2024-04-04 1735 瀏覽
古琴雅苑 📍尖沙咀北京道12A號太子集團中心15樓👦話說細佬返咗深圳食咗個好正嘅片皮鴨套餐🪿,🫠搞到我哋都挑起咗想食片皮鴨呢個癮,🏡所以就全家去咗古琴雅苑食番餐🍽️。平日嘅晚市原來都好多人,建議提早book位,否則可能都要等好耐💁🏻‍♀️🌸🌼最近佢哋做緊一個春日尋味套餐,幾乎全場都係食緊呢個餐😂 🤔其實都幾抵嘅,套餐包咗半隻北京填鴨再加好多其他item,四個人食必定捧住個肚走, 💵而且叫咗套餐之後就直接可以免茶界及加一!👍🏻👍🏻⚜️春日尋味 歡聚古琴 套餐 $1398⚜️🔹雞絲粉皮 :媽咪最喜歡,因為麻醬好香夠多!🔹拍開洋黃瓜:好稱職嘅開胃菜,黃瓜亦都好爽脆🔹松花皮蛋拌豆腐:豆腐非常之香滑,一片片賣相都好靚
🔹烤北京填鴨:主角終於出現,半隻北京填鴨其實已經足夠四個人份量,配搭咗大量醬汁同配菜,例如青瓜、京蔥、哈蜜瓜,秘製蜂蜜黃梅醬同京醬,令到口感同味道都好豐富!片皮鴨外皮香脆肉嫩,而且餅皮都好煙韌!
🔹農家醬爆牛肉:炒牛肉辣辣地好惹味
🔹津白雲吞湯:例牌津白雲吞湯,平均一人都有兩至三粒雲吞。飽滿大粒又多蝦,好食!🔹風味松子魚:酸甜嘅炸松子魚好香口🔹乾煸四季豆:平時食中餐必叫,撈飯一流🔹上海炒年
古琴雅苑
📍尖沙咀北京道12A號太子集團中心15樓

🌸🌼最近佢哋做緊一個春日尋味套餐,幾乎全場都係食緊呢個餐😂
⚜️春日尋味 歡聚古琴 套餐 $1398⚜️
🔹雞絲粉皮 :媽咪最喜歡,因為麻醬好香夠多!
🔹拍開洋黃瓜:好稱職嘅開胃菜,黃瓜亦都好爽脆
🔹松花皮蛋拌豆腐:豆腐非常之香滑,一片片賣相都好靚

🔹農家醬爆牛肉:炒牛肉辣辣地好惹味

🔹風味松子魚:酸甜嘅炸松子魚好香口
🔹乾煸四季豆:平時食中餐必叫,撈飯一流
🔹上海炒年糕:食上海菜有點少得上海炒年糕!煙煙韌韌醬汁又唔太鹹,唔錯唔錯!
🔹杞子桂花糕:甜品係清甜杞子桂花糕
2024-03-26
2天前 0 瀏覽
呢間餐廳其中一樣主打係北京填鴨,咁當然要嚟試吓啦!首先講講餐前小碟,有酸瓜同酸蘿蔔,每碟$18,酸酸甜甜好開胃。茶芥同熱水都係$18一位。小籠包$85,小籠包皮薄餡靚,咬落去啖啖湯汁,幾滿意。再講吓麵食,我哋試咗高湯嫩雞湯麵$85。雞煨麵嘅雞肉煨得入味,麵條彈牙。高湯嫩雞湯麵湯底好鮮甜,雞肉嫩滑,清清地。最後當然要講重頭戲——烤北京填鴨半隻,$228。鴨皮脆卜卜,肉質嫩滑,配埋鴨卷餅同烤鴨配料,一齊食真係唔怕油膩。父親節仲有套餐,可以快啲訂座喇!

呢間餐廳其中一樣主打係北京填鴨,咁當然要嚟試吓啦!

