2018-03-30 447 views
今晚約左同事一齊食飯, 朋友介绍光輝圍附近有一少炒店都不錯, 於是便前往此店一嘗。店內裝潢簡單平民化, 似一般的打冷舗大排檔,一張張圓桌, 牆上張貼滿食物的相片。但餐牌一啲都唔馬虎, 正正齊齊, 乾乾淨淨。王朝脆皮豆腐 $72這個脆皮豆腐比我想像中好吃, 真的是外脆內軟, 外面脆皮內𥚃豆腐軟滑, 內外都熱騰騰, 沾上醬汁增加味覺層次。夾起時一定要用湯匙盛載, 否則很容易散開。人氣一口牛柳 $108這個人氣一口牛柳令我一試難忘, 先講賣相, 一出場就已經好有氣勢吱吱聲, 原来係用鐵板來盛載, 上面還有白色一條條的疑似麵條, 雖然不是脆卜卜, 但𡁻落去有少少煙煙靭靭。牛柳切得细件, 可以一口放入口, 牛柳肉質𣺉滑容易咬開, 亦有牛肉味, 醬汁比較濃郁和多, 甜甜地但亦很開胃。椒鹽双魷 $88平時食開一般都是椒鹽鮮魷, 這店居然係椒鹽双魷, 原來係干魷和鮮魷混合。味道香口適合, 鮮魷鲜甜易咬開, 亦很爽口; 至於干魷就比較不易咬開, 比較靭, 要𡁻很久才可。還有其他配菜红椒, 使其添上色彩不再單調。Asahi $27。 獅威 $22食這些香囗食物, 又點會没有啤酒陪伴, 我們一邊食一邊暢

但餐牌一啲都唔馬虎, 正正齊齊, 乾乾淨淨。

王朝脆皮豆腐 $72

人氣一口牛柳 $108

椒鹽双魷 $88

Asahi $27。 獅威 $22
Asahi $27 獅威 $22

食這些香囗食物, 又點會没有啤酒陪伴, 我們一邊食一邊暢談, 一杯又一杯的啤酒,不知不覺間已飲了六枝啤酒。人有些醉意, 時候亦不早, 便起程回家, 為明天凖備, 應付停不了的工作。
2018-03-28
2018-03-28 128 views
前日去左葵興探朋友,佢就帶我去左佢屋企留下食嘢,去左間叫做亂炒一通既餐廳食嘢睇下個餐牌,食物選擇都有幾多既然今餐係朋友請客,就一於佢負責叫餸,我就坐定定喺度等首先嚟到嘅就係人氣一口牛柳,仲要用鐵板上,夠曬熱辣辣。面頭上一條條嘅嘢我哋唔知係咩,質地煙韌,仲好脆,原來係烏冬嚟嘅好有創意!牛柳細細粒,好嫩口呢個係椒鹽魷魚,件件魷魚都炸到脆bob bob 咁,魷魚好爽口彈牙,再加埋啲椒鹽好香我哋仲叫咗個楊州炒飯,份量都幾多㗎。炒得好有鑊氣,飯粒粒分明,再加埋啲叉燒同蝦仁咁好香

睇下個餐牌,食物選擇都有幾多
既然今餐係朋友請客,就一於佢負責叫餸,我就坐定定喺度等

好有創意!牛柳細細粒,好嫩口

2018-03-26 128 views
平時食親小菜都係去茶樓食,今次就和友人試下街坊地道小炒。 去了一間個名好得意“亂炒一通”去到地方都好潤落,有多張大枱,最啱一班朋友吹人。這裏有好多小菜選擇,圖文並茂,好清楚。仲可以火鍋我和友人叫了個蜜味手揸骨,豆腐魚雲湯和九菜花炒牛肉。九菜花炒牛肉,炒得好有鑊氣,九菜花如果無鑊氣會好靭,但這裏炒得好爽,牛肉都好大件,林滑,個献好好味,甜甜地 ,啲九菜花索晒啲汁好正。豆腐魚雲湯超大碗,6個人都夠飲。奶白色個湯好足料,好多豆腐,魚雲和白菜,魚湯一定要夠姜,這個湯都做到,魚雲切到細細件,容易出味,飲完個湯連埋啲湯料真係好飽。蜜味手揸骨,有5件,好似雞脾咁,揸住食,啖啖肉,個甜酸味有調得好好,開胃。手抓骨雖然啖啖肉,但係一咬啲肉就離晒骨,唔痴牙。食完兩餸一湯,好飽,加埋兩個飯都係260元,抵食
去到地方都好潤落,有多張大枱,最啱一班朋友吹人。

