因奶茶太香而幫襯 街角冰室 2024-03-26沙頭角一向給人神秘的感覺.到此一遊當然要大快朵頤, 因奶茶太香而幫襯.估唔到除奶茶出色, 食物亦真材實料, 手快有手慢冇.雖然牛肉渶堡有根, 但肉質鮮嫩, 絶唔似一般雪藏渶堡.All day breakfast 內容豐富, 有生果, 認真之作.…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享因奶茶太香而幫襯 街角冰室 https://s.openrice.com/QrbT0XFXH00檢舉 張貼 評分5味道4環境4服務5衛生4抵食推介美食牛肉芝士渶堡全日早餐All day breakfast用餐日期2024-03-24等候時間10 分鐘 (堂食)人均消費$60 (午餐)
要一家人去, 自己去一定俾人發現, so garlic ^^ Mad for Garlic 2018-06-28真心, 你一個人去, 返到屋企一定俾人發現, 因為太大陣 Garlic 味真係乜都興倒插, MFG Gentlemen, 唔接受怪味啤酒的話, 不如 Hite Draft好過Garlic Margherita, 咸得有道理, 仲要飲果陣唔覺 garlic 味Garlic Bread Tower, 未切係咁, 有oppa 幫你切不過切完係咁我以為好重garlic味, 至少比較咸, 其實味道比較淡, 但好特色, 冇乜味咁, 不過食完你就知Garlic Snowing Pizza, 係最好味, pizza脆, garlic香, 菠蘿甜, 佢可以將3種唔同口感平衡到, 所以又特別又好味, 仲有即席手刨芝士, 推介Triple Garlic Pasta, 有蝦, 青, 魷魚, 八爪魚仔, 蜆仔, ... 相當豐富, 話明 triple, garlic 味就梗勁, 係味道嫌少少淡Tenderloin Steak, 扒係我個人鐘意果隻, 偏生, 咁先juicy, 咁先嫩滑, 要注意, 青色似青豆的椒好辣要提一提, 相後方個包樣的牛油饀角, 唔好以為卜卜漲, 其實係冇饀的, 所以好似上海义子燒餅咁, 可以夾埋扒食, 仲有蒜香忌廉汁同墨西哥辣椒醬, 畫龍點睛, 好味又豐富…查看更多+ 4以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享要一家人去, 自己去一定俾人發現, so garlic ^^ Mad for Garlic https://s.openrice.com/QrbT0xWil00檢舉 張貼 評分5味道4環境4服務5衛生4抵食推介美食Garlic MargheritaGarlic Snowing PizzaTriple Garlic PastaTenderloin SteakSweet Pizza用餐日期2018-06-27用餐途徑堂食人均消費$330 (晚餐)慶祝紀念生日
人日人人生日的西班牙晚飯 Cocina 3 Tapas Restaurant & Bar 2018-02-22之前食過一次唔錯, 今次再嚟.可能係新年, 早一晚 book 都有位, 而且唔 full house.值得一讚係 book 位問埋有冇細路, 使唔使準備 bb 櫈, 生日甜品就可以預先講定, 寫定名, 好清楚, 仲送埋煙花.入到去已經有枱, 一行8人一張長方枱, 完全唔迫.脆片係可以叫佢 refill店長介紹法國生蠔, 叫咗質素唔差, 肉質都結實, 口感清新, 唔係濃味 , $52 四隻, 抵食, 可惜唔夠貨 ^^plaza 係 meat lover, 但係以腸因主, 早知唔叫腸仔拼盤, 不過芝士同醬汁調得好味, 啱心水, 餅底又脆, 就算佢啦猪手就冇乜特別, 皮脆, 但肉少腸拼盤應該係3,4種腸, 始終係西班牙唔係德國餐廳, 猪手同腸拼盤係唔及Beerliner, 雖然都唔差因為有小朋友, 個 Grilled Ribeye Steak 叫咗7成熟, 生啲會仲正, juicy, 味濃Veal Shank with Risotto, 