小籠包$85,小籠包皮薄餡靚,咬落去啖啖湯汁,幾滿意。

父親節仲有套餐,可以快啲訂座喇!
4天前 0 瀏覽
北京烤鴨半隻都夠2-3人食用,皮肉不離的效果都見到,上枱都好快,仍然有溫度。配上酸甜的黃梅醬,甜醬都一樣很滋味。加上清甜的哈密瓜條就好能突出鴨肉既香味。一籠餅皮大約有八塊,有塊牛油紙隔開,乾淨衛生。帶子鮑魚扣花菇我爸爸見到覺得很有誠意,花菇夠大隻,又軟又鮮,帶子很鮮甜嫩滑,鮑魚大隻而且彈牙,小棠菜亦都嫩綠,仲要雕花甘靚白飯都係心形,點會唔冧呀。金腿濃湯津白紹菜吸收到上湯及金華火腿嘅鹹香,紹菜晶瑩通透,食起嚟無比鮮甜。瑤柱蛋白炒飯看似簡單嘅炒飯,材料很豐富,有瑤柱絲,蛋白,蔥花,炒飯粒粒分明,炒至乾身,帶有鹹香鮮味嘅瑤柱絲,嫩滑美味嘅蛋白,一度炒飯真係好暖胃。腰果露用上很多腰果而成嘅甜品,滑溜又充滿堅果獨有既香味,唔算太甜
北京烤鴨

帶子鮑魚扣花菇

金腿濃湯津白

瑤柱蛋白炒飯

腰果露
用上很多腰果而成嘅甜品,滑溜又充滿堅果獨有既香味,唔算太甜

2024-06-08 0 瀏覽
朋友生日, 因為想食片皮鴨, 就BK左呢間食飯。如果要食,真心要預先bk位,平日都好多人食!1. 古琴酒糟烤北京填鴨配料有京蔥、青瓜、哈蜜瓜、京醬、秘製的蜂蜜黃梅醬、餅皮,片皮鴨比較油膩,配合京蔥、青瓜同哈密瓜,食落比較清新,去油膩感!餅皮都好煙靭!2. 揚州水晶肉個人好鍾意水晶肉,好似食啫喱咁,但係又好有口感😋3. 金腿濃湯津白個湯煮到奶白咁, 真係幾濃郁, 津白煮到啱啱好, 唔會太淋/太生, 加埋金華火腿既咸香, 恰到好處。4. 四喜烤麩健康素食,好索汁同入味!利申:並冇任何試食活動/優惠!全部正價!(按餐廳MENU上價格付款)

1. 古琴酒糟烤北京填鴨

2. 揚州水晶肉
個人好鍾意水晶肉,好似食啫喱咁,但係又好有口感😋

3. 金腿濃湯津白

4. 四喜烤麩
健康素食,好索汁同入味!

生日
  • 揚州水晶肉
2024-06-07 0 瀏覽
🪕尖沙咀古琴雅苑💎每次經過呢度附近我都會諗幾時有機會食吓呢間中菜館諗住平日夜晚上去應該無咁多人點知一樣係座無虛席!!😀店員細心介紹佢哋嘅招牌菜推介咗唔同嘅菜式俾我哋兩個人享用餐廳裏面都見到好多人一家大細或者成班同事一齊用膳🥰招牌烤鴨梗係一定要試吓淡淡酒香又有油香味😇上菜嗰時店員都有講解點樣品嚐食盡晒唔同嘅配搭另外當然唔少得小籠包鱔糊同埋賽螃蟹呢啲經典菜式絕對係不容錯過🎉最近仲有個推廣雙親節淮揚美饌頌親恩🤍係時候表達我哋嘅孝心😘爸爸媽媽一定喜歡📍古琴雅苑(太子集團中心)尖沙咀北京道12A號太子集團中心15樓#古琴雅苑 #北京烤鴨 #hkfoodie #foodblogger

