2019-06-02 969 views
下班回到舊公司附近,和同事去了一間小炒菜館,最喜歡就是港式小炒,夠獲氣夠惹味,喝喝啤酒也挺不錯。啫啫生菜煲,份量很多,很有獲氣,整煲菜都香氣撲鼻,豬頸肉也爽口,入味。黃金蝦,數量也很多有8 至10隻,每隻都很大隻,肉質爽口彈牙,咸蛋醬也滿多,沾滿每一隻蝦,最喜歡便是不用脫蝦殼,整隻更可吃掉方便了我這種懶人一族😎新鮮鯇魚皮,這道菜不止本身新鮮,對我來說也很新鮮,我是第一次吃,每片都很完整,切得方正,廚師的刀功真厲害,鯇魚皮挺厚身,要吃多些進補一下骨膠原~夾些薑蔥吃真滋味啊~整體食物水準高,上菜快,份量多,性價比高,不錯不錯~
下班回到舊公司附近,
和同事去了一間小炒菜館,
最喜歡就是港式小炒,夠獲氣夠惹味,
喝喝啤酒也挺不錯。

啫啫生菜煲,份量很多,
很有獲氣,整煲菜都香氣撲鼻,
豬頸肉也爽口,入味。

黃金蝦,數量也很多有8 至10隻,
每隻都很大隻,肉質爽口彈牙,
咸蛋醬也滿多,沾滿每一隻蝦,
最喜歡便是不用脫蝦殼,整隻更可吃掉
方便了我這種懶人一族😎
黃金蝦

新鮮鯇魚皮,這道菜不止本身新鮮,
對我來說也很新鮮,我是第一次吃,
每片都很完整,切得方正,廚師的刀功真厲害,
鯇魚皮挺厚身,要吃多些進補一下骨膠原~
夾些薑蔥吃真滋味啊~
新鮮鯇魚皮

整體食物水準高,上菜快,
份量多,性價比高,不錯不錯~
2019-05-21
新鮮鯇魚皮
2019-05-27 387 views
忙碌既一日,超多野做,ot夜左收工,諗起光輝圍間亂炒一通,原來今晚都好爆場,不過上菜都好快,食物質素亦無因多客而下降~黃金蝦,外表已非常邪惡,每隻都漲卜卜,炸得金黃白脆,表面蓋滿咸蛋黃,蝦肉爽彈,咸香十足~脆炸牛坑腩,炸牛腩唔係度度有得食,呢個仲要係牛坑腩,必食~份量比預期大,薄薄既炸皮外層金黃酥脆~牛坑腩肉質軟林,牛味濃亦富油脂香~鐵板黑椒豬手,可以揀原隻上或切件,我地揀左切件,方便食~未食已聞到香噴噴,黑椒汁好惹味,豬手夠林身,充滿骨膠元~好味镬氣小炒,配白飯汽油彈是常識吧~食物選擇多~價錢不貴~

脆炸牛坑腩,炸牛腩唔係度度有得食,呢個仲要係牛坑腩,必食~
份量比預期大,薄薄既炸皮外層金黃酥脆~

牛坑腩肉質軟林,牛味濃亦富油脂香~

好味镬氣小炒,配白飯汽油彈是常識吧~

食物選擇多~

價錢不貴~

Dinner
在附近工作已經好幾年,所以每次經過都會留意到呢個吸睛嘅招牌(亂炒一通),聽起嚟好似餐廳師傅亂咁嚟毫無廚技,所以都未曾光顧過,一直最近聽到隔離公司介紹,話佢哋放工有時會去飯聚,仲話有鑊氣,味道唔錯,所以今日就去試吓。位於葵涌光輝圍某個停車位置,店面唔算大,但勝在店名攪笑招牌吸睛,所以易找。而座位就同大牌檔餐廳咁上下,當然衛生情況較佳,最令我印象深刻係樓面個靓姐,因為全店樓面得佢一人,就算滿座佢都表現啖定,而且手腳快,每枱落單後十幾分鐘就有得食咸魚蓉炒銀芽菜花-咸魚味濃銀芽爽口菜花清甜,真係有鑊氣。砵酒焗魚頭,味道唔錯,但魚頭同我想像有分別,佢唔係成個,而係切件,而且偏細件,所以個人應為口感未至最佳。黃金蝦,呢個滿分,蝦肉新鮮彈牙,咸蛋黃炒得香濃起砂,色香味齊全。鐵板黑椒豬手,上枱前靓姐會問原隻定碎件,肉質嫩皮Q口,香氣十足,唯獨味道偏咸脆炸牛肮腩 牛味濃郁,而且炆得夠霖。小弟少飲酒,但呢度菜式特別,如果朋友食飯啤倆杯真係唔錯嘅選擇

