2024-04-27 337 views
銅鑼灣不嬲都多嘢食,好多都係樓上鋪,今日我哋搵到一間係食西班牙菜嘅。上到嚟佢嘅位置唔多,所以如果要嚟食嘅話記得book位啦,然後除咗室內之外,佢都有啲室外地方,啱晒唔同人嘅需要。前菜我哋叫咗個煙燻熟成吞拿魚薄片,平時煙燻三文魚就食得多煙燻吞拿魚都係第一次,個口感同三文魚都幾唔同,比較硬身少少。佢呢個吞拿魚上面有一片片嘅茴香頭,呢種蔬果係好清爽好清新嘅一種食物,再配埋呢一種西班牙嘅特色醬汁,成件事Fresh出嚟夠晒酸好開胃。另外我哋仲試咗一個蕃茄普亞鯷魚脆包。呢一個菜式嘅魚真係未食過,嚟到佢個擺盤都好靚。不過可能都係同類型嘅前菜,佢都係用咗西班牙嗰種特色嘅酸醬,呢一款魚食落比吞拿魚更加濃味,係平時其他地方唔會好見到嘅菜式嚟。跟住仲叫咗鵝肝多士,食鵝肝,平時出邊都係配甜酸醋,但呢度係甜酸青瓜柚子莎莎,都係起到解膩嘅作用,鵝肝都好香,呢個冇得彈。其中一個main course我哋叫咗慢煮八爪魚腳,西班牙嘅八爪魚嘅係會炆到超級無敵腍,所以個口感同平時西餐食到好彈牙嘅八爪魚係完全唔同嘅嘢嚟嘅,而且西班牙菜啲醬汁大多都係以酸為主,都幾特別。而另一個我哋就叫咗香煎比目魚,今次係香草汁,所以呢一個嘅味

而另一個我哋就叫咗香煎比目魚,今次係香草汁,所以呢一個嘅味道就比較清新啲。個魚好滑,上面都係擺咗啲茴香頭片再配埋個好幼滑嘅薯蓉,成件事更加清新咗。

佢呢度有幾款draft beer,職員介紹話Damm Lemon full pint呢一款比較清新同埋香嘅檸檬味,所以我哋就揀咗呢款,呢一款絕對啱女仔飲,因為口感好甜,完全冇平時啤酒嘅苦澀味,比較似果汁酒多啲,我自己好鍾意飲呢款。

但係如果男仔嘅話可能另外一款味重啲會啱啲。

我想講嘅係呢度嘅職員全部都好有禮貌好親切好好人,每上一道菜都會介紹返佢呢一道菜嘅特色,亦都會嚟同你傾吓偈了解吓你嘅口味覺得佢哋嘅食物如何,成個過程除咗嘢食之外好食之外真係個服務都超級加分。
2024-04-24
今日黎到位於銅鑼灣既西班牙菜餐廳。餐廳環境裝潢設計有格調,戶內座位全部都係沙發凳,坐得舒適,而戶外座位既帳幕掛上燈泡,增添浪漫氣氛🌹餐牌~🔸 和牛他他 $118和牛他他質感鮮嫩,上面放有矜貴既魚子醬,撈埋之後放上麵包一齊享用,係一道出色既開胃菜。🔸 北海道帶子刺身 $128北海道帶子新鮮,加上日式麻油柚子醋,配上魚子、魚子醬及芒果,口感更豐富。🔸 香煎鵝肝多士配甜酸青瓜柚子莎莎 $68/pc香煎鵝肝大大件,油脂豐富,而上面既甜酸青瓜柚子莎莎又正好可以中和油膩感。🔸 西班牙薯仔蛋餅 $98薯仔蛋餅係西班牙餐廳必點既菜,蛋餅厚實,入口富口感,食完非常飽足。🔸 西班牙烤乳豬 $398烤乳豬外皮夠曬香脆,乳豬肉細嫩,肉質肥瘦適中,鹹香好食。🔸 西班牙海鮮飯 $298 +$288龍蝦尾🦞我地另外加左龍蝦尾 ,加完之後非常適合打卡📸😆海鮮飯配料豐富,有大蝦、青口、蜆肉,西班牙飯質感較為硬身~🍰巴斯克芝士蛋糕 $98哩個真係超有驚喜❗️巴斯克芝士蛋糕質感濕潤幼滑,呈完美既流心狀態,非常好食,仲配有雪糕同水果,絕對係好食推介👍🏻🍸Cocktail :Casa Yuzu Paloma $158Casami

