2022-01-19 270 瀏覽
如果你鍾意食牛角包、肉桂卷又或者吉士蛋撻,我就極力推介你嚟西環堅尼地城呢間小店”Soft Thunder”試吓,因為佢哋嘅味道係有別於連續店果啲商業味道,真係食得出佢哋嘅用心製作。🍴Croissants $25⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️我鍾意食原味牛角包,所以會周圍買嚟試,試過Eric Kayser、Bakehouse同Urban Bakery (Gontran Cherrier 未試),最啱我心水係Soft Thunder,因為個皮唔會太燶亦唔會死脆,咬落包度係有層次感,而且牛油味香濃,越食越好味,價錢較其他店貴些少,但size有成隻手掌咁大🍴Custard Tart $13⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️如果同Bakehouse比,我覺得佢嘅酥皮層次口感啱啱好,又唔會焗得太燶,而蛋漿亦非常嫩滑,仲有好香焦糖味,同人share一半試真係好唔夠喉🍴Mocha Tart $17⭐️⭐️⭐️⭐️呢個朱古力咖啡撻都幾好味,內層朱古力亦好香濃,但我略嫌朱古力膩咗啲,同人share一半還可以🍴Cinnamon Roll $24⭐️⭐️⭐️⭐️阿sir超鍾意佢呢度嘅肉桂卷,未食已經聞到肉桂香味,而且個包超軟熟,Bakehouse果個甜椰椰真係無得比,

🍴Croissants $25⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴Custard Tart $13⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴Mocha Tart $17⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴Cinnamon Roll $24⭐️⭐️⭐️⭐️
阿sir超鍾意佢呢度嘅肉桂卷,未食已經聞到肉桂香味,而且個包超軟熟,Bakehouse果個甜椰椰真係無得比,不過阿sir話假期買味道好似差少少

二人共消費:$79
2021-12-19