咸魚蓉炒銀芽菜花-咸魚味濃銀芽爽口菜花清甜,真係有鑊氣。

黃金蝦,呢個
滿分,蝦肉新鮮彈牙,咸蛋黃炒得香濃起砂,色香味齊全。

脆炸牛肮腩 牛味濃郁,而且炆得夠霖。

2019-03-22 287 views
朋友帶路來到葵涌光輝圍的「亂炒一通」吃晚飯,我第一次踏足光輝圍,感覺有點親切感,因為環境和氣氛有點像沙田大圍,入到街坊飯店的「亂炒一通」,看見牆壁的照片餐牌,就更有親切感,大部份都是我喜歡的小炒,我們每人楝一款式:黃金白飯魚$88、咖喱牛腩煲$88、椒鹽雙魷$98、靚仔三碗$36。過去在飯聚慣常都是吃椒鹽黃白飯,今餐的魚金白飯魚大家都很喜歡,除了魚仔鮮還有有鹹蛋黃的香和鹹蛋黃的金沙口感,過去吃椒鹽黃白飯,都會偶然遇上不同廚師的手勢,多了椒鹽而偏鹹,魚金白飯魚都冇這個問題了!鐵煲的咖喱牛腩煲內內外外都熱騰騰得燙口和燙手的,牛腩夠軟綿有香腩味,且份量真不少,咖喱汁濃郁,味道適中,我們沒有要炒菜,牛腩煲內的西椒和洋葱填補今餐的蔬菜。椒鹽雙魷有的驚喜,有少量的蜜汁,帶出椒鹽雙魷有另一個層次味道,唯一美中不足是土魷放涼了變靱!

2019-03-21
2019-02-15 877 views
時近年尾,同阿媽今日走一轉葵涌辦年貨,買鞋買衫買日用品等,真是價廉物美。行到晚上當然要找晚餐吃,最方便就是上OpenRice 睇下就近有什麼餐廳選擇,阿媽最愛是中式小炒好鑊氣,但又唔太鍾意酒家拘束嘅感覺,見葵涌區有間「亂炒一通」就去試下。在餐廳門口有不少的泊車位,方便揸車人士,而門面光猛,入內坐位很寬躺,張張大圓枱,加上有電視提供,很貼地的港版小炒店。再看看餐牌,很多選擇,我媽一馬當先選了多款菜式,鹹蛋椒鹽白飯魚、黃金蝦、欖菜肉鬆四季豆、霸王雞。先講鹹蛋椒鹽白飯魚,炸得非常酥脆,內裹的白飯魚仍能保持鮮味,唔會炸得過火,而個炸脆醬做得好好,薄薄的一層脆面包著白飯魚,加上有鹹蛋黃的鹹香及椒鹽的野味,真是令你吃不能停,這個是必食之選。而欖菜肉鬆四季豆是一款超好下飯的菜餚,欖菜的獨特香味加上肉碎,令每一根四季豆吸收了鮮味,不覺不覺地已吃下了兩碗白米飯🍚霸王雞也整得很出色,雖然制作需時,但值得一等,雞肉滑嫩,而雞味濃郁,加上蔥油特制的豉油汁,令這個霸王雞提升到另一層次。最後是黃金蝦,呢個質素其高,蝦大大隻,加上蝦是非常非常非常的新鮮,因為唔新鮮的蝦一眼就會看得出,例如蝦頭會黑,蝦肉會粘著蝦殻等,

