2017-11-10
OMAKASE 廚師發辦近年十分流行的一種食肆經營手法。全個餐單由廚師決定,選取當季最新鮮最好食的食材,食客可以完全放空大腦,不須再為餐單費神,只須張開口去感受味蕾的衝擊。一坐低,侍應正常一杯熱辣辣嘅綠茶,吧枱位置設計好好,可以近距離欣賞到師傅整餐的過程,好好地放膽偷師吧醋漬蕃茄蕃茄已去皮,食落感覺新鮮,醬汁不會過酸,很開胃的一道前菜日本海班刺身肉質彈牙爽口,師傅刀工超西利,刺身晶瑩剔透鮟鱇魚肝聽師傅講,佢地係一條鮟鱇魚肝入貨返黎,再慢慢自己挑筋,之後卷起再紥,到有食客到時才拿出來切片,聽到也覺得工序繁複,但慢工出細貨,鮟鱇魚肝嫩滑無比,口感綿密,味道濃郁細緻厚切拖羅刺身師傅話呢隻拖羅同出面既拖羅唔同,係由日本四小時內空運到港,而且到店後沒有冰過,所以食落口感絕對與別不同。油花四溢,齒頰留香,拖羅既鮮甜味係口腔內久久不散,一絕👍🏻蓮子刁比海班淋身但魚味較濃,而且十分欣賞師傅採用鹽板,成餐飯一滴鼓油都無用過之餘,更突顯食材本身既鮮味油甘魚刺身油甘魚刺身選取油甘魚既腩部,脂肪特別多海膽凍師傅介紹話海膽凍其實係比較傳統既日本菜式,多數會係懷石料理之中見到。海膽採用加拿大海膽,而啫喱部份是真
醋漬蕃茄
蕃茄已去皮,食落感覺新鮮,醬汁不會過酸,很開胃的一道前菜
日本海班刺身
肉質彈牙爽口,師傅刀工超西利,刺身晶瑩剔透
鮟鱇魚肝
厚切拖羅刺身
蓮子刁
油甘魚刺身
油甘魚刺身選取油甘魚既腩部,脂肪特別多
海膽凍
海膽採用加拿大海膽,而啫喱部份是真真切切既高湯熬製而成,絕對係心機手工菜
高湯配上海膽做成既果凍,我只能說一個字:鮮!
汁煮章紅魚餃
據說這個汁醬工程頗大,師傅幾天前已開始熬制,將幾碗水煮至最後既幾滴醬汁,果然滴滴都係心機。
醬汁比起平時食到既汁煮醬汁濃稠,但味道上反而沒日本傳統的那麼甜,章紅魚肉質嫩滑,連配搭既薑都好好食,我食哂三塊😂
手握壽司
赤蝦蟹膏壽司+墨魚壽司+拖羅蓉壽司
筋子三文魚子壽司+干飄卷+梅子紫蘇卷
睇住師傅一下,兩下咁係你面前整起d壽司,真係超級視覺享受!
其實仲有好多道菜,但照片太多已經不能儘錄😭
OMAKASE,因為無菜單既關係,往往會令人十分期待下道菜色,師傅每每拎出黎既菜色都讓我驚喜連連。
雖說價錢不平宜,但就食材與師傅既心機而言,絕對是物超所值,好享受既一頓晚餐