🪕尖沙咀古琴雅苑💎

最近仲有個推廣
雙親節淮揚美饌頌親恩🤍
係時候表達我哋嘅孝心😘
爸爸媽媽一定喜歡

📍古琴雅苑(太子集團中心)
尖沙咀北京道12A號太子集團中心15樓

2024-06-07 39 瀏覽
屋企人鐘意食片皮鴨,今次揀咗尖沙咀古琴雅苑飯聚,餐廳環境好坐,有空間感,差唔多每枱客都會嗌片皮鴨食,佢哋片皮鴨品質的確晤錯,可以揀半隻或者一隻,仲有酒糟風味。鐘意佢哋佢可以免費添加醬料,食片皮鴨最鐘意加好多料入去,佢哋有蜂蜜、黃梅醬,酸酸甜甜好開胃,加入大蔥、青瓜、哈密瓜,令口感豐富。配一籠餅皮,新鮮熱辣,入口Q軟。鐘意佢哋啲鴨肥瘦適中,不會太油膩,鴨皮仲相當薄脆。另外嗌咗乾煸四季豆,夠鑊氣好重要,而且大份滿足,用肉粒炒四季豆,惹味香口,送飯一流。招牌擔擔麵,份量滿足,可要求辣度,我哋揀咗唔辣,充滿麻醬口感好好食。

配一籠餅皮,新鮮熱辣,入口Q軟。
鐘意佢哋啲鴨肥瘦適中,不會太油膩,鴨皮仲相當薄脆。

2024-06-05 0 瀏覽
講到要北京填鴨位於尖沙咀的古琴雅苑就唔可以錯過喇環境嚟講相當唔錯就是新式中菜館餐牌入面有雙親節菜單訂座仲有優惠添啱曬同長輩一齊嚟享用今次我哋必然要試下北京烤鴨同埋試下個拼盤古琴酒醋烤北京填鴨鴨肉鮮嫩多汁外皮酥脆可口,油份充足伴以特製的甜醋汁,青瓜條和大蔥等相當美味至尊拼盤包含醉雞,雞絲粉皮,鮮蝦拍青瓜和鎮江肴肉等雞絲粉皮滑爽有嚼勁雞絲香濃並伴有淡淡的胡麻醬醉雞肉質細嫩酒香撲鼻而不嗆喉拍青瓜清脆爽口作為前菜相當唔錯鎮江肴肉肉質鮮嫩多汁整體來說是一餐挺有質素的中菜推薦大家嚟試下

講到要北京填鴨

今次我哋必然要試下北京烤鴨
同埋試下個拼盤

古琴酒醋烤北京填鴨
鴨肉鮮嫩多汁
外皮酥脆可口,油份充足
伴以特製的甜醋汁,青瓜條和大蔥等
相當美味

至尊拼盤
包含醉雞,雞絲粉皮,鮮蝦拍青瓜和鎮江肴肉等

雞絲粉皮滑爽有嚼勁

肉質鮮嫩多汁

整體來說是一餐挺有質素的中菜
推薦大家嚟試下

2024-06-05 0 瀏覽
當日係母親節,訂枱嘅時候被告知因為爆滿嘅關係,15樓已經冇位,要我哋去6樓嘅日本餐廳,但係食嘅都係古琴雅苑餐牌。當日去到我哋7:30點餐,但係到八點先上第一道菜。期間我哋有問過服務員(因為用餐時間只有個半鐘),佢哋用非常差嘅態度話”你又唔係好早落單,係要等㗎啦!”其實要等半個鐘先有第一道菜上枱,已經唔係我早落單定遲落單嘅問題。仲要所有侍應態度都係差到爆,詢問佢哋想要多一客北京填鴨卷餅係咪都要等好耐? 然後女侍應又係用好差嘅態度話:”你係咪要先?要就即刻俾你!你而家要講㗎喇!”訂枱嘅時候話有壽桃送,而壽桃居然係同啲餸菜一齊上。到我哋食完晒所有嘢,個壽桃已經凍晒。見到嗰日全場爆滿,好明顯佢哋就係做唔切。經濟差我明,但係為咗賺盡而令食客受氣,我諗我真係唔會再幫襯第二次。