最後是黃金蝦,呢個質素其高,蝦大大隻,加上蝦是非常非常非常的新鮮,因為唔新鮮的蝦一眼就會看得出,例如蝦頭會黑,蝦肉會粘著蝦殻等,但這個蝦每一隻都非常彈牙,而蝦面有滿滿的一層鹹蛋黃,加上入日脆脆的,真的令人回味無窮。
2019-01-30
2019-02-02 418 views
今晚約了朋友食飯, 好耐未食過小炒, 朋友便提議食這間在葵涌的亂炒一通, 因為這餐廳位於友人屋企附近, 不但鑊氣夠,味道足,加上分量大大碟,好低食。這裏的小炒種類非常多, 款款都好吸引,好想全部都食哂, 但我哋衹得二支公, 唯有叫住三碟先, 下次再嚟再試其他。想了一陣, 就點了必食嘅黃金蝦、 白飯魚和欖菜肉鬆四季豆,再加每人一碗白飯,飲下啤酒,男人的聚會咁先爽。黃金蝦大大碟, 衹係98元,好低食, 一般大排檔或者食肆都起碼舊幾水。 最估唔到這碟味道咁正,好香的鹹蛋味, 加上蝦非常新鮮,彈牙爽口, 好味到連蝦殼都幾乎想食落肚,肉質確實好爽彈, 不禁爬多幾口飯。至於白飯魚,大大條又無硬骨,炸得甘香酥脆,一口一條好滋味。而欖菜肉鬆四季豆仲惹味,有欖菜肉鬆配搭, 大厨炒得好夠鑊氣,豆又夠爽口,佐飯冇得輸, 因味濃又太好食,最後還添了一碗飯,正!

黃金蝦

至於白飯魚,大大條又無硬骨,炸得甘香酥脆,一口一條好滋味。

白飯魚

2019-01-29
白飯魚
2019-01-26 239 views
一家人食飯,除咗去酒樓,最鍾意就係食小炒,如果去葵芳,最鍾意就去食金潮,今日去到葵興,試咗一間小菜館,就係光輝圍,嗌左幾個小菜質素唔錯。既然係平民小店,所以間鋪頭唔算好大,但係座位都唔算太狹窄。可以點火鍋,小菜及燉湯,竟然連豬油撈飯都有。餐牌實在太多元化。先點一個小食,媽咪最鍾意就係食魚皮。爽脆鯇魚皮小食屋企人好鍾意食呢款小食,但係唔常見,唔係好多地方有得食。魚皮爽脆唔腥味, 仲有花生,好食。黃金蝦好出色啊,上枱嘅時候熱騰騰,而且啲蝦肉新鮮,每隻都比鹹蛋黃包住,仲好大隻添,咸香連蝦売都食埋。頭抽乳鴿其實佢唔算乳鴿,因為佢好大隻。比一般乳鴿大隻,唔太咸又入味。豬油渣炒豆苗平時食豆苗都係上堂,今次試吓炒豆苗,食落好香口。幾特別又少見。

先點一個小食,媽咪最鍾意就係食魚皮。
爽脆鯇魚皮

頭抽乳鴿

豬油渣炒豆苗
2019-01-26 248 views
今晚往葵興探朋友,後帶領我哋去一間小炒店吃晚飯。店名好有趣叫«亂炒一通»。店鋪唔算大間,但座位間冇壓迫感。坐底看過餐牌,有火鍋,小菜及燉湯,仲有啲特式嘅豬油撈飯,兒時嘅回味返晒來。後點咗幾款小菜及一個小食送酒。爽脆鯇魚皮碟頭幾大,鯇魚皮新鮮爽脆冇腥味,仲有香脆花生墊底,點著醬油齊吃飲酒極滋味,好少餐館有這款小食供應,好吃啊。頭抽乳鴿比一般乳鴿大隻,頭抽味道啱啱好唔太咸,肉質煙韌有口感,相比炸乳鴿又另類吃法。黃金蝦蝦隻好大件炸到脆脆,被咸蛋王包住,食落咸香連蝦売都食埋,蝦肉新鮮爽脆,又是送酒最佳拍檔。脆炸豆腐炸得香脆,上碟時又喺咁油膩,外皮香脆,內裏好似牛奶咁滑溜,點住嗰泰式醬好好食。用簡單食材,做到一道咁完美嘅菜式,真的讚吓師傅嘅功夫。豬油渣炒豆苗豆苗炒得滑溜,豬油渣鋪滿面,食落幾香口,比一般雞油炒仲冇咁多油,幾特別嘅做法。這頓晚吃得開心又滿足,朋友真的好介紹。