我最鐘意, 牛膝夠"林", 汁夠香夠入味Chicken and Chorizo Paella, 辣肉腸完全唔辣, 雞覺淡, 都係汁好味撘夠Chocolate Crepes Cake檸檬撻Churros with Chocolate…查看更多+ 8以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享人日人人生日的西班牙晚飯 Cocina 3 Tapas Restaurant & Bar https://s.openrice.com/QrbT0yyEBG0檢舉 張貼 評分4味道5環境5服務5衛生4抵食推介美食Churros with ChocolateVeal Shank with RisottoGrilled Ribeye Steak用餐日期2018-02-22用餐途徑堂食人均消費$250 (晚餐)慶祝紀念生日
難得的服務態度 Café Circles 2015-09-203個月第2次食之前食其實冇乜期望, 咁梗係ok先再食一入到去就見到一張夠座成30人嘅長枱, 枱上有不同擺設, 極具氣派其實仲有4人及6人房間(間隔), 非常窩心食物方面唔算突出, 人有佢有咁啦, 不過冇生蠔魚生不過不失, 略嫌款式較少龍蝦仔賣相唔錯, 較淡口coldcuts 冇乜特別, 款式較少, 齋冇咩味, 齋過普通嘅齋熱葷反而係比較出色食物冇生蠔, 有焗蠔, 有扇貝, 味道唔錯炸子雞同乳鴿皮脆肉嫩, 乳鴿一出就冇晒燒牛肉都唔錯, 廚師仲好有心介紹醬汁, 又驚我唔夠食最後係甜品, 款式太多不能盡錄甜品精緻, 味道唔錯, 重點係唔太甜, 可以食多d, 連朱古力噴泉都唔冇話污糟芒果布甸同焦糖燉蛋係推介…查看更多+ 8以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。4分享難得的服務態度 Café Circles https://s.openrice.com/QrbT0Qn0c00檢舉 Meowmakmak 服務都有5分?!唔係呱?想貼錢買爛受,,就去呢間啦!!未去過一間野態度差到咁🌚🌚🌚2016-08-01 回覆 張貼 評分4味道5環境5服務5衛生5抵食推介美食焗蠔扇貝炸子雞 & 燒乳鴿牛仔肉芒果布甸朱古力蛋糕甜品焦糖燉蛋燒乳鴿用餐日期2015-09-19用餐途徑堂食人均消費$338 (晚餐)用餐優惠信用卡優惠
聚一聚, 談天說地 野姜 2015-08-29其實野姜食過好多次, 今次係約咗人尊程去食門口雖然有招牌, 但係容易入錯, 因為隔離個招牌比較唔顯眼當晚唔算多人, 好多枱, 提一提, 如果人多d, 座得滿佢一個間隔 (唔算係房)都應該幾好500ml Kirin Draft Beer $62算抵飲, 立即order解下渴先原來3個人叫半份刺身拼盤係唔夠食, 因為幾正, 新鮮, 厚切, 高質, 所以唔夠喉 如果你係怕海胆果陣腥味, 咁就可以放心試, 佢冇腥味, 只有海胆鮮味牛柳粒好juicy, 肉質鮮嫩, 趁熱食露荀有d失望, 賣相味道, 同荀本身都麻麻地烏東一般, 湯比較淡, 牛肉over cook太老身, 烏東本身就ok, 爽滑串燒唔錯, 味道濃淡適中, 外脆內嫩提一提個煙肉荔枝卷, 燒到煙肉熟, 荔枝啱啱好, 唔酸 good!燒雞翼食完2串又叫多2串芝士年糕波波黎到果陣中伏, 好熱, 條脷熟咗, 不過我地不安於只點沙律漿, 又點豉油, 又點wasabi, 又幾夾河豚乾係當晚句號, 冇"完美"兩個字係因為唔夠厚身, 燒唔夠乾但又唔夠juicy, 不及以前…查看更多+ 7以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享聚一聚, 談天說地 野姜 https://s.openrice.com/QrbT0Al4b00檢舉 張貼 評分4味道4環境4服務4衛生3抵食推介美食Kirin Draft Beer刺身拼盤(半份)鐵板蒜片牛柳粒牛肉烏東煱串燒牛舌串燒雞翼 & 煙肉荔枝卷芝士年糕波波河豚乾用餐日期2015-08-28用餐途徑堂食人均消費$400 (晚餐)慶祝紀念生日