這裏有好多小菜選擇,圖文並茂,好清楚。仲可以火鍋

我和友人叫了個蜜味手揸骨,豆腐魚雲湯和九菜花炒牛肉。
九菜花炒牛肉

豆腐魚雲湯

蜜味手揸骨

食完兩餸一湯,好飽,加埋兩個飯都係260元,抵食
九菜花炒牛肉
豆腐魚雲湯
蜜味手揸骨
2018-03-23 82 views
今晚去左葵興探朋友,朋友帶左我食一間街坊小炒,估唔到係呢度可以食到咁好食既小菜唔怪得之人流不斷啦好多選擇,見到隔離檯啲小炒已經好吸引,仲好大碟,樣樣都好想食啫啫生菜煲 $78好大煲呀,啲生菜超級入味,但一啲都唔咸個煲黎到仲係滾熱辣的,證明真係原煲整椒鹽白飯魚$78份量一點都不少,而且每條白飯魚都好肥嘟嘟的好香口,送酒一流蜜味手楂骨 $98味道好好味呀,甜甜地,好開胃而且肉質好易咬開,平時食唔哂一碗飯既我,今晚被呢碟骨吸引到成碗飯都KO哂
唔怪得之人流不斷啦

啫啫生菜煲 $78
好大煲呀,啲生菜超級入味,但一啲都唔咸
個煲黎到仲係滾熱辣的,證明真係原煲整

椒鹽白飯魚$78
份量一點都不少,而且每條白飯魚都好肥嘟嘟的
好香口,送酒一流

蜜味手楂骨 $98
味道好好味呀,甜甜地,好開胃
2018-03-22
2018-03-21 90 views
之前想食街坊小炒,有時我地會出深水埗,不過今日想搵近近地食完去掃貨就試下呢間,原來友人一早已經黎過呢到食,佢話呢到出名足料又好食。 點左呢個 <人氣一口牛柳 $108> 是餐廳出名之一,以鐵板形式上菜,果然香氣撲鼻,牛柳份量蠻多,一口牛柳很有口感,重點牛柳不會很多脂肪,不帶半點油膩感,牛柳的醬汁甜甜的配飯同食好味,比較特別牛柳佈滿炸烏冬,炸烏冬口感QQ的,撈埋醬汁食會更美味。 <時令清炒時蔬 $52> 時蔬選擇非常多,基本上大路款式有齊晒,我地要左芥蘭用蒜蓉炒,芥蘭份量不少,炒得翠綠爽脆。 <椒鹽脆豆腐 $68> 外脆內軟,內層完成不乾,仍保持水份,椒鹽惹味,味道香而不咸,味道不錯。 呢到每碟小菜份量不少,所以岩晒一班朋友一齊黎食可以試多D款。

2018-03-07 95 views
有時落樓食吓小菜都有意外驚喜,今晚就食左個鬼馬炒蝦球$88,係用油炸鬼加西芹,蝦球一起炒的。油炸鬼都可以這樣食法,都好脆,西芹夠爽口,蝦球夠大隻又爽口彈牙。海鮮粉絲什菜煲$78,用料十足,有班塊,鮮魷魚,蝦球,什菜都有3種,粉絲份量適中,味道清甜。黃金軟殻蟹$88,例牌都幾多,全隻蟹都有齊,就連蟹蓋都食到,外脆內軟,連同金黃色鹹蛋黃漿一起食,鹹鹹地都幾特別。人氣一口牛柳$108,呢個係店裏招牌菜,好多人食,牛柳嫩滑入口溶化,有鮮牛香味,再加上炸過嘅烏冬,煙煙靭靭,真係配啤酒一流。

2018-03-05
  • 海鮮粉絲什菜煲
  • 黃金軟殻蟹
  • 人氣一口牛柳
2018-03-07 647 views
男朋友鐘意食大排檔小炒, 鐘意小炒既香港風味, 成日搭車經過一間叫亂炒一通既小炒店, 個名玩味十足, 好想去試下, 所以今日就去左試下!D間亂炒一通位於光輝圍, 近我屋企!大排檔應有既小炒都齊晒! 多到花多眼亂呀!椒鹽白飯魚-$78: 夠晒香口, 薄粉, 外皮好香脆, 白飯魚都唔會有腥味, 會有令你想不停食既感覺西蘭花炒班片-$78: 班片肉質鮮嫩, 食完會覺得可以補充到骨膠原, 對皮膚好, 而且西蘭花炒得夠晒鑊氣, 又夠味, 我地都覺得唔洗點蝦膏已經好好味蜜汁雞翼-$78: 有八隻雞翼, 估唔到有咁多, 都幾抵, 做法係雞翼先炸一炸, 令雞翼夠晒香口先, 跟住整個汁炒落雞翼既外皮有晒味, 個汁係酸酸甜甜咁, 好開胃, 飯都食多碗總結黎講,  亂炒一通夠晒風味, 唔洗加一夠晒明碼實價, 白飯都係$10碗, 兩個人二百幾就夠晒飽, 性價比高!
男朋友鐘意食大排檔小炒, 鐘意小炒既香港風味,
所以今日就去左試下!