餐牌~

🔸 和牛他他 $118

🔸 北海道帶子刺身 $128

🔸 香煎鵝肝多士配甜酸青瓜柚子莎莎 $68/pc

🔸 西班牙薯仔蛋餅 $98

🔸 西班牙烤乳豬 $398
烤乳豬外皮夠曬香脆,乳豬肉細嫩,肉質肥瘦適中,鹹香好食。

🔸 西班牙海鮮飯 $298 +$288龍蝦尾🦞

🍰巴斯克芝士蛋糕 $98

Casamigos base、Honey Yuzu、Grapefruit Flavor、Top with Soda

🍹Mocktail:Golden Seacoast $108
Orange、Passionfruit、Vanilla、Top with Sprite

🍷Red Sangria $108

Type of Meal
Dinner
今次我哋去咗間地點好方便,而且環境氣氛都唔錯嘅西班牙餐廳🥰餐廳除咗室內,仲有佈滿燈飾嘅室外位置,如果約埋一班朋友黎摸吓杯底🍸傾吓偈都應該幾chill幾正😍🦪Hokkaido Scallop Ceviche ($128)北海道帶子刺身又大又厚,仲要有好多塊🫢鮮甜帶子淋上麻油柚子醬,再加埋魚籽同生果,鹹香中帶點清新,係道精美又好食嘅開胃菜😋🥪Pan Seared Foue Gras Toast ($68/pc)鵝肝表面煎得夠乾身,所以就算我影咁耐相下面嘅多士都保持到酥脆😛一咬落去鵝肝油脂滿滿,但加咗酸甜青瓜柚子莎莎,減低油膩感👍🏻🥘Blue Mussels in Singapore Laksa ($188)白酒/忌廉青口就食得多😆喇沙青口真係未試過😛用蕃茄做基底再加入喇沙調味,真係好惹味🤤店員見我哋食醬汁都食得咁滋味🤫介紹我哋一個秘密食法🥖加個Baguette($38)食盡哂啲醬汁佢😂強烈建議即呢個食法加入menu😌因為啲汁真係好食到一滴都唔可浪費😙😙😙🥩Spanish Acorn Fed Iberico Pork Rack ($238)黑毛豬鞍架好大塊好厚身🤩最重點就係周邊嗰層肥膏,燒得

Pan Seared Foue Gras Toast

黑毛豬鞍架好大塊好厚身🤩最重點就係周邊嗰層肥膏,燒得香口唔油膩🤤肉加脂肪配合甜甜酸酸嘅薑橙醬汁,邪惡但一啲都唔膩😝😝配菜羽衣甘藍炸過後又香又脆勁好食😋平時好怕食雨衣甘藍覺得佢好硬好乾😥最初仲怕咁多會食淨哂😂點知最後食唔停口😝

🥨Churros ($88)
食得西班牙菜點可以唔食churros😙最初見到黑色星球🌑真係唔知係咩😆點知打開有驚喜,肉桂香迎面而來😌😌外脆內軟,唔怕甜嘅沾埋士多啤梨朱古力醬更滋味😛
Churros

🍸Dance Tonight ($108)
🍹Tropical Wind ($108)
其實呢度環境真係好啱朋友飲杯酒傾吓偈🤣我哋兩個弱弱唔飲得🫣不過唔怕😛mocktail 都有唔少選擇🥰最後揀咗杯莓果茶同熱帶果奶🍹兩杯都好清新,唔會有平時嗰種好重糖漿嘅假甜👍🏻
Dance Tonight, Tropical Wind

Pan Seared Foue Gras Toast
Churros
Dance Tonight, Tropical Wind
  • Dance Tonight
  • Tropical Wind
Casamigos位於商廈入面,銅鑼灣地鐵站一出過馬路就到,超方便!搭𨋢一開門就即刻感受到酒吧餐廳嘅氣氛,仲有室外位置佈滿燈飾。食物質素超水準,小食主食甜品都咁正!店員服務都好細心👍🏻絕對會回訪❤️—— 西班牙薯仔蛋餅 $98 蛋餅好有驚喜!!!唔怪得知每枱都叫咁滯,係我食過最好食嘅蛋餅!蛋餅成個脹卜卜,一切開原來入面好有層次,每層夾雜炒過嘅洋蔥同火腿十分香,蛋味好香又鬆軟﹐沾埋面上嘅沙律醬仲好味!—— 西班牙乳豬 1/4 $398乳豬起肉起得好準確,留翻哂最嫩肉嘅位置,乳豬皮超香口,唔會覺得好硬,連埋皮下油脂食好香好邪惡啊!!嗰種油酥味真係冇得彈!特調蒜蓉醬汁同乳豬超夾,4個人叫1/4分量都好足,每人2-3塊啱啱好唔會太膩。本身想叫半隻,店員超好溫馨提示翻個份量,如果唔係飽到食完豬就走人🤣—— 西班牙海鮮飯 $298海鮮飯配料超豐富,有兩大隻蝦、青口同蜆,全部都好鮮味,由其是蝦肉爽彈;飯粒好有嚼口,越食越滋味—— 巴斯克芝士蛋糕 $98 蛋糕中間流心㗎!!!一食好較滑,芝士味出哂黎好濃郁,成個蛋糕都好輕盈,甜度perfect,食哂都唔覺膩,餐廳做到咁嘅質素嘅甜品絕對超水準!!—— 紅絲