以價論貨, ok嘅 The Luxe Seafood Bar & Resto 2015-08-23夠鐘就入, 立即有位, 只係留5分鐘就有d...環境ok, 位有d迫, 攞野食好易頂到人賣相較給引係生蠔同魚生, 質素一般, 勝在出得密, 唔會擺到謝其實coldcuts 好少得一味, 佢真係有計...炸物, 奄列 & 豆腐花都係睇落一般但係食落唔錯, 不過好難推介大家食buffet食奄列 冇燒牛肉得火腿, 但係好一般甜品都係睇落一般但係食落唔錯我幾鐘意部咖啡機, 有多款選擇, 質素唔錯…查看更多+ 7以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享以價論貨, ok嘅 The Luxe Seafood Bar & Resto https://s.openrice.com/QrbT0UkWb00檢舉 MouChungChong 可惜現時只有小童優惠,必有長者受惠2016-03-23 回覆 張貼 評分4味道3環境4服務4衛生5抵食推介美食三文魚Coldcuts洋蔥火腿omelette豆腐花甜品甜品自助咖啡用餐日期2015-08-21用餐途徑堂食人均消費$300 (晚餐)
唔算正宗, 但有d創意嘅滬菜 家傳滬曉 2015-05-02諗住Shopping完要搵食, 商場內其實隨便攞張飛, 點知shop完又差不多有位, 天意.因為有窗邊位座, 一望就可以望到間舖其實幾大, 好深再睇menu, 有d菜都幾有創意, 啱心水先來一個醬蹄, 醬汁好味, 肉味又唔錯, 一道涼菜又夠開胃甜梅醉乳鴿, 用乳鴿唔用雞除咗冇咁肥之外, 的確精緻d.值得一讚係一般醉雞冇甜梅, 佢有, 咁簡單幾小片就已經帶出紹興酒加甜梅呢個完美組合嘅魅力!再加上軟滑鴿肉, 絶配百頁包其實係腐皮, 個汁夠濃, 但以滬菜來講覺得可以再濃味d, 雞茸配薺菜又帶出一種新鮮口味, 幾特別雲吞雞中規中矩, 唔差但又冇特別.有d怪嘅係唔明點解要撈咗d雞出黎, 好似湯渣咁小籠包都係中規中矩黑醋松子魚叫半條都有頭有尾已經有計, 用黑醋唔單止令格調高咗, 最重要係好味咗, 黑醋比白醋較厚, 酸中帶甜, 層次豐富d.生煎包都唔錯, 底脆包身滑而冇乾, 唔算多但有肉汁…查看更多+ 3以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享唔算正宗, 但有d創意嘅滬菜 家傳滬曉 https://s.openrice.com/QrbT02bWb00檢舉 張貼 評分5味道4環境4服務4衛生4抵食推介美食前門店醬蹄$45甜梅醉乳鴿$90濃湯雞茸薺菜百頁包砂鍋雲吞雞(半隻)$110小籠包$42黑醋松子魚(半條)$150生煎包$48黑醋松子魚用餐日期2015-04-26等候時間60 分鐘 (堂食)人均消費$150 (晚餐)
情人節團之年誤中副車 老川皇 2015-02-18老川皇個招牌實在太搶眼, 一直都以為自己食過, 團年就諗住食呢間, 於是book位去到見唔到屋企人但係又話到咗, 先知道自己一直搞錯... 食過個間原來係小甜甜 ><"咁又有位, 上到去裝修又ok, 食啦!鐘意食辣呢度就係天堂喇, 可惜我食唔到辣, 好彩我妹妹就住我, 先黎一個黃金蝦, 唔辣, 外面又香又脆, 內裏又結實又嫩滑, 唔肥膩, 鹹蛋有味但係又唔搶, 的確唔錯, 於是放下戒心...胡椒豬肚雞有一鍋湯, 可以另外order菜, 菇之類當火鍋咁食. 講番個胡椒豬肚雞, 真正好味係個湯, 因為個湯未到, 隔離枱果鍋胡椒豬肚雞d味犀利到我地頂唔順, 自己食埋一份就冇晒問題.而個湯唔止好味, 仲陰陰辣, 初頭冇乜野, 愈食愈辣, 可惜冇晒菜, 唔係就完美配合.PS, 個人幾鐘意佢料同湯分開上, 因為可以先落豬肚後落雞肉, 咁就可以控制得好d, 豬肚入味有咬口而雞又夠滑.蒜泥白肉睇落好辣, 其實又唔係, 只係有d麻辣, 蒜泥味道唔錯, 好豐富, 白肉略嫌唔夠味水煮牛肉當然係成餐最辣果味, 因為叫小辣所以我先至食到, 而且仲食到湯汁嘅層次, 事關太辣就食唔到牛肉嘅鮮.