2014-04-28 451 瀏覽
Starbucks宵夜XD唔知幾多個人會咁啦:^)仲係連食三轉Starbucks轉夏季啦,又有新品可以試當晚即出即試快快手(月甘筍蛋糕份量夠哂大,感覺好抵食先xd外面既cheese層好香芝士味,不過唔會油膩唔會溜,感覺creamy同埋偏實面頭不少果仁碎冇欺場架,果仁有各自獨特香味即使我咁夜先買黎食放左咁耐佢都冇油溢味蛋糕層濕潤,食到好多甘筍絲同果乾,味道好清新,甜度唔算高食落係有少少油(通常carrot cake都係咁,因為dense又moist好易係咁),帶肉桂淡香甜中帶甘香同微微鹹味,其實我覺得都合格架啦,加上性價比都過到關綠茶紅豆星冰樂綠茶紅豆呢個配搭本身已經夠正啦xd綠茶味清新,甜度適中(別忘了還有紅豆泥的甜紅豆冇咩人工味,甜得黎算自然,又有紅豆衣(食過有d有紅豆泥既食品有膠味或有鐵味-___)其實blend得算不錯,唔會成日飲到成口冰咁三重焦糖星冰樂呢個作為宵夜一部分真係一萬級邪惡甜度係一萬分首先未攬拌飲下先(試到分層既味道),特濃焦糖漿真係超甜話明特濃,除左味道濃(重甜)之外,個稀稠度都係偏濃老實講有種食緊溶左既拖肥既質感,smooth但muddy第二重係Basic既焦糖醬
Starbucks宵夜XD
唔知幾多個人會咁啦:^)仲係連食三轉
Starbucks轉夏季啦,又有新品可以試
當晚即出即試快快手(月
甘筍蛋糕
份量夠哂大,感覺好抵食先xd
面頭不少果仁碎冇欺場架,果仁有各自獨特香味
即使我咁夜先買黎食放左咁耐佢都冇油溢味
蛋糕層濕潤,食到好多甘筍絲同果乾,味道好清新,甜度唔算高
綠茶紅豆星冰樂
綠茶紅豆呢個配搭本身已經夠正啦xd
綠茶味清新,甜度適中(別忘了還有紅豆泥的甜
紅豆冇咩人工味,甜得黎算自然,又有紅豆衣
(食過有d有紅豆泥既食品有膠味或有鐵味-___)
其實blend得算不錯,唔會成日飲到成口冰咁
三重焦糖星冰樂
呢個作為宵夜一部分真係一萬級邪惡
甜度係一萬分
首先未攬拌飲下先(試到分層既味道),特濃焦糖漿真係超甜
話明特濃,除左味道濃(重甜)之外,個稀稠度都係偏濃
老實講有種食緊溶左既拖肥既質感,smooth但muddy
第二重係Basic既焦糖醬,雖然甜,但稀身d冇咁concentrated
焦糖脆糖好細碎,脆度是有的,但係感覺有d似花生碎XD
撈勻佢,加上大大舊cream……
嘩真係evil!
飲飲下真係膩到……飲完狂灌水……
個人認為甜度都可以keep(畢竟凍野要好甜先出味,而且我係sweet monster
但個用料可能要變下,個特濃醬真係太muddy,再加cream係會好油膩
如果好似以前咁加d sea salt鹹味或者其他新配搭去中和膩感,可能更令人滿意
  • 甘筍蛋糕
  • 綠茶紅豆星冰樂