2023-05-17 142 瀏覽
今日銅鑼灣行街行到肚餓又到搵好嘢食既時間喇,上網一睇見到一間好似幾吸引,食物吸引得嚟又可以打卡嘅火鍋餐廳,就上去試試佢先🤤一上到去嘅時候已經見到好靚嘅裝修打卡牆,原本諗住坐出面,有一個好靚嘅露台,仲可以望到維港嘅海景,但係今晚落雨搞到冇得坐喺出面,一路打邊爐一路嘆住個靚景🙁不過唔好蹝都打番個靚卡先入去叫野食🤭而且入面仲望到有好多唔同嘅房,如果人多成班朋友黎可以book間房嚟玩都唔錯,有啲房仲可以唱K🎤依D應該要提早小小BOOK食物選擇方面唔算超多,但係食物個名就好特別😜睇得出佢哋著重玩味,咁我哋就叫左一個秘製沙嗲湯底,超濃沃嘅湯底再加埋好多唔同嘅配料喺入面,有大量蘿蔔同埋豬皮而且好入味,個沙爹湯底唔係出面普通打邊爐果D好淡得隻色,依個真係濃沃到可以唔駛點醬料都好入味👍因為今日lunch食得晏得滯,所以就唔叫太多嘢食🤭叫咗一碟安格斯嘅肥牛,安格斯肥牛油脂分佈得非常均勻油脂好靚,輕輕淥一淥幾秒就即刻食得,超嫩滑肉質厚實🤤仲有叫咗洋蔥沙爹牛肉餃,餃唔係好大隻但係入面就係好豐富而且好入味既沙爹牛肉,雖然湯底都係沙爹,但係個餃都有唔同,仲有粗大嘅紅薯粉,份量都唔小小食方面叫左一個黃金豆腐,呢個真
小食方面叫左一個黃金豆腐,呢個真係好出色💯必叫,面頭炸到金黃鬆脆嘅蛋黃,一咬入去口感超爽,一秒又鬆脆既口感變到好嫩滑既豆腐粒而且兩個味道都好夾,不過依個一定要襯熱食,一耐左凍就差小小
最後叫咗個甜品繽紛鮮果涼粉鍋🍨,黎到既幾時候噴出淡淡嘅仙氣勁有FEEL,打卡甜品📸大大兜好抵食,兩個人食都覺得飽,面頭有西瓜,火龍果同芒果,底層仲有椰汁涼粉,另外仲配上煉奶,椰絲同埋紅豆,可以自行配搭,有一種台灣感覺嘅甜品自己加配料😋
服務好好,如果唔係落雨可以出面露天平台食會更加分,臨走仲見到隔離枱有個海鮮鍋好吸引仲玩晒火咁🔥,下次可以同朋友一齊黎試下再食多D再介紹過

#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foodiehk #zaki食評 #銅鑼灣 #去滾 #暖笠笠 #hotpot #秋冬限定 #羊腩煲 #雞煲 #必點炸魚皮 #打邊爐 #創意餐廳 #asmokingaffair #hkfoodie #香港餐廳推介
#香港生活 #香港探店 #香港旅游攻略 #美食 #美食探店 @asmokingaffair.hk

去滾
地址 : 銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown27樓