2021-04-05
今日約咗朋友去觀塘食午餐~之前見有唔少人介紹Mini Friday,今日就去試吓!Lunch set menu有七個選擇,都幾抵食。我同朋友都揀咗同一個set🦄,就係炭烤澳洲肉眼扒配黑松露燒汁,我揀咗意粉,朋友揀咗薯菜。是日餐湯首先嚟到嘅就係餐湯,餐湯係綠色嘅。一開始我以為係菠菜味,飲落原來係西蘭花味🥦,都幾特別。餐湯入邊有唔少打碎左嘅西蘭花碎,飲落唔會好大浸草青味,係好健康嘅感覺。炭烤澳洲肉眼扒配黑松露燒汁我同朋友分別嗌左七成熟同五成熟,兩個扒切開肉質都粉紅色。牛扒都算大塊,肉質軟淋,有油香。因為炭烤嘅關係,有一種特別嘅味道。配上散發出淡淡黑松露味嘅燒汁,好味!意粉/ 薯菜意粉份量足夠,麵質唔錯,唔會過淋或過硬。撈埋啲燒汁一齊食,都幾好味。薯菜好creamy,好滑,不過偏鹹。旁邊仲有一啲豆角,都幾爽脆。飲品Lunch Set仲會包一杯飲品,包括咖啡、茶、汽水。我同朋友就一齊揀咗一杯忌廉~
是日餐湯
炭烤澳洲肉眼扒配黑松露燒汁