樟茶鴨其實唔錯, 皮薄肉嫩, 入味, 唔太肥, 用料的確有心思, 只係平凡了一點水晶肘子即係鎮江餚肉, 只係佢切法唔同, 薄片上, 不過好易散, 味道一般水準, 唔差但唔特出好平凡一碟炒土豆絲, 冇諗過咁入味, 又咁爽身, 只係食中近辣椒果d真係...呢個價錢可謂抵食又好味…查看更多+ 3以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享情人節團之年誤中副車 老川皇 https://s.openrice.com/QrbT0UWab00檢舉 張貼 評分5味道4環境2服務4衛生5抵食推介美食黃金海中蝦$138胡椒豬肚鷄$138蒜泥白肉$48水煮牛肉$138樟茶鴨(半隻)$98水晶肘子$56炒土豆絲$46用餐日期2015-02-14用餐途徑堂食人均消費$145 (晚餐)
"簡單"就是簡單 簡單 2015-02-08開咗西港島綫, 今日影相及搵食.由西營盤社區中心(即係高街精神病院, 即係將來西營盤站) 行一陣就會見到Easyliving門口好"簡單", menu都好簡單, 2個人就好簡單咁叫咗2個餐餐可選跟湯or沙律, 所以各要一客一般跟餐沙律都係幾塊菜就算, 佢就成個salad bar咁, 好簡單的沙律因為用料新鮮加上合心意, 仲有多款醬汁選擇而變得不簡單, 真係認真.湯就係意大利菜湯, 其貌不揚, 並唔係一般又紅又酸果種, 淡口但有新鮮茄味, 感覺好fresh, 冇話飲咗一碗味精果種feel.主菜一, 係pizza, 應該係至尊(食完忘記咗), 據店長講, 係法國北部薄批做法, 唔係平時似餅乾果種, 而係似超薄䓤油餅果種質地, 唔會咬落去碎晒. 味道都係淡口, 肉味唔濃, 香味就好特別 (可能係用嘅香料少食到). 所以8寸pizza, 女仕都應該食得晒, 男仕可能夠喉主菜二, 肉醬意粉, 肉醬好明顯係佢自己做, 唔係現成, 因為冇太多黏住黏住嘅口感, 亦冇混咗茄糕果種人做茄味, 你會清楚食到牛肉味 (係, 佢有得選擇牛定豬). 意粉係有咬口果種而唔係發到豬腸咁大條"林"晒果種甜品係另外叫, Häagen-Dazs with home made cookie好彩有叫, 呢味野真係feel晒冷暖咸甜! 係呢餐飯完美句號凍而甜嘅Häagen-Dazs雪糕配上暖而咸嘅cookie(有果仁餡), 又俾佢平衡到, 真係好豐富其實, 食物方面真係唔錯, 價錢唔貴, 而且認真, 但係如果你鐘意濃味, 香港localise咗嘅西餐, 咁就一定唔啱食, 相反, 你鐘意特色, 清新口味, 甚至喜歡細味食物就應該啱店內…查看更多+ 1以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。1分享"簡單"就是簡單 簡單 https://s.openrice.com/QrbT09FyI00檢舉 張貼 評分5味道4環境5服務5衛生5抵食推介美食沙律Pizza肉醬意粉自家曲奇雪糕$58用餐日期2015-02-07用餐途徑堂食人均消費$130 (晚餐)
新開試一試 Lemongrass 2014-11-17行過幾次都想試下今日有時間就試一試問口design好舒服order完, 最早到係啤酒跟住係青咖哩雞, 雞唔夠"林", 青咖哩好好味, 但係愈食愈辣, 但係又愈食愈好味然後係通菜, 雖然好似好普通, 但係味道好啱心水, 因為試過其他會比較咸, 或者炒得老咗, 佢啱啱好反而拼盤最後到, 如果最早到就好好多, 唔好睇小d雞腳, 唔食得辣嘅我, 食到喊咗…查看更多+ 2以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。1分享新開試一試 Lemongrass https://s.openrice.com/QrbT0NxOa00檢舉 張貼 評分5味道4環境3服務4衛生3抵食推介美食青咖哩雞豆瓣炒通菜用餐日期2014-11-16等候時間20 分鐘 (堂食)人均消費$230 (晚餐)