D間亂炒一通位於光輝圍, 近我屋企!
大排檔應有既小炒都齊晒! 多到花多眼亂呀!

2018-03-06
2018-03-06 104 views
在葵興光輝圍裏有不同大小的小菜廳我今次就選了一間地方唔算大,但菜式新穎嘅小店食飯。先來個爽口嘅新鮮鯇魚皮$78,鯇魚皮加上蔥花沾些辣豉油一起入口,鮮味無窮,好爽口。同時伴碟嘅花生都唔錯的。人氣一口牛柳$108,呢個係老闆娘介紹,果然唔錯,拿出來時仲係熱騰騰。當然要立即試一試,好嫩滑,入口溶化,醬汁夠濃味。上面一條條嘅烏冬,仲好煙靭,加些牛柳汁食仲好好食。在加個鹹魚雞粒炒飯,大大碟,夠低食,雞粒和鹹魚粒夠多。炒飯粒粒濕潤可口,好食。呢度仲有好多小菜選擇,你講出來就有,價錢仲好實惠,份份種平過自己煮。

2018-03-05
  • 人氣一口牛柳
  • 新鮮鯇魚皮
2018-03-03 83 views
今日夜左收工,同事話不如食埋飯先返屋企,因為平時都好少係呢頭收工,所以由個同事帶路去佢平時食開既「亂炒一通」!估佢唔到舖仔細細都有咁多選擇🤤真係花多眼亂,款款都想食!地方雖然唔大,但坐得唔會逼夾,重有電視可以餸飯我地叫左個人氣一口牛柳$108講真開頭對小店既牛都不敢抱有太大期望🙊,但估唔到又幾有驚喜個牛入口夠淋好咬口但絕對唔係鬆肉粉果種淋,份量都幾多,面頭既炸烏冬煙煙un un幾好味海鮮粉絲什菜煲$78菜有西蘭花、小棠菜、白菜仔、菇、木耳海鮮有蝦、魷魚、魚三款海鮮都新鮮,由其蝦非常爽口係菜有少少煮耐左偏淋椒鹽鮮魷$78好味粉唔會過多,外皮好脆口,魷魚好新鮮,每件都咬得開,之前係第度食過d咬唔開、一咬就成條扯曬出黎三款都好岩食又好食大話七,$18/杯

估佢唔到舖仔細細都有咁多選擇🤤真係花多眼亂,款款都想食!
地方雖然唔大,但坐得唔會逼夾,重有電視可以餸飯

我地叫左個人氣一口牛柳$108
講真開頭對小店既牛都不敢抱有太大期望🙊,但估唔到又幾有驚喜

海鮮粉絲什菜煲$78

菜有西蘭花、小棠菜、白菜仔、菇、木耳
海鮮有蝦、魷魚、魚
三款海鮮都新鮮,由其蝦非常爽口

係菜有少少煮耐左偏淋

椒鹽鮮魷$78

好味

三款都好岩食又好食

大話七,$18/杯
2018-02-27
2018-01-30 172 views
最近同朋友在葵涌光輝圍食晚餐,因為朋友揸埋車出來,嗰度好難有 車位 泊車,揾咗好耐,才見到有間 「亂炒一通 」門口可以泊車 ,可以方便朋友一邊食飯一邊看車 ,非常放心。我們很快被安排入座, 餐廳內環境整齊, 牆壁 上貼滿了 精緻 的小菜圖片, 我們先點了一碟避風塘茄子, 茄子份量很足夠, 炸過的茄子 有脆口的感, 不算太油膩。我們還點選了一碟 西蘭花炒班片, 翠綠的 西蘭花, 上面鋪上 肉質嫩滑鮮味的斑塊, 但斑塊份量較少。 再嚟多兩碗白飯, 我們肚子已經 飽飽。