2024-06-05 10 瀏覽
古琴雅苑嘅片皮鴨最有水準!好適合同屋企人食。太子集團中心呢間分店在15樓,環境舒適,座位好坐,侍應都非常友善。片皮鴨可以要半隻又可以一隻,仲可以揀酒糟風味,佢哋包京醬、蜂蜜、黃梅醬及配料可免費添加。有大蔥、青瓜、哈密瓜。而餅皮蒸得夠熱辣,口感煙認韌有咬口。鴨肉同鴨皮比例好,肥瘦適中。卷埋食很有口感。另外乾煸四季豆份量滿足,夠鑊氣,用肉粒爆香炒十分香口,送飯一流。招牌擔擔麵,可以走辣,麻醬湯底可口,有豐富肉碎。
古琴雅苑嘅片皮鴨最有水準!好適合同屋企人食。

而餅皮蒸得夠熱辣,口感煙認韌有咬口。
鴨肉同鴨皮比例好,肥瘦適中。卷埋食很有口感。

招牌擔擔麵,可以走辣,麻醬湯底可口,有豐富肉碎。
2024-06-01 0 瀏覽
成日見朋友食古琴雅苑 , 但我一直未試過 😆😆 今日終於 book 咗位黎試吓啦 ! 平日夜晚都好旺場喎 !! 坐低咗之後我哋叫咗一壺茶叫玫麗堂煌 , 係玫瑰荔枝茶 , 玫瑰味好香 😌😌 飲落好舒服 ~除左主餐牌 😲😲 餐廳仲為父母親節推出特別餐牌 !! 有 2 , 4 , 6 及 8 人餐 , 好有彈性 👍👍👍 一黎唔洗諗食咩 ~ 餐廳已經幫你諗左最好嘅配撘 , 二黎 6 月父親節訂座仲有訂座優惠 !! 🤗烤北京填鴨 (半隻) ($228)鴨肉份量都幾多 , 而且充滿鴨嘅油脂 !! 肉食落一啲都唔嚡 ~ 醬汁同配菜方面有好多選擇 🤤🤤例如青瓜 , 京蔥 , 哈蜜瓜 (我至愛), 秘製蜂蜜黃梅醬同京醬 ~ 半隻 2 夠人食都幾飽 👍👍古琴酸菜魚 (每份 $88)第 1 次食用燉盅上菜的酸菜魚 😆😆 好搞笑又特別 !! 雖然面頭有好多辣椒 , 但其實唔算好辣 ! 滑滑嘅魚片新鮮無腥味 ~ 個湯好好味 !! 帶少少藤椒嘅麻麻辣辣 , 越飲越想飲 ~ 酸菜都好多 , 又好食 !! 下面仲有我最愛的寬粉 ❤️❤️ 超正 !!南翔小籠包 ($85)6隻大大粒 , 下邊墊左紅蘿蔔片 , 唔會黐住張紙
烤北京填鴨 (半隻) ($228)
古琴酸菜魚 (每份 $88)
南翔小籠包 ($85)
6隻大大粒 , 下邊墊左紅蘿蔔片 , 唔會黐住張紙 , 亦唔怕拉扯時會整穿小籠包 ~ 肉汁熱辣辣😎😎大家食嘅時候要小心辣親個咀呀 ~
2024-05-23 113 瀏覽
座位很寬敞,在場很多人都正在吃雙親節的淮揚美饌頌親恩的套餐,性價比很高,6月父親節訂座更有優惠,真的先訂先享受~至尊拼盤~有5款食物,蒜蓉拍青瓜、肴肉、醉雞、雲耳冬菇烤麩及雞絲粉皮,肴肉用上了豬手肉,特別有口感;蒜蓉拍青瓜,蒜蓉味香而青瓜爽脆;碎雞酒香肉嫩;烤麩甜甜的很可口;而雞絲粉皮花生醬味香濃,拌上煙韌的粉皮,超正~北京填鴨~填鴨肉也不少,特別一口酥香脆酥香,沾上砂糖同吃,味道更佳;除了煙韌的麼麼皮外,配料也有蜜瓜、青瓜、京蔥、砂糖、酸梅醬及填鴨醬,夾上鴨皮及鴨肉同吃,味道層次豐富~