—— 西班牙薯仔蛋餅 $98

—— 西班牙乳豬 1/4 $398

—— 西班牙海鮮飯 $298

—— 巴斯克芝士蛋糕 $98
巴斯克芝士蛋糕

—— 紅絲絨油條 $88
Churros炸得出色!!淨係表面嗰層好脆,入面好軟熟,幾特別係油條用咗紅絲絨,士多啤梨朱古力醬平衡得好好,係好啱沾churros嘅醬,全部一齊食都唔會覺得過甜
紅絲絨油條

🌟推薦指數:10/10‼️
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍 Casamigos (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓
  • Tortilla de Patatas
  • 西班牙蛋餅
  • 巴斯克蛋糕
2024-02-24 1220 views
一向喜歡食西班牙菜的我,朋友介紹銅鑼灣樓上舖有一間性價比高的西餐廳。今日四人同行,叫做多款美食。餐廳佈置簡單, 有室內室外位置挑選。Seafood Paella 🦑🦞🐙西班牙海鮮飯我認為必點知一,每一粒飯注滿海鮮的精華,非常美味Fortville De Patatas 🍳西班牙薯仔蛋餅厚厚的蛋餅好像蛋糕一樣鬆軟,餡料有薯蓉仲有疍汁Roasted Suckling Pig 🐷 西班牙烤乳豬脆卜卜嘅乳豬皮,厚厚的肉,又juicyHokkaido Scallop Ceviche 北海道帶子刺身 日式麻油柚子醬帶子鮮甜美味配上醬汁,開胃又清新Red Velvet Churros 紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬西班牙獨特甜品, 又叫鬼佬油炸鬼, 沾上朱古力醬, 又甜又脆Smoked Tuna Carpaccio 🐟燻熟成吞拿魚薄片好喜歡這個吞拿魚薄片, 大有少少香薰味, 添上洋蔥及醬汁, 配搭一流Spanish Acorn Fed Grill Iberico Pork Rack 🐖薑味橙香橡果西班牙黑毛豬鞍架厚厚的豬扒, 肉質非常嫩滑Golden Seacoast 🍹Orange, Passion