後點咗幾款小菜及一個小食送酒。

爽脆鯇魚皮

頭抽乳鴿

脆炸豆腐

豬油渣炒豆苗

這頓晚吃得開心又滿足,朋友真的好介紹。
2018-11-22 360 views
以前向葵興長大,差不多晚晚都向唔到地方食飯,相隔咗10幾年無黎,估唔到都無乜點變。今晚朋友帶路去一間隱世小炒店。小店位於和塘咀街附近,地鐵站行過去大約10分鐘左右,但四周圍有好多巴士站,小巴站,紅van 等等,所以都非常方便。餐廳招牌突出,而店名亦好特別,令人好易記得。雖然裝修簡單但環境乾淨光猛。牆身貼滿店家招牌小炒,而餐牌亦有好多選擇,真係多不勝數。被牆上poster 有杯叫'大話7'嘅飲品吸引了,立即叫咗杯試下。大話7甜話梅加柚子製成,飲落感覺潤喉清甜,清暑解渴!啫啫生菜煲我地先用筷子輕輕攪拌均勻之後等氣泡消失就立即試試,蝦醬味咸香濃味,生菜脆嫩鮮甜,豬頸肉有咬口,好有鑊氣呀!四季豆滑雞煲四季豆炒到非常軟身,雞肉用油炸過所以好香口又軟滑,醬汁香濃又有少少辣,好惹味,送餸一流。椒鹽金沙骨外層酥脆內裏軟嫩入味,最愛椒鹽小炒,令人一食停唔到口。
今晚朋友帶路去一間隱世小炒店。
餐廳招牌突出,而店名亦好特別,令人好易記得。

雖然裝修簡單但環境乾淨光猛。

牆身貼滿店家招牌小炒,而餐牌亦有好多選擇,真係多不勝數。

大話7
甜話梅加柚子製成,飲落感覺潤喉清甜,清暑解渴!

椒鹽金沙骨
外層酥脆內裏軟嫩入味,最愛椒鹽小炒,令人一食停唔到口。

2018-11-21
  • 啫啫生菜煲
2018-07-25 386 views
香港最特式的就係小炒,而小炒最緊要就係要有鑊氣。今次朋友帶我嚟葵涌光輝圍呢間小店,真心好有港色風味揸車嘅朋友非常方便,只需要泊好車係門口就得啦。其實就算坐地鐵都唔係行好遠。最重要係呢間餐廳的價錢都唔貴,可以話係正宗港式小炒價!小炒特色就是夠晒港式風味,通常都係周圍貼滿相、價錢,同手寫晒所有餸名。而呢間港式小炒都一樣。所以睇牆就已經好吸引啦先來一份小炒必食的炸蠔餅!非常大份而且都好足料,基本上每一啖都有蠔仔係入面嫁。而且炸得好香口,味道唔會太咸令到食完好口乾,反而比想像中唔算太油。真心正!真係大份過隻碟呀,兩個人食一定夠晒!第二個必食小炒就係黃金蝦球。黃金蝦球的面是咸蛋炒,所以非常香口,而大蝦亦非常大隻,非常適合拌飯喔!蝦身啖啖肉,非常鮮味,即使用上咸蛋炒都一樣香口。

真係大份過隻碟呀,兩個人食一定夠晒!

蝦身啖啖肉,非常鮮味,即使用上咸蛋炒都一樣香口。

2018-07-18 299 views
突如其來想係葵興果邊食大排檔,行下行下就黎到亂炒一通,呢度又真係有d僻大排擋既隔局,不過比起大排檔,呢度又乾淨又有冷氣菜式仲有好多選擇一黎就係超惹味既菜式,未食都聞到好香,份量ok,入面有肉碎、辣椒、蔥段,咸度適中,食落係會有少少辣,增加左d刺激感,我都忍唔住即刻要叫返個白飯呢碟就有三色椒、菠蘿、排骨同洋蔥,排骨稍稍炸過,醬汁方面就酸酸甜甜,寧捨開胃,夏天食就岩哂喇,飯都可以叫多碗最後肉餅都係超大塊呢度仲有涼茶飲添
大排擋既隔局,不過比起大排檔,呢度又乾淨又有冷氣
菜式仲有好多選擇
2018-07-12
菠蘿生炒骨
魷魚蒸肉餅
2018-06-18 304 views
這次來到光輝圍這間經營多年的大排檔,住在附近這麼久還是第一次到來,本抱着沒有期望的心態隨便走進一間餐廳,但卻另我有意想不到的感覺。🍴一進去,整體感覺還是很整潔(廁所也很乾淨✨✨)。餐牌上除了有很多款經典大排擋美食,更有很多他獨有的特色小食!我們分別點了鯇魚皮作前菜,驚喜地鯇魚皮非常新鮮,很爽口,秘製口感十分入味👍🏽👍🏽隨即便是一些經典的大排檔菜式,沙拉骨、鬼馬蝦球、椒鹽魷魚🦑、墨魚蒸豆腐。這麼小的一間食店卻有着數之不盡的菜式,真是麻雀雖小,五臟俱全。每碟菜式份量也很足夠,性價比很高,值得推薦。👍🏽