2018-01-24
2018-01-30 132 views
日前朋友介紹,葵涌,光輝圍有間, 名為(亂炒一通) 食肆 ,裏面有一度小菜 非常好食, 蜂巢 蠔仔餅 $72所以專誠和家人來試吓, 餐廳内的 環境清潔, 整齊, 光線充足。餐廳內的 老闆娘,很有禮貌地遞上餐牌、我先柯打咗 蜂巢蠔仔餅, 鐵板三杯雞和 蒜蓉炒豆苗 。 很快鐵板三杯雞就送到枱上 ,鐵板上 熱辣辣的雞件 細舊 冇乜肉而且很鹹 , 感到 有點失望。 不久之後 ,雀巢蠔仔餅 已經出場, 蠔仔餅 外面卜卜脆, 裏面豪仔肉颇算多, 總算朋友冇介紹錯。蒜蓉炒豆苗, 欠缺蒜蓉味,但 豆苗很新鮮翠綠。

蒜蓉炒豆苗, 欠缺蒜蓉味,但 豆苗很新鮮翠綠。
2018-01-24
2018-01-27 100 views
依排天氣非常寒冷,未放工已經肚餓,今年仲未食過羊腩煲,所以今晚一於去食返個。因為要方便泊車,所以去咗光輝圍就,依度有間叫亂炒一通既小炒鋪有羊腩煲食。我兩個人叫咗一個羊腩煲同一個蜂巢蠔仔餅,仲有一支新出既喜事百smooth draught。 蜂巢蠔仔餅好快有得食, 熱辣辣十分香口, 蠔仔份量好足, 好夠味。羊腩煲一黎到打開成煲好滿, 份量十足, 湯汁十分濃, 店員要將部份羊肉放在另一碟上,再加水先煲。羊腩可口,好林,唔知係咪因爲加得水多,湯汁無想像中咁濃味,但可以點佢提供醬汁,都好配合。份量都好足,仲有跟一碟菜,兩個人食就好滿足喇。

份量都好足,仲有跟一碟菜,兩個人食就好滿足喇。
2018-01-26
2018-01-18 94 views
這家中國餐廳非常有吸引力,相信深受附近的居民歡迎,見到不少熟客幫襯,同老闆娘有説有笑。 雖然餐廳不大,只有10桌左右,但仍然十分舒適,有滾熱水供應洗碗洗杯。 很適合一大群人聚會或夫婦/情侶二人來拍拖食飯。 因為可以從菜單中選擇多種食物,包括一些非常地道的大排檔小炒,由到焗魚腸,蒸海上鮮,蒜蓉蝦蓋飯,黃金大蝦/蟹,魚香茄子煲,到BB乳鴿等小菜,講得出菜名都有,麻雀雖小,五臟俱全,啱哂鈡意鑊氣嘅為食朋友,歎住冷氣享受排檔風味

2018-01-15 67 views
如果你黎開葵涌,而又想感受鑊氣小炒,而間「亂炒一通」,絕對可以一試!之前未黎過葵興,今日係偶然下經過呢間小店,果然並非亂炒入到去,見天寒地凍叫咗個羊腩煲取暖,凍冰冰配熱辣辣,滾滾下咁先配合叫得自己做亂炒,當然要試下啦,於是叫咗蠔餅,叫做「蜂巢蠔餅」等咗咁耐,我們的主角—羊腩煲終於到枱了,羊腩煲係包一碟菜,價錢$298 ,最啱冬天的時候滾下滾下服務員很細心,另外用一個碗裝起羊腩,因為實在份量太多,又唔洗滾出煲外另外值得一提的,是腐乳醬,本人認為羊腩另一重點就是該餐廳的醬,今次亦都令我喜出望外,因為餐廳另外加了檸檬葉去調味,既可平衡腐乳的鹹,又能帶出香味羊腩煲分量很大,另外配菜都很粥,包括知足、冬菇、馬蹄,對於我們今次只有兩人,分量真的是很多!終於要捧着肚子離開, 10分滿足的一餐。下一次我們會再挑戰佢其他的小炒!

蜂巢蠔餅

2017-08-29 341 views
今日一行8人去左呢間餐廳食,第一次入去見到店內貼滿左好多張相,同朋友一人揀一個餸,而我就揀左個炸豆腐,出面脆入面滑,有個一口牛肉因爲我唔食牛,但係試左牛肉上面一條條既烏冬,好特別第一次食炸烏冬,人均消費大約100,下次同屋企人嚟試試
,人均消費大約100,下次同屋企人嚟試試