2024-05-13 186 瀏覽
今日早收工去左古雅琴苑食lunch 估唔到質素咁好佢哋有烤北京填鴨,個鴨皮脆又香,肉質嫩滑,真係好好食㗎!🤫🤪🤪仲有鴨卷餅,鴨肉夠鮮嫩,加埋餅皮脆口,夠味道🥬🥬🥬酸菜魚都好正,魚肉鮮嫩,酸菜酸酸地,啱啱好味🐟🐟🐠蟹粉扒豆苗都唔錯,豆苗清脆,蟹粉鮮甜,好開胃🦀🦀仲有小籠包,皮薄餡多,湯汁夠鮮美,一口咬落去真係好滋味。🤪🥰古雅琴苑嘅食材都好新鮮,每一樣菜食落去都好有彈性同口感,真係食得出佢哋嘅用心同態度。🩵而且,呢度嘅環境真係好優美,裝潢有格調,音樂舒服,好適合嚟呢度拍拖同埋傾偈。🥰🩵🥰職員嘅服務態度亦都好好,主動同迅速,好貼心。🔥總括而言,古雅琴苑係間好正嘅中餐廳,食物好味道,環境舒適,服務一流。如果你想食中菜同埋享受愉快嘅用餐體驗,真係值得一試!😬😬
今日早收工
去左古雅琴苑食lunch
估唔到質素咁好

仲有鴨卷餅,鴨肉夠鮮嫩,加埋餅皮脆口,夠味道🥬🥬🥬
酸菜魚都好正,魚肉鮮嫩,酸菜酸酸地,啱啱好味🐟🐟🐠
蟹粉扒豆苗都唔錯,豆苗清脆,蟹粉鮮甜,好開胃🦀🦀

職員嘅服務態度亦都好好,主動同迅速,好貼心。🔥

2024-03-13
今晚去食晚飯,叫了個二人餐,鮑魚完全無味道,急凍嘢都算,但要處理好,才比客人食嘛!北京片皮鴨唔乾身不香口,肉鬆四季豆咸到要去洗腎,桂花糕個味怪怪地,比較正常些是個湯,同埋個上海炒年糕,我已經列佢入黑名單,唔會再幫襯,因為唔抵食,二人餐都要1千元多d, 真係好懷疑,佢咁多人比好評,係唔係打手!我都係實話實說,如果你地想去試下,寧願散叫都唔好叫餐,因為質素實在太差!
2024-05-03
2024-05-02 227 瀏覽
每次想食片皮鴨都會揀佢!因為佢包嘅配料同醬料都十分齊備,岩晒三心兩意嘅我除咗常見嘅蔥同青瓜,佢仲有埋哈密瓜而醬料方面除咗甜麵醬同砂糖,佢仲有埋酸梅醬鍾意點夾都得!!片皮鴨⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鴨肉同鴨皮比例好好。唔會太瘦或太油入口有肉感外仲會有鴨油香,十分滿足!除咗片皮鴨,佢其餘菜式都有一定水準前菜包括有雞絲粉皮⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️個麻醬好香,粉皮唔太厚仲有啲晶瑩剔透撈埋雞肉同青瓜好清爽,作為前菜唔太晾胃恰到好處醉雞⭐️⭐️⭐️酒味略嫌唔太出眾,雞肉亦不算太滑味道只係不過不失,覺得可以留quota食其他嘢皮蛋豆腐⭐️⭐️⭐️由於小妹唔食皮蛋所以比較唔中肯,但豆腐係夠滑夠嫩配汁都酸酸地頗開胃!蒜香青瓜⭐️⭐️⭐️⭐️蒜香味夠突出,配咗蝦肉食落彈牙份量十足上海菜必叫小籠包,當然一定會叫埋啦小籠包⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️皮薄肉汁多,上檯時熱辣辣,入口爆汁建議唔好太心急一上菜就食!唔係辣親就唔好啦~松子魚⭐️⭐️⭐️⭐️魚炸到夠脆夠香,份量都好足,個汁唔會太酸鍾意食魚嘅必叫!所有菜式基本上都係水準之上,就算唔係想食片皮鴨都可以黎試吓佢其他小菜,而鍾意食片皮鴨就當然不能錯過!
每次想食片皮鴨都會揀佢!
因為佢包嘅配料同醬料都十分齊備,岩晒三心兩意嘅我
除咗常見嘅蔥同青瓜,佢仲有埋哈密瓜
而醬料方面除咗甜麵醬同砂糖,佢仲有埋酸梅醬
鍾意點夾都得!!