Seafood Paella 🦑🦞🐙
西班牙海鮮飯
我認為必點知一,每一粒飯注滿海鮮的精華,非常美味

Fortville De Patatas 🍳
西班牙薯仔蛋餅
厚厚的蛋餅好像蛋糕一樣鬆軟,餡料有薯蓉仲有疍汁

Roasted Suckling Pig 🐷
西班牙烤乳豬
脆卜卜嘅乳豬皮,厚厚的肉,又juicy

北海道帶子刺身 日式麻油柚子醬
帶子鮮甜美味配上醬汁,開胃又清新

Red Velvet Churros
紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬

Smoked Tuna Carpaccio 🐟
燻熟成吞拿魚薄片

薑味橙香橡果西班牙黑毛豬鞍架
厚厚的豬扒, 肉質非常嫩滑

Golden Seacoast 🍹
Orange, Passionfruit, Vanilla, Top with Sprite
果味香濃, 酸酸甜甜

Dance Tonight 🍹
Cranberry , Lychee ,Tea Rose
有茶香, 及荔枝的香味
4 day(s) ago 0 views
一直都很喜愛Casamigos這間餐廳,因為這裏每道西班牙菜都非常高質出色,味道一流,絕對值得回頭😋👍🏻香煎紐西蘭比目魚柳($238)🐟🐟這道菜以新鮮的紐西蘭比目魚柳為主角,它被香煎至外酥內嫩的完美狀態。魚肉的質地嫩滑,口感非常迷人。搭配的香濃蝦汁為整道菜增添了豐富風味,蝦汁的鮮甜與比目魚的鮮味互相輝映。這道菜色澤誘人,口感豐富,絕對是海鮮愛好者的不二之選。西班牙烤乳豬($398-1/4)🐷🐽這道菜是西班牙經典的美食之一,乳豬的皮烤得酥脆,內部肉質鮮嫩多汁。在烤製的過程中,乳豬表面塗抹各種香料和調味料,使得肉味更加豐富,肉質亦保持濕潤,烤出外酥內軟的口感。蕃茄香草辣肉腸意式煙靭薯仔粉($178)🥘🥘這道菜結合了蕃茄、香草、辣肉腸和煙靭薯仔粉等多種食材,營造出豐富的口感和層次感。蕃茄的酸甜與辣肉腸的辛辣相互融合,增添菜品的風味。煙靭薯仔粉的口感獨特,帶有獨特的質感。這道菜的味道豐富,適合喜愛口感層次的人品嚐。紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬($88)🥨🥨紅絲絨油條是一種帶有紅色調的甜點,外層酥脆,內部柔軟。士多啤梨朱古力醬的酸甜與紅絲絨油條的甜味相得益彰,令口感更平衡。這道甜點的外觀色彩豐富
香煎紐西蘭比目魚柳($238)🐟🐟
西班牙烤乳豬($398-1/4)🐷🐽
蕃茄香草辣肉腸意式煙靭薯仔粉($178)🥘🥘
紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬($88)🥨🥨
紅絲絨油條是一種帶有紅色調的甜點,外層酥脆,內部柔軟。士多啤梨朱古力醬的酸甜與紅絲絨油條的甜味相得益彰,令口感更平衡。這道甜點的外觀色彩豐富,吃起來甜度適中,非常適合作為飯後的甜點享用。
Dance Tonight($108)🍹🍹
這款飲品結合了蔓越莓、荔枝和茶玫瑰,呈現獨特的口味組合。蔓越莓帶來酸甜風味,荔枝則帶來了極其香甜的口感,為整個飲品注入了豐富的果香。整體而言,這款飲品口感平衡,酸甜適中,帶有清新的果香和花香。
Casamigos (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓
  • 紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬
  • 香煎紐西蘭比目魚柳
  • 西班牙烤乳豬
  • 蕃茄香草辣肉腸意式煙靭薯仔粉
男朋友揀咗間有feel嘅西班牙餐廳🥹上到嚟好似的的式式 原來仲有戶外嘅位置加埋都幾多枱🪿香煎鵝肝多士配甜酸青瓜柚子莎莎 $78/pc鵝肝好肥美🐷上面嘅莎莎醬好加分酸酸甜甜可以解返鵝肝嘅油脂唔會感覺成口油膩感作為appetiser好滿足😚🐑炭燒澳洲羊架 $298一切落去已經feel到好淋😍未食已經有好嘅預感入口唔會好有騷味特別係邊位個油脂100分佢個汁都係好用心💞唔係求求其其薄荷醬而係自己調嘅汁酸酸甜甜帶少少辣個底都收埋咗啲薯蓉同西班牙辣椒仔😛😛🇪🇸西班牙海鮮飯 $298西班牙餐廳必定要嗌西班牙海鮮飯✨個飯食到有龍蝦湯味🦞估計係吸收晒各種海鮮嘅鮮味上面有青口蜆肉同埋去咗殼嘅大蝦🦐食得好爽🥔蕃茄香草辣肉腸意式薯仔粉 $178薯仔粉食得出好重薯仔唔會係成口麵粉feel🙊食厭咗意粉都可以試吓呢個薯仔粉🍷Red Sangria $108🥂White Sangria $108一人一杯chill下💞Casamigos銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓
男朋友揀咗間有feel嘅西班牙餐廳🥹

