views
成日經過諾亞都比佢既POSTER同埋雪櫃入面既蛋糕吸引住。但每次我都好懶拎所以無買,琴日終於買左黎試下。入到去太多款我都好難簡,諗左好耐唔知要咩味好。最終我簡左香蕉芝士半熟蛋糕。一返到屋企, 就即刻開出黎同屋企人HAPPY SHARE~~一切開就流D 半溶既芝士出黎,未食已經覺得好開心帶有小小咸晚芝直再配香蕉,原來都可以咁MATCH而蛋糕又好鬆軟 而底層係朱古力蛋糕一個小小蛋糕可以有咁多味記而又好MATCH, 真係唔差!咁岩又新堆出左2款玉桂味既飲品我買左鳳梨香橙肉桂蜂蜜特飲黎試下,覺得幾特別!肉桂味比軟重,又唔會太甜!喜歡肉桂朋友不妨試試!值得一讚,店服員態道好好~我不停問唔同款係咩味佢都好忍心答我無黑面
成日經過諾亞都比佢既POSTER同埋雪櫃入面既蛋糕吸引住。
但每次我都好懶拎所以無買,琴日終於買左黎試下。
入到去太多款我都好難簡,諗左好耐唔知要咩味好。
最終我簡左香蕉芝士半熟蛋糕。
香蕉芝士半熟蛋糕
一切開就流D 半溶既芝士出黎,未食已經覺得好開心
帶有小小咸晚芝直再配香蕉,原來都可以咁MATCH

而蛋糕又好鬆軟
 而底層係朱古力蛋糕
一個小小蛋糕可以有咁多味記而又好MATCH, 真係唔差!
咁岩又新堆出左2款玉桂味既飲品
我買左鳳梨香橙肉桂蜂蜜特飲黎試下,覺得幾特別!
肉桂味比軟重,又唔會太甜!
喜歡肉桂朋友不妨試試!
鳳梨香橙肉桂蜂蜜特飲
無黑面
2016-05-15
TakeAway
$111 (Last Night Supper)
香蕉芝士半熟蛋糕
鳳梨香橙肉桂蜂蜜特飲
  • 半熟蛋糕
2016-05-16 320 views
之前一直都有聽朋友講呢間流心芝士蛋糕好正,但係一直都冇試過,今日去開九龍城食晚飯,終於試到啦! 望落佢地既廚窗,原來除佐招牌既鋒蜜芝士蛋糕,仲有好多其他款,有朱古力啦,Toramisu啦,Earl Grey啦, Jasmine啦,仲有新鮮芒果,士多啤梨做既芝士蛋糕! 而作為士多啤梨控既我,緊係揀士多啤梨芝士蛋糕啦! 除佐半熟芝士蛋糕,佢地仲有飲品部,好多健康既飲品俾你襯埋蛋糕一齊食,包括鳳梨 或 蘋果香橙肉桂蜂蜜特飲啦,蜂蜜紅豆 或 意米啦,仲有 玄米奶茶,等等, 眼花撩亂,最後我就揀佐蜂蜜意米! 買完店員好體貼咁問我會唔會即刻食,同埋返屋企要幾多時間,因為我仲要行街,所以就答佐2小時,咁店員就幫我加佐乾冰,等個cake可以Long lasting d! 行街既時候忍唔住,就開佐野飲黎試,好難得佢做得唔甜,意米好多粒,真係好正 返到屋佐就即刻打開個蛋糕黎試下,原來佢係俾埋餐具俾我既,一共有5份餐具,好貼心! 急不及待就要試下佢有幾流心!當我一切開既時候,嘩,不得了,真的勁流,芝士cream係咁流出黎,正 而士多啤梨真係好甜,蛋糕非常creamy,食完真係有十

而作為士多啤梨控既我,緊係揀士多啤梨芝士蛋糕啦!

急不及待就要試下佢有幾流心!

而士多啤梨真係好甜,蛋糕非常creamy,食完真係有十分美滿,十分幸福既感覺,下次西定要再試其他口味
2016-05-14
  • 草莓半熟芝士蛋糕