一進去,整體感覺還是很整潔(廁所也很乾淨✨✨)。

2018-06-04
2018-06-06 255 views
今天突然想起原來沒有和女朋友吃過大排檔,難得今天在葵興收工,上網找到這間亂炒一通在附近,於是就來試一試。餐廳屬於典型小炒大排檔格局,餐牌選擇多,價錢實惠,份量驚人,難怪平日夜晚亦相當旺場。黃金白飯魚吃大排檔必定要叫一些「香口嘢」,所以選擇了黃金白飯魚,平時市面多見椒鹽白飯魚,這個黃金白飯魚味道更上一層樓,鹹蛋黃鹹香惹味,白飯魚外脆內嫩,十分上癮。鐵板黑椒鹹豬手鐵板上夠惹味,豬手炆至稔滑,再預先去骨處理,配以濃郁的黑椒汁,再加上香甜的洋蔥,各種食材互相配撘,味道一流。四季豆滑雞煲四季豆爽朗厚實,入口輕嚼清甜可口,醬汁味道剛好不過濃,雞肉入味,件件多肉嫩滑,夠鑊氣又惹味。加多寶吃太多熱氣食物,要叫一罐清涼的加多寶下一下火。

加多寶
吃太多熱氣食物,要叫一罐清涼的加多寶下一下火。
2018-06-05
2018-05-30 587 views
上星期三晚,在葵興見完客後,到附近的小炒店吃飯。這小炒餐廳有種地道又溫馨的感覺,老闆娘友善,態度親切,而且地方也乾淨。我們打開menu,有很多不同的菜式,最好的是它有餸菜的照片。我們要了3款廚師精選的菜式加一支啤酒。因為我覺得食小炒是要配啤酒的。總括來說這間小炒店的的食物非常好吃,而且很特別。我會再介紹朋友過來吃。我們叫了以下的餸菜。人氣一口牛柳$108-這個牛柳是用鐵板上檯的,牛柳和醬汁在鐵板上發出霹靂啪喇的響聲,令我記起以前小時候吃的鐵板牛扒,有種很懷念的感覺。在牛柳上有一些一條一條的炸物,我們覺得這些炸物非常有趣,因為它們的味道不錯,外面炸得脆脆的,又香,而且有嚼頭。我們猜來猜去不知道是什麼食物,最後我問老闆娘才知道那是炸烏冬。未來吃家的人,記住來吃時,要這叫此。牛柳粒非常之嫩滑,而且肉質也很㝝,加上牛柳吸取了特別調製的醬汁,酸酸甜甜,很好吃,也很開胃。王朝脆皮豆腐$72-豆腐皮炸得非常香脆,金黃色,好靚,有少少椒鹽在上面調味,但也不必太鹹,味道剛剛好。外皮炸得很薄,豆腐嫩滑,入口即溶。正。麻麻手撕雞$88-這個餸菜有點驚喜。青瓜清甜爽脆,手撕雞的雞肉很嫩滑,而且有雞味,又有小小

人氣一口牛柳

王朝脆皮豆腐

麻麻手撕雞$88-這個餸菜有點驚喜。青瓜清甜爽脆,手撕雞的雞肉很嫩滑,而且有雞味,又有小小彈口。最緊要的是它的麻辣醬油,麻度剛剛好,也不太辣,而且有特別的香味,令人吃完一口會接着一口地吃它。我問老闆娘為什麼那麼好吃,她說這是他們的家鄕菜。
麻麻手撕雞
2018-05-23
人氣一口牛柳
王朝脆皮豆腐
麻麻手撕雞
2018-04-07 250 views
已經好耐沒有到光輝圍覓食,所以上星期就一起相約朋友到那邊吃東西。這裏比我們發現一間餐廳叫做亂炒一通,名字很特別,所以就想試吓食物。看看餐牌,這裏的選擇也挺多的,有很多特色的小菜。這是蜜汁雞翼,雞翼是我們都愛吃的小食。整得十分吸引,味道甜甜的,十分惹味。而且雞翼每隻都肥美飽滿這個是椒鹽金沙骨,這個真的整得圖片的一模一樣,椒鹽的比例剛剛好,不會太鹹,而且肉質結實,很香呢!這個是椒鹽魷魚,炸得很香口,椒鹽也是炸過的,更加香

看看餐牌,這裏的選擇也挺多的,有很多特色的小菜。

這個是椒鹽魷魚,炸得很香口,椒鹽也是炸過的,更加香