🥂White Sangria $108
一人一杯chill下💞

Casamigos
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓

這間位於銅鑼灣駱克駅的酒吧餐廳,主打正宗地道的西班牙菜式。店內設有室內外座位,環境寬敞舒適,優雅的裝潢充滿浪漫氣氛,適合約會或多人聚會。西班牙八爪魚粒寶石生菜沙律(甜椒蛋黃醬) - $138細緻爽甜的娃娃菜淋上甜椒蛋黃醬,還有爆汁的三文魚籽及蕃茄乾,八爪魚粒煙韌彈牙好鮮甜。香煎鵝肝多士配甜酸青瓜柚子莎莎 - $78/件厚度十足的鵝肝,煎封鎖住豐腴的油香,綿密得入口即化,香脆多士吸收多餘油脂,莎莎酸甜解膩。西班牙薯仔蛋餅 - $98鬆軟綿密的蛋餅外層好香脆,切開中央流出濕潤的蛋液,夾著一片片薄切薯仔,還有軟臘肉腸增添口味。慢煮加利西亞式八爪魚腳 - $198超大條八爪魚腳肥美飽滿,切開有著深櫻桃色和純白色的肉,慢煮保留清甜的章魚原味,軟腍又帶點煙韌,清新宜人。西班牙海鮮飯 - $298熱呼呼的熱鍋保持新鮮溫度。粒粒分明的米飯吸飽鮮美的高湯及鮮蕃茄,微微焦香的鍋巴好有口感,還有去殼去腸的鮮虎蝦爽滑彈牙、青口及蜆肉鮮甜無渣,鮮味十足。Dance Tonight - $108玫瑰花茶作為基底,帶有淡淡的花香,同時又有酸甜的蔓越莓及荔枝,充滿著果香。Lady Caprice - $108幼滑細膩
西班牙八爪魚粒寶石生菜沙律(甜椒蛋黃醬)
西班牙八爪魚粒寶石生菜沙律(甜椒蛋黃醬)
西班牙八爪魚粒寶石生菜沙律(甜椒蛋黃醬) - $138
Dance Tonight - $108
Lady Caprice
Lady Caprice
Lady Caprice - $108
幼滑細膩的沙冰毫無冰塊感,濃郁的鮮士多啤梨,伴隨著淡淡的菠蘿酸甜,還有幼滑的鮮奶及朱古力醬作點綴。
2024-05-07
Type of Meal
Dinner
今晚係銅鑼灣食晚飯係網上搵到呢間西班牙菜嘅樓上鋪就即刻book左了🇪🇸🫢一入到去覺得好有氣氛🤩雖然地方細左dd 但佢地嘅服務好好👍🏻店員都好nice🫰🏻佢見我地坐個位凍即刻話幫我地較細個冷氣🥹上菜方面佢地會盡量等我地食完一個菜再上下一個菜😃個人覺得呢d服務係香港真係好難得👍🏻😂至於今次就叫左4個菜🤤蕃茄卡普亞鯷魚脆包:作為前菜酸mei mei 幾開胃😝同鯷魚呢個combination 不錯配埋脆包成個口感幾好🤤西班牙薯仔蛋餅:一上到黎成個蛋餅好厚🤫食落會有淡淡嘅蛋香😋同薯仔嘅配搭一定唔會死👍🏻慢煮加利西亞式八爪魚腳:見到差唔多枱枱都有叫呢碟菜😂八爪魚腳好長🤩經過慢煮之後依然好嫩滑🫢配埋佢個醬好好食🤤川式麻辣鮮蜆手工闊條麵:個人覺得係個fusion 菜黎但個汁佢較得好好👍🏻辣辣地唔會食到太漏🤩蜆肉新鮮🤓手工闊條麵掛曬d汁上去好好食🤩Overall黎講呢間西班牙菜樓上鋪無論食物服務定性價比都唔錯👍🏻會係再黎嘅一間餐廳🤫但就建議大家book左先喇🫢味道:8/10價錢:8/10服務:9.5/10環境:8/10
味道:8/10
價錢:8/10
服務:9.5/10
環境:8/10
2024-05-03
2024-05-04 8 views
之前已經收藏咗想試,咁啱adhoc約食飯無idea就搵返出嚟。食物ok, 試咗蛋餅、八爪魚腳、同豬鞍扒。蛋餅外皮係為咗成型就整得熟啲,外面稍嫌偏實,內裏流心。八爪魚腳presentation幾搶眼,本身都冧唔會硬,配上醬汁吊吊味唔錯。主菜豬鞍扒係最鍾意,肉質彈牙熟度適中,配菜的菇同薯蓉都煮得好味,仲有炸過嘅羽衣甘藍,調咗味幾特別。食物整體唔錯,算係對得起呢個價錢。飲品方面就比較遜色,百幾蚊一杯,我會覺得比較普通。甜品食我最鍾意食嘅churro, 有賣相,但覺得炸得唔夠透,裏面太濕。Overall冇咩投訴,但係價錢偏貴未必會encore。
2024-04-28
  • 薑味橙香橡果黑毛豬鞍架
2024-05-03 0 views
味覺新體驗之西班牙特色,棒,華麗精緻,滿滿西班牙異國獨特風情。餐廳食物真材實料,極度欣賞調酒師傅的飲品,很獨特,帶滿滿故事,突出了菜式鮮味。時尚摩登感餐廳,室內座位寬敞,室外位置亦舒適牛肉他他入味,滿滿口感,彈牙又新鮮。西班牙和牛他他,盛載牛肉他他的器皿非常獨特,鐵月球,型格。打開一看,牛肉他他上蔥花做出絢爛吸引的牛肉他他服務熱情友善,感受到快樂,巧妙的變身的具氣氛餐廳傳統薯仔旦餅烹調到有傳統感,保留薯香,煎到很好吃,棒喔,很喜歡紐西蘭比目魚柳配香草牛油味,含豐富蛋白質,魚香香濃,特色有情調西班牙餐廳,吃著香脆魚柳,清香,身心舒暢。 牛油香味滿滿,肉質彈口,賣相華麗精緻,滿滿香氣呢自家製西班牙流心巴斯克旦糕皇牌軟心巴斯克旦糕,巴斯克旦糕香氣,好好味!軟心感覺,入口很軟滑,而且芝士味道突出,配搭雪糕。美潤店子提供紅白酒,香檳,特色調酒!吃著西班牙餐,呈浪漫感覺,棒,完美平衡了味道