片皮鴨⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
鴨肉同鴨皮比例好好。唔會太瘦或太油
入口有肉感外仲會有鴨油香,十分滿足!

除咗片皮鴨,佢其餘菜式都有一定水準

前菜包括有
雞絲粉皮⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
個麻醬好香,粉皮唔太厚仲有啲晶瑩剔透
撈埋雞肉同青瓜好清爽,作為前菜唔太晾胃恰到好處

醉雞⭐️⭐️⭐️
酒味略嫌唔太出眾,雞肉亦不算太滑
味道只係不過不失,覺得可以留quota食其他嘢

皮蛋豆腐⭐️⭐️⭐️
由於小妹唔食皮蛋所以比較唔中肯,但豆腐係夠滑夠嫩
配汁都酸酸地頗開胃!

蒜香青瓜⭐️⭐️⭐️⭐️
蒜香味夠突出,配咗蝦肉食落彈牙
份量十足

上海菜必叫小籠包,當然一定會叫埋啦

小籠包⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
皮薄肉汁多,上檯時熱辣辣,入口爆汁
建議唔好太心急一上菜就食!唔係辣親就唔好啦~

松子魚⭐️⭐️⭐️⭐️
魚炸到夠脆夠香,份量都好足,個汁唔會太酸
鍾意食魚嘅必叫!

• 烤北京填鴨
  • 南翔小籠包
2024-04-28 166 瀏覽
酒糟烤北京填鴨(半)- 鴨卷餅- 烤鴨配料兩個人食,又想試吓其他嘢食,所以就淨係叫咗半隻,少食多滋味!首先要講吓佢嘅配料,鴨卷餅非常之多,而且每一層都隔住牛油紙,絕對唔會出現黐住嘅情況。另外每一片鴨肉都會有脆皮。配料方面都有好多唔同嘅選擇,可以按個人喜好加入, 或者淨係食鴨片都可以 南翔小籠包(6件)皮薄得來唔會好容易穿,入邊嘅湯一咬就爆曬出嚟,大愛🥰金腿濃湯津白呢個有驚喜,本身諗住食多啲菜,所以叫,都冇泡太大嘅期望,但係佢嘅濃湯真係真材實料,忍唔住忍多幾啖之餘,又唔會因為味精好重而覺得口渴。

酒糟烤北京填鴨(半)
- 鴨卷餅
- 烤鴨配料

南翔小籠包(6件)
皮薄得來唔會好容易穿,入邊嘅湯一咬就爆曬出嚟,大愛🥰

金腿濃湯津白