2024-05-08 112 瀏覽
因為屋企人睇錯資料,山長水遠由氹仔嚟到食呢間老記粥麵,嚟到發現係米芝蓮推介餐廳,之後睇下食評有咩餸好食,發現大家推介嘅餸都好唔同,而個menu真係超多嘢食揀,唔知嗌咩食就隨心叫啲鍾意嘅餸試下:水蟹粥,可能係全澳門最好食嘅!粥底夠綿,蟹肉唔削多膏,好鮮甜!我見好多當地嘅街坊都叫咗!魷魚炒麵,有得揀濕炒定乾炒,我哋揀咗乾嘅,澳門啲魷魚真係好肥美,又大條又爽口彈牙,平時最驚啲硬嘅炒麵有油益味,呢度完全唔覺,麵身好爽脆,配埋個好惹味又適量嘅芡汁,真係冇得輸👍🏻生啫黃鱔煲,一上枱滋滋聲,見得到嘅鑊氣!黃鱔好鮮好香,如果大舊肉啲就仲開心~菜乾豬肺湯,呢個真係懷舊味道,菜乾豬肺味邊個都搶唔到對方,豬肺好乾淨一啲腥味都冇,係飲得出嘅心機同誠意!雜薈炒河,係好足料嘅雜薈!有鮮魷、豬雜、雞肉~籠仔膏蟹蒸糯米飯,不得了地多膏,仲要唔係剩係隻蟹好食,個飯底都超好食,個飯充滿住碎嘅薑蔥,啖啖都好惹味👍🏻👍🏻👍🏻終於都明點解啲食評個個都推介唔同嘅嘢食,因為求其嗌每一味餸都好好食🤤呢餐飯真係食得好開心,好有回憶嘅味道,係食得出嘅心機,侍應亦招呼得好好,見到街坊之間嘅交流都好有人情味,下次有機會嚟澳門都要再食!

雜薈炒河,係好足料嘅雜薈!有鮮魷、豬雜、雞肉~