時尚摩登感餐廳,室內座位寬敞,室外位置亦舒適

牛肉他他

服務熱情友善,感受到快樂,巧妙的變身的具氣氛餐廳

傳統薯仔旦餅
烹調到有傳統感,保留薯香,煎到很好吃,棒喔,很喜歡

紐西蘭比目魚柳

自家製西班牙流心巴斯克旦糕

2024-05-02 8 views
只有1830 / 2030我地就揀2030,一嚟到就有枱,應該冇人book 1830。建議訂枱時間可以flexible啲,因為2030先食,食完已經好攰好眼瞓🥱服務殷勤…有點太殷勤…..如果想同店家討論下菜式嘅話好適合你!但如想有多啲空間girls’ talk嘅就要㨂個私人啲嘅位。蟹膏蟹肉餅 入面有蔬菜(椒類)令到成件事冇咁漏。雖然我個人係好討厭食三色椒,但係我都接受到,感覺清爽咗。我一開始就食呢一個前菜,所以比較鍾意佢嘅口感。朋友們就係食咗帶子刺身先,佢哋反而覺得蟹餅冇乜特別,而帶子刺身好fresh。所以先後次序很重要🤪後面個個就係Hokkaido Scallop Ceviche $128都有6片帶子,份量足👌🏻新鮮、清爽、作為starter一流。為咗啲海鮮,我地仲開咗枝白酒。本來想開個枝冇得sample, 最後試咗house white就開咗一枝。Fantinel Pinot Grigio $420易入口,但好Flat,配合唔到啲菜式,更唔好話單飲,不推介。燒八爪魚第一印象:咁細嘅同睇menu圖片有啲距離…但味道不錯👍🏻最欣賞嘅係佢嘅texture!!柔軟同時有口感,唔會好實好un
只有1830 / 2030

服務殷勤…有點太殷勤…..
如果想同店家討論下菜式嘅話好適合你!

Stuffed baby  crab  cakes

蟹膏蟹肉餅
入面有蔬菜(椒類)令到成件事冇咁漏。
雖然我個人係好討厭食三色椒,但係我都接受到,感覺清爽咗。
我一開始就食呢一個前菜,所以比較鍾意佢嘅口感。

所以先後次序很重要🤪

都有6片帶子,份量足👌🏻
新鮮、清爽、作為starter一流。

為咗啲海鮮,我地仲開咗枝白酒。
Fantinel Pinot Grigio $420

Grilled  Galician  Octopus
燒八爪魚
第一印象:咁細嘅
同睇menu圖片有啲距離…
但味道不錯👍🏻最欣賞嘅係佢嘅texture!!
柔軟同時有口感,唔會好實好un好難咬,
烹調時間拿捏得很好。
但呢個價位我唔會encore

Blue  Mussles

呢個fusion款laksa青口比到surprise我!
醬汁香口又順滑,唔會太濃但味道很多層次。
青口反而變咗次要,忍唔住叫多份Baguette$38嚟沾醬食🤗