一個星期日的Lunch 鮨 津樂 2014-11-16有人帶, 話正, 但係大家都唔知價錢去到一個客人都冇, 正呀, 清清靜靜 (如果係自己游上去就即走)前菜之後係燉蛋燉蛋好味就好多都做到, 但係燉蛋之上再埋汁就比較少, 就算日本都唔係間間有跟住係主菜, 壽司魚生新鮮不在話下, 蝦夠爽, 魷魚夠滑, 最鐘意係吞拿, 真係入口即溶, 真係日本入口先咁正?順便一提, 伴碟果d係青蘋果, 用薑汁浸過, 好特別跟住上魚籽及吞拿魚腩蓉, 好彩食咗魚籽先(因為個人好魚籽多d), 唔係就俾魚腩蓉搶晒, 又係入口即溶, 食咗都唔覺食到咁上下, 唔知係我唔夠食個樣出晒嚟, 定係佢地基本動作, 問我地夠唔夠食, 加個soba好嗎, 咁加咗最後到甜品, 士多啤梨啫哩…查看更多+ 3以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。1分享一個星期日的Lunch 鮨 津樂 https://s.openrice.com/QrbT0KRWa00檢舉 張貼 評分5味道5環境5服務5衛生3抵食推介美食多款壽司壽司用餐日期2014-11-16用餐途徑堂食人均消費$330 (午餐)
食物質素good, 服務態度一般 BBQ 7080 2014-09-28一早book咗仲有phone call confirm, 去到話冇booking, 態度仲麻麻地, 唔通佢試過有人為咗食佢間野白撞?經一輪追尋知道係佢地問題之後, 態度先好番d, 都係等一陣就有位.提一提門口個女機械人好嘈, 忽然會躹躬, 真係俾佢嚇咗一野.入到去地方好迫, 但都算ok, 位置安排可能有d潛在危險, 因為佢換燒板都幾密下.座低好快就上齊配菜食物樣樣都算唔錯叫咗牛舌, 牛筋肉, 雪花牛肉, 豬皮, 豬腸, 魷魚, 鯖魚 & 雞肉.食物都好新鮮, 好味.最推介牛筋肉 & 雪花牛肉, 唔單止新鮮, 仲好滑好爽, 一d都唔"un", 燒完都仲好juicy, 佢本身d汁已經好好味, 夾埋生菜一齊食超正.魷魚大大隻, 都以為燒完多少都有d "un", 但係冇豬腸就真係之前從未燒過, 店員幫我地剪到好薄之後再燒, 燒完係脆嘅, 好特別鯖魚, 店員叫我地連埋鍚紙放落去燒, 一來唔驚貼咗响塊鐵板度, 二來反來反去都冇散, 但係就唔夠乾身豬皮係比較特別, 燒得唔好會好硬, 剪到佢細細粒燒到剛剛標油就最正, 太耐會硬, 太快會"un", 都幾難搞整體食物質素好, 其實食材新鮮, 又調得好味醬汁, 簡簡單單已經好正.整體服務態度一般…查看更多+ 8以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。1分享食物質素good, 服務態度一般 BBQ 7080 https://s.openrice.com/QrbT0CP0a00檢舉 張貼 評分5味道3環境3服務4衛生3抵食推介美食牛筋肉正魷魚雪花牛肉用餐日期2014-09-27等候時間10 分鐘 (堂食)人均消費$360 (晚餐)慶祝紀念生日
拉麵店的鐵板飯 Domon 札幌拉麵 2014-09-22之前已經食過佢地d拉麵, 都唔錯, 今次食飯.因為等得比較耐, 於是同店長講叫外賣, 點知佢知我叫鐵板飯, 就叫我堂食, 風味d, 咁就等吓....叫咗個鐵板牛柳粒定食, 鐵板滑蛋吉列豬排定食 & 燒鯖魚賣相坦白講真係一般, 味道又好ok喎!牛柳粒自己兜2吓放上飯, 生生地, 鐘意熟d, 又可以兜到佢熟為止我鐘意生, 有肉汁, 正!滑蛋吉烈豬排d汁超正, 鐘意鐵板又怕dry就啱喇燒鯖魚就比較一般…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享拉麵店的鐵板飯 Domon 札幌拉麵 https://s.openrice.com/QrbT0j8ea00檢舉 張貼 評分4味道4環境4服務4衛生4抵食推介美食鐵板牛柳粒定食鐵板滑蛋吉列豬排定食用餐日期2014-09-21等候時間20 分鐘 (堂食)人均消費$100 (晚餐)