Baguette

Gambas  Al  Ajillo

西班牙大蒜奶油蝦
呢個係西班牙菜必食之一!
虎蝦好新鮮好香!
好食嘅!(平凡地) 但沒有驚艷到我…
油唔夠熱唔夠香,
蒜頭同橄欖油都唔突出唔夠出色,所以佢啲包我都係拎咗去點青口個sauce…
(如果唔大食嘅就唔好叫多份baguette啦,我見到個蝦有包個時都嚇咗一嚇)
呢個菜式都係Sabor整得一流啲

Seafood  paella

海鮮燴飯
另一個西班牙菜必食🤗
上面嘅海鮮係之前嘅菜式都食過,唯獨係沙白….
4隻有3隻都有沙。
飯比傳統嘅冧身,配合返港人口味,味道豐富濃厚。

tortilla de patatas
薯仔蛋餅
首先公平講句,佢地上菜都快,我地幾個女仔傾住計食所以唔算食得快,當我哋食佢嘅時候已經唔係熱。
蛋味唔香濃,被疏菜洋蔥味搶咗。
整體來講都唔算厚重(好事嚟嫁冇咁飽)

Churros $88
配士多啤梨朱古力醬
Churros好好食,但可以再熱啲脆啲
個醬我好鐘意,因為酸酸甜甜冇咁飽濟。
但如果愛甜嘅朋友就prefer傳統嘅純朱古力醬。
如果佢係鴛鴦醬就好了。

Cheesecake $98
算係半軟身,唔太rich,但香嘅。
反而旁邊嘅士多啤梨同藍莓好甜好新鮮🤣

Baguette
Gambas  Al  Ajillo
Seafood  paella
  • 香脆甜椒煎蟹餅
這間位於銅鑼灣的西班牙餐廳,環境輕鬆,設室外雅座,用餐氣氛甚佳。餐廳堅持嚴選食材,著重食物質素,提供精巧多變的Tapas、唇齒生香的風乾火腿、絢爛吸引的西班牙海鮮飯等各款西班牙美食,加上服務熱情友善,讓食客感受到充滿熱情的美食國度。Wagyu Beef Tartar $118🦋和牛他他開胃清新牛肉菜式,肉質鮮嫩,入口軟綿綿,以矜貴的黑魚籽作點綴,突顯貴氣。Hokkaido Scallop Ceviche $128🦋北海道帶子刺身 (日式麻油柚子醋)鮮嫩的帶子刺身配搭鮮果及三文魚籽,絢麗繽紛的賣相加上微酸的醬汁,令人食慾大增。Pan Seared Foie Gras Toast $68🦋香煎鵝肝多士配甜酸青瓜柚子莎莎鵝肝的油香香氣縈繞口腔,加上青瓜柚子莎莎,有助減膩消滯。Tortilla De Patatas $98🦋西班牙薯仔蛋餅 西班牙經典菜式之一,單單是火腿、洋蔥、薯仔、雞蛋,估不到就可以端出這樣美味菜式,味道層次豐富,蛋香四溢。Roasted Suckling Pig $398🦋西班牙烤乳豬 經過慢煮再烤焗的西班牙乳豬,外皮酥脆,肉質鬆化多汁,肥膏甘香,令人迷醉其中。Seafo

Wagyu Beef Tartar $118
🦋和牛他他

Hokkaido Scallop Ceviche $128
🦋北海道帶子刺身 (日式麻油柚子醋)

🦋香煎鵝肝多士配甜酸青瓜柚子莎莎
鵝肝的油香香氣縈繞口腔,加上青瓜柚子莎莎,有助減膩消滯。

Tortilla De Patatas $98
🦋西班牙薯仔蛋餅

Roasted Suckling Pig $398
🦋西班牙烤乳豬

Seafood Paella $298 Lobster Tail +$288
🦋西班牙海鮮飯 龍蝦尾
西班牙海鮮飯絕對是西班牙美食的代表,每粒藏紅花西班牙米飯皆被鮮濃的湯汁包圍著,香氣四溢,飯粒粒粒分明甚有嚼口,米飯上放上各式海鮮再烤焗,配上龍蝦尾更是錦上添花。

🦋 Yuzu Paloma $158
🦋Golden Seacoast $108
🦋Red Sangria $108
來吃西班牙菜,怎麼不配上西班牙水果酒?紅酒/白酒加入了切片水果及白蘭地,清新又易入口。或者呷一杯富有熱帶風情的Golden Seacoast與清香迷人的 Yuzu Paloma,舉杯相聚,共酌一夕,盡興微醺之夜。

🦋巴斯克芝士蛋糕 $98
經典而甜蜜的巴斯克焦香芝士蛋糕,芝士味巨濃,流心的效果如巴塞隆拿的陽光般溫暖沁人,充滿熱情的驚喜為西班牙之旅落下帷幕。
2024-04-25 17 views
康文署舉辦第二屆香港流行文化節,以「也文也武」為主題,特備多項精彩活動,包括在香港文化中心大堂擺展,讓市民一賭多款七十至千禧年代電視武俠劇的頭飾、服裝和道具,讓大家重新細味經典,感受武俠情懷,週末留港消費也不會悶!位於銅鑼灣的「Casamigos」是⼀家西班菜酒吧餐廳,提供一系列的冷熱盤小食、主茶、酒,氣氛活潑,蠻適合親朋好友間聚會及情侶約會。餐廳:✨餐廳以黑色為主調,部分座位是露天,氣氛更「Chill」更輕鬆,配合柔和燈光,營造了非常適合酌酒、品嚐料理的氣氛。服務:✨當天正值晚市,人流極多,職員依然友善有禮,上菜速度快,用餐時間非常充足。食物:🍰 巴斯克芝士蛋糕 ($98)💗筆者推介!✨表面帶黃金焦香,入口「芝」味濃郁,質感綿密濕口,有流心效果,超好吃!🐮 和牛他他 ($118)✨肉質紅潤鮮嫩,富韌勁,牛肉風味不錯,配上奢華矜貴的魚子醬,即使你是否牛肉愛好者也定必Like👍🏻。🐚 北海道帶子刺身配日式麻油柚子醋 ($128)✨採用刺身級帶子,味道還算鮮甜,拌上日式麻油柚子醋,清新胃口。🦆 香煎鵝肝多士配甜酸青瓜柚子莎莎 ($68/ 件)✨鵝肝軟腍甘香,沒有帶難嗅的內臟味道,配上輕脆多

餐廳:

服務:

食物:
🍰 巴斯克芝士蛋糕 ($98)

💗筆者推介!

🐮 和牛他他 ($118)

🐚 北海道帶子刺身配日式麻油柚子醋 ($128)

🦆 香煎鵝肝多士配甜酸青瓜柚子莎莎 ($68/ 件)

✨鵝肝軟腍甘香,沒有帶難嗅的內臟味道,配上輕脆多士和酸爽甜的青瓜柚子莎莎醬同吃,有助解油膩。

🐷 西班牙烤乳豬 ($398)
✨整體皮脆肉香,咬下脆皮,聽着在口中喀滋喀滋的聲音,特別誘惑。
✨已去膏,肥瘦適中,肉質纖維幼細帶鹹香,卻不會太油膩,不錯。

🍳 西班牙薯仔蛋餅 ($98)

✨蛋控必點的厚蛋餅,結實又富飽腹感,是老少咸宜的菜式。

🥘 西班牙海鮮飯 ($298,龍蝦尾需另+$288)

✨面層鋪有3隻大蝦、大蜆及整條色澤雪白,質感實在的龍蝦尾,配上經典西班牙燴飯,色澤不俗,但米飯未完全熟透,口感較硬。

🍹 Golden Seacoast ($108)

✨帶病赴約的筆者正在戒酒,混入Orange、Passionfruit和Vanilla,加以Sprite的無酒精mocktail呈漂亮的橘色,如夏日的黃昏,清甜可口,用作解膩。

🍸 Casa Yuza Paloma ($158)
🍷 Red Sangria ($108)
2024-04-24 18 views
喺銅鑼灣想搵個地方👬同朋友飲吓嘢🥂吹吓水 見呢間個名幾特別 🤣其實唔識讀依間嘅食物都偏向精緻 首先叫做兩鵝肝多士 賣相好靚📸 鵝肝油脂感重 多士正常發揮原條🦑魷魚鬚伴他他醬 呢度菜幾有創意 魷魚煮到比較腍 仍然彈牙 好鐘意佢大大碌🤣 好口感意大利🥔薯波 薯波係煙韌既 有新鮮感 配上🥫蕃茄醬 簡單 好食 飽肚西班牙油炸鬼配🍓🍫醬 依個係小編超鍾意食💯 係類似炸粟米條上面鋪咗糖漿 呢度賣相📸📸📸 切開細細條方便食 香脆熱辣辣😮‍💨🥂一人一杯Cocktail 朋友鍾意重酒味 個杯綠色Picdo De Jade 我鐘意酸甜易入口 黃色個杯